Catatan

Tunjukkan catatan dari Mei, 2015

Usaha separuh jalan macam bangunan yang tak siap?

Imej
Pernah tak kita renung rumah yang kita duduk sekarang...kita bayangkan kalau dulu contractor buat separuh jalan....adakah sekarang kita boleh mendiami rumah itu?


Anda pernah tengok bangunan KLCC baik secara gambar atau secara live ? Sehingga hari ini walaupun suami dah tak kerja dalam bangunan gah ini, tapi setiap kali masuk saya akan rasa bangga kerana Malaysia mempunyai satu bangunan yang gah dan menjadi mercu tanda bandar Kuala Lumpur.

Namun pernah kah kita lihat keadaan kawasan itu sebelum KLCC dibina?

Saya cuba google dan dapatkan beberapa gambar ini : Terima kasih kepada pemilik gambar.




Dikala kita melihat gambar ini...selagi bangunanan tak siap...tiada siapa yakin pun dengan apa yang nak dibina. Kerana ia masih dalam pembinaan.....

Sama dengan cita-cita dan impian....hanya empunya diri sahaja yang tahu apa yang dia mahukan.



Bila rangka naik sedikit demi sedikit...orang mula nampak dan ada sedikit kepercayaan atas apa yang kita cita-citakan....
Sama dengan cita-cita dan impian...…

National Conference 5-7 Jun 2015

Imej
Alhamdulillah setiap tahun bulan Jun kami berpeluang melihat ratusan anak cucu cicit Shaklee dalam organisasi kami yang diraikan dalam majlis khas ini.

Ia juga adalah majlis yang dinantikan oleh setiap mereka yang berusaha bersungguh-sungguh dalam Shaklee kerana dalam majlis ini segala usaha yang dicurahkan akan diraikan di hadapan ribuan orang penonton!

Paling seronok menantikan mereka yang mendapat anugerah Super Star kerana mereka ini berpeluang membawa balik wang tunai seperti yang dijanjikan oleh Shaklee. Ini bermakna bukan hanya medal atau pingat sahaja yang dibawa pulang tetapi hadiah tunai juga syarikat sediakan untuk performance tahunan yang hebat.

Selama lebih 17 tahun kami bersama Shaklee....apapun anugerah yang kami terima tidaklah sehebat perasaan kami melihat anak didik kami naik ke pentas diraikan dihadapan ribuan penonton. Hadiah yang paling hebat dan tak ternilai dengan kata-kata...melihat mereka beratur menaiki pentas untuk mengambil anugerah membuatkan saya memanja…

Shaklee ada bagi percutian domestik PERCUMA?

Imej
Alhamdulillah selepas anak murid saya balik, tiba-tiba bunyi hon....
Oh itu hon lori Gdex.... yes! pasti barang hadiah dari Shaklee detik hati saya!
Terus anak saya sambut kotak besar yang sampai itu....dan tanpa buang masa kami buka nak tengok hadiah Shaklee hantar!
Ya sebuah beg dan sehelai baju!
Ianya untuk National Convention atau nama lain percutian dalam negara yang Shaklee bagi untuk mereka yang layak.
Oleh kerana mak saya tak mahu ikut ke trip oversea Shaklee maka saya tukarkan point tersebut untuk percutian dalam negara. Dapatlah kami 5 tiket untuk percutian dalam negara. Tahun ni Shaklee bagi penginapan free di Palace of Golden Horses !
Siapa nak bagi kan? Dah nama free of charge...kenapa nak tolak kan?

Taraaaaaa.... ni la beg hadiah tahun ni.


Ni pula tag luggage kami untuk tahun ni!




Anda berminat nak join group kami?

Jangan malu untuk text kami 0128535689 untuk bersama mencapai impian!

Shaklee boleh bagi banyakkkkkk hadiah tau! Apa yang kita dapat adalah apa yang kita usah…

Pengedar Shaklee Miri

Imej
Sanggup korbankan cuti untuk belajar bisnes Shaklee dengan kami.
Angela Binti Ipan No tel 014-6867989
Walaupun baru join Shaklee semalam, hari ni datang untuk belajar bagaimana nak uruskan bisnes offline dan online.
Berminat nak sertai kami ?
Boleh hubungi kami 0128535689.

Makan gaji atau berniaga....paling utama jangan terperangkap dalam zon selesa.

Saya ada seorang kenalan dulu beliau makan gaji and be somebody dalam syarikat besar tapi lepas tu beliau lepaskan jawatan tersebut dan usahakan bisnes consultant.

