Catatan

Tunjukkan catatan dari Februari, 2014

Untuk ubah kehidupan kena ubah diri?

Imej
Sering kita diberitahu bahawa nak ubah nasib kena ubah diri. Tapi hakikatnya apa yang dimaksudkan dengan ayat itu?
Sebenarnya banyak faktor yang buat kita berada pada takuk yang sama. Namun jarang sekali kita sedar apakah punca sebenarnya kehidupan kita tak pernah berubah.

Ada orang yang sering diberi ujian dalam kehidupan....dan bagi mereka yang lemah semangat akan mendapati nasibnya sentiasa malang. Walaubagaimanapun cuba kita lihat punca apa yang berlaku.

Solat


Bagi muslim, adakah kita menjaga solat 5 waktu? Adakah hanya solat di kala mendapat ujian sahaja? Ada juga yang solat bila suka [ belang harimau], tidak kurang mereka yang solat penuh tapi solat kelam kabut tanpa thoma'ninah.

Apa kata kita ubah :

Jika sebelum ini tak jaga solat, kini kita jaga solat 5 waktu. Kalau sebelum ini solat kelam kabut, kita usaha solat dengan tenang dan ada thoma'ninah. Jika sebelum ini tak pernah solat sunat, kita usahakan solat sunat Dhuha dan perlahan-lahan solat Taubat dan Tahajud.



Rezeki

Shaklee Sarawak : Vitalea , Kromium dan Diabetis.

Imej
Masa 24 jam tu memang sebenarnya mencukupi untuk kita lakukan aktiviti harian cuma kadang-kadang kerana keletihan dan mood yang tidak baik kita dengan mudah aje bagi tahu tak berkesempatan. Saya kagum dengan biz partner yang buat Shaklee as part time tapi mereka ada masa nak update blog hari-hari dan uruskan keluarga mereka.

Saya nak share tentang Vitalea Shaklee lama dah. Punya lama sampai bulan ni punya promo dah nak habis dah. Tinggal 5 hari aje.

Mak saya sangat selesa dengan Vitalea.

Ini cerita mak saya....

Beliau pengidap kencing manis level tinggi. Gula paras biasa pun 10-12. Kadang kala sampai takde bacaan sebab gula terlampau tinggi dalam darah.

So apa yang saya faham bila dah gula penuh dalam poket darah [ hemoglobin] saraf jadi kurang sensitif.

Maka oleh kerana itu pesakit kencing manis mudah rasa kebas di kaki dan tangan mereka.

Pengambilan Vitalea sangat membantu mak saya rasa bertenaga. Ini memang mak akui.

So selepas saya attend kelas nutrisi Shaklee, baru saya perasan …

Bukan mesin jahit biasa.

Imej
Selama saya berumahtangga saya tak pernah ada mesin jahit. Pada saya janji pandai jahit kalau setakat nak jahit butang, lipatan seluar atau zip jahit aje la guna tangan.

Tapi lately datang minat nak menjahit kaki jubah yang saya beli di Mekah dan Madinah. Jenuh juga menjahit guna tangan....hehehe alasan nak beli mesin jahit.

So saya pun belilah sebuah mesin jahit simple dan penjual kata memang sesuai bawak travelling.

Hah travelling? Kalau bawak LCD projector untuk travelling tu betul la kan....saya cuma nak satu aje supaya senang nak jahit.

Lepas beli pandai cari cikgu jahit. Sapa lagi kalau bukan Kak Su [ wife abang Awang Ikhsan].

Selama 1 jam saya belajar jahit kaki jubah dan kaki seluar sekolah Addin.

Best juga.

Lepas ni nak buat projek simple. Nanti dah siap baru saya upload.

Ni la dia mesin jahit simple tu....



So lepas ni jahit kaki seluar suami atau jubah sendiri tak perlulah masa yang lama.

Simple but nice.

Nanti saya share kan hasil projek saya bila dah siap lagi ya!



Salam s…

Shaklee Seksyen 27 Shah Alam; Wakil berdekatan anda.

Imej
Shah Alam adalah antara bandar besar dan luas. So bagi anda yang berminat nak dapatkan dari wakil kami yang berdekatan dengan anda di Shah Alam Seksyen 27.
Puan Marsella 012-2447394




Shaklee Bandar Indera Mahkota Kuantan : Wakil Anda

Imej
Boleh dapatkan stok anda dari wakil kami yang berdekatan dengan anda.

Puan Zarina
012-9375381



Shaklee Shah Alam : Seksyen 8- 15

Imej
Shah Alam tu besar dan bagi anda yang berada dekat dengan kawasan Seksyen 8-15 boleh dapatkan produk dari Pengedar Sah Shaklee dan jika mahu COD kawasan Shah Alam dan Klang; hanya telefon no yang tertera ya!

Shaklee Bukit Katil, Tengkera Melaka

Imej
Beliau seorang pengedar Sah Shaklee.
Boleh hubungi beliau untuk kawasan yang berdekatan dengan anda.

