Jumaat, 30 Mac 2012

Susu merundum berpunca dari amalan si ibu?

Mac 30, 2012 0 Comments

Sejak kelmarin saya menerima email bertanyakan tentang set 3M kerana ibu2 ini mempunyai masalah susu makin merundum.....
Dalam sebuah perjalanan penyusuan, waktu inilah yang paling dikhuatiri oleh semua ibu menyusu....


Namun, tahukah kita bahawa keadaan ini boleh mengundang gangguan pada emosi si ibu dan menyebabkan si ibu menjadi



Walaubagaimanapun, jika keadaan ibu itu sentiasa dalam stress/ tekanan dan berlarutan, penghasilan susuibu akan terus terjejas.

Ramai ibu apabila ini berlaku akan cepat melatah....apa sahaja milk booster yang di rekomen akan menjadi pilihan namun yang paling sedih apabila si ibu mengharapkan kesan magic yang segera.

Walhal tanpa kita sedari susu merundum bukanlah berlaku secara mendadak. Ia berlaku secara perlahan-lahan atas tindakan ibu itu sendiri.

Antara punca penghasilan susuibu merosot adalah kerana

1. Si ibu TIDAK mengepam dengan konsisten setiap 2-3 jam. Hakikatnya jika si ibu tidak mampu untuk mengepam setiap 2-3 jam, si ibu perlu berusaha menyediakan waktu pada malam hari untuk melakukan power pumping.

2. Pengambilan air yang tidak dipantau serta makanan dicatu kerana khuatir gemuk. Sedangkan ibu menyusu perlu mendapat cukup kalori serta banyak air untuk bekalan tubuh ibu serta untuk penghasilan susuibu.

3. Ibu sering mengalami keletihan dan mood yang tidak stabil maka ini mengganggu penghasilan hormon oksitosin dirembeskan. Keletihan, tekanan akan menyebabkan lebih banyak vitamin seperti B com dan Vitamin C yang sedia ada dalam tubuh dimusnahkan kerana dua vitamin ini adalah ' fragile'dan kerana ia vitamin larut air. Ibu yang menyusu sangat perlu dan penting untuk pengambilan Vitamin B Complex dan Vitamin C yang mencukupi agar ibu boleh mengawal stress.

4. Si ibu tidak mengendahkan keperluan pengambilan kalsium dan protien dalam diet harian. Komposisi utama dalam susuibu adalah protien , kalsium dan vitamin lain. Kekurangan protien, kalsium dan zat vitamin akan menyebabkan penghasilan susu semakin menurun.

dan ada beberapa lagi faktor yang ibu tidak sedari....namun hakikatnya susu mula menurun disebabkan faktor yang berpunca dari amalan harian si ibu.

Maka jika hari ini anda mempunyai susu yang lumayan, beringatlah untuk masa akan datang....jangan sesekali menjadikan amalan2 penting penyusuan itu 'last resort' tetapi jadikan ia satu usaha yang istiqamah.

Apa yang kita perolehi hari ini adalah apa yang kita lakukan atau usahakan sebelum ini....maka untuk bersenang di masa akan datang kita perlu bersusah dari sekarang.
Set 3M* memang sesuai untuk ibu yang menyusu dan mempunyai masalah susu semakin berkurang dan ibu yang mempunyai masalah penyusuan. Namun tak salah jika anda mahukan yang lebih baik untuk si manja walau tidak punyai masalah penyusuan namun set ini sangat bagus untuk meningkatkan nutrisi dalam susuibu.


Walaupun demikian, jangan lupa rezeki ini datang dari ALLAH jua, maka sebagai hambaNYA yang kerdil kita perlu usaha untuk mendekatkan diri kepadaNYA kerana DIA sebaik2 pemberi rezeki dengan kasih sayang dan rahmatNYA. Teruskan usaha, doa dan tawakal...insyaALLAH takkan kecewa.

Saya menyediakan jadual pam, panduan makan dan konsultasi untuk penyusuan bagi yang mendapatkan produk ini dari saya.Hubungi pengedar anda untuk tips esklusif apabila anda mendapatkan produk Shaklee untuk penyusuan!

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

 Untuk maklumat lanjut sila berhubung dengan saya melalui

Email Yahoo : nnorita78[@]yahoo.com
Gmail : addinnasa[@]gmail.com
Call/Whatsapp : 012-853-5689


Salam sayang dari Ibu Addinnasa

Khamis, 29 Mac 2012

Surah amalan sepanjang penyusuan

Mac 29, 2012 0 Comments
Untuk menjayakan penyusuan, ibu perlu kuat dari segi mental dan fikizal. Namun penyusuan bukan berkisar kepada hasil tuaian susuibu semata2 tetapi lebih kepada bonding, pembentukan hati dan perasaan si anak berkait rapat dengan emosi ibu semasa menyusukan atau memerah. Maka jom amalkan beberapa surah ini agar hati anak yang terhasil adalah hati yang tawaduk pada Ilahi.





Surah Al-Fatihah - Untuk menerangkan hati dan menguatkan daya ingatan

Surah Maryam – Untuk memudahkan ibu bersalin dan memperolehi anak yang sabar dan taat.

Surah Luqman – Untuk memperoleh anak yang cerdik akal dan cerdik jiwa.

Surah Yusuf – Untuk memperoleh anak yang cantik rupa dan cantik akhlak.

Surah Hujurat – Untuk memperbanyakkan susu ibu da dan anak bersifat berhati-hati

Surah Yaasin – untuk ketenangan hati dan anak tidak terpengaruh dengan godaan syaitan yang mengajak kepada maksiat.

Surah Taubah – Untuk membersih jiwa dan terpelihara daripada maksiat.

Surah an-Nahl – Untuk melahirkan anak yang berdisiplin.

(Ruj dari Ustazah Siti Nor Bahayah)




Salam sayang dari Ibu Addinnasa

Rabu, 28 Mac 2012

Apa akan jadi bila berhenti makan vitamin?

Mac 28, 2012 1 Comments
 Menerima soalan dari seorang customer baru saya....

"Alhamdulillah selepas mengambil ESP dan set skin care, saya dapati kulit saya ada perubahan. Itupun bila minum banyak air. Namun saya suka sebab kini lebih energetic dan no more moody macam dulu2 cepat sangat stress. Soalan saya, jika saya stop vitamin ini apa akan jadi? Adakah kulit saya bermasalah semula?"

Untuk memberi jawapan yang lebih mudah, saya menyediakan satu anologi.

Apabila seseorang itu hanya mendapat zat vitamin dari makanan hariannya, ia ibarat sebuah rumah dengan perabot biasa. Namun apabila individu itu mendapatkan makanan tambahan seperti vitamin dan supplement, ia ibarat sebuah rumah dengan perabot yang mewah sedikit.

Namun apabila kita sudah biasa dan selesa duduk dan berehat di atas sofa ini....



Dan satu hari kita tukarkan kepada kerusi ini ....


Pasti kita boleh menilai keselesaan duduk di atas sofa empuk dengan kerusi rotan kan?
 Mungkin ada orang tak kisah pun duduk di atas kerusi rotan namun, saya yakin ramai yang bekerja cari duit untuk keselesaan hidup. Bak kata orang, apa guna ada duit tetapi sakit? Hakikatnya nikmat kesihatan itu tidak dapat dibeli dengan duit. Maka beringatlah kita semasa sihat sebelum sakit.


 Oleh kerana faktor inilah ramai yang dah biasa amalkan makan vitamin, tak kisahlah apa brand sekalipun, mereka akan rasa beza bila tak makan vitamin. Oleh kerana sebab inilah setiap hari orang akan masuk farmasi beli vitamin, atau paling-paling kurang pun minta di klinik panel atau klinik kerajaan.

Vitamin membantu menutupi mana-mana ruang kosong dalam badan yang tidak dapat dipenuhi melalui pengambilan makanan harian kita terutama vitamin E, beta carotene,vitamin B dan vitamin C, protien lengkap dan banyak lagi.

Maka tiada la istilah bergantung dengan vitamin ....sebab balik pada diri individu tersebut. Jika mahu keselesaan, dapatkan tambahan dengan supplement dan vitamin. Malah lebih baik dari amalkan ubat yang mengandungi bahan yang boleh merosakkan buah pinggang dan hati dalam jangka panjang.

Maka jadilah pengguna yang bijak, dapatkan vitamin yang tiada perasa tambahan, pewarna tambahan, pengawet , asli....dan paling bagus untuk kenali vitamin asli, tiada silika gel di dalam botol vitamin tersebut.
Supaya anda dapat rasa berbaloi belanja yang dikeluarkan dengan hasil kesihatan yang anda perolehi.



 Alhamdulillah selepas mengamalkan vitamin, tiada lagi panadol atau ubat tahan sakit dalam kamus hidup saya. Selama 13 tahun ini, sakit kepala saya cuma amalkan makan B com dan Kalsium@ Ostematrix dan ia buat saya lebih baik!


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Untuk maklumat lanjut sila berhubung dengan saya melalui

Email Yahoo : nnorita78[@]yahoo.com
Gmail : addinnasa[@]gmail.com
Call/Whatsapp : 012-853-5689

Salam sayang dari Ibu Addinnasa

Selasa, 27 Mac 2012

Vitamin dah luput?

Mac 27, 2012 0 Comments
 Ramai yang keliru dengan tarikh luput pada botol Shaklee.


 Cara yang betul membaca tarikh luput ialah

bulan/ tarikh/ tahun @ mm/dd./yy

So jangan keliru ya. Tarikh ditengah-tengah. Jika ada sebarang kemusykilan boleh bertanya dengan pengedar anda.


Untuk maklumat lanjut sila berhubung dengan saya melalui
 Email Yahoo : nnorita78[@]yahoo.com
Gmail : addinnasa[@]gmail.com
Call/Whatsapp : 012-853-5689


Salam sayang dari Ibu Addinnasa

Isnin, 26 Mac 2012

Alam penyusuan : Atasi puting susu tenggelam/ pendek

Mac 26, 2012 0 Comments
 Banyak cabaran dalam menjayakan penyusuan....antaranya apabila si ibu di dapati mempunyai masalah flat nipple atau puting susu tenggelam/ pendek. Bila keadaan ini berlaku, bayi akan mudah merengek dan tidak sabar terutama apabila sedang kehausan.


Saya bukan seorang penjual pam, namun ingin saya kongsikan kegunaan pam ini....

Ramai ibu yang hadapi masalah flat nipple atau puting susu pendek maka ini memberi sedikit cabaran buat bayi yang menyusu untuk menghisap bagi mendapatkan susuibu.
Ibu2 yang mempunyai masalah ini boleh cuba dapatkan pam ini di mana2 kedai barangan baby atau di pasaraya yang berdekatan dibahagian barangan bayi. Pam ini biasa berharga belasan ringgit sehingga tiga puluhan....ianya tidak mahal.

Ianya tidak sesuai untuk digunakan sebagai pam untuk memerah susu sekadar membantu mengeluarkan puting yang tenggelam.






Bagi ibu yang ada masalah puting tenggelam, tak salah mencuba mengatasi masalah ini dengan penggunaan pam berbentuk hon ini.



 Salam sayang dari Ibu Addinnasa

Ahad, 25 Mac 2012

Pengambilan protien membantu penyerapan vitamin lebih baik?

Mac 25, 2012 0 Comments
 Tersenyum bila customer mengakui pengambilan ESP sangat membantu perjalanan penyusuannya.

"Salam kak N, selepas amik ESP baru saya dapat rasa perubahan terhadap kuantiti susu, rasa menyesal pula tak cuba dari awal" . Hajar, Perak.

Benarkah ESP membantu membanyakkan susu?
ESP atau nama penuhnya Energizing Soy Protien adalah supplement untuk protien. Protien adalah binaan asas sel dan tisu dalam tubuh kita. Gabungan sel akan membentuk tisu, dari tisu membentuk organ seterusnya membentuk sistem. Komposisi utama dalam susuibu adalah protien diikuti oleh kalsium dan zat lain. Protien ini diperlukan untuk penghasilan sel dan membaiki tisu2 sel dalam badan serta ia penting untuk pembesaran bayi.

Sel yang sihat sangat penting. Ini kerana sel yang sihat mampu menyerap semua nutrien dan zat vitamin dengan baik dan optimum. Maka sangat penting kita mempunyai sel yang sihat.


Pengambilan ESP* membantu menghasilkan sel yang sihat. Protien membantu membina dan membaiki sel tisu.

Boleh refer link ini Mengapa perlu pilih Energizing Soy Protien Shaklee?

Tidak dinafikan, dengan pengambilan ESP yang betul [ dibancuh dengan air sejuk atau suam kuku] dan pada masa yang betul [ mengikut tips esklusif] sangat membantu penghasilan susuibu dengan cepat berbanding biasa. Ini kerana badan memenuhi keperluan protien yang diperlukan untuk penghasilan susuibu.

Walaubagaimanapun, pengambilan ESP sangat bagus dan lengkap bila diambil bersama set penyusuan seperti set B atau Eu Four Pack yang membantu menyokong kesihatan ibu.

Pentingkah kesihatan ibu?

Jawapan saya, sangat penting. Kesihatan ibu mempengaruhi hasil perahan susuibu.
Ibu yang sihat, mood yang stabil dan bersemangat akan secara langsung membuatkan ibu itu kuat semangat dan terus berkeyakinan untuk terus membuat sesi perahan.

Ibu yang sakit atau tidak sihat akan mengganggu emosi si ibu. Apabila ini terjadi penghasilan susu akan terganggu dan si ibu akan hilang sedikit fokus dan semangat untuk meneruskan sesi perahan jika sakit itu berlarutan.

Ibu yang stress akan lebih hilang fokus pada dunia penyusuan. Tekanan yang dihadapi akan mengganggu emosi dan fikiran si ibu. Apabila ini terjadi susu akan mula menurun penghasilannya.

Ibu yang keletihan dan keletihan yang berterusan juga boleh mengganggu penghasilan susuibu. Ini kerana keletihan ini akan menyebabkan ibu secara perlahan-lahan rasa malas hendak mengepam dan ini akan menjejaskan penghasilan susuibu. Apabila ibu lebih, semua zat akan digunakan untuk proses pemulihan tubuh si ibu dan oleh kerana itulah adakala penghasilan susuibu terganggu terutama zat tidak diganti semula dengan sempurna.

Pengambilan vitamin membantu sedikit sebanyak mengisi kekosongan nutrien dan zat vitamin yang tidak dapat dipenuhi melalui pengambilan makanan harian. Jika anda mencari supplement yang sesuai, boleh refer link ini :
4 set penyusuan yang paling popular.


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Untuk maklumat lanjut sila berhubung dengan saya melalui

Email Yahoo : nnorita78[@]yahoo.com
 Gmail : addinnasa[@]gmail.com
Call/Whatsapp : 012-853-5689

Salam sayang dari Ibu Addinnasa

Jumaat, 23 Mac 2012

Sedekah dan hadiah melembutkan hati

Mac 23, 2012 0 Comments

Teringat perbualan saya dengan si comel Nasa

Nasa : Ibu, ni ada sekeping lagi biskut Aca sedekah aje kat ibu.
Ibu : Sedekah?
Nasa : Ye , ustazah ajar kalau kita banyak sedekah hati kita menjadi lembut.
Ibu : Bagusnya ustazah Aca ni.
Nasa: Ustazah cakap sedekah bukan duit aje, makanan pun bagus.



Tersenyum bila teringat akan kata-kata anak kecil ini.
Pada Jumaat ini saya nak kongsikan satu artikel menarik ini.


