Catatan

Tunjukkan catatan dari Mac, 2012

Susu merundum berpunca dari amalan si ibu?

Imej
Sejak kelmarin saya menerima email bertanyakan tentang set 3M kerana ibu2 ini mempunyai masalah susu makin merundum.....
Dalam sebuah perjalanan penyusuan, waktu inilah yang paling dikhuatiri oleh semua ibu menyusu....


Namun, tahukah kita bahawa keadaan ini boleh mengundang gangguan pada emosi si ibu dan menyebabkan si ibu menjadi



Walaubagaimanapun, jika keadaan ibu itu sentiasa dalam stress/ tekanan dan berlarutan, penghasilan susuibu akan terus terjejas.

Ramai ibu apabila ini berlaku akan cepat melatah....apa sahaja milk booster yang di rekomen akan menjadi pilihan namun yang paling sedih apabila si ibu mengharapkan kesan magic yang segera.

Walhal tanpa kita sedari susu merundum bukanlah berlaku secara mendadak. Ia berlaku secara perlahan-lahan atas tindakan ibu itu sendiri.

Antara punca penghasilan susuibu merosot adalah kerana

1. Si ibu TIDAK mengepam dengan konsisten setiap 2-3 jam. Hakikatnya jika si ibu tidak mampu untuk mengepam setiap 2-3 jam, si ibu perlu berusaha menyedia…

Surah amalan sepanjang penyusuan

Imej
Untuk menjayakan penyusuan, ibu perlu kuat dari segi mental dan fikizal. Namun penyusuan bukan berkisar kepada hasil tuaian susuibu semata2 tetapi lebih kepada bonding, pembentukan hati dan perasaan si anak berkait rapat dengan emosi ibu semasa menyusukan atau memerah. Maka jom amalkan beberapa surah ini agar hati anak yang terhasil adalah hati yang tawaduk pada Ilahi.





Surah Al-Fatihah - Untuk menerangkan hati dan menguatkan daya ingatan

Surah Maryam – Untuk memudahkan ibu bersalin dan memperolehi anak yang sabar dan taat.

Surah Luqman – Untuk memperoleh anak yang cerdik akal dan cerdik jiwa.

Surah Yusuf – Untuk memperoleh anak yang cantik rupa dan cantik akhlak.

Surah Hujurat – Untuk memperbanyakkan susu ibu da dan anak bersifat berhati-hati

Surah Yaasin – untuk ketenangan hati dan anak tidak terpengaruh dengan godaan syaitan yang mengajak kepada maksiat.

Surah Taubah – Untuk membersih jiwa dan terpelihara daripada maksiat.

Surah an-Nahl – Untuk melahirkan anak yang berdisiplin.

(Ruj…

Apa akan jadi bila berhenti makan vitamin?

Imej
Menerima soalan dari seorang customer baru saya....

"Alhamdulillah selepas mengambil ESP dan set skin care, saya dapati kulit saya ada perubahan. Itupun bila minum banyak air. Namun saya suka sebab kini lebih energetic dan no more moody macam dulu2 cepat sangat stress. Soalan saya, jika saya stop vitamin ini apa akan jadi? Adakah kulit saya bermasalah semula?"

Untuk memberi jawapan yang lebih mudah, saya menyediakan satu anologi.

Apabila seseorang itu hanya mendapat zat vitamin dari makanan hariannya, ia ibarat sebuah rumah dengan perabot biasa. Namun apabila individu itu mendapatkan makanan tambahan seperti vitamin dan supplement, ia ibarat sebuah rumah dengan perabot yang mewah sedikit.

Namun apabila kita sudah biasa dan selesa duduk dan berehat di atas sofa ini....



Dan satu hari kita tukarkan kepada kerusi ini ....


Pasti kita boleh menilai keselesaan duduk di atas sofa empuk dengan kerusi rotan kan?
 Mungkin ada orang tak kisah pun duduk di atas kerusi rotan namun, saya …

Vitamin dah luput?

