Ahad, 6 Disember 2020

Cerita Cyst 6 cm, GLA Complex dan Antioksidan

Jika dulu saya biasa mendengar cyst mengecut bila jaga pemakanan dan mengambil supplements yang kaya dengan antioksidan. Namun ada artikel yang saya baca, ia ada juga kaitan dengan masalah pundi kencing dan saya cuba untuk tidak menahan atau menangguh proses membuang air kecil supaya cyst saya tidak melarat.

Untuk ke sekian lama saya dah lama tak buat follow up tentang cyst saya kerana saya dah jarang sakit dan saya sendiri merasakan dah kurang sakit. Namun last week saya ke KTS untuk berjumpa pakar sakit puan, alhamdulillah ternyata cyst 6 cm dah hilang dan tiada lagi. Namun doktor pakar sendiri merasakan ianya adalah mustahil. Bila Allah mengizinkan semuanya boleh jadi.

Selain menjaga pemakanan seperti kurangkan pengambilan nasi dan elakkan pengambilan gula putih saya memang menjadikan amalan pengambilan vitamin yang tinggi antioksidan termasuklah seperti Vivix dan ResV.

Namun saya percaya salah satu supplement yang membantu adalah GLA Complex. Walaupun vitamin ni sangat terkenal untuk kecantikan kulit tapi ia lebih dari itu sebenarnya.

Cyst
Klik Gambar untuk besarkan Imej

APAKAH ITU GLA?

GLA adalah singkatan kepada gamma-linolenic acid, sejenis asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh badan kita untuk membentuk prostaglandin. Prostaglandin ialah bahan berkesan berupa hormon yang membantu mengawal atur proses badan yang normal. Hormon dalam badan kita ni ialah bahan kimia yang dihasilkan oleh cecair di dalam badan. Hormon memainkan peranan penting dalam mengaktifkan proses di dalam tubuh manusia. Contohnya pertumbuhan, proses baligh, kitaran haid dan menopaus.

Kebanyakan GLA yang ada di pasaran dihasilkan dari Evening Primrose Oil. Manakala GLA Shaklee diekstrak daripada biji tumbuhan borage yang mengandungi lebih dari 2 kali ganda GLA dalam EPO.

Korang pernah dengar tak apa itu EPO? Kalau korang biasa pergi farmasi cuba tengok bahagian vitamin-vitamin tu, mesti ada EVENING PRIMROSE OIL (EPO) macam-macam brand ada. Diorang kat farmasi tu mesti cakap EPO ni bagus untuk wanita.  

Borage juga adalah 3 kali lebih dari segi biovailability dan 3 kali lebih berkesan dari EPO.

Sumber utama GLA Complex adalah Bunga Borage. Kenapa Shaklee memilih Bunga Borage dan bukannya Bunga Evening Primrose sebagai sumber utama GLA?

Sebabnya:

1. Kandungan GLA dalam Bunga Borage adalah 2 kali ganda jika dibandingkan dengan Bunga Evening Primrose. 

2. Kandungan GLA dalam Bunga Borage adalah 3 kali ganda mudah diserap oleh badan berbanding dengan Bunga Evening Primrose Oil. Hasilnya, sudah tentulah 3 kali ganda yang lebih berkesan dan ianya sangat-sangat membantu dalam beberapa masalah kesihatan seperti arthritis dan eczema.

3. Setiap kapsul GLA Complex Shaklee mengandungi 300mg GLA yang menjadi sumber terbaik Omega 6.

FUNGSI DAN KELEBIHAN BAHAN-BAHAN DALAM GLA

1. Borage Seed - membantu eczema, PMS, arthritis rheumatoid, darah tinggi, kesihatan kulit dan menstabilkan hormon.

2. Blackcurrant - PMS, membakar lemak, mengurangkan air dalam tubuh, kesihatan rambut dan kuku, melancarkan peredaran darah serta meningkatkan daya tahan badan.

3. Minyak Bunga Matahari - antioksidan, menyihatkan jantung, sumber tenaga, membina sel baru, melembabkan kulit, mencegah asma dan membaiki sel rosak.

4. EPO - kesihatan rambut, kuku dan kulit, mengurangkan jerawat, mengurangkan hypertensi, mencegah arthritis, PMS, diabetes, menormalkan kitaran haid dan antioksidan.

