Sabtu, 17 Mac 2018

Bagaimana cara untuk impian jadi kenyataan?

Zaman saya belajar lagi, saya pernah dengar ada senior yang menyediakan impian perjalanan hidup mereka. Tahun xxxx graduation, tahun xxxx kerja, tahun xxxx berumahtangga.....dan seterusnya.


Image result for dream board

Ya mereka plotkan kehidupan yang mereka mahukan. 

Sebenarnya kita pun perlu usahakan juga...yang kini dipanggil Vision Board. Apa yang kita mahu, kita lekatkan pada vision board tersebut. Bagus dalam bentuk gambar supaya kita boleh imagine dalam minda terus.

Setiap kita punya impian...tapi ia hanya berlalu pergi macam tu aje. Sebab kita tak simpan dalam minda bawah sedar [ sub concious mind] melalui imiginasi berulang-ulang.

So cara nak buat nya mudah aje.....

# 1 Sediakan 1 plain board.

Image result for plain board with pin



# 2 Kemudian lekatkan gambar apa yang anda ingin milik dan capai. 


Gambar ini boleh didapatkan dari magazine, surat khabar atau apa apa pamplet yang mempunyai gambar yang kita mahukan.

Contohnya..... jika kita teringin nak ada Apple i Mac contohnya...so kita cari gambar dan lekatkan pada plain board tadi
Image result for apple desk top?


Teringin nak ke Universal Studio Las Vegas? Cari gambar dan lekatkan

Image result for universal studios san francisco


Penuhkan board anda dengan semua impian anda.




# 3 Tetapkan matlamat bila perlu capai.

Image result for dream board 2018


# 4 Rancang bagaimana nak capai impian.

Image result for plan



# 5 Tindakan untuk capai

Image result for people arranging bricks


Maka dengan 5 perkara tadi semua impian boleh dicapai dan tiada yang mustahil dengan izin Allah juga.

Kalau anda buat bisnes maka dekati mentor untuk tunjuk ajar kerana adakala mentor ada cara yang lebih baik dari cara yang kita usahakan. Kalau anda baru nak buat bisnes, pastikan bisnes itu mempunyai peluang yang cerah untuk capai impian anda.

Kalau angan-angan mat jenin tu mungkin boleh jadi kenyataan tapi amik masa bertahun la sebab tak de tindakan dok harap ia berlaku dengan keajaiban.


So jom visual kan masa depan impian kita!

Image result for vision board






♛ Salam sayang dari N2 @ Ibu Addinnasa