Catatan

Tunjukkan catatan dari September, 2012

Saya, ESP dan bengkak susu.

Imej
Sejak saya lahirkan Addin lagi, pagi tu dah sedar dan buka drip ditangan...saya minta izin doktor nak minum ESP dengan milo. Addin masa tu masih dalam incubator lagi....dan apa yang saya dapat katakan memang susu membengkak dikala itu.
Syukurnya Addin pandai bila disusukan...ia menjadikan lebih mudah untuk saya. Namun bengkak ini tidak surut2 jua. Nurse mencadangkan suami saya membeli kobis sejuk supaya da[at mengurangkan bengkak susu yang saya lalui.

Bila dah meningkat usia..dan bila banyak membaca baru saya tahu kobis itu boleh mengeringkan susu. Bahaya juga mengamalkannya. Syukurnya ia tidak mengganggu perjalanan penyusuan anak2 saya.

Apa yang saya nak share kan ialah saya sangat suka amalkan ESP sepanjang saya dalam dunia penyusuan. Kalau rasa breast lambat bengkak saya akan minum ESP dengan bancuhan yang pekat.       [ Tolong jangan tiru ya kalau anda tak minum 3-4 liter air kosong sehari]. Adakala bila mood down, memang perasan breast lambat bengkak...maka saya akan bancuh peka…

Set mana yang sesuai untuk saya?

Imej
Jom lihat set vitamin yang mana satukah untuk anda?

Set A (Optimum)* – set A ialah set asas untuk kesihatan tubuh badan. Semua orang dewasa, remaja serta warga emas sesuai untuk menggunakan set ini yang terdiri dari Vitalea, B Complex dan Vita-C.

Set B (Breastfeeding)* – walaupun set B adalah set penyusuan, namun ia sesuai untuk setiap golongan kerana kebaikan alfalfa yang terkandung dalam set ini adalah sangat banyak (selain penggalak susu).  Set penyusuan ini terdiri dari Vitalea, B Complex, Vita C dan Alfalfa.

Set B1* – set B1 adalah  set penyusuan namun ia mengandungi 330 biji alfalfa (biasa ialah 60 biji sahaja).

Set C (confinement)* – set bersalin dan berpantang, khas untuk ibu-ibu yang mementingkan kecergasan untuk menguruskan bayi, mengelakkan meroyan, memulihkan luka serta sesuai untuk penyusuan. Set ini terdiri dari Vitalea, B Complex, Vita C dan Zinc.

Set C+Milk Booster *– set bersalin dan berpantang sama seperti set C dengan tambahan alfalfa untuk penyusuan.

Set D (skincare)* – …

Kasih Allah mendahului murkaNya.

Imej
Cerita ini saya ambil dari laman muka buku.....saya nak kredit tapi tak tahu siapa penulisnya. Namun cerita ini sangat menarik dan menginsafkan. Jom baca!



Wang syiling itu jatuh di hadapan seorang lelaki yg sedang asyik membancuh simen. Melihat logam kecil itu,tangan lelaki itu terhenti melakukan kerja. Tidak menunggu lama,tangannya segera mengutip syiling itu dan dimasukkan ke dalam poketnya.
Dia menyambung semula kerjanya.

TINGG!

Sekali lagi lelaki itu terpandang duit syiling tidak jauh dari sisinya.Lelaki itu menoleh ke kiri,kanan dan d
isekelilingnya.Tiada siapa yg berdekatan dengannya. Sekali lagi dia terus mengambil syiling itu dan menyimpan dalam koceknya.
Tidak lama kemudian,lelaki itu ternampak lagi duit syiling berdekatan dengannya. Pun sama,dia mengambil dan menyimpannya.
"Rezeki aku!" kata lelaki itu dalam hati.