5. Vitamin E - Antioksidan, melindungi jantung, meningkatkan kesuburan, anti penuaan, meningkatkan tenaga, mengurangkan parut, menyingkir radikal bebas dan mengurangkan jeragat.

KENAPAKAH PENTING PENGAMBILAN GLA?

1. Herba tradisi yang dipercayai - Borage adalah herba tradisi kegemaran orang Barat. Ianya merawat ulser, mengeluarkan virus, melegakan kelesuan, membersihkan kahak, meringankan kebas urat saraf dan meningkatkan stamina.

2. Mengawal selia estrogen dan testosteron - GLA membentuk prostaglandin untuk mengawal selia hormon lelaki dan wanita, memperbaiki simptom PMS seperti kesakitan, mood swing, retensi air dan sakit payudara semasa haid. Bila hormon kita dah dapat dikawal maka secara tidak langsung period pun teratur dan senggugut pun berkurangan.

3. Melambatkan menopaus - Memperbaiki keadaan menopaus seperti hot flashes, insomnia, ketidakhadaman dan depresi. Pengambilan jangka panjang akan melambatkan penuaan, mengetatkan uterus, memberi tone kepada uterus untuk kulit lebih muda.

4. Memperbaiki Prostatomegaly - GLA memperbaiki masalah prostat lelaki. Makanya GLA bukan untuk wanita sahaja, lelaki pun boleh amalkan GLA ni.

5. Menentang Kanser -  GLA adalah anti oksidan yang meningkatkan sistem imun tubuh, menghalang pertumbuhan sel tumor dan kanser. Anti oksidan ni sangat perlu untuk melawan radikal bebas yang ada di dalam badan kita. Radikal bebas ni boleh merosakkan sel badan. Sel badan kita yang rosak akan menyumbangkan segala jenis penyakit kepada kita.

6. Memperbaiki Inflamasi Kulit - Ianya mengurangkan inflamasi kulit, eczema, alergi, kegatalan, kulit kering, memperbaiki bintik penuaan, tinea dan kurap. Ianya juga meringankan sakit dan bengkak yang terjadi daripada rheumatisma, arthritis.

7. Menghalang Komplikasi Diabetes - Merendahkan gula dalam darah, berkesan untuk diabetes semasa hamil dan usia tua. Meringankan kebas dan kesakitan disebabkan oleh gula darah yang tinggi.

8. Pelangsingan dan Menghalang Tambah Berat Badan - Merendahkan kolesterol LDL, menghalang penambahan berat badan yang berkesan, memberi tona pada kulit dan otot untuk wanita secara berperingkat bagi mencapai bentuk badan cantik, menghalang penambahan berat badan. Ambil semasa perut kosong untuk mengelak keasidan hyper.

9. Menghalang Tekanan Darah Tinggi - Menghalang pembekuan darah, merangsang peredaran darah, pengembangan salur darah, memperbaiki tekanan darah tinggi.

10. Memberbaiki Tekstur Rambut - Memberbaiki rambut kering dan keadaan rambut gugur.

11. Meningkatkan kesuburan.


Salah satu vitamin yang saya suka dan saya pastikan sentiasa amalkan untuk mendapatkan kesihatan yang optimum.




 Berminat untuk dapatkan harga lebih jimat dan kelebihan lain ? >>> KLIK SINI

 * These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

 Penghantaran produk Shaklee ke seluruh Malaysia, Indonesia, China dan Taiwan. 

 Pengedar Shaklee Kuala Terengganu Berminat nak beli produk Shaklee ? 
Berminat nak JOIN AHLI Shaklee ? 
Nak makan vitamin Shaklee secara PERCUMA? 
 Email Yahoo : nnorita78[@]yahoo.com 
Gmail : addinnasa[@]gmail.com 
 📱 Call/Whatsapp : 012-853-5689 

 🌻 Salam sayang dari N2 @ Ibu Addinnasa 
 #pengedarshakleeterengganu 
#shakleereadystock 
#ShakleeVivixkualaterengganu 
#ShakleeMalaysia
#shakleebukitpayongkualaterengganu

Tiada ulasan:

Catat Komen

Terima kasih atas komen anda. Kami sangat menghargainya.