Catatan

Tunjukkan catatan dari Disember, 2014

Kenapa kena berhenti makan vitamin?

Sebelum nak beli saya nak tanya....kalau esok lepas wajah saya elok boleh tak saya nak stop makan vitamin?

Jawapan saya mudah sahaja ; terpulang pada diri kita cara nak jaga kesihatan. Vitamin hanya pelengkap nutrien yang diperlukan oleh badan yang adakala tidak dapat diambil sepenuhnya dari makanan harian kita.

Makanan yang kita makan hari ini banyak telah diubah genetiknya seperti ayam khususnya. Secara tidak langsung kita terdedah kepada banyak bahan GMO iaitu genetiknya diubah suai kerana untuk memenuhi keperluan permintaan manusia hari ini.

Ramai anak kita hari ini yang terlalu memilih dengan makanan. Ada yang hanya suka makan ikan sahaja, ada yang suka makan telur ayam saja malah ada yang makan ayam pagi, tengahari dan malam...dan secara tidak langsung kita mempunyai makanan harian yang tidak seimbang.

Nak makan sayur , ia bukan pilihan hari ini. Nak makan buah, buah mahal pula. Banyak kekangan pada hari ini. Makanan segera pula terdedah dengan banyak msg dan garam.

Nak minum s…

Jerawat tanda masalah dalaman?

Imej
Pernah tengok gambar ini?
Bila saya tengok video tentang ini, saya rasa macam ada kebenaran.
Setiap kali saya travel atau saya kurang air, saya dapati memang senang jerawat keluar kat bahagian bawah mulut berhampiran dagu. 
Hakikatnya jerawat keluar disebabkan banyak faktor ; antaranya 
1. Stress 2. Hormon yang tak balance 3. Kurang air 4. Makanan yang tidak seimbang  5. Persekitaran yang tidak sihat [ banyak pencemaran].
Saya juga sarankan untuk masalah ini pengambilan beberapa vitamin seperti Vitamin C , B Complex, Gla Complex dan Vitamin E. Selain itu jika individu itu mempunyai masalah jerawat batu saya sangat sarankan pengambilan Garlic dalam membantu mencairkan darah.
Fungsi vitamin yang saya sarankan boleh dibaca melalui entry sebelum ini Cantikkan Kulit dengan Vitamin.
Jika berminat nak dapatkan produk Shaklee dan konsultasi boleh hubungi saya di talian 0128535689.

Ambil peluang beli vitamin Shaklee semasa promo!

Semalam kami sekeluarga diberi peluang attend taklimat pasal GST yang diadakan oleh Shaklee.

Alhamdulillah banyak perkara yang jelas disampaikan oleh VP Finance Shaklee Malaysia.

GST bukanlah satu perkara baru bagi negara lain....cuma nama aje lain. Macam kat London Paris mereka sebut VAT kalau tak silap. Singapore panggil GST ..

Masa GST semua barang dikenakan cukai , tiada terkecuali.

Adakah kita dah bersedia?

Oh ya untuk semua pengamal vitamin Shaklee jangan lupa ambil peluang beli promo-promo yang Shaklee berikan bulan ni tau sekurang-kurangnya kita ada sikit stok dengan harga yang sangat menjimatkan!

Beli Vitamin C Shaklee 2 botol dapat diskaun 5% !

Beli Vitamin E Shaklee 2 botol juga dapat diskaun 5% !

Paling best beli kolagen 3 kotak dapat 1 KOTAK FREE DAN PERCUMA KEAHLIAN SHAKLEE!!!!

Jom kita beli sekarang dan dapatkan penjimatan yang sangat banyak sebelum GST !

Sekarang baru saya faham kenapa banyak banner tepi jalan tulis

BELILAH SEBELUM GST !




 ♛ Call/Whatsapp : 012-853-5689 ♛

Jika duit bukan fokus utama, kejayaan pasti datang.

Imej

Baru saya tahu kenapa kulit dia cantik !

Imej
Ada seorang Chinese lady ni, orang selalu cerita kulit dia cantik berbanding dulu. 
Bila orang tanya beliau beritahu amal makan vitamin C Shaklee  3-6 biji sehari! Tu dia!!!
Orang kata dulu kulit dia tak berapa cantik tapi selepas makan Vitamin C memang nampak ketara beza.
Saya tak ingat nama dia tapi saya ingat kisah beliau pasal Vitamin C bila saya jumpa petikan dalam buku nota Shaklee saya yang lama berkaitan Vitamin C.

