Rabu, 3 April 2019

Apa kaitan jantung dengan supplement CoQ10?

Saya share kan penulisan suami saya di FB tentang CoQ10, terutama  untuk mereka yang nak tahu lebih lanjut tentang kelebihan vitamin CoQ-Trol Plus Shaklee.*

Image result for coq10 shaklee png
Ikutkan report ujian nutrien yg saya share dlm posting baru ni, CoQ10 adalah salah satu nutrien yg saya kekurangan dlm badan. Doktor yg dirujuk juga sarankan saya ambil 2-3 kali pengambilan CoQ10 seharian.
Dari bacaan (buku ni boleh dibeli di farmasi), rupanya CoQ10 ni sangat penting. Pendek cerita, setiap sel dalam badan mesti menghasilkan tenaganya sendiri utk berfungsi. Proses penghasilan tenaga sel melalui pembakaran gula & lemak memerlukan kehadiran CoQ10. Jadi CoQ10 ni ditemui dalam setiap sel tetapi ia lebih banyak ditemui dalam organ yg bekerja keras & memerlukan tenaga selular yg tinggi seperti organ jantung, hati, buah pinggang & pankreas (organ yg tak berhenti bekerja walaupun kita tidur).
Walaupun keperluan CoQ10 sentiasa tinggi, sebaliknya keupayaan badan utk hasilkan CoQ10 pula menurun dengan peningkatan umur. Ikut graf, selepas umur 20 tahun, pengahasilan CoQ10 dah menurun. Sesetengah sel - tisu - organ masih boleh berfungsi dgn baik walaupun mengalami kekurangan CoQ10, tetapi ada ada juga yg sensitif terhadap paras CoQ10 yg rendah (jantung, sistem imun, otak). Dan organ yg paling sensitif kpd paras CoQ10 yg rendah ialah jantung! Logik juga sbb jantung ialah satu organ yg terdiri dari otot kardiak yg tidak pernah berehat & penat.
Jadinya masalah jantung bukan hanya terhad kpd yg biasa kita dengar spt masalah kolestrol tinggi. Keupayaan jantung utk berfungsi spt yg sepatutnya bergantung kpd otot kardiak (otot yg hanya terdapat pada jantung). Bila sel otot ini "kurang daya upaya", jantung kita mula tidak berfungsi spt biasa. Dlm bahasa mudah yg ditulis contohnya - simtom keletihan, nafas pendek, dengup jantung tidak teratur & banyak lagi yg biasa kita dengar.
Mungkin sbb itu saya disarankan utk ambil 2-3 kali pengambilan CoQ10 dengan result yg saya dapat. Satu sbb faktor umur yg mana penghasilan CoQ10 dah menurun, kedua sbb gaya hidup moden sekarang yg paksa kita utk sentiasa bergerak, bekerja dari pagi sampai malam. Bayangkan bagi mereka yg aktif bersukan tak kira siang atau malam. Rehat utk recover badan, tapi otot jantung tu perlukan zat dia juga. Mungkin sbb tu waktu di Miri dulu ada team bodybuilders yg datang jumpa bertanyakan tentang CoQ10. Katanya mereka sangat perlu ambil CoQ10. Mungkin utk otot, mungkin juga utk jantung mereka (tak tanya pula waktu tu...).




* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

 Penghantaran produk Shaklee ke seluruh Malaysia, Indonesia, China dan Taiwan.
 Pengedar Shaklee Kuala Terengganu Nak beli produk Shaklee ?
 Nak JOIN AHLI Shaklee ?
 Nak Duit Tambahan melalui Shaklee?
 Email Yahoo : nnorita78[@]yahoo.com
 Gmail : addinnasa[@]gmail.com

 📱 Call/Whatsapp : 012-853-5689

 🌻 Salam sayang dari N2 @ Ibu Addinnasa

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih atas komen anda. Kami sangat menghargainya.