Imej
Ramai yang keliru dengan tarikh luput pada botol Shaklee.


 Cara yang betul membaca tarikh luput ialah

bulan/ tarikh/ tahun @ mm/dd./yy

So jangan keliru ya. Tarikh ditengah-tengah. Jika ada sebarang kemusykilan boleh bertanya dengan pengedar anda.


Untuk maklumat lanjut sila berhubung dengan saya melalui
 Email Yahoo : nnorita78[@]yahoo.com
Gmail : addinnasa[@]gmail.com
Call/Whatsapp : 012-853-5689


Salam sayang dari Ibu Addinnasa

Alam penyusuan : Atasi puting susu tenggelam/ pendek

Imej
Banyak cabaran dalam menjayakan penyusuan....antaranya apabila si ibu di dapati mempunyai masalah flat nipple atau puting susu tenggelam/ pendek. Bila keadaan ini berlaku, bayi akan mudah merengek dan tidak sabar terutama apabila sedang kehausan.


Saya bukan seorang penjual pam, namun ingin saya kongsikan kegunaan pam ini....

Ramai ibu yang hadapi masalah flat nipple atau puting susu pendek maka ini memberi sedikit cabaran buat bayi yang menyusu untuk menghisap bagi mendapatkan susuibu.
Ibu2 yang mempunyai masalah ini boleh cuba dapatkan pam ini di mana2 kedai barangan baby atau di pasaraya yang berdekatan dibahagian barangan bayi. Pam ini biasa berharga belasan ringgit sehingga tiga puluhan....ianya tidak mahal.

Ianya tidak sesuai untuk digunakan sebagai pam untuk memerah susu sekadar membantu mengeluarkan puting yang tenggelam.






Bagi ibu yang ada masalah puting tenggelam, tak salah mencuba mengatasi masalah ini dengan penggunaan pam berbentuk hon ini.



 Salam sayang dari Ibu Addinnas…

Pengambilan protien membantu penyerapan vitamin lebih baik?

Imej
Tersenyum bila customer mengakui pengambilan ESP sangat membantu perjalanan penyusuannya.

"Salam kak N, selepas amik ESP baru saya dapat rasa perubahan terhadap kuantiti susu, rasa menyesal pula tak cuba dari awal" . Hajar, Perak.

Benarkah ESP membantu membanyakkan susu?
ESP atau nama penuhnya Energizing Soy Protien adalah supplement untuk protien. Protien adalah binaan asas sel dan tisu dalam tubuh kita. Gabungan sel akan membentuk tisu, dari tisu membentuk organ seterusnya membentuk sistem. Komposisi utama dalam susuibu adalah protien diikuti oleh kalsium dan zat lain. Protien ini diperlukan untuk penghasilan sel dan membaiki tisu2 sel dalam badan serta ia penting untuk pembesaran bayi.

Sel yang sihat sangat penting. Ini kerana sel yang sihat mampu menyerap semua nutrien dan zat vitamin dengan baik dan optimum. Maka sangat penting kita mempunyai sel yang sihat.


Pengambilan ESP* membantu menghasilkan sel yang sihat. Protien membantu membina dan membaiki sel tisu.

Boleh refer…

Sedekah dan hadiah melembutkan hati

Teringat perbualan saya dengan si comel Nasa

Nasa : Ibu, ni ada sekeping lagi biskut Aca sedekah aje kat ibu.
Ibu : Sedekah?
Nasa : Ye , ustazah ajar kalau kita banyak sedekah hati kita menjadi lembut.
Ibu : Bagusnya ustazah Aca ni.
Nasa: Ustazah cakap sedekah bukan duit aje, makanan pun bagus.


Tersenyum bila teringat akan kata-kata anak kecil ini.
Pada Jumaat ini saya nak kongsikan satu artikel menarik ini.


