Catatan

Tunjukkan catatan dari Julai, 2016

Vivix - alternatif untuk henti merokok?

Imej
Vivix bukan hanya anti aging. Vivix juga bukan hanya untuk dapatkan rasa bertenaga. Vivix bukan hanya lambatkan pembentukan AGE protien tetapi Vivix istimewa pada mereka yang ingin berhenti merokok.
Hari ni kita share kesan Vivix pada suami customer kini merangkap ahli bisnes saya di Kluang JB. Boleh dihubungi melalui Nureen Ahmad di talian +60 12‑799 5298
Berminat nak dapatkan Vivix


Boleh hubungi Naquib Hussain Norita Idris 0128535689

Jangan pandang enteng pada multivitamin.

Imej
Ramai yang tak amik endah tentang kepentingan multivitamin kerana menyangka apabila cukup makan 3 kali sehari dah memadai.
Hakikatnya untuk dapatkan vitamin dan minerals yang setanding dengan kandungan multivitamin , ada kajian menyatakan ia adalah sama dengan 40 jenis lauk pauk.
Sedangkan rata-rata hari ini mempunyai menu yang hampir sama setiap hari. 
Malah ramai ibu bapa yang risau apabila anak mereka hanya suka makan nasi, kicap dan telur semata. 
Maka pentingnya pengambilan multivitamin untuk memberi keseiimbangan kepada keperluan semua jenis vitamin dan mineral dalam tubuh.
Jika 
1. Anda mempunyai masalah senang sakit kepala, mudah pening, rambut sering gugur atau 2. Anda adalah pesakit kencing manis dan sering keletihan 3. Ibu yang mengandung atau menyusu
Sebenarnya anda adalah antara mereka yang memerlukan multivitamin. 
Apa kata cuba amalkan Vitalea Shaklee. Kandungan vitamin dan mineral yang lengkap membantu tubuh kita sihat dan menjana minda yang cergas.




Mahu mendapatkan sebotol multi…

Alternatif untuk tingkat imun sistem

Imej
Adakala anak kita aktif ditambah mereka dalam proses membesar.
Sekali skala terlihat kulit mereka kering, gatal2 ataupun kudis yang entah dari mana datangnya.
So tak salah pun kita sediakan mereka vitamin untuk imun sistem. 
Berminat nak dapatkan? Boleh hubungi Naquib Hussain atau Norita Idris 0128535689.


Pengajaran dari kisah Nabi Musa.

Imej
Pada satu masa dulu ada sorang lelaki tua di zaman Nabi Musa AS. Dia sentiasa sibuk berzikir kepada Allah SWT tetapi macam terganggu sedikit sebab setiap hari dia asyik fikir dan risau pasal rezeki dia. Hari-hari memang rezeki dia ada sebuku roti sahaja
Satu hari, Nabi Musa AS lalu tempat orang tua tu. Orang tua tu pun fikir inilah peluang yang terbaik untuk dia tanya Nabi Musa AS untuk tanya Allah SWT tentang rezeki dia. Dia pun tegur dan beri salam kepada Sayyidina Musa AS dan dengan teragak-agak dia tanya. 
"Oh Nabi Musa, apabila tuan bercakap kepada Allah, bolehkah tuan memohon Allah meningkatkan rezeki saya (rezeki). Dari dulu sampai sekarang, saya dapat sebuku roti setiap hari. Saya berhajat untuk dapat lebih. Bolehkah saya dapat lebih daripada tu? Jika tuan bertanya kepada-Nya, sesungguhnya pasti Allah akan menjawab permintaan tuan dan memberikan saya lebih"




Nabi Musa AS pun setuju dan kemudian selepas bertanya, Nabi Musa AS mendapat jawapan bahawa rezeki yang telah dite…

Tazkirah pagi Isnin

Lukman Al Hakim.
Satu-satunya manusia yang bukan nabi,  bukan pula Rasul, tapi kisah hidupnya diabadikan dalam Qur'an adalah Lukman Al Hakim. Kenapa, tak lain, karena hidupnya penuh hikmah. Suatu hari ia pernah menasehati anaknya tentang hakikat hidup.
"Anakku, jika makanan telah memenuhi perutmu, maka akan matilah pikiran dan kebijaksanaanmu. Semua anggota badanmu akan malas untuk melakukan ibadah, dan hilang pulalah ketulusan dan kebersihan hati. Padahal hanya dengan hati bersih manusia bisa menikmati lezatnya berdzikir."
"Anakku, kalau sejak kecil engkau rajin belajar dan menuntut ilmu. Dewasa kelak engkau akan memetik buahnya dan menikmatinya."
"Anakku, ikutlah engkau pada orang-orang yang sedangmenggotong jenazah, jangan kau ikut orang-orang yang hendak pergi ke pesta pernikahan. Karena jenazah akan mengingatkan engkau pada kehidupan yang akan datang. Sedangkan pesta pernikahan akan membangkitkan nafsu duniamu."
"Anakku, aku sudah pernah memikul b…

Kebah demam cepat?

Imej
Kalau rasa badan lemah dan ada tanda nak demam, saya akan standby GLA Complex siap2. Baru ni masa raya, suami bagi tahu badan dia dah mula panas nak demam... So saya terus ambilkan air dan bagi 2 biji GLA Complex Shaklee.
Alhamdulillah malam tu tak jadi demam dengan izin Allah.

Mengapa saya berikan GLA? Kerana GLA menstabilkan prostagladin dalam tubuh.
 Apa pula prostaglandin? Prostaglandin merupakan bahan hormon dalam badan. Ianya penting untuk fungsi kimia badan seperti mengawal tekanan darah, mengawal muscle contraction, menghalang rembesan gastrik dan banyak lagi. Ia juga adalah anti keradangan, anti pembekuan darah disamping mengurangkan tekanan darah.

Sumber GLA daripada makanan agak terhad dan hanya boleh dijumpai dengan jumlah yang kecil dalam oat dan juga daging organ. Untuk memperolehi sejumlah GLA yang lebih tinggi atas alasan kesihatan tertentu, minyak yang diekstrak daripada biji bunga evening primrose, iaitu dalam bentuk suplemen merupakan alternatif yang lebih mudah dan meny…

Mencari vitamin yang stabilkan hormon?

Imej
Semalam kita cerita GLA kan? 
So hari ni kita sambung lagi dengan testimoni benar ini.




Product pertama saya kenalkan pada beliau adalah Gla complex.
Mengapa saya suggest GLA Complex? Kerana fungsi GLA adalah untuk menstabilkan hormon.  
Selepas GLA Complex barulah beliau mula menambah beberapa vitamin lain.
So pentingkan GLA Complex untuk wanita.




Berminat dapatkannya?
Boleh hubungi Naquib Hussain atau Norita Idris  0128535689 Pengedar Shaklee Anda.

Usaha nak atasi masalah keputihan?

Imej
Kawan  saya berikan pengalaman beliau mengatasi masalah keputihan yang teruk ...

Minum air masak - mencukupi. Makan alfalfa dah cuba  Guna pencuci dah juga

Namun kesannya menghampakan.
Namun selepas beliau mencuba amalan pengambilan GLA Complex 2 biji sehari. Alhamdulillah tiada lagi keputihan dan tak perlu lagi panty liners seperti sebelum ini!

Alhamdulillah seronok dengar!



Mengapa GLA Complex? Ia menstabilkan hormon dalam badan kita. Sebab itu wanita perlu ambil terutama mereka yang melalui pre monopause atau yang dah monopause supaya hormon kita stabil.
Ada adik beradik, kakak, adik atau kawan yang mengalami keputihan boleh cuba GLA Complex Shaklee!

Boleh hubungi kami untuk pesanan atau consultation di 0128535689.

Kutu air di kaki?

Imej
Ya , selama ini saya tak pernah kena...tak semena-mena masa di Osaka, baru saya sedar hari kedua kaki saya terasa amat gatal sekali.

Saya tunjuk dekat abah Addinnasa, ibu jari kaki saya penuh dengan biji-biji air yang saya rasa ia menjadikan kaki saya gatal. Ditambah aktiviti seharian saya berstokin sampai malam.

Masa tu susah hati kalau biji air ini pecah dan merebak.

Syukurlah kami jenis bawak Nutriferon berpeket-peket , so abah Addinnasa pesan saya makan 2 peket sekaligus untuk 2-3 kali sehari.

Saya cuba google, rupanya nama penyakit ni kutu air.



Ni keadaan bila biji air tu dah pecah... saya ambil gambar dari google.

Dalam otak saya, saya cuma fikir kena boost immune supaya ia cepat kering. Saya taknak la ia pecah dalam keadaan saya travel dan merebak menjadi lebih teruk.

So apa yang saya buat, saya makan Nutriferon dengan double dos setiap kali intake. Vitamin lain saya ambil dos biasa aje.

Miracle dengan izin Allah, 3 hari semua biji-biji itu kering tanpa pecah. Uniknya ia ibara…

Pernah bercakap dengan diri depan cermin tak?

Imej
Saya yakin ramai aje orang macam saya DULU... Tak yakin dengan diri sendiri.

Mengapa saya boleh berubah?

