Sabtu, 30 September 2017

Nota dunia penyusuan susuibu ; jenis najis bayi

September 30, 2017 0 Comments

Saya terbaca dari wall jururawat ke rumah di fb dan ada nota menarik yang nak saya simpan di blog ini sebagai rujukan saya sendiri di masa akan datang....





Dah jadi ibu ibu ni, perasan tak kita dah jadi lebih teliti sampai najis pun kita nak belek. Busuk pun busuk lah janji bayi kita sihat.

Perasan kan warna najis bayi ni berbeza beza?


Jom kenali warna najis bayi berdasarkan dengan gambar di bawah.

1. NEWBORN ( BARU LAHIR)
- biasanya pada usia 1-3 hari.
- Hitam kehijauan
- Sedikit melekit lekit
- Jika dilihat seperti warna minyak hitam kenderaan.
- Ini adalah normal dan kita namakan dia mekonium
- Mekonium ini mengandungi hempedu, mukus, sel sel dari dinding usus, rembesan & cecair amnion atau ketuban)
- Tidak busuk.
- Selepas 2-4 hari, ianya akan bertukar kepada warna hijau tentera dan kurang melekit. Maknanya bayi anda telah muda hadam susu badan/susu formula.

2. BAYI YANG MENYUSU BADAN
- kuning mustard/hijau/cokelat
- Ada kalanya berbiji biji seperti biji sawi
- Kadang kala lembut atau sedikit cair
- Bertekstur seperti doh pastri
- Berbau wangi
- Adalah normal jika bayi yang mendapat susu badan sepenuhnya tidak membuang najis selama 10 hari ( kurang dari 14 hari) jika bayi tidak demam, tidak meragam, tidak muntah, aktif dan menyusu seperti biasa.

3. BAYI YANG MENYUSU FORMULA
- Kuning atau cokolat
- Konsistensi seperti doh pastri atau peanut butter
- Lebih kenyal
- Lebih besar
- Berbau kurang enak
- Bayi wajib membuang air besar sehari sekali kerana jika tidak, dikuatiri sembelit.

4. BAYI KURANG HADAM
- Akan terdapat beberapa ketulan makanan yang dimakan di dalam najis.

5. HIJAU
- Boleh terjadi kepada bayi yang diberi supplemen iron untuk tambah darah.
- Boleh juga berlaku pada bayi yang baru nak diperkenalkan makanan solid
- Biasanya lebih pekat dan berbau.

6. OREN, KUNING DAN COKOLAT
- Normal jika diberikan susu badan atau susu formula.

7. DARAH HITAM
- Boleh terjadi pada bayi yang menyusu badan dan kebetulan ada luka atau darah pada puting ibu dia. Mungkin bayi telah tertelan darah tersebut.
- Namun bawa juga bayi ke klinik untuk pemeriksaan lanjut.

Ada juga najis najis yang merbahaya dan perlu terus di bawa berjumpa doktor untuk rawatan lanjut.

8. CAIR
- Hijau, kuning atau cokolat
- Normal pada bayi yang menghadapi cirit birit.
- Jika bayi kurang aktif, dehydrated (kurang air), merengek dan cirit birit berlanjutan dan menjadi semakin teruk, bawalah bayi untuk pemeriksaan.

9. KERAS
- Bayi sukar mengeluarkan najis
- Berketul ketul seperti batu kecil yang kering
- Bayi mengalami kembung perut dan merengek
- Bayi kelihatan seakan meneran sewaktu hendak buang air besar
- Samada disebabkan oleh sembelit atau baru belajar makan makanan solid, bertukar susu, kurang air, kurang serat atau alahan kepada susu.

10. MERAH DARAH
- Boleh jadi disebabkan alahan kepada susu protein.
- Jika sekali dengan cirit birit, mungkin jangkitan bakteria
- Boleh jadi juga ada luka pada usus atau rektum atau anus.

11. MUKUS
- Berlendir
- Bewarna kehijauan
- Bermaksud ada jangkitan kuman

12. PUTIH
- Putih kapur atau kelabu asap
- Bayi mungkin tidak hadam makanan sepenuhnya
- Juga boleh disebabkan masalah hati dan hempedu.

Dah jadi ibu memang banyak ilmu kena belajar dan perlu menjadi lebih teliti dan berhati hati dalam setiap tindakan.

Jangan ambil enteng tentang kesihatan anak anak kita.


Dr. Erna Nadia
Pegawai Perubatan
Kementerian Kesihatan Malaysia

#MalaysiaHomeMedicalCare











 Salam sayang dari N2 @ Ibu Addinnasa

Pokok yang lebat buahnya - Pengedar Shaklee Terengganu dan Shaklee Miri

September 30, 2017 0 Comments


Sesiapa pasti tertarik dengan pokok yang lebat buahnya....

Pokok itu  mula mendapat perhatian bila ia dah mampu mengeluarkan hasil yang sangat lebat.

Jika sebelumnya pokok itu hanya lebat daunnya...... hakikatnya tiada siapa yang endah.


Kecuali


memang ada hamba Allah yang memang berniat menanam pokok dan menjaga serta membajai sehingga mampu melihat hasilnya.


Sebelum berbuah, pokok itu dijaga dengan baik. Maka selayaknya dia menikmati hasil yang ada dari pokok tersebut.

