Ahad, 31 Julai 2016

Vivix - alternatif untuk henti merokok?

Julai 31, 2016 0 Comments
Vivix bukan hanya anti aging.
Vivix juga bukan hanya untuk dapatkan rasa bertenaga.
Vivix bukan hanya lambatkan pembentukan AGE protien tetapi Vivix istimewa pada mereka yang ingin berhenti merokok.

Hari ni kita share kesan Vivix pada suami customer kini merangkap ahli bisnes saya di Kluang JB. Boleh dihubungi melalui
Nureen Ahmad di talian +60 12‑799 5298

Berminat nak dapatkan Vivix


 
Boleh hubungi
Naquib Hussain
Norita Idris

Khamis, 28 Julai 2016

Jangan pandang enteng pada multivitamin.

Julai 28, 2016 0 Comments
Ramai yang tak amik endah tentang kepentingan multivitamin kerana menyangka apabila cukup makan 3 kali sehari dah memadai.

Hakikatnya untuk dapatkan vitamin dan minerals yang setanding dengan kandungan multivitamin , ada kajian menyatakan ia adalah sama dengan 40 jenis lauk pauk.

Sedangkan rata-rata hari ini mempunyai menu yang hampir sama setiap hari. 

Malah ramai ibu bapa yang risau apabila anak mereka hanya suka makan nasi, kicap dan telur semata. 

Maka pentingnya pengambilan multivitamin untuk memberi keseiimbangan kepada keperluan semua jenis vitamin dan mineral dalam tubuh.

Jika 

1. Anda mempunyai masalah senang sakit kepala, mudah pening, rambut sering gugur atau
2. Anda adalah pesakit kencing manis dan sering keletihan
3. Ibu yang mengandung atau menyusu

Sebenarnya anda adalah antara mereka yang memerlukan multivitamin. 

Apa kata cuba amalkan Vitalea Shaklee. Kandungan vitamin dan mineral yang lengkap membantu tubuh kita sihat dan menjana minda yang cergas.



 

Mahu mendapatkan sebotol multivitamin untuk anda dan keluarga? Oh ya Shaklee juga mempunyai multivitamin khas untuk kanak2. Jom dapatkannya hari ini!

Boleh hubungi
Naquib Hussain
Norita Idris

Selasa, 26 Julai 2016

Isnin, 25 Julai 2016

Pengajaran dari kisah Nabi Musa.

Julai 25, 2016 0 Comments
Pada satu masa dulu ada sorang lelaki tua di zaman Nabi Musa AS. Dia sentiasa sibuk berzikir kepada Allah SWT tetapi macam terganggu sedikit sebab setiap hari dia asyik fikir dan risau pasal rezeki dia. Hari-hari memang rezeki dia ada sebuku roti sahaja

Satu hari, Nabi Musa AS lalu tempat orang tua tu. Orang tua tu pun fikir inilah peluang yang terbaik untuk dia tanya Nabi Musa AS untuk tanya Allah SWT tentang rezeki dia. Dia pun tegur dan beri salam kepada Sayyidina Musa AS dan dengan teragak-agak dia tanya. 

"Oh Nabi Musa, apabila tuan bercakap kepada Allah, bolehkah tuan memohon Allah meningkatkan rezeki saya (rezeki). Dari dulu sampai sekarang, saya dapat sebuku roti setiap hari. Saya berhajat untuk dapat lebih. Bolehkah saya dapat lebih daripada tu? Jika tuan bertanya kepada-Nya, sesungguhnya pasti Allah akan menjawab permintaan tuan dan memberikan saya lebih"



 

Nabi Musa AS pun setuju dan kemudian selepas bertanya, Nabi Musa AS mendapat jawapan bahawa rezeki yang telah ditetapkan dan ditakdirkan kepada orang tua itu memang sebuku roti setiap hari sepanjang hayat dia. Nabi Musa AS pun sampaikan kepada orang tua tu apa yang dia diberitahu. 

