Rabu, 3 Jun 2009

Keracunan makanan,Cirit birit,kanser Usus?

Keracunan makan adalah punca biasa bagi cirit birit ... selain perut tidak dapat menerima makanan yang diambil.Bila cirit birit apa yang akan kalian lakukan untuk ianya tak berterusan? Jika ianya berlaku pada saya mahupun anak-anak... saya akan pastikan mereka mengambil probiotik yang memang sudah tersedia di dalam fridge di rumah saya. Selain itu bagi saya dan suami kami akan mengambil vitamin C Shaklee dan patahkan dua dulu tablet tersebut sebelum memasuki mulut. Ini kerana apabila vitamin C itu dipatah dua maka seleuruh 500mg akan terus digunakan oleh tubuh. Jika tidak pelepasan vitamin C dalam badan hanya akan berlaku secara berperingkat kerana Vitamin C Shaklee adalah jenis sustained release..pelepasan vitamin C adalah berperingkat. Selain itu petua lama, jika cirit birit saudari boleh mencuba meminum teh pekat tanpa gula.

Ada orang tak pernah risau jika mendapat cirit birit... namun hakikatnya ianya membawa banyak petanda. Seperti sahabat saya Edot yang kini terlantar akibat kanser usus stage 4. Beliau pada mulanya ingat bahawa cirit birit itu adalah perkara biasa kerana doktor mengatakan bahawa beliau hanya terkena keracunan makanan. Ianya berlarutan selama sebulan dan bulan kedua doktor tersebut masih mengatakan perkara yang sama. beliau sudah mula resah kerana berat badannya semakin menurun dan terdapat darah dalam najisnya. Lebih memeranjatkan pada bulan ketiga doktor tersebut mengesahkan bahawa beliau mengidap barah usus tahap 3. ya Allah lemah jantung beliau apabila mendengar jawapan tersebut dari doktor. Kini beliau terlantar sakit dan sukar untuk berbicara walau melalui hp. Saya doakan dia terus kuat untuk meneruskan kehidupan kerana beliau mempunyai anak sebaya anak saya Nasa iaitu yang berumur hampir dua tahun.

Pengajarannya, jangan ambil mudah dengan masalah kesihatan. Jangan bergantung dengan satu pendapat doktor, cuba dapatkan second opinion.

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

cantik theme baru ni