Kadang-kadang Allah nak bagi kita rezeki dari sumber yang tak disangka-sangka. Semua tu boleh jadi.  Kalau bukan habuan dalam bentuk wang ringgit pun, mungkin dari segi kesihatan diri kita. Kalau kita tak kena penyakit pelik-pelik tu, itu pun rezeki jugak namanya. Sebab tu, kalau ada ahli keluarga kita sedang sakit, digalakkan kita bersedekah, insyaAllah mudah-mudahan cepat sembuh penyakit tu.
Kalau kita renung-renungkan, amalan bersedekah ni tak perlu banyak pun jumlah dia. Yang penting niat kena ikhlas dan kita buat tu sebab kita faham akan tuntutannya. Ye lah, berapa peratus sangat pun kita guna duit pendapatan kita untuk bersedekah. Kadang tu, bila bukak wallet, kita akan ambik duit yang paling kecik sekali untuk dimasukkan dalam tabung masjid atau untuk bagi kepada yang mintak derma..hehehehe…
Kalau dengar ceramah ustaz-ustaz dan khatib masa khutbah pun, berulang kali ditekankan amalan bersedekah, berzakat dan menginfakkan harta yang kita ada, sebab semua tu bukan hak kita semata-mata. Sedekah dan amal jariah ni lah jugak yang akan jadi bekalan kita masuk kubur nanti selain dari doa dari anak yang soleh dan ilmu bermanfaat yang kita ajarkan kepada orang lain.
Kalau dengar kisah para sahabat zaman Rasulullah dulu, lagi la tak terikut kita. Mereka sanggup sedekahkan semua harta benda semata-mata nak dapatkan keredhaan Allah. Terasa kerdil betul diri kita sebab tak sanggup nak tiru macam tu. Macam ada perasaan takut bila dah bagi sedekah semua sekali yang kita ada, kita pulak akan hidup merempat. Aduh, lemahnya iman kita ni.
Justeru, iktibar yang boleh kita ambil untuk dijadikan motivasi ialah, bila tau kita tak cukup harta dan risau kalau-kalau harta kita tu, bila disedekahkan akan menyebabkan kita pula sengsara, maka sewajarnya kita perlu berusaha lebih kuat untuk menambah harta dan pendapatan kita. Mudah-mudahan, dengan bertambahnya harta dan pendapatan yang dimiliki, kita mampu bersedekah bukan saja lebih banyak, malah lebih kerap.
Tak timbul isu kita akan jatuh miskin dan harta berkurang disebabkan bersedekah. Yang jadi papa kedana tu sebab tak tahu nak generate income secara berterusan. Akur pada pepatah “kais pagi, makan pagi, kais petang, makan petang“. Kan kita digalakkan berusaha, itu lah gunanya akal fikiran yang dibekalkan pada manusia. Kena rajin dan bijak mencari peluang dan rezeki yang halal.
Sebab tu, bagi yang mahir menggunakan pengetahuan dan kebijaksanaan, mereka ni sangat kreatif menukar peluang menjadi pekerjaan dan “mesin” yang dapat menjana pendapatan secara berterusan. Setiap usaha yang mereka lakukan mudah untuk berjaya dan mendapat hasil berlipat ganda. Mereka ni tak rasa risau langsung kalau perlu bersedekah banyak-banyak. Lagi happy dapat tolong ramai orang. Sebab mereka dah ada tools dan mekanisme untuk berjaya. Ini yang patut kita belajar dan jadikan matlamat bila mencari kekayaan. Best kan.
Kan bagus tu bila kita terasa tak mampu nak lepaskan harta dan wang ringgit yang kita ada, maknanya kita kena berusaha lebih gigih untuk mencari pendapatan agar kita dapat bersedekah dengan lebih banyak (tapi, dugaan syaitan pun lagi power.. lagi banyak duit, lagi liat nak sedekah hahaha..)
Takde lagi dah sepatutnya perangai macam cerita Haji Bakhil dan Lebai Kedekut dalam masyarakat kita hari ni. Ramai yang dah belajar tinggi-tinggi dan ada kemahiran macam-macam. Ada yang mempunyai kepakaran dalam bidang perubatan, bersedekah dengan kepakaran mereka (contoh MERCY Malaysia). Ada yang mempunyai kepakaran dalam bidang kejuruteraan, bersedekah dengan pengetahuan dan kepakaran mereka membangunkan semula kampung-kampung yang ranap selepas peperangan dan bencana alam.
Janganlah kita sempitkan skop dan ruang lingkup sedekah ni kepada bentuk wang ringgit saja. Banyak sebenarnya yang kita boleh sedekahkan selain dari wang ringgit. Ilmu yang baik, sumbangan dari segi tenaga dan kudrat. Sumbangan dari segi doa dan nasihat. Macam-macam lah. Janji niat kita ikhlas kerana Allah.
Mudah-mudahan kerja dan kehidupan kita akan menjadi lebih berkat dan sejahtera dengan amalan bersedekah 

Kredit

 Salam sayang dari Ibu Addinnasa

Khamis, 22 Mac 2012

Pembakaran lemak dengan Omega* lebih best!

Mac 22, 2012 0 Comments
Saya yakin ramai wanita, isteri dan para ibu tidak mahu menjadi seperti ini.....


atau seperti ini




Maka pengambilan makanan dan cara hidup kita perlu seimbang.... walaupun banyak pusat kecantikan yang boleh membantu namun kosnya pastilah tinggi.

Namun bagi saya, Omega, Alfalfa dan Herb Lax sangat membantu. Harganya cukup berpatutan. Namun pengambilan buah sangat membantu sistem pembuangan lebih lancar.

Memang antara tips yang bagus kita amalkan untuk elakkan perut buncit ialah kurangkan minum ais, jangan mandi selepas makan serta bersenam setiap hari. Namun supplement turut membantu melancarkan proses itu.

Alhamdulillah telah hampir sebulan makan Omega sebagai pembakar lemak, ia memang memberi kesan yang sangat hebat pada selera makan saya. Alhamdulillah saya dapat rasakan perbezaannya. Memang setelah amalkan makan omega, kita banyak rasa dahaga dari lapar. Dapat rasa berbanding makan Lecithin. Memang ada yang amalkan Lecithin sahaja sudah dapat merasa bentuk badan yang lebih slim dan cantik terutama bagi ibu menyusu kerana penyusuan itu sendiri membantu si ibu membakar banyak kalori.

So jika anda mahu mencuba Omega, Alfalfa dan Herb Lax boleh mendapatkan dari saya dengan konsultasi penuh serta harga yang berpatutan.



* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.



 Untuk maklumat lanjut sila berhubung dengan saya melalui


Email Yahoo : nnorita78[@]yahoo.com
 Gmail : addinnasa[@]gmail.com
Call/Whatsapp : 012-853-5689


Salam sayang dari Ibu Addinnasa

Tips ringkas berjalan ke HK Disneyland.

Mac 22, 2012 0 Comments
Bagi yang ingin bercuti ke HK Disneyland tanpa travel agen, boleh gunakan beberapa panduan ini :

1. Flight + Hotel bersama AirAsiaGo
Untuk mendapatkan harga yang sangat berpatutan, boleh melawat website AirAsiaGo kerana harga yang ditawarkan sangat berpatutan. Kita boleh memilih hotel mana yang kita mahukan mengikut budget kita dan harga memang sangat berbaloi.




2. Bersedia dengan tandas yang tiada paip air.
Bukan mudah untuk menerima keadaan seperti ini ditempat orang ditambah kita datang dari negara Malaysia. Maka biasakan diri membawa air paip di dalam botol mineral dan bawa ke mana2 kita berjalan. Jangan lupa gunakan kertas untuk mangkuk tandas yang disediakan demi memastikan kebersihan lebih baik. Ianya memang disediakan di airport, tandas di hotel [ untuk awam] dan tandas di dalam taman Disney.