Berminat nak dapatkan Vitamin C 2 botol dengan diskaun 5% ?
Boleh call saya 0128535689 untuk membuat belian.

Astro GoShop - ada tv boleh beli !

Imej
Pernah tengok Astro channel 118 ? Astro GoShop dengan tema  " Ada tv Boleh Beli " . Pada saya channel ni macam rancangan smart shop dulu-dulu. 
Sebenarnya barang yang dijual dalam Astro GoShop ni boleh tahan murah juga bila datang dengan pakej yang disediakan.
Contoh macam plastik Glad Press & seal itu di jual dengan harga RM90 untuk 4 kotak dan PERCUMA 1 kotak. Memang berbaloi!


Pembayaran pula tak semestinya kena pakai kad kredit atau kad debit tetapi boleh bayar tunai semasa penghantaran dilakukan atau kata lain cash on delivery.
Banyak juga barang yang dijual dalam channel tu... Dan yang paling penting pada saya " Ada Duit Boleh Beli "
Service penghantaran pula menggunakan servis Gdex dan sangat mudah.
First time dalam hidup beli barang yang dijual dalam tv... Memang puashati.


#shaklee : Kolagen Shaklee, Anjal, Cerah dan Sihat selalu !

Imej
♥  Shaklee ♥

Kolagen Shaklee ada formula baru ? Hmmm pasti lebih mantap !

Dulu saya sendiri rasa macam tak serasi amik kolagen so suami aje makan sorang. Tapi jauh di sudut hati memang jeles sebab tengok kulit suami dah makin bersih, cerah dan paling kagum mula licin! Tak boleh jadi ni...


So bila ada kawan yang share cara dia makan kolagen Shaklee, saya pun cuba....

Amik segelas air sejuk dibancuhkan dengan 1 sudu setengah ESP + kolagen Shaklee. Hari pertama try minum, ok so far nampak serasi.

Kalau tak esoknya biasa mesti naik satu jerawat dan lama-lama frust juga. Tapi saya tak putus asa sebab orang yang senang putus asa ialah mereka yang selalu rugi...itu yang saya pegang dari dulu.

Bila tengok suami lebih konsisten dan dia sendiri akui tapak kakinya juga lembut berbanding dulu yang banyak kulitnya yang dulu banyak kerak kini dah kurang!

Lagi jeles bila baca text whatsapp kawan-kawan yang makan kolagen bagi tahu payudara makin anjal dan siap ada kena tukar saiz bra lagi....hmm sang…

Apa yang surirumah boleh buat bila ada duit tambahan?

Seorang surirumah sebenarnya sangat beruntung kerana mempunyai suami yang berkemampuan untuk menanggung semua perbelanjaan rumahtangga. Namun kekangannya pula ialah bila si isteri nak hulurkan sedikit belanja buat emak sendiri di kampung.... bukan satu yang mudah jika belanja yang diberikan si suami adalah mencukupi untuk keluarga sendiri sahaja.

Walau bagaimanapun isteri yang bekerja tidak bermakna si suami tak mampu nak tanggung belanja rumahtangga tapi kadangkala pendapatan si isteri sangat membantu untuk mempunyai kehidupan rumahtangga yang lebih selesa.

Surirumah sekarang juga sungguh bijak kerana walaupun berada di rumah tetapi pada zaman kini dengan internet yang ada pada handphone tidak kurang kelebihan internet menggunakan perkhidmatan syarikat telekomunikasi , ramai yang mengambil peluang menjalankan bisnes secara atas talian.

Saya sendiri menjadikan Shaklee sebuah bisnes yang boleh dilakukan secara mudah atas talian dan boleh dilakukan di mana sahaja asalkan mempunyai jari…

Vitamin E membantu surutkan bengkak ?