Kadang-kadang Allah nak bagi kita rezeki dari sumber yang tak disangka-sangka. Semua tu boleh jadi.  Kalau bukan habuan dalam bentuk wang ringgit pun, mungkin dari segi kesihatan diri kita. Kalau kita tak kena penyakit pelik-pelik tu, itu pun rezeki jugak namanya. Sebab tu, kalau ada ahli keluarga kita sedang sakit, digalakkan kita bersedekah, insyaAllah mudah-mudahan cepat sembuh penyakit tu. Kalau kita renung-renungkan, amalan bersedekah ni tak perlu banyak pun jumlah dia. Yang penting niat kena ikhlas dan kita buat tu sebab kita faham akan tuntutannya. Ye lah, berapa peratus sanga…

Pembakaran lemak dengan Omega* lebih best!

Imej
Saya yakin ramai wanita, isteri dan para ibu tidak mahu menjadi seperti ini.....


atau seperti ini



Maka pengambilan makanan dan cara hidup kita perlu seimbang.... walaupun banyak pusat kecantikan yang boleh membantu namun kosnya pastilah tinggi.

Namun bagi saya, Omega, Alfalfa dan Herb Lax sangat membantu. Harganya cukup berpatutan. Namun pengambilan buah sangat membantu sistem pembuangan lebih lancar.

Memang antara tips yang bagus kita amalkan untuk elakkan perut buncit ialah kurangkan minum ais, jangan mandi selepas makan serta bersenam setiap hari. Namun supplement turut membantu melancarkan proses itu.

Alhamdulillah telah hampir sebulan makan Omega sebagai pembakar lemak, ia memang memberi kesan yang sangat hebat pada selera makan saya. Alhamdulillah saya dapat rasakan perbezaannya. Memang setelah amalkan makan omega, kita banyak rasa dahaga dari lapar. Dapat rasa berbanding makan Lecithin. Memang ada yang amalkan Lecithin sahaja sudah dapat merasa bentuk badan yang lebih slim…

Tips ringkas berjalan ke HK Disneyland.

Imej
Bagi yang ingin bercuti ke HK Disneyland tanpa travel agen, boleh gunakan beberapa panduan ini :

1. Flight + Hotel bersama AirAsiaGo
Untuk mendapatkan harga yang sangat berpatutan, boleh melawat website AirAsiaGo kerana harga yang ditawarkan sangat berpatutan. Kita boleh memilih hotel mana yang kita mahukan mengikut budget kita dan harga memang sangat berbaloi.




2. Bersedia dengan tandas yang tiada paip air.
Bukan mudah untuk menerima keadaan seperti ini ditempat orang ditambah kita datang dari negara Malaysia. Maka biasakan diri membawa air paip di dalam botol mineral dan bawa ke mana2 kita berjalan. Jangan lupa gunakan kertas untuk mangkuk tandas yang disediakan demi memastikan kebersihan lebih baik. Ianya memang disediakan di airport, tandas di hotel [ untuk awam] dan tandas di dalam taman Disney.



3. Makanan halal di Tahitian Terrace
Walaupun kita hanya memakan ikan, namun sumber minyak jika tidak diasingkan dengan makanan yang tidak boleh dimakan, sangat bagus untuk elak dimakan.
Di d…

Jangan panik bila susu menurun.

Ada dalam hidup ada turun naik...namun yang membezakan seseorang itu adalah masa yang diambil untuk dia naik semula apabila dia jatuh.
Sama juga dengan perjalanan penyusuan. Allah takkan beri kita setiap masa susu yang banyak supaya kita tidak jadi riak.

Saya sendiri dah melihat beberapa kes ibu yang berkongsi gambar susu mereka yang banyak dan mereka diuji apabila bekalan eletrik terputus, habis rosak susu yang disimpan. Tidak kurang mereka yang terlupa tutup pintu fridge dengan rapat...hakikatnya ia adalah salah satu ujian buat ibu yang menyusukan anak.