3. Makanan halal di Tahitian Terrace
Walaupun kita hanya memakan ikan, namun sumber minyak jika tidak diasingkan dengan makanan yang tidak boleh dimakan, sangat bagus untuk elak dimakan.
Di dalam Taman Disney, telah ada kedai makan yang halal iaitu di Tahitian Terreace. Ia hanya menyediakan makanan Asia. Bagi mencari makanan lain diluar boleh berpandukan beberapa laman web yang turut menyediakan sebagai panduan bersama.




4. Dapatkan peta MTR [ keretapi laju]
Jika ingin berjalan dari Hotel Disneyland ke bandar Hong Kong, kita perlu menggunakan bas dari Hotel ke Taman Disney untuk ke stesen Disneyland, dari situ kita boleh memilih perjalanan yang mahu dituju. Jangan risau, peta yang diberi sangat lengkap. Ianya dalam bahasa Inggeris. 



Mudah2an tips ringkas ini membantu bagi mereka yang ingin melihat negara orang dan membawa anak-anak melihat Disneyland.


Salam sayang dari Ibu Addinnasa

Khamis, 15 Mac 2012

Jangan panik bila susu menurun.

Mac 15, 2012 1 Comments
Ada dalam hidup ada turun naik...namun yang membezakan seseorang itu adalah masa yang diambil untuk dia naik semula apabila dia jatuh.
Sama juga dengan perjalanan penyusuan. Allah takkan beri kita setiap masa susu yang banyak supaya kita tidak jadi riak.

Saya sendiri dah melihat beberapa kes ibu yang berkongsi gambar susu mereka yang banyak dan mereka diuji apabila bekalan eletrik terputus, habis rosak susu yang disimpan. Tidak kurang mereka yang terlupa tutup pintu fridge dengan rapat...hakikatnya ia adalah salah satu ujian buat ibu yang menyusukan anak.

Maka ibu ini akan menjadi dua haluan, satu kumpulan adalah yang akan putus asa dan tidak lagi bersemangat seperti dahulu DAN satu lagi kumpulan adalah mereka yang bangun dari kejatuhan iaitu memulakan semula misi perjalanan penyusuan mereka.

Ada juga yang biasanya bila memerah akan mendapat hasil yang banyak dan adakala diuji dengan hasil susu yang sedikit...maka jangan sesekali panik. Ambil masa muhasabah diri dengan Allah.

Perasan tak semasa susu meriah, dan kerja pejabat yang bertimbun buat kita leka dengan Allah? Solat mungkin ditinggalkan, mengaji entah ke mana...berzikir terus tiada.
Bilamana susu menurun, oh kita tersedar dari alpa. Namun masih ada juga kumpulan yang sibuk mencari manusia sebagai langkah penyelamat.

Alangkah bagus jika tahu susuibu itu adalah rezeki. Rezeki unik yang dikurniakan oleh Alla dari badan seorang ibu yang menjadi makanan buat si anak?
Maka mengapa tidak sahaja kita meminta dengan Allah?
Namun memang benar doa sahaja tidak mencukupi tanpa usaha.
Usaha itu termasuklah lakukan power pumping, menjaga pemakanan supaya dapat semua zat yang diperlukan oleh badan untuk terus menghasilkan susu, banyakkan minum air dan usaha mendekatkan diri dengan Allah.

InsyaAllah dengan usaha yang selari dengan doa, nescaya Allah tidak akan menghampakan kerana kita sabar dengan ujian. Sesungguhnya ujian yang diberikan adalah agar kita mendekatkan diri dengan Allah s.w.t.

Buat bakal ibu dan ibu baru...maka jangan panik bilamana anda diuji dengan hasil yang menurun. Balik pada Allah kerana rezeki itu datang dari Allah jua. Berkawanlah dengan mereka yang sentiasa membimbing anda untuk terus berjaya.

Rabu, 14 Mac 2012

Cerita susuibu: perlu vitamin untuk cantik dan anjal.

Mac 14, 2012 0 Comments
Adakala bila kita dilanda kesulitan atau mendapat sakit kita pasti akan berfikiran bahawa penyakit itu datangnya macam ribut dan untuk baik makan masa dan sering diibaratkan macam siput.

Allah sangat suka pada hambaNya yang mengingatinya ketika dia senang mahupun dia susah. Bila kita diberi nikmat, ucapkan alhamdulillah dan jika ada lebihan rezeki buatlah sedikit sedekah. Jika ditimpa kesulitan, ucapkan innalillah hi wa inna ilaihi rajiun.

Selama 3 tahun saya mula fokus dengan konsultasi penyusuan dan supplement si ibu, saya mendapati ada separuh dari kumpulan customer saya yang mencari supplement sebagai langkah berjaga-jaga di masa depan.
Mereka adalah golongan yang sebenarnya TIADA masalah penyusuan langsung tetapi mereka rata-rata mengakui mereka sering keletihan, kulit wajah yang kusam, kedinginan dan berat badan bertambah selari dengan umur anak.

Maka pada saya mereka adalah golongan yang sangat beruntung sebab mereka dah menyediakan payung sebelum hujan. Alhamdulillah mereka sendiri mengakui bahawa pengambilan vitamin membantu mereka atasi masalah keletihan, tiada lagi wajah kusam, tiada lagi masalahan kedinginan dan yang paling seronok apabila berat badan mereka secara perlahan-lahan telah menurun.

Antara sms/ email yang saya terima dari loyal customer saya :

satisfied customer 1
"Salam kak N, bestnya makan vitamin E dan Osteomatrix...masalah kedinginan dah ok dan paling best erola saya balik seperti anak dara. Dulu besar dan hitam so nampak buruk....sekarang tiada lagi. Terima kasih rekomen the right product to us."

Satisfied customer 2
" N just nak share, suami akak kata breast dah nampak anjal selepas sebulan minum ESP dan paling akak suka malam anak menyusu dah tak merengek macam dulu, agaknya dia kenyang. Suka pula minum ESP ni"

Satisfied customer - Puan Faza
" Puan , saya nak order lagi set yang hari tu...suami saya suka pula so bila makan share cepat la habis. Dah tak de letih2 macam dulu walau drive berjam2 pegi dan balik kerja. Susu makin meriah, saya happy!"

Ini antara testi yang saya sharekan, yang tiada nama tu sebab saya terpaksa rahsiakan kerana ini permintaan customer saya.

Mereka mendapat manfaat vitamin bukan sekadar atas permasalahan mereka tetapi nikmat itu juga terkesan pada perjalanan penyusuan mereka.

Seperti yang pernah saya nyatakan, penyusuan susuibu bukan sekadar pada hasil susuibu semata-mata tetapi kesihatan ibu, nutrisi yang disalurkan, perhubungan suami isteri dan kecantikan yang menjadi milik setiap insan.

Berbeza dengan sekumpulan kecil yang membeli vitamin kerana mengganggap vitamin akan banyakkan susu. Mereka membeli disaat mereka dilanda kemerunduman susu....akhirmya mereka kecewa kerana tidak mendapat apa yang dihajatkan dan paling teruk mereka mengatakan produk itu tidak bagus.
Waktu hasil dah merundum, perlu masa untuk kita mendapat balik hasil seperti zaman kemewahan. Sama seperti mereka yang jatuh, perlu masa untuk bangun dan mengongkah semangat untuk maju semula. Pentingnya menyediakan payung sebelum hujan.

Cuba renungkan...Apakah hebatnya jika stok susuibu yang banyak tetapi si ibu itu sering keletihan, sering merajuk dan mengamuk ( punca dari keletihan), merasa dingin dan tidak endah dengan hak seorang suami, kulit wajah yang hilang seri dan bentuk badan yang hilang kecantikan dan keanjalan?

Kesimpulannya, jika ibu sihat, mood yang ceria dan bersemangat , isteri yang hebat untuk sang suami sangat penting membantu perjalanan penyusuan yang lebih hebat!

