Catatan

Tunjukkan catatan dari Januari, 2013

*Tips untuk sakit gigi *

Imej
Ini yang biasa kami amal bila sakit gigi....





Kalau ada gigi berlubang dan belum sempat jumpa dentist, amik beberapa biji zinc tumbuk jadi serbuk bancuhkan sedikit air dan tutup gigi yang berlubang itu.

Kalau ada gusi yang bengkak, walau selepas kumur garam atau cuka masih belum kecut, amalkan makan vitamin E, ostematrix dan b com. InsyaALLAH cepat reda.


 Penghantaran Shaklee Miri, Sarawak, Malaysia, Indonesia, China dan Taiwan.

 Untuk maklumat lanjut sila berhubung dengan saya melalui
Email Yahoo : nnorita78[@]yahoo.com
Gmail : anakwirabiz[@]gmail.com
 Call/Whatsapp : 012-853-5689

 Salam sayang dari Ibu Addinnasa

Tips haluskan kulit kasar eczema

Imej
Mempunyai kulit yang kasar kesan ekzema? Biasanya di pelipat siku, leher dan kaki?



Beberapa hari lalu, saya terbaca kisah seorang ibu yang menyapukan zinc cream pada anaknya yang mempunyai kulit kering akibat eczema.

Secara kebetulan petang itu saya tumbuk zinc Shaklee untuk saya letakkan pada gigi si kecik yang yang berlubang kerana dia mengadu sakit gigi. Memandangkan saya tumbuk banyak sehingga menjadi bedak yang halus, saya jadikan seperti bedak sejuk dengan mencampurkan dengan sedikit air. Baki dari itu saya cuba sapukan pada pelipat siku si abang yang susah benar nak halus kulitnya.

Alhamdulillah berkesan. Anak saya datang pada saya beritahu, kulit di pelipat sikunya rasa halus.

Eh seronok pula rasa. Selama ni dia bergantung pada cream vitamin E semata-mata.

Bila cerita dengan abah Addinnasa,  beliau turut seronok dan menyatakan memang beri kesan sebegitu sebab zinc bertindak sebagai penstabil enzim dalam tubuh.

So bagi anda yang ada masalah kulit kasar, cuba tumbuk zinc halus-…

Kini tiada lagi masalah kencing tak lawas

Imej
Sakitnya nak buang air kecil. Kerap ke tandas tapi pengeluaran air kecil sangat tidak selesa dan tidak lawas. Betapa azabnya bila nikmat membuang air kecil itu di tarik balik!

Adakah anda suka menangguh-nangguh untuk ke tandas? Atas alasan malas mahu buang air kecil dengan kerap, tahan aje la. Sehingga satu masa tiba-tiba nikmat itu ditarik ALLAH. Tidak semena-mena terasa sakit untuk membuang air kecil. Bila buat pemeriksaan doktor baru tahu ia adalah disebabkan infection!

Ahad kelmarin saya menerima tetamu dan beliau bertanyakan supplement untuk ayah mertuanya yang ada masalah kencing tak lawas. Ini disebabkan oleh penyakit kencing manis yang dihidapi oleh ayah mertuanya.

Hari ini dalam nada riang bila saya tanya bagaimana keadaan ayah mertua, beliau menjawab :                 " Alhamdulillah ayah kakak kata air kemehnya flow lancar skali! Mujarab katanya minum air teh dengan bancuhan peppermint ginger plus ya".

Seronok saya dengar suara kakak ini di telefon. Hakikatnya in…

Sakit - mendekatkan kita dengan AL Khaliq.

Pernah anda merasa sakitnya sembelit? Demam yang berterusan malah batuk berlanjutan? Walau dah jumpa perbagai doktor tapi sakit belum menampakkan tanda akan reda.

Percaya tak sebenarnya sakit untuk adalah jemputan ALLAH untuk menemui hambaNYA tanpa kita sedari.

Adakala bila terlalu sibuk, kita lupa dan lalai. Mana letaknya solat, zikrullah dan waktu mengaji ditambah dikejar dengan urusan dunia yang tak pernah habis.

Ramai yang bila pulang kerja lewat dan akhirnya lena tanpa solat isyak. Tidak kurang yang solat tetapi hati dan jiwa ditempat lain.....sebenarnya secara perlahan-lahan amalan ini mengundang penyakit.

Demam, batuk malah apa juga sakit yang datang adalah akibat sebenarnya satu kifarah atas dosa-dosa kecil tanpa kita sedari.

