Sabtu, 20 Mei 2017

Ekzema dan Psoriasa : mencari rawatan alternatif?


Ekzema dan Psoriasis nampak macam sama tapi tak serupa.
1 jam setengah belajar dengan Doctor yang mempunyai kelayakan pakar dalam pemakanan dan nutrisi.
Sekarang lebih jelas nak bantu pesakit Ekzema dan Psoriasis hidup sihat secara optima.

Ya pesakit ekzema dan psoriasis bukan hanya menderita kerana penyakit yang dihidapi tetapi boleh menjejaskan keyakinan individu itu sendiri dalam menjalani kehidupan seharian.

Untuk sembuh sepenuhnya mungkin perlu masa namun banyak perkara yang perlu dititikberatkan untuk mengurangkan penyakit ini antaranya ialah faktor pemakanan, cara hidup, persekitaran dan beberapa faktor lain.

Supplement adalah antara alternatif untuk proses kesembuhan namun tetap perlu titikberatkan faktor lain juga.

Berminat untuk dapatkan konsultasi tentang ekzema dan Psoriasa boleh call
012.853.5689

Selasa, 16 Mei 2017

Mahu anak behave tanpa gajet?

Mahu anak behave? Gadget bukan jawapan.

Suami saya kata; bila kita tarik mainan mereka seperti PSP, Game boy, ipod maka kita kena gantikan sesuatu supaya mereka kekal aktif.

Kelemahan gajet adalah mereka jadi taksub dengan mainan sehingga boleh hilang kasih sayang antara keluarga dan rasa hormat antara satu sama lain.

Maka kami gantikan dengan blok lego. Memang penuh rumah dengan lego.Selain itu belikan alatan sukan yang buat mereka kekal aktif. Raket badminton, Ping Pong, Trizer etc.

Bila keluar sediakan buku untuk penuhi masa lapang. Sibukkan mereka dengan membaca. Jangan lokek belikan anak buku. Nak mereka minat baca buku perlu spend masa dan duit beli buku atau rajin ke perpustakaan agar sentiasa ada bahan bacaan dirumah.

Jika keluar bawa buku bacaan yang ringan dan menghiburkan seperti komik namun perlu dipantau pengisiannya.
Selain itu sediakan kertas dan pen agar mereka ada benda yang boleh dibuat walaupun melukis.




Salah satu tips :

Beli kertas A4 1 rim. Amik 5 helai lipat dua. Stapler kat tepi jadikan buku. Sediakan banyak-banyak supaya mereka seronok menulis dan melukis.

Buat utk setiap anak. Jangan lupa bawa pensil warna atau magic pen.

Dengan cara ini mereka akan sibuk melukis dengan kreatif bila kita ada aktiviti luar.
Ada masa jadikan buku itu untuk aktiviti mengeja. Jadi anak akan seronok.


So all the best!

Isnin, 15 Mei 2017

Terus berusaha dalam bersyukur

Jangan tertipu dengan pandangan mata...
teruskan usaha dalam sifat bersyukur supaya kita menjadi hamba Allah yang tawaduq.

Sabtu, 13 Mei 2017

Kelas Shaklee Di Miri


Berminat nak join group kami di Miri?
http://www.wasap.my/60128535689 Untuk mengetahui tentang produk atau keahlian Shaklee.

Hargai keramat itu

Ramai yang lupa bahawa kejayaan kita bermula dengan doa ibu dan ayah.

Mereka bagai keramat dalam hidup kita yang ramai tak sedar.

Hargailah mereka selagi mereka ada.



Selasa, 9 Mei 2017

Why i Shaklee?

Hari ini boleh lihat betapa banyak nya bisnes yang dijalankan secara online mahupun offline.

Kalau di internet memang banyak barang yang dijual dan memudahkan orang untuk membeli.

Namun pernah tak kita tanya diri kita sebenarnya mengapa kita pilih bisnes tu?

Jom kita share mengapa kita pilih bisnes kita yang sekarang ni...


Shaklee adalah pilihan saya kerana produknya yang SELAMAT. Yes banyak produk luar yang beri jaminan berkesan tapi belum tentu selamat. Saya dah amal Shaklee 20 tahun dan saya yakin dengan jaminan yang diberi. Selain itu bisnes ini memberi peluang semua orang sihat dan boleh menjana pendapatan secara tak langsung.