Orang tua itu berasa sungguh gembira. Dia bertepuk tangan dengan gembira. Terkejut dengan tindak balas ini Sayyidina Musa AS bertanya kepadanya sebab kegembiraannya. Lelaki itu menjawab, "Jika dah ditakdirkan, maka saya tidak mempunyai apa-apa yang perlu dibimbangkan. Sekurang-kurangnya saya akan sentiasa menerima satu buku roti untuk sepanjang hidup saya!". Dan dengan itu dia kembali untuk solat dan ibadat dia. 

Setelah beberapa bulan berlalu, ketenangan lelaki itu meningkat dengan pengetahuan bahawa dia tidak perlu risau bimbang tentang rezekinya. Ini membolehkan beliau memberi tumpuan lebih kepada ibadat dia terhadap Allah SWT yang menyebabkan dia mempunyai masa yang kurang tumpuan kepada makanan, dan juga kurang masa untuk makan.

Jadi, dari dia memakan satu buku roti sehari, dia hampir tidak berjaya makan separuh roti. 

Baki roti tu kemudian diletakkan di satu sudut. Tidak lama kemudian, longgokan di sudut tu mula meningkat, sehingga ia menjadi satu timbunan besar.

Pada satu pagi, ada penggembala yang berjalan melalui kampung tersebut dan berhenti untuk bercakap dengan lelaki tua itu. Dia sedang mencari rumput kering untuk ternakan beliau tetapi tidak berjaya menjumpai apa-apa makanan. 

Orang tua itu berkata kepadanya, "Apa kata kalau kamu bawak roti-roti yang terletak dalam timbunan itu, lembutkan semuanya dengan air dan berilah makan kepada haiwan anda!". Penggembala tu pun lakukan seperti apa yang dicadangkan orang tua tu dan haiwan ternakan dia pun makan semua roti tu sampai habis.

Untuk tanda berterima kasih kepada orang tua tu, pengembala tu memberikan seekor kambing ternakan dan meneruskan perjalanan dia.

Masa berlalu setelah berbulan-bulan dan bertahun-tahun dan Sayyidina Musa AS melalui lagi kawasan orang tua tu. Dengan kagum baginda AS mendapati bahawa tempat orang tua itu tinggal, telah bertukar menjadi sebuah taman.

Ada pokok-pokok buah-buahan tumbuh berhampiran dan haiwan-haiwan ternakan meragut tidak jauh dari situ. 
Terdapat sebuah ladang gandum dan suasana kesejahteraan. Sayyidina Musa AS mendapat tahu bahawa semua ini adalah milik orang tua yang sama.

Nabi Musa AS pun menjadi hairan kerana dia tahu apa yang ditulis dalam takdir orang tua itu - sebuku roti sehari - Sayyidina Musa AS pergi untuk mengetahui apa yang terjadi. 

"Bagaimana ini boleh berlaku? Sebuku roti sehari adalah apa yang tertulis .. namun dia memiliki begitu banyak lagi .."

Jawapannya, sesuatu yang kita semua perlu mengambil iktibar:

Satu buku roti adalah Rizq (rezeki) yang telah ditulis untuk orang tua tu. 

Pokok-pokok buah-buahan, binatang ternakan dan ladang tanaman adalah BARAKAH yang datang dari penerimaan apa yang telah tertulis untuk kehidupan dia.

Semua tu adalah ganjaran atas kepercayaan sempurna pada Allah SWT. 

Barakah adalah hasil daripada peralihan dalam tumpuan dari apa yang dia mahu, kepada mensyukuri dan menikmati apa yang dia ada sehinggakan walaupun selepas ma
kan seberapa banyak yang dia mahu, dia tetap mempunyai baki. Keperluannya telah menjadi sangat kecil.

Kelimpahan barakah ini diberikan dalam kehidupan orang tua itu disebabkan kemurahan hati dan kesediaan untuk berkongsi apa yang dia ada.

Jadi Rezeki memang ditakdirkan...

Tetapi .. 

BARAKAH datang apabila kita bertaqwa kepada Allah SWT, apabila kita bermurah hati dengan apa yang kita ada, apabila kita bersyukur dan apabila kita meletakkan Ibadah & Zikir Allah SWT di atas segala-galanya.

Semoga Allah SWT menjadikan kita dalam kalangan hamba-Nya yang bersyukur, taat dan murah & besar hati. Aamiiinnn.

Sila kongsi kisah ini untuk manfaat bersama.

Moral dari kisah ini

- Janganlah kita risau dengan rezeki kita dapat sekarang. 
- Bersyukur walaupun sedikit. 
- Walaupun sedikit murahkan hati berkongsi dengan orang yang benar-benar memerlukan. 
- Jangan mudah mengeluh bila kita dtimpa kesusahan. 
- Jangan mudah rasa tidak puas hati dengan apa yg kita dapat sekarang. 
- Jangan riak atau menunjuk dengan apa yang kita 'hulur' kan semata-mata untuk diketahui umum.
- Duit jangan dikejar, kelak kita jadi hamba duit.

Wallahualam

CnP dari FB 
Bahagian Dakwah Jakim

Tazkirah pagi Isnin

Julai 25, 2016 0 Comments
Lukman Al Hakim.

Satu-satunya manusia yang bukan nabi, 
bukan pula Rasul, tapi kisah hidupnya diabadikan dalam Qur'an adalah Lukman Al Hakim. Kenapa, tak lain, karena hidupnya penuh hikmah. Suatu hari ia pernah menasehati anaknya tentang hakikat hidup.

"Anakku, jika makanan telah memenuhi perutmu, maka akan matilah pikiran dan kebijaksanaanmu. Semua anggota badanmu akan malas untuk melakukan ibadah, dan hilang pulalah ketulusan dan kebersihan hati. Padahal hanya dengan hati bersih manusia bisa menikmati lezatnya berdzikir."

"Anakku, kalau sejak kecil engkau rajin belajar dan menuntut ilmu. Dewasa kelak engkau akan memetik buahnya dan menikmatinya."

"Anakku, ikutlah engkau pada orang-orang yang sedangmenggotong jenazah, jangan kau ikut orang-orang yang hendak pergi ke pesta pernikahan. Karena jenazah akan mengingatkan engkau pada kehidupan yang akan datang. Sedangkan pesta pernikahan akan membangkitkan nafsu duniamu."

"Anakku, aku sudah pernah memikul batu-batu besar, aku juga sudah mengangkat besi-besi berat. Tapi tidak pernah kurasakan sesuatu yang lebih berat daripada tangan yang buruk perangainya."

"Anakku, aku sudah merasakan semua benda yang pahit. Tapi tidak pernah kurasakan yang lebih pahit darikemiskinan dan kehinaan."

"Anakku, aku sudah mengalami penderitaan dan bermacam kesusahan. Tetapi aku belum pernah merasakan penderitaan yang lebih susah daripada menanggung hutang."

"Anakku, sepanjang hidupku aku berpegang pada delapan wasiat para nabi. Kalimat itu adalah:

1. Jika kau beribadah pada Allah, jagalah pikiranmu baik-baik.
2. Jika kau berada di rumah orang lain, maka jagalah pandanganmu.
3. Jika kau berada di tengah-tengah majelis, jagalah lidahmu.
4. Jika kau hadir dalam jamuan makan, jagalah perangaimu.
5. Ingatlah Allah selalu.
6. Ingatlah maut yang akan menjemputmu
7. Lupakan budi baik yang kau kerjakan pada orang lain.
8. Lupakan semua kesalahan orang lain terhadapmu.


Ahad, 24 Julai 2016

Kebah demam cepat?

Julai 24, 2016 0 Comments
Kalau rasa badan lemah dan ada tanda nak demam, saya akan standby GLA Complex siap2. Baru ni masa raya, suami bagi tahu badan dia dah mula panas nak demam... So saya terus ambilkan air dan bagi 2 biji GLA Complex Shaklee.

Alhamdulillah malam tu tak jadi demam dengan izin Allah.


Mengapa saya berikan GLA? Kerana GLA menstabilkan prostagladin dalam tubuh.

 Apa pula prostaglandin?
Prostaglandin merupakan bahan hormon dalam badan. Ianya penting untuk fungsi kimia badan seperti mengawal tekanan darah, mengawal muscle contraction, menghalang rembesan gastrik dan banyak lagi. Ia juga adalah anti keradangan, anti pembekuan darah disamping mengurangkan tekanan darah.


Sumber GLA daripada makanan agak terhad dan hanya boleh dijumpai dengan jumlah yang kecil dalam oat dan juga daging organ. Untuk memperolehi sejumlah GLA yang lebih tinggi atas alasan kesihatan tertentu, minyak yang diekstrak daripada biji bunga evening primrose, iaitu dalam bentuk suplemen merupakan alternatif yang lebih mudah dan menyenangkan.
GLA (Asid Linolenik Gama) digunakan oleh ramai wanita untuk memelihara kesihatan sepanjang kitaran haid setiap bulan. GLA merupakan sejenis asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh badan kita untuk membentuk prostaglandin – bahan berkesan berupa hormon yang membantu badan mengawalatur proses badan yang normal. Minyak benih bunga matahari adalah satu lagi sumber asid lemak Omega-6. Ia mengandungi vitamin E yang membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun dengan memelihara integriti sel.


Bestkan GLA? Dah dapatkan sebotol? Jika belum boleh order dari kami :

Naquib Hussain
Norita Idris



 

Lepas ni kami sambung citer vitamin lain pulak... So stay tune!

Sabtu, 23 Julai 2016

Mencari vitamin yang stabilkan hormon?

Julai 23, 2016 0 Comments
Semalam kita cerita GLA kan? 

So hari ni kita sambung lagi dengan testimoni benar ini.



 

Product pertama saya kenalkan pada beliau adalah Gla complex.

Mengapa saya suggest GLA Complex? Kerana fungsi GLA adalah untuk menstabilkan hormon.  

Selepas GLA Complex barulah beliau mula menambah beberapa vitamin lain.

So pentingkan GLA Complex untuk wanita.



 

Berminat dapatkannya?

Boleh hubungi
Naquib Hussain atau Norita Idris 
Pengedar Shaklee Anda.

Jumaat, 22 Julai 2016

Usaha nak atasi masalah keputihan?

Julai 22, 2016 0 Comments
Kawan  saya berikan pengalaman beliau mengatasi masalah keputihan yang teruk ...


Minum air masak - mencukupi.
Makan alfalfa dah cuba 
Guna pencuci dah juga


Namun kesannya menghampakan.

Namun selepas beliau mencuba amalan pengambilan GLA Complex 2 biji sehari. Alhamdulillah tiada lagi keputihan dan tak perlu lagi panty liners seperti sebelum ini!


Alhamdulillah seronok dengar!


 

Mengapa GLA Complex? Ia menstabilkan hormon dalam badan kita. Sebab itu wanita perlu ambil terutama mereka yang melalui pre monopause atau yang dah monopause supaya hormon kita stabil.

Ada adik beradik, kakak, adik atau kawan yang mengalami keputihan boleh cuba GLA Complex Shaklee!


Boleh hubungi kami untuk pesanan atau consultation di 0128535689.

Rabu, 20 Julai 2016

Kutu air di kaki?

Julai 20, 2016 0 Comments
Ya , selama ini saya tak pernah kena...tak semena-mena masa di Osaka, baru saya sedar hari kedua kaki saya terasa amat gatal sekali.

Saya tunjuk dekat abah Addinnasa, ibu jari kaki saya penuh dengan biji-biji air yang saya rasa ia menjadikan kaki saya gatal. Ditambah aktiviti seharian saya berstokin sampai malam.

Masa tu susah hati kalau biji air ini pecah dan merebak.

Syukurlah kami jenis bawak Nutriferon berpeket-peket , so abah Addinnasa pesan saya makan 2 peket sekaligus untuk 2-3 kali sehari.

Saya cuba google, rupanya nama penyakit ni kutu air.



Ni keadaan bila biji air tu dah pecah... saya ambil gambar dari google.


Dalam otak saya, saya cuma fikir kena boost immune supaya ia cepat kering. Saya taknak la ia pecah dalam keadaan saya travel dan merebak menjadi lebih teruk.

So apa yang saya buat, saya makan Nutriferon dengan double dos setiap kali intake. Vitamin lain saya ambil dos biasa aje.