Namun berapa ramai yang sanggup untuk menjaga sebuah pokok sehingga berbuah?






Hakikatnya pokok tak berbuah dalam sehari. Perlu masa dan kesabaran.



Namun jika tak diusahakan dari sekarang, agaknya bila nak nampak hasilnya?







♛ Salam sayang dari
 N2 @ Ibu Addinnasa

Jumaat, 29 September 2017

7 Kebaikan Detoks - Pengedar Shaklee Terengganu dan Shaklee Miri

September 29, 2017 0 Comments

Pengedar Shaklee Miri dan Shaklee Terengganu


Jika dulu detox disamakan macam makan julap. Membuang semua yang tak diperlukan dalam badan dan ia adalah proses untuk kurus [ slim].

Tapi bila dikaji, detox adalah proses yang penting menyahkan bahan toksin dari tubuh agar tubuh dapat menyerap nutrien dengan lebih baik.

Suami saya dulu salah seorang peserta yang terlibat dalam program Detox Shaklee. Ya dengan pemakanan yang teratur mengikut saranan, pengambilan vitamin selain supplement yang membantu proses detox serta pengawalan gula telah menampak hasil pada berat badan suami saya.

Masih ingat lagi salah seorang perserta program mempunya masalah kelumumur yang sangat kritikal. Sudah puas cuba banyak syampu untuk atasi masalah beliau tapi tak nampak hasil. Namun selepas beliau turut serta dalam program Detoks Shaklee alhamdulillah perubahan yang ketara pada kulit kepala beliau selain kelihatan tubuh badannya semakin cantik.


Ada 7 manfaat yang boleh didapati apabila kita mengikuti program Detoks yang selamat dan terancang...iaitu antaranya :-



















* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

 Penghantaran produk Shaklee ke seluruh Malaysia, Indonesia, China dan Taiwan.

 Nak beli produk Shaklee ?
Nak JOIN AHLI Shaklee ?
Nak Duit Tambahan melalui Shaklee?
 Email Yahoo : nnorita78[@]yahoo.com
Gmail : addinnasa[@]gmail.com
 📲 Call/Whatsapp : 012-853-5689


♛ Salam sayang dari
 N2 @ Ibu Addinnasa

Khamis, 28 September 2017

Meal shake minuman yang berkhasiat seisi keluarga - Pengedar Shaklee Miri dan Shaklee Terengganu

September 28, 2017 0 Comments
Ya dah beberapa hari kami kehabisan stok meal shake.

Rutin kami supper [ minum segelas sebelum tidur] memang minum protien segelas ... ala ala macam minum susu sebelum tidur la ni.


Oleh kerana sibuk saya ayik lupa order... jadi kami hanya minum Protien ESP bersama sedikit Performance Drink sahaja. Biasanya kami akan bancuhkan 3 jenis sekaligus iaitu ESP, Performance Drink dan Meal Shake sekaligus.


Pengedar Shaklee Miri dan Shaklee Terengganu


Ya memang sebenarnya tak lengkap minuman kami tanpa Meal shake. Meal shake adalah multvitamin dalam bentuk serbuk yang sesuai untuk seisi keluarga dalam memastikan kita mendapat cukup nutrien yang diperlukan oleh tubuh.

Selain membantu anak mendapat khasiat yang seimbang ia juga membantu mengelakkan anak mengalami masalah sembelit kerana mempunyai kandungan kaya serat.

Lega rasa bila Gdex mula hon depan pintu rumah!

Yess!!! Meal shake dah sampai!

Minuman tak lengkap tanpa meal shake.....


Pengedar Shaklee Miri dan Shaklee Terengganu


#pengedarvivixshakleemiri
#pengedarvivixshakleeterengganu


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

 Penghantaran produk Shaklee ke seluruh Malaysia, Indonesia, China dan Taiwan.

 Nak beli produk Shaklee ?
Nak JOIN AHLI Shaklee ?

Nak Duit Tambahan melalui Shaklee?
 Email Yahoo : nnorita78[@]yahoo.com
Gmail : addinnasa[@]gmail.com

 📲 Call/Whatsapp : 012-853-5689


♛ Salam sayang dari N2 @ Ibu Addinnasa

Rabu, 27 September 2017

Kerja keras dihargai dengan percutian 5 bintang ! - Pengedar Shaklee Miri dan Shaklee Terengganu.

September 27, 2017 0 Comments
Dulu saya pernah jadi penganggur terhormat selepas habis belajar. Hanya duduk rumah. Puas minta kerja sana sini. Penat tau. Ada juga bisikan hati jahat datang sekali sakala...apalah dosa sampai susah sangat nak dapat kerja.

Suami saya puas usung saya sana sini minta kerja. Alasan mereka tolak ialah over qualified. Ya saya tak memilih kerja pun. Jadi kerani pun jadilah tapi sebab ada degree dan mereka takut saya demand gaji kot jadi akhirnya saya tak dapat kerja kat mana-mana.

Yang membuatkan saya terbuka minda buat tuition dirumah sebab saya pergi sebuah pusat tuition untuk minta kerja jadi guru tuition maths...ini kerana saya minat subjek Maths. Tahu tak berapa gaji yang ditawarkan? Mati-mati saya ingat RM600 tapi rupanya RM200 sahaja sebulan. Tolak minyak berapa aje bersih yang dapat kan?