Selasa, 13 Mac 2012

Tips membeli set penyusuan yang sesuai dengan anda.

Mac 13, 2012 0 Comments
These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Saya dapati ramai ibu yang kini prihatin dengan penyusuan susuibu. Hakikatnya penyusuan susuibu bukanlah berkisar tentang stok susuibu beku semata-mata, tetapi kepada kesinambungan usaha ibu untuk kekal sihat dan mampu menghasilkan terus susuibu serta menjadi seorang isteri yang baik kepada seorang suami.

Pada saya, tidaklah hebat mana seorang ibu itu jika ia mampu hasilkan banyak stok susuibu sehingga penuh deep freezer namun disebalik itu, si ibu itu mempunyai masalah dalaman iaitu tidak dapat menjalankan tanggungjawab yang sepatutnya sebagai seorang isteri atas alasan kedinginan, kulit wajah yang kusam, bentuk badan yang hilang keanjalan serta kesihatan yang tidak seimbang.

Maka pengambilan vitamin sebenarnya bukanlah untuk banyakkan susuibu. Walaupun vitamin telah diyakini ramai ibu membantu penghasilan susuibu dengan cepat namun sebelum anda membeli, pastikan anda tahu set mana yang sesuai dengan anda dan budget anda. Jangan terikut2 dengan orang lain kerana hanya kita yang tahu kekuatan dan kemampuan kita.



1. Set B : Mengandungi Multivitamin dengan dengan zat besi, Vitamin B, vitamin C, dan Alfalfa

Tips membeli : Sesuai untuk ibu yang TIDAK  mempunyai masalah penyusuan dan bagi bayi yang mempunyai masalah eczema,  set ini dapat membantu namun si ibu perlu banyak minum air masak.
Kurang sesuai untuk ibu-ibu yang baru melahirkan / berpantang kerana tidak sesuai untuk bayi yang mengalami jaundice dan ada sesetengah bayi mengalami sedikit cirit dengan alfalfa.
Set ini hanya sesuai untuk mereka yang mahu memastikan nutrisi susuibu terjaga dengan baik.


2. Set Eu Four Pack : Mengandungi Multivitamin dengan dengan zat besi, Vitamin B, vitamin C, dan Kalsium.
Tips membeli : Sesuai untuk ibu-ibu yang mengalami kemeruduman susu ketika haid (PMS). Ia juga sesuai untuk ibu yang bekerja dan sering merasa keletihan melampau, mood yang cepat berubah dan mereka yang ada masalah tekanan.
Tidak kurang juga set ini sesuai untuk ibu yang sering sakit belakang dan masalah kerapuhan gigi.




3. Set E : Mengandungi  Multivitamin lengkap dengan zat besi, Vitamin B, vitamin C, Kalsium dan Alfalfa 

Tips membeli : Set ini memberi kesan yang lebih yang tidak kurang bagusnya kerana kandungan Alfalfa yang mempunyai khasiat protien di dalamnya. Namun jika pengambilan alfalfa membuatkan baby cirit, sila pastikan anda dapatkan nasihat dari pengedar anda.


4. Set 3M : Mengandungi Multivitamin lengkap dengan zat besi, Vitamin B, Vitamin C, Kalsium, Alfalfa dan ESP. 

Tips membeli : Sangat dicadangkan untuk ibu yang mengalami masalah penyusuan.Masalah penyusuan yang dimaksudkan ialah, si ibu menghadapi masalah penghasilan susu walau telah melakukan perahan setiap 2 jam dan minum air sekurang-kurangnya 3L sehari… maka set ini membantu membaiki mana-mana kekurangan atau ketiadaan zat yang diperlukan oleh badan agar tubuh si ibu dapat berfungsi dengan baik sekali. 
Set ini juga  sesuai untuk ibu yang mempunyai stok yang sedikit, atau yang tidak mempunyai stok susu yang banyak Bagi ibu-ibu yang baru mula nak menyimpan stok ini adalah pilihan yang tepat. 
Set yang paling sesuai untuk ibu yang ingin relaktasi / induce relactation -contohnya ibu telah berhentikan menyusui anak, jika mengamalkan set ini, bersedia untuk pam dengan kerap bagi stimulasi susu, bersama2 tips yang saya bagi, insyaAllah penyusuan boleh dimulakan semula dengan syarat ibu kuat berusaha. 
Saya juga syorkan ibu2 yang mempunyai bayi kembar mendapatkan set ini kerana ia sangat membantu anda sihat, mampu mengawal tekanan dan badan juga mampu menghasilkan susuibu dengan cepat provided anda kerap mengepam dan memenuhi 3 syarat penyusuan.
 
Perjalanan penyusuan dua tahun ini menuntut ibu menyusu secara kerap atau pam secara konsisten dan melengkapkan tubuhnya dengan zat dan nutrisi yang boleh diperolehi melalui pemakanan yang sihat. Namun berapa ramai ibu-ibu hari ni yang betul-betul menjaga pemakanan yang berkhasiat? Apa yang ibu makan, itulah yang disalurkan kepada anak melalui susu ibu. Supplement sangat membantu mengisi ruang kosong dalam tubuh ibu terutama bagi yang mempunyai kekangan untuk amalkan pemakanan mengikut piramid makanan yang disarankan.

Buat renungan bersama....

” Syarikat susu formula saling berlumba untuk menghasilkan susu yang kaya dengan pelbagai formula namun sedarkah kita ianya tidak mampu untuk menandingi susuibu, anugerah terbaik buat si manja? Tidakkah kita juga mahu berikan yang terbaik buat si manja kita?”. 

Sila hubungi saya untuk dapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, dan dapatkan tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian  dari saya sebagai Shaklee independent distributor anda.



Untuk maklumat lanjut sila berhubung dengan saya melalui
Email Yahoo : nnorita78[@]yahoo.com
 Gmail : addinnasa[@]gmail.com
Call/Whatsapp : 012-853-5689


Salam sayang dari Ibu Addinnasa

Isnin, 12 Mac 2012

Tips bercuti dengan anak yang sihat!

Mac 12, 2012 0 Comments

Setiap penulisan dan perkongsian saya bersandarkan pengalaman saya membesarkan dua anak saya.

Dulu asal travelling atau balik dari berjalan, anak mudah demam. Memang senang orang tua jawab " Biasalah tu perubahan cuaca, esok lusa baiklah tu"

Namun selepas saya mengenali bidan makcik Maznah, baru saya belajar yang anak kita akan jarang sakit apabila :

1. Mereka kerap minum air masak.
2. Mereka kerap mandi.
3. Mereka rajin makan buah.

Bilamana anak kita kerap minum air, ia sangat membantu agar badan mereka tidak kering dan suhu sentiasa stabil. Bagi anak-anak, sangat bagus jika mereka dapat minum 500-1000 ml sehari. Namun perasan tak bila kita travelling, kita mudah lupa untuk mengingatkan anak2 supaya minum air. Adakala kita leka kerana terlalu asyik berjalan, kita lupa untuk pastikan anak kita minum air sekerap mungkin.


Jika anda hanya bercuti di rumah orang tua di kampung, maka pastikan anak mandi 3 kali sehari....iaitu pagi, tengahari dan petang. Ini sangat bagus kerana adakala anak kita aktif dan terdedah dengan banyak bakteria. Mandikan mereka dengan membasuh ke seluruh tubuh dari rambut sampai ke kaki. Ia sangat bagus untuk memastikan anak kita dalam keadaan bersih dan dapat mengelakkan kuman dan bakteria merebak.


Apabila berjalan atau bercuti, jika anda singgah dihentian rehat jangan lupa membeli buah untuk diberi kepada anak-anak. Buah ini membantu mereka mendapat cukup vitamin C dan mendapat cukup serat untuk tubuh mereka. Buah banyak mengandungi air, serat dan vitamin C dan ini sangat bagus untuk imunisasi.