Orang buat bisnes nak untung kan? Shaklee juga memberi keuntungan apabila diusahakan dengan serius. Bukan hanya UNTUNG RUNCIT SAHAJA tapi bonus prestasi, bonus kepimpinan, bonus kereta, penghargaan, insentif percutian dalam dan luar negara!!!!

Shaklee juga mempunyai sistem yang adil dan yang best semua orang ahli buat order hanya melalui online dan HQ akan terus hantar kepada kita atau customer.

Ya Shaklee juga boleh dibuat seperti bisnes dropship yang mana ahli ( pengedar) tak perlu simpan stok namun nasihat saya jika nak berjaya ke peringkat jauh perlu ada sedikit stok dan dekat dengan mentor.

Shaklee tak pernah bayar bonus lewat malah awal lagi ada! So itu yang membuatkan saya memilih Shaklee sebagai kerjaya hari ini.

Kalau kata fleksible , banyak aje bisnes online yang boleh kata fleksible cuma adakah kelebihan Shaklee produk dikeluarkan dari satu sumber iaitu warehouse so kalau kita gi jalan oversea pun tak perlu risau Shaklee akan uruskan penghantaran. Ops bukan tu aje, penghantaran siap dengan insuran dan jaminan berapa hari sampai.

Ya saya suka Shaklee kerana produk dan kebaikan yang ditawarkan sangat mengujakan dan ia bantu banyak impian saya tercapai.

So anda bagaimana pula? Share la!






Isnin, 8 Mei 2017

Berniagalah kerana ia sunnah


Kenapa nabi s.a.w berniaga?

Sunnah? Nak kaya?

Nak tahu kenapa Islam menggalakkan umatnya berniaga?

Bukan sebab nak kaya. Tetapi sebab berniaga itu adalah suatu tarbiyyah. Tarbiyyah tentang kehidupan, kemudian mendekatkan diri menuju Tuhan.

Nabi s.a.w berniaga di usianya muda. Di usia 20 an. Dan nyata pada usia itu baginda masih belum dilantik menjadi Rasul. Jadi jelasnya kerja2 dakwah baginda tidak dibuat secara terang.

Orang yg berniaga ini tawakkal mereka sebenarnya lebih tinggi. Sebab mereka tidak tahu bila rezeki dalam berbentuk wang akan dapat. Mereka hanya akan buat kerja dan terus usaha. Dan tawakkal mereka mutlak pada Allah taala sahaja.

Kemudian apa?

Kemudian dalam berniaga mereka akan berjumpa dan melihat pelbagai ragam manusia, mereka akan kenal ramai orang ternama dan biasa. Disini dalam konteks dakwah, nabi s.a.w akan belajar bagaimana untuk melihat ragam manusia dalam usaha dakwahnya sesudah dilantik menjadi rasul.

Kemudian lagi apa?

Ukhwah dan silaturrahim. Mereka akan kenal banyak orang baru dalam hidup mereka. Baik islam mahupun bukan Islam. Dan ukhwah akan terjalin, atas asbab perniagaan. Sebab itu dalam berniaga perkara pokok yg perlu dijaga ialah ' good contact ', masyarakat cina sangat menjaga hubungan ' good contact ' mereka. Dalam konteks dakwah nabi s.a.w, ' good contact ' digunakan dalam usaha dakwah baginda kelak. Mereka akan melihat keluhuran dan kejujuran baginda. Jika produk yg di bawa itu adalah dari buatan manusia pun sudah dijual dgn jujur, pastilah produk dari langit juga akan disampaikan dgn jujur. Apa produl itu? Iman dan Islam.

Kemudian pula apa lagi?

