Rabu, 31 Ogos 2011

September Special Offer





Sila emailkan kepada nnorita78[@]yahoo.com untuk mengetahui tawaran terhebat bulan September. Tawaran ini adalah khas dari www.anakkuwiraku.com dan tidak melibatkan mana-mana pihak ketiga.



Jangan tunggu lagi... sebab hadiah ini terhad!



Boleh email kepada saya di nnorita78[@]yahoo.com atau sms kan kepada saya 012-8535689 untuk konsultasi percuma.





Salam sayang dari Ibu Addinnasa

Selasa, 30 Ogos 2011

Set bersalin yang selamat untuk menyusukan bayi.

Masih teringat kenangan melahirkan 2 anak lelaki saya...walaupun kedua duanya melalui pembedahan [ceaserean] namun saya melalui pengalaman yang berbeza di mana anak sulung kelahirannya adalah bayi pra matang 34-35 weeks namun dengan berat normal dan keadaan saya tidak sedar manakala anak kedua diberi suntikan separa sedar dengan umur yang matang.

Sejak mengandung lagi saya dah set mind saya hanya akan makan vitamin sahaja dalam berpantang. Walaupun banyak juga set bersalin yang ada dalam pasaran namun tiada satu pun yang dapat mencuri perhatian saya. Saya lebih banyak habiskan masa masa mengandung membaca perihal dan kepentingan vitamin ditambah lagi saya nekad nak menyusukan anak-anak saya. Saya taknak kerana saya makan jamu , anak saya tidak dapat menyusu dengan sebaiknya.

Apa yang saya fikirkan pada peringkat awal ialah vitamin membantu membanyakkan susu saya. Masakan tidak? sehingga anak saya umur 2 tahun , payudara saya akan bengkak seolah-olah saya masih di dalam pantang dan pernah ditegur oleh babysitter berapa meriahnya susu anak saya.
Memang saya rasa beza apabila saya tak makan vitamin. Mungkin sebab pemakanan saya seharian tidak seimbang ditambah tidur yang tidak pernah lengkap 8 jam sehari membuatkan saya mudah keletihan. Maka pengambilan vitamin membuatkan saya rasa sangat berbeza.

Saya jadikan alfalfa dan ESP sebagai booster terbaik saya. Bila mood down atau susu mula rasa tidak meriah, saya amalkan pengambilan alfalfa dan ESP dengan optimum. Memang beza sebab lepas tu susu akan meningkat dengan kadar yang tidak terlalu lama berbanding saya tak makan vitamin.

Saya mula nampak kesan vitamin apabila anak2 saya perlukan suntikan imunisasi , doktor pasti bertanya adakah saya beri anak saya makan kerana perkembangan dua dua anak saya membuatkan doktor sendiri kagum. Masakah tidak bermula dengan si abang, dengan graf pembesaran yang hebat ditambah si adik mempunyai graf perkembangan yang hampir sama dengan si abang. Apabila saya memberitahu saya hanya berikan susu badan, maka doktor terus mengatakan tahniah sebab anak2 saya membesar dengan sihat dan susu saya mencukupi untuk si manja kami. Pengambilan zat besi yang mencukupi membantu pembesaran anak dengan sangat hebat.

Namun masa mematangkan saya. Hakikatnya vitamin tak bantu banyakkan susu. Susu saya banyak sebab dengan makan vitamin, badan saya sihat dan cergas. Maka saya dapat kerap susukan anak saya. Dari situ susu saya bertambah banyak kerana anak saya kerap menyusu. Susu saya beri kesan pada perkembangan dan pertumbuhan anak-anak saya. Gigi mereka juga tumbuh seawal 6-8 bulan memandangkan pengambilan kalsium yang mencukupi dan disalurkan melalui susuibu tadi.

Memang ada sesetengah orang merasakan tidak perlu amik vitamin. Tapi secara jujur, saya amalkan sebab saya tahu kekangan pengambilan makanan seharian saya yang tidak lengkap dan tidak dapat memenuhi piramid makanan. Anak saya membesar dengan baik dengan susuibu. Saya tak perlu risau jika mereka demam atau selsema, kerana saya menjadikan vitamin itu ubat kepada penyakit anak saya. Saya akan amalkan pengambilan vitamin C dengan tambahan lebih dari dos harian biasa apabila anak saya tidak sihat.

Syukur sebab sejak kebelakangan ini ramai ibu2 yang telah membuat pesanan set bersalin dari saya. Ramai juga yang dah melalui berpantang dengan vitamin dan mereka mengakui perbezaan ketara dengan pengalaman bersalin sebelum ini. Ternyata badan kita perlukan vitamin untuk proses penyembuhan. Itulah yang saya setkan dalam minda saya dari anak pertama lagi.
Walaupun melahirkan secara ceaserean saya dapat bergerak aktif seperti orang beranak normal. Paling buat saya gembira bila Doktor pakar yang menyambut kelahiran Nasa memuji cantuman jahitan semasa melahirkan anak sulung Addin, sangat kemas dan elok. Berasa sangat lega dan berbaloi berpantang dengan vitamin.

Hakikatnya berpantang dengan vitamin bukan sahaja mempercepatkan baiknya proses luka sebab kelahiran tetapi bayi juga mendapat manfaat yang sama atas apa yang ibu amalkan. Memang benar susuibu adalah yang terbaik dan sangat berkhasiat namun ianya balik pada apa yang kita makan. Jika elok yang kita makan, maka eloklah yang kita salurkan pada anak melalui susuibu tadi.

Sekiranya anda masih mencari-cari set bersalin, apa kata kelahiran kali ini, amalkan pengambilan vitamin ditambah jika punya niat nak menyusukan anak dengan sebaiknya?

Hakikatnya badan kita perlukan vitamin yang secukupnya untuk digunakan dalam proses pemulihan selepas melahirkan anak.
Rahim kita akan mengecut dan kembali pada bentuk asal apabila kita menyusukan anak secara esklusif 6 bulan yang pertama. Badan kita akan merasa 'warm' bila kita amalkan vitamin dan ianya selamat untuk bayi. Paling penting, selamat untuk bayi.

Namun perlu tahu vitamin apa yang boleh diambil sebelum bersalin, sejurus selepas bersalin ataupun perlu amik selepas beberapa minggu selepas bersalin. Maka dapatkan konsultasi yang lengkap dari saya sekiranya anda mendapatkan vitamin dari www.anakkuwiraku.com.



Boleh email kepada saya di nnorita78[@]yahoo.com atau sms kan kepada saya 012-8535689 untuk konsultasi percuma.

Salam sayang dari Ibu Addinnasa

Aidilfitri 2011

Ramadhan dah meninggalkan kita dan kini Syawal datang menjelma. Masih mengharapkan redha Ilahi untuk menemui Ramadhan pada tahun akan datang.....
Sempena bulan baik ini, saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya buat semua yang mengenali diri ini. Sepuluh jari di susun memohon kemaafan atas segala kekhilafan. Tahun ni kami beraya 3 beranak sahaja memandangkan abah Addin dan Nasa bertugas.
Pastinya seperti orang lain juga, saya menyediakan beberapa lauk pauk untuk juadah raya. Antara lauk yang saya hidangkan untuk anak-anak ialah kuah lodeh, kuah kacang, nasi himpit, serunding daging dan ayam goreng.
Siapa kata tak sayu tak beraya dengan suami tercinta? Namun saya kena kuat demi anak-anak. Addin mungkin sebab dia dah besar, so dia pun faham abahnya tak dapat balik atas urursan kerja. Cuma Nasa sahaja bila berbual dengan abahnya pagi tadi dia meluahkan perasaannya....
" Abah, Aca sedih la beraya tak de abah. Aca cuma beraya dengan ibu dan abang Addin aje. Cepat la abah balik ya"
Tersenyum saya mendengar luahan si kecil.
Walaubagaimanapun, kami pernah dah banyak kali beraya Aidil Adha tanpa abah di sisi maka bak kata pepatah, alah bisa tegal biasa. Alhamdulillah kami masih bersyukur kerana diberi kesempatan untuk merasa kehadiran Syawal dengan senyuman.



Dalam pada itu, alhamdulillah ramai juga yang dah mula membuat pesanan vitamin. Mungkin mereka sibuk menyediakan persiapan raya dan baru tersedar vitamin mereka dah kehabisan. Buat customer yang dah buat bayaran, insyaALLAH Jumaat ini barang anda akan dibuat penghantaran. Sekali lagi terima kasih atas sokongan kalian.
Buat semua customer anakkuwiraku.com nantikan promo September buat anda! Kami akan cuba berikan yang terbaik buat anda dan terima kasih atas sokongan yang diberi.











Boleh email kepada saya di nnorita78[@]yahoo.com atau sms kan kepada saya 012-8535689 untuk konsultasi percuma. Salam sayang dari Ibu Addinnasa

Jumaat, 26 Ogos 2011

Set B, ibu menyusu dan untuk suami juga!

Bulan lepas mak saya datang bertandang di rumah untuk seminggu sebelum mak menunaikan umrah. Trip kali ni mak menegur wajah suami saya yang makin bersih dan cerah. Mak kata dulu suami saya nampak gelap dan kulit wajahnya berjerawat ( disebabkan resdung). So mak pun tanya apa yang suami saya amalkan. Saya cuma jawab, apa yang mak nampak semua vitamin dalam bakul tu adalah semua yang suami saya makan. Termasuklah protien.
Saya pun beritahu mak, protien yang mencukupi akan membantu tubuh menghasilkan sel baru. sel baru ini lah yang akan menyebabkan sel mati yang lama mudah disingkirkan. Kulit wajah akan nampak cerah dan bersih apabila consume cukup protien. Kalau dulu saya selalu ada gastrik dan maigrain, sekarang alhamdulillah pulih sepenuhnya malah dapat berpuasa dengan sangat baik. Syukur sangat.

Bagi ibu menyusu pula, protien membantu mempercepatkan penghasilan susuibu memandangkan protien adalah komposisi utama dalam susuibu diikuti oleh kalsium dan vitamin lain. Dengan protien dan kalsium serta mineral yang mencukupi anak membesar dengan sangat hebat terutama pada seawal usia 0-6 bulan ditambah pula metabolisme bayi masih rendah pada ketika itu. Namun pada selepas usia itu, protien masih memainkan peranan penting kerana protien perlu untuk meneruskan pertumbuhan si anak tadi sehingga dia berhenti menyusu susuibu. Pengalaman menyusu dua orang anak sehingga 2 tahun malah lebih dari itu, anak saya tak berapa nak makan, mereka lebih suka menyusu susubadan berbanding makan. Namun perkembangan dan tumbesaran mereka sangat baik, alhamdulillah.

Ramai yang membuat pesanan dari saya  set B + ESP dan mereka mengakui kesan yang berbeza dengan sebelum mereka mengambil produk ini.
Ditambah seronok apabila vitamin ini boleh diamalkan seisi keluarga dan tidak terhad hanya kepada ibu yang menyusukan anaknya. Cuba tengok testimoni ini.


 Sila klik untuk besarkan imej.

Suami saya sendiri mengakui keseronokan mengambil vitamin, walaupun dulu beliau bukan pengamal yang tegar tetapi kini dengan hasil yang beliau perolehi, kami sekeluarga sangat berpuashati dengan Shaklee.
Anda ingin mencuba? Hubungi saya melalui sms/ whatsapp di 012-8535689 untuk maklumat lanjut.






Boleh email kepada saya di nnorita78[@]yahoo.com atau sms kan kepada saya 012-8535689 untuk konsultasi .


Salam sayang dari Ibu Addinnasa

Khamis, 25 Ogos 2011

Hanya berpantang dengan Shaklee, berat anak naik 1.75kg sebulan

 Makin hari makin ramai ibu2 yang menyedari kepentingan menyusu dengan susuibu. Ramai ibu yang berpantang kini sangat selesa berpantang dengan vitamin. Last week sahaja ramai customer yang membuat belian set berpantang dengan saya.
Ingin saya kongsikan satu testimoni seorang customer saya iaitu Fafa...

Sila klik untuk besarkan imej.
Apa kata beliau?

"salam..
Ok kak..thanks a lot..
Juz nk share dgn akak..hr 2 bwk anak sy g inject sebln. Bl timbang berat dia dh 4.55kg. Lahir hr tu 2.8kg je..susu sy pn semakin byk n excited nk kumpul stok susu byk2 b4 start keje next month..Alhamdulillah n syukur pd Allah...sy pantang kali ni mkn vitamin shaklee je..x sbr nk tgk dia membesar lg sht dgn minum susu ibu yg b'khasiat ni..time kasih n syukur sgt2 sbb dip'temukan Allah dgn akak..mudah2an bf journey sy yg ke2 ni dip'mudahkan Allah..Amin..
"

Amin. Mudah-mudahan lebih ramai ibu yang menyusukan anak dan mengambil berat tentang pemakanan seharian mereka. Apa yang ibu makan disalurkan kepada anak melalui susuibu sebab itu pentingnya si ibu menjaga pemakanannya serta kesihatan diri ibu itu sendiri.

Apakah yang terdapat dalam set berpantang?

  • Multivitamin
  • B complex
  • Vitamin C
  • Zinc
  • Sangat bagus jika diambil bersama ESP, Ostematrix dan alfalfa.

    Apa pula yang ada dalam set penyusuan susuibu?