Walaupun 3 perkara ini amat remeh pada sesetengah orang, namun pada saya...ia sangat membantu untuk kita gembira apabila anak kita sihat. Tiada yang lebih mahal dari kesihatan seorang anak.

Supplement jika perlu.

Anda juga boleh memberikan anak anda yang berusia setahun ke atas Omega dan Meal Shake Shaklee sebagai tambahan dan bertindak sebagai pemakanan lengkap. Ia sangat bagus untuk imunisasi anak dan membantu atasi masalah anak yang cerewet makan.
Gambar ehsan Ain Rahim



 Untuk maklumat lanjut mengenai produk Shaklee,  sila berhubung dengan saya melalui
Email Yahoo : nnorita78[@]yahoo.com
Gmail : addinnasa[@]gmail.com
Call/Whatsapp : 012-853-5689


 Salam sayang dari Ibu Addinnasa

Ahad, 11 Mac 2012

Susuibu : kesinambungan makanan bayi sejak dari dalam kandungan.

Mac 11, 2012 0 Comments
Masa mengandungkan Nasa 7 bulan, sebabkan contraction sering berlaku saya suarakan pada Dr Mattu untuk keluarkan baby awal. Tapi apa kata beliau?
“ Rahim adalah tempat terbaik untuk pembesaran bayi sehingga 9 bulan dalam kandungan. Ini kerana ia mendapat secukup khasiat dari pemakanan si ibu. “


Bila kenang semula, terlintas di fikiran saya....

Bila bayi dalam kandungan, si ibu akan berusaha menjaga pemakanan, mengambil vitamin supaya baby terus membesar dengan sihat dan kesihatan si ibu turut terjaga. Rata-rata ibu yang saya kenal, mereka concern dengan apa yang mereka makan, amalkan, cara hidup sihat supaya anak dalam kandungan itu membesar dengan baik dan sihat.
Apabila bayi lahir, segolongan besar masih dengan prihatin dengan keperluan pembesaran anak maka dengan ini mereka nekad untuk member yang terbaik iaitu susuibu.


Sayangnya penyusuan susuibu dianggap remeh oleh sesetengah pihak termasuk doctor yang tidak menyokong penyusuan susuibu. Memang benar, apabila bayi telah dilahirkan ibu mempunyai pilihan untuk memberi susuibu [ meneruskan pemberian zat makanan melalui apa yang ibu makan] atau member susu formula.
Namun hanya segelintir sahaja ibu yang prihatin tentang pemakanan mereka. Hakikatnya penyusuan susuibu bukan sekadar bercerita tentang kuantiti hasil perahan semata-mata tetapi nutrisi yang disalurkan adalah paling penting.
Oleh kerana demikian, suami saya sering mengingatkan makan yang bagus, makan yang baik, makan yang berkhasiat agar anak dapat membesar dengan sihat dan baik.
Sejak mengandung saya amalkan protein, multivitamin, b complex, vitamin c dan kalsium. Ini saya teruskan sampailah penyusuan lengkap 2 tahun ke atas.

Apa manfaat setiap ini?



Protien adalah binaan asas kepada sel. Seluruh tubuh kita terbentuk dari protien. 
Memang benar protien boleh di dapati dari ayam, daging, telur dan sumber kekacang namun sangat sukar kita nak pastikan kita boleh mendapat 9 essential asid amino yang sangat penting tetapi tidak boleh dibuat oleh badan.
Selain itu pengambilan sumber protien yang berlebihan dari makanan harian turut mendedahkan kita dengan risiko lemak/ kolestrol.
Keperluan protien yang mencukupi membantu penghasilan susuibu dengan kadar dengan syarat ibu memenuhi 3 syarat penyusuan.
Memadai 2-3 sudu besar ESP*sehari semasa mengandung dan boleh diteruskan dalam penyusuan.





 Vitalea *: Multivitamin yang sangat lengkap dengan zat besi. Penting untuk pembinaan sel darah, supaya ibu tidak pitam dan anak membesar dengan sihat.

B complex* : lengkap dengan biotin dan folic asid yang sangat perlu untuk pembentukan sel darah merah yang sihat dan secara langsung membantu anak membesar dengan sihat. Si ibu akan turut rasa lebih tenang dan mudah mengawal tekanan perasaan.

Vitamin C* : perlu untuk peningkatan sistem imun oleh tubuh. Mamandangkan ia adalah vitamin yang larut air, ia mudah musnah apabila kita berpeluh, terdedah dengan matarhari dan apabila kita stress. So pengambilan vitamin C sangat la penting.



 Ostematrix* adalah kalsium , magnesium dan lengkap dengan Vitamin D. Tanpa vitamin D yang mencukupi ia boleh mengganggu penyerapan zat kalsium itu sendiri. Ianya juga bukan hanya dari kalsium karbonat semata-mata dan ini adalah sangat bagus kerana mengurangkan risiko batu karang dan sembelit.
Kalsium perlu bukan hanya untuk gigi tetapi untuk pembinaan sel darah . Sebab itu apabila badan kurang kalsium, ianya akan diambil dari tulang dan ini akan memberi risiko kepada ibu yang melahirkan dan menyusu kekurangan kepadatan tulang dan akhirnya mendapat risiko osteoporosis iaitu kerapuhan tulang.


 Anda boleh mendapatkan produk ini dari saya dengan harga yang berpatutan. Saya akan memberi konsultasi hanya kepada mereka yang mendapatkan produk ini dari saya.

Untuk maklumat lanjut sila berhubung dengan saya melalui
Email Yahoo : nnorita78[@]yahoo.com
Gmail : addinnasa[@]gmail.com
Call/Whatsapp : 012-853-5689



* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.




Salam sayang dari Ibu Addinnasa

Sabtu, 10 Mac 2012

Belilah dari cawangan yang sah.

Mac 10, 2012 1 Comments
 Ada yang bertanya, di mana boleh dapatkan produk Shaklee ini, so inilah cawangan sah Shaklee. Buat makluman semua Shaklee tidak mempunyai stokis cuma ada cawangan yang sah ini sahaja. Jika ada yang kelihatan seperti stokis, maka sila pastikan tarikh luput produk masih jauh dan masih sesuai untuk dimakan.

Bagi yang mendapatkan vitamin ini dari saya, anda berhak mendapat konsultasi dari saya.
 
Ibu Pejabat Shaklee Malaysia
Shaklee Products (M) Sdn Bhd
A-3A-02, Empire Tower
Empire Subang,
Jalan SS16/1,
47500 Subang Jaya,
Selangor Darul Ehsan
Telefon :603-5622 3188
Fax : 603-5622 3199

Waktu Perniagaan
Isnin hingga Sabtu: 10:00 pagi hingga 7:00 malam

Pejabat Cawangan

Cawangan Kami Waktu Perniagaan Peta Lokasi
Kuala Lumpur
31, Jalan 2A/27A, Section 1,
Wangsa Maju Setapak,
53300 Kuala Lumpur.
Telefon : 603-4142 6442
Fax: 603-4149 6313

Hubungi :
Ida ( Penyelia Cawangan)


Isnin hingga Jumaat
10:00 a.m. to 7:00 p.m.
Sabtu
(Pertama & Ketiga):

10:00 a.m. to 7:00 p.m


Shaklee Kuala Lumpur
Penang
A-2, Jalan Todak 1,
Pusatbandar Seberang Jaya,
13700 Perai.

Telefon : 604-397 4325
Fax: 604-397 4324
Hubungi : Cannie Teoh
(Penyelia Cawangan)


Isnin hingga Jumaat
10:00 a.m. to 7:00 p.m.
Sabtu
(Pertama & Ketiga):

10:00 a.m. to 7:00 p.m

Shaklee Penang
Ipoh
32, Medan Istana 1,
Bandar Ipoh Raya,
30000 Ipoh.