Akhirnya saya decide buat tuition kat rumah aje. Usaha cari anak murid dengan guna poster tampal merata tempat terutama di kedai yang sediakan signboard. Syukur kat Miri banyak aje  kedai yang sediakan signboard iklan dan tampal secara percuma. Ya seminggu aje. Lepas tu kena letak iklan semula.

Dari seorang sampai berpuluh dan akhirnya mengalah sebab dapat kerja cikgu sekolah.

Dari cikgu sekolah, elok dah semua cuma kesiankan anak orang lain jaga. Kerana kes bibik dera baby saya bagi tahu suami nak amik cuti tanpa gaji. Siapa sangka rezeki tahun tu kerajaan sediakan cuti tanpa gaji jaga anak. So saya habiskan selama 5 tahun sambil tu buat Shaklee.

Tapi mana ada senang nak senang kan?
Orang kutuk? Eh biasa ...sampai sekarang pun kena. Tapi sebab kita tahu apa yang kita nak demi masa depan, kita fokus pada usaha aje. Sebab susah pun kena kutuk, senang apatah lagi.

Kena sabar....namun alhamdulillah perlahan-lahan berkat sabar merasa juga..... reward ini saya usaha demi anak-anak. Mereka perlu belajar tengok dunia.


Alhamdulillah.... antara yang kami seronok dengan bisnes Shaklee adalah peluang melancong yang ditawarkan. Dari domestik kini dah upgrade jadi regional , ada umrah malah antarabangsa.

Percutian ini memang diberi percuma. Tak perlu keluar duit kecuali duit belanja [ shopping].

Pengedar Shaklee Miri dan Shaklee Terengganu

Pengedar Shaklee Miri dan Shaklee Terengganu

Pengedar Shaklee Miri dan Shaklee Terengganu

Pengedar Shaklee Miri dan Shaklee Terengganu

Pengedar Shaklee Miri dan Shaklee Terengganu



Ya Shaklee menawarkan percutian bertaraf 5 bintang yang mana layanannya terbaik !

Sekurang-kurangnya kerja keras kita dihargai dan ia boleh dinikmati bersama ahli keluarga juga.


Anda berminat nak tahu lebih lanjut mengenai peluang percutian yang ditawarkan? Boleh hubungi saya secara langsung www.wasap.my/60128535689



#pengedarvivixshakleemiri
#pengedarvivixshakleeterengganu
#pengedaraktifshaklee




 Penghantaran produk Shaklee ke seluruh Malaysia, Indonesia, China dan Taiwan.
 Nak beli produk Shaklee ?
Nak JOIN AHLI Shaklee ?
Nak Duit Tambahan melalui Shaklee?
 Email Yahoo : nnorita78[@]yahoo.com
Gmail : addinnasa[@]gmail.com
 📲 Call/Whatsapp : 012-853-5689


♛ Salam sayang dari N2 @ Ibu Addinnasa

Selasa, 26 September 2017

4 vitamin ini bagus untuk sendi ? - Pengedar Shaklee Miri dan Shaklee Terengganu

September 26, 2017 0 Comments
Kalau dulu, saya ingat tanda penuaan untuk wanita yang khusus adalah pre monopause. Ya itu dulu...tapi sekarang zaman dah berubah. Banyak faktor yang telah mempercepatkan proses penuaan pada golongan wanita hari ini.

Ya pada usia dah mencecah 40 ke 50 an, mulalah tanda seperti sakit lutut, sakit pada tapak kaki...sakit pada sendi dan tulang belakang...biasanya ia dikaitkan dengan kekurangan kalsium.

Kulit wajah mula ada tanda garisan halus ataupun bintik jeragat juga adalah tanda menuju proses penuaan. Ia berkaitan dengan kekurangan kolagen dan antioksidan.

Mudah letih dan stress juga boleh jadi sebab proses ini makin cepat.... akibat kekurangan vitamin B complex.

Namun saya tertarik dengan seorang guru yang baru mengamalkan vitamin , beliau mengatakan penting sebenarnya untuk makan vitamin terutama untuk memastikan aging process tidak terlalu cepat.

Pengedar Shaklee Miri dan Shaklee terengganu


Beliau yang baru mengamalkan vitamin yang terdapat dalam set Radiant 4 mengatakan bahawa selepas mengamalkan set ini beliau telah ditegur oleh beberapa rakan sekerja dengan perubahan yang berlaku pada kulit wajahnya. Beliau menegaskan bahawa vitamin yang beliau amalkan adalah hanya untuk memastikan kesihatan beliau terjaga terutama bahagian lutut maklumlah tugas guru yang memerlukan beliau turun naik tangga setiap hari.

Mengapa Set Radiant 4 menjadi pilihan wanita ini?

Ini kerana protien sangat penting untuk pembinaan sel. Protien penting dalam pemulihan serta pembaikan sel dan tisu dalam tubuh kita.

Pengambilan vitamin C sebagai antioksidan dan penting dalam untuk imun tubuh.

Pemilihan kolagen sangat penting untuk kesihatan rawan di dalam sendi.