Maka ibu ini akan menjadi dua haluan, satu kumpulan adalah yang akan putus asa dan tidak lagi bersemangat seperti dahulu DAN satu lagi kumpulan adalah mereka yang bangun dari kejatuhan iaitu memulakan semula misi perjalanan penyusuan mereka.

Ada juga yang biasanya bila memerah akan mendapat hasil yang banyak dan adakala diuji dengan hasil susu yang sedikit...maka jangan sesekali panik. Ambil masa muhasabah diri dengan Allah.

Perasan…

Cerita susuibu: perlu vitamin untuk cantik dan anjal.

Adakala bila kita dilanda kesulitan atau mendapat sakit kita pasti akan berfikiran bahawa penyakit itu datangnya macam ribut dan untuk baik makan masa dan sering diibaratkan macam siput.

Allah sangat suka pada hambaNya yang mengingatinya ketika dia senang mahupun dia susah. Bila kita diberi nikmat, ucapkan alhamdulillah dan jika ada lebihan rezeki buatlah sedikit sedekah. Jika ditimpa kesulitan, ucapkan innalillah hi wa inna ilaihi rajiun.

Selama 3 tahun saya mula fokus dengan konsultasi penyusuan dan supplement si ibu, saya mendapati ada separuh dari kumpulan customer saya yang mencari supplement sebagai langkah berjaga-jaga di masa depan.
Mereka adalah golongan yang sebenarnya TIADA masalah penyusuan langsung tetapi mereka rata-rata mengakui mereka sering keletihan, kulit wajah yang kusam, kedinginan dan berat badan bertambah selari dengan umur anak.

Maka pada saya mereka adalah golongan yang sangat beruntung sebab mereka dah menyediakan payung sebelum hujan. Alhamdulillah mereka se…

Tips membeli set penyusuan yang sesuai dengan anda.

Imej
These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Saya dapati ramai ibu yang kini prihatin dengan penyusuan susuibu. Hakikatnya penyusuan susuibu bukanlah berkisar tentang stok susuibu beku semata-mata, tetapi kepada kesinambungan usaha ibu untuk kekal sihat dan mampu menghasilkan terus susuibu serta menjadi seorang isteri yang baik kepada seorang suami.

Pada saya, tidaklah hebat mana seorang ibu itu jika ia mampu hasilkan banyak stok susuibu sehingga penuh deep freezer namun disebalik itu, si ibu itu mempunyai masalah dalaman iaitu tidak dapat menjalankan tanggungjawab yang sepatutnya sebagai seorang isteri atas alasan kedinginan, kulit wajah yang kusam, bentuk badan yang hilang keanjalan serta kesihatan yang tidak seimbang.

Maka pengambilan vitamin sebenarnya bukanlah untuk banyakkan susuibu. Walaupun vitamin telah diyakini ramai ibu membantu penghasilan susuibu dengan …

Tips bercuti dengan anak yang sihat!

Imej
Setiap penulisan dan perkongsian saya bersandarkan pengalaman saya membesarkan dua anak saya.

Dulu asal travelling atau balik dari berjalan, anak mudah demam. Memang senang orang tua jawab " Biasalah tu perubahan cuaca, esok lusa baiklah tu"

Namun selepas saya mengenali bidan makcik Maznah, baru saya belajar yang anak kita akan jarang sakit apabila :

1. Mereka kerap minum air masak.
2. Mereka kerap mandi.
3. Mereka rajin makan buah.

Bilamana anak kita kerap minum air, ia sangat membantu agar badan mereka tidak kering dan suhu sentiasa stabil. Bagi anak-anak, sangat bagus jika mereka dapat minum 500-1000 ml sehari. Namun perasan tak bila kita travelling, kita mudah lupa untuk mengingatkan anak2 supaya minum air. Adakala kita leka kerana terlalu asyik berjalan, kita lupa untuk pastikan anak kita minum air sekerap mungkin.