Telefon: 605-241 8260
Fax: 605-241 8263


Hubungi : Eunice Lau
(Penyelia Cawangan)


Isnin hingga Jumaat
10:00 a.m. to 7:00 p.m.
Sabtu
(Pertama & Ketiga):

10:00 a.m. to 7:00 p.m


Johor Bahru
14, Jalan Molek 1/10,
Taman Molek,
81100 Johor Bahru.
Telefon: 607-352 5188
Fax: 607-352 4188


Hubungi : Fiona Chow
(Penyelia Cawangan)


Isnin hingga Jumaat
10:00 a.m. to 7:00 p.m.
Sabtu
(Pertama & Ketiga):

10:00 a.m. to 7:00 p.m

Shaklee Johor Bharu
Kota Bharu
319, Section 25, Bandar Kota Bharu,
Jalan Sultan Yahya Petra,
15200 Kota Bharu.
Telefon: 609-747 8688
Fax: 609-747 7711



Ahad hingga Khamis
10:00 a.m. to 7:00 p.m.
Sabtu
(Pertama & Ketiga):

10:00 a.m. to 7:00 p.m

Kota Kinabalu
Lot 7, Tkt Bawah, Lorong Lengkuas,
Wisma Damai, Jalan Damai, Luyang
88300 Kota Kinabalu.
Telefon : 6088-272 087
Fax: 6088-272 089

Hubungi : Amir Bin Kissi
(Penyelia Cawangan)


Isnin hingga Jumaat
10:00 a.m. to 7:00 p.m.
Sabtu
(Pertama & Ketiga):

10:00 a.m. to 7:00 p.m


 Untuk maklumat lanjut mengenai harga, sila berhubung dengan saya melalui
Email Yahoo : nnorita78[@]yahoo.com
Gmail : addinnasa[@]gmail.com
Call/Whatsapp : 012-853-5689


Salam sayang dari Ibu Addinnasa

Jumaat, 9 Mac 2012

Manfaat surah Yassin.

Mac 09, 2012 0 Comments
 Salam bahagia , salam sejahtera buat semua yang sudi membaca blog saya ini....alhamdulillah, hari ni dah Jumaat, esok lusa adalah hari bersama keluarga.

Hari bahagia ini ingin saya kongsikan manfaat membaca surah Yassin. Saya teringat satu sekolah ini, yang menggalakkan anak murid membaca Yassin di awal pagi untuk mendapat lebih keberkatan dan waktu yang sama mendidik hati yang tawaduk pada Ilahi.



Rasulullah S.A.W. telah bersabda yang bermaksud: “Bacalah surah Yasin kerana ia mengandungi keberkatan.” Iaitu:
  1. Apabila orang lapar membaca surah Yaasin, ia boleh menjadi kenyang.
  2. Jika orang tiada pakaian boleh mendapat pakaian.
  3. Jika orang belum berkahwin akan mendapat jodoh.
  4. Jika dalam ketakutan boleh hilang perasaan takut.
  5. Jika terpenjara akan dibebaskan.
  6. Jika musafir membacanya, akan mendapat kesenangan apa yang dilihatnya.
  7. Jika tersesat boleh sampai ke tempat yang ditujuinya.
  8. Jika dibacakan kepada orang yang telah meninggal dunia, Allah meringankan siksanya.
  9. Jika orang yang dahaga membacanya, hilang rasa hausnya.
  10. Jika dibacakan kepada orang yang sakit, terhindar daripada penyakitnya.
  11. Rasulullah S.A.W bersabda: “Sesungguhnya setiap sesuatu mempunyai hati dan hati al-Quran itu ialah Yasin. Sesiapa membaca surah Yasin, nescaya Allah menuliskan pahalanya seperti pahala membaca al-Quran sebanyak 10 kali.”
  12. Sabda Rasulullah S.A.W lagi: “Apabila datang ajal orang yang suka membaca surah Yasin pada setiap hari, turunlah beberapa malaikat berbaris bersama Malaikat Maut. Mereka berdoa dan meminta dosanya diampunkan Allah, menyaksikan ketika mayatnya dimandikan dan turut menyembahyangkan jenazahnya.”
  13. Malaikat Maut tidak mahu memaksa mencabut nyawa orang yang suka membaca Yaasin sehingga datang Malaikat Redwan dari syurga membawa minuman untuknya. Ketika dia meminumnya alangkah nikmat perasaannya dan dimasukkan ke dalam kubur dengan rasa bahagia dan tidak merasa sakit ketika nyawanya diambil.
  14. Rasulullah S.A.W bersabda selanjutnya: “Sesiapa bersembahyang sunat dua rakaat pada malam Jumaat, dibaca pada rakaat pertama surah Yaasin dan rakaat kedua Tabaroka. Allah jadikan setiap huruf cahaya di hadapannya pada hari kemudian dan dia akan menerima suratan amalannya di tangan kanan dan diberi kesempatan membela 70 orang daripada ahli rumahnya tetapi sesiapa yang meragui keterangan ini, dia adalah orang-orang yang munafik.

Khamis, 8 Mac 2012

Sabar datang dari minda?

Mac 08, 2012 1 Comments
Hari ni saya belajar sesuatu dari cerita abah Addinnasa.
Petang tadi abah pergi ke pejabat pos untuk renew lesen memandu. Abah kata , orang yang kat dalam kaunter tu sangat la lambat. Abah dalam barisan sedang beratur dan giliran abah yang ke dua. Orang depan abah yang sama sedang menunggu giliran mendengus kemarahan kerana kelembapan servis orang di dalam kaunter. Begitu juga orang yang beratur di belakang abah. Abah kata memula tu dia turut sama menjadi marah pada orang kat kaunter tetapi tiba2 abah terfikir... Orang kat dalam kaunter tu bukannya sengaja nak melambatkan masa orang lain tetapi mungkin dia perlukan penelitian. Ye la terutama yang melibatkan kenyataan lengkap bagi pemohon insurans poslaju( abah kata orang yang berada di kaunter tu sedang uruskan permohonan insuran poslaju).

Jadi abah kata, dia terus tak jadi nak marah. Abah kata kalau dia marah pun hanya akan buat dia sendiri yang tension sedangkan orang dalam kaunter tak ter kesan pun dengan perasaan marahnya. Jadi abah tak jadi marah. Dia kata buat penat aje marah sedangkan orang dalam kaunter tu akan tetap meneruskan kerjanya dengan penuh ketelitian.

Dijadikan cerita orang yang beratur depan abah terus meninggalkan barisan dengan rasa marah. Begitu juga orang dibelakangnya. Tetapi abah tetap sabar menunggu gilirannya. Akhirnya abah dapat renew lesen memandunya dengan baik sekali.

Pengajarannya, kita yang create situasi. Tak guna nak marah kalau ia hanya buatkan kita stress seorang diri.
Satu lagi kawan dan persekitaran sangat mempengaruhi attitude kita. Maka carilah kawan yang baik dan persekitaran yang sihat.

Rabu, 7 Mac 2012

Mengapa ayah mertua saya minum ESP walau gout ?

Mac 07, 2012 0 Comments
Ayah mertua saya adalah pesakit gout. 14 tahun dahulu beliau menderita dengan penyakitnya itu. Masih ingat cerita abah AddinNasa, ayahnya dulu pernah terbaring menderita kerana kaki bengkak dan tak boleh banyak bergerak. Namun dengan izin ALLAh kini beransur baik malah telah lebih aktif cuma sekali sekala, gout hanya akan menyerang bila beliau lupa akan makanan pantangnya....

Apakah makanan pantang orang gout?
Antaranya ikan masin, ikan bilis, tomato, kekacang, daging yang berlebihan, pisang , durian, ajinomoto dan banyak lagi. Namun paling penting, gout ini dikatakan terjadi apabila pengambilan makanan yang tinggi protien dan menyebabkan urik asid meningkat dengan banyak.


Nasa dan ayahtok di Shaklee Emphire Tower Subang.