Banyak kajian klinikal terhadap penggunaan supplement kolagen ;
“Penggunaan selama 24 minggu dengan collagen membantu kurangkan sakit sendi 147 atlet.” Clark K.L et.all (2008)
“Terdapat peningkatan yang ketara dalam keselesaan lutut seperti yang dinilai oleh skala analog visual untuk menilai kesakitan.” Benito Ruiz et all
“Pembaikan yang ketara tisu lutut berbanding dengan kumpulan kawalan selepas 48 minggu dengan suplemen collagen” dGEMRIC Study
 Manakala Omega 6 [ GLA ] amat penting sebagai agen anti radang. Keradangan mudah terjadi apabila usia semakin meningkat.

Maka dengan ini jelas vitamin seperti protien, vitamin C , kolagen dan Omega 6 penting bukan hanya untuk kecantikan wajah yang bersedi tapi juga bagus untuk kesihatan sendi secara menyeluruh.

Dah dapatkan vitamin set Radiant 4? Jika berminat boleh dapatkan tawaran yang masih berlangsung sehingga 30 September 2017 ini. Boleh hubungi saya di talian dibawah.

Pengedar Shaklee Miri dan Shaklee Terengganu



#pengedarvivixshakleemiri
#pengedarvivixshakleeterengganu
#bisnesshakleedarirumah



* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

 Penghantaran produk Shaklee ke seluruh Malaysia, Indonesia, China dan Taiwan.
 Nak beli produk Shaklee ?
Nak JOIN AHLI Shaklee ?
Nak Duit Tambahan melalui Shaklee?
 Email Yahoo : nnorita78[@]yahoo.com
Gmail : addinnasa[@]gmail.com
 📲 Call/Whatsapp : 012-853-5689


♛ Salam sayang dari
 N2 @ Ibu Addinnasa

Isnin, 25 September 2017

Karotenoid bukan hanya bagus untuk mata sahaja - Pengedar Shaklee Miri & Shaklee Terengganu

September 25, 2017 0 Comments

Selama ini orang tahu vitamin A bagus untuk mata. Ya saya dan keluarga amalkan khusus untuk mendapatkan vitamin mata.


Memang nampak hasil terutama untuk mengurangkan kadar silau mata sebelum ini. Alhamdulillah dah bertahun juga saya masih memakai cermin mata yang sama dan tiada peningkatan pada rabun jauh yang saya hadapi sejak sekolah.



Dan rupa-rupanya ia bagus diambil untuk kecantikan kulit.


Pengedar Shaklee Miri


Rujukan:
1. Porksch E, Segger D, Degwert J, Schunck M, Zague V, Oesser S. Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(1):47-55.
2. Matthias CA, Fernandes D, Kolokythas P, Kaplan H, Vogt P. Percutaneous collagen induction therapy: an alternative treatment for scars, wrinkles, and skin laxity. Plastic Reconstruct Surg. 2008;121(4):1421-1429.
3. Bjørneboe A, Søyland E, Bjørneboe GE, Rajka G, Drevon CA. Effect of dietary supplementation with eicosapentaenoic acid in the treatment of atopic dermatitis. Brit J Dermatol. 1987;117(4):463-469.
4. Cosgrove MC, Franco OH, Granger SP, Murray PG, Mayes AE. Dietary nutrient intakes and skin-aging appearance among middle-aged American women. Am J Clin Nutr. 2007;86(4):1225-1231.
5. Catani MV, Savini I, Rossi A, Melino G, Avigliano L. Biological role of vitamin C in keratinocytes. Nutr Rev 2005;63:81–90.
6. Wolfgang Ko, Jean Krutmann. 2008. Protection from Sunburn with β-Carotene—A Meta-analysis. Photochemistry and Photobiology. 84: 284–288.
7. Kapoor R1, Huang YS. Gamma linolenic acid: an antiinflammatory omega-6 fatty acid. Curr Pharm Biotechnol. 2006 Dec;7(6):531-4.
8. Poljšak, Borut, and Raja Dahmane. “Free radicals and extrinsic skin aging.” Dermatology research and practice 2012 (2012).



Maka mereka yang risau kerana terdedah kerap pada matahari, maka jangan lupa amalkan

Vitamin C, Omega-6 atau nama lain GLA serta karotenoid sebagai langkah penjagaan kulit dari

dalam terutama untuk mengurangkan risiko jeragat atau pigmentation.


#pengedarvivixshakleemiri
#pengedarvivixshakleeterengganu



* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


 Penghantaran produk Shaklee ke seluruh Malaysia, Indonesia, China, Taiwan dan Japan.
 Nak beli produk Shaklee ?
 Nak JOIN AHLI Shaklee ?
 Nak Duit Tambahan melalui Shaklee?
 Email Yahoo : nnorita78[@]yahoo.com
Gmail : addinnasa[@]gmail.com

 📲 Call/Whatsapp : 012-853-5689

♛ Salam sayang dari
 N2 @ Ibu Addinnasa

Tips untuk kulit berseri - Radiant 4 ; Pengedar Shaklee Miri dan Terengganu

September 25, 2017 0 Comments
Ketahui 4 nutrien penting untuk kulit cantik berseri dari dalam. 
Pernah tertanya-tanya bagaimana sesetengah orang mempunyai kulit yang sihat dan berseri? Mereka memberikan aura positif dan sihat. Sering kali juga, anda tertanya-tanya apakah yang diperlukan untuk mendapatkan kulit yang cantik dan menawan. 
Dapatkan kulit yang berseri dari dalam dengan nutrien ini!




