Ahad, 31 Mei 2009

Mahalnya sebuah kesihatan

Masih ramai yang tidak sedar atau tanpa menyedari sebuah kesihatan itu hakikatnya sangat mahal. Ada seorang teman bertanya apakah yang sesuai diambil untuk menjaga jantung dengan baik? Jawapan saya ialah vitamin E. Teman tersebut terus bertanya, berapakah harga sebotol vitamin E, saya menjawab untuk 120 biji berharga rm119. Teman tadi terus terdiam... dalam hati saya berdetik mungkin beliau kurang berkemampuan untuk membelinya. Lantas beliau bertanya, mengapakah harganya sungguh mahal berbanding dengan vitamin yang berada di farmasi? Masih dengan jawapan yang sama saya berikan, vitamin Shaklee ialah asli dan tiada silika gel di dalam botol tersebut dan kandungan vitamin E untuk sebiji ialah 4001.u dan sangat mencukupi bagi keperluan badan.
Bagi pertama kali orang mendengarnya mungkin akan terdetik benda yang sama...mahal. Namun bagi mereka yang pernah melalui operation bypass untuk jantung pasti akan menyedari, apalah sangat harga rm119 untuk 4 bulan consume berbanding dengan kos yang perlu dibayar untuk pembedahan. Namun tidak dinafikan orang kita lebih suka benda yang murah ditambah lagi jika percuma. Mungkin untuk beli vitamin ini memerlukan pengeluaran duit sendiri tetapi jika melalui sebuah pembedahan mungkin ditanggung oleh insuran company yang pastinya percuma.
Pada saya terpulang pada individu itu menilai sebuah kesihatan. Namun pengalaman saya, ramai orang yang dah terjatuh baru terngadah. Mudah-mudahan kita sentiasa mengambil iktibar dari mereka yang pernah sakit. Amin.

Tiada ulasan: