Catatan

Tunjukkan catatan dari Jun, 2016

Nasihat Imam Hassan Al-Basri

Imej
Hasan Basri ditanya: Apa rahsia zuhudmu di dunia ini? Beliau menjawab: aku tahu rezekiku tidak akan diambil orang lain, kerana itu hatiku selalu tenang. 
Aku tahu amalku tidak akan dikerjakan orang lain, kerana itulah aku sibuk beramal soleh. 
Aku tahu ALLAH Ta'ala selalu memerhatiku, kerana itulah aku malu jika ALLAH melihatku sedang dalam maksiat. 
Dan aku tahu kematian itu sudah menungguku, kerana itulah aku selalu menambah bekal untuk hari pertemuanku dengan ALLAH. 


Sahabat2 ku:            Jangan tertipu          dengan usia MUDA          kerana syarat Mati           TIDAK harus TUA.
   Jangan terpedaya dengan          tubuh yang SIHAT         kerana syarat Mati         TIDAK mesti SAKIT
   Jangan terperdaya dengan          Harta kekayaaan                 Sebab      Si kaya pun tidak pernah        menyiapkan Kain Kafan               buat dirinya        meski cuma selembar.
      Mari terus berbuat BAIK,          berniat untuk BAIK,      berkata yang BAIK-BAIK,     Memberi nasihat yang BAIK  Meskipun …

Sedekah sebagai penawar jiwa dan raga anak.

Imej
Sepanjang hari meeting semalam saya tak berkesempatan nak reply mesej atau whatsapp kenalan malah customer. Selepas balik berbuka saya terus merebahkan diri untuk melepaskan penat seketika. Namun saya teringat dengan mesej yang saya terima sebelum habis meeting.
Seorang kenalan mohon doakan anak dia diberi kesembuhan. Tak tahu apa penyakit anaknya tetapi yang pasti anaknya dalam keadaan kritikal dan ditempatkan dalam icu.

Saat itu saya cuma mampu doakan semoga Allah mengasihani anak kecil itu, mengampunkan dosa mak ayahnya dan mohon belas ehsan Allah untuk beri peluang agar anak kecil itu membesar dengan sihat dan ceria.

Ya , hakikatnya ujian yang ditimpa ke atas anak pastinya lebih berat dari ujian duit. Kerana apa? Sebab ujian anak ini melibatkan jiwa dan nyawa. Mak atau ayah mana yang mahu anaknya sakit? Hati dan jiwa pasti jadi tak keruan bila anak kita sakit.
Bila anak kerap meragam, atau sering sakit...cuba muhasabah sumber pendapatan kita.  Masa untuk kita muhasabah diri dan bukan m…

Benarkah susuibu akan 'drop' bila berpuasa?

Imej
Ini antara catatan dunia penyusuan saya bersama Addinnasa.

gambar ihsan google





Bulan puasa itu biasanya disambut dengan penuh rasa seronok kerana kelebihan bulan Ramadhan itu sendiri. Namun tidak kurang yang berasa gundah gulana sepanjang bulan Ramadhan iaitu ibu2 yang mengandung dan menyusukan anak. Golongan ini khuatir sekiranya kesihatan ibu dan anak terganggu dan bagi yang menyusu pula, penghasilan menunjukkan tanda semakin terjejas.

Benarkah puasa itu akan menyebabkan penghasilan susu terjejas?
Hakikatnya TIDAk jika si ibu mengambil langkah yang berjaga-jaga pada peringkat awal lagi.

Ibu menerima banyak email dan mesej dari customer sehingga kenalan2 baru yang bertanyakan mengapa penghasilan dan pengeluaran susu mereka terganggu pada bulan puasa.

Antara mesej tersebut berbunyi :

"Saya pump konsisten setiap hari sama seperti sebelum bulan puasa namun mengapa susu saya masih down? Kini makin hari makin merosot, sedih la...."
Memang benar perkara ini boleh terjadi apabila si ibu t…

Kaya atau Bahagia?

Imej
Cari duit bukan untuk kaya tapi bahagia.
Bila bahagia , hati dan jiwa lebih tenang. Hakikatnya duit tak boleh beli kebahagian.  Kaya boleh datang sendiri bila bahagia. Tapi bahagia belum tentu datang bila kaya.



Doa yang sangat simple tapi doa ini yang saya kena ulang2 hafal maksudnya masa umur 17 tahun dulu. Arwah abah suruh baca doa ni dengan terjemahan supaya bila baca kita baca dengan 'jiwa' dan memohon dengan kesungguhan.

Apakah kesan jika hanya bergantung pada Alfalfa untuk menyusu?

Imej
Ada ramai ibu yang menyusukan anak mereka hari ini setelah kita didedahkan dengan kebaikan susuibu. Sudah pasti apa yang ditekankan tentang kebaikan susuibu adalah khasiatnya yang tinggi antioksidan, bagus untuk mencegah sakit dan ianya membantu mengeratkan lagi kasih sayang antara ibu dan anak.

Ramai ibu yang telah sedar kepentingan "life balance"... terutama mereka yang bekerjaya dan mereka yang tidak dapat memenuhi keperluan lengkap semua zat dan vitamin dalam makanan seharian. Sudah pasti mereka juga sedar tentang kepentingan vitamin kepada tubuh badan si ibu kerana ia membantu tubuh si ibu sihat dan dapat menghasilkan susuibu dengan lebih baik ditambah jika sesi perahan atau hisapan bayi yang konsisten.

Namun terdapat segelintir ibu yang hanya mahu mencuba ALFALFA Shaklee kerana menganggap mereka hanya memerlukan ALFALFA sahaja dalam menjayakan penyusuan. Persoalannya , bolehkah? dan
Adakah ia mempunyai kesan yang berbeza dibanding jika si ibu mengambil vitamin yang disyo…

Nak rezeki hebat, cari ALLAH.

Imej
Berniaga bukan satu perkara yang mudah. Nampak pada asas macam mudah. Ada barang, ada customer dan pertukaran antara barang dan duit berlaku...satu urusniaga berlangsung. Ops ia bukan semudah itu jika nak bisnes berjalan dengan lebih lama.

Jika berniaga kedai runcit mungkin tak amik port sangat barang yang dijual. Tapi jika ada pengkhususan seperti berniaga produk jenama A, B atau C... kita kena tahu lebih lanjut dan lebih mendalam.

Terutama yang nak mencuba bisnes MLM, saya sarankan cuba cari buku tulisan Razzi Armansur  - Jutawan MLM. ia bukan berkisar nak buat duit semata atau kaya sampai mendongak langit. Buku ini berkisar tentang bagaimana, mengapa, untuk siapa, dan ke mana hala tuju.

Ya berbelas tahun baca buku ni saya tak pernah muak. Malah ia tetap menjana idea untuk saya terus melangkah.

Ramai nak berniaga tapi malas membaca. Ilmu tu penting. Ya masa kita bekerja , ada bos ada yang pantau kita. Tapi bila nak berniaga, kena ada mentor. Namun ingat, nak berjaya ikut betul2 apa…

Bila yakin dengan Allah dan doa pada Allah, nescaya .....

Redha tak bermakna pasrah...

Ya langit tak selalu cerah tapi tak juga mendung berarak berterusan.

Setiap aturan Allah itu ada rahsia yang tersembunyi. Namun berapa kalikah kita merayu dengan Allah agar dibukakan pintu hikmah atas setiap aturanNya?

Kisah benar ini saya ambil dari cerita ayah mertua saya sendiri dan ia berlaku 2-3 bulan yang lalu.

Ayah mertua saya tiba-tiba sakit dan tidak dapat berjalan. Kakinya bengkak bila berdiri terlalu lama. Beliau tidak mempunyai penyakit kencing manis pun.