Imej
Adakah sebab cuaca sana panas maka berbotol-botol minum air pun masih terasa dahaga dan tekak kering? Balik dari Maldives memang terasa tekak ni tak sedap. Terasa macam bengkak pun ada. Tapi sebab saya banyak benda nak uruskan so tak boleh nak layan sangat rasa sakit. Cuma bila ada peluang saya rehat saya cuma lena 5-10 di sofa ruang tamu.
Hmm takut juga kalau yang rasa sakit tu tonsil... memang rasa tak selesa bila makan dan minum.

Waktu ni saya tak terfikir doktor tapi saya cuba fikir vitamin yang bantu kecutkan bengkak.

Saya makan vitamin lain macam biasa cuma saya double up kan Vitamin E. Siang semalam saya makan 2 biji vitamin E beserta dengan semua jenis vitamin yang saya makan.

Dah petang tu nak lewat ke maghrib ada rasa kurang. Saya minum juga Vivix 2 sudu besar petang tu dan alhamdulillah ada rasa surut sikit sakit tekak tu.

Sebelum tidur saya makan lagi 2 biji Vitamin E ...ini bermakna semalam aje saya telan sampai 4 biji Vitamin E. Saya bancuh lagi Vivix  2 sudu besar bers…

Macam mana saya nak kembangkan bisnes Shaklee saya?

Imej
Benarkan nak buat Shaklee tu susah? Assalamualaikum dan salam sejahtera. Saya doakan anda semua dalam keadaan yang sihat sejahtera, ditetapkan iman dan sentiasa beroleh rezeki yang halal lagi berkat.



Saya terpanggil untuk berkongsi bagaimana sebenarnya nak buat bisnes Shaklee ini satu yang menyeronokkan. Ada beberapa downline dan sideline yang mula mengeluh betapa susahnya nak buat Shaklee. Namun satu yang saya sedar golongan ini tidak melengkapkan syarat yang pertama iaitu men "Shakleeize" kan hidup mereka. Bila sakit amik ubat doktor.... makan vitamin bila ingat dan bila suka. Macam mana nak rasa kesan Shaklee kalau kita sendiri tak yakin ? Nak berkongsi pun akan jadi satu masalah sebab makan tak konsisten. Hakikatnya syarat yang pertama adalah Shaklee kan hidup kita. Semuanya Shaklee baru kita tahu nikmat semua vitamin dan produk Shaklee. Dari vitamin, set kecantikan dan sabun guna barangan Shaklee insyaALLAH memang seronok! Saya sendiri jadikan vitamin itu sebagai penawar bil…

Allah beri pada apa yang kita sangka?

Imej
Adakala bilamana saya renung semula kisah saya...saya sangat bersyukur dengan apa jua yang ALLAH berikan.


Saya bukan pelajar cemerlang dari zaman sekolah. Selalu sangat sakit. Kaki selalu berkudis dan pernah berlubang macam orang sakit kencing manis. Mak selalu juga bising tanya kenapa nasib saya lain sangat. Selalu jumpa doktor sebab senang demam dan sakit alahan terutama bila makan makanan laut penyakit kudis saya menjadi-jadi.

Saya cuma percaya ALLAH selalu beri yang terbaik. Saya sentiasa bayangkan apa jua ALLAH beri adalah hadiah yang terbaik. Nak kata result hebat sangat dapat masuk Universiti Malaya? Tak juga. Tapi mungkin sebab arwah abah selalu bangun tahajud dan doa yang terbaik buat anak-anaknya. Kalau tanya saya bagaimana saya dapat masuk UM dengan result SPM yang biasa-biasa? Saya cuma jawab " Doa mak dan abah serta semua guru saya".

Saya juga bukan graduan yang grad dengan result cemerlang ...memadai dapat 2nd class upper. Alhamdulillah. Namun pada saya result …

Beli sebelum GST ?

Banyak banner tepi jalan yang saya temui akan tulis ayat ini " Beli sebelum GST" termasuklah banner hartanah.

Di kala ini saya tak terfikir nak beli rumah atau kereta baru kerana memadai dengan yang ada alhamdulillah. Cuma saya fikirkan vitamin yang saya dan keluarga nak makan.

Serius saya mula belikan mak stok vitamin terutama Vivix la sebab mak memang nampak kesan bila makan Vivix untuk masalah diabetis yang mak lalui.