Namun mengapa beliau tetap mengambil ESP ?
Bapa mertua saya sehingga kini dah 14 tahun amalkan ESP Shaklee. Ini kerana ESP Shaklee lengkap dengan 9 essential Amino Asid yang tidak boleh dibuat oleh badan. Ayah mertua saya kata 9 Asid Amino inilah yang penting untuk penghasilan sel yang sihat dan membantu antibodi tubuh melawan penyakit dengan baik. Badan kita boleh menghasilkan protien namun 9 ini tidak boleh dibuat oleh badan dan perlu diambil dari luar.
Ke semua protien adalah 22 secara keseluruhan. Namun adalah amat sukar untuk kita pastikan kita mendapat cukup 9 essential asid amino ini, maka pengambilan supplement sangat membantu.

Banyak protien yang berada dalam pasaran tidak lengkap dengan 9 essential amino asid ini. Apakah 9 itu?

Ayah mertua saya memegang prinsip, badan yang sihat terhasil dari sel yang sihat. Sel yang sihat mendapat keperluan semua protien yang diperlukan termasuklah 9 amino asid ini. Bila sel sihat maka penyerapan semua zat vitamin dapat dilakukan dengan baik. 

Protien adalah basic sel. Sel terbina dari protien. Protien penting untuk pembinaan sel dan pembaikkan tisu2 sel. Badan kita secara keseluruhan adalah terbentuk dari protien. Maka pentingnya protien dalam kehidupan seharian. Sebab itu juga, mengapa sering kita baca, komposisi utama susuibu adalah protien. Protien penting untuk bina sel.

Ramai orang menganggap setiap hari dah memadai makan telur, ayam, ikan , daging, kekacang namun tanpa kita sedari adakala pengambilan protien tanpa memikirkan kepentingan 9 asid amino ini. 9 Asid amino ini sangat perlu oleh badan demi memastikan sel kita sihat dan mampu menyerap zat vitamin dengan baik.


Wanita perlu protien
Hakikatnya bukan sahaja wanita malah lelaki perlukan protien. Ahli bina badan turut mengambil supplement protien demi membantu pembentukan muscle dengan baik.
Namun sebagai wanita, kecantikan itu perlu dihargai. Protien perlu untuk keanjalan tubuh badan terutama di bahagian punggung, payudara dan wajah. Pengambilan protien dengan seimbang [ non-essential and essensial] sangat membantu mendapatkan bentuk badan yang menawan.

Ramai yang mengakui selepas pengambilan ESP, dengan izin ALLAH kulit wajah lebih tegang, badan lebih anjal malah lebih bertenaga. Malah pengambilan ESP oleh ibu menyusu turut memberi kesan yang baik pada penghasilan susuibu [ apabila semua syarat dipenuhi], dan bayi membesar dengan baik.

Testimoni.






* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

 Untuk maklumat lanjut mengenai ESP sila berhubung dengan saya melalui

Email Yahoo : nnorita78[@]yahoo.com
Gmail : addinnasa[@]gmail.com
Call/Whatsapp : 012-853-5689


Salam sayang dari Ibu Addinnasa

Selasa, 6 Mac 2012

Eu Four Pack : Susu meningkat semula apabila ibu sihat *

Mac 06, 2012 0 Comments
 Minggu lepas saya terima panggilan dari seorang ibu...dari suara beliau memang saya dapati beliau memang keletihan. Ibu ini menelefon saya untuk mengetahui set mana yang sesuai dengan keadaannya...setelah melihat situasi beliau, saya sarankan mengambil Eu Four Pack.

Kenapa Eu Four Pack?
Dalam kes ini, ibu ini mengepam dengan konsisten tetapi mungkin kerana terlalu keletihan pulang dari kerja membuatkan badan semakin lemah dan penghasilan susu juga terganggu. Maka saya sarankan pengambilan eu four pack sahaja.

Apa yang ada dalam Eu Four Pack dan kepentingannya?
a) Vita-Lea Iron Formula/multivitamin
Dilengkapi dengan 12 vitamin, 7 galian dan zat besi. Kebiasaannya, sekitar usia anak mencecah 6 bulan, kita di syorkan untuk memperbanyakkan sumber zat besi ke dalam makanan anak...contoh terbaik ialah ikan bilis dan bagi ibu menyusu multivitamin atau nama lain vitalea telah di lengkapi dengan iron bagi membantu pembesaran anak dengan lebih baik lg...Ada sesetengah doktor menasihatkan agar ibu yang menyusu perlu memastikan pengambilan zat besi dalam menu harian agar si ibu tidak mudah pitam atau pening selepas memerah mahupun menyusukan anak. Zat besi sangat penting dalam pembentukan sel darah merah. Walaubagaimanapun multivitamin beserta formula zat besi ini tidak disarankan diambil dengan  minuman susu kerana ianya akan mengurangkan efisiensi penyerapan zat besi oleh badan.

b) B Complex
Sangat penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak & protein, Anti stress (sebagai penenang), Membantu meninggikan sistem pertahanan badan, menukarkan makanan(glukos) kepada tenaga dan membantu ibu2 berfikiran positif sentiasa(mood baik..)...so, bila kurangnya stress dan mood happy, secara automatik penghasilan susu akan lebih lancar. Pengambilan pil perancang memerlukan pengambilan b complex yang konsisten kerana pengambilan pil perancang memusnahkan zat vitamin B yang sedia ada di dalam badan si ibu.
 Vitamin B juga dapat melahirkan wajah ibu yang cantikberseri dan tidak kusam.

c) Vitamin C
Sangat penting untuk menjaga salur darah, sebagai antioksidan dan membantu meningkatkan antibodi ibu dan pengambilan Vitamin C membantu meningkatkan kandungan antibodi di dalam susuibu untuk anak yang sedang menyusu. So, sekiranya anda atau baby demam, cuma tingkatkan pengambilan vit c ke 2 biji sehari ...dan bagi ibu2 yg menghadapi puting melecet/luka/berdarah,insya allah akan mudah sembuh...satu lg kesannya kulit makin bersih, cerah & cantik. Vitamin C membantu pembentukan kolagen dengan lebih baik.

d) Kalsium
Kalsium adalah komposisi utama selepas kalsium di dalam susuibu. Ianya sangat penting untuk pembinaan sel darah, saraf, tulang dan gigi. Pengambilan kalsium yang mencukupi sangat membantu dalam kelancaran penghasilan susuibu ditambah apabila si ibu kerap mengepam dan menjaga amalan makan dan minumnya. Pengambilan kalsium membantu kita rasa segar sepanjang hari walau adakala tidak mendapat tidur yang cukup 8 jam sehari. Namun perlu dipastikan , pengambilan kalsium tidak membuatkan kita sembelit. Jika anda mengambil kalsium dan mendapat sembelit, cuba semak semula kandungan kalsium tersebut. Ostematrix adalah Kalsium Shaklee yang lengkap dengan magnesium dan vitamin D.

Apa kata beliau selepas 5 hari?


Pengambilan vitamin sahaja tidak memadai untuk mendapat hasil susuibu yang banyak. Amalan yang perlu dititikberatkan ialah

1. Ibu perlu kerap menyusukan bayi atau mengepam secara konsisten tidak lebih dari 3 jam untuk setiap sesi.

2. Ibu perlu minum air sekurang-kurangnya 3 Liter sehari dan jangan sesekali skip meal.

3. Ibu perlu mendekatkan diri dengan pencipta kerana sesungguhnya rezeki ini datang dari Al Khaliq juga.




Untuk penyusuan, saya bekalkan jadual pam, panduan makan dan konsultasi.

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


 Untuk maklumat lanjut sila berhubung dengan saya melalui
 Email Yahoo : nnorita78[@]yahoo.com
 Gmail : addinnasa[@]gmail.com
Call/Whatsapp : 012-853-5689


 Salam sayang dari Ibu Addinnasa

Euphoria Shaklee Malaysia

Euphoria Shaklee Malaysia