Catatan

Tunjukkan catatan dari Mei, 2017

Apa kata Jelita tentang Set Ramadhan Shaklee?

Imej
Menurut Datuk Dr Rajbans Singh, presiden Malaysian Wellness Society, mengekalkan bekalan air yang cukup dalam tubuh amat penting kerana penyahhidratan atau kekkurangan air biasa biasa berlaku di negara yang panas dan lembap seperti Malaysia.
Datuk Dr Rajbans SinghTanda penyahhidratan sederhana:Pening kepala
Keletihan
Sukar beri tumpuan


Manakala penyahhidratan yang serius akan buat anda rasa bingung dan kemungkinan boleh pengsan.

Ketahui cara kekalkan tenaga sepanjang siang pada Ramadan ini:Minum air lapan gelas sehari dari waktu berbuka hingga bersahur. Pilihan ideal sudah tentu air tetapi sup, buahan dan sayuran yang kaya air seperti tomato, timun, salad, tembikai dan oren juga boleh diambil kira.
Elakkan meminum air soda dan jus buah kerana kandungan gulanya tinggi dan akan merangsang paras insluin anda terutamanya pada waktu Subuh. Ini akan menyebabkan hipoglisemia dan menambah rasa lapar.
Air teh dan kopi bertindak sebagai deuretik, penyebab kehilangan lebih banyak air dan meningkatkan p…

Badut pun tak mampu buat semua orang gembira.

Imej
Dalam dunia ni kita takkan dapat penuhi semua kehendak orang lain.
Paling pasti kita takkan mampu nak gembirakan hati orang lain juga.

Sama seperti badut. Belum pasti boleh membuat semua orang suka dan gembira.

Jadi tak perlu gusar.

Kita sebagai makhluk hanya perlu tahu matlamat dan
ke mana penamat hidup kita.

Moga kita beroleh penamat yang baik dan mati dalam husnul khotimah.

Moga Allah memandang dan menerima segala amalan baik kita.

Jika berniaga, berniaga lah kerana Allah dan jujur insyaAllah besar barakahNya.

Pengalaman indah di Mekah

Imej
Bila dah nak pulang, aktiviti beri makan burung adalah sebagai satu aktiviti yang akan dibuat sebagai sedekah pada burung merpati.

Alhamdulillah selamat sampai ke Madinah petang semalam.

Seronok juga umrah dengan masuk ke Mekah terlebih dahulu.

Ekzema dan Psoriasa : mencari rawatan alternatif?

Imej
Ekzema dan Psoriasis nampak macam sama tapi tak serupa.
1 jam setengah belajar dengan Doctor yang mempunyai kelayakan pakar dalam pemakanan dan nutrisi.
Sekarang lebih jelas nak bantu pesakit Ekzema dan Psoriasis hidup sihat secara optima.Ya pesakit ekzema dan psoriasis bukan hanya menderita kerana penyakit yang dihidapi tetapi boleh menjejaskan keyakinan individu itu sendiri dalam menjalani kehidupan seharian.Untuk sembuh sepenuhnya mungkin perlu masa namun banyak perkara yang perlu dititikberatkan untuk mengurangkan penyakit ini antaranya ialah faktor pemakanan, cara hidup, persekitaran dan beberapa faktor lain.Supplement adalah antara alternatif untuk proses kesembuhan namun tetap perlu titikberatkan faktor lain juga.

Berminat untuk dapatkan konsultasi tentang ekzema dan Psoriasa boleh call
012.853.5689

Mahu anak behave tanpa gajet?

Imej
Mahu anak behave? Gadget bukan jawapan.

Suami saya kata; bila kita tarik mainan mereka seperti PSP, Game boy, ipod maka kita kena gantikan sesuatu supaya mereka kekal aktif.

Kelemahan gajet adalah mereka jadi taksub dengan mainan sehingga boleh hilang kasih sayang antara keluarga dan rasa hormat antara satu sama lain.

Maka kami gantikan dengan blok lego. Memang penuh rumah dengan lego.Selain itu belikan alatan sukan yang buat mereka kekal aktif. Raket badminton, Ping Pong, Trizer etc.

Bila keluar sediakan buku untuk penuhi masa lapang. Sibukkan mereka dengan membaca. Jangan lokek belikan anak buku. Nak mereka minat baca buku perlu spend masa dan duit beli buku atau rajin ke perpustakaan agar sentiasa ada bahan bacaan dirumah.

Jika keluar bawa buku bacaan yang ringan dan menghiburkan seperti komik namun perlu dipantau pengisiannya.
Selain itu sediakan kertas dan pen agar mereka ada benda yang boleh dibuat walaupun melukis.




Salah satu tips :Beli kertas A4 1 rim. Amik 5 helai lipat dua. Staple…

Terus berusaha dalam bersyukur

Imej
Jangan tertipu dengan pandangan mata...
teruskan usaha dalam sifat bersyukur supaya kita menjadi hamba Allah yang tawaduq.

Kelas Shaklee Di Miri

Imej
Berminat nak join group kami di Miri?
http://www.wasap.my/60128535689Untuk mengetahui tentang produk atau keahlian Shaklee.

Hargai keramat itu

Imej
Ramai yang lupa bahawa kejayaan kita bermula dengan doa ibu dan ayah.

Mereka bagai keramat dalam hidup kita yang ramai tak sedar.

Hargailah mereka selagi mereka ada.



Why i Shaklee?

Imej
Hari ini boleh lihat betapa banyak nya bisnes yang dijalankan secara online mahupun offline.Kalau di internet memang banyak barang yang dijual dan memudahkan orang untuk membeli.Namun pernah tak kita tanya diri kita sebenarnya mengapa kita pilih bisnes tu?Jom kita share mengapa kita pilih bisnes kita yang sekarang ni...
Shaklee adalah pilihan saya kerana produknya yang SELAMAT. Yes banyak produk luar yang beri jaminan berkesan tapi belum tentu selamat. Saya dah amal Shaklee 20 tahun dan saya yakin dengan jaminan yang diberi. Selain itu bisnes ini memberi peluang semua orang sihat dan boleh menjana pendapatan secara tak langsung.Orang buat bisnes nak untung kan? Shaklee juga memberi keuntungan apabila diusahakan dengan serius. Bukan hanya UNTUNG RUNCIT SAHAJA tapi bonus prestasi, bonus kepimpinan, bonus kereta, penghargaan, insentif percutian dalam dan luar negara!!!!Shaklee juga mempunyai sistem yang adil dan yang best semua orang ahli buat order hanya melalui online dan HQ akan terus …

Berniagalah kerana ia sunnah

Imej
Kenapa nabi s.a.w berniaga?Sunnah? Nak kaya?Nak tahu kenapa Islam menggalakkan umatnya berniaga?Bukan sebab nak kaya. Tetapi sebab berniaga itu adalah suatu tarbiyyah. Tarbiyyah tentang kehidupan, kemudian mendekatkan diri menuju Tuhan.Nabi s.a.w berniaga di usianya muda. Di usia 20 an. Dan nyata pada usia itu baginda masih belum dilantik menjadi Rasul. Jadi jelasnya kerja2 dakwah baginda tidak dibuat secara terang.Orang yg berniaga ini tawakkal mereka sebenarnya lebih tinggi. Sebab mereka tidak tahu bila rezeki dalam berbentuk wang akan dapat. Mereka hanya akan buat kerja dan terus usaha. Dan tawakkal mereka mutlak pada Allah taala sahaja.Kemudian apa?Kemudian dalam berniaga mereka akan berjumpa dan melihat pelbagai ragam manusia, mereka akan kenal ramai orang ternama dan biasa. Disini dalam konteks dakwah, nabi s.a.w akan belajar bagaimana untuk melihat ragam manusia dalam usaha dakwahnya sesudah dilantik menjadi rasul.Kemudian lagi apa?Ukhwah dan silaturrahim. Mereka akan kenal ban…

Set Puasa Shaklee Paling Laris

Imej
Selama 20 tahun kami amal Shaklee set ni kami pastikan stok yang mencukupi masa Ramadhan.Mana tidak, kami akan minum masa sahur, masa berbuka, masa moreh malah adakala sebelum tidur juga amik segelas Tripple Gems. Hari biasa yang bukan ramadhan pun 1 canister Meal shake bertahan 3-4 hari untuk kami sekeluarga.
Banyak belanja? Eh tak la.. Beli dengan bonus Shaklee. Itu yang best jadi ahli yang aktif!Berminat nak sediakan set Tripple Gems ni untuk Ramadhan yang akan datang?
Meh hubungi kami ;Lebih mudah sediakan awal dan tak kelam kabut nanti.

Kuasa fokus yang orang tak tahu!

Imej
Bila cerita meniaga....kita akan fikir.... ada barang, ada pembeli...barang ditukar dengan mata wang menjadi transaksi.

Jika hanya fokus duit yes....banyak transaksi memang menyeronokkan.

Sebagai penjual memang seronok berjual dan mampu jual semua jenis barangan.



Tapi mereka yang setia pada satu bisnes mampu menjadi usahawan. Mengapa? Mereka memiliki kuasa fokus.




Ramai yang tak percaya pada kuasa fokus kerana hanya memandang untuk hasil transaksi iaitu bilangan tunai yang diperolehi.

Jika  fokus , kita mampu untuk menyediakan

1. ... ruang penambahbaikan dalam bisnes, 

2. ... ruang untuk berkembang lebih maju, 

3. ... ruang untuk masa beribadat, 

4. ... ruang untuk kita menghargai ahli keluarga, 

5. ... ruang untuk diri sendiri [ time freedom].

6. ... ruang untuk memajukan diri dalam cara berfikir, bertindak dan merancang.

inilah kuasa fokus yang ramai orang tak nampak.







Ya fokus boleh dilakukan bila impian kita lebih besar dan sangat besar.




Bila bisnes yang kita fokus dah mula membiak dan be…

Bila panas jangan lupa minum air isotonik Shaklee

Imej
Ya sekarang memang musim panas...terasa bahangnya semacam....anak-anak pun di suruh mandi tenghari dan kalau boleh monitor pengambilan air kerana bila terlalu panas badan kita juga akan mudah dehidrat. Bila badan kurang air...anak mudah sakit. Malah orang dewasa macam kita pun perlu jaga kerana bila terlalu panas kita akan mudah rasa letih, mudah rasa pening atau  hilang semangat dan menjadi tak produktif.


Walau bagaimana pun, adakala pengambilan air tak dapat di monitor dengan baik kerana pelbagai cabaran. Malah anak-anak juga adakala terlalu cerewet apabila di suruh minum terutama jika mereka jenis yang suka minum air manis sahaja.

Maka saya sering syorkan ibu ayah yang mempunyai anak kecil seawal usia 1 tahun ke atas untuk menyediakan mereka minuman isotonik di rumah. Banyak isotonik di pasaran yang mengandungi karbonat [ bergas ] dan ini tidak sesuai untuk anak yang perutnya mempunyai alahan. Ditambah banyak isotonik biasa mempunyai kandungan gula yang tinggi. Mungkin ada yang cl…

Bekerja dengan flexi hour

Imej
Masa teringat di kala Addin kecil...bangun pagi selepas solat subuh, sediakan baju nak ke sekolah untuk mengajar, baju suami untuk ke pejabat dan tak kurang juga Addin untuk ke tadika Astana di Miri.

Masih segar dalam ingatan...saya membayangkan satu pekerjaan yang flexi hour...boleh datang dan balik yang fleksibel. Walaupun pada masa itu belum wujud pun masa kerja yang fleksible tapi saya mengharapkan ia berlaku sebab saya tak suka dalam keadaan yang berkejar dengan masa.

Tapi apakan daya...perlu hadap juga situasi itu....apa aje pilihan yang ada. Zaman tu tak pernah dengar bisnes online, dropship atau sebagainya.


Rutin kerja kami hari ini benar-benar fleksible....bukan hanya boleh dapat time freedom tapi kepuasan bekerja dari mana sahaja asal ada internet.

Next week dah gerak ke Miri untuk meeting dengan leader kami. Walaupun adakala last meeting plan tapi ia masih menyeronokkan sebab boleh pilih masa.

Namun bila balik KL....kami suami isteri pasti bersembang....kereta atas jalan r…

Bidan import dari Miri

Imej
Seminggu lepas kami ke Miri atas urusan meeting Shaklee dan alang-alang kami import Bidan yang memang menjaga saya sepanjang berpantang masa melahirkan Nasa. Ramai juga yang kenal makcik ni... lebih mesra dipanggil Bidan makcik Masnah.


Dapatlah berurut dengan makcik selama beliau di Terengganu. Bidan ni dah berumur 80 lebih tapi masih kuat lagi berjalan.

Seronok juga bila rumah ada orang tua.

Ikut plan nak bawak mak datang sekali tapi apakan daya adik yang patut temankan mak datang ada sedikit kerja yang perlu disiapkan jadi makcik Masnah aje la yang meneman kami 4 beranak.

Memandangkan Addin pun bersekolah ulang alik dari madrasah maka nak bawak makcik jalan sangat terhad. Hanya dalam Kuala Terengganu aje.