    • Multivitamin
    • B complex
    • Vitamin c
    • Alfalfa
    • Sangat bagus jika diambil bersama ESP dan Ostematrix

    Jika berminat boleh sms / whatsapp kepada saya. Hanya untuk 3 hari bermula dari semalam, penghantaran adalah percuma namun mengikut terma dan syarat yang telah ditetapkan.





    Boleh email kepada saya di nnorita78[@]yahoo.com atau sms kan kepada saya 012-8535689 untuk konsultasi percuma.


    Salam sayang dari Ibu Addinnasa

    Tidak terhenti pada lafaz " saya beli "

     Vitamin set penyusuan Shaklee menjadi sebutan dan kini hanya search di internet ianya sangat mudah untuk di dapati. Ianya tidak terhad di dalam Malaysia semata-mata namun permintaan dari Singapura dan Brunei juga turut ada kerana hasil testomoni yang sedia ada membuatkan ramai yang teruja untuk mencubanya.

    Bagi warga negara Brunei, anda boleh mendapati vitamin ini dari dua sahabat karib saya dan mereka boleh dihubungi melalui laman web sosial facebook dengan panggilan Ummu Aiman Salleh dan Ummu Furqan. Hubungan kami bukan sekadar kawan malah seperti  adik beradik. Maka mereka berdua banyak menolong memudahkan warga Brunei yang ingin mendapatkan Shaklee. Ummu Aiman sendiri telah memberikan banyak testimoni yang saya pernah post kan dalam entry sebelum sebelum ini.

    Harga 
    Sudah pastinya harga di dalam pasaran Brunei sedikit berbeza dengan pasaran Malaysia. Ini kerana ianya merangkumi kos pengangkutan dan masa yang digunakan oleh dua sahabat karib saya turun ke Miri untuk mendapatkan produk ini. Mereka juga hanya turun ke Miri sekiranya mempunyai permintaan dari kawan-kawan mereka. Kos minyak dan masa antara faktor utama bagi perbezaan harga.

    Memesan dari kawan
    Tidak kurang juga ada yang membeli Shaklee di Malaysia melalui  mengirim dari kawan-kawan mereka yang turun bershopping di Miri. Namun pada saya secara peribadi, adalah lebih baik kita membeli secara langsung dari pengedar atau wakil pengedar atas beberapa sebab  antaranya

    1. mendapat konsultasi yang betul untuk pengambilan setiap vitamin.
    2. boleh terus bertanya sekiranya mempunyai sebarang kemusykilan yang berkaitan dengan            produk.
    3. mendapat ilmu yang berterusan mengenai kebaikan sesuatu produk.
    4. mengetahui lebih lanjut apakah vitamin yang boleh diambil bersama dan mana yang tidak.

    Sebab itu bukan semua perkara kita boleh pandang remeh. Mungkin dari segi penjimatan duit sedikit berbeza namun banyak lagi perkara lain yang perlu dipertimbangkan dan perkara itu adalah apa yang saya nyatakan di atas. Sekiranya anda membeli dari Ummu Aiman dan Ummu Furqan, anda akan diberi konsulatasi secara berterusan melalui kumpulan tertutup yang di uruskan oleh mereka. Mereka sendiri akan merujuk saya bagi menyediakan konsultasi yang lebih profesional.

    Kini Shaklee sedang membuka cawangan rasminya di Indonesia dan insyaALLAH akan dilancarkan secara rasmi pada hujung tahun ini. Mungkin akan di ikuti negara-negara jiran yang lain termasuk Brunei Darussalam. Bagi warga Indonesia sekiranya anda berminat menjadi wakil Shaklee bersama saya dan ingin dapatkan latihan secara penuh melalui email dan forum tertutup kami, boleh hubungi saya melalui email saya nnorita78[@]yahoo.com.








    Boleh email kepada saya di nnorita78[@]yahoo.com atau sms/whatsapp kan kepada saya 012-8535689 untuk konsultasi percuma.


    Salam sayang dari Ibu Addinnasa

    Selasa, 23 Ogos 2011

    Perlunya bertanya dan sesi konsultasi

      Semalam ramai yang baru mengenali blog saya membuat pesanan Euphoria set. Namun seperti biasa saya akan ingatkan konsep asas penyusuan terutama yang mendapatkan vitamin untuk terus menjayakan penyusuan susuibu.

     Saya turut sediakan panduan bagaimana membuat sesi perahan yang konsisten bersama cara makan yang betul. Pengambilan vitamin perlu ada cara dan tips yang betul kalau tidak ia tak beri kesan kepada pengamalnya.

    Begitu juga dengan pengambilan alfalfa yang membantu mempercepatkan penghasilan susu namun tahukah anda pengambilan dengan cara yang salah boleh membuatkan duktus susu tersumbat malah lebih teruk jika susu semakin kering?

    Saya dah amal Shaklee 11 tahun, maka perkongsian saya memang menekankan ilmu supaya kita tahu kenapa kita makan, cara yang betul supaya dapat kesan yang optimum.

    Maka sekiranya anda baru mencuba supplement, tanya dengan secukupnya kepada pengedar serta konsultasi yang beterusan supaya anda lebih memahami keperluan supplement kepada anda. Setiap orang punya cara konsult yang berbeza namun pastikan anda dapatkan semula pengedar anda sekiranya anda punya permasalahan. Demi mengelakkan pengedar yang pandai berjual tetapi tak tahu langsung apa kepentingan produk yang di cadangkan.

    Ada sorang customer ini mahu membeli vitamin C sebanyak 3 botol, lantas saya bertanya ..." tahukah sebotol vitamin C Shaklee boleh consume untuk sehingga 6 bulan?" lantas customer saya jawab ..." Oh tak tahu pula, sebab sebelum ni pengedar lama saya kata sebotol memang untuk sebulan. Maka saya beli untuk 3 bulan sekaligus...jimat postage ". Beliau membeli dengan saya sebab pengedar lama telah berpindah dan tak dapat dihubungi.

    Tersenyum seorang diri memikirkan cara pemasaran pengedar....kalau ya pun nak berjual, berpada-padalah.
    So sebagai pembeli, bertanyalah sehingga anda benar-benar yakin dengan pembelian yang bakal anda buat.


    Boleh email kepada saya di nnorita78[@]yahoo.com atau sms kan kepada saya 012-8535689 untuk konsultasi .


    Salam sayang dari Ibu Addinnasa

    Sabtu, 20 Ogos 2011

    Berniaga, untung , rugi dan rezeki.

     Pernahkah saya ceritakan bahawa perniagaan terakhir arwah abah sebelum dia meninggal adalah berniaga ayam. Sebelum itu banyak juga perniagaan yang abah buat untuk menyara kami sekeluarga. Memang kagum dengan usaha abah membesarkan kami tujuh beradik. Dalam diam, banyak yang saya belajar tentang konsep berniaga, untung rugi , rezeki serta tak kurang juga keberkatan.