Pengedar Shaklee Terengganu dan Miri


Badan dihasilkan dari protein dan dengan itu, untuk memiliki kulit yang sihat berseri, pengambilan protein yang mencukupi adalah penting kerana ia:
  • Membekalkan asid amino yang penting, yang tidak dihasilkan oleh tubuh anda untuk n fungsi kulit yang optimum.
  • Menyokong pengeluaran sel-sel kulit yang sihat.
  • Terlibat dalam pemulihan serta pembaikan sel dan tisu kulit.
  • Menghasilkan hormon yang sihat dan enzim penting untuk kulit.
  • Menyokong pengeluaran asid amino glutation yang membantu melindungi sel-sel kulit dari kerosakan akibat cahaya matahari.8


Pengedar Shaklee Terengganu dan Miri

Vitamin C, yang bertindak sebagai antioksida menggalakkan penghasilan kulit yang sihat dengan meneutralkan kerosakan disebabkan oleh radikal bebas. Walaubagaimanapun, badan anda tidak berupaya untuk menghasilkan vitamin C dan pengambilan vitamin C membantu untuk :
  • Mengurangkan kedutan, melegakan kulit yang kering dan kasar.4
  • Menggalakkan penghasilan kolagen dan regenerasi kulit.5,6
  • Membantu dalam penyembuhan luka.5
  • Mempertahankan kulit daripada radikal bebas.5


Pengedar Shaklee Terengganu dan Miri

Kolagen adalah struktur penting untuk kulit anda. Ia mengekalkan keanjalan kulit anda dan menghalangnya daripada berkedut, berparut dan menjadi kendur. Berita baiknya adalah badan anda boleh menghasilkannya sendiri.
Walau bagaimanapun, apabila usia semakin meningkat, jumlah kolagen yang dihasilkan semakin berkurangan, ianya akan mendedahkan anda kepada risiko kulit berkedut dan kendur. Katakan tidak kepada tanda-tanda penuaan ini dan mulakan pengambilan kolagen sekarang untuk;
  • Kulit yang lebih anjal.1
  • Mengurangkan kedutan.2
  • Kulit yang lebih lembut, lebih padat.1
  • Mengurangkan parut.2



Pengedar Shaklee Terengganu dan Miri


Kulit yang sihat bergantung pada jumlah asid lemak pada bahagian kulit terutamanya, asid gamma-linolenic (GLA). Asid lemak ini berperanan penting untuk mengekalkan kelembapan kulit dan juga:
  • Mengurangkan gatal dan kulit yang bersisik.3
  • Mengekalkan kelembapan kulit.4
  • Melawan keradangan.7





Pengedar Shaklee Terengganu dan Miri







Rujukan:1. Porksch E, Segger D, Degwert J, Schunck M, Zague V, Oesser S. Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(1):47-55.2. Matthias CA, Fernandes D, Kolokythas P, Kaplan H, Vogt P. Percutaneous collagen induction therapy: an alternative treatment for scars, wrinkles, and skin laxity. Plastic Reconstruct Surg. 2008;121(4):1421-1429.3. Bjørneboe A, Søyland E, Bjørneboe GE, Rajka G, Drevon CA. Effect of dietary supplementation with eicosapentaenoic acid in the treatment of atopic dermatitis. Brit J Dermatol. 1987;117(4):463-469.4. Cosgrove MC, Franco OH, Granger SP, Murray PG, Mayes AE. Dietary nutrient intakes and skin-aging appearance among middle-aged American women. Am J Clin Nutr. 2007;86(4):1225-1231.5. Catani MV, Savini I, Rossi A, Melino G, Avigliano L. Biological role of vitamin C in keratinocytes. Nutr Rev 2005;63:81–90.6. Wolfgang Ko, Jean Krutmann. 2008. Protection from Sunburn with β-Carotene—A Meta-analysis. Photochemistry and Photobiology. 84: 284–288.7. Kapoor R1, Huang YS. Gamma linolenic acid: an antiinflammatory omega-6 fatty acid. Curr Pharm Biotechnol. 2006 Dec;7(6):531-4.8. Poljšak, Borut, and Raja Dahmane. “Free radicals and extrinsic skin aging.” Dermatology research and practice 2012 (2012).




#pengedarvivixshakleemiri
#pengedarvivixshakleeterengganu
#shakleereadystockmiri



* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


 Penghantaran produk Shaklee ke seluruh Malaysia, Indonesia, China dan Taiwan.
 Nak beli produk Shaklee ?
Nak JOIN AHLI Shaklee ?
Nak Duit Tambahan melalui Shaklee?
 Email Yahoo : nnorita78[@]yahoo.com
Gmail : addinnasa[@]gmail.com

 📲 Call/Whatsapp : 012-853-5689


♛ Salam sayang dari N2 @ Ibu Addinnasa

Kisah sepasang kasut usang

September 25, 2017 0 Comments
Dikisahkan bahawa seorang guru yang alim berjalan-jalan bersama salah seorang anak muridnya, menyusuri ladang.