Alhamdulillah sebelum balik sempat bawak makcik shopping baju raya beliau. Ya makcik ni dah macam nenek sendiri. Addin dan Nasa pun dilayan macam cucunya sendiri.

Untunglah mereka yang duduk Miri...jika nak berurut boleh cari makcik ni. Bayaran? Seikhlas hati. Dia tak minta ...iku…

Mengetahui apa itu Ekzema dan bagaimana Ekzema boleh dikurangkan?

Imej
Masa kecik dulu kalau ada masalah kulit mak cakap...itu alahan. Maksud badan kita alah dengan sesuatu dan memberi kesan sesuatu.

Dah besar ni la zaman anak-anak kita baru dengar nama ekzema. Ramai yang tahu ekzema adalah masalah kulit terlalu kering.


Bagaimana ekzema boleh terjadi? Apakah nutrien yang kurang yang menyebabkan ekzema terjadi?

Ya jawapannya akan dapat dirungkai dalam kelas Mengenali Ekzema dan Psoriasis.










 Salam sayang dari
 N2 @ Ibu Addinnasa

Shaklee Top 10 Best Seller

Imej
Ya gambar ini diambil dari Home Office Shaklee yang baru di Sunway Geo. Ia membantu untuk ahli malah prospek baru mengetahui tentang senarai produk yang menjadi pilihan ramai.Malah ada antara dalam senarai ini juga yang sering kehabisan stok kerana terlalu laris.Bagus sangat ke?Jawapan mudahnya adalah Shaklee adalah vitamin semulajadi , ianya berkesan dan ianya SELAMAT.Ia lengkap dengan 3 ini menguatkan lagi hasil kesihatan yang diperolehi. Ini dikuatkan lagi dengan kajian unggul yang diadakan untuk produk Shaklee. ( Boleh google landmark study).Akak atau abang berminat nak cuba produk Shaklee? Atau ingin tahu lebih lanjut tentang produk Top 10 Best Seller?
atau ingin tahu tentang kelebihan keahlian Shaklee ? Boleh hubungi : 0128535689.

Meredakan bisul yang sedang membengkak

Imej
Saya dapat panggilan dari seorang kawan...ingin mencari vitamin untuk hilangkan bisul...



Mulalah buka nota dan ya jawapannya adalah Garlic. Kerana garlic atau bawang putih  dikenali sebagai agen yang membantu meningkatkan antibodi tubuh kita. Selain itu pengambilan vitamin seperti Omega Guard dan Vitamin E juga sangat bagus kerana dua vitamin ini berfungsi meredakan keradangan [ anti inflammation].

Boleh baca lebih lanjut kebaikan Garlic Shaklee Di sini.

Saya juga rekomen pada kawan saya untuk menggunakan Krim serbaguna Shaklee sebagai pereda bengkak.

Ops krim ni tak berfungsi sebagai perawat ya...ia cuma memberi kesan sejuk maka bisul akan cepat reda dan perlahan-lahan akan pecah.

Siapa yang mempunyai risiko kerap dapat bisul? Biasanya pesakit atau pengidap Diabetes mempunyai risiko yang besar selain mereka yang mempunyai masalah antibodi.


Berminat nak dapatkan produk ini? Boleh hubungi kami di 012.8535689.





* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administratio…

Mengapa kulit mereka cantik?

Imej
Tengok botol Garlic Shaklee teringat aje cerita dalam bengkel Nutrisi yang kami hadiri 2 tahun lepas kalau tak silap.

Kata Pakar Nutrisi Puan Celine... mengapa orang Thailand kulit mereka cantik? Kerana mereka amal makan bawang putih.

Ya bawang putih mempunyai khasiatnya yang tersendiri.
Kalau cerita omputih, bawang putih ni dijadikan tangkal halau hantu.

Tapi dalam Shaklee bawang putih ni banyak sangat khasiatnya.

Bawang putih dalam perubatan tradisional selalu digunakan untuk mengubat batuk, selsema dan membantu pengaliran darah lebih baik.
Oh masih saya ingat masa saya kecik bila selsema dan hidung tersumbat mak saya akan kopek kan sebiji bawang putih kemudian dicucukan dengan jarum peniti kemudian mak suruh saya cium aroma bau bawang putih itu sehinggalah kesakitan akibat hidung tersumbat menjadi lega. Ya memang mujarab.
Antara lain kelebihan bawang putih ini adalah ia membantu meningkatkan sistem antibodi tubuh selain membantu masalah seperti kulat pada kulit, kudis, bisul tidak…