    Sebab saya selalu suka bersembang dengan arwah abah, maka saya antara anak yang rapat dengan abah. Apa yang saya tak faham atau tak suka, saya luahkan walaupun memang adakala kena marah tapi saya gagahkan juga. Masih ingat lagi satu hari saya bertanya pada abah satu persoalan yang akhirnya buatkan saya matang terutama bila dah makin dalam dunia perniagaan. Perkara ini terjadi selepas beberapa bulan abah berniaga ayam hidup [ abah sembelih ayam, manakala mak dan adik2 tukang potong ayam dan saya jadi cashier] , tidak jauh dari tempat kami juga ada yang  berniaga ayam hidup. Saya yang ketika itu hanya baru 16-17 tahun dengan akal yang cetek bertanya pada arwah abah ;

    " Abah , rugi la kita kan sebab pasti orang akan kurang datang beli dengan kita apabila kedai sebelah pun jual ayam'' kata saya....

    Abah senyum dan menjawab " Nak, rezeki itu bukannya datang dari manusia. Hanya manusia yang jahil sahaja menganggap bahawa rezeki itu datangnya dari makhluk. Hakikatnya rezeki itu datang dari ALLAH. Maka barangsiapa yang beriman kepadaNYA, menunaikan tanggungjawab serta membahagikan sebahagian hartanya pada jalan ALLAH tidak akan rasa tergugat tentang rezeki yang ALLAH kurniakan."

    Saya senyum dengan senyuman kelat...rasa terpukul kerana memberi soalan yang menunjukkan kebodohan diri. Abah pun memberi contoh tentang sungai Muar yang luas dan besar kerana ianya contoh yang mudah untuk saya fahami..." Mengapa ramai yang memancing ikan tidak boleh mengatakan bahawa sungai Muar itu kepunyaannya dan semua ikan adalah hak dia? Sebab sungai itu luas dan banyak ikan di dalamnya...setiap orang akan punya bahagiannya yang telah diaturkan oleh ALLAH."

    Selepas itu ianya membuatkan saya membuka mata bahawa dalam dunia kita tak boleh ada fikiran bahawa hanya kita sahaja yang berhak berniaga manakala orang lain tak boleh berniaga hanya kerana kita dah meniaga barangan tersebut. Setiap kita mempunyai pilihan untuk membeli dari siapa melalui atas usaha penjual menjual produknya. Saya sendiri akan membeli dengan penjual yang pandai menarik hati saya untuk membeli. Jika penjual itu berlagak , sombong dan tidak boleh bertolak ansur, saya yakin pembeli takkan datang kembali untuk buat belian yang seterusnya.

    Saya masih pegang kata arwah abah, rezeki ini datangnya dari ALLAH bukan dari makhluknya.
    Jika kita berjual tetapi tiada pembeli, atau jualan merosot cuba muhasaah diri dengan beberapa perkara :
    1) harga jual yang tidak lojik yang akhirnya pelanggan mencari alternatif membeli dengan orang lain
    2) servis yang teruk kerana hanya pandai berjual tetapi tidak memberi penerangan lanjut atas barangan yang dijual.
    3) tidak boleh bertolak ansur
    4) pentingkan diri

    Janganlah mudah nak menuding jari, dengan mengeluarkan kata-kata
    " perniagaan saya merosot sebab si A jual murah"
    ataupun
    " perniagaan saya merosot sebab si B aniaya saya".
    Ini kerana rezeki bukan datang dari makhluk.

    Hakikatnya tanya pada diri dulu. Apakah kita benar-benar meletakkan usaha untuk melariskan jualan kita? Atau hanya duduk menunggu bulan jatuh ke riba?

    Teringat saya pada seorang peniaga online merungut kepada saya....
    " Oh bengangnya saya dengan si A sebab meniru bulat-bulat terma dan syarat yang saya buat di web saya" .
    Senyum saya membaca mesej si kawan tadi. Hakikatnya, besar sangatkah impak terma dan syarat yang dia buat sehingga orang lain tidak boleh menyalinnya? Adakah sebab terma dan syarat itu mempengaruhi jualannya?
    Bila saya memberi pendapat, si peniaga ini berkata, " saya tak kisah tapi minta la izin supaya berkat berniaga" ...dan saya membuat anggapan si peniaga ini masih belum matang dalam menilai istilah rezeki yang sebenar-benarnya. Hanya perkara kecil dijadikan satu isu yang besar.   
    Pada saya ibarat kita pergi memancing, tiba-tiba ada antara pemancing yang nak minta satu mata kail...takkan kerana memberi satu mata kail maka kita akan hilang satu tangkapan? Tidakkah kita sedar dengan memberi satu mata kail, ALLAH membukakan lebih luas rezeki dalam bentuk yang lain?
    Perjalanan dalam perniagaan tidak semudah kita belajar ABC, banyak ragam manusia yang kita temui untuk mematangkan fikiran kita secara langsung mendekatkan diri dengan ALLAH s.w.t. Melalui berniaga juga mengajar kita muhasabah diri dan amalan diri. Semoga ALLAH memberi taufik dan hidayah dalam setiap urusan kita. Hanya orang yang sabar dan istiqamah sahaja akan jumpa pintu kejayaan.
















    Boleh email kepada saya di nnorita78[@]yahoo.com atau sms kan kepada saya 012-8535689 untuk konsultasi percuma. Salam sayang dari Ibu Addinnasa

    Pembunuh dalam diam.

     Dalam setahun mungkin beberapa kali kita akan bertemu dengan juadah ini namun hanya hari raya sahaja yang kita dapati meriah sekali.


    Dalam kita seronok menjamah juadah raya, adakah kita prihatin dengan apa yang kita makan? Masih ingat lagi 14 tahun dahulu, arwah abah saya di serang strok pada malam raya yang kedua. Beliau mempunyai masalah darah tinggi secara kebetulan sehari sebelum raya arwah sangat suka makan satay. Rupa-rupanya dalam diam kadar kolestrolnya meningkat dan menyebabkan tekanan darah meningkat seterusnya merosakkan saraf dalam otaknya maka arwah paralyse selama 2 minggu sebelum terus meninggalkan kami 8 beranak buat selama-lamanya.

    Kisah ini menjadikan iktibar buat saya dan suami. Bila nak makan rendang, lemang atau pulut, kami tak berani nak makan banyak sebab tahu kesannya ke atas kolestrol dan jantung. Makan berpada-pada. Sejak awal perkahwinan, keluarga mertua akan pastikan vitamin utama untuk mengurangkan kolestrol wajib ada untuk menampung seluruh keluarga.
     Kami akan makan vitamin tersebut dan fokus pada kolestrol terutama musim perayaan yang banyak dengan jemputan rumah terbuka.

