Ahad, 11 Februari 2018

# Kurus # Shaklee Kuala Terengganu

Usaha nak kuruskan peha

Tetiba jadi jeles dekat adik saya yang dulunya berisi [ berat cecah 95kg] tapi kini dah slim. Saya tanya macam mana dia buat?

Dia kata mudah aje, duduk rumah exercise. Hehehe, saya ni boleh kata malas juga nak exercise sebab saya tak minat bersukan. So saya cuma usaha turun naik tangga banyak kali setiap hari. Adakala saya fokus aktiviti turun naik tangga dalam 15-20 minit. Tapi memang penat.

Masa kat Miri dah beli dah basikal gym untuk dalam rumah. Boleh la buat tapi kalau datang angin malas...abah Addinnnasa aje yang guna dengan konsisten sehingga hari ini.





Alhamdulillah mak mertua bagi juga threadmill....  dan alhamdulillah ia diguna pakai oleh abah Addinnasa dan Nasa juga. Ya Nasa begitu concern dengan bentuk badan dia terutama bila ada orang kata dia dah start tembam.




Adik saya kata perempuan paling susah nak kuruskan peha sebab tu dia rajin berbasikal dalam rumah. Sehari 40 minit tanpa gagal. Adik saya beli basikal kat goshop aje. 

Adik juga share kawan dia juga usaha beli basikal senam dalam rumah, dalam sebulan dah dapat hasil yang memuaskan yang mana dapat kurangkan berat badan.


Wah dah ada reason nak justify kenapa kena beli basikal senam kat Goshop....hehehehe. Alhamdulillah penantian saya lega selepas basikal saya order online baru aje sampai.

Ye bersemangat nak kuruskan peha ni. Padahal bukanlah berat sangat saya ni.... tapi ada bahagian yang perlu dikurangkan beratnya. kekekeke.


Tapi best juga la setiap hari kayuh 35-40 minit pagi-pagi selepas solat  subuh atau solat dhuha.

Target saya cuma 3 kg aje. Walaupun BMI saya ok, bukan terlebih atau terkurang tapi saya nak juga usahakan supaya berat badan saya lebih sihat dan lutut tak punya masalah di masa akan datang.

At least ada usaha ye dak?

Selain kena jaga makan, supplement wise dan senaman juga penting untuk kekal sihat ya!


Euphoria Shaklee Malaysia

Euphoria Shaklee Malaysia