Sedang berjalan, mereka terlihat sepasang kasut yang sudah usang. Kasut itu dipercayai milik lelaki fakir yang bekerja di salah sebuah ladang yang berdekatan, yang akan selesai bekerja sebentar lagi dan datang untuk mengambil kasutnya.


Lalu berkatalah murid itu kepada gurunya:
"Apa pendapat tuan jika kita usik tukang kebun ini dengan menyembunyikan kasutnya? Ketika dia datang untuk memakainya, dia tidak menemukannya. Mari kita lihat bagaimana reaksinya!”


Guru yang alim dan mulia itu menjawab:
"Anakku, tidak patut kita berseronok dengan kesedihan orang lain. Wahai anakku, kamu seorang yang kaya, dan kamu boleh sahaja menambah kebahagiaan untuk dirimu dan si fakir itu dengan memasukkan beberapa keping wang ke dalam kasutnya dan kamu bersembunyi supaya dapat menyaksikan bagaimana kesannya kepada pekerja itu."
Murid itu terpegun dengan usulan gurunya, dan dia pun meletakkan beberapa keping wang ke dalam kasut pekerja itu. Kemudian dia dan gurunya bersembunyi di sebalik pepohonan untuk melihat respon pekerja yang fakir itu.

Selang beberapa minit, datanglah pekerja yang fakir dengan berpakaian usang selepas menyelesaikan pekerjaannya di kebun tersebut untuk mengambil kasutnya.
Ketika dia memasukkan kakinya ke dalam kasut, dia terkejut kerana merasa ada sesuatu di dalamnya. Ketika dia mengeluarkan benda tersebut, dia mendapati ada kepingan wang!!
Dia melakukan perkara yang sama kepada kasut yang sebelah lagi, dan dia menemukan ada wang juga.

Dia menatap wang itu berulang kali, untuk memastikan dia bukan bermimpi …
Kemudian dia melihat ke setiap arah, namun tiada sesiapa pun di sekelilingnya!!!
Diletaknya wang itu ke dalam sakunya dan terus berlutut seraya memandang ke langit sambil menangis dan kemudian dia berteriak dengan suara yang tinggi, bermunajat kepada Tuhannya:
“Aku bersyukur kepada-Mu, wahai Tuhanku. Wahai yang mengetahui bahawa isteriku sakit dan anak-anakku kelaparan. Mereka belum mendapatkan roti. Engkau telah menyelamatkan aku dan anak-anakku daripada kebinasaan.”

Dia terus menangis dalam waktu cukup lama sambil memandang ke langit sebagai ungkapan rasa syukurnya atas kurnia dari Allah Yang Maha Pemurah.
Murid tadi, sangat terkesan dengan apa yang dilihat. Air matanya berlinangan...
Guru yang mulia terus bersuara:
“Bukankah sekarang kamu rasa lebih bahagia daripada jika kamu melakukan usulan pertama kamu untuk menyembunyikan kasut itu?”

Murid itu menjawab,
“Sesungguhnya tuan telah mengajar saya satu pelajaran yang tidak akan mungkin saya lupakan seumur hidup saya. Sekarang saya baru faham makna kalimah yang dulu belum saya fahami sepanjang hidup saya:
*“Ketika kamu memberi, kamu akan mendapatkan kebahagiaan yang lebih banyak daripada kamu mengambil”.*

Gurunya pun berkata kepadanya:
"Sekarang ketahuilah wahai anakku bahawa pemberian itu bermacam-macam:
• *Memaafkan kesalahan orang di saat kita mampu membalas, adalah suatu pemberian.*
• *Mendoakan saudaramu di belakangnya (tanpa pengetahuannya) adalah suatu pemberian.*
• *Berusaha utk berbaik sangka dan menghilangkan sangka buruk darinya juga satu pemberian.*
• *Menahan diri dari membicarakan aib saudaramu di belakangnya, adalah satu pemberian.*
Jadikanlah semua ini pelajaran, wahai sahabatku!


Sungguh menakjubkan saya maka saya kirimkan kepadamu. Kongsikanlah dengan yang lain semoga bermanfaat.
والله اعلم

Khamis, 21 September 2017

Euphoria Leadership September Training - Pengedar Shaklee Miri dan Terengganu

September 21, 2017 0 Comments
Alhamdulillah selesai sudah Euphoria Leadership September Training di Johor Bahru.  Sambutan sangat menggalakkan dan mereka sangat enjoy belajar dalam sesi training baru ini.

Mereka ini sangat komited dan mereka adalah future leader yang hebat insyaALLAH.



PENGEDAR SHAKLEE MIRI DAN TERENGGANU

PENGEDAR SHAKLEE MIRI DAN TERENGGANU


PENGEDAR SHAKLEE MIRI DAN TERENGGANU

PENGEDAR SHAKLEE MIRI DAN TERENGGANU


Nak tengok testimoni peserta ? Boleh klik gambar untuk besarkan imej.