Berniaga akan bawa diri kita merentas pelbagai medan seantero dunia. Dengan berniaga kita akan melihat kepelbagaian budaya, dan akan terhasil idea untuk mnghasilkan produk yg terbaik. Contohnya goreng pisang cheese. Produk itu sudah lama wujud di Indonesia, kemudian dicipta dan dijual di Malaysia.Dan dalam konteks dakwah nabi s.a.w, baginda kerap berdagang kesana kemari, dan melihat kepelbagaian ragam manusia. Sewaktu muda, baginda menimba pengalaman bercampur pelbagai golongan manusia. Baginda tidak menilai manusia dari luaran. Sebab itulah dakwah baginda sampai ke setiap lapisan masyarakat. Tua dan muda, miskin dan kaya, hamba dan raja, lelaki dan wanita.

Perniagaan adalah satu tarbiyyah terbaik. Terbaik untuk mendidik jiwa anda dan belajar matlamat asala kehidupan. Perasaan tawakkal dan syukur paling banyak dalam jiwa orang yg berniaga.

Ramai antara kita membaca kisah sesudah nabi s.a.w menjadi rasul iaitu diusia baginda 40 tahun. Namun ramai yg tidak tahu apa yg baginda buat sewaktu usia muda.

Ketahuilah, baginda bukan duduk bersahaja. Baginda ditarbiyyah pelbagai cara. Salah satunya jalan perniagaan. Baginda bercampur dengan pelbagai jenis manusia untuk belajar mengenali umatnya. Baginda merantau untuk mendekati kepelbagaian manusia.

Oleh itu, sunnah dalam perniagaan bukanlah mesti kaya. Kerana sunnah dalam perniagaan adalah tarbiyyah diri untuk menjadi hamba. Itulah cara Tuhan mengajar manusia.

Tingkatkan dalam hati rasa syukur dan tawakkal.

Sekiranya berniaga untuk kaya, maka tak perlu berniaga. Kerana berniga nak kaya itu adalah kesilapan pertama.

Tetapi sekiranya berniaga untuk mencari nafkah dan berbakti memberi manfaat pada umat manusia, itulah matlamat asal perniagaan dalam agama.

Lupakah kalian pada sabda baginda, bahawa sebaik baik umat nabi saw adalah yg memberi manfaat pada mukmin yg lain?

Sebenarnya konsep berniaga adalah memberi manfaat. Dan bukan nak kaya.

Berapa usia kita?

Contohi nabi s.a.w di usia kita.

Barulah ianya dipanggil mengikut sunnah.

Nak sayang nabi s.a.w? Kena tiru nabi s.a.w.

Sebab itu berniaga kena pegang 2 benda. Jangan malu dan jangan putus asa. Sebab dakwah juga tidak boleh malu dan putus asa. Barulah ia sunnah.

Sunnah itu bukan saja pada jubah, makanan atau pakaian.

Tetapi sunnah pada perlaksanaan.

C&P

Sabtu, 6 Mei 2017

Set Puasa Shaklee Paling Laris

Selama 20 tahun kami amal Shaklee set ni kami pastikan stok yang mencukupi masa Ramadhan.

Mana tidak, kami akan minum masa sahur, masa berbuka, masa moreh malah adakala sebelum tidur juga amik segelas Tripple Gems.

Hari biasa yang bukan ramadhan pun 1 canister Meal shake bertahan 3-4 hari untuk kami sekeluarga.
Banyak belanja? Eh tak la.. Beli dengan bonus Shaklee. Itu yang best jadi ahli yang aktif!

Berminat nak sediakan set Tripple Gems ni untuk Ramadhan yang akan datang?
Meh hubungi kami ;Lebih mudah sediakan awal dan tak kelam kabut nanti.

Kuasa fokus yang orang tak tahu!

Bila cerita meniaga....kita akan fikir.... ada barang, ada pembeli...barang ditukar dengan mata wang menjadi transaksi.

Jika hanya fokus duit yes....banyak transaksi memang menyeronokkan.

Sebagai penjual memang seronok berjual dan mampu jual semua jenis barangan.



Tapi mereka yang setia pada satu bisnes mampu menjadi usahawan. Mengapa? Mereka memiliki kuasa fokus.




Ramai yang tak percaya pada kuasa fokus kerana hanya memandang untuk hasil transaksi iaitu bilangan tunai yang diperolehi.

Jika  fokus , kita mampu untuk menyediakan

1. ... ruang penambahbaikan dalam bisnes, 

2. ... ruang untuk berkembang lebih maju, 

3. ... ruang untuk masa beribadat, 

4. ... ruang untuk kita menghargai ahli keluarga, 

5. ... ruang untuk diri sendiri [ time freedom].

6. ... ruang untuk memajukan diri dalam cara berfikir, bertindak dan merancang.

inilah kuasa fokus yang ramai orang tak nampak.







Ya fokus boleh dilakukan bila impian kita lebih besar dan sangat besar.




Bila bisnes yang kita fokus dah mula membiak dan berkembang pesat serta STABIL barulah boleh dipertimbangkan untuk menambah pelaburan dalam bidang lain.









 Salam sayang dari

 N2 @ Ibu Addinnasa

Bila panas jangan lupa minum air isotonik Shaklee

Ya sekarang memang musim panas...terasa bahangnya semacam....anak-anak pun di suruh mandi tenghari dan kalau boleh monitor pengambilan air kerana bila terlalu panas badan kita juga akan mudah dehidrat. Bila badan kurang air...anak mudah sakit. Malah orang dewasa macam kita pun perlu jaga kerana bila terlalu panas kita akan mudah rasa letih, mudah rasa pening atau  hilang semangat dan menjadi tak produktif.


Walau bagaimana pun, adakala pengambilan air tak dapat di monitor dengan baik kerana pelbagai cabaran. Malah anak-anak juga adakala terlalu cerewet apabila di suruh minum terutama jika mereka jenis yang suka minum air manis sahaja.

Maka saya sering syorkan ibu ayah yang mempunyai anak kecil seawal usia 1 tahun ke atas untuk menyediakan mereka minuman isotonik di rumah. Banyak isotonik di pasaran yang mengandungi karbonat [ bergas ] dan ini tidak sesuai untuk anak yang perutnya mempunyai alahan. Ditambah banyak isotonik biasa mempunyai kandungan gula yang tinggi. Mungkin ada yang claim tiada gula namun kos mungkin sedikit tinggi.

Jadi saya sering syorkan agar ibu dan ayah menyediakan satu canister Performance Drink Shaklee untuk setiap rumah.

Apa manfaat utama minuman Shaklee ni?



Jika hari panas....ia membantu mengurangkan risiko keletihan dan demam di kalangan anak-anak malah termasuk ibu ayah.

Sangat menjimatkan kerana ia boleh diambil seisi keluarga.

Sangat bagus di saat kecemasan.... jika anak demam atau cirit birit kerana ia membantu menstabilkan pengaliran air di dalam badan.

Sesuai untuk dijadikan minuman pada waktu sahur dan berbuka untuk seisi keluarga.

Mudah untuk dibancuh bila perlu untuk di minum.


Fakta menarik mengenai Performance Drink Shaklee :

1. Ia membekalkan 3 jenis karbohaidrat untuk tenaga dan stamina.

2. Sejenis minuman yang membantu mengimbangi elektrolit dalam tubuh dan mencegah dehidrasi.

3. Menjaga kestabilan bendalir dalam tubuh badan supaya tak mengalami kekeringan.

4. Mengandungi formula opti-carb. Opticarb adalah rangkain karbohaidrat yang memberikan kita tenaga berterusan tanpa mengganggu kestabilan gula dalam darah.

5. Sesuai untuk seisi keluarga.


Jom dapatkannya hari ini selain persediaan yang bijak untuk bulan puasa.









 Call/Whatsapp : 012-853-5689
Pengedar Shaklee Aktif Malaysia



♛ Salam sayang dari
 N2 @ Ibu Addinnasa

Khamis, 4 Mei 2017

Bekerja dengan flexi hour

Masa teringat di kala Addin kecil...bangun pagi selepas solat subuh, sediakan baju nak ke sekolah untuk mengajar, baju suami untuk ke pejabat dan tak kurang juga Addin untuk ke tadika Astana di Miri.

Masih segar dalam ingatan...saya membayangkan satu pekerjaan yang flexi hour...boleh datang dan balik yang fleksibel. Walaupun pada masa itu belum wujud pun masa kerja yang fleksible tapi saya mengharapkan ia berlaku sebab saya tak suka dalam keadaan yang berkejar dengan masa.

Tapi apakan daya...perlu hadap juga situasi itu....apa aje pilihan yang ada. Zaman tu tak pernah dengar bisnes online, dropship atau sebagainya.


Rutin kerja kami hari ini benar-benar fleksible....bukan hanya boleh dapat time freedom tapi kepuasan bekerja dari mana sahaja asal ada internet.

Next week dah gerak ke Miri untuk meeting dengan leader kami. Walaupun adakala last meeting plan tapi ia masih menyeronokkan sebab boleh pilih masa.

Namun bila balik KL....kami suami isteri pasti bersembang....kereta atas jalan raya selalu banyak walau time kerja. Mereka ni juga pasti flexi hour kan? Sebab zaman dulu...kalau waktu kerja jalan raya pasti lengang.....


Ya mungkin sekarang memang banyak aje pejabat yang wujudkan flexi hour supaya setiap kita enjoy bekerja.



Buat Shaklee tu macam bekerja jugak ke? Ya masih bekerja dengan masa yang kita sendiri pilih.

Yesssss flexi hour.


Boleh buat bisnes di mana sahaja asal ada internet.





 Salam sayang dari
 N2 @ Ibu Addinnasa

Rabu, 3 Mei 2017

Bidan import dari Miri

Seminggu lepas kami ke Miri atas urusan meeting Shaklee dan alang-alang kami import Bidan yang memang menjaga saya sepanjang berpantang masa melahirkan Nasa. Ramai juga yang kenal makcik ni... lebih mesra dipanggil Bidan makcik Masnah.


Dapatlah berurut dengan makcik selama beliau di Terengganu. Bidan ni dah berumur 80 lebih tapi masih kuat lagi berjalan.

Seronok juga bila rumah ada orang tua.

Ikut plan nak bawak mak datang sekali tapi apakan daya adik yang patut temankan mak datang ada sedikit kerja yang perlu disiapkan jadi makcik Masnah aje la yang meneman kami 4 beranak.

Memandangkan Addin pun bersekolah ulang alik dari madrasah maka nak bawak makcik jalan sangat terhad. Hanya dalam Kuala Terengganu aje.

Alhamdulillah sebelum balik sempat bawak makcik shopping baju raya beliau. Ya makcik ni dah macam nenek sendiri. Addin dan Nasa pun dilayan macam cucunya sendiri.

Untunglah mereka yang duduk Miri...jika nak berurut boleh cari makcik ni. Bayaran? Seikhlas hati. Dia tak minta ...ikut kita la berapa ikhlas yang nak kita hadiahkan.


Moga Allah panjangkan umur makcik bidan ni , dimurahkan rezeki, dikurniakan kesihatan yang baik dan moga ada jodoh dapat datang lagi insyaALLAH.

Masa untuk pulang..... kami ke KL menghantar makcik bidan pulang ke Miri.








 Salam sayang dari N2 @ Ibu Addinnasa

Mengetahui apa itu Ekzema dan bagaimana Ekzema boleh dikurangkan?

Masa kecik dulu kalau ada masalah kulit mak cakap...itu alahan. Maksud badan kita alah dengan sesuatu dan memberi kesan sesuatu.

Dah besar ni la zaman anak-anak kita baru dengar nama ekzema. Ramai yang tahu ekzema adalah masalah kulit terlalu kering.


Bagaimana ekzema boleh terjadi? Apakah nutrien yang kurang yang menyebabkan ekzema terjadi?

Ya jawapannya akan dapat dirungkai dalam kelas Mengenali Ekzema dan Psoriasis.










 Salam sayang dari
 N2 @ Ibu Addinnasa

Selasa, 2 Mei 2017

Shaklee Top 10 Best Seller

Ya gambar ini diambil dari Home Office Shaklee yang baru di Sunway Geo.

Ia membantu untuk ahli malah prospek baru mengetahui tentang senarai produk yang menjadi pilihan ramai.

Malah ada antara dalam senarai ini juga yang sering kehabisan stok kerana terlalu laris.

Bagus sangat ke?

Jawapan mudahnya adalah Shaklee adalah vitamin semulajadi , ianya berkesan dan ianya SELAMAT.

Ia lengkap dengan 3 ini menguatkan lagi hasil kesihatan yang diperolehi. Ini dikuatkan lagi dengan kajian unggul yang diadakan untuk produk Shaklee. ( Boleh google landmark study).

Akak atau abang berminat nak cuba produk Shaklee? Atau ingin tahu lebih lanjut tentang produk Top 10 Best Seller?
atau ingin tahu tentang kelebihan keahlian Shaklee ?

Boleh hubungi : 0128535689.

Meredakan bisul yang sedang membengkak

Saya dapat panggilan dari seorang kawan...ingin mencari vitamin untuk hilangkan bisul...



Mulalah buka nota dan ya jawapannya adalah Garlic. Kerana garlic atau bawang putih  dikenali sebagai agen yang membantu meningkatkan antibodi tubuh kita. Selain itu pengambilan vitamin seperti Omega Guard dan Vitamin E juga sangat bagus kerana dua vitamin ini berfungsi meredakan keradangan [ anti inflammation].

Boleh baca lebih lanjut kebaikan Garlic Shaklee Di sini.

Saya juga rekomen pada kawan saya untuk menggunakan Krim serbaguna Shaklee sebagai pereda bengkak.

Ops krim ni tak berfungsi sebagai perawat ya...ia cuma memberi kesan sejuk maka bisul akan cepat reda dan perlahan-lahan akan pecah.

Siapa yang mempunyai risiko kerap dapat bisul? Biasanya pesakit atau pengidap Diabetes mempunyai risiko yang besar selain mereka yang mempunyai masalah antibodi.


Berminat nak dapatkan produk ini? Boleh hubungi kami di 012.8535689.





* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 



 Salam sayang dari N2 @ Ibu Addinnasa

Isnin, 1 Mei 2017

Mengapa kulit mereka cantik?

Tengok botol Garlic Shaklee teringat aje cerita dalam bengkel Nutrisi yang kami hadiri 2 tahun lepas kalau tak silap.

Kata Pakar Nutrisi Puan Celine... mengapa orang Thailand kulit mereka cantik? Kerana mereka amal makan bawang putih.

Ya bawang putih mempunyai khasiatnya yang tersendiri.
* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 



Kalau cerita omputih, bawang putih ni dijadikan tangkal halau hantu.

Tapi dalam Shaklee bawang putih ni banyak sangat khasiatnya.


Bawang putih dalam perubatan tradisional selalu digunakan untuk mengubat batuk, selsema dan membantu pengaliran darah lebih baik.

Oh masih saya ingat masa saya kecik bila selsema dan hidung tersumbat mak saya akan kopek kan sebiji bawang putih kemudian dicucukan dengan jarum peniti kemudian mak suruh saya cium aroma bau bawang putih itu sehinggalah kesakitan akibat hidung tersumbat menjadi lega. Ya memang mujarab.

Antara lain kelebihan bawang putih ini adalah ia membantu meningkatkan sistem antibodi tubuh selain membantu masalah seperti kulat pada kulit, kudis, bisul tidak kurang juga membantu tubuh melawan virus dan kuman. Malah ada yang mendapati jerawat mereka tiada sejak amalkan bawang putih dalam menu harian mereka.


Bawang putih juga dikatakan makanan semulajadi yang bagus melawan kanser selain ia membantu menurunkan kolestrol dalam darah.

Sebiji tablet Garlic Shaklee dikatakan mengandungi 500mg bawang putih. Bayangkan betapa banyak khasiat dari sebiji tablet Garlic Shaklee.


Namun, untuk kulit cantik bukanlah dengan hanya amalkan Garlic Shaklee semata-mata.

Paling utama jangan lupa 3 perkara ;

Amalkan pemakanan yang seimbang.

Kehidupan yang sihat.

Pengambilan vitamin yang baik.



Jika anda berminat nak dapatkan produk Shaklee yang berkaitan dengan kulit ; info lebih lanjut mengenai apa-apa produk Shaklee atau keahlian Shaklee boleh hubungi di 

Telefon : 012.853.5689 [ Norita ]
Email : nnorita78@yahoo.com ATAU addinnasa@gmail.com 





* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 




Salam sayang dari N2 @ Ibu Addinnasa