Saya masih ingat lagi kata-kata beliau

" Makan gaji ni macam duduk bawah ketiak mak ayah...duit memang terjamin. Bisnes pula kena berdikari macam duduk rumah berlainan dengan mak ayah. Orang yang makan gaji dia tak perlu susah hati kerana setiap hari lakukan rutin yang sama...gaji tetap akan masuk. Berbeza dengan orang yang berbisnes....gaji ditentukan oleh usaha dan rezeki yang Allah beri."

Hakikatnya kalau makan gaji memang terjamin ... bangun pagi jam 8 masuk opis dan pulang jam 5 pm. Adakala bila sibuk kena pulang lambat sebab nak siapkan ikut due date yang bos bagi. Gaji yang tetap akan masuk bila masanya.

Berbeza dengan orang bisnes... bangun pagi sebab nak rezeki masuk lebih banyak dan lebih baik. Kena rajin belajar...walaupun ada rutin yang sama tapi kena ada strategi dan perancangan yang betul demi memas…

Kejayaan memerlukan proses yang berulang.

Dulu sebelum menjadi orang yang berjaya saya mempunyai satu pemikiran.... mengapa saya perlu ulang perkara yang sama? Kekadang frust  sebab melayan soalan yang sama tapi dari orang yang berbeza. Kadang-kadang ulang-ulang mengajar tapi anak murid masih tanya soalan yang sama.

Sampai satu tahap saya belajar sesuatu :


1. Adakala apa yang kita ajar di saat itu  mungkin si murid tak bersedia nak belajar.

2. Adakala apa yang kita ulang, kali kedua malah proses ulangan seterusnya kita akan lebih improve untuk cara menerangkan.

3. Proses ulang itu yang membuatkan kita mahir untuk menyampaikan.

4. Proses ulang itu buat kita lebih yakin.



Maka hakikatnya nak berjaya dalam satu bidang yang diusahakan kita memang wajib perlu lakukan proses ulangan.

Ulang menjawab soalan yang sama supaya kita lebih mengingat. Ulang menjawab soalan yang sama membuatkan kita lebih mahir menyampaikan. Ulang menjawab soalan yang sama membentuk nilai kesabaran dalam diri.

Dulu saya kurang sabar... namun proses ulangan …

Testimoni : Lecitin dan Omega membantu dapat mengawal berat badan?

Imej
Memang saya amalkan kedua-dua produk ini malah kedua-duanya mempunyai fungsi yang hampir sama tapi tak serupa.

Memang Lecitin dan Omega membantu membakar lemak dan menurunkan berat badan tetapi setiap vitamin ini mempunyai fungsi tambahan yang lain dan setiap mereka punya keunikan tersendiri.

Saya mempunyai satu testimoni...namun atas kerana menghormati individu tersebut serta suaminya maka tiada gambar atau nama disertakan disini.

Beliau dah lama amalkan Lecitin dan Omega ini...memang bertahun tapi tak nampak kesan seperti yang diharapkan. Namun selepas beliau usaha mengurangkan pengambilan teh dan kopi beliau dapat rasakan perbezaan ke atas berat badannya.

Jika dulu pinggangnya memang besar...sekali pandang seperti orang mengandung saiz pinggangnya tapi kini pinggangnya cuma 29" !!!

Beliau juga ada berkongsi untuk mendapatkan kesan yang baik dalam pengambilan supplement maka kita perlu kurangkan pengambilan teh dan kopi. Mungkin agak susah bagi mereka yang memang ketagih minum…

Rupanya ada sebab kenapa kena tulis doa!

Umur 14 tahun saya dah mula menulis....menulis surat mohon hajat pada pencipta.

Abah saya ajar bila ada nak minta dengan ALLAH, tulis dalam kertas. Kertas itu pula di lipat elok2 dan diletakkan  di bawah sejadah. Setiap kali solat, keluarkan kertas doa dan bacakan setiap doa yang ditulis.

Bila ada antara doa yang ditulis itu tercapai, saya hanya perlu gantikan dengan doa atau hajat yang baru.

Bayangkan sampai form 5 saya sentiasa diingatkan abah tentang kertas doa.

Bila usia makin meningkat, baru saya tahu pentingnya menulis apa yang kita hajatkan atau doakan.

Bila kita dah tahu apa yang kita mahu , dan kita faham kepentingan yang kita mahu insyaALLAH tindakan kita pasti selari ke arah itu.