PENGEDAR SHAKLEE MIRI DAN TERENGGANU


PENGEDAR SHAKLEE MIRI DAN TERENGGANU

PENGEDAR SHAKLEE MIRI DAN TERENGGANU

PENGEDAR SHAKLEE MIRI DAN TERENGGANU

PENGEDAR SHAKLEE MIRI DAN TERENGGANU

PENGEDAR SHAKLEE MIRI DAN TERENGGANU

PENGEDAR SHAKLEE MIRI DAN TERENGGANU
TESTIMONI PESERTA


Yes training seterusnya dibeberapa tempat yang telah dinyatakan.

Berminat nak menjadi ahli Shaklee dan menjadi sebahagian dari bisnes partner kami? Jom direct mesej kami di www.wasap.my/60128535689





Nak beli produk Shaklee ?
Nak JOIN AHLI Shaklee ?
Nak Duit Tambahan melalui Shaklee?
 Email Yahoo : nnorita78[@]yahoo.com
Gmail : addinnasa[@]gmail.com
 📲 Call/Whatsapp : 012-853-5689


♛ Salam sayang dari
 N2 @ Ibu Addinnasa

Rabu, 20 September 2017

Telekung wangi menjadikan bersemangat nak pakai - Pengedar Shaklee Miri dan Terengganu

September 20, 2017 0 Comments

Gambar ehsan google

Trend hari ini ramai yang suka telekung berwarna...mungkin kerana ia lebih mudah untuk dijaga berbanding dengan warna putih. Walaupun berwarna warni namun penjagaan telekung bukan hanya pada zahir yang nampak dengan mata sahaja.

Percaya tak bau juga memainkan peranan....bila kita pakai telekung dan telekung tu dah lama tak berbasuh...memang bau dia kussss semangat.


Tadi ni saya baru basuh telekung...saya lebih suka basuh asing berbanding campurkan dengan pakaian lain di dalam mesin basuh.

Saya akan rendam dengan dua bahan ni




Jika telekung putih, memang bersih dan paling best wangi dia sangat semerbak harumnya.

Saya mula minat dengan serius guna dua ni untuk pakaian bila adik ipar saya share mengapa baju anak-anak dia sentiasa harum....rupa-rupanya sebab guna pencuci pakaian Shaklee.

Pencuci sabun Shaklee  juga sesuai untuk mencuci pakaian bayi ditambah kulit bayi sangat sensitif.
Ya ia juga pencuci sabun yang selamat dan sangat sesuai untuk membasuh pakaian anak yang mempunyai masalah ekzema terutamanya. Ini kerana penjagaan anak ekzema perlu lebih perhatian agar ia tidak menjadi semakin teruk akibat kesan sabun.


So jika anda mahu telekung anda wangi dan ditambah menggunakan sabun yang selamat untuk kulit...jom cuba pencuci pakaian Shaklee ini. Serius menjimatkan dan yakin berpuashati!


Boleh direct mesej saya di www.wasap.my/60128535689 untuk pertanyaan lebih lanjut.





Penghantaran produk Shaklee ke seluruh Malaysia, Indonesia, China dan Taiwan.
Nak beli produk Shaklee ? Nak JOIN AHLI Shaklee ? Nak Duit Tambahan melalui Shaklee?
 Email Yahoo : nnorita78[@]yahoo.com
Gmail : addinnasa[@]gmail.com

 📲 Call/Whatsapp : 012-853-5689 ♛

 Salam sayang dari N2 @ Ibu Addinnasa

Jumaat, 15 September 2017

Rabu, 13 September 2017

Resveratrol dapat elakkan 'sunburn' ? - Pengedar Shaklee Miri & Terengganu

September 13, 2017 0 Comments
Kulit yang terdedah secara langsung dengan matahari tanpa apa-apa sunblock krim sudah pasti akan menyebabkan kulit muka mudah gelap dalam erti kata lain terbakar.

Sebab itu orang yang mandi laut khususnya mandi waktu matahari terik memang akan nampak kesan gelap di bahagian wajah.

Testimoni ini pengalaman saya dan suami semasa jalan di Maldive dua tahun lepas.

Cuaca di Maldives hakikatnya sepanjang tahun panas. So waktu yang baik mandi laut adalah pagi sebelum matahari terik. Tapi kalau dah mandi laut....adakala berjam-jam nak naik ke darat memang makan masa sebab dah syok duk dalam air sambil tengok batu karang dan anak ikan berenang di dalam air.

So suami saya akan makan Vivix sebelum turun laut mandi...manakala saya pula excited amalkan Kolagen sebab sebelum tu saya jumpa kawan di JB , Nor Hasmah kulit dia begitu flawless kerana amalkan Kolagen Shaklee. 


Setiap hari saya amik 2 peket Kolagen supaya tak nak kulit terbakar la kononnya.

Tapi selepas balik Maldive ramai tegur kulit saya gelap.....ha waktu tu baru perasan ada belak di wajah.  [ Belak = 2 ton warna pada kulit muka]

Yang syoknya suami saya yang amalkan pengambilan Vivix hari-hari itu tak mengalami masalah sunburn pun!!! Ni yang buat heran sangat.

Jadi selepas attend satu latihan produk Train the Trainers by Shaklee, barulah saya tahu bahawa Resveratrol dapat mencegah sunburn!!! Oooo no wonder la kulit suami tak gelap langsung. Sebab dia amik prevention yang betul!!


