Catatan

Tunjukkan catatan dari November, 2015

Health & Wellness Fair @ Shaklee Home Office

Imej

Trip Italy Shaklee : Cerita di sebalik sebuah senyuman.

Imej
Walaupun tidak bersama mereka di Italy namun kami boleh rasa kegembiraan yang sedang mereka perolehi. Kalau ada rezeki kami memilih Umrah Abu Dhabi dengan Shaklee.



Ya banyak gambar di fb yang bercerita trip Italy Shaklee namun tahukah anda bahawa di sebalik gambar senyuman itu ada banyak cerita yang tersembunyi ?

Tahukah kalian mereka ini adalah orang yang SEDIKIT tidurnya, BANYAK cabarannya, hidup dengan kritikan dan kutukan, dikhianati, melakukan kerja yang renyah, melalui banyak penolakan, menerima TEGURAN mentor dengan hati yang membina, bila gagal mereka TERUS mencuba, tidak malu bertanya, tidak malu nak maju dan mereka juga pernah ada rasa mahu berhenti berusaha TETAPI mereka TERUSKAN juga.
Apa yang mereka perolehi bukan hanya nilai duit tetapi kepuasan atas kerja keras mereka.
Untuk dapatkan trip istimewa ini perlu pengorbanan. Jika baru sedikit berkorban, jangan ungkit kerana ramai lagi yang berkorban lebih dari kita dan hasilnya ialah sebuah kepuasan.

Teruskan usaha... Belajar per…

Tulis IMPIAN dan SYARAT capai...baru nampak lebih jelas.

Imej
Masa memula join, ramai yang letak matlamat dan impian nak capai apa yang upline dah capai. Awal tahun ramai yang tulis azam baru....

Tapi pernah tak kita tulis sekali sifat dan mentaliti yang perlu kita siapkan untuk capai?


🎯 Saya nak dapatkan 4 tiket Umrah Shaklee 2017. ----------------------------------------------------------------
[ Tulis dan tampal depan fridge serta sebut selalu dengan anak-anak serta suami : Tahun 2017 kita berempat buat Umrah dengan Shaklee insyaALLAH]
[ Artikel lepas - Kisah London yang menjadi kenyataan]


ini biasa orang lakukan...




So nak bagus lagi tulis sekali

Apa yang perlu dilakukan untuk capai? 💪

🔥Berdoa tanpa putus.

🔥Sentiasa buat 'homework' yang diberi. Jika tiada SILA MINTA dengan upline.Jika upline tidak aktif sila dapatkan dari Super Upline.

🔥Kuat semangat dan cekal hati.

🔥SETIA, SETIA, SETIA

🔥Kena tahu bagaimana nak RECHARGE energy dalaman.

🔥Attend TRAINING Shaklee.

🔥Fokus pada SATU BISNES sampai berjaya supaya modal tak berpecah…

Bala yang disedari dan Bala yang tidak disedari.

العقاب المحسوس وغير المحسوس BALA yang DISEDARI dan BALA yang TIDAK DISEDARI
قال أحد الطلاب لشيخه: "كم نعصي الله ولا يعاقبنا". Seorang pelajar bertanya kepada gurunya " mengapakah  apabila kita banyak melakukan MAKSIAT terhadap Allah, tetapi Allah tidak menimpakan BALANya ke atas kita dengan SEGERA?" 
فرد عليه الشيخ: "كم يعاقبك الله وأنت لا تدري".! Gurunya menjawab "Allah telah menimpakan BALANya, tetapi engkau yang tidak MENYEDARINYA.!".
ألم يسلبك حلاوة مناجاته ..!! وما ابتلي أحد بمصيبة أعظم عليه من [قسوة قلبه]. "Bukankah Allah telah mencabut perasaan indah bermunajat denganNya dari hatimu...!! Tiada BALA yang lebih BERAT ditimpakan ke atas seseorang dengan penyakit "HATI YANG KERAS".
إن أعظم عقاب يمكن أن تلقاه هو قلة التوفيق إلى أعمال الخير . Sesungguhnya seberat-berat bala yang akan ditimpakan ke atasmu ialah Allah akan menyempitkan laluanmu ke arah jalan kebaikan.
ألم تمر عليك الأيام دون قراءة للقرآن ؟!  Bukankah telah berlaku ke atas dirim…

Mengapa Nutriwhite makeup remover sentiasa 'hot' dalam pasaran?

Imej
Masih ingat lagi seorang kawan saya share tentang Nutriwhite makeup remover...antara kata-kata beliau - Ini antara makeup remover yang terbaik dia pernah pakai kerana tak berminyak dan selepas memakainya kulit rasa bersih dan licin.