Perasan tak bila kita sakit, lagi banyak doktor yang kita jumpa adakala penyakit tu makin teruk. Sebab penyakit itu bukan datang dari manusia. Penyakit itu datang dari ALLAH. Maka kepada ALLAH ia perlu kembali. Kepada ALLAH kita datang kepada ALLAH kita …

Sabar dan istiqamah kunci kejayaan untuk sihat

Siapa kata senang nak senang kan?

Sama juga bila kita sakit, perlu masa untuk sihat.

Bayangkan rumah yang dimasuki air akibat hujan lebat yang berterusan dan banjir.

Sudah pasti kita perlukan masa nak bersihkan rumah semula kan? Berhari-hari juga nak keringkan perabot dan segala harta benda yang dibasahi semasa banjir.

Sama juga dengan badan bila sakit. Perlukan masa nak sembuh. Perlukan kesabaran dan sifat istiqamah dalam mengamalkan ubat mahupun supplement.

Sama juga dengan mereka yang nak kurus. Lemak bukan terkumpul dalam satu-dua hari tapi makan masa berbulan-bulan. Sehingga orang tegur fizikal kita baru kita tersentap seketika.

Pengambilan supplement tak memberi kesan yang mendadak kecuali pada mereka yang dah biasa amalkan supplement dan pengambilan air yang banyak setiap hari.

Kecuali pada supplement yang terang-terang disebut booster seperti Nutriferon, memang terasa manfaatnya terutama bila kita tak sihat berhari-hari.

Nanti saya sharekan manfaat Nutriferon secara khusus da…

Slow juicer : antara keperluan dan kehendak.

Imej
Malam kelmarin saya ke shopping mall untuk dinner. Selepas habis dinner kami singgah ke sebuah booth yang menjual slow juicer. Ia sangat menarik minat saya dan anak-anak. Unik skali pembelian slow juicer itu disertai dengan buku resepi membuat minuman buah-buahan. Memang banyak jus campuran yang kami minum.

Paling tak boleh saya lupa, diambilnya sayur bayam 2-3 batang dimasukkan bersama kepingan nenas. Nenas itu diblend bersama kulitnya. Ada juga diterangkan nenas itu perlulah dicuci bersih2 bersama air garam supaya tekak tak merasa gatal.

Anak-anak saya puji jus campuran bayam dan nenas itu sangat sedap.

Selepas itu dibancuh lagi jus campuran baru, tomato , potato dan apple hijau. Sangat sedap.

Seronok dengar penjelasan penjual tu mengenai slow juicer tersebut.

Harganya juga boleh tahan....beribu.

Kadang-kadang gelodak nafsu nak membeli memang ada tapi kenang balik...kalau la ada jual sekali dengan tukang buat lagi bagus. Adakala semangat beli membuak-buak. Bila dah beli, tak guna p…

Cara mudah nak banyakkan susuibu?

Imej
Saya nak banyakkan susuibu dengan cepat!  Inilah antara harapan ibu yang mengalami susu yang makin  berkurang.

Semenjak kebelakangan ini ramai ibu baru [ kenalan internet] yang menghantar email berkongsi pengalaman penyusuan susuibu mereka disamping mengharapkan set 3M membantu mereka mencapai apa yang dihajati.

Namun ada sesuatu tanpa si ibu sedari...punca utama susu mereka merundum adalah disebabkan oleh sikap ibu yang tidak memberi tumpuan penuh dalam jadual perahan susu seharian mereka dipejabat.
Memang ramai yang memberi alasan mereka terlalu sibuk di pejabat namun saya mempunyai beberapa kenalan malah anak didik biz yang sangat sibuk ditempat kerja malah ada antara mereka adalah peguam yang berjam-jam duduk dalam mahkamah bersidang sehingga tidak mampu untuk mengikut jadual perahan yang mereka tetapkan seharian.

Apa yang mereka ini lakukan untuk memastikan susuibu mereka sentiasa meningkat? Apakah inisiatif yang mereka ambil demi memastikan penghasilan susuibu seharian mereka s…

Peppermint-Ginger Plus Shaklee

Imej
Pernah melalui kencing yang tidak lawas? Atau asyik ke tandas tetapi pengaliran air kencing tersekat dan rasa amat sakit? Ini biasanya dikaitkan dengan masalah kencing kotor atau jangkitan kuman pada pundi kencing.
Jika dalam perubatan tradisional, pesakit digalakkan minum air bali, atau minuman rebus bawang Jawa. Walaupun demikian, salah satu produk yang bagus diamalkan ialah Peppermint-Ginger Plus.



Pasti ramai yang tak perasan kehadiran salah satu produk Shaklee yang sangat bagus. Ianya adalah peppermint ginger.

Saya membawanya ke dalam handbag saya bersama-sama kemana jua saya pergi. Saya suka letakkan 2-3 biji di dalam teh O panas bila minum di kedai.

Apa kebaikan produk ini?

Paling mudah untuk saya describe mengenai produk ini ialah : Nyaman dan Melegakan

Halia merupakan herba terbaik dalam memelihara saluran penghadaman dan mempunyai ciri-ciri semulajadi yang nyaman dan dapat melegakan senak perut. Pudina pula merupakan herba yang membantu dalam menggalakkan sistem penghadaman secar…

Set Lengkap Nutriwhite

Imej
Masih ingat zaman U dulu, ada seorang teman hanya menggunakan sabun mandi untuk mencuci mukanya. Bukannya tak berduit tetapi padanya sangat mudah. Namun selepas beliau tergerak hati nak jumpa pakar kulit semenjak dari itu beliau menjaga benar kulit mukanya.
Jujurnya saya sendiri baru 1-2 tahun berjinak-jinak dengan set pencuci Nutriwhite. Jika dulu saya hanya amalkan pencuci sahaja. Toner pun sekali sekala. Namun selepas usia makin meningkat, saya terbuka hati nak beli satu set Nutriwhite ini.

Lebih seronok bila beli set lengkap ini, kita dapat beg yang sangat istimewa. Harganya setanding dengan barang yang ada dalam set ini, lebih kurang 7 barang. Harga ahli tak lebih seribu ringgit bagi ahli Shaklee. Set ini boleh bertahan 6-8 bulan untuk seorang pakai.



Apa yang ada dalam set ini?


1. Gentle Deep Foaming Cleanser
Membersihkan dan menyegarkan kulitRumpai laut menghilangkan kekotoran, membuang sel-sel mati dan menegangkanAlga Hijau menyahtoksin dan melembapkanStrawberi Begonia mencerahka…

Supplement untuk anak sekolah.

Imej
Tahun 2013 telah membuka tirai dan sudah pasti awal tahun kita sibuk dengan urusan persekolahan anak-anak kita.

Zaman sekarang anak-anak didedahkan dengan pelbagai akiviti. Dulu pada mulanya kami juga was-was untuk memberikan anak sekolah pagi dan petang, namun kata abah Addinnasa, pemakanan anak-anak zaman sekarang lebih baik dari dulu dari segi vitamin dan zat galian. Anak-anak kelihatan lebih aktif malah mereka mampu menjalankan persekolahan pagi [ untuk sekular] dan sekolah agama pada sesi petang. Sekurang-kurangnya tenaga yang mereka ada disalurkan pada jalan yang betul berbanding kita biarkan mereka di rumah sebelah petang [ terutama bagi sekolah pagi] dengan hanya menonton tv semata-mata.

Adakah mereka kelihatan letih dan tidak bermaya? Ini sudah pasti kerana mereka sibuk seharian dengan persekolahan. Namun alhamdulillah kelihatan mereka masih mampu menyiapkan kerja sekolah sebelum mereka tidur jam 10 malam.

Apa yang bagus dibekalkan untuk anak-anak yang bersekolah ini?

Antara…

Get Clean ® Water Pitcher

Imej
Mencari penapis air yang mudah, ringan dan boleh dibawa ke mana-mana?
Apa kata cuba Get Clean® Water Pitcher Shaklee yang unik ini!

Harga pasaran ialah RM460 dan ini termasuk dengan satu jug, satu corong penuras serta 3 penuras air.

Alhamdulillah, last week water pitcher Shaklee mendapat sambutan hangat. Last week sahaja order melebihi 6 water pitcher customer order. Dulu saya buat stok 1 aje di rumah, tetapi selepas melihat sambutan yang begitu hebat, kami  telah menambah stok di rumah agar bila ada yang mahu terus boleh mendapatkannya dari kami.

Ia sesuai digunakan di rumah, small office mahu pun sebagai hadiah kahwin. Sangat unik dan berbaloi dengan harga yang dibayar.

Harga penuras airnya [ untuk 3 gantian] juga cukup berbaloi dan harganya sangat berpatutan.



Testimoni : Apa kata salah seorang pengguna?



Apa yang menarik tentang Get Clean® Water Pitcher ini?


MEMPERKENALKAN GET CLEAN®  WATER
Get Clean® Water merupakan sistem penurasan air multi-paten baru yang menghasilkan air yang lebi…