Catatan

Tunjukkan catatan dari November, 2013

Rahsia pada "BERSYUKUR'

Imej
Dulu saya juga tertanya-tanya mengapa ada kawan arwah abah yang kaya dan makin kaya...tapi abah selalu cerita kawannya si polan bin si polan ni kaya dan suka buat sedekah. Bagi sedekah bukan sikit tapi ribu cerita abah lagi.
Saya menjadi teruja dan sering belajar dan mencari bahan dalam buku....mengapa orang boleh jadi kaya? Dan apa yang buat mereka jadi kaya? Memang betul mereka kaya sebab kerja keras dan hasilnya terletak pada apa yang mereka usahakan.

Namun sesuatu yang saya sedar, kaya bukanlah penamat segala-galanya. Kaya itu untuk membuat amal, kaya itu untuk membantu fakir miskin dan 8 golongan asnaf. Namun kaya tidaklah pada duit semata tapi banyak aspek kehidupan yang lain ...kaya kasih sayang, kesihatan, keselamatan paling utama.

Hebatnya nikmat  itu sentiasa bertambah dan melimpah apabila kita bersyukur. Bersyukur dalam konteks lebih luas iaitu banyak memberi dan berkongsi rezeki yang diperolehi. Barakah sedekah itu sendiri membuatkan rezeki lain turut bertambah....kesihat…

Mengapa surirumah perlu ada pendapatan?

Imej
Tak salah belajar tinggi tapi hanya jadi surirumah sebab tanggungjawab isteri menjaga anak ditambah jika suami mampu nak tanggung ke semua kos kehidupan.
Mak saya sendiri dulu seorang surirumah. Mak saya menghantar dan menjemput kami  adik beradik ke sekolah sehingga umur saya 17 tahun.....lengkap sehingga form 5.

Namun ketentuan Ilahi tiada siapa dapat menghalang.....semasa umur saya 19 tahun abah meninggal dunia. Di kala itu mulalah fasa baru dalam kehidupan kami di mana mak terpaksa bekerja untuk menyara kami adik beradik. Mak mula dengan kerja kilang....bahagian stor seingat saya....dan selepas itu mak bekerja sebagai tukang masak di sekolah asrama yang berdekatan dengan rumah.

Paling saya sedih kerana dua adik bongsu saya terpaksa belajar berdikari. Mereka ke sekolah naik bas. Mereka kena lalui semua sebab mak kami terpaksa bekerja.

Oleh kerana inilah saya menanamkan impian untuk bantu seramai boleh surirumah untuk menjana pendapatan dari rumah. Memang benar, ada antara kita yan…

Kelas Cegah Diabetes dengan Shaklee di Miri

Imej
Cegah sebelum kena....Diabetes adalah ibu kepada segala penyakit.
Kelas semalam merungkai banyak persoalan mengapa pentingnya menjaga kesihatan dan mencegah lebih baik dari merawat.


So semalam kami dah bersedia nak ke kelas Shaklee anjurkan secara percuma di Miri....
sangat bersemangat. Walau kami dah lebih 15 tahun dalam Shaklee, kami sentiasa dahagakan ilmu untuk mengetahui perkembangan dunia nutrisi.

MasyaALLAH banyak yang kami belajar.

Benarlah kata orang setiap cikgu punya cara penyampaian yang berbeza dan pasti ada terselit ilmu baru walau topik yang sama kita belajar.

Dulu saya belajar set Diabetes cuma Vitalea, B com, Vitamin C, Zinc , GLA dan ESP [ tetapi tidak sesuai pengidap diabetes yang punya masalah kidney failure] tetapi kidney Shaklee dah ada Vivix.

Vivix masih baru dalam dunia nutrisi. Namun alhamdulillah ia sangat memberansangkan terutama untuk mereka yang mahu kekalkan kesihatan yang optimum.

Alhamdulillah testimoni dari ahli keluarga saya sendiri buatkan kami lebih…

Surirumah abad ini....

Imej
Aku yang dulu bukan yang sekarang....
Saya yakin inilah yang sesuai diperkatakan pada surirumah abad ini.

Ramai yang dah celik IT dan buka mata betapa pentingnya mereka ada pendapatan.

Mak saya dulu seorang surirumah dan apabila arwah abah meninggal secara mengejut mak terpaksa kerja kilang demi menyara kami adik beradik.

Sebab itu saya selalu sarankan surirumah dari beronline fb tanpa apa2 pendapatan, why not sertai Shaklee bersama group kami.

Alhamdulillah ia semakin berkembang di Miri... kini ramai surirumah yang dah ada pendapatan bersama Shaklee.

Salah seorang mereka ialah Kak Suhaila.



Saya sangat terharu apabila beliau menghantar text whatsapp yang berbunyi :


Untuk orang Sarawak, kitak orang boleh terus hubungi Kak Suhaila untuk penerangan yang lebih lanjut. No Tel kak Suhaila : 0128528013.


 Penghantaran Seluruh Malaysia, Indonesia, China dan Taiwan. COD Shaklee Miri.


 Untuk maklumat lanjut berkaitan keahlian [atau] pembelian produk [atau] menjana pendapatan dari rumah boleh b…

Keramat SABAR

Imej
Masih ingat pada tahun 2007, saya nekad nak menjaga anak-anak saya sendiri. Masa tu pula heboh pasal maid yang dera anak.
Saya mencari apakah pekerjaan yang boleh memberi saya gaji tetapi hanya perlu diusahakan dari rumah. Di kala itu saya teringatkan Shaklee saya yang saya usahakan sejak zaman Universiti lagi.
Saya bertanya pendapat beberapa kawan baik saya tentang idea saya nak kenalkan Shaklee secara online. Dari situlah lahirnya blog Anakkuwiraku.blogspot.com. Saya kongsikan semua manfaat produk Shaklee yang saya amalkan dan produk yang baru dilancarkan dalam Malaysia.

Pada awal penulisan, blog saya tidak pernah mendapat perhatian pembaca kecuali kawan-kawan terdekat. Hanya beberapa kenalan baru dunia siber saya peroleh dari forum susuibu yang terkenal pada waktu itu. Adatlah bila kita bukan somebody, pasti ada penentangan dan penolakan. Saya tak ambil hati sebab niat saya nak share manfaat produk ini.

Saya memang amalkan vitamin Shaklee sejak bujang , mengandung anak pertama Add…

Euphoria Shaklee Business Opportunity Drive - EBOD

Imej
Alhamdulillah EBOD telah banyak kami adakan di Miri dan ada juga bersama company [ Terima kasih Miss Olivia yang banyak membantu] yang diadakan setiap sebulan sekali.

Baru-baru ini pertama kali kami menyediakan EBOD di KL dan sangat terharu kerana kehadiran dan sambutan yang begitu hebat membuatkan kami benar2 teruja. Ada yang datang dari Utara - Penang, Perak, Kuantan, Terengganu, Pahang, Melaka malah dari Johor sendiri.

Lebih saya gembira apabila semua rakan bisnes memaklumkan ada peningkatan yang hebat dalam performance mereka pada bulan Oktober.




Apa sebenarnya EBOD ?
Kami kongsikan peluang yang ditawarkan oleh Shaklee, latar belakang syarikat dan produk yang ada dalam pasaran Malaysia. Selain itu kami juga kongsikan rahsia kejayaan leader2 hebat dalam Euphoria bersama hadirin. Ia membantu orang awam mengenali Shaklee dengan lebih dekat dan membuka peluang orang baru menyertai Shaklee Euphoria.

Alhamdulillah telah lahir ramai leader baru  dalam seluruh organisasi Euphoria.

Tahniah…