Catatan

Tunjukkan catatan dari Ogos, 2015

Mengapa saya tetap menyusukan anak saya dengan susuibu walaupun dia prolonged jaundice?

Imej
Ya dia lahir pada usia kandungan saya tak sampai 36 minggu....Alhamdulillah sihat dan hari kedua telah mula belajar menyusu susuibu. Memang sejak dalam kandungan saya dah niat nak beri susuibu. Waktu itu doktor mula sahkan anak saya jaundis...ditambah pula kerana dia dilahirkan pra matang maka risiko untuk punya jaundis memang tinggi.
Waktu itu doktor tak sarankan saya stopkan susuibu... cuma saya dinasihatkan elakkan makan atau minum apa-apa yang mengandungi herba.

Maka saya tetap teruskan penyusuan susuibu kerana pada saya ianya adalah yang terbaik untuk pembesaran anak memandangkan kelahirannya adalah para matang.

Ujian menimpa kami apabila anak ini mengalami masalah angin pasang. Dia kerap menangis malam...dan akhirnya doktor sarankan menjalankan operation untuk kes itu.

Balik dari operation dia kerap menyusu...dari situ saya mula tingkatkan pengambilan alfalfa. Masih ingat lagi setiap kali selepas menyusu si dia saya akan amik segelas air bersama 2 biji alfalfa.

Ya saya mudah me…

Antara dua persimpangan....

Imej
Benarkah kita semua mempunyai pilihan? Namun yang pasti bila kita dalam sebuah perjalanan, kita pasti akan bertemu dengan simpang....sama ada nak belok ke kanan atau ke kiri mengikut hala tuju kita bergerak tadi.

Dalam kehidupan seharian, kita pasti akan menemui dua persimpangan....



Persimpangan yang saya maksudkan ialah antara sebuah kehidupan biasa atau kehidupan yang luar biasa. Namun dalam memilih dua persimpangan ini kita akan TETAP PASTI bertemu dengan CABARAN dan disitulah datangnya pengorbanan.

Ya bila seseorang itu memilih untuk hidup biasa...cukup dengan apa yang ada...CABARAN yang dia lalui ialah tekanan dari luar yang dia perlu bertahan contohnya...harga barang naik, segala keperluan perlu berjimat cermat, keinginan yang terpaksa dilupakan, impian yang terpaksa dibiarkan berlalu begitu sahaja, adakala diri terasa rendah diri bila tak mampu nak beri pada anak-anak apa yang mereka hajatkan...dan banyak lagi.


Tidak lepas juga simpang yang lagi satu...jika seseorang itu memil…

Lauk ayam masak merah

Dulu kalau nak masak lauk ayam masak merah ...atau ayam sambal...biasa ayam saya goreng dulu kemudian baru saya mula masak sambal. Memang rasa lama bila memasak....

Namun bila dah ada air fryer [ lepas setahun beli baru perasan....hehehe] baru sedar sebenarnya lagi mudah. Ayam hanya perlu defrost dulu... kemudian terus goreng guna air fryer dan sambil tu boleh masak lauk.

Alhamdulillah sekarang rasa lebih mudah nak masak.

Buatkan saya lebih selesa ialah bila dah tahu cara nak basuh air fryer....dulu rasa satu yang menyusahkan terutama part basuh.

Rupanya hanya masukkan air dalam air fryer kemudian set suhu jadi 200 darjah dan panaskan dalam 5-10 minit adalah cara nak bersihkan air fryer.

Nasib juga aritu tengok tv astro go shop tu yang rasa seronok sangat baru tahu senangnya nak basuh...hehehe.





 ♛ Call/Whatsapp : 012-853-5689 ♛

 Salam sayang dari
 N2 @ Ibu Addinnasa

Apa nak beri pada mak ayah yang selalu sakit sendi?

Imej
Bila kita makin berusia, hakikatnya kita akan mengalami masalah kekurangan cairan dalam sendi dan ia berlaku pada hampir semua orang yang telah berumur.

Tidak dinafikan saya sendiri pernah melalui sakit lutut yang amat sangat...nak naik tangga pun terasa sangat seksa...kerana kesakitan yang saya lalui.

Ya saya amalkan ostematrix 4 biji setiap malam...tak patut saya sakit lutut. Itulah yang saya fikirkan ketika itu.

Secara kebetulan ada kelas health and wellness talk dan tajuknya ialah kesihatan sendi.

Dari situ baru saya perasan betapa pentingnya vitamin untuk sendi kerana setiap orang mempunyai risiko untuk mengalami masalah kehausan sendi.




Sejak itu saya memang amalkan makan Advanced Joint Health Tablet Shaklee bila saya mula rasa sakit sendi.

Uniknya antara kandungan dalam Advanced Joint Health Tablet Shaklee ini ialah ekstrak Boswellia di mana ia adalah sejenis daun yang dimakan oleh gajah. Sebab itu gajah mempunyai tulang yang kuat untuk mengangkat barang berat. Selain itu ia ju…

Jadi ahli kerana nak makan free!

Imej
Bulan ni ke poslaju senang dapat parking walaupun waktu bekerja....tak macam selalu. Tiada parking selagi tak jam 5 petang. Memang nampak sangat lengang....

Ya saat ini ramai yang usaha mengurangkan perbelanjaan sehingga gaji masuk. Ya masa untuk berjimat dan beli yang perlu sahaja.

Namun mereka yang sakit sudah pasti mengeluarkan perbelanjaan untuk mendapatkan rawatan walaupun ia bukan dari hati yang rela.
Ya saya yakin dikala ini mereka yang mencari vitamin pasti mempunyai impian...alangkah baiknya jika saya mendapat vitamin secara percuma?

Tahukah kalian, kelebihan menjadi ahli Shaklee ialah antaranya kita berpeluang untuk makan vitamin secara percuma!

Bagaimana tu?

Ya dalam Shaklee tiada syarat yang menetapkan untuk mendapat bonus perlu ada ahli tajaan [ downline]. Ini bermakna, pembelian yang mencapai tahap untuk layak dapat bonus akan mendapat bonus tunai dan ianya boleh diberi dalam 2 bentuk iaitu bayaran menggunakan cek atau terus masuk ke akaun penama pengedar tadi.

Ya kami j…

Lebih bertenaga, mengenyangkan dan tubuh lebih ringan dengan Cinch Shaklee?

Imej
Kalau dulu saya kurang berselera sangat minum Cinch Vanila berbanding Cinch Latte....

Tetapi selepas dah ada resepi dari anak didik kami iaitu Master Wina, terus ia menjadi satu minuman kegemaran sebelum kami mulakan rutin harian.

Minggu ni anak-anak exam...so kami kena uruskan mereka awal dan yang paling best dapat lakukan aktiviti morning walk sejauh 4 km.

Memandangkan perlu keluar awal, maka selepas menyiapkan minuman anak-anak iaitu Tripple Gems Shaklee [ ESP + Performance drink + Meal Shake] , kami akan bancuh Cinch Vanila bersama Cinch Tea sebagai minuman permulaan harian kami.

Selepas hantar anak-anak, kami berdua ke taman awam....berjalan mengelilingi tasik sebanyak 5 round. Hari permulaan aje kami mulakan dengan 3 pusingan as warm up.

Apa yang saya dapati bagusnya Cinch ini diambil sebelum aktiviti bersenam...ia sangat membantu membakar kalori dengan sangat cepat. Memang berpeluh dan rasa lebih ringan serta bertenaga.

Selepas makan tengahari saya akan ambil 1-2 peket cinch t…

Shaklee premium items - Interested to get one?

Imej
Berminat nak dapatkan Shaklee premium item ini?
Penghantaran satu Malaysia malah COD di Miri juga ada.
Limited time offer! 
Hubungi kami 012-8535689 untuk membeli.

Cermin ...

Imej
#shakleemiri #shakleemuar  #pengedarsahshaklee

Shaklee Miri Workshop

Imej
Nak berjaya kena bertindak...
Sabtu mungkin ramai berehat di rumah tetapi mereka ini berkorban menuntut ilmu.
Nak nasib berubah, sikap kena ubah dulu.
Ilmu itu untuk memandu kepada tindakan seterusnya.
Tahniah kepada mereka yang memilih untuk menjadikan Shaklee sebagai syarikat yang dipercayai sejak berzaman.


Tazkirah

Imej

Hasil kerja keras dinikmati bersama orang tersayang?

Imej
Ya ramai anak yang bangga bila mempunyai jawatan besar...kereta besar...rumah besar....namun hebat itu hanya untuk dia sendiri sahaja. 
Bagi yang beroleh anugerah , ianya hanya akan disambut seorang diri...
Berbeza dengan Shaklee......

Mengapa kami memilih Shaklee? Pada kami hasil ' larian ' atau usaha keras dapat dinikmati bersama pasangan, anak dan mak ayah tidak lupa mak ayah mertua!!!!
Alhamdulillah sampai kami anak beranak dan mak ayah mertua serta adik ipar ke US melalui Shaklee International Convention yang diadakan tahun lalu. 
Seronok bila saat kejayaan kita kongsi bersama mereka yang berkorban untuk kejayaan kita.

Ada kawan kami...memang dalam kategori high flyer...tapi bila syarikat beri reward hanya dia sahaja yang dapat bercuti makan angin kat luar negara. Anak dan pasangan tinggal di rumah... sedangkan ada masa dalam kesibukan kita, masa berkualiti bersama mereka terpaksa dikorbankan. Sayangnya kita tidak dapat meraikan kejayaan kita bersama mereka.
Saya yakin &#…

Shaklee Miri : Herbal Blend Shaklee krim yang selamat untuk dewasa dan bayi.

Imej
Antara stok yang saya sentiasa pastikan mencukupi ialah ini ...



Ia krim yang sangat murah dan mampu milik untuk mana-mana ibu ayah yang mempunyai anak.

Ada kawan saya sentiasa beli lebih kerana katanya dia gunakan pada anaknya setiap kali lepas mandi....menggantikan minyak urut bayi yang ada dipasaran. Beliau mengakui bahawa anaknya tidak mengalami kembung dan beliau menjadikan krim ini tidak ubah seperti minyak angin yang sihat. Ini kerana krim Herbal Blend ini tidak mengandungi paraben.

Harga jual krim ini ialah RM27.50 dan sangat menjimatkan.

Ada juga yang menggunakannya untuk di sapu kepada seluruh badan anak yang demam. Ini kerana krim ini sangat menyejukkan disebabkan kandungan menthol.

Even bidan saya sangat suka menggunakan krim ini semasa mengurut. Beliau akan campurkan dengan minyak panas. Maka sangat selesa untuk mengurut badan ibu yang telah melahirkan anak.


Berminat untuk dapatkannya untuk anak kalian? Boleh hubungi kami untuk dapatkannya.



* These statements have not bee…

Shaklee Miri - Dapatkan stok Set Jimat hari ini!

Imej
Hubungi kami untuk dapatkan stok ini hari ini!
Jika berminat nak menjadi ahli, ada tawaran menarik menanti anda!
Hubungi kami di 0128535689 untuk dapatkan vitamin anda hari ini!

Mengapa kesan vitamin mudah nampak pada wajah?

Imej
Masih ingat tak testimoni Vivix? Ia antara testimoni yang sangat popular sehingga hari ini....



Ya tiada siapa dapat melawan ajal...namun sekurang-kurangnya kita tetap usaha untuk dapatkan kesihatan yang optimum. Nenek yang dalam gambar itu tetap meninggal dunia cuma menariknya wajahnya kelihatan sangat muda berbanding keadaannya semasa awal admitted.
Ini kerana kesan resveratrol yang terdapat dalam Vivix Shaklee. Sangat menarik bukan?


Banyak juga pengakuan pelanggan yang amalkan set penyusuan , mereka ini ditegur oleh suami malah sedara mara dan rakan sekerja kerana wajah mereka kelihatan lebih berseri dari sebelumnya.

Sehingga ada yang membuat andaian ini kerana pengambilan ESP membantu mencerahkan wajah.

Walau bagaimana pun hakikatnya kita boleh bezakan mereka yang memang mengamalkan vitamin secara konsisten atau tidak adalah melalui wajah mereka.

Namun tahukah anda mengapa kesan pengambilan vitamin ini mudah kelihatan pada wajah?








Ini kerana sel wajah kita adalah 21 hari berbanding…

Jangan takut keluarkan duit untuk mak ayah.

Imej
Saya bukan berasal dari keluarga orang kaya...mak saya cuma seorang surirumah sehingga umur saya 18 tahun...abah saya seorang penjual ayam dan meninggal masa usia saya 18 tahun. Lepas itu mak saya kerja kilang dan jadi tukang masak di sekolah.

Namun bila lihat mak bersusah nak besarkan kami 7 beradik...saya pernah tanam impian nak berikan mak saya yang terbaik dalam hidupnya.

Masa hayat abah.... masa tu saya tingkatan 5...abah pernah cakap nanti dah kerja dia nak saya beri dia RM500 sebulan sebagai duit belanja. Saya janji akan tunaikan. Namun Allah lebih sayangkan abah...saya tak dapat nak beri RM500 masa hayatnya kerana abah pergi masa saya umur 18 tahun.

Awal berkahwin saya belum kerja tapi adik tegur tak beri mak duit belanja ke sebab mak dah hantar belajar sampai habis Universiti. Saya pun mula buat tuition kat rumah. Dapatlah bagi mak sebulan sedikit duit belanja.

Bila kerja cikgu saya beri mak lebih sikit....hakikatnya bila makan gaji duit kita terikat dengan banyak komitmen.

Mencari vitamin untuk asma atau ampus?

Imej
Mak selalu mengadu susah nafas macam orang semput...dan mak kata doktor pernah bagi tahu mungkin kerana mak ada masalah peparu berair. Mun orang Sarawak madah sakit ampus.


Sepanjang mak duduk Miri selama 2 minggu, saya bekalkan mak Nutriferon.
Mak makan sepeket pagi, sepeket tenghari dan sepeket malam....
Mak kata baru mak boleh nafas dengan sangat lega. Kalau tak nak nafas sangat susah. Ya Nutriferon sangat bagus untuk mereka yang ada masalah asma, semput dan sakit yang berlarutan.
Anak saya jadikan amalan makan Nutriferon terutama cuaca yang sejuk.
Ya ia vitamin yang saya pastikan mempunyai stok yang banyak untuk kami sendiri malah ia vitamin yang kami pentingkan bila travelling.




Berminat nak dapatkan vitamin ini?
Boleh hubungi 0128535689 atau fb ;private message Norita Idris untuk dapatkan Nutriferon hari ini.

Penghantaran vitamin adalah seluruh Malaysia. Berminat nak dapatkan secara COD boleh text kami kawasan anda untuk kami maklumkan kepada SID yang berdekatan untuk menghubungi anda.

Mencari vitamin untuk bertenaga dan kurang rasa lapar?

Imej
Bagi anda yang sering keletihan, mudah jatuh sakit apa kata dapatkan Vita-lea Shaklee. Tahukah kalian ia boleh didapatkan secara percuma apabila anda sign up ahli sekarang? * Terms and condition apply.

Berminat nak dapatkannya secara percuma? Hubungi 0128535689 untuk maklumat lebih lanjut.

Tisu mati disebabkan jangkitan atau kekurangan pengaliran darah risiko gangren?

Imej
Bila berjinak dengan dunia Shaklee....saya belajar memahami penyakit dan sistem tubuh manusia. Melalui kursus serta pengalaman konsultasi saya sedikit sebanyak dapat memahami kepentingan vitamin kepada sistem dan tubuh kita. Suami saya lebih arif kerana sebelum ini beliau bercita-cita nak menjadi seorang doktor tetapi aturan ALLAH lebih baik kerana beliau tak jadi amik kursus medic tetapi kejuruteraan awam sudahnya.

Sepanjang berbelas tahun saya dalam Shaklee semua penyakit kronik pesakit saya belajar bagaimana punca dan bagaimana vitamin membantu untuk pesakit terus kekal sihat dan bertenaga. Vitamin tak mampu nak jadi ubat namun pengambilan vitamin buatkan badan kita cergas dan bertenaga secara langsung membantu sistem tubuh lebih kuat dalam melindungi tubuh dari serangan virus, bakteria dan penyakit yang serius.

Saya bukanlah doktor...saya tak pernah pun hafal ubat yang doktor prescribe untuk client saya...cuma saya akan refer doktor untuk memahami lebih lanjut punca sesuatu penya…

Shaklee Sarawak - Peluang yang disediakan.

Imej
Alhamdulillah sesi lepas mendapat sambutan yang sangat meriah!
Terima kasih kepada yang sudi hadir dan tahniah kepada mereka yang membawa pulang cabutan bertuah yang hebat!
InsyaAllah akan ada training untuk ahli khas untuk organisasi kami di Miri.
Jika berminat untuk dapatkan produk atau ingin menjadi ahli / pengedar Sah Shaklee boleh hubungi kami untuk lebih lanjut di talian :
012-8535689