Shaklee Bertam Pulau Pinang : Wakil Anda

Imej
Mungkin ada yang berminat mencari pengedar yang boleh membantu anda beri panduan dan rujuk konsultasi.

Hubungi pengedar kami yang berdekatan dengan anda!

Shaklee Permyjaya Miri : Wakil Anda

Imej
Beliau salah seorang pengedar Sah Shaklee di Miri khusus Permyjaya.
Andai berminat untuk dapatkan produk secara Cod boleh hubungi beliau melalui no yang tertera.



Shaklee Kuantan : Pengedar Sah Shaklee

Imej
Anda berada di Kuantan, Pekan atau Kemaman? Ingin dapatkan produk Shaklee? Boleh hubungi Kak Tini untuk dapatkan stok anda hari ini!

Shaklee Miri : Join Us in CNY Celebration

Imej
Ia Free tau! Apa kata kita gather2 dan raikan bersama keluarga tersayang!

Shaklee Cheras Kuala Lumpur : We care

Imej
Tak mahu lalui kesesakan lalu lintas ? Apa kata hubungi wakil kami yang dekat dengan anda hari ini!

Shaklee Miri : Mencari semangat yang hilang.

Imej
Entry ini saya tujukan pada seorang hamba Allah dan saya yakin anda tahu entry ini khas untuk anda.

Sesungguhnya setiap kita ini diberi satu anugerah iaitu semangat.

Masihkah kita ingat semasa kita masih kecil, kita mula belajar bergerak melepaskan diri dari kain bedung yang mak kita ikat?
Dah mula bebas dari kain bedung kita mencari jalan bergolek ke kiri dan ke kanan sambil cuba mendongakkan kepala untuk mengisi perasaan ingin tahu apa yang berlaku di depan mata kita.
Bila mak ajar kita duduk, kita mula nak merangkak. Nak mula menggapai benda yang ada depan mata. Selepas belajar memaut kita beranikan diri bertatih perlahan-lahan. Tanpa jemu dan semangat yang membara kita berlatih berjalan sehingga badan kita mula stabil.
Tak cukup berjalan, semangat yang gah itu mencabar kita belajar berlari!
Wah kini semuanya dah mahir...kita dah mula bergelar kanak-kanak, seterusnya remaja dan dewasa.  Mungkin ada antara kita yang terpaksa melaluinya tanpa ada kerelaan untuk membesar dan tidak pu…

Shaklee Alor Gajah Melaka : Puan Rafidah

Imej
Boleh dapatkan produk Shaklee dari beliau. Khusus kawasan COD - Alor Gajah Melaka.

Rindunya Raudhah, Madinah dan Kaabah

Imej
Petang tadi tergerak nak melawat mak angkat saya merangkap bidan saya Makcik Maznah. Kelmarin dah janji nak pergi melawat tetapi kekangan masa menyebabkan ia tergendala.
Alhamdulillah tengahari makan dengan Faiz dan petang dapat jumpa dengan Makcik Genati, Pak Mat dan bidan saya Makcik Maznah.
Masing-masing bercerita rindunya saat di Mekah dan Madinah dan berharap tahun depan kami ke sana lagi.
Makcik Maznah hidangkan biskut dan kopi panas...hmm sedaplah kami minum petang di sana. Sejam lebih juga kami bersembang beramai2. Maklumlah mereka bertiga ni pertama kali ke umrah.
Memang masih terasa dan termimpi-mimp tawaf Kaabah sehingga selepas seminggu balik dari sana.
Ya Allah janganlah Kau jadikan ia umrah kami yang terakhir. Jemputlah kami ke sana lagi. 

Moga diberi umur yang panjang untuk ke sana lagi. Amin.




Shaklee Miri ; Testimoni AJHT

Imej
Apa kata adik saya selepas merana sakit pinggang selama 2 minggu?


Dapatkan stok sedia ada untuk keluarga tersayang!

Fadilat tersembunyi Tahajud dan Puasa Sunat

Imej
Banyak fadilat tahajud dan puasa sunat yang tidak kita ketahui....



 Salam sayang dari
 N2 @ Ibu Addinnasa



Shaklee Miri ; Pokok Sawit Vs Pokok Cili.

Imej
Adakah anda rasa cara tanamnya sama? Keperluan tanah yang sama? Masa yang sama menghasilkan hasil tanaman?

Hasil jualannya sama atau berbeza?








Cuba renungkan dengan apa yang anda usahakan sekarang.






 Penghantaran produk Shaklee ke seluruh Malaysia, Indonesia, China dan Taiwan.
COD Shaklee Miri.
 Untuk maklumat lanjut berkaitan keahlian [atau] pembelian produk [atau] menjana pendapatan dari rumah boleh berhubung dengan kami melalui
Email Yahoo : nnorita78[@]yahoo.com
Gmail : addinnasa[@]gmail.com


 ♛ Call/Whatsapp : 012-853-5689 ♛

 Salam sayang dari
 N2 @ Ibu Addinnasa

Jantung saya nak tercabut !