Apa jadi selepas GST? Mungkin ramai yang mengeluh dan ramai yang mula menjadi pengguna bijak. Kita pastinya akan lebih berhemah dalam berbelanja. Tak penting tak perlu beli.

Bagi mereka yang ada back up pendapatan insyaALLAH boleh juga compensate dengan side income yang diperolehi apabila hendak berbelanja.

Namun saya sentiasa berdoa.....Semoga Allah sentiasa memberi bantuan kepada rumah anak yatim, anak-anak sekolah tahfiz , rumah orang tua, kurang upaya.... moga Allah berikan pertolongan kepada mereka yang berusaha membangunkan Islam insyaALLAH.

Allah jug…

Kebaikan membaca Al Quran

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad S.A.W. keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.Sahabat yang dirahmati Allah,Al-Quran ialah Kitabullah yang terakhir yang diturunkan kepada Nabi Muhammad S.A.W. Al-Quran merupakan mukjizat daripada Allah SWT, al-Quran juga adalah senjata yang paling mujarab yang melimpah ruah, mata air yang tidak mungkin kering, di dalamnya penuh dengan nur hidayah rahmat dan zikir.Al-Quran diturunkan untuk mengajar manusia tentang pengesaannya kepada Allah SWT (tauhid). Konsep ibadat yang jelas dan menyeluruh agar manusia sentiasa mendapat bekalan yang baru dan segar. Mengajak manusia berfikir tentang ciptaan, pengawasan dan penjagaan yang ditadbirkan oleh yang Maha Agong agar dapat mengenal sifat-sifatNya yang unggul.Di dalam al-Quran dipaparkan juga contoh tauladan dan juga kisah-kisah yang benar berlaku sebelum turunnya al-Quran dan pada masa pen…

Hebatnya kuasa Doa !

Imej
Sehari sebelum tu saya memang dah menyebut beberapa kali kat suami untuk tengok Dolphin...walaupun tahun lepas sebenarnya dah tengok secara live 2-3 ekor Dolphine sedang berenang di tepi laut semasa kami sedang breakfast.
Tapi entah kenapa kali ni saya nak tengok sendiri dari atas boat.
Cuma dalam kepala saya, saya bayangkan staff hotel akan bawa kami kat satu tempat yang mereka tahu banyak Dolphin seterusnya membuat isyarat mengumpan Dolphin supaya timbul. Ini adalah apa yang saya sangka ok.
Namun sebelum keluar rumah saya banyakkan membaca doa ini ....sebelum itu saya niat Ya Allah temukan kami dengan Dolphin hari ini dan dapatlah anak-anakku lihat Dolphin di dalam laut. Selepas itu saya baca doa ini sebab saya amat yakin dengan doa ini....Allah takkan hampakan atau sekurang-kurangnya Allah berikan gantian yang lebih baik jika saya tak dapat apa yang saya hajatkan.
Anak-anak juga saya pesan perkara yang sama...berdoa dan terus doa.
Namun sebelum itu sedikit kecewa kerana pihak hotel kata…

Uniknya Shaklee! Buat order walau di mana sahaja berada?

Imej
Alhamdulillah dah 2 malam kami di Kurumba Maldives...ini kali kedua datang Maldives dan kali kedua menetap di Kurumba. Best sangat ke sampai datang 2 kali?Pada kami Kurumba best dan selesa. Mungkin bila anak dah mula bujang boleh pertimbangkan pulau lain yang lebih menarik.
Syukurnya kalau datang Maldives, Kurumba khususnya internet diberi secara percuma. Di rumah dan di restoren juga free. Itu salah satu faktor penting yang kami akan lihat sebelum travel. Kemudahan untuk akses internet.
Bukan hanya untuk update blog atau berlaman muka buku tetapi ia perlu untuk kemudahan customer dan ahli Shaklee berhubung dengan kami. Selain itu ia sangat membantu kami uruskan order ahli-ahli Shaklee kami juga.
Kami tak perlu risau urusan penghantaran kerana syarikat akan uruskan semua termasuk lindungan insurans untuk produk yang dihantar!
Kami sangat suka dengan servis yang Shaklee berikan kepada ahlinya.
Boleh akses website untuk pesanan vitamin dan inilah yang saya nantikan bila saya mulakan Shaklee …

Kurumba Maldives kali kedua.

Imej