Jika anda hanya bercuti di rumah orang tua di kampung, maka pastikan anak mandi 3 kali sehari....iaitu pagi, tengahari dan petang. Ini sangat bagus kerana a…

Susuibu : kesinambungan makanan bayi sejak dari dalam kandungan.

Imej
Masa mengandungkan Nasa 7 bulan, sebabkan contraction sering berlaku saya suarakan pada Dr Mattu untuk keluarkan baby awal. Tapi apa kata beliau?
“ Rahim adalah tempat terbaik untuk pembesaran bayi sehingga 9 bulan dalam kandungan. Ini kerana ia mendapat secukup khasiat dari pemakanan si ibu. “


Bila kenang semula, terlintas di fikiran saya....

Bila bayi dalam kandungan, si ibu akan berusaha menjaga pemakanan, mengambil vitamin supaya baby terus membesar dengan sihat dan kesihatan si ibu turut terjaga. Rata-rata ibu yang saya kenal, mereka concern dengan apa yang mereka makan, amalkan, cara hidup sihat supaya anak dalam kandungan itu membesar dengan baik dan sihat.
Apabila bayi lahir, segolongan besar masih dengan prihatin dengan keperluan pembesaran anak maka dengan ini mereka nekad untuk member yang terbaik iaitu susuibu.


Sayangnya penyusuan susuibu dianggap remeh oleh sesetengah pihak termasuk doctor yang tidak menyokong penyusuan susuibu. Memang benar, apabila bayi telah dilahirkan…

Belilah dari cawangan yang sah.

Ada yang bertanya, di mana boleh dapatkan produk Shaklee ini, so inilah cawangan sah Shaklee. Buat makluman semua Shaklee tidak mempunyai stokis cuma ada cawangan yang sah ini sahaja. Jika ada yang kelihatan seperti stokis, maka sila pastikan tarikh luput produk masih jauh dan masih sesuai untuk dimakan.
Bagi yang mendapatkan vitamin ini dari saya, anda berhak mendapat konsultasi dari saya. Ibu Pejabat Shaklee Malaysia Shaklee Products (M) Sdn Bhd
A-3A-02, Empire Tower
Empire Subang,
Jalan SS16/1,
47500 Subang Jaya,
Selangor Darul Ehsan Telefon :603-5622 3188
Fax : 603-5622 3199

Waktu Perniagaan
Isnin hingga Sabtu: 10:00 pagi hingga 7:00 malam

Pejabat Cawangan

Cawangan KamiWaktu PerniagaanPeta LokasiKuala Lumpur
31, Jalan 2A/27A, Section 1,
Wangsa Maju Setapak,
53300 Kuala Lumpur. Telefon : 603-4142 6442
Fax: 603-4149 6313

Hubungi :
Ida ( Penyelia Cawangan)

Isnin hingga Jumaat
10:00 a.m. to 7:00 p.m. Sabtu
(Pertama & Ketiga):
10:00 a.m. …

Manfaat surah Yassin.

Imej
Salam bahagia , salam sejahtera buat semua yang sudi membaca blog saya ini....alhamdulillah, hari ni dah Jumaat, esok lusa adalah hari bersama keluarga.

Hari bahagia ini ingin saya kongsikan manfaat membaca surah Yassin. Saya teringat satu sekolah ini, yang menggalakkan anak murid membaca Yassin di awal pagi untuk mendapat lebih keberkatan dan waktu yang sama mendidik hati yang tawaduk pada Ilahi.



Rasulullah S.A.W. telah bersabda yang bermaksud: “Bacalah surah Yasin kerana ia mengandungi keberkatan.” Iaitu:
Apabila orang lapar membaca surah Yaasin, ia boleh menjadi kenyang.Jika orang tiada pakaian boleh mendapat pakaian.Jika orang belum berkahwin akan mendapat jodoh.Jika dalam ketakutan boleh hilang perasaan takut.Jika terpenjara akan dibebaskan.Jika musafir membacanya, akan mendapat kesenangan apa yang dilihatnya.Jika tersesat boleh sampai ke tempat yang ditujuinya.Jika dibacakan kepada orang yang telah meninggal dunia, Allah meringankan siksanya.Jika orang yang dahaga membacany…

Sabar datang dari minda?

