Catatan

Tunjukkan catatan dari Januari, 2014

Gambar kenangan Umrah Special 2014

Imej
Masih ingat kali pertama saya dijemput menunaikan umrah bersama Shaklee....satu kenangan terindah dalam hidup. Menjadi impian saya bertahun sebelum itu untuk menunaikan umrah melalui Shaklee. Syukurnya pada tahun 2012 impian saya menjadi kenyataan.
Syukur juga pada 2013 kami dijemput sekali lagi melalui Shaklee dan kali ini adalah Umrah Dubai.
Setiap kali ke sana saya berdoa untuk datang bersama ahli keluarga saya.
Alhamdulillah Allah kabulkan doa saya dan tercapai juga impian untuk menunaikan umrah bersama seluruh ahli keluarga [ kecuali adik bongsu kerana isterinya dalam pantang] .

Tahun 2014 saya buka perjalanan saya dengan umrah bersama mak dan 5 adik saya termasuk ipar duai, mak ayah mertua, adik ipar, sahabat saya Faiz dan keluarga, mak angkat merangkap bidan saya, turut serta jiran bidan saya dan 2 anak didik bisnes iaitu Nusrat dan Aimi.


Umrah kali ini kerana majoriti adalah ahli keluarga maka saya buat keputusan untuk pilih flight dan hotel untuk kami menginap. Pada 16 Jan k…

Umrah 2014

Imej
Lama tak menulis blog...memang rindu nk menulis. 
InsyaAllah saya akan share kan pengalaman umrah sekeluarga kami untuk tahun 2014.
Syukur kerana Allah mengizinkan kami sampai dan mengerjakan umrah.
Moga kami dijemput lagi pada masa akan datang.

Belajar atas katil?

Imej
Zaman dulu bila cerita tentang meeting, otak kita membayangkan pakai baju kemeja dan suite, wanita pakai skirt labuh dengan dress, meja meeting yang besar dan masa yang berjam-jam.

Tapi kini semuanya dah canggih. Orang boleh meeting sambil pakai kain pelekat atau si isteri pakai kain batik, sambil minum air cicah biskut atau sambil landing atas katil pun boleh attend meeting secara online.

Hebatnya dunia pada zaman ini...yang pastinya jauh beza dengan meeting dulu kala.

Mungkin bukan hanya meeting tetapi juga kelas yang berkonsepkan online...semuanya ada. Tak perlu kerap buat kelas seperti dulu. Kini semuanya online dan menjimatkan masa, minyak dan banyak lagi perkara.

Di kala ini saya sedang mengajar menulis blog disamping anak kecil saya tidur di atas riba. Manakala attendees sedang tekun menatap di skrin komputer atau handphone mereka.

So bisnes lebih mudah! Kita dapat banyak masa dengan family.

Anda nak sertai kami? Jom, jangan tunggu sampai terdesak anda akan mula buat bisnes de…

Bahaya Vitamin ?

Jangan makan banyak vitamin nanti boleh sakit kanser atau paling biasa nanti kena sakit buah pinggang.
Inilah yang dimomokkan dalam minda orang kita bertahun lamanya.

Hakikatnya saya yang dah lama dalam line supplement ini sendiri merasakan hakikatnya ada 2 golongan manusia : yang sihat dan menjadikan supplement sebagai part of keperluan tubuh dan satu lagi golongan yang bergantung sepenuhnya dengan pengambilan makanan harian.

Sebenarnya dua-dua tak salah pun. Kita berhak ke atas badan kita. Kita punya pilihan nak jaga macam mana.

Sama macam kita kemas rumah kita sendiri, kita punya pilihan nak atur sofa dan meja serta almari dalam keadaan yang kita senang dan selesa.

Namun benarkah pengambilan vitamin boleh menyebabkan kanser atau sakit buah pinggang?

Sebelum kita bercakap tak tentu hala...balik kepada Qada' dan Qadar

Segalanya datang dari ALLAH. Namun , ALLAH takkan ubah nasib kita kecuali kita yang mencorakkannya.

Jadi penyakit itu datang dari ALLAH dengan IZINnya dan tindakan…

Kunyah Lecitin elak tercekik?

Imej
Masa awal saya kenal Shaklee, saya tak boleh nak telan lecitin. Saya rasa nak tercekik setiap kali lepas makan lecitin. Rasa kelakar pun ada. 


Apa yang saya buat sebab tak boleh nak telan lecitin? Saya KUNYAH. Bayangkan kalau kena makan 6 biji sehari bermakna saya akan kunyah 6 biji sehari.

Rasa macam mana? Hmm tak sedap pun. Sedap lagi saya makan kunyah Omega ! Ada juga rasa ikan.

So satu hari orang bercerita tentang seorang leader yang makan vitamin segenggam sekali gus. Waktu tu terfikir semula...kalau dia boleh telan banyak vitamin sekaligus, kenapa saya mengada-ada tak boleh? Tetiba rasa tercabar dalam diri muncul. Sebabnya biasa saya akan tercekik bila telan lecitin.

Saya pun cuba dengan 3 biji dulu.

Wah saya BERJAYA MENELANNYA!!!

Sejak dari itu tak pernah lagi saya kunyah Lecitin. Saya akan kunyah Omega sahaja sebab saya suka bau minyak Ikan Shaklee ini!


Sebenarnya semua tu balik pada diri kita. Cara kita berfikir dan cara kita bertindak.

Kini semua vitamin saya telan. Opps sa…

Shaklee Motivasi : Belajar bersangka baik

Imej
Siapa empunya lautan yang luas ? Pastinya ALLAH s.w.t maka dengan ini nelayan mana yang berhak mengatakan ikan dalam lautan itu atau kawasan laut itu kepunyaannya? 


Sesungguhnya ikan dalam laut tak pernah habis. Sejak dulu sehingga beribu tahun belum pernah dengar ikan dalam laut habis.

Samalah dengan meniaga. Sesungguhnya rezeki meniaga itu sangat hebat. Hakikatnya rezeki ini sesuatu yang tidak dapat dijangka oleh akal.

Menariknya bercerita tentang rezeki, setiap orang akan melihat dengan persepsi yang berbeza mengikut apa yang si insan itu lalui, pengalaman cerita orang malah melalui pembacaan.

Rezeki itu lebih mudah apabila dijemput berbanding di cari sebab ia sangat unik dan menjadi rahsia yang Ya Wahhab [ Maha Pemberi].

Hari ini ramai kenalan dan keluarga saya bukan sahaja makan vitamin Shaklee tetapi telah menjadi pengedar sah Shaklee yang berjaya.

Adik beradik saya sendiri semuanya ahli Shaklee.

Bila ada kenalan baru yang bertanya, ' Kalau saya join dan buat bisnes, ada or…

Multivitamin : satu keperluan atau pembaziran?

Imej
Kenapa anda makan supplement ? Jawapannya anda sahaja yang tahu. Paling pasti bukan kerana nak sakit tetapi nak jaga kesihatan diri.
Artikel dalam sinarharian membuka mata banyak pihak.
Boleh baca dari sini : Supplement multivitamin, mineral sia-sia?

Semua pihak ada pendapat masing-masing. Pastinya bergantung pada niat mereka (baik atau buruk niat itu) keluarkan pendapat.

Sebagai individu atau  pengguna, kita dikurniakan akal utk menilai sendiri berpandukan kepada segala maklumat yang ada. Maklumat pulak banyak. Amati, nilai & timbangkan. Akhir sekali setiap pertimbangan akan diperkuatkan dgn "kata hati" kita.

Tubuh kita hak kita. Kalau kita menyalahkan orang lain atas apa yg kita ambil, sahlah kita ini orang yg malang kerana tidak berkemampuan membuat pilihan sendiri.

Ada yg berpendirian perlu ambil suplemen. Ada yg fikir tidak. Jangan ingat bila kita ambil suplemen, mereka yg tidak ambil supplemen sebagai golongan yg salah. Begitu juga sebaliknya.

"Decision-tree" - …

Kenapa ramai suami benci isteri sertai MLM?

Imej
Hangat hangat tahi ayam - Satu pepatah yang sangat makan dalam kalau terkena pada batang hidung kita... mau tidak. Buat kerja separuh jalan.

Sebenarnya ramai kawan saya yang menghadapi masalah ini iaitu suami mereka kononnya tak support dalam bisnes sampingan yang mereka nak usahakan.

Kadang-kadang bila kita renung balik kan....kenapa ada suami yang benci isteri mereka join mana-mana MLM? Hakikatnya ia balik kepada beberapa sebab antaranya :

1. Input yang suami terima dari kawan yang tiada tauliah.
2. Pengalaman suami sendiri yang pernah kena tipu dengan MLM sebelum ini.
3. Pengalaman adik beradik atau kawan rapat suami tentang MLM yang ingin disertai isteri
4. Ini paling dahsyat - si isteri join semua MLM dan rumah penuh dengan memberkit syarikat yang disertai tapi satu pun tak de hasil.
So sebenarnya balik kepada bagaimana si isteri nak bentuk kepercayaan suami tadi.

Kalau alasan no 1-3 masih boleh dipertimbangkan dengan meminta restu suami dan beri peluang pada sang isteri untuk be…

Bersangka baik : Setiap ujian datangnya dengan hikmah.

Imej
Allah takkan turunkan ujian itu kecuali kita mampu dan kini saya dah faham mengapa hikmah itu hanya akan ditemui apabila kita redha.
Alhamdulillah dah selamat sampai Miri semalam. So hari ini bangun pagi saya bersyukur sangat sebab ALLAH mengizinkan saya melihat hikmah yang saya cari sebelum tidur.

Semalam dalam flight MAS secara kebetulan ada TV dalam flight dan memang selalu saya akan sure tengok movie. Movie yang saya pilih pula biasanya movie yang ada heroin dia cantik dan hero dia ada rupa...hehehe. So tajuk memang jarang saya nak ingat malah kekadang saya tak amik port langsung dengan tajuk. Satu sebab saya mencari maksud yang tersirat dalam cerita tersebut.

Kisah berkaitan seorang perempuan yang dibesarkan oleh datuknya. Kemudian datuknya meninggal dunia. Gadis ini hendak dikahwinkan dengan seorang lelaki yang pasti bukan pilihan hatinya. Walau si gadis dah cuba larikan diri, tapi si lelaki itu tetap dapat mengejarnya. Selepas beberapa bulan, lelaki itu tinggalkan dia di sebua…

Alfalfa Promo Jan 2014 : Lelaki keluar susu lepas makan Alfalfa?

Imej
Saya suka makan alfalfa sebab banyak khasiat yang terkandung di dalamnya. Tapi tahukah anda pengambilan alfalfa perlukan banyak pengambilan air masak?

Tahu mengapa? Kerana Alfalfa mengandungi Vitamin K. Ia memekatkan darah. So siapa yang tak boleh amik Alfalfa?

1. Pesakit SLE
2. Pesakit Auto Imun seperti Psirosis
3. Pengidap G6PD
4. Mereka yang bergantung pada ubat Warfarin [ Ubat cairkan darah].


Maka ibu yang menyusukan anak yang disahkan G6PD tidak sesuai mengamalkan Alfalfa.

Mengapa sana sini orang cerita Alfalfa?

Ia kerana....




Salah satu produk yang paling saya suka semasa menyusu AddinNasa ialah Alfalfa.

Soalan biasa yang para ibu tanya : Kalau makan Alfalfa suami saya akan ada susu ke?

Jawapan saya ialah : Ia akan berlaku dengan izin ALLAH namun yang pasti ia tak menghasilkan susu bagi mereka yang tidak melahirkan. Maksud saya orang yang tidak melahirkan anak ialah golongan lelaki, anak dara dan orang veteran.

Maka jangan risau. Ia selamat di ambil selagi anda bukan pengidap pen…