Lelaki itu tidak sedar,logam syiling itu sebenarnya dicampakkan oleh ketuanya daripada aras lapan bangunan separuh siap yg mereka bina itu.
Sebenarnya ,ketuanya …

Vitamin yang perlu untuk ibu mengandung

Imej
Mengandung adalah saat yang indah bagi seorang ibu dalam menantikan kelahiran si kecil. Namun penantian selama 9 bulan itu perlulah dilengkapi dengan pemakanan yang seimbang agar bayi di dalam kandungan dapat membesar dengan sihat dan baik.

Sayangnya segelintir ibu2 tidak mengendahkan vitamin yang disarankan oleh doktor sepanjang kehamilan walhal vitamin itu sangat perlu untuk memastikan si ibu mempunyai cukup zat dan khasiat untuk terus membekalkan kepada si kecil dalam perut ibu.



Baru-baru ini saya ke rumah bidan menemami sahabat saya berurut dan kami bertemu dengan seorang ibu yang baru selesai berurut dengan bidan yang sama. Sambil memegang bayinya yang sangat kecil. Bayinya lahir cukup bulan dengan berat hanya 2.1kg sahaja. Sangat kecil dibandingkan dengan saiz badan ibunya yang besar. Saya mengambil peluang memegang bayi tersebut dan bertanya apakah si ibu itu mengamalkan vitamin sepanjang mengandung? Si ibu menjawab tidak kerana berat badannya naik ketika mengandung membuatkan…

Hanya yang baik baik saja.

Imej
Bila anda mempunyai matlamat untuk berjaya maka perlu ingat perjalanan ke arah matlamat itu perlukan hati yang cekal dan kuat. Anggapkan teguran itu sesuatu yang membina kerana fikiran kita mampu menukarkan dari tanggapan negatif kepada positif dan sebaliknya. Maka tukarkan segala yang negatif kepada positif. Macammana caranya?
1. Dekati Allah, amalkan sunnah.
2. Banyakkan membaca buku yang membina peribadi dan ilmu berkaitan bidang diceburi.
3. Berkawan baik dengan orang2 positif dan berjaya.
4. Doakan guru ( sesiapa yg mengajar kita ke arah kebaikan dan perubahan baik adalah guru) kebaikan dan kesejahteraan semoga barakahnya berterusan.

InsyaAllah apabila kita mendoakan yang baik, fikirkan yang baik... Hanya yang TERBAIK akan hadir dalam hidup kita!

Jumpa di puncak kejayaan!

Selamat beramal!

Benarkah produk yang selamat untuk ibu menyusu juga selamat untuk bayi?

Imej
Seorang ibu muda menelefon saya beberapa bulan yang lalu dan bertanya.... " Kak, anak saya keluar ruam2 pada leher dan mukanya. Kesianlah penuh bintik2 merah dan mukanya juga jadi kemerah2an. Kenapa ya kak?"

Saya bertanya ada amalkan apa2 selain pengambilan vitamin? Beliau menjawab ada iaitu beberapa jamu yang disediakan ibunya memandangkan anaknya sudah 21 hari. Maka saya cuma menyarankan beliau stop segala jamu dan maajun selama 7 hari dan lihat kesannya kepada bayi beliau. Alhamdulillah  baby beliau beransur sihat dan kini membesar dengan baik.

Maka ingin saya kongsikan dengan semua ibu2 diluar sana....terutama bagi yang baru bergelar ibu, jika kalian benar2 mahu memberikan yang terbaik iaitu exclusive breastfeeding kepada bayi anda selama 6 bulan pertama maka pastikan anda kalian benar2 mengambil tahu makanan anda kerana ia memberi kesan kepada si manja.

Walaupun selepas bayi berusia 7 bulan dan telah mula mengambil makanan pejal namun si ibu perlu prihatin dengan makan…

Solat memberi impak pada penyusuan susuibu?