     Tanpa kita sedari ada sesetengah juadah boleh menyebabkan kandungan lemak jahat dalam salur darah makin meningkat.

    Apakah vitamin yang sekurang-kurangnya ada demi mengawal kandungan kolestrol dalam darah terutama dalam mengawal kolestrol jahat iaitu LDL.




    Atau jika anda berkemampuan lebih berkemampuan



    Secara ringkasnya kepentingan vitamin yang dinyatakan ialah :


    Vitamin C sangat perlu dan penting untuk pembuluh darah. Salur darah yang kurang vitamin C ibarat getah paip yang reput dijemur matahari dan bila2 masa sahaja boleh pecah.

    Lecithin penting untuk proses metabolisma, kolesterol, triglycerides dan lemak darah (blood lipids). Memecah serta mencairkan lemak terutama kolestrol. Menurunkan total serum cholesterol dan meningkatkan kolesterol baik (HDL).  Membantu kawal paras triglycerides. Membantu memecahkan lemak badan dan mengurangkan lemak yang tersendat di pembuluhan-pembuluhan darah. Mengurangkan kesan buruk yang wujud dari masalah kolesterol
    GLA ianya mengandungi vitamin E disamping ianya berfungsi untuk menstabilkan keadaan hormone di dalam tubuh badan kita. Ianya juga membantu membakar lemak di dalam salur darah. Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung. Mengawal kencing manis dan darah tinggi. Mengawal kolesterol dan bagus untuk fungsi saraf.

    Vitamin E untuk menguatkan dinding arteri.Menguatkan imuniti tubuh.Memperlahankan proses penuaan.

    Hubungi saya untuk dapatkan harga istimewa!


    Boleh email kepada saya di nnorita78[@]yahoo.com atau sms kan kepada saya 012-8535689 untuk konsultasi percuma.



    Salam sayang dari Ibu Addinnasa

    Jumaat, 19 Ogos 2011

    Pengedar Sah Shaklee di Miri


    Shaklee Sarawak


     Mungkin bagi yang baru mengenali saya, baru membaca blog tidak mengetahui...bahawa saya adalah pengedar Sah Shaklee di Miri. Walau bagaimanapun saya sangat menghargai semua customer saya yang membuat biz secara online dengan penghantaran diuruskan oleh poslaju atau GDex/ Ctlink.

    Sekiranya anda berminat untuk menyertai Shaklee dan mencuba perniagaan Shaklee, boleh emailkan kepada saya agar dapat saya terangkan bagaimana Shaklee membantu mengubah kehidupan saya.
    Latihan saya berikan dalam bentuk forum dan email selain dari panggilan telefon memudahkan komunikasi.

    Hakikatnya tak penting di mana saya berada. Paling penting anda mendapat pesanan anda dengan selamat dan terjamin.
    Bagi yang membuat pesanan dari saya, akan saya berikan panduan dan konsultasi berterusan selagi anda membuat belian dari saya. Ianya membantu saya dan customer saya beroleh keberkatan atas rezeki yang dilalukan. Kurang manis rasanya membuat belian dari orang lain tetapi mohon nasihat dari orang lain. Saya percaya kita membeli dari orang yang kita beri kepercayaan dan bukan atas dasar kasihan semata-mata.


    Saya adalah ibu kepada dua anak, maka saya sangat bahagia apabila customer saya membuat belian dari saya melalui email saya atau untuk kadar segera melalui sms/ text di whatsapp sahaja. Segala email yang di kirim saya cuba beri balasan dalam kadar segera :)
    Saya membuat penghantaran poslaju setiap hari maka pesanan anda akan diterima dalam masa 1-3 hari.









    Boleh email kepada saya di nnorita78[@]yahoo.com atau sms kan kepada saya 012-8535689 untuk konsultasi percuma.

     Salam sayang dari Ibu Addinnasa

    Vitamin saya amal sejak berpantang sebab.....

     Sejak mengandung anak sulung, saya memang nekad hanya berpantang dengan pengambilan vitamin semata-mata. Ini kerana melalui pembacaan saya, apabila seorang ibu melahirkan anaknya, beliau akan kehilangan banyak darah maka badan memerlukan cukup vitamin dan zat untuk proses pemulihan. Ini ditambah apabila saya niat nak menyusukan anak saya, maka saya perlu memastikan badan saya cukup vitamin untuk pemulihan dan secara langsung dapat berfungsi dengan baik dalam penghasilan susuibu. Ditambah saya melahirkan anak secara berpotong [ c-sec] maka saya perlu pastikan rahim saya cepat baik dan jahitannya tidak rosak.

    Ada beberapa kenalan yang saya temui yang melalui kelahiran berpotong seperti saya, jahitan mereka ada yang terbuka, ada pula yang bernanah sehingga sebulan di hospital dan ada juga yang tak mampu bergerak selama berminggu kerana jahitan lambat sembuh dan ditambah tempat jahitan dijangkiti kuman dan merebak.

    Pada awal kelahiran, mak mertua saya berikan saya minum air rebusan kunyit dan terus bacaan kuning anak saya meningkat ditambah anak sulung saya lahir pra matang. Sejak tu lagi la saya cuma percaya pada vitamin semata-mata.
    Saya banyak membaca buku tulisan doc yang pro vitamin seperti Dr Bruce Miller , doc feveret saya. Banyak diterangkan fungsi dan keperluan setiap vitamin.

    Maka vitamin yang paling bagus diamalkan semasa berpantang ialah


    Multivitamin lengkap dengan formula zat besi
    Zat besi sangat penting untuk pembinaan sel darah merah. Tanpa cukup zat besi si ibu akan kelihatan mudah pucat lesi, tak bermaya dan paling teruk mudah pengsan atau pitam. Pengambilan multivitamin dengan zat besi sangat perlu demi memastikan tubuh mendapat semua vitamin yang diperlukan yang adakala tidak dapat diperolehi dari pengambilan makanan harian kita.

    Vitamin b complex
    Membantu menstabilkan hormon maka si ibu tak mudah rasa stress dan tidak mudah meroyan. Ia juga membantu dalam proses pembinaan sel darah merah dan ianya sangat bagus untuk proses pemulihan bagi si ibu yang baru melahirkan anak. Selain itu vitamin B complex juga sangat perlu untuk meningkatkan sistem pertahanan badan.

    Vitamin C
    Semua orang tahu kebaikan vitamin C. Ia bagus dalam membentuk dan meningkatkan antibodi badan kita. Ianya juga penting dalam pembentukan kolagen. Kolagen penting untuk menyatukan setiap sel dalam tubuh. Tanpa cukup vitamin C, kulit mudah luka. sensitif dan gusi mudah berdarah adalah tanda umum yang paling mudah kita ketahui.