Hehehe so sekarang mana pergi kena bawak Vivix sebab cuaca panas tak menentu.




Memang pakai krim sunblock tapi kalau ada resveratrol lagi bagus!!!


Oh ya mak kawan saya kulit dia bermasalah kerana banyak guna krim kecantikan diluar yang mungkin ada steroid dan alhamdulillah selepas amalkan Vivix*, kulitnya mempunyai ton yang sekata sekarang, alhamdulillah.


Berminat nak dapatkan Vivix?

Boleh hubungi saya di talian di bawah.


#pengedarvivixshakleemiri
#pengedarvivixshakleeterengganu
#shakleemalaya






* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. Penghantaran produk Shaklee ke seluruh Malaysia, Indonesia, China dan Taiwan

 Nak beli produk Shaklee ? 
Nak JOIN AHLI Shaklee ? 
Nak Duit Tambahan melalui Shaklee? 
 Email Yahoo : nnorita78[@]yahoo.com 
Gmail : addinnasa[@]gmail.com 
 📲 Call/Whatsapp : 012-853-5689 

♛ Salam sayang dari N2 @ Ibu Addinnasa

Selasa, 12 September 2017

Durian Vs Vivix - Pengedar Vivix Miri & Terengganu

September 12, 2017 0 Comments
Dalam orang kata ia mahal, tapi percaya tak ramai aje orang beli.

Pernah makan durian kat SS2 tak? Kalau tak cecah ratus ringgit untuk beberapa biji memang tak sah tau! Beza sangat ke rasa dia? Beza lah banding durian kampung.

Tapi dalam mahal tu ada juga customer yang makan dan bayar beribu tau! Sebab mereka mementingkan kualiti. Orang bayar mahal sebab kepuasan. Duit boleh cari. Tapi kepuasan sukar dikecapi.

Sama dengan Vivix dalam orang kata mahal, percaya tak ia antara produk yang paling laris. Mana orang makan untuk tenaga, sihat, cantik, eh banyak la sebab mereka beli.

Baru ni seorang lelaki dari Marudi telefon cari vitamin. Dan kebetulan dia nak cuba Vivix. Siapa sangka cukup sebulan, dia terus bank in nak beli lagi tanpa banyak soal.

Itulah kelebihan Vivix. Siapa dah amal, dia akan tahu beza dan kepuasan yang diperolehi.

pengedar vivix Terengganu
Vivix kualiti setanding harga.


Saya amal ke tak? Oh sekarang lebih konsisten sebab umur nak masuk 40 ni, mudah aje dapat melasma atau nama lain pigmentasi. So saya jadikan amalan supaya proses penuaan itu menjadi slow. Vivix minum setiap hari. Prevent dari kulit rosak akibat sinar uv.


Pengedar vivix Terengganu
Testimoni Vivix

Anda mencari Vivix? Meh saya share kelebihan lebih details.

Boleh whatsapp saya direct www.wasap.my/60128535689 untuk saya bantu anda.

#pengedarvivixmiri
#pengedarvivixterengganu
#leadershaklee

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 


 Penghantaran produk Shaklee ke seluruh Malaysia, Indonesia, China dan Taiwan.
 Nak beli produk Shaklee ?
Nak JOIN AHLI Shaklee ?
Nak Duit Tambahan melalui Shaklee?
 Email Yahoo : nnorita78[@]yahoo.com
Gmail : addinnasa[@]gmail.com
 📲 Call/Whatsapp : 012-853-5689

♛ Salam sayang dari
 N2 @ Ibu Addinnasa

Berita baik untuk pengguna tegar Vivix - Pengedar Shaklee Miri & Terengganu

September 12, 2017 0 Comments

Oh berita baik untuk pengguna tegar Vivix, pada Sabtu 16 September Shaklee menawarkan tawaran hebat kepada semua Shaklee Independent Distributor dengan setiap pembelian 2 botol Vivix akan mendapat diskaun sebanyak 5% dan bukan itu sahaja tetapi ada cabutan bertuah dengan banyak hadiah menarik yang menanti!!!!

So bagi yang memang amalkan Vivix jangan lepaskan peluang tau!

Bukan itu sahaja, untuk ahli Shaklee yang membuat belian 200uv pada hari tersebut juga layak mendapat 1 cabutan bertuah!!!

Sangat menarik! Tawaran ini berlangsung sekali setahun aje tau! Sangat special!

Saya sendiri teruja dengan tawaran ini bila dah tahu stok Vivix kat rumah tinggal 2 botol aje. Itu pun sekejapan aje boleh habis bila ada customer yang berminat nak jadi ahli percuma terus membeli 2 botol sekaligus!

So bagi yang baru nak jadi ahli lagi la untung!

Beli Vivix 2 botol dapat diskaun 5% !
Percuma keahlian lagi!
Percuma penghantaran!
Ada hadiah cabutan bertuah!

Tak cukup dengan itu lagi ditambah layak dapat Cash Rebate ! Shaklee akan berikan bonus belian lagi! Wah menarik sangat kan!!!


So jangan lepaskan peluang tau!

Jom mark calendar 16 September 2017! Jangan gigit jari kemudian hari!

Shaklee ready stock
Shaklee Terengganu

Euphoria Shaklee Malaysia

Euphoria Shaklee Malaysia