Miracle dengan izin Allah, 3 hari semua biji-biji itu kering tanpa pecah. Uniknya ia ibarat kulit kering dan gugur begitu sahaja.

Syukur bawak Nutriferon berkotak-kotak masa ke Japan.


So jika ada masalah kesihatan, jangan lupa tambah Nutriferon dalam vitamin intake anda. Semoga dengan izin Allah, insyaALLAH sembuh.



Worth to buy !




* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration.
These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. Penghantaran produk Shaklee ke seluruh Malaysia, Indonesia, China dan Taiwan.

COD Shaklee Kuala Terengganu
 Untuk maklumat lanjut berkaitan keahlian Shaklee [atau] pembelian produk Shaklee [atau] menjana pendapatan dari rumah boleh berhubung dengan kami melalui
Email Yahoo : nnorita78[@]yahoo.com
Gmail : addinnasa[@]gmail.com

 ♛ Call/Whatsapp : 012-853-5689 ♛

 Salam sayang dari
 N2 @ Ibu Addinnasa

Ahad, 17 Julai 2016

Pernah bercakap dengan diri depan cermin tak?

Julai 17, 2016 0 Comments



Saya yakin ramai aje orang macam saya DULU... Tak yakin dengan diri sendiri.


Mengapa saya boleh berubah?


Masa awal penglibatan Shaklee yang saya buat melalui blog dan forum susuibu.com, saya akan buat closing dibranch Shaklee Wangsa Maju.

Masa hari closing pasti Master Mr Ding dan Master June Tan akan bertegur sapa.

Dalam masa yang sama mereka akan selalu kata, "Norita, you boleh buat dengan lebih baik lagi dalam Shaklee. Saya yakin kamu boleh!"

Kata-kata itu saya tak biarkan seperti angin lalu... Saya selalu tengok cermin dan saya akan berkata sendirian pada diri saya :


Sangat la pelik kalau orang lain kata aku boleh berjaya tapi aku pulak tak yakin dengan diri sendiri.
Padahal aku lebih tahu diri aku. 

Hmm kena tukar apa yang aku fikir. Kalau dok fikir tak boleh , tak dapat maka itulah yang aku akan dapat.

Kena tukar...

InsyaAllah boleh.
Allah akan bantu. Buat kerana Allah.
Sabar dan yakin dengan aturan Allah semua pasti terbaik.

Apapun yang datang , datang dari Allah.


Itulah yang selalu saya cakap pada diri saya sehingga hari ini.

*****

Hakikatnya kita boleh, bila kita mahu.
Mulakan dengan DOA. Semoga Allah memberi kita hidayah untuk menjadi golongan yang berjaya di dunia dan akhirat, insyaAllah!
 

Sabtu, 16 Julai 2016

Blood test bukan hanya untuk minta kerja.

Julai 16, 2016 0 Comments
Sebelum ni saya amat takut nak buat blood test...kenapa? Kerana saya sangat suka makan makanan laut yang tinggi kolestrol seperti udang dan sotong. 

Masa kecil saya tak puas makan sebab masa kecil saya selalu sakit kudis yang teruk dan pernah kaki saya berlubang akibat kudis yang teruk.

Jadi mak selalu kata saya tak boleh makan makanan laut atau jika tidak kaki akan berkudis. 



 


Tetapi selepas makan Shaklee saya memang enjoy la makan makanan laut kerana tiada lagi allergik. Itu yang membuatkan saya puashati sehingga hari ini!


Namun  saya sedar , saya terdedah dengan risiko kolestrol yang tinggi. Mana taknya saya pernah makan udang besar 6-10 ekor, sotong lagi dan ketam untuk 1 meal.

Walau takut tapi saya akan tetap makan... Sebab nak balas dendam masa kecik tak dapat makan!




Lately saya kurangkan makan selepas seronok menyertai kempen Detox Shaklee awal puasa yang lalu.


Maka waktu tu saya ambil kesempatan buat blood test. Teringin nak tahu keadaan kolestrol dalam darah ditambah usia yang makin meningkat.


Memang terkejut sebab semuanya baik. Betul la pemakanan itu penting dan perlu prihatin dengan apa yang kita makan.

Sebulan berpuasa boleh kira berapa kali saya makan nasi. Saya lebih banyak minum dan makan biskut beberapa keping sahaja. Sayur dan buah menjadi pilihan utama.

Ya result blood test ini membuatkan saya lebih bersemangat nak kekalkan pengambilan makanan harian yang sihat dan meneruskan vitamin yang saya amalkan khas untuk menjaga kolestrol dalam badan.
Antara vitamin saya ambil ialah ESP, Lecithin, Omega Guard, Phytocol, Garlic... Yang ini selain menurunkan kolestrol ia juga MENINGKATKAN KOLESTROL BAIK dalam badan.






Sekurang-kurangnya dengan result blood test ini meyakinkan saya betapa pentingnya pengambilan vitamin dalam kehidupan seharian.


So saya dan suami dah nekad setiap 3-4 bulan perlu usaha buat blood test supaya dapat lihat peningkatan taraf kesihatan dari masa ke semasa.


Jika ada mempunyai masalah kolestrol yang tinggi,  boleh hubungi kami untuk kami bantu anda mempunyai kehidupan yang lebih baik melalui pemakanan yang sihat.

Sebarang pertanyaan atau maklumat lanjut boleh hubungi kami di 0128535689 atau email nnorita78@yahoo.com.


 

Jumaat, 15 Julai 2016

Isnin, 4 Julai 2016

Adab sebagai tetamu sering dilupakan?

Julai 04, 2016 0 Comments

Salah satu pelajaran di sekolah ialah topik adab.

Adab bercakap dengan mak ayah, adab di meja makan, adab bercakap dengan guru malah adab ke rumah orang dan banyak lagi.

Ya adab ke rumah orang ramai yang lupa. Hak tetamu adalah duduk ditempat yang disediakan. Tiada hak ke dapur dan mengambil makanan dan minuman tanpa kebenaran tuan rumah hatta anak yang belum baligh maka menjadi tanggungjawab ibu bapa mengawal si anak agar tidak melampaui batasan sebagai tetamu.

Kami 7 beradik dulu kalau nak masuk rumah orang, arwah abah dah warning dalam kereta supaya behave. Maklum anak setahun satu. Apapun mak ayah yang kena bentuk anak bukan ikut kehendak anak jalan satu rumah tanpa kebenaran tuan rumah.

Siapa pun yang kita lawat, hormati hak tuan rumah.




 

Sabtu, 2 Julai 2016

Perkenalkan baby girl saya ...

Julai 02, 2016 0 Comments
Sekarang ni nak jalan tu jadi masalah pada ibu kerana adik Nasa sekarang perlu perhatian. Maklumlah baru saja dapat...

Teringin anak perempuan bila tengok gambar baby girl tapi...

Kehadiran Melen dah melengkapkan semua.



 Dah dapat Melen syukur banyak jugak!

Baru aje seminggu adopt Melen ni... Sebab dah janji ngan Nasa so sempena birthday Nasa akan datang ibu dah dapatkan hadiah siap-siap.


Nama dia Melen. Baru nak masuk 5 months. Saya tak pernah ada kucing sespecial Melen. Dulu bela kucing kampung aje. Tak tido dalam rumah pun. Hok ni makan, tidur dan main semuanya dalam rumah. 

Part bagi makan dan main semua orang suka. Cuma nak bersihkan najis ibu taknak bagi Nasa buat sebab dia belum besar. Tunggu Nasa 10 tahun nanti dia kena belajar urus adik dia ni. Nak minta Addin buat dia bagi alasan tu kucing Nasa... Hahaha. Bersabarlah wahai ibu.

Anyway Melen buat semua orang caring..

  Ibu, Melen dah minum? Ibu, Melen lum makan. Kadang2 Melen nak membuang pun ada aje yang sanggup datang dekat sama ada nak tengok atau nak teman, wallahu alam.


Hmm benarlah kata orang, bela kucing ni membentuk jiwa yang sabar dan penyayang. Nasa pun dah jadi sangat penyayang dan cakap pun lembut aje sebab Melen.


Euphoria Shaklee Malaysia

Euphoria Shaklee Malaysia