    Zinc
    Ianya banyak terdapat dalam ikan haruan dan makanan laut. Namun lebih mudah saya amalkan tablet. Ia membantu mempercepatkan proses baik luka. Zinc antara vitamin yang penting untuk pertumbuhan. Pengambilan zinc dapat dilihat kesannya pada pertumbuhan dan pembesaran bayi, rambut ibu tak mudah gugur dan luka bersalin cepat baik.

    ESP
    Ada sesetengah orang memang tak amik endah tentang keperluan protien dengan mengandaikan sudah memadai makan ikan , daging , telur serta minum air soya yang dibuat sendiri. Namun berapa ramai yang tahu dan ingin ambil tahu bahawa protin hanya bertahan pada suhu yang tidak lebih 36*c. So bila kita goreng dan masak susah tentu suhu melebihi 36*c. Ini akan mengganggu kandungan asid amino dalam protien itu tadi. sebab itu protien yang kita dapat dari makanan yang di masak adalah bersifat ala kadar dan atas dasar janji ada dalam menu. Ramai yang tidak tahu, pengambilan protien yang mencukupi dengan aisd amino yang lengkap membantu dalam penghasilan kulit yang cantik, rambut yang sihat, kuku yang elok serta penghasilan susuibu dengan kadar lebih cepat provided sesi perahan yang konsisten. Malah lebih ketara apabila anak yang menyusu mudah kenyang walaupun ini dinafikan oleh mereka yang tidak pro vitamin. Selama 11 tahun saya mengamalkan ESP Shaklee, saya sangat berpuashati. Walaupun ada suara sumbang yang mengatakan kononnya pengambilan protien boleh menyebabkan gout, untuk pengetahuan kalian, bapa mertua saya yang mempunyai gout mengamalkan pengambilan ESP dalam proses penyembuhan beliau. Ini kerana kandungan asid amino dalam ESP Shaklee adalah lengkap dan selamat diambil.


    Selain ini, apa yang saya amalkan?
    Saya turut amalkan vitamin E untuk pastikan jahitan luar dalam saya baik dan cantik. Doktor yang manyambut anak saya mengakui jahitan dalaman rahim saya sangat cantik dan beliau akui semasa nak keluarkan anak kedua saya dimana saya separuh sedar masa itu. Selain itu ia juga membuatkan perut saya bersih dari kesan balar yang kebanyakan ibu lalui apabila melahirkan anak. Alfalfa saya teruskan untuk memastikan susuibu saya dibuat dengan cepat dan efisein. Disamping pengambilan kalsium untuk menggantikan kalsium dalam badan saya yang digunakan untuk membuat tulang dan saraf anak yang dikandung dan keperluan utama penyusuan adalah kalsium agar anak dapat membesar dengan sihat dan tulang yang kuat.

    Maaf ya, saya tak makan jamu....sebab dalam minda saya, saya hanya perlukan vitamin untuk baik dan menyusu anak. Walaupun jamu boleh diambil bersama vitamin namun saya tidak mahu ianya mengganggu sistem tubuh badan saya kerana saya tidak mahu kecelaruan dalam darah berlaku disebabkan kandungan yang tidak diketahui.

    Maka nasihat saya, jangan jadikan pengambilan vitamin sebagai LAST RESORT terutama apabila menghadapi masalah penyusuan. Alangkah baik ia diambil dari awal supaya badan kita yang sihat akan terus sihat. Ini apabila vitamin dijadikan last resort, kita akan berada dalam kedudukan terdesak dan mengharapkan miracle happen dan masalah dapat di atasi dengan segera. Kita akan kehilangan rasional apabila berada dalam keadaan tertekan. Bila sakit baru nak cari vitamin, badan perlukan masa untuk kenal vitamin, untuk serap vitamin dan ini memakan masa untuk pulih.
     Bak kata orang, penyakit ni datang macam ribut, pulangnya macam siput.
    Berbeza dengan mereka yang buat persiapan awal. Sama juga dengan simpanan. Ada orang simpan duit sejak masa senang supaya bila susah ada simpanan back up. Tetapi mereka yang tidak beringat akan hilang punca apabila terdesak. Sedangkan masa senang tak mahu menyimpan.
    Lebih baik amalkan vitamin semasa sihat supaya ia membantu untuk kita kekal sihat. Bagi yang tidak pro vitamin, tiada paksaan dalam hidup sebab semua orang mempunyai kemampuan yang berbeza.


















    Boleh email kepada saya di nnorita78[@]yahoo.com atau sms kan kepada saya 012-8535689 untuk konsultasi percuma. Salam sayang dari Ibu Addinnasa

    Kenapa perlu tahu kebaikan?

     Sangat baik jika kita tahu apa kebaikan produk yang kita makan.
    Bagi yang baru mengenali Euphoria Breastfeeding Set :
    jom ketahui apa fungsi setiap vitamin ini.
    Vitalea@ Multivitamin dengan formula zat besi :
    Sangat perlu demi memastikan tubuh menerima semua zat dan vitamin yang penting dan perlu dalam menjami kesejahteraan secara am.

    B complex :
    Lengkap dengan 8 kumpulan B yang diperlukan oleh tubuh badan demi membantu tubuh badan bertenaga, otak lebih fokus, emosi lebih stabil.

    Vitamin C :
    Sebagai antioksidan, membantu meningkatkan sistem imunisasi badan.

    Alfalfa :
    Raja segala tumbuhan, membantu meningkatkan imunisasi, mengandungi kalsium dan bagi ibu-ibu yang menyusu ia sangat membantuMEMPERCEPATKAN PENGHASILAN SUSUIBU.
    ** Keempat-empat suplemen di atas terdapat dalam set penyusuan asas yang kami cadangkan. Namun, untuk hasil lebih optimum, anda boleh memilih untuk menambah Ostematrix dan/atau ESP (Energizing Soy Protein)
     Pengambilan protien dan kalsium yang seimbang dan mengikut keperluan tubuh sangat membantu mempercepatkan penghasilan susuibu dan ditambah baik apabila si ibu kerap kosongkan payudara melalui direct feeding atau pumping session.