Sepanjang sakit ayah susah untuk tidur. Adakala semalaman ayah duduk dikerusi dan terlena sambil duduk. Namun ayah tak pernah berputus harap. Ayah sentiasa membasahkan bibirnya dengan zikrullah. Walau sakit ayah tetap usaha untuk solat walaupun solat duduk. Lebih kagum ayah kuat semangat bangun tahajud.

Ayah cerita dengan saya , sepanjang tahajud ayah bersungguh berdoa pada Allah " ya Allah , Bukakan aku pintu hikmah dan berikan jalan keluar dari masalah ini".


Setiap hari ayah lakuka…

Anak lebih ceria apabila bebas sembelit.

Imej
Bila anak yang berumur 1 tahun ke atas dah mula pandai makan, adakala kita terlupa nak pantau keperluan air mereka. Tidak kurang juga anak yang terlalu cerewet sehingga tidak mahu makan sayur sedikit pun.

Apabila ia berlarutan tanpa kita sedar ia akan menyebabkan anak mudah meragam dan menghadapi masalah pembuangan. Banyak ibu bapa yang mula sedar anak mereka menghadapi masalah sembelit apabila bahagian punggung mereka melecet akibat sukar membuang.

Tahu tak Meal Shake Shaklee kaya dengan serat? Ini sangat membantu mengatasi masalah sembelit di kalangan anak-anak.

Meal Shake kaya dengan protien dan vitamin serta mineral. Ia sangat membantu untuk perkembangan dan pembesaran anak yang sihat.


Anak lebih ceria apabila bebas sembelit.


Ya rumah saya Meal Shake adalah supplement wajib anak-anak sejak mereka kecil lagi. Sehingga kini masih menjadi amalan mereka. Ya sekurang-kurangnya membantu melengkapkan keperluan vitamin dan mineral yang sepatutnya mereka dapat dari sayur-sayuran.


Berminat …

Dapatkan Stok Shaklee di Muar Johor

Imej
Beliau adalah adik saya yang membantu menguruskan stok saya di Muar.
Jika berminat nak dapatkan stok Shaklee dari saya boleh hubungi beliau.
Puan Ayu Euphoria Muar Focal Point 0172232928

Berniaga untuk untung dunia dan akhirat.

Imej
Apa yang buat orang berjaya istiqamah?
Ya ramai yang jawab sebab si dia yang dah berjaya istiqamah kerana dia dah melihat habuan yang dia perolehi atas hasil usahanya.
Namun setiap orang pastinya mempunyai sudut pandang yang berbeza.
Saya nak share sudut pandang saya pada bisnes Shaklee yang saya usahakan selama hampir 20 tahun dah.
Saya memang minat bisnes. Dari kecik lagi berangan nak berniaga. Sebab tu abah suruh amik course accounting kalau taknak jadi doktor. Tapi saya tak minat nak jadi doktor ataupun akauntan, saya minat nak berniaga. Saya amik kursus business and admin masa belajar kat U dulu.
Sepanjang belajar saya memang berniaga. Fotostat nota , tempah baju pasukan dan berniaga jual barangan yang orang suka terutama dari katalog A***. Sebelum masuk U saya dah join beberapa direct selling seperti C**, R*****, A***, dan beberapa lagi yang saya dah tak ingat.
Mana yang ada demand saya cuba. Tapi persepsi saya berbeza dengan Shaklee. Ia bukan hanya berjual tapi dapat juga selit saham …

Bukan hanya untuk hilangkan dahaga.

Imej
Ya beberapa kali juga kami ke Pasar Ramadhan ( orang dok panggil PaRam) dan walaupun mata ni dijamu dengan pelbagai jenis air sejuk yang menarik perhatian tetapi saya tetap nampak air di bawah ini....




Ya saya akan bancuh sebelum saya selesai sahur dan berbuka.

Mengapa selepas berbuka pun nak kena minum?

Cinch Tea Mix ni seronoknya sebab buat badan rasa bertenaga. Jadi bila nak solat terawih takde la badan letih, lemau dan mengantuk.




Satu lagi kelebihan air ini ialah ia menukar lemak menjadi muscle. Dulu saya tak nampak kesannya tapi bila Abah Addinnasa terpilih dalam Pilot Study Detox untuk syarikat Shaklee, hasilnya nampak bila semuanya disukat melalui mesin karada.

Saya ambil semasa sahur juga supaya badan saya mampu bertahan sehingga berbuka terutama dikala hari panas.

Adakala saya bancuh sepeket dengan air suam sejuk dan adakala 2 peket jika nak ada lebih rasa green tea.

Ya ia sesuai untuk mereka yang usaha nak turunkan berat badan sambil berpuasa dengan cara yang lebih sihat.

Lebih istim…

Unik!!!! Selepas 19 tahun kahwin baru mengandung ...tetapi bukan makan set subur Shaklee!

Imej
Saya kenal Florence semasa di Miri 2 tahun lepas.  Beliau dapat tahu pasal Shaklee dari bidan Tudan saya, makcik Maznah. Beliau berminat menjadi ahli kerana nak dapatkan harga produk yang lebih jimat. Intention utama Florence nak beli vitamin untuk kurangkan kolestrol memandangkan beliau dah hampir mencecah 40 tahun.


Memang beliau adalah antara customer merangkap ahli Shaklee kami yang konsisten. Once dah habis terus repeat order kerana beliau dapat rasa perbezaan yang ketara ke atas badannya.

Tapi selepas tu saya perasan beliau dah lama tak datang rumah dan senyap begitu saja. Walaupun ada beberapa kali saya call dan sms tidak berjawab.

Selepas saya pindah ke Terengganu, saya dapat panggilan dari beliau. Melihatkan nama beliau terpapar pada skrin telefon maka saya bersemangat menjawab penggilan beliau kerana dah lama tak dengar khabar berita. Almost setahun juga sunyi sepi.

Florence memulakan cerita mengapa beliau sepi sebelum ini.....

Florence bertanya adakah saya masih ingat vitam…

Berpuasa dengan lebih produktif?

Imej
Ya awal permulaan puasa normal kalau kita rasa letih dan tak bertenaga ditambah dengan cuaca panas. Namun pada zaman nabi, bulan puasa umat Islam menjadi lebih produktif malah ada peperangan yang berlaku semasa bulan puasa.

Apa yang kita sediakan masa sahur dan berbuka menentukan kesegaran tubuh badan kita. Paling utama jangan makan berlebihan supaya badan kita tak keletihan akibat kenyang seterusnya menyebabkan kita jadi malas beribadat.

Sediakan Performance drink tak? Kalau tak beli 1 set berpuasa pun, cuba sediakan Performance drink 1 jug untuk di minum seisi keluarga. Tahun ni abah Addinnasa dah pesan, kita mula berbuka dengan air panas dulu, kemudian air performance dan kalau larat baru minum air manis berperisa yang lain.

Setakat ni minum 2 jenis air aje dah kenyang. Tapi saya suka minum Cinch Tea Mix selepas berbuka. Kenapa tau? Supaya saya tak mengantuk masa terawikh. Padahal kekadang berbuka saya cuma makan 2-3 keping roti aje cicah air. Anak-anak saya sediakan lauk pauk unt…

Cara nak dapatkan RM500 dengan Shaklee!

Imej
Sekat belanja makan anak, kurangkan susu anak, kurangkan pemberian pada mak ayah bukan satu solusi yang tepat bila kenaikan harga disebabkan GST. Hakikatnya kita perlu usahakan sesuatu agar keperluan diri, keluarga dan mak ayah dipenuhi.
So ramai yang buat macam-macam nak cari duit tambahan. Apapun nasihat saya, perhatikan 2 yang utama :
1. LATAR BELAKANG SYARIKAT - berapa tahun syarikat ni dah wujud?
2. PRODUK- berkualiti dan ada R&D. Kita nak yang bukan sahaja berkesan tapi utama SELAMAT.
Bonus ; setiap syarikat akan keluarkan duit bayar bonus cuma yang membezakan adalah nilai yang kita perolehi.
Sebab bila cerita part time, semua orang pun tetap kena usaha. Bila kata meniaga memang kena cari orang. Jual makanan kucing pun kena cari orang yang beli bukan kucing.
So janganlah cakap saya tak suka cari orang hakikatnya bisnes memang melibatkan orang.

ANDA BERMINAT NAK CARI DUIT TAMBAHAN DENGAN SHAKLEE? Ni beberapa tips yang saya amal dan saya sharekan :


Apa sebenarnya nak kena buat bila na…

Kelas PERCUMA!

Imej

Special untuk bulan Jun !

Imej
* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

 Penghantaran produk Shaklee ke seluruh Malaysia, Indonesia, China dan Taiwan.

 COD Shaklee Kuala Terengganu.


 Untuk maklumat lanjut berkaitan keahlian Shaklee [atau] pembelian produk Shaklee [atau] menjana pendapatan dari rumah boleh berhubung dengan kami melalui
Email Yahoo : nnorita78[@]yahoo.com
Gmail : addinnasa[@]gmail.com

 ♛ Call/Whatsapp : 012-853-5689 ♛

 Salam sayang dari N2 @ Ibu Addinnasa

Shaklee Kuala Terengganu - Persediaan menyambut si comel

Imej
Pastinya ibu yang bakal melahirkan anak akan teruja menanti saat hampir kelahiran si manja. Ya dalam keseronokkkan menyambut kehadiran si kecil pasti si ibu juga sibuk menyediakan barang kelengkapan ibu dan bayi.

Selain pakaian si kecil, antara keperluan yang perlu ada adalah ;


1. Vitamin dan supplement : 
    Bila sebut vitamin dan supplement ini meliputi kesihatan ibu dan anak. Elakkan mengambil jamu sekurang-kurangnya 14 hari dari hari kelahiran supaya dapat mengelakkan demam kuning kepada si bayi. Bagi ibu vitamin dan supplement sangat penting agar cepat recover dari proses bersalin. Ibu yang berniat untuk menyusukan anaknya juga perlu menitikberatkan keperluan vitamin yang akan disalurkan kepada bayi melalui susuibu. Ibu pastinya akan cepat letih pada peringkat awal selepas proses melahirkan terutama apabila bayi kerap berjaga waktu malam.  Maka pengambilan vitamin membantu ibu lebih bertenaga disamping dapat mengelakkan si ibu dari mendapat penyakit yang dikenali sebagai 'me…

Mak ayah, jangan terlepas pandang bila anak ada ekzema.

Imej
Kami biasa didatangi ibu atau ayah yang mencari krim istimewa Shaklee iaitu Shaklee Herbal Cream atau vitamin kanak-kanak Meal Shake dan Omega Guard untuk membantu mengurangkan risiko ekzema yang sekarang seperti masalah kesihatan yang biasa pada kanak-kanak.




Namun adakala ibu dan ayah terlepas padang satu perkara yang juga penting pada mereka ini iaitu keadaan persekitaran dan kebersihan keperluan si anak.


Persekitaran yang bersih 

Tahukah Anda? Kebanyakan bahan pencuci serbaguna mengandungi toksin yang boleh meresap ke dalam badan melalui kulit atau sistem pernafasan. Bahan pelarut sintetik boleh mengganggu keseimbangan hormon. Bahan pelarut organik seperti butyl cellosolve merupakan sejenis neurotoksin dan bahan yang merengsakan hidung. Morfolin merupakan bahan toksin yang boleh merosakkan hati dan ginjal. Ammonia yang terkandung dalam bahan pencuci kaca merupakan sejenis bahan racun yang merengsakan kulit, mata dan sistem pernafasan.
Pernah dengar Sabun serbaguna Shaklee, Basic H ? Pe…