Sabtu, 30 Mei 2015

Usaha separuh jalan macam bangunan yang tak siap?

Pernah tak kita renung rumah yang kita duduk sekarang...kita bayangkan kalau dulu contractor buat separuh jalan....adakah sekarang kita boleh mendiami rumah itu?


Anda pernah tengok bangunan KLCC baik secara gambar atau secara live ? Sehingga hari ini walaupun suami dah tak kerja dalam bangunan gah ini, tapi setiap kali masuk saya akan rasa bangga kerana Malaysia mempunyai satu bangunan yang gah dan menjadi mercu tanda bandar Kuala Lumpur.

Namun pernah kah kita lihat keadaan kawasan itu sebelum KLCC dibina?

Saya cuba google dan dapatkan beberapa gambar ini : Terima kasih kepada pemilik gambar.




Dikala kita melihat gambar ini...selagi bangunanan tak siap...tiada siapa yakin pun dengan apa yang nak dibina. Kerana ia masih dalam pembinaan.....

Sama dengan cita-cita dan impian....hanya empunya diri sahaja yang tahu apa yang dia mahukan.



Bila rangka naik sedikit demi sedikit...orang mula nampak dan ada sedikit kepercayaan atas apa yang kita cita-citakan....

Sama dengan cita-cita dan impian....meraih kejayaan sedikit demi sedikit akan membuatkan orang lain mula berkeyakinan dengan kita dan mereka dah mula menanam cita-cita mereka pula.


Di bahagian ini cabarannya sangat banyak...lagi tinggi bangunan itu lagi tinggi kos, keperluan, pengorbanan yang diperlukan. Malah cabarannya juga hebat. Adakala berlaku perkara diluar kawalan kita seperti hujan lebat yang berterusan, kemalangan....namun sebagai contractor mereka perlu tahu bagaimana nak uruskan perkara-perkara diluar kawalan ini.


Samalah dengan mereka yang mengusahakan impian...memang adakala datangnya cabaran yang bukan dalam perancangan tapi kita perlu tahu yang utama jangan panik. Kita perlu belajar nak uruskan dengan cara yang profesional. Normal dalam bisnes ada up and down tapi kita tetap perlu teruskan usaha.

Jujurnya ada ramai pengusaha impian akan cabut lari bila tak tahan dengan ujian dan cabaran....so apa yang mereka usahakan dibiarkan terbengkalai. Jadilah impian separuh jalan.

Ini juga berlaku dalam dunia bisnes...bila ada ujian sikit , mereka yang tak de ilmu akan lompat dari bisnes A kepada bisnes B...kalau dalam MLM dari syarikat Y kepada syarikat Z ...dan akhirnya takde satu pun mereka berjaya.

Tidak ketinggalan juga jenis mereka yang dah separuh perjalanan dalam bina sebuah impian...kerana tamak mereka tambah lagi impian baru dan akhirnya satu pun tiada yang lengkap sebuah bangunanan.


Cuba kita lihat bangunan KLCC sekarang....


Dari jauh kita nampak betapa gahnya dia....


Bila malam cahaya yang terpancar dari bangunan KLCC membuatkan ia bertambah gah dipandang...malah tak jemu mata memandang.


Inilah rupanya impian mereka yang berjaya menyiapkan sampai sempurna. Orang nampak bangunan ini hebat dan  gah tetapi orang lupa bagaimana bentuk asal tanah kosong tadi dan orang tak pernah ingat bagaimana pahit getir nak siapkan KLCC. Namun mereka yang terlibat dengan pembinaan ini akan sentiasa merasa bangga atas keringat yang ditabur untuk menyiapkan sebuah bangunan gah ini. Hanya mereka sahaja yang tahu betapa bukan mudah untuk menyiapkannya namun ia bukan satu yang mustahil apabila diusahakan sehingga menjadi sebuah bangunan yang gah.

Namun begitu perlu kita ingat bangunan yang hebat ini perlukan penjagaan yang rapi...supaya ia sentiasa bergemerlapan dan gah dipandang.

Begitulah sebuah kejayaan yang ingin dicapai dalam bisnes atau apa yang kita usahakan sekarang...cuba lihat apa yang kita buat hari ini...kalau sampai ke puncak...alhamdulillah namun jangan lupa bangunan yang dah siap perlukan penyelenggaraan atau kata lain maintainance. Tanpa maintainance ia akan pudar dan buruk akhirnya lenyap.

So duduk renung sekejap tentang hidup kita...adakah kita orang yang bina impian dan tinggalkan bila bermasalah kemudian bina baru dan ianya berulang sampai hari ini? Akhirnya tak nampak langsung bangunan [ impian ] yang sebenar. Agaknya sampai bila nak jadi pengusaha bangunan separuh jalan kan? Malah orang mula hilang kepercayaan pada golongan ini. 


Sebuah impian yang tak siap adalah ibarat sebuah bangunan yang terbengkalai....hanya kerana ego, tak mahu belajar dan tak sabar biasanya akan buatkan orang tinggalkan dan mulakan impian baru.

Cuba renung sekejap impian sendiri.....adakah menjadi sebuah bangunan

a) yang separuh siap?
b) siap tapi tiada maintainance?
c) siap dan terjaga?

Hanya kita yang punya jawapannya....