    Boleh email kepada saya di nnorita78[@]yahoo.com atau sms kan kepada saya 012-8535689 untuk konsultasi percuma. Salam sayang dari Ibu Addinnasa

    Khamis, 18 Ogos 2011

    Syukran ya ALLAH

     Alhamdulillah, rasa lega bila dah beransur baik dari selsema dan demam selama  tiga  hari...syukur. Bertambah syukur walaupun tidak sihat, masih diberi kekuatan untuk berpuasa dan menjalani ibadah pada bulan Ramadhan. Terima kasih atas doa kawan-kawan , alhamdulillah dah beransur baik.
    Mungkin cuaca yang tidak menentu ditambah berbuka dengan air sejuk yang buatkan saya jatuh sakit. Namun saya tetap bersyukur kerana anak-anak tidak berjangkit....ditambah pula sekarang semua anak-anak tidur di katil masing - masing.
    Sekejap sahaja masa berlalu...Nasa dah masuk 4 tahun... rasa puas besarkan anak sendiri. Semuanya depan mata. Syukur pada ALLAH atas rezeki yang dikurniakan. Walaupun hanya buat biz online Shaklee secara kecil-kecilan namun saya mampu memenuhi keperluan anak-anak dan keluarga. Memang pada mulanya takut juga tak berduit tapi bila yakin ALLAH sebaik-baik pemberi rezeki...syukur kini saya sangat bersyukur dengan rezeki yang ada.
    Mungkin inilah keunikkan perniagaan Shaklee. Melalui sistem pemasaran yang adil ditambah dengan sokongan dari rakan-rakan dunia maya yang memberi sepenuh kepercayaan membuat belian vitamin walaupun tak pernah bersua muka. Kami berbiz hanya melalui internet...tidak pernah bersua namun terikat kasih sayang antara kami....alhamdulillah.
    Bagi yang ingin mencuba produk Shaklee, boleh emailkan kepada saya secara persendirian agar saya dapat membantu anda dalam pengambilan vitamin yang betul untuk anda dapatkan kesihatan yang optimum.

    Banyak email yang saya terima untuk mengetahui apa rahsia puan S tentang kecantikkan kulit wajahnya. InsyaALLAH saya akan reply semuanya dalam masa terdekat. Bagi yang belum menghantar email boleh berbuat demikian jika ingin mencuba vitamin yang menjadikan puan S makin cantik, bersih dan berseri!


    Boleh email kepada saya di nnorita78[@]yahoo.com atau sms kan kepada saya 012-8535689 untuk konsultasi percuma.


    Salam sayang dari Ibu Addinnasa

    Rabu, 17 Ogos 2011

    Wajah bersih, berseri dan kulit lebih mulus!

     " Saya amik vitamin ni sebab period saya tak teratur. Tapi siapa sangka lepas makan vitamin ni, suami dan keluarga mertua puji kulit saya makin cantik. Bukan nak puji diri sendiri tapi saya memang dapat rasakan perubahan yang ketara amik vitamin ni. Dulu makan vitamin E pun tak nampak ketara seperti sekarang. Terima kasih kak N"

     Ini adalah testimoni yang saya terima dari seorang customer saya. Beliau mahu dikenali sebagai puan S sangat gembira dan teruja selepas mengambil vitamin yang saya sarankan kepada beliau.

    Beliau amalkan vitamin yang sangat penting untuk seorang wanita mengekalkan kestabilan hormon dan secara langsung ianya dapat melihat hasilnya dari kulitnya yang makin cantik dan berseri.

    Berapa lamakah boleh melihat kesan ini pada wajah bila amalkan? Paling cepat ialah 7 hari dan paling lewat ialah 21 hari.

    Adakah anda ingin tahu apa yang beliau amalkan ?

    Hanya emailkan pada saya di nnorita78[@]yahoo.com dengan tajuk
    Saya ingin kelihatan cantik!

    Saya akan emailkan kepada anda rahsia puan S. Anda juga mungkin menjadi pembeli yang bertuah apabila menjadi testimoni saya!


    Boleh email kepada saya di nnorita78[@]yahoo.com atau sms kan kepada saya 012-8535689 untuk konsultasi percuma. Salam sayang dari Ibu Addinnasa

    Selasa, 16 Ogos 2011

    Membeli online vs offline

     Teringat satu iklan dulu..." Zaman dah berubah, dunia dah maju" memang ada kebenaran dalam kata-kata ini. Kalau dulu, kita biasa membeli barang di kedai atau shopping mall tetapi kini hanya dengan berinternet semuanya boleh dilakukan tanpa perlu ada wang tunai dalam tangan. Hanya dengan buat bayaran melalui bank transfer, kita dah boleh beli barang semudah ABC. Esok lusa barang dah sampai.

    Suami saya pernah bertanya, mengapa saya beli makanan , baju dan barangan secara online? Walhal dekat dengan rumah semuanya ada. Tapi saya jawab sebab saya suka pada servis penjual. Adakala bila beli barangan dikedai, tiada penjelasan yang lebih terperinci.Servis pun ala kadar sebab yang layan tu adalah penjual dan mereka bekerja atas dasar makan gaji. Berbeza dengan penjual online, mereka la boss dan merekalah pekerja. So komitmennya pasti tak sama.

    Saya pernah beli apam polkadot, satay, baju kanak2 dan barangan souvenir MAS melalui internet. Memang seronok bila parcel sampai....anak-anak yang tak sabar nak buka parcel. Alhamdulillah semuanya memuaskan hati saya.

    Dulu kalau cerita pasal biz online, saya cuma andaikan pasti orang yang buat biz internet orang yang pandai IT....punya cetek nya minda ni. Tapi selepas 3 tahun berjinak-jinak dengan dunia blogging...ditambah ada permintaan dari kenalan blogger dalam tidak sedar saya sendiri terlibat dengan jualan secara online. Walaupun saya tak buka kedai maya, namun alhamdulillah ramai yang membuat pesanan dan belian dari saya.

    Dalam keadaan saya yang menetap di Miri Sarawak, tetapi 90% dari mereka yang membuat belian vitamin adalah dari Semenanjung Malaysia. Macam sukar nak dipercayai namun itulah namanya rezeki. Paling penting saya amalkan kejujuran dan saya cuba consult selagi mana daya saya mampu untuk membantu.

    Walaupun ada sesetengah orang yang tak pernah sampai Miri mengandaikan Miri tu jauuuuhhhhhhh ...tapi hakikatnya perjalanan hanya 2 jam suku sahaja dari Kuala Lumpur. Sebab itu saya selalu balik terutama bila ada urusan perniagaan, keluarga atau peribadi. Memang ada customer baru pun tertanya2....sekejap saya di KL, kejap di Muar, kejap di Miri....terbang macam burung.
    Biasanya sesiapa yang buat belian dari saya akan menerima barang 1-3 hari bekerja. InsyaALLAH.

    Hakikatnya tak penting di mana saya berada, paling penting customer saya yang buat bayaran terima barang dengan hati yang senang dan kepuasan apabila saya cuba pastikan penghantaran dibuat pada hari yang sama dengan pembayaran awal. InsyaALLAH.

     Bagi warga  Brunei yang ingin dapatkan produk Shaklee, boleh hubungi saya di talian 012- 853-5689 atau emailkan di nnorita78[@] yahoo.com dengan harga berpatutan.

    Tidak lupa juga kepada mereka yang telah membuat belian melebihi RM500 pada bulan ini, jangan lupa emailkan kepada saya atas rujukan : Angry birds T Shirt For Free! Sertakan nama penuh, alamat dan no telefon dan saya akan hantarkannya untuk anda secara PERCUMA! 

