Selasa, 29 Ogos 2017

Trip oversea dengan sedara mara

Ogos 29, 2017 0 Comments

Tahun tu dapat peluang bercuti tour Europe hanya dengan RM5300 seorang. Bayaran tu termasuk tiket kapal terbang dan hotel. Malah ada masa makanan juga termasuk.

Satu-satunya trip murah yang pernah kami dapat. Kerana last minute mak dengan adik saya tak dapat ikut maka tempat tu diganti dengan cousin yang boleh ikut. Inipun kerana mereka masih belajar dan kebetulan waktu tu cuti sekolah.

Moga ada la trip offer macam ni masa akan datang supaya dapat bawa anak buah pula.

Khamis, 24 Ogos 2017

Selasa, 22 Ogos 2017

Bekerja dari rumah dengan penyata pendapatan - Anakkuwiraku.com

Ogos 22, 2017 0 Comments

Ya dengan kecanggihan ekonomi banyak bisnes yang boleh dibuat secara online. Malah lebih hebat lagi dengan tawaran sebagai dropship yang mana tak perlu keluar modal yang besar.


Namun tahu tak yang Shaklee juga satu bisnes yang sangat mudah? Selain produknya yang dijamin selamat dan berkesan...Shaklee juga menawarkan peluang perniagaan yang mana membantu kita mencipta masa depan yang kita impikan. Ramai yang berjaya bermula dengan dropship bisnes Shaklee.


Shaklee menawarkan beberapa jenis insentif antaranya :

1. Keuntungan runcit 
 Untung runcit yang boleh diperolehi adalah up to 20%!

2. Bonus prestasi
Selain untung runcit, ada tambahan bonus yang dipanggil bonus prestasi dan ianya meningkat mengikut jumlah belian secara berkumpulan. Shaklee menyediakan bonus dedikasi sehingga 21% !

3. Bonus kepimpinan
Shaklee juga menawarkan bonus kepimpinan bagi pemimpin yang berdedikasi membantu mengembangkan perniagaan mereka.

4. Bonus kereta
Shaklee juga menyediakan bonus tunai untuk program kereta. Bukan dapat kereta percuma tapi tunai yang boleh digunakan untuk belian kereta dan kita juga boleh gunakan untuk dijadikan duit bulanan bayar rumah atau apa sahaja yang kita mahu. Bonus ini akan dapat bila kita lengkapkan cabaran yang diberikan.

5. Insentif bercuti
Ada 2 jenis percutian yang disediakan...regional dan international. Paling best untuk international diberikan pilihan sama ada nak pergi tempat yang ditetapkan atau umrah ! Bila lengkap cabaran yang diberikan maka kita boleh menikmati percutian percuma.
Bukan itu sahaja boleh bawa ahli keluarga [ pasangan, anak dan mak ayah] jika mempunyai kelayakan kemampuan.


Paling best tentang bisnes Shaklee....

Shaklee sediakan PENYATA PENDAPATAN.


Sama ada anda buat secara serius, sepenuh masa atau separuh masa...penyata boleh diperolehi bila anda layak dibayar bonus.

So kan seronok?

Best bila perlu statement income untuk urusan hire purchase kita ada la bukti hasil meniaga.

Sistem yang mudah.... ada website syarikat yang sangat efisien. Kita cuma perlu key in pesanan pelanggan , syarikat akan uruskan penghantaran yang lengkap dengan insuran, kita rajin buat follow up dan servicing dan lengkapkan target bonus! Bonus pula kita yang tentukan ! Lagi dahsyat kan???


Paling best, di mana juga kita berada bisnes boleh jalan seperti biasa janji ada internet!


So jika anda berminat, boleh terus sms atau call atau whatsapp saya di www.wasap.my/60128535689

Kami sedia membantu.

Together we grow!






 Nak beli produk Shaklee ? Nak JOIN AHLI Shaklee ?
 Nak Duit Tambahan melalui Shaklee?
 Email Yahoo : nnorita78[@]yahoo.com
Gmail : addinnasa[@]gmail.com

 πŸ“² Call/Whatsapp : 012-853-5689

♛ Salam sayang dari
 N2 @ Ibu Addinnasa

Isnin, 21 Ogos 2017

Hati berlemak terdedah kepada kanser hati - Anakkuwiraku.com

Ogos 21, 2017 0 Comments
Sakit hati jika melibatkan perasaan dan jika tidak terkawal ia boleh membawa kesan yang sangat negatif. Sakit hati biasanya berlaku akibat rasa tidak senang disebabkan satu-satu perkara disebabkan oleh orang sekeliling.

Emosi sakit hati boleh terbawa-bawa contoh bila kita menonton tv dan ada watak yang kita tak suka. Jika ianya cerita bersiri maka sakit hati ini turut berlarutan. Uniknya manusia ini.

Seperti kita semua sedia maklum....penyakit hati ini tidak sihat untuk perkembangan jiwa individu. Ini kerana ia hanya akan menarik lebih banyak tenaga tidak baik

Itu melibatkan emosi....tapi bagaimana jika melibatkan hati yang sakit iaitu organ hati?

Hati sakit atau sakit hati?


Ramai kita tak amik endah pun dengan organ hati kerana banyak penyakit biasanya melibatkan jantung dan buah pinggang....jarang-jarang orang mengadu masalah hati berpenyakit kecuali dah kronik.

Apa yang berlaku bila organ hati mula berpenyakit?

Hati tidak dapat melakukan fungsinya dengan sempurna. Bahan makanan tidak dapat diproses menjadi protien.

Pada keadaan sirosis hati mengeras dan pengaliran darah tersekat keadaan ini dipanggil Hipertensi Portal.

Hati juga memainkan peranan dalam proses pembekuan darah...apabila fungsi ini berkurang maka pesakit akan mudah mendapat masalah pendarahan.

Kegagalan hati akan menyebabkan toksin tidak dapat disingkirkan dari tubuh.

Hati yang rosak tidak dapat membekalkan protien yang cukup untuk membuat antibodi dan akibatnya tubuh terdedah dengan jangitan bakteria.

Komplikasi jangka panjang tentang penyakit ini ialah individu boleh terdedah kepada kanser hati.

   


Kami mula menjadi prihatin dengan hati apabila mengetahui kesan jangka panjang yang serius.

Dari situ saya dan suami menjadi lebih konsisten dalam pengambilan supplement dan lebih menjaga makanan...kena kurangkan makan berminyak, elakkan makan lewat malam, elakkan tidur lewat.... oh ya apabila kita tidur lewat hati kita akan merembeskan banyak toksin ke dalam tubuh dan ini menjadikan kita mudah sakit bila ia berlarutan.

Antara vitamin yang bagus untuk memastikan organ hati kita tidak mempunyai masalah hati berlemak atau sirrosis ialah

Lecithin
Omega 3
Dtx Complex

Bagaimana nak tahu hati sihat ke tidak?

Boleh buat check up di mana-mana lab seperti BP Lab atau seangkatan dengannya.

Ya better kita tahu kondisi hati supaya kita dapat kekalkan kesihatan secara optimum.



Call/Whatsapp : 012-853-5689 ♛

 Salam sayang dari N2 @ Ibu Addinnasa

Ahad, 20 Ogos 2017

Jumaat, 18 Ogos 2017

7 tips hidup tenang - Anakkuwiraku.com

Ogos 18, 2017 0 Comments

1. Jangan bandingkan hidup kita dengan orang lain. Mungkin kita tak tahu susah senang perjalanan hidup mereka.


2. Jangan berfikiran negatif terhadap benda yang tak mampu kita kawal. Sebaliknya tumpukan pada apa yang kita ada.

3. Tidak berlebihan dalam melakukan apa yang anda tidak mampu. Cukuplah setakat yang mampu anda lakukan. Jangan terlalu obses.


4. Sesungguhnya tiada siapa yang mampu menggembirakan diri kita sendiri.

5. Jangan ungkit kesilapan masa lampau. Ianya boleh menghancurkan masa depan kita.

6. Berdamailah dengan orang lain dan bersyukurlah dengan apa yang kita ada.

7. Janganlah iri hati dengan kesenangan orang lain. Anggaplah rezeki itu datang dalam pelbagai bentuk dan bukan hanya wanh ringgit sahaja.


Sumber : imuslimmag.com

Rabu, 16 Ogos 2017

Omega 3 untuk seisi keluarga - Anakkuwiraku.com

Ogos 16, 2017 0 Comments
Masa kecil dulu mak akan bekalkan kami minyak ikan....saya suka bila mak hulur kapsul minyak ikan kerana baunya. Adakala saya akan minta tambahan kapsul kerana saya suka makan dengan kunyah berbanding telan begitu sahaja. Ini kerana nak menikmati rasa ikan. Mak kata minyak ikan ni bagus untuk otak dan untuk antibodi. Minyak ikan tu adalah Omega 3.

Oh ada sesetengah orang tak tahan kerana ada bau hanyir katanya...tapi berbeza dengan saya yang suka dengan baunya. Zaman dulu kami tak tahu pasal Shaklee pun, so mak hanya beli kat farmasi dan masih saya ingat brand minyak ikan tu ialah Seven Seas.

Selepas mengenali Shaklee kami hanya fokus makan jenama Shaklee yang dikenali sebagai Omega Guard. Namun ada juga yang bertanya, jikalau tak makan supplement apa lagi sumber Omega 3 ?

Percaya tau tak bila sebut Omega 3 otak saya akan terus tergambar ikan Salmon....

Omega 3-untuk-seisi-keluarga



Namun sebenarnya ada beberapa lagi makanan yang kaya dengan sumber Omega 3 seperti makerel, sardin, tuna dan kerang. Selain itu kacang walnut, Kacang Brazil , kacang soya, flax seed dan ada beberapa jenis bijiran yang kaya dengan Omega 3.

Omega 3-untuk-seisi-keluarga
walnut


Walaupun begitu pada saya pengambilan supplement sangat memudahkan untuk saya sukat keperluan Omega yang tubuh badan perlukan. Maka sebab itu saya menjadikan Omega Guard Shaklee sebagai salah satu supplement harian wajib bagi kami sekeluarga.


Omega 3-untuk-seisi-keluarga

Anak-anak kami mudah selsema waktu cuaca sejuk...maka Omega Guard membantu chest mereka menjadi warm dan meredakan kesejukan yang melanda mereka.

Sebelum nak pergi berenang, Omega Guard  adalah supplement yang diambil terdahulu supaya aktiviti renang tidak menjadi masalah kepada mereka kemudian hari.

Omega Guard juga membantu meredakan ekzema mereka dan ia sangat bagus untuk kulit.

Selain itu, pengambilan Omega 3 sebenarnya membantu otak mereka cerdas, lebih kuat mengingat dan paling bagus mereka nampak lebih kreatif.

Walaupun pada dasarnya kita semua tahu Omega bagus untuk mencegah kolestrol dari terus meningkat namun ia juga membantu meningkatkan sejenis kolestrol baik dalam badan yang amat kita perlukan.

Jika anda pengamal supplement jangan lupa masukkan Omega 3 dalam list supplement anda supaya anda dapat lihat kesannya ke atas tubuh badan dan kesihatan yang menyeluruh.

Omega 3-untuk-seisi-keluarga


Untuk mereka yang baru nak mencuba, apakata cuba Omega Guard Shaklee yang ternyata unik.

Omega 3-untuk-seisi-keluarga




* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. Penghantaran produk Shaklee ke seluruh Malaysia, Indonesia, China dan Taiwan.

 Nak beli produk Shaklee ?
Nak JOIN AHLI Shaklee ?
Nak Duit Tambahan melalui Shaklee?
 Email Yahoo : nnorita78[@]yahoo.com
Gmail : addinnasa[@]gmail.com

 πŸ“² Call/Whatsapp : 012-853-5689

♛ Salam sayang dari
 N2 @ Ibu Addinnasa

Selasa, 15 Ogos 2017

Minggu Penyusuan 2017 : Antara cabaran menyusu anak sehingga 2 tahun

Ogos 15, 2017 0 Comments

Salah satu nikmat bila menjadi ibu adalah dapat menyusukan anak selama 2 tahun. Ya ia bukanlah satu perkara yang mudah namun tidak juga mustahil.

Shaklee Kuala Terengganu


Alhamdulillah rezeki kerana saya dapat menyusukan anak sulung saya selama hampir 3 tahun setengah dan si adik sehingga 2 tahun lebih sikit. Ya ada ibu yang lebih hebat kerana mampu menyusukan anak mereka sehingga 5 -6 tahun pun ada.

Namun cabaran biasanya hebat untuk menyusukan anak lelaki.

Kerap menyusu

Ini kerana ramai ibu berpendapat bahawa anak lelaki lebih kerap minum dari anak perempuan. Kebenarannya saya tak pasti kerana saya tiada pengalaman dalam hal demikian maklumlah kedua-dua anak saya lelaki. Yang pasti sejak lahir lagi kedua beradik ini mempunyai corak penyusuan yang sama iaitu menyusu sejam sekali terutama pada 3 bulan pertama kelahiran mereka.
Masih ingat lagi saya ditegur oleh nurse kerana kerap menyusukan mereka. Nurse kata patutnya at least 2 jam baru menyusu.

Kita ibu muda yang tiada pengalaman...so setiap kali bayi menangis aje saya suakan susu badan. Dah jadi tabiat dan akhirnya sendiri penat.

Waktu tu saya buka buku supplement saya jumpa tulisan Dr Bruce Miller bagi tahu alfalfa bagus untuk stimulate milk. Memang saya terus jadikan amalan sebab nak tampung keperluan anak tadi.

Ibu yang serius nak menyusu anak sampai 2 tahun, tips saya adalah make sure badan kena sihat dan mental pun sihat. Bebas dari stress. So kena jaga makan dan jika perlu amalkan vitamin. Kita aje yang tahu badan kita. Elakkan berdiet kerana ia boleh menggangu produksi susu badan.


Suka menyelak

Bagi ibu yang bertudung, sebenarnya satu kelebihan terutama jika memakai tudung yang lebih besar dan labuh, dapat menutup aurat jika nak menyusu anak di kawasan yang mungkin sedikit terbuka. Oh tapi percayalah ia bukan semudah yang ibu sangka.

Adakala dapat anak jenis suka menyelak baju ibu dia dan sibuk nak tengok  keadaan sekeliling sambil menyusu. Oh tuhan aje tahu perasaan ibu yang bertudung tu.
Namun nasihat saya sebelum ia melarat beranikan memberi amaran sejak dari peringkat awal. Tepis tangannya secara lembut bila dia mula nak menyelak. Maka jika kita sentiasa lakukan demikian, ia akan mendapat input bahawa tak boleh menyelak. Ia satu yang tak boleh dilakukan. Lama ke lamaan anak akan tahu dia perlu menyusu dalam keadaan tertutup.


Tangan anak suka merayap.

Ini juga salah satu cabaran masa menyusu anak. Namun seperti saya kata tadi, apa pun mulakan dari awal jangan sampai dia jadi tabiat dan menyusahkan kita kemudian hari. Setiap kali tangan bayi mula nak merayap tepis secara lembut dan lakukan sehingga si bayi faham ia tak boleh buat begitu.


Menyusu hanya dalam keadaan baring sahaja.

Ya memang ada ibu-ibu yang akan menyusu dalam keadaan baring mengiring kerana anaknya tidak mahu disusukan dalam keadaan ibu duduk. Ya saya juga melaluinya. Kalau kita hanya menyusu dirumah dan tak keluar rumah, mungkin tak nampak masalah besar. Tapi bagaimana jika kita menyusu kat rumah mak mertua kita? Takkanlah 24 jam kita nak terbaring aje kan? Menjadi isu sebenarnya nanti, percayalah.

So kena juga usahakan menyusukan anak sambil duduk. Mungkin sambil menonton tv atau dalam keadaan membaca buku kita cuba lakukan sambil menyusu si kecil. At least bila kita berjalan naik kereta atau naik kenderaan awam seperti kapal terbang kita tak punya banyak masalah nak menyusukan anak dalam keadaan duduk.


Anak suka menggigit 

Memang ini antara moment yang tak boleh dilupakan kerana kita akan berada dalam keadaan stress terutama jika puting susu luka dan berdarah. Namun ia salah satu kenangan manis saat menyusukan si bayi tau.

Ditambah jika anak dah ada gigi susu....oh ia lebih menyeramkan.

Namun apa yang ibu boleh buat untuk menyusukan bayi yang ada gigi? Pertama anak yang dah mula tumbuh gigi sebenarnya dah mula faham apa yang ibu cuba cakap. Jadi bagitahu secara lembut, jangan menggigit kerana ibu boleh sakit. Beritahu dengan kerap setiap kali nak menyusu.

Bagaimana jika dapat anak yang kuat menyakat....lagi dipesan lagi usaha nak gigit? Saya dulu amal setiap kali si anak gigit, saya akan berpura-pura menggigit lengannya supaya dia juga tahu kesakitan kesan gigit. Jadi lama-lama mereka jadi serik nak cuba main-main. Hehehehe.

Oh kalau dah luka nak buat bagaimana? Antara petua mudah ialah sapukan tempat luka tadi dengan air susu badan si ibu semula. Lakukan dengan kerap kerana susuibu mengandungi antibodi yang tinggi maka biasanya luka akan cepat baik.

Sementara luka, elakkan menyusu dari puting itu secara langsung. Cuba cari nipple shield. Jadi tak la rasa sakit itu membuatkan ibu stress. Saya sempatlah merasa menyusu anak dengan nipple shield.


Ya ada banyak lagi cabaran yang perlu ibu lalui dengan karenah anak dan faktor usia ibu juga memainkan peranan. Namun setiap ibu pasti ada cara dan kreativiti sendiri untuk menjayakan penyusuan sehingga 2 tahun.


Menyusu adalah satu moment yang membantu bonding antara ibu dan anak. Secara langsung membentuk peribadi anak.

Ingat ya, masa menyusu elakkan stress, perasaan marah, mudah merajuk atau sensitif kerana hasil tu nanti dapat ke anak kerana emosi itu turut salur semasa menyusu. Jika masa menyusu kita gembira dan tenang, emosi anak yang terbentuk juga sama. Lebih ceria dan tenang.

Menyusu anak selama 2 tahun bukan mudah tapi yang pasti tak mustahil.


Selamat menyusu!







Salam sayang dari N2 @ Ibu Addinnasa

Isnin, 14 Ogos 2017

Kenapa kena datang training ?

Ogos 14, 2017 0 Comments
Training sebenarnya untuk upgrade skill, ketrampilan diri, cara berfikir, cara bertindak dan paling pasti jika attend untuk penambaikkan ianya adalah proses menghasilkan diri kita yang lebih baik.




So biasa kita jadi lemau bila dah lama tak datang training. Training yang ada modul dan pengisian penting dalam membantu kita menjadi orang yang lebih baik.

Jika sebelum attend kita memang ada niat nak dapat ilmu, praktikkan pasti kita akan dapat lihat hasilnya.
Bila datang training sebenarnya membuka minda kita keluar dari kepompong biasa yang kita diami. Sebab bila datang training, jumpa dan belajar pelbagai ragam manusia, belajar dari orang lain yang lebih mahir dan mendapat banyak ilmu baru.



Dulu zaman belajar kat U dapat kami attend seminar kepimpinan di Bukit Fraser, dapat join Seminar Etikat Sosial....best sebenarnya. Buka minda paling utama.

Zaman kerja kena attend Bengkel Matematik...best jumpa cikgu dari sekolah lain. Bertukar-tukar fikiran dan bantu kita mengajar dengan lebih baik.

Kalian dah berapa lama tak attend training?

Bila last training kalian attend?








Ahad, 13 Ogos 2017

Kolagen meransang kulit lebih cerah dan licin.

Ogos 13, 2017 0 Comments
Ya proses penuaan sebenarnya telah membuatkan badan kita kehilangan keanjalan tubuh. Ini ditambah dengan faktor pemakanan, cara hidup, persekitaran turut menyumbang ke arah itu.

Namun ada sesetengah orang yang memang mengamalkan pengambilan protien yang seimbang ditambah dengan kecukupan vitamin C membantu melambatkan proses tersebut.

Ada juga yang mengamalkan pengambilan kolagen sebagai diet seharian. 

Tahukan Anda?

Kolagen bertindak seperti “gam” yang mengikat tubuh anda dan ia ditemui dalam otot, tulang, tendon dan paling banyak, dalam kulit. Kolegen dikenali kerana manfaatnya kepada kulit, seperti menjadikan kulit anda lebih tegang, elastik, dan gebu, mengurangkan liang pori, kedutan dan garis halus, merangsang kulit yang lebih cerah dan licin, kuku yang kuat serta rambut yang lebat dan bersinar.*
Pengeluaran kolagen secara semula jadi berkurangan apabila umur bertambah, menyebabkan kulit kendur, kedutan dan garis halus terbentuk dan rawan pada sendi menjadi lemah. Tingkatkan kolagen anda sekarang untuk kulit yang kelihatan lebih sihat!

Shaklee Collagen Powder menyediakan kepada anda 4,000mg Kolagen proprietari RSS (Sisik Ikan Merah), kolagen yang dipilih dengan teliti yang diekstrak daripada sisik Ikan Merah.
GBukan sekadar memberikan kolagen, ia turut mengandungi tujuh ramuan utama termasuk ekstrak biji Camellia Japonica, ekstrak Pfaffia, eskstrak kerang-kerangan, Laktobasilus asidofilus, Vitamin C, B2 dan B6.
Berat molekul rendah untuk penyerapan yang tinggi.
Pek individu untuk pengambilan segera, bila-bila masa, di mana sahaja*


* Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyaki



 πŸ“² Call/Whatsapp : 012-853-5689 
♛ Salam sayang dari N2 @ Ibu Addinnasa

Jumaat, 11 Ogos 2017

Anak selsema dan batuk ; perkara lain yang perlu dipandang serius.

Ogos 11, 2017 0 Comments
Jangan pandang remeh jika kita atau ada ahli keluarga yang batuk secara berterusan.

Ya kena monitor supaya sakit tak berpanjangan.

Macam ada kes, individu ni batu lama lebih 6 bulan...kerana hanya berlaku malam sahaja beliau tak amik pusing sangat.

Namun selepas membuat pemeriksaan doktor ada banyak bintik putih dalam peparunya dan doktor suspek ia kronik.

Alhamdulillah suaminya usaha mencari rawatan alternatif sebelum doktor sahkan penyakit lain.Syukur kini bertambah sihat.


Maka melalui cerita itu, kami sangat alert bila lihat anak batuk atau selsema.



So saya pun cuba sediakan secawan madu suam dan tambah dengan cinnamon awal pagi untuk Nasa bila perasan dia mula ada hingus. Alhamdulillah ada perubahan yang ketara kerana dia mudah buang lendir dengan banyak dan lega dari keadaan berhingus.


Selain bekalkan supplement yang membangunkan interferon , kami juga bekalkan Omega 3 kepadanya supaya mudah warm for his chest.

Selain itu saya amal sapukan minyak burung unta pada dada mereka sebelum tidur dan adakala jika terbangun malam saya akan ulang lagi menyapu minyak dibelakang badan mereka pula.

Selain usaha menyediakan makanan kesihatan, ada beberapa perkara lain juga perlu dipandang serius.

Cadar dan tuala mandi perlu kerap ditukar.

Pemasangan air purifier sangat membantu terutama yang tidur menggunakan air conditioner.

Air purifier Shaklee



Pastikan mandi waktu tengahari supaya panas badan berkurang. Pakaian pastikan bersih dan mereka tidur dengan pakaian yang selesa. Biasanya anak-anak kami mandi 3 kali sehari.

Jika mereka ada bermain dengan kucing sebelum tidur, kami pastikan mereka menukar baju lain sebelum tidur supaya tiada bulu atau hama yang melekat pada pakaian tidur mereka.

Pastikan anak tidur awal supaya dengan cukup rehat tubuh akan generate imun system dengan lebih cekap.

Paling utama, rajinkan peluk mereka. Kerana kesan peluk ni sangat hebat untuk anak-anak yang sedang membesar!

Ya yang penting kita kena alert dengan keadaan persekitaran termasuklah diri dan keluarga kita.



#healthyfoodforhealthylife
#shakleekualaterengganu
#shakleemiri
#shakleemuar


πŸ“² Call/Whatsapp : 012-853-5689
♛ Salam sayang dari N2 @ Ibu Addinnasa

Khamis, 10 Ogos 2017

Mata anak rabun kerana gadget?

Ogos 10, 2017 0 Comments

Kami menjadi concern dengan mata anak bila Addin kata dia mula rasa kabur dengan tulisan cikgu di papan hitam.

Ya punca dari silap kami membenarkan mereka main PSP hadiah dari mamatok mereka terlalu lama. So sejak dari tu PSP di simpan kemas rapi sampai sekarang da tak main. Abah cuma bagi mereka main XBox sahaja.

Tapi alhamdulillah dengan pengambilan Carotomax ada improvement pada mata mereka.

Saya sendiri dah 4 tahun tak tukar cermin mata kerana tiada masalah peningkatan power dan memang konsisten amal makan Carotomax.

So makan Vitamin A bukan hanya untuk kulit tapi yang pasti bagus untuk πŸ‘€.

Wanita melalui monopause, lelaki mengalami?

Ogos 10, 2017 0 Comments
Wanita sedia maklum pada satu peringkat umur mereka akan melalui satu fasa dalam hidup mereka iaitu monopause. Perubahan hormon ini sedikit sebanyak menjejaskan kesihatan wanita dari segi fizikal dan mental.

Apabila wanita memasuki fasa ini, rata-rata mereka mudah letih, sedikit moody dan ada yang cuba mengasingkan diri buat seketika untuk melalui peringkat ini. Oh tapi bukan semua wanita sama. Bagi mereka yang memang aktif bersukan, bersenam dan menjaga pemakanan dan cara hidup mereka, kemasukan fasa monopause mungkin tidak menjejaskan kesihatan mereka secara ketara ini kerana mereka sentiasa usaha mengekalkan kesihatan pada tahap optimum.

Bagaimana dengan lelaki ye? Lelaki juga mengalami satu frasa dalam  hidup mereka selari dengan faktor umur yang meningkat. Ya jika wanita mengalami monopause, maka golongan lelaki mengalami Andropause.

Hakikatnya penurunan testosteron berlaku secara beransur-ansur yang dialami lelaki `berumur 30 tahun ke atas.



Gambarajah di atas menunjukkan hormon testosteron lelaki semakin menurun selari dengan peningkatan usia mereka.


Apabila ini berlaku, kesihatan fizikal dan mental turut terjejas...antaranya ;

Jisim otot berkurangan

✔ Ketumpatan tulang berkurangan

✔ Lemak badan bertambah

✔ Kurang bertenaga

✔ Nafsu semakin rendah

✔ Perubahan emosi

✔ Mudah letih




Maka pentingnya amalan pemakanan yang seimbang, cara hidup yang sihat dengan bersenam dan bersukan dan persekitaran yang sihat.

Nak tahu supplement yang penting untuk kekalkan vitality? Nanti saya share dalam next entry ya. stay tune!



πŸ“² Call/Whatsapp : 012-853-5689 ♛


 Salam sayang dari N2 @ Ibu Addinnasa

Rabu, 9 Ogos 2017

Kesihatan prostat perlu dipandang serius oleh para lelaki.

Ogos 09, 2017 0 Comments
Selama ini saya cuma tahu kanser prostat ini terjadi pada banyak lelaki yang berumur. Pada saya ia mungkin disebabkan oleh penjagaan pemakanan, cara hidup [ kesihatan], dan alam persekitaran. Rupa-rupanya prostat itu melalui proses pembesaran secara semulajadi tanpa disedari oleh lelaki itu sendiri.

Namun kelas nutrisi yang lepas baru saya belajar benda baru iaitu prostat lelaki membesar selari dengan umur mereka. Ianya berlaku dalam keadaan tanpa disedari terutama bila kita kurang ilmu pengetahuan.

Saya cuba google dengan lebih lanjut....dan ya ianya membesar mengikut faktor umur.

Baru saya faham mengapa lelaki pada sesetengah peringkat umur mendapati perubahan terutama berkaitan dengan masalah perkumuhan iaitu membuang air kecil lebih kerap atau mudahnya kita kata kencing yang tidak lawas.

sumber dari menshealthforum

Pada usia 20 an, prostat lelaki yang sihat biasanya adalah sebenar walnut. 


Apabila usia lelaki mula memasuki 40 an, prostat akan secara perlahan-lahan membesar seakan-akan saiz bola golf. Kebiasaanya gejala seperti kerap membuang air kecil dan ereksi menjadi lemah.


Lebih 50% lelaki yang berusia 50 tahun akan terjejas. Mereka akan mengalami proses membuang air kecil menjadi semakin sakit dan fungsi seksual menjadi semakin merosot.
Ini kerana saiz prostat boleh membesar menjadi seperti sebiji buah lemon.


Didapati lebih 90% lelaki yang mencapai usia 90 tahun mengalami masalah kesihatan yang sangat terjejas. Prostat boleh membesar kepada saiz besball dan ini akan menyebabkan kualiti hidup lebih terjejas.

Bagi lelaki yang tidak mementingkan kesihatan dan kehidupan yang sihat, dikala inilah mereka terdedah dengan pelbagai penyakit termasuklah kanser prostat.



Jika ia adalah satu proses kehidupan bagaimana nak pastikan kehidupan tidak begitu terjejas?

Ya sebab itu pentingnya kehidupan yang sihat, pentingnya bersenam dan aktiviti riadah. Selain dari menjaga kesihatan dengan amalan pemakanan yang sihat sangat penting.  Elakkan merokok, cuba kawal stress kerja yang dilalui dan pastikan mempunyai rehat yang seimbang dengan kerja hakiki.Cuba amalkan supplement yang kaya dengan pholifenol supaya membantu kekal sihat dan bertenaga.




Ada ilmu kena share kan supaya ramai orang concern betapa pentingnya menjaga kesihatan dan amalan pemakanan yang sihat untuk kehidupan yang sejahtera dan harmoni.




Ia bukan umrah biasa.

Ogos 09, 2017 0 Comments
Pertama kali jejak kaki ke Turki dan melihat bunga tulip yang banyak.

Umrah ziarah Dubai


Alhamdulillah pertama kali dijemput menunaikan umrah adalah pada tahun 2011 bersama Shaklee. Masa tu macam tak percaya sebenarnya dapat menunaikan umrah bersama suami dan anak-anak. Allahu akhbar!

Pada awalnya family kata tak sesuai kerana anak masih kecil tapi kerana teringin juga, kami tetap memilih umrah Shaklee pada tahun tu.

Ya pertama kali melangkah kaki ke sana...sayunya sebab tak sangka trip yang Shaklee bagi lain dari yang lain.

Bayangkan di Madinah duduk hotel yang sangat dekat dengan masjid Nabi...iaitu Hotel Obroi.

Makanannya? Kussss semangat ! Tak pernah digambarkan menu makan pagi sampai ke malam banyak nya pilihan. Dah la jarak hotel dan masjid dekat....membuatkan kami hanya banyak mengucapkan syukur sahaja.


Setiba di Mekah kami di tempatkan di Hotel Hilton. Oh ya di Mekah kini ada 3 jenis Hilton. Hilton hotel, Hilton Apartment [ bersebelahan dengan Hilton Hotel] dan Hilton Suite [ terbaru].

Shaklee sediakan untuk semua pengedar yang terpilih menginap di Hilton Hotel. Jaraknya dengan masjid hanya dalam 30 m sahaja. Allahu akhbar dekat dan memudahkan kami ulang alik dari hotel ke masjid dengan sangat selesa.

Yang membuatkan kami teruja melalui umrah ini dapat juga kami menjelajah beberapa negara lain seperti Turki, Dubai, Abu Dhabi dan Jordan. Ini kerana pakej yang diberikan adalah umrah yang disertakan dengan program ziarah.


Pertama kami menunaikan umrah dengan Shaklee.



-------------------------------------------------------------------------------

Alhamdulillah setakat ni kami dah dapat menunaikan umrah dengan Shaklee lebih kurang nak masuk 6 kali, syukurnya pada Allah. 1 trip tahun 2014 aje kami pilih nak ke US tapi lepas tu kami sangat selesa dengan umrah Shaklee.

Kalau nak pergi sendiri ? Boleh aje cuma dengan pakej 5 bintang yang ditawarkan amat rugi kalau ditolak pada kami. Mau tidak? Harga pakej seorang dalam anggaran berbelas ribu woooo.


Susah tak nak dapat tiket free ni? Tak susah tapi tak juga mudah sangat. Paling penting ada niat dan usaha menggerakkan niat.

Bestnya Shaklee menghargai pengedarnya yang bekerja keras membangunkan bisnes Shaklee. Bukan itu sahaja kami dibenarkan membawa anak-anak dan mak ayah jika tiket mencukupi [ Jika syarat yang ditetapkan dapat dipenuhi].


Adakah mustahil jika saya baru nak buat Shaklee dengan serius untuk dapat tiket umrah ni? Jawapannya tidak mustahil kerana rezeki kita hanya Allah aje yang tahu. Paling utama kita kena usaha.

Jika anda berminat nak tahu lebih lanjut boleh hubungi kami di talian di bawah dan kami sedia untuk berkongsi cara.


 πŸ“² Call/Whatsapp : 012-853-5689
♛ Salam sayang dari N2 @ Ibu Addinnasa

Sabtu, 5 Ogos 2017

Polifenol bantu kita lebih bertenaga

Ogos 05, 2017 0 Comments

Ya sebelum bertolak ke Miri untuk Opportunity Talk suami saya capai sebotol Vivix. Kenapa kena bawa?
Maklumlah bila travel badan mudah letih.

Tu pentingnya amik Polifenol.

Tak mahu keletihan jadi melarat maka kami memang amal minum Vivix.

Anda seorang yang sering letih dan moody? Jom dapatkan konsultasi lanjut.

Khamis, 3 Ogos 2017

Selasa, 1 Ogos 2017

Euphoria Shaklee Malaysia

Euphoria Shaklee Malaysia