Saya tak berapa eager nak pakai sebelum ni sebab saya bukan kerja di pejabat dan bermakeup...so saya tak kisah sangat sebab pada saya pencucui muka Nutriwhite pun dah sangat bagus dan mencukupi.




Namun yang membuatkan saya ingin mencuba Nutriwhite makeup remover ini ialah apabila ada yang share selepas menggunakannya kulit tidak lagi berminyak dan white head or black head mudah hilang bila cuci muka dengan Nutriwhite make up remover.


Ya kadang-kadang kita memang tak pakai makeup pun tapi adakala memakai bedak compact yang dijual di farmasi membuatkan kulit kita mudah jadi berminyak jika teksturnya kasar dan menutup liang roma wajah.

Bagaimana cara memakai Nutriwhite Makeup Remover ini?


Picitkan sedikit di atas tapak tangan dan terus gosokkan pada kulit muka…

Kerana selalu sebut London, akhirnya beliau ke London !

Imej
Ada benarnya orang selalu kata apa yang kita sebut itu satu doa...nak-nak benda yang selalu disebut-sebut.

Ini adalah kisah benar  Pak Long saya bernama Abu Bakar.



Masa kecil dulu, arwah atuk ada cerita...Pak Long dipanggil abang Long oleh adik beradiknya termasuklah emak saya. Paklong saya punya karektor yang unik...seorang yang suka berlawak dan bila bersembang pasti ada sahaja terselit benda lucu yang boleh jadi bahan ketawa kami beramai-ramai.

Emak saya ada adik beradik yang ramai dan arwah atuk bukanlah orang yang senang. Namun mereka hidup bahagia seadanya.

Balik kepada kisah Pak Long saya...masa zaman persekolahan...menjadi satu bahan lawak cerita bila orang tanya mana Bakar?

Mak saya kata uniknya jika ada yang bertanya mana Abang Long? Pasti ada jek yang menjawab...Dia pergi London. Begitu juga bila arwah atuk tanya "Mana Bakar?" Jawapannya " Dia pergi London".

Mak saya cerita...zaman dulu kalau mak dan adik beradik lain bersidai tepi rumah dan ada kawan p…

Ya Allah tunjukkan kami jalan yang lurus.

Imej
Bila adakala datangnya ujian, adakala kita mahu kebenaran.
Tak perlu cari manusia tapi carilah Pencipta alam iaitu Allah swt melalui doa.
Ayat 6-7 surah Al Fatihah sangat jelas dan saya diajar baca doa ini ( dlm bahasa melayu) baca dalam hati ketika sujud terakhir semua solat.
InsyaAllah petunjuk Allah sentiasa ada bila kita berdoa dengan yakin.
Maka bersangka baik dengan Allah agar kita beroleh kejayaan di dunia dan akhirat.
Dekati Allah melalui mengaji dan berzikir nescaya hidup kita akan mendapat panduan Allah yang Maha Besar!

3 VITAMIN UNTUK KEKAL SIHAT

Imej
Ya dulu saya belajar set optimum ialah Family Wellness... apa ada dalam set tu?

ESP - penting sebagai membina sel dan blok asas tubuh. ESP membina dan membaiki sel seterusnya sel dapat duplikasi secara sihat dan optimum.

Vitalea - nama khas multivitamin Shaklee yang lengkap dengan semua zat dan garam mineral yang diperlukan oleh tubuh badan.

B complex- Membantu sel lebih sihat dan aktif serta sebagai bahan bakar glukos [ gula] kepada tenaga.

Sustained Release Vitamin C - melindungi sel dan bertindak sebagai membantu meningkatkan sistem imunisasi tubuh.



Namun zaman sekarang set minima ialah 3 jenis vitamin iaitu

Pasti ada yang bertanya mengapa Omega Guard?

Omega guard bertindak sebagai activator iaitu untuk membantu sel boleh berfungsi dengan normal dan juga boleh bertindak sebagai pembersih salur darah. Omega guard adalah fatty acid yang tidak dapat dibuat oleh badan tetapi hanya dapat melalui makanan atau supplement.

Kita sendiri terdedah dengan makanan yang tinggi kandungan lemak m…

Apakah anda seorang yang sibuk?

Imej
Ada seorang ulama, berguru kepada seorang ulama. Selang beberapa lama, saat dia ingin melanjutkan belajar ke guru lain, gurunya berpesan :
"jangan tinggalkan membaca Al Qur’an, semakin banyak membaca Al Qur’an, urusanmu semakin mudah"
Dan muridnya pun melakukan seperti yg dipesan. Dia mbaca Al Qur’an 3 juzuk sehari.
Kemudian dia menambah lagi hingga 10 juzuk sehari.
Dan urusannya semakin mudah.
Allah yang mengurus semua urusannya.
Waktu pun semakin berkah.
Apa yang dimaksud dengan berkahnya waktu? Bila kita dapat melakukan banyak perkara dalam waktu yang sedikit.
Itulah berkah Al Qur’an ***********************
Banyakkanlah membaca Al Quran. Jangan terlalu memikirkan waktu kita yang sibuk... sesungguhnya, bukan kita yang atur waktu kita, tapi Allah.
Secara teorinya, kita rasa bila kita banyak menghabiskan waktu membaca al Quran, bermakna kita terpaksa mengurangi kegiatan2 kita yang lain. Hakikatnya, ia bukan seperti yang kita fikirkan. Sebenarnya, lagi banyak kita baca al Quran, Allah …

Testimoni produk Shaklee

Imej
Semalam masa kelas diabetes ada 3 orang yang berkongsi apa yang mereka rasa selepas mengamalkan produk Shaklee. Ini disaksikan lebih 35 orang yang berada dalam kelas Diabetes semalam.

Kencing manis ada 3 jenis.

Paling utama kita kena usaha untuk jaga makan dan cara hidup kita supaya kita berusaha mencegah diabetes.





\

Beliau , En. Farid membelikan emaknya vitamin kerana emaknya sering
mengadu sakit perut disebabkan gastrik. Emak beliau juga mempunyai masalah batu karang. Ajaibnya doktor sendiri terkejut dengan hasil yang mereka temui
apabila appointment yang sepatutnya dibuat untuk menentukan tarikh operation buang batu karang telah bertukar kepada satu yang luarbiasa!
Batu karang itu telah hilang.
Kuasa ALLAH yang mengizinkan semuanya berlaku.












Beliau, Puan Hida mempunyai masalah sukar membuang air besar. Kalau seminggu hanya beberapa kali sahaja. Namun beliau berkongsi selepas mengamalkan Herb Lax beliau akui sangat mudah membuang dan tiada lagi masalah pembuangan seperti yang beliau…

Miri Health Talk _ Beat Diabetes.

Imej
Malam esok Shaklee ada sediakan kelas kesihatan...topik yang menarik iaitu Cegah Diabetes.

Tak kena bayar pun...ianya percuma dan boleh datang beramai-ramai.

Ya kelas begini saya suka sebagai satu revision untuk kami terutama nak bantu consult pesakit kencing manis tentang pengambilan supplement.

Benarkah kencing manis itu penyakit keturunan?

Dulu saya pun ingat begitu...kalau nenek ada kencing manis, nanti mak pun dan lambat laun saya pun ada.

Tapi rupanya ia adalah kebarangkalian besar kerana ....


Bila nenek masak...dia akan ajarkan cara masak pada anaknya iaitu mak kita. Mak kita akan masak cara nenek kita masak....maka kita akan makan menu turun temurun.

Jika nenek suka manis, mak juga akan masak masakan yang manis dan akhirnya kita juga akan masak cara mak kita masak.


Kerana menu turun temurun maka penyakit menjadi penyakit keturunan.... kerana ia diturunkan secara tidak langsung.

Sebenarnya kelas esok akan lebih detail...apa yang saya tulis adalah cuma teori yang boleh diterima…

Vitamin C bantu kurangkan risiko STROK?

Imej
Strok selalu dikaitkan dengan tekanan darah tinggi, salur darah pecah, kolestrol tinggi dan stress..... namun tahukah kita bahawa ia boleh berlaku apabila salur darah kita telah mengeras akibat plak kolestrol ditambah kerana kekurangan vitamin C?

Dalam kelas Nutrisi yang suami saya selalu buat...pasti beliau akan tekankan betapa pentingnya vitamin C dalam diet harian kita. Ini kerana Vitamin C membantu salur darah menjadi elastik dan ia juga membantu pengaliran darah dengan lebih baik.

Ya mereka yang didapati mengalami masalah salur darah pecah [ khusu pesakit strok]adalah kerana salur darah mereka tidak lagi elastik malah mengeras disebabkan oleh plak kolestrol yang makin menebal. Ini akhirnya membuatkan salur darah mudah rapuh dan pecah.
Suami saya selalu memberi contoh getah paip air...Jika ia elastik pasti pengaliran air menjadi lancar tetapi apabila ia terlalu kering , hilang elastiknya maka ia akan menjadi keras dan mudah rapuh serta akhirnya mudah pecah.

Maka pengambilan vitam…

Special Twin Pack for November '15!

Imej
Get ready stock today! 0128535689!