Saya masih pegang pesanan salah seorang guru kami...bila berniaga dalami ilmu bisnes itu sebanyak mungkin. Jangan mudah berpuashati...kena terus belajar dan tambah ilmu sehingga memang mahir dengan sangat bagus. Nak tambah income kerana duit terlebih? Invest tapi cuba cari bisnes yang tak perlukan komitmen kita. Banyak caranya antaranya berniaga dengan ALLAH yang pasti memang menguntungkan.


Cabaran dan Ujian adalah menjadikan kita belajar...belajar menjadi lebih baik dari sebelumnya jika kita mengambil iktibar atas segala yang berlaku.

So jom jadi pengusaha yang siapkan bangunan dengan sempurna...bukan bangunan separuh jalan :)


Happy closing untuk mereka yang closing esok!


All the best!







Penghantaran produk Shaklee ke seluruh Malaysia, Indonesia, China dan Taiwan.
COD Shaklee Miri Sarawak.
Untuk maklumat lanjut berkaitan keahlian Shaklee [atau] pembelian produk Shaklee [atau] menjana pendapatan dari rumah boleh berhubung dengan kami melalui
Email Yahoo : nnorita78[@]yahoo.com
Gmail : addinnasa[@]gmail.com

 ♛ Call/Whatsapp : 012-853-5689 ♛

 Salam sayang dari
 N2 @ Ibu Addinnasa

Jumaat, 29 Mei 2015

National Conference 5-7 Jun 2015


Alhamdulillah setiap tahun bulan Jun kami berpeluang melihat ratusan anak cucu cicit Shaklee dalam organisasi kami yang diraikan dalam majlis khas ini.

Ia juga adalah majlis yang dinantikan oleh setiap mereka yang berusaha bersungguh-sungguh dalam Shaklee kerana dalam majlis ini segala usaha yang dicurahkan akan diraikan di hadapan ribuan orang penonton!

Paling seronok menantikan mereka yang mendapat anugerah Super Star kerana mereka ini berpeluang membawa balik wang tunai seperti yang dijanjikan oleh Shaklee. Ini bermakna bukan hanya medal atau pingat sahaja yang dibawa pulang tetapi hadiah tunai juga syarikat sediakan untuk performance tahunan yang hebat.

Selama lebih 17 tahun kami bersama Shaklee....apapun anugerah yang kami terima tidaklah sehebat perasaan kami melihat anak didik kami naik ke pentas diraikan dihadapan ribuan penonton. Hadiah yang paling hebat dan tak ternilai dengan kata-kata...melihat mereka beratur menaiki pentas untuk mengambil anugerah membuatkan saya memanjatkan berbanyak-banyak syukur pada ALLAH kerana mengizinkan saya melihat impian saya menjadi sebuah kenyataan.

Jika 8 tahun dulu tiada siapa yang percaya dengan impian saya...kata-kata saya ibarat angin yang berlalu kerana dulu ia hanya sebuah angan-angan, sebuah harapan dan sebuah impian.

Tapi kini, ia benar-benar menjadi realistik....beribu surirumah yang menjana pendapatan dengan Shaklee...beribu orang yang layak menyertai convention Shaklee baik local mahupun international.

Mereka berjaya kerana mereka mahukan kehidupan yang lebih baik, 

Mereka berjaya kerana mereka mahu menjadi tangan yang memberi ,

Mereka berjaya kerana mereka mahu  hidup yang luarbiasa.... 
dan yang penting ialah 

Mereka berjaya kerana mereka percaya hanya mereka yang mampu mengubah nasib mereka.

Anda bagaimana? Bagaimana kehidupan anda 3 tahun lepas? Adakah masih sama sehingga hari ini?
Puas dah usaha tapi tak nampak hasil? Maka anda perlu ada mentor. Usahakan bisnes yang memberi pulangan setimpal dengan usaha. Berniaga ni macam berlari dalam track larian. Hadiah yang menanti adalah apa yang syarikat boleh tawarkan. Jika kita berlari pada kelajuan yang sama dan jarak yang sama....lihat pula hasil yang kita perolehi.

Berminat nak sertai Shaklee dengan kami? Kami akan bantu anda lihat jalan yang terang...selebihnya anda kena usaha gerakkan diri ke arah impian anda.

Kalau anda bersedia mahu keluar dari zon selesa...saya yakin anda juga boleh menjadi sebahagian dari mereka yang akan mengambil anugerah tahun 2016 !


Jom kita sama-sama berjaya!

Berminat nak datang Shaklee National Conference? Boleh hubungi saya untuk dapatkan pas masuk.



* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

 Penghantaran produk Shaklee ke seluruh Malaysia, Indonesia, China dan Taiwan.
 COD Shaklee Miri Sarawak.

 Untuk maklumat lanjut berkaitan keahlian Shaklee [atau] pembelian produk Shaklee [atau] menjana pendapatan dari rumah boleh berhubung dengan kami melalui
Email Yahoo : nnorita78[@]yahoo.com
Gmail : addinnasa[@]gmail.com

 ♛ Call/Whatsapp : 012-853-5689 ♛

 Salam sayang dari
 N2 @ Ibu Addinnasa

Shaklee ada bagi percutian domestik PERCUMA?

Alhamdulillah selepas anak murid saya balik, tiba-tiba bunyi hon....

Oh itu hon lori Gdex.... yes! pasti barang hadiah dari Shaklee detik hati saya!

Terus anak saya sambut kotak besar yang sampai itu....dan tanpa buang masa kami buka nak tengok hadiah Shaklee hantar!

Ya sebuah beg dan sehelai baju!

Ianya untuk National Convention atau nama lain percutian dalam negara yang Shaklee bagi untuk mereka yang layak.

Oleh kerana mak saya tak mahu ikut ke trip oversea Shaklee maka saya tukarkan point tersebut untuk percutian dalam negara. Dapatlah kami 5 tiket untuk percutian dalam negara. Tahun ni Shaklee bagi penginapan free di Palace of Golden Horses !

Siapa nak bagi kan? Dah nama free of charge...kenapa nak tolak kan?


Taraaaaaa.... ni la beg hadiah tahun ni.



Ni pula tag luggage kami untuk tahun ni!





Anda berminat nak join group kami?

Jangan malu untuk text kami 0128535689 untuk bersama mencapai impian!

Shaklee boleh bagi banyakkkkkk hadiah tau! Apa yang kita dapat adalah apa yang kita usahakan!



Nanti dapat lagi beg untuk international trip pulak! Dah ada beberapa jenis luggage kami dapat bila serius dalam Shaklee! Nak terus kumpul sebanyak yang boleh ! Just usaha Shaklee reward setanding dengan apa yang kita usahakan!

Pengedar Shaklee Miri

Sanggup korbankan cuti untuk belajar bisnes Shaklee dengan kami.

Angela Binti Ipan

Walaupun baru join Shaklee semalam, hari ni datang untuk belajar bagaimana nak uruskan bisnes offline dan online.

Berminat nak sertai kami ?

Boleh hubungi kami 0128535689.

Rabu, 27 Mei 2015

Makan gaji atau berniaga....paling utama jangan terperangkap dalam zon selesa.

Saya ada seorang kenalan dulu beliau makan gaji and be somebody dalam syarikat besar tapi lepas tu beliau lepaskan jawatan tersebut dan usahakan bisnes consultant.

Saya masih ingat lagi kata-kata beliau

" Makan gaji ni macam duduk bawah ketiak mak ayah...duit memang terjamin. Bisnes pula kena berdikari macam duduk rumah berlainan dengan mak ayah. Orang yang makan gaji dia tak perlu susah hati kerana setiap hari lakukan rutin yang sama...gaji tetap akan masuk. Berbeza dengan orang yang berbisnes....gaji ditentukan oleh usaha dan rezeki yang Allah beri."

Hakikatnya kalau makan gaji memang terjamin ... bangun pagi jam 8 masuk opis dan pulang jam 5 pm. Adakala bila sibuk kena pulang lambat sebab nak siapkan ikut due date yang bos bagi. Gaji yang tetap akan masuk bila masanya.

Berbeza dengan orang bisnes... bangun pagi sebab nak rezeki masuk lebih banyak dan lebih baik. Kena rajin belajar...walaupun ada rutin yang sama tapi kena ada strategi dan perancangan yang betul demi memastikan gaji sentiasa bertambah.

Untuk orang bisnes, individu itu perlu ada hala tuju, kalau tak pernah ada pengalaman bekerja maka perlu belajar dulu [ erti kata lain perlu ada mentor].

Orang kata bisnes ni macam kita melihat orang berenang....mata kasar nampak mudah aje. Bila tengok orang berenang kita pun nak berenang...tapi hakikatnya kalau tak pandai berenang tapi tiba-tiba nak terjun dalam kolam memang pasti lemas.

Namun yang pasti bila bisnes ....gaji  kita setimpal dengan usaha yang kita letakkan.


Kalau nak lebih kena kerja lebih... Paling utama jangan terperangkap dalam zon selesa :)


Persamaan antara makan gaji dan bisnes ialah kita tetap perlu kerja.
 Perbezaannya adalah hasilnya sahaja.


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration.
These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
 Penghantaran produk Shaklee ke seluruh Malaysia, Indonesia, China dan Taiwan.

COD Shaklee Miri Sarawak.

 Untuk maklumat lanjut berkaitan keahlian Shaklee [atau] pembelian produk Shaklee [atau] menjana pendapatan dari rumah boleh berhubung dengan kami melalui

Email Yahoo : nnorita78[@]yahoo.com
Gmail : addinnasa[@]gmail.com

 ♛ Call/Whatsapp : 012-853-5689 ♛

 Salam sayang dari

 N2 @ Ibu Addinnasa

Selasa, 26 Mei 2015

Kejayaan memerlukan proses yang berulang.

Dulu sebelum menjadi orang yang berjaya saya mempunyai satu pemikiran.... mengapa saya perlu ulang perkara yang sama? Kekadang frust  sebab melayan soalan yang sama tapi dari orang yang berbeza. Kadang-kadang ulang-ulang mengajar tapi anak murid masih tanya soalan yang sama.

Sampai satu tahap saya belajar sesuatu :


1. Adakala apa yang kita ajar di saat itu  mungkin si murid tak bersedia nak belajar.

2. Adakala apa yang kita ulang, kali kedua malah proses ulangan seterusnya kita akan lebih improve untuk cara menerangkan.

3. Proses ulang itu yang membuatkan kita mahir untuk menyampaikan.

4. Proses ulang itu buat kita lebih yakin.



Maka hakikatnya nak berjaya dalam satu bidang yang diusahakan kita memang wajib perlu lakukan proses ulangan.

Ulang menjawab soalan yang sama supaya kita lebih mengingat. Ulang menjawab soalan yang sama membuatkan kita lebih mahir menyampaikan. Ulang menjawab soalan yang sama membentuk nilai kesabaran dalam diri.

Dulu saya kurang sabar... namun proses ulangan mendidik jiwa saya menjadi sabar.

Ya saya ke kelas Shaklee dari mula saya join sampailah saya pindah ke Sarawak, adakala ianya perkara yang sama disampaikan sehinggalah ia melekat secara semulajadi dalam kepala ini.

Pengalaman, ilmu dan kehidupan seharian adalah guru yang membentuk pemikiran dan peribadi saya sekarang.

Saya tak mahu duduk dalam comfort zone kerana saya tahu Shaklee adalah satu-satunya syarikat yang mempunyai R&D yang besar, yang mampu membayar bonus kepada pengedarnya dengan sangat besar. Berbaloi kalau kerja keras.

Malah saya dah suami selalu berdiskusi untuk kes-kes yang saya handle setiap hari. Ianya adakala sama tapi tak serupa. Namun ia buat kami terus belajar menyelami pemikiran dan hati budi manusia.

Bisnes Shaklee bukan hanya cerita berkisar pasal vitamin dan duit tetapi sebuah nilai dalam kehidupan.

Nilai sebuah perhubungan, saling menghormati, menghargai diri dan keluarga serta organisasi dan hasil yang barakah.

Kasih sayang yang wujud hasil dari perkenalan bermula dengan produk itu akan lebih berkekalan sehingga hayat dikandung badan.


Saya suka bisnes ni...buatkan saya lebih matang dan yakin bahawa membantu orang sihat dan berjaya akan membuatkan kita lebih bahagia.




♛ Call/Whatsapp : 012-853-5689 ♛


 Salam sayang dari
 N2 @ Ibu Addinnasa

Selasa, 19 Mei 2015

Testimoni : Lecitin dan Omega membantu dapat mengawal berat badan?

Memang saya amalkan kedua-dua produk ini malah kedua-duanya mempunyai fungsi yang hampir sama tapi tak serupa.

Memang Lecitin dan Omega membantu membakar lemak dan menurunkan berat badan tetapi setiap vitamin ini mempunyai fungsi tambahan yang lain dan setiap mereka punya keunikan tersendiri.

Saya mempunyai satu testimoni...namun atas kerana menghormati individu tersebut serta suaminya maka tiada gambar atau nama disertakan disini.

Beliau dah lama amalkan Lecitin dan Omega ini...memang bertahun tapi tak nampak kesan seperti yang diharapkan. Namun selepas beliau usaha mengurangkan pengambilan teh dan kopi beliau dapat rasakan perbezaan ke atas berat badannya.

Jika dulu pinggangnya memang besar...sekali pandang seperti orang mengandung saiz pinggangnya tapi kini pinggangnya cuma 29" !!!

Beliau juga ada berkongsi untuk mendapatkan kesan yang baik dalam pengambilan supplement maka kita perlu kurangkan pengambilan teh dan kopi. Mungkin agak susah bagi mereka yang memang ketagih minuman ini setiap hari namun boleh cuba kurangkan pengambilannya secara perlahan-lahan.


Alhamdulillah beliau sendiri usaha minum ribena atau sirap kurang gula demi menggantikan teh dan kopi dalam diet harian beliau. Dalam masa sebulan beliau dapat turun 6 kg dari berat terdahulu!

Benarlah kata orang lama...jika dah usaha tak nampak hasil, kena ubah cara. InsyaALLAH hasilnya berbeza bila cara berbeza!


So bagi anda yang amal vitamin tapi tak nampak kesan cuba amal

1. Pengambilan herb lax 1-2 kali seminggu
2. Kurangkan pengambilan teh dan kopi dalam diet harian.


Moga apa yang diusahakan menghasilkan kejayaan!



Dapatkan Lecitin dan Omega hari ini untuk tubuh lebih cantik , sihat dan menawan!



Rambut berkilat
 Nature’s Emulsifier
The national Academy of Sciences has established that choline is important in the diet because lecithin is a fat soluble substance called a phospholipid, is composed of choline and inositol, and is found in all living cells, It is a major component of cell membranes, which regulates the nutrients entering and exiting the cell.
Lecithin is also converted into acetylcholine in your body, which is a substance that helps in maintaining healthy body.
  • Each serving provides 3.1g of choline rich lecithin, including 468mg of phophatidylcholine and 282mg of phosphatidylinositol
  • Naturally sourced from soybeans



IQ lebih baik

Purified, concentrated natural fish Oil
OmegaGuardTM provides, full-spectrum of pure, pharmaceutical grade omega-3 fatty acids.

Fish Oil
OmegaGuardTM provides a full spectrum of seven pure occurring omega-3 fatty acids: EPA, DHA, and more EPA benefits your health, while DHA is critical for normal development and function. One serving of OmegaGuard provides 990mg of omega-3 fatty acids.

Pure and Pharmaceutical Grade
OmegaGuardTM is made with a proprietary, triple molecular distillation process that concentrates the beneficial omega-3 fatty acids while removing harmful compounds like mercury and lead that are found in many types of fish.












* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


 Penghantaran produk Shaklee ke seluruh Malaysia, Indonesia, China dan Taiwan.

 COD Shaklee Miri Sarawak.

 Untuk maklumat lanjut berkaitan keahlian Shaklee [atau] pembelian produk Shaklee [atau] menjana pendapatan dari rumah boleh berhubung dengan kami melalui

Email Yahoo : nnorita78[@]yahoo.com

 Gmail : addinnasa[@]gmail.com


 ♛ Call/Whatsapp : 012-853-5689 ♛


 Salam sayang dari
 N2 @ Ibu Addinnasa

Isnin, 18 Mei 2015

Rupanya ada sebab kenapa kena tulis doa!

Umur 14 tahun saya dah mula menulis....menulis surat mohon hajat pada pencipta.

Abah saya ajar bila ada nak minta dengan ALLAH, tulis dalam kertas. Kertas itu pula di lipat elok2 dan diletakkan  di bawah sejadah. Setiap kali solat, keluarkan kertas doa dan bacakan setiap doa yang ditulis.

Bila ada antara doa yang ditulis itu tercapai, saya hanya perlu gantikan dengan doa atau hajat yang baru.

Bayangkan sampai form 5 saya sentiasa diingatkan abah tentang kertas doa.

Bila usia makin meningkat, baru saya tahu pentingnya menulis apa yang kita hajatkan atau doakan.

Bila kita dah tahu apa yang kita mahu , dan kita faham kepentingan yang kita mahu insyaALLAH tindakan kita pasti selari ke arah itu.

Tahu dan Faham adalah dua perkara berbeza.

Ini saya belajar dalam kelas Shaklee.

Ramai orang tahu ada kelas sekian tarikh sekian masa...tapi hanya segelintir yang faham mengapa perlu datang dan datang awal. Mereka yang tak faham tak datang dan mereka yang tak faham pasti datang lewat.

Jadi kena tulis...tulis supaya kita tahu dan kita perlu faham untuk belajar cara yang betul dalam mendapatkannya.


So jangan lupa tulis doa kalian , dan dream perkara baik walaupun yang mustahil kerana ia boleh jadi kenyataan!



 ♛ Call/Whatsapp : 012-853-5689 ♛

 Salam sayang dari
 N2 @ Ibu Addinnasa

Sabtu, 16 Mei 2015

Tegasmu mendidik menjadikan siapa saya hari ini.

Masih terbayang wajah Puan Montiah, insan pertama yang bergelar cikgu dalam hidup saya. Tahun 1 Orkid adalah permulaan hidup saya mengenal erti persekolahan. Dalam tangis sendu takut cikgu Montiah sentiasa ada menenangkan saya di sisi.

Walaupun kisah ini sudah 30 tahun berlalu namun ingatan terhadap allahyarhamah Puan Montiah sentiasa segar dalam ingatan ini kerana beliau sangat penyayang.

Meniti usia yang meningkat setiap tahun memang pasti ramai cikgu yang nama mereka di semat dalam hati ini. Dalam setiap doa setiap sujudku mendoakan semua guru-guru dirahmati Allah.

Dimarah dan ditegur adalah adab dalam menuntut ilmu. Dikala hati memberontak memang tidak dapat melihat kasih cikgu disebalik kejadian....namun apabila usia meningkat matang....baru ku sedar teguran itulah teguran membina.

Cikgu Norizan cikgu pertama saya semasa usia meningkat alam remaja...guru kelas saya semasa di tingkatan satu. Guru kelas yang sangat prihatin dan sangat lembut. Dalam kelembutannya memang ada tegasnya. Pastinya kasih cikgu sentiasa terasa dalam diri ini.

Puan Hamidah cikgu yang sangat berwibawa ....cikgu yang sangat tegas ...dan cikgu yang tercantik dan sehingga hari ini saya masih mengingati cara beliau mendidik kami. Mengenali beliau semasa Tingkatan 3...sehinggalah hari ini ukhwah itu terus terjalin. Antara cikgu yang memang saya rapat dan setiap kata-kata beliau menjadi kekuatan dan memberi saya semangat untuk terus berjaya!

Puan Hamidah Reduan.


Memang ramai cikgu yang kita kenal dalam hidup kita sepanjang persekolahan...dan hakikatnya bila saya pernah menyandang tugas yang sama iaitu seorang cikgu...baru saya sedar tegas cikgu itu adalah untuk mendidik. Saya hari ini adalah hasil didikan, hasil teguran, hasil marah , hasil kasih sayang yang semua cikgu berikan sepanjang saya belajar.

Paling saya takut cikgu taknak tegur saya... sebab itu tanda hilangnya doa dan kasih seorang guru.
Sesungguhnya cikgu marah adalah kerana cikgu sayang. Bila tiada sayang, tiada lagi barakah doa seorang guru.....



Hebatnya karamah berkat doa seorang guru , saya percaya kejayaan saya hari ini adalah barakah doa-doa semua guru saya sehingga hari ini.

Terima kasih cikgu. Kasih dan doa cikgu akan saya bawa dalam meniti ranjau onak duri kehidupan saya. Saya sayang cikgu.



Selamat hari guru cikgu!





♛ Call/Whatsapp : 012-853-5689 ♛

 Salam sayang dari
 N2 @ Ibu Addinnasa

Khamis, 14 Mei 2015

Bersihkan daki di kolar baju dengan Basic H Shaklee

Wah anak-anak sekarang dah pandai memilih .... " Ibu baju kita orang dah kusam la...dah tak putih "
Itu tanda mereka dah mula pandai nak bergaya....heheh

Lagipun awal tahun kami tak belikan baju sekolah baru kerana tahun lepas punya masih elok dan boleh dipakai. Mungkin dah tiba masanya untuk beli baju sekolah baru.

So abah belikan sorang 3 pasang last 2 week...dan mereka sangat happy!

Namun satu yang saya perasan, mereka minta baju sekolah itu dibasuh sendiri bukan hantar dobi seperti selalu....

Ok nasib ibu kamu kerja Shaklee sebagai Independent Distributor yang bekerja dengan flexible masa serta dinamik so ok, ibu mengambil tugas baru mencuci baju sekolah kalian dengan tangan.

Nasiblah rumah saya merata-rata Basic H maka dengan basic H saya sental bahagian kolar baju sekolah mereka supaya bersih dari daki.

Memang puashati! Saya rendam baju mereka dengan sabun dan saya curahkan Basic H pada sepanjang kolar baju sekolah mereka! Ha senang kan?
Basic H bersihkan daki! Yessss!

Alhamdulillah memang puashati sebab tak perlu menyental teruk, daki itu mudah hilang dengan Basic H.

Basic H pun baru ada dalam pasaran maka nak kena order banyak supaya semua toilet ada dan di luar depan belakang saya letak Basic H untuk mudahkan mencuci lantai. Banyak kan kegunaan Bsic H?

Ramai juga yang mencuci kasut sekolah anak mereka dengan Basic H dan ianya sungguh berkesan!

Basic H

Berminat nak dapatkannya? Hubungi kami untuk penghantaran ke depan pintu rumah anda!



* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

 Penghantaran produk Shaklee ke seluruh Malaysia, Indonesia, China dan Taiwan.

COD Shaklee Miri Sarawak.

 Untuk maklumat lanjut berkaitan keahlian Shaklee [atau] pembelian produk Shaklee [atau] menjana pendapatan dari rumah boleh berhubung dengan kami melalui
Email Yahoo : nnorita78[@]yahoo.com
Gmail : addinnasa[@]gmail.com

 ♛ Call/Whatsapp : 012-853-5689 ♛

 Salam sayang dari
 N2 @ Ibu Addinnasa

Menjadi ibu kepada 5 anak lelaki !


Last week kami balik Muar lawat mak saya...saya bawa skali bidan saya untuk urut mak.

Lepas tu kami ke KL untuk join kelas anak didik kami Master Jannatul Fadilah di HQ Shaklee bersama sesi Mr Kelmen.

Sebelum tu adik saya datang rumah untuk membawa barang yang saya perlukan. Oleh kerana cuti sekolah anak2 buah saya nak stay aje dengan kami weekend tu. Plan asal sehari aje tapi sebab cuti panjang, mereka pun malas nak balik bila ada cousin jauh balik.

Hah best betul kenangan tu....first time pergi breakfast bawa 5 anak lelaki. Masuk aje restoren pagi tu semua tengok kami... orang muda dengan anak 5. Muka depa ni pula sepesen aje. Memang orang ingat semualah anak kami.

Sampai kat office Shaklee, ada staff yang panggil Addin dan tanya...awak ni berapa adik beradik? Mesti orang terkejut...sebab tetiba ramai pulak anak puan Norita ni!

Habis kelas Sabtu tu agak lewat jadi semua dah lapar...terus pergi makan. Habis makan kami pergi shopping sebab Ahad esoknya kami ada jemputan kenduri...cousin sebelah suami kahwin. Anak buah pula datang sehelai sepinggang...so bawalah pergi shopping. Sekali sekala belanja anak buah. Hmm seronoklah 5 anak lelaki ni pergi shopping! Lepas beli baju pergi beli kasut. Balik penat dan terus tidur.
Memang rupa semua iras kan?

Esoknya kami pergi kenduri...masuk dewan majlis semua sedara tanya...eh ramainya anak...memang bangga jugaklah jadi ibu anak 5 dengan anak ready made.
Ni anak buah juga....

Mereka berlima berposing sakan bila ada sesi bergambar masa majlis.


Bila dah ramai mana bertahan nak duduk satu tempat lama-lama....so habis bergambar kami terus bawa bebudak ni jalan. Tempat pertama kami tuju pastilah kedai durian! Masuk aje kedai seorang staff bisik kat saya " Kak, sini durian 1 kg RMxx". Terkejut saya bila orang tegur pasal harga...tapi lepas tu saya senyum aje sebab saya yakin staff tu cakap awal takut saya tak cukup duit nak bayar dengan 5 orang anak.


Bila dah habis makan kami sambung jalan.... saja layan bebudak ni..... kami ke Wangsa Walk.
Ada pulak game ni...seronok sakan lah!


Esoknya pergi tengok wayang dulu...cerita Avengers age of ultron...hakikatnya hanya Addin dan Aiman aje yg faham Nasa dan Aimin dok sembang manakala Aisy terus tidur kerana sejuk :)

Habis wayang makan tenghari dulu kemudian sambung lagi game semalam....dah nama anak lelaki kalau tak main game ni memang tak sah!



Masuk hari kelima adik saya datang jemput anak2 dia... dan balik pada realiti...anak saya kata...sunyi nya bila diorang dah balik. Begitulah adat...setiap perjumpaan ada perpisahan.... yang pasti kasih sayang berpanjangan.

Tapi next week dah jumpa balik sebab event Euphoria Wellness Fair! hehehehe


 ♛ Call/Whatsapp : 012-853-5689 ♛

 Salam sayang dari
 N2 @ Ibu Addinnasa

Selasa, 12 Mei 2015

Euphoria Wellness Fair

Yang ditunggu sudah tiba. Julung kali Wellness Fair kami anjurkan di Semenanjung.

Terbuka kepada semua anak-cucu-cicit- organisasi Euphoria. Percuma lagi.

Jangan datang sorang-sorang. Bawak jiran, bawak kawan-kawan. Saya jamin siapa yg datang tak bawak kawan menyesal nanti!

Kpd rakan-rakan yg berminat nak tahu, jangan intai dari jauh. Boleh tanya saya kata kunci jika nak join sekali.

Sedang mencari kerja atau pendapatan tambahan? YES ada !

Bila banyak komen, banyak merungut sebenarnya kita telah buang banyak tenaga kita macam tu saja... bagus kita usaha nak tambah nilai dalam hidup kita lagi banyak manfaat.

Mereka yang duduk dalam kepompong kesulitan biasanya kerana dok kenang masalah...tapi mereka yang dah berjaya capai impian adalah kerana mereka ini dok fokus macam mana nak jadi lebih baik dari semalam.

Kalau dari tahun ke tahun hidup kita biasa...apa kata tahun ni kita cuba cari kelainan....
Fokus pada perkara yang indah yang best dalam hidup kita.

Tahu tak Shaklee baru sahaja launch program  YES ! Benefit dia best sangat! Mereka yang ada impian besar tak mustahil boleh capai dengan program YES ni tau! Mana tak syarikat boleh bayar tambahan bonus UP TO 50% !!!
Bayangkan kalau seseorang itu usaha bersungguh-sungguh dan menepati syarat YES serta pendapatan TAHUNAN nya  mencecah RM300,00.00 maka dengan ini dia layak untuk dapatkan tambahan sebanyak RM150,000! Boleh beli sebuah kereta mewah atau buat downpayment rumah woo!


Mustahil tak nak dapatkan pendapatan tahunan RM300,000 ? Jujurnya ada beberapa orang yang saya kenal tanpa program YES pun boleh capai income tahunan RM300,000! So apa lagi kalau YES yang memang lagi best dan mudah untuk score!

Syarat nak berjaya dengan YES mudah sahaja!

1. Daftar ahli Shaklee bermula bulan Mei ini! Program berlangsung sehingga Oktober 2015 untuk dapatkan sebotol Vita-lea secara percuma.

2. Attend kursus yang syarikat sediakan untuk mendapatkan ilmu dan pengalaman.

3. Sentiasa berdamping dengan upline untuk pastikan sentiasa dalam track YES!

4. Percaya dan yakin dengan apa yang diusahakan akan membuahkan hasil.


Kejayaan tidak datang bergolek tapi kita yang kena usahakannya!

Nak tahu lebih lanjut tentang YES ?

Utk Mirian jom datang pada

Tarikh : 16 .05. 2015
Hari : Sabtu
Masa : 3.30 petang
Tempat : Hotel Park City [ Luak Hall]

Hubungi kami 012-8535689 untuk menyertai YES! Tiada yang mustahil bersama Shaklee!


YES Shaklee!
credit to superibu.com


Penghantaran produk Shaklee ke seluruh Malaysia, Indonesia, China dan Taiwan.
COD Shaklee Miri Sarawak.

 Untuk maklumat lanjut berkaitan keahlian Shaklee [atau] pembelian produk Shaklee [atau] menjana pendapatan dari rumah boleh berhubung dengan kami melalui
Email Yahoo : nnorita78[@]yahoo.com
Gmail : addinnasa[@]gmail.com

 ♛ Call/Whatsapp : 012-853-5689 ♛

 Salam sayang dari
 N2 @ Ibu Addinnasa

Sabtu, 9 Mei 2015

KENAPA SI MATI LEBIH MEMILIH UNTUK BERSEDEKAH SEANDAINYA DIA DIKEMBALIKAN KE DUNIA?



Sebagaimana firman Allah, "...wahai Tuhanku, alangkah baiknya Engkau lambatkan kedatangan ajalku ke suatu masa yg sedikit saja lagi, supaya aku dpt bersedrkah....." -(surah al munaafiqun:10)

Sedangkan dia tidak pun berkata "supaya aku dapat mengerjakan umrah" atau "supaya aku dpt solat" atau "supaya aku dpt berpuasa"?

Seorang ulama berkata, "Tidaklah seseorang yg tlh mati itu menyebut utk bersedekah melainkan kerana kehebatan pahala yg telah dilihatnya selepas kematiannya.."

Maka hendaklah kamu perbanyakkan sedekah kerana sesungguhnya seorang mu'min akan berada di bawah teduhan pahala sedekahnya pada hari kiamat nanti.

Bersedekahlah utk saudaramu yg tlh pun meninggal dunia kerana sesungguhnya mereka amat berharap utk kembali ke dunia utk bersedekah dan melakukan amalan soleh. Oleh itu realisasikanlah harapan mereka. Dan latihlah anak2mu supaya membiasakan diri dgn bersedekah.

Bersedekahlah.. Sesungguhnya Allah memberi ganjaran kpd org yg bersedekah. 

"Kalaulah org yg bersedekah itu mengetahui dgn sbnrnya dan dpt menggambarkan bhw sedekah itu diletakkan dalam 'tangan Allah' sebelum ia ke tangan orang faqir, nescaya kelazatan orang yang memberi lebih terasa besar drp kelazatan si penerima.- Ibnu Qayyim. 

Adakah anda pernah membaca tntang faedah bersedekah?

1) amalan sedekah itu adalah salah satu pintu daripada pintu2 syurga

2) sedekah adalah sebaik2 amalan soleh dan sebaik2 sedekah ialah memberi makan

3) pahala sedekah akan menaungi pemiliknya pada hari kiamat dan melepaskannya dari azab neraka

4) sedekah dapat memadam kemurkaan Allah dan kepanasan kubur

5) sedekah adalah sebaik2 hadiah buat si mati, yang paling bermanfaat untuknya di kubur dan yang ditambah oleh Allah akan rezeki (kerana bersedekah)

6) sedekah adalah satu penyucian harta dan jiwa dpt menggandakan kebaikan.

7) sedekah   punca kegembiraan si pemberi dan punca wajahnya bercahaya di hari kiamat

8) sedekah menjadi pengaman dari ketakutan pada hari huru hara besar dan hari yang tiada kesedihan kerana hilangnya sesuatu drpnya (hari kiamat)

9) sedekah menjadi punca keampunan trhadap dosa dan penghapusan daripada kejahatan

10) sebagai pembawa berita gembira tntang pengakhiran yg baik dan punca doa malaikat buatnya

11) orang yg bersedekah adlah org yg terbaik di kalangan manusia. Pahala sedekah pula adalah utk semua yg berkongsi tentang sedekah itu (bukan hanya utk si pemberi)

12) pemberi sedekah dijanjikan kebaikan yg banyak dan pahala yg besar

13) org yg suka menginfaq adalah salah satu sifat orang yg bertaqwa. Dan sedekah menjadi punca lahirnya kasih sayang hamba Allah kepada si pemberi.

14) sedekah tanda dermawan dan salah satu tanda kemuliaan dan kemurahan hati

15) Bersedekah memustajabkan doa dan merungkaikan segala kesulitan.

16) bersedekah menolak bala dan menutup  70 kejahatan di dunia.

17) sedekah memanjangkan umur, menambah rezeki, menjadi punca rezeki dan kemenangan

18) sedekah menjadi ubat, penawar dan penyembuh

19) sedekah menghalang kebakaran, tenggelam akibat banjir dan kecurian

20) pahala sedekah adalah tetap (tidak berbeza-beza) walaupun diberikan kepada haiwan ternakan atau burung2.

Dan antara sedekah lain ialah menyebarkan info ini dengan niat bersedekah. 

Tambahkan amal kita. Selamat beramal!

Khamis, 7 Mei 2015

Bila dulu makan gaji tapi sekarang nak jadi boss...apa kena buat?

Saya dulu makan gaji.... so life makan gaji sebenarnya ada persamaan dengan orang yang buat bisnes sendiri.  Cuma ada beberapa perbezaan.

Namun saya share dulu persamaan makan gaji dan bisnes sendiri [ MLM khususnya] :

1. Wajib kerja baru ada pendapatan.

2. Wajib ada komitmen baru ada hasil peningkatan.

3. Perlu ada disiplin untuk terus maju.


Ramai orang buat silap dengan menganggap buat bisnes macam MLM duduk goyang kaki duit masuk macam air.  Mungkin ada syarikat begini tapi yang pasti tak kekal lama.

Ramai orang yang berhenti kerja dan nak buat bisnes dari rumah atas alasan nak jaga anak dan rumahtangga lebih baik tapi sayangnya bila mereka mula berhenti kerja , bisnes yang dulunya buat part time lebih perform tapi bila fulltime terus lost platform.

Mengapa?

Ini kerana 3 sebab utama tadi - Tidak meneruskan tradisi atau budaya kerja, tidak meletakkan komitmen kerana sendiri dah jadi boss dan yang terakhir tiada disiplin untuk melaksanakan kerja.


Adakala saya renung balik life makan gaji saya dulu.... kerja dari pagi sampai tengahari namun adakala balik sampai ke petang sebab aktiviti sekolah atau meeting. Adakala Sabtu ada aktiviti tambahan dan sekali sekala Ahad ada aktiviti pakaian seragam diluar.
Namun pendapatan macam tu juga. Masa ngan keluarga bila sempat aje. Nak beli barang kena atur budget dan nak bercuti belum tentu kalau takde simpanan.

Saya dan suami cuba kekalkan momentum kerja kami ke dalam Shaklee kerana yang pasti hasilnya sangat berbeza.

Shaklee bukan sahaja offer KESIHATAN tetapi

1. Pendapatan hebat bila dijadikan satu KERJAYA.

2. Percutian yang hebat yang mana jika orang makan gaji akan fikir 2-3 kali untuk spend especially bawa family!

3. Bonus tambahan seperti insentif naik pangkat, bonus kereta dan beberapa insentif yang ditawarkan mengikut bulan.




Beza betul life makan gaji dan bisnes sekarang namun orang selalu nampak yang best... tapi orang selalu lupa kejayaan memerlukan pengorbanan, kesetiaan, kesabaran, komitmen dan kepercayaan.



Berminat nak sertai kami dan dapatkan insentif YES Shaklee? Boleh hubungi kami untuk dapatkan tambahan hebat bersama program YES!

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration.
These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

 Penghantaran produk Shaklee ke seluruh Malaysia, Indonesia, China dan Taiwan.
 COD Shaklee Miri Sarawak.

 Untuk maklumat lanjut berkaitan keahlian Shaklee [atau] pembelian produk Shaklee [atau] menjana pendapatan dari rumah boleh berhubung dengan kami melalui

 Email Yahoo : nnorita78[@]yahoo.com
Gmail : addinnasa[@]gmail.com
 ♛ Call/Whatsapp : 012-853-5689 ♛

 Salam sayang dari
 N2 @ Ibu Addinnasa

Rabu, 6 Mei 2015

Omega Guard & Phytocol -ST : Shaklee ready stock in Miri.