Tahu dan Faham adalah dua perkara berbeza.

Ini saya belajar dalam kelas Shaklee.

Ramai orang tahu ada kelas sekian tarikh sekian masa...tapi hanya segelintir yang faham mengapa perlu datang dan datang awal. Mereka yang tak faham tak datang dan mereka yang tak faham pasti datang lewat.

Jadi kena tu…

Tegasmu mendidik menjadikan siapa saya hari ini.

Imej
Masih terbayang wajah Puan Montiah, insan pertama yang bergelar cikgu dalam hidup saya. Tahun 1 Orkid adalah permulaan hidup saya mengenal erti persekolahan. Dalam tangis sendu takut cikgu Montiah sentiasa ada menenangkan saya di sisi.

Walaupun kisah ini sudah 30 tahun berlalu namun ingatan terhadap allahyarhamah Puan Montiah sentiasa segar dalam ingatan ini kerana beliau sangat penyayang.

Meniti usia yang meningkat setiap tahun memang pasti ramai cikgu yang nama mereka di semat dalam hati ini. Dalam setiap doa setiap sujudku mendoakan semua guru-guru dirahmati Allah.

Dimarah dan ditegur adalah adab dalam menuntut ilmu. Dikala hati memberontak memang tidak dapat melihat kasih cikgu disebalik kejadian....namun apabila usia meningkat matang....baru ku sedar teguran itulah teguran membina.

Cikgu Norizan cikgu pertama saya semasa usia meningkat alam remaja...guru kelas saya semasa di tingkatan satu. Guru kelas yang sangat prihatin dan sangat lembut. Dalam kelembutannya memang ada tegasny…

Bersihkan daki di kolar baju dengan Basic H Shaklee

Imej
Wah anak-anak sekarang dah pandai memilih .... " Ibu baju kita orang dah kusam la...dah tak putih "
Itu tanda mereka dah mula pandai nak bergaya....heheh

Lagipun awal tahun kami tak belikan baju sekolah baru kerana tahun lepas punya masih elok dan boleh dipakai. Mungkin dah tiba masanya untuk beli baju sekolah baru.

So abah belikan sorang 3 pasang last 2 week...dan mereka sangat happy!

Namun satu yang saya perasan, mereka minta baju sekolah itu dibasuh sendiri bukan hantar dobi seperti selalu....

Ok nasib ibu kamu kerja Shaklee sebagai Independent Distributor yang bekerja dengan flexible masa serta dinamik so ok, ibu mengambil tugas baru mencuci baju sekolah kalian dengan tangan.

Nasiblah rumah saya merata-rata Basic H maka dengan basic H saya sental bahagian kolar baju sekolah mereka supaya bersih dari daki.

Memang puashati! Saya rendam baju mereka dengan sabun dan saya curahkan Basic H pada sepanjang kolar baju sekolah mereka! Ha senang kan?

Alhamdulillah memang puashati …

Menjadi ibu kepada 5 anak lelaki !

Imej
Last week kami balik Muar lawat mak saya...saya bawa skali bidan saya untuk urut mak.

Lepas tu kami ke KL untuk join kelas anak didik kami Master Jannatul Fadilah di HQ Shaklee bersama sesi Mr Kelmen.

Sebelum tu adik saya datang rumah untuk membawa barang yang saya perlukan. Oleh kerana cuti sekolah anak2 buah saya nak stay aje dengan kami weekend tu. Plan asal sehari aje tapi sebab cuti panjang, mereka pun malas nak balik bila ada cousin jauh balik.

Hah best betul kenangan tu....first time pergi breakfast bawa 5 anak lelaki. Masuk aje restoren pagi tu semua tengok kami... orang muda dengan anak 5. Muka depa ni pula sepesen aje. Memang orang ingat semualah anak kami.

Sampai kat office Shaklee, ada staff yang panggil Addin dan tanya...awak ni berapa adik beradik? Mesti orang terkejut...sebab tetiba ramai pulak anak puan Norita ni!

Habis kelas Sabtu tu agak lewat jadi semua dah lapar...terus pergi makan. Habis makan kami pergi shopping sebab Ahad esoknya kami ada jemputan kenduri...cou…

Euphoria Wellness Fair

Imej
Yang ditunggu sudah tiba. Julung kali Wellness Fair kami anjurkan di Semenanjung.