Imej
Setelah 5 tahun saya menceburi dunia konsultasi penyusuan susuibu melalui online, pelbagai ragam customer ibu menyusu yang saya temui. Alhamdulillah syukurnya ramai yang sabar dan istiqamah namun saya juga ditemukan ALLAH dengan ibu2 yang kurang sabar, tidak istiqamah, lemah semangat, tidak kurang yang mengalah dari perjuangan dunia penyusuan susuibu.

Namun melalui pengamatan peribadi saya sendiri, saya dapati ibu2 yang berjaya adalah kesan dari ibu yang melengkapi diri mereka dengan solat dan menjaga solat dengan baik. Secara tidak langsung, kesan solat itu membentuk hati ibu yang sabar, istiqamah dan yakin pada rezeki serta pertolongan ALLAH.

Saya dapat lihat ibu2 yang menjaga solah mereka, bertambah hebat apabila si ibu itu melaksanakan solah sunat Dhuha dan sunat tahajud. Dalam dua solah ini sendiri mempuanyai kekuatan rezeki dan keyakinan pada ALLAH.

Bila kita mohon dalam waktu Dhuha, sudah pasti bukan duit semata2 yang kita mahukan tetapi rezeki2 lain seperti kasih sayang, kesi…

Terima kasih atas order anda.

"Ya Allah Kau berikanlah nikmat kesihatan kepada semua pelanggan Shaklee kami.  Berikan kesembuhan pada mereka yang sakit,Berikan kesejahteraan pada mereka yang sihat.Murahkan rezeki mereka dan berkatilah duit yang mereka belanjakan untuk tujuan kesihatan agar mereka dapat beribadah dengan lebih sempurna apabila mereka sihat dan sejahtera. Amin."
Salam sayang dari Ibu Addinnasa

ESP produk pertama saya !

Imej
Masih ingat saya lagi bila senior kolej saya dulu [ kini suami saya....hehehe] membawa satu tin kecil protien Shaklee atau namanya Energizing Soy Protien dan saya menghulurkan RM50. 14 tahun dulu RM50 sangat besar nilainya. Tapi mengapa saya sanggup keluarkan duit beli protien? Ini kerana bila saya dapat tahu bahawa kita nak sihat kena sihatkan sel dalam tubuh kita dulu bermula dengan pengambilan protien yang seimbang, maka saya nekad nak beli satu tin kecil sebagai permulaan.
Dulu memang ada ESP dalam tin kecil tetapi kini dah tiada lagi.

Selepas membeli protien, saya sediakan lagi sedikit duit untuk beli B complex dan Lecithin Shaklee. Kenapa saya beli dua ni? Saya adalah aktivis kolej...semua projek nak join, hehehe. Maka saya perlukan B complex serta Lecithin. Ini kerana apabila dimaklumkan bahawa B complex itu bagus untuk konsentrasi dalam kelas. Manakala Lecithin bagus untuk daya ingatan. Namun masih saya ingat pada zaman itu, roomate saya Azura membeli Lecithin untuk kurangkan…

Saya bukan seorang doktor.....

Imej
Mungkin sudah tersurat hati saya ni kuat semangat...masih ingat masa mengandung Nasa dulu seorang budak tahun satu datang kepada saya dengan jari telunjuknya terputus.

" Cikgu, jari saya putus." Tegur seorang murid kepada saya. Saya mendongakkan kepala saya melihat wajah murid itu dan terus bertanya..." Bagaimana jari kamu putus dan dimana yang putus itu?"

Wajah murid itu masih tenang tanpa tangisan.." Kawan saya main pintu kelas dan sepit jari saya. So yang putus tu ada di pintu."
Tanpa membuang masa saya meminta seorang guru lelaki mengambil baki jarinya yang terputus sementara saya meminta kerani mengeluarkan surat untuk membawa pelajar tersebut ke hospital.

Kini cerita itu masih segar dalam ingatan saya.... mungkin sebab hati yang cekal inilah saya terpilih menjadi guru PBSM sekolah saya.

Namun sekarang bila sepenuhnya masa saya adalah untuk biz kesihatan saya...Allah temukan saya dengan pelbagai jenis pesakit. Bukan sekadar yang nyata malah sms pesa…

Jangan sampai mengganggu pekerjaan utama.

Imej
Mungkin kerana desakan atau cara hidup yang makin maju dan arus perkembangan yang sangat pesat, rata-rata pekerja baik penjawat awam kerajaan mahupun swasta akan berusaha memantapkan ekonomi mereka melalui kerja sambilan.


Rasanya tak salah pun nak cari pendapatan tambahan asalkan kita tahu landasan yang perlu kita patuhi.

Selagi apa yang diusahakan dalam mencari pendapatan tambahan itu tidak menjejaskan masa, penumpuan pada kerja utama insyaALLAH pasti ada barakah atas hasil yang diperolehi.

Antara sebab saya tidak mahu lagi bekerja makan gaji adalah kerana saya khuatir saya tidak berlaku adil pada kerja utama saya apabila saya aktif dalam menjalankan biz untuk pendapatan kedua saya.

Malah saya pernah melihat sendiri rakan kerja yang sibuk dengan menjawab panggilan telefon semasa pembelajaran sedang berlangsung. Bukan tidak pernah ditegur oleh ketua jabatan namun pada saya ia balik pada individu itu sendiri. Maka saya harap saya tidak melakukan kesilapan yang sama.

Secara peribadi sa…

Apa perbezaan Vitamin C Shaklee?

Imej
Apa itu Vitamin C?

Vitamin C atau asid askorbik (asid L-askorbik atau L-askorbat) merupakan sejenis zat nutrien terpenting yang diperlukan oleh manusia dan beberapa spesies haiwan tertentu, dan juga merupakan salah satu dari jenis-jenisvitamin utama. Dalam keperluan organisme hidup, askorbat adalah sejenis bahan bersifat anti-pengoksidaan, kerana dilihat mampu menjaga badan manusia melawan tekanan oksidatif.[1] Ia juga merupakan kofaktor dalam sekurang-kurangnya lapan tindak balas enzim, termasuk tindak balas sintesis beberapa jenis kolagen yang boleh menjadi penyebab simptom kegagalan penerimaan Vitamin C seperti penyakit kancing gigi.[2] Bagi haiwan, tindak balas ini adalah penting untuk menyembuhkan luka serta mengelakkan berlaku pendarahan pada kapilari dan pembuluh darah.

Tumbuhan biasanya merupakan sumber terbaik vitamin C, namun jumlah Vitamin C di dalam makanan berasaskan tumbuhan adalah bergantung kepada spesies tumbuhan tersebut, keadaan tanah, suhu dan iklim pertumbuhan tanam…

Biz online adalah trend zaman ini?

Imej
5 tahun dulu semasa saya mula memperkenalkan Shaklee melalui internet dan forum, ramai yang melihat ia satu yang menjengkelkan. Mungkin pada masa itu ramai yang hanya mengenali Shaklee sebagai syarikat MLM semata-mata tanpa mengenali kebaikan produk yang dijualnya.
Alhamdulillah berkat sabar , kini kami sudah semakin berkembang. Sebagai pioneer dalam Shaklee online saya banyak memanjatkan syukur pada ALLAH kerana walau hanya duduk di rumah, kami masih mampu mempunyai pendapatan yang stabil melalui perkongsian Shaklee yang kami lakukan secara online.

Orang kata dunia ini saling berkait...memang unik kerana kini menjadi satu trend orang berniaga secara online iaitu hanya menggunakan internet. Ada yang mengambil peluang menjual barangan penyusuan, pakaian bayi, pelbagai produk kelansingan dan kecantikan, malah tidak kurang juga yang menjual makanan yang dibuat sendiri seperti cup cake dan banyak lagi.

Apa kelebihan berniaga melalui internet sebenarnya? Jawapan yang boleh saya beri ialah…