     Gambar hanya untuk tujuan ilustrasi. Warna yang diberi mengikut stok yang ada. Saiz adalah L atau Free saiz sahaja.

    Akhir kata, terima kasih atas sokongan kalian selama ini. Saya akan cuba berikan perkhidmatan yang terbaik buat semua customer saya :)



    Boleh email kepada saya di nnorita78[@]yahoo.com atau sms kan kepada saya 012-8535689 untuk konsultasi percuma. Salam sayang dari Ibu Addinnasa

    Isnin, 15 Ogos 2011

    Kesan bila kurang?

    Seronok sebenarnya mempelajari bidang kesihatan dan pemakanan ini. Pada saya, ilmu yang diperolehi sangat bermanfaat untuk diaplikasi dalam setiap aspek kehidupan kita sehari-hari. Tidak ada yang terkecuali.

    Pagi ini saya membaca satu artikel yang ditulis oleh teman saya, Mommy Lyna, tentang kaitan kekurangan vitamin kepada emosi dan mental kita. Nah! Betapa pentingnya tubuh kita consume vitamin yang cukup bukan sahaja untuk kesihatan fizikal, malahan mental juga (yang membawa kepada emosi yang stabil).

    Berdasarkan artikel tersebut, terdapat 4 jenis vitamin/ mineral penting yang diperlukan oleh tubuh kita demi melestarikan mental dan emosi yang sihat. Saya ringkaskan dalam jadual di bawah.

    # Vitamin/ Mineral Yang Diperlukan Tubuh Kesan Kekurangan Kepada Mental/ Emosi
    1 B Complex vitamin yang paling banyak dikaitkan dengan masalah mental dan otak

    Vitamin B1 kurang kosentrasi dan daya tumpuan

    Vitamin B3 tekanan perasaan

    Vitamin B5 kurang daya ingatan, stress

    Vitamin B6 mudah terasa hati, kurang daya ingatan, tekanan perasaan, stress

    Vitamin B12 kurang daya ingatan, keliru

    Asid Folik tekanan perasaan, gemuruh
    2 Vitamin C

    (bukan untuk kulit sahaja)Kekurangannya menyebabkan seseorang menjadi tertekan

    3 Magnesium Kekurangannya menyebabkan seseorang mengalami tekanan perasaan, sukar tidur
    4 Zinc Kekurangannya menyebabkan seseorang mengalami kekeliruan, ‘blank’, tertekan, kurang motivasi, hilang selera makan, kurang kosentrasi.




    Boleh email kepada saya di nnorita78[@]yahoo.com atau sms kan kepada saya 012-8535689 untuk konsultasi percuma. Salam sayang dari Ibu Addinnasa

    Ahad, 14 Ogos 2011

    Susuibu dan jiwa si anak.

    Renungan pagi Ahad :

    Seorang ibu yang menyusukan anaknya dengan susuibu digalakkan banyakkan mengaji dan berzikir sepanjang menyusukan  atau di kala memerah susu untuk anaknya.Ini kerana susuibu tadi membentuk hati dan jiwa si anak tanpa disedari.
    Ibu yang banyak memberontak, tidak sabar, mudah putus asa dan pemarah akan menghasilkan jiwa anak yang sedemikian rupa.
    Maka jiwa si ibu perlulah kuat dan tenang dan kaya dengan zikrullah kerana ianya juga akan terkandung dalam susuibu tadi. Ini akan melahirkan anak yg mempunyai jiwa yang kuat, tenang dan tawaduk pada pencipta.
    Tanpa kita sedari dengan zikrullah, hati menjadi tenang dan pengaliran susuibu juga akan lebih lancar.
       


    Boleh email kepada saya di nnorita78[@]yahoo.com atau sms kan kepada saya 012-8535689 untuk konsultasi percuma.

    Salam sayang dari Ibu Addinnasa

    Jumaat, 12 Ogos 2011

    Eczema dan puasa

     Semua ibu bapa pastinya mempunyai tanggungjawab besar dalam mendidik anak-anak mengenal diri dan pencipta. Ianya perlukan masa dan dibentuk dari awal lagi.

    Alhamdulillah tahun ini, Addin dah makin kuat dan yakin berpuasa berbanding tahun sebelum ini. Syukur betul saya rasakan apabila bermula Ramadhan tahun ini, dia mula istiqamah berpuasa, solat tahajud serta sunat dhuha bila cuti sekolah. Syukur ya ALLAH !
    Jika dulu, risau juga saya jika Addin tak hafal bacaan2 solat tapi kerisauan ini lenyap apabila abah memilih untuk menghantar Addin sekolah Tahfiz. Ia benar-benar membantu Addin cepat pandai belajar solat, mengaji dan banyak perkara-perkara berkaitan agama yang dipelajari bersama cikgu sekolah Tahfiznya.

    Sepanjang 10 hari pertama Ramadhan, abah berada dilaut maka saya dan Addin sahaja berpuasa di rumah. Abah pesan agar saya pastikan menyediakan juadah berbuka untuk Addin mengikut seleranya sebagai tanda reward kerana berjaya menahan diri dari lapar dan dahaga sepanjang hari. Saya menyediakan pelbagai jenis air yang Addin mahu dan saya pastikan dia akan minum dengan banyak sehingga waktu masuk tidur.

    Namun sesuatu yang saya sedari, kulit Addin adakala kering sangat akibat berpuasa. Apabila ini berlaku saya akan pastikan dia mengambil GLA dan vitamin C chew sebelum tido bersama ESP + PD. Saya akan bancuhkan dengan sedikit kepekatan ESP agar protien yang cukup membantu tubuh Addin menghasilkan sel baru yang sihat dan cantik.

    Syukur, esoknya kulit Addin akan nampak lembap seperti kulit orang biasa. Tak sia-sia beri Addin makan GLA....GLA untuk seimbangkan hormon. Protien pula untuk bina sel baru dan pastikan sel sedia ada sihat. Vitamin C pastinya sebagai keperluan dalam penghasilan kolagen.

    Syukur dengan izin ALLAH, Ramadhan ini lebih indah dari sebelum ini di mana anak-anak dah mendapat manfaat setelah consume Shaklee dengan konsisten.






    Boleh email kepada saya di nnorita78[@]yahoo.com atau sms kan kepada saya 012-8535689 untuk konsultasi percuma. Salam sayang dari Ibu Addinnasa

    Khamis, 11 Ogos 2011

    Susu dah mula meningkat!

     Beliau baru mencuba dalam seminggu.... sebelum ini, sangat risau kerana susunya kurang dan sukar nak buatkan stok untuk si manja. selepas mendapat konsultasi penuh pengambilan produk dan cara yang betul untuk banyakkan susu melalui pengambilan vitamin.

    Namun beliau mengambil produk yang disarankