Rabu, 13 November 2019

Hilangkan bau hapak rumah - buat sendiri Odor Absorbing Bag

Duduk di rumah berdekatan kawasan bukit memang best sebab sentiasa sejuk....tapi cabarannya pula bila musim hujan yang berterusan...tanpa kehadiran sang mentari...rumah senang berbauk hapak disebabkan kulat [ mold]. Adakala almari baju pun boleh berbau.

sumber google- kulat dalam almari
Saya tahu antara cara nak kurangkan masalah bau hapak ini adalah dengan meletakkan arang supaya ia dapat menyerap bau yang tidak diingini.

Jadi saya belilah satu bag besar arang....kalah orang meniaga satay....hehehe....dan saya beli mash bag dan isikan arang di dalamnya dan gantung di banyak tempat dalam rumah. Tapi malangnya, kerana ia bag jaring-jaring halus kan...habis berterabur habuk arang di merata tempat. Buat hangin aje....sebab habis hitam tempat-tempat yang saya gantung. Dah satu hal sebab jadi kotor.


Baru-baru ni mak mertua datang rumah...mak nampak satu bag besar arang di dapur. Mak pun kata, buatlah bag kecik-kecik ...jahit dan masukkan arang ni. Kemudian gantung kat dalam kereta, almari baju, toilet atau mana-mana tempat yang senang kulat tumbuh , kata mak.

Hmmm selepas siapkan closing dan order-order Shaklee dari customer....saya pun capai bakul kain perca. Kita mulakan projek menjahit sikit. Serius saya bukan pandai jahit....tapi suka gak la isi masa lapang...buat seronok-seronok.

Alhamdulillah....dapat la siapkan beberapa bag arang....atau nama comelnya Odor Absorbing Bags.

Pengedar Shaklee Kuala Terengganu


Tadi dapat siapkan 2 lagi....

Pengedar Shaklee Kuala Terengganu

Boleh gantung kat rak buku.... tu lagi satu tempat yang senang kulat hidup kalau kawasan sentiasa lembab.


Kalau nak beli boleh aje...tapi kepuasan bila dapat menjahit sekali sekala seronok juga sebenarnya.






 🌻 Salam sayang dari
 N2 @ Ibu Addinnasa

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih atas komen anda. Kami sangat menghargainya.