Hari ni saya belajar sesuatu dari cerita abah Addinnasa.
Petang tadi abah pergi ke pejabat pos untuk renew lesen memandu. Abah kata , orang yang kat dalam kaunter tu sangat la lambat. Abah dalam barisan sedang beratur dan giliran abah yang ke dua. Orang depan abah yang sama sedang menunggu giliran mendengus kemarahan kerana kelembapan servis orang di dalam kaunter. Begitu juga orang yang beratur di belakang abah. Abah kata memula tu dia turut sama menjadi marah pada orang kat kaunter tetapi tiba2 abah terfikir... Orang kat dalam kaunter tu bukannya sengaja nak melambatkan masa orang lain tetapi mungkin dia perlukan penelitian. Ye la terutama yang melibatkan kenyataan lengkap bagi pemohon insurans poslaju( abah kata orang yang berada di kaunter tu sedang uruskan permohonan insuran poslaju).

Jadi abah kata, dia terus tak jadi nak marah. Abah kata kalau dia marah pun hanya akan buat dia sendiri yang tension sedangkan orang dalam kaunter tak ter kesan pun dengan perasaan marahnya. Jadi …

Mengapa ayah mertua saya minum ESP walau gout ?

Imej
Ayah mertua saya adalah pesakit gout. 14 tahun dahulu beliau menderita dengan penyakitnya itu. Masih ingat cerita abah AddinNasa, ayahnya dulu pernah terbaring menderita kerana kaki bengkak dan tak boleh banyak bergerak. Namun dengan izin ALLAh kini beransur baik malah telah lebih aktif cuma sekali sekala, gout hanya akan menyerang bila beliau lupa akan makanan pantangnya....

Apakah makanan pantang orang gout?
Antaranya ikan masin, ikan bilis, tomato, kekacang, daging yang berlebihan, pisang , durian, ajinomoto dan banyak lagi. Namun paling penting, gout ini dikatakan terjadi apabila pengambilan makanan yang tinggi protien dan menyebabkan urik asid meningkat dengan banyak.


Nasa dan ayahtok di Shaklee Emphire Tower Subang.

Namun mengapa beliau tetap mengambil ESP ? Bapa mertua saya sehingga kini dah 14 tahun amalkan ESP Shaklee. Ini kerana ESP Shaklee lengkap dengan 9 essential Amino Asid yang tidak boleh dibuat oleh badan. Ayah mertua saya kata 9 Asid Amino inilah yang penting untuk pengh…

Eu Four Pack : Susu meningkat semula apabila ibu sihat *

Imej
Minggu lepas saya terima panggilan dari seorang ibu...dari suara beliau memang saya dapati beliau memang keletihan. Ibu ini menelefon saya untuk mengetahui set mana yang sesuai dengan keadaannya...setelah melihat situasi beliau, saya sarankan mengambil Eu Four Pack.

Kenapa Eu Four Pack?
Dalam kes ini, ibu ini mengepam dengan konsisten tetapi mungkin kerana terlalu keletihan pulang dari kerja membuatkan badan semakin lemah dan penghasilan susu juga terganggu. Maka saya sarankan pengambilan eu four pack sahaja.

Apa yang ada dalam Eu Four Pack dan kepentingannya?
a) Vita-Lea Iron Formula/multivitamin
Dilengkapi dengan 12 vitamin, 7 galian dan zat besi. Kebiasaannya, sekitar usia anak mencecah 6 bulan, kita di syorkan untuk memperbanyakkan sumber zat besi ke dalam makanan anak...contoh terbaik ialah ikan bilis dan bagi ibu menyusu multivitamin atau nama lain vitalea telah di lengkapi dengan iron bagi membantu pembesaran anak dengan lebih baik lg...Ada sesetengah doktor menasihat…