Terbuka kepada semua anak-cucu-cicit- organisasi Euphoria. Percuma lagi.

Jangan datang sorang-sorang. Bawak jiran, bawak kawan-kawan. Saya jamin siapa yg datang tak bawak kawan menyesal nanti!

Kpd rakan-rakan yg berminat nak tahu, jangan intai dari jauh. Boleh tanya saya kata kunci jika nak join sekali.

Sedang mencari kerja atau pendapatan tambahan? YES ada !

Imej
Bila banyak komen, banyak merungut sebenarnya kita telah buang banyak tenaga kita macam tu saja... bagus kita usaha nak tambah nilai dalam hidup kita lagi banyak manfaat.

Mereka yang duduk dalam kepompong kesulitan biasanya kerana dok kenang masalah...tapi mereka yang dah berjaya capai impian adalah kerana mereka ini dok fokus macam mana nak jadi lebih baik dari semalam.

Kalau dari tahun ke tahun hidup kita biasa...apa kata tahun ni kita cuba cari kelainan....
Fokus pada perkara yang indah yang best dalam hidup kita.

Tahu tak Shaklee baru sahaja launch program  YES ! Benefit dia best sangat! Mereka yang ada impian besar tak mustahil boleh capai dengan program YES ni tau! Mana tak syarikat boleh bayar tambahan bonus UP TO 50% !!!
Bayangkan kalau seseorang itu usaha bersungguh-sungguh dan menepati syarat YES serta pendapatan TAHUNAN nya  mencecah RM300,00.00 maka dengan ini dia layak untuk dapatkan tambahan sebanyak RM150,000! Boleh beli sebuah kereta mewah atau buat downpayment rumah w…

KENAPA SI MATI LEBIH MEMILIH UNTUK BERSEDEKAH SEANDAINYA DIA DIKEMBALIKAN KE DUNIA?

Imej
Sebagaimana firman Allah, "...wahai Tuhanku, alangkah baiknya Engkau lambatkan kedatangan ajalku ke suatu masa yg sedikit saja lagi, supaya aku dpt bersedrkah....." -(surah al munaafiqun:10)
Sedangkan dia tidak pun berkata "supaya aku dapat mengerjakan umrah" atau "supaya aku dpt solat" atau "supaya aku dpt berpuasa"?
Seorang ulama berkata, "Tidaklah seseorang yg tlh mati itu menyebut utk bersedekah melainkan kerana kehebatan pahala yg telah dilihatnya selepas kematiannya.."
Maka hendaklah kamu perbanyakkan sedekah kerana sesungguhnya seorang mu'min akan berada di bawah teduhan pahala sedekahnya pada hari kiamat nanti.
Bersedekahlah utk saudaramu yg tlh pun meninggal dunia kerana sesungguhnya mereka amat berharap utk kembali ke dunia utk bersedekah dan melakukan amalan soleh. Oleh itu realisasikanlah harapan mereka. Dan latihlah anak2mu supaya membiasakan diri dgn bersedekah.
Bersedekahlah.. Sesungguhnya Allah memberi ganjaran kpd org y…

Bila dulu makan gaji tapi sekarang nak jadi boss...apa kena buat?

Imej
Saya dulu makan gaji.... so life makan gaji sebenarnya ada persamaan dengan orang yang buat bisnes sendiri.  Cuma ada beberapa perbezaan.

Namun saya share dulu persamaan makan gaji dan bisnes sendiri [ MLM khususnya] :

1. Wajib kerja baru ada pendapatan.

2. Wajib ada komitmen baru ada hasil peningkatan.

3. Perlu ada disiplin untuk terus maju.


Ramai orang buat silap dengan menganggap buat bisnes macam MLM duduk goyang kaki duit masuk macam air.  Mungkin ada syarikat begini tapi yang pasti tak kekal lama.

Ramai orang yang berhenti kerja dan nak buat bisnes dari rumah atas alasan nak jaga anak dan rumahtangga lebih baik tapi sayangnya bila mereka mula berhenti kerja , bisnes yang dulunya buat part time lebih perform tapi bila fulltime terus lost platform.

Mengapa?

Ini kerana 3 sebab utama tadi - Tidak meneruskan tradisi atau budaya kerja, tidak meletakkan komitmen kerana sendiri dah jadi boss dan yang terakhir tiada disiplin untuk melaksanakan kerja.


Adakala saya renung balik life makan…

Omega Guard & Phytocol -ST : Shaklee ready stock in Miri.

Imej