Imej
Masih ingat kat Maktab dulu, kerana dah tak buat tuition dari rumah, saya cuba dapatkan part time jon as Tutor untuk OUM [ Open Universiti].

Pergilah interview dengan penuh semangat.

Setibanya saya di tempat temuduga, jantung saya bagai nak tercabut!!!!!!




Nak tahu kenapa?

Sebab orang yang memang sentiasa buat saya sedih, menangis dan sentiasa menyindir saya di Maktab ada kat situ!

Beliau juga menghantar anaknya untuk temuduga.

Huaaa.....masa tu saya tak mengharap sangat nak dapat. Sebab hilang semangat bila terlihat kereta  hamba ALLAH  ini.

Masih ingat saya pernah balik dengan keadaan menangis dari maktab sambil driving. Balik lepas kena marah!
Semasa berhenti di traffic light simpang nak balik rumah, sebenarnya saya berselisih dengan suami saya yang juga berada bertentang dengan  kereta saya. Namun sebab hati bersedih dan mata berair mana lah nampak semua tu.

Itu cerita dulu....cari kerja sebab nak bantu suami support belanja rumahtangga.

Namun saya bersyukur saya ditemukan dengan …

Shaklee Miri ; Motivasi Rabu

Imej
Salam sayang dari
 N2 @ Ibu Addinnasa

Shaklee Miri ; Rahsia kejayaan melalui ZIS ?

Imej
Mengapa orang kaya terus kaya manakala orang miskin masih di tahap yang sama?

Apakah yang dilakukan oleh orang-orang yang semakin berjaya dalam bidang yang mereka usahakan?
Setelah mengamati modus operandi mereka dalam bidang yang mereka usahakan ternyata tidak banyak perbezaan iaitu antaranya

1. mereka ini jelas dengan matlamat kehidupan.
2. mereka gigih dan punyai hati yang cekal.
3. mereka tidak merungut malah terus sabar mengusahakan apa yang diusahakan.
4. mereka yakin dengan rezeki yang ALLAH beri.


Ya, golongan yang berjaya hakikatnya mereka yakin rezeki ini datangnya dari ALLAH yang Maha Kaya lagi Maha Pemurah.

Dalam meniti kejayaan mereka terselit satu rahsia mengapa mereka terus berjaya. Jujurnya mereka ini mengamalkan ZIS !

Apa itu ZIS?

Z itu adalah Zakat. Zakat adalah wajib ke atas semua umat Islam. Namun mereka yang layak menerima Zakat adalah hanya 8 asnaf yang menepati syarat yang ditetapkan. Zakat lebih mudah dibayar di pejabat baitulmal kepada amil yang terlantik.

Inf…

Shaklee Miri Dunia Penyusuan Susuibu : Makanlah dengan ilmu

Semalam saya menerima satu panggilan telefon dari seorang ibu yang suaranya kedengaran seperti beliau sangat tertekan. Bertambah pelik beliau cuma menerangkan bahawa beliau mendapat no tel saya dari seseorang yang mengatakan saya handle konsultasi penyusuan susuibu yang melibatkan vitamin Shaklee.
Hmmm dikala itu saya memikirkan bahawa mereka yang memperkenalkan produk Shaklee pada si ibu ini pastinya tidak berkeyakinan atau tiada pengalaman penyusuan yang berkaitan dengan vitamin. Malah ramai pembeli hanya berminat untuk mendapatkan tawaran harga produk tanpa memikirkan service after sales.

Berminat untuk saya share kan sebenarnya masih ramai ibu yang  mengalami masalah susu tiada atau susu mudah kering. Banyak faktor yang berkait rapat dengan perkara ini antaranya ialah puting susu tenggelam. Biasanya bila ini terjadi si anak pada peringkat permulaan akan merasa susah untuk menerima keadaan itu. Terutama bayi yang baru lahir dan ini akan membuatkan mereka kerap menangis dan tidak p…

Mendidik anak sendiri....

Dulu masa jadi cikgu, otak ligat nak cari bahan mengajar supaya anak murid faham. Ditambah kalau mengajar subjek Sains. Untuk subjek Maths sebab saya minat dan memang basic dulu pun Maths jadi lebih mudah.
Kini saya mengajar anak di rumah. Memang seronok home schooling bila kita boleh fokus masa untuk anak. Oleh itu, bila malam hp saya memang saya silentkan la untuk anak-anak tahu hati saya dengan mereka. So bagi mereka yang call or whatsapp memang lambat sikit saya reply.

Hari ini saya mengajar Addin Sains topik Mikroorganisma. So selepas dah baca nota, untuk dia tak boring, saya buka youtube untuk dia mendalami lebih dalam tentang apa yang dia perlu tahu. Bagusya Nasa juga enjoy tengok video yang berkaitan dengan mikroorganisma.

Nasa pula saya latih buat spelling dan penulisan. Alhamdulillah ada improvement.

Seronok juga sebenarnya. Ditambah kami banyak travelling, jadi supaya mereka tak ketinggalan pelajaran, saya kena jadi cikgu anak sendiri.

Ahamdulillah Maths takde masalah mala…