Masa awal penglibatan Shaklee yang saya buat melalui blog dan forum susuibu.com, saya akan buat closing dibranch Shaklee Wangsa Maju.
Masa hari closing pasti Master Mr Ding dan Master June Tan akan bertegur sapa.
Dalam masa yang sama mereka akan selalu kata, "Norita, you boleh buat dengan lebih baik lagi dalam Shaklee. Saya yakin kamu boleh!"
Kata-kata itu saya tak biarkan seperti angin lalu... Saya selalu tengok cermin dan saya akan berkata sendirian pada diri saya :

Sangat la pelik kalau orang lain kata aku boleh berjaya tapi aku pulak tak yakin dengan diri sendiri. Padahal aku lebih tahu diri aku. 
Hmm kena tukar apa yang aku fikir. Kalau dok fikir tak boleh , tak dapat maka itulah yang aku akan dapat.
Kena tukar...
InsyaAllah boleh. Allah akan bantu. Buat kerana Allah. Sabar dan yakin dengan aturan Allah semua pasti terbaik.
Apapun yang datang , datang dari Allah.

Itulah yang selal…

Blood test bukan hanya untuk minta kerja.

Imej
Sebelum ni saya amat takut nak buat blood test...kenapa? Kerana saya sangat suka makan makanan laut yang tinggi kolestrol seperti udang dan sotong. 
Masa kecil saya tak puas makan sebab masa kecil saya selalu sakit kudis yang teruk dan pernah kaki saya berlubang akibat kudis yang teruk.
Jadi mak selalu kata saya tak boleh makan makanan laut atau jika tidak kaki akan berkudis. 





Tetapi selepas makan Shaklee saya memang enjoy la makan makanan laut kerana tiada lagi allergik. Itu yang membuatkan saya puashati sehingga hari ini!

Namun  saya sedar , saya terdedah dengan risiko kolestrol yang tinggi. Mana taknya saya pernah makan udang besar 6-10 ekor, sotong lagi dan ketam untuk 1 meal.
Walau takut tapi saya akan tetap makan... Sebab nak balas dendam masa kecik tak dapat makan!



Lately saya kurangkan makan selepas seronok menyertai kempen Detox Shaklee awal puasa yang lalu.

Maka waktu tu saya ambil kesempatan buat blood test. Teringin nak tahu keadaan kolestrol dalam darah ditambah usia yang makin …

Shaklee Instant Protien with many flavors?

Imej
Hoping that one day we can buy from Shaklee Malaysia.
Tak salah bermimpi dari sekarang !

@ Shaklee Osaka Office ( Osaka Tour 2016)








Adab sebagai tetamu sering dilupakan?

Imej
Salah satu pelajaran di sekolah ialah topik adab.
Adab bercakap dengan mak ayah, adab di meja makan, adab bercakap dengan guru malah adab ke rumah orang dan banyak lagi.
Ya adab ke rumah orang ramai yang lupa. Hak tetamu adalah duduk ditempat yang disediakan. Tiada hak ke dapur dan mengambil makanan dan minuman tanpa kebenaran tuan rumah hatta anak yang belum baligh maka menjadi tanggungjawab ibu bapa mengawal si anak agar tidak melampaui batasan sebagai tetamu.
Kami 7 beradik dulu kalau nak masuk rumah orang, arwah abah dah warning dalam kereta supaya behave. Maklum anak setahun satu. Apapun mak ayah yang kena bentuk anak bukan ikut kehendak anak jalan satu rumah tanpa kebenaran tuan rumah.
Siapa pun yang kita lawat, hormati hak tuan rumah.



Perkenalkan baby girl saya ...

Imej
Sekarang ni nak jalan tu jadi masalah pada ibu kerana adik Nasa sekarang perlu perhatian. Maklumlah baru saja dapat...
Teringin anak perempuan bila tengok gambar baby girl tapi...
Kehadiran Melen dah melengkapkan semua.


 Dah dapat Melen syukur banyak jugak!
Baru aje seminggu adopt Melen ni... Sebab dah janji ngan Nasa so sempena birthday Nasa akan datang ibu dah dapatkan hadiah siap-siap.

Nama dia Melen. Baru nak masuk 5 months. Saya tak pernah ada kucing sespecial Melen. Dulu bela kucing kampung aje. Tak tido dalam rumah pun. Hok ni makan, tidur dan main semuanya dalam rumah. 
Part bagi makan dan main semua orang suka. Cuma nak bersihkan najis ibu taknak bagi Nasa buat sebab dia belum besar. Tunggu Nasa 10 tahun nanti dia kena belajar urus adik dia ni. Nak minta Addin buat dia bagi alasan tu kucing Nasa... Hahaha. Bersabarlah wahai ibu.
Anyway Melen buat semua orang caring..
  Ibu, Melen dah minum? Ibu, Melen lum makan. Kadang2 Melen nak membuang pun ada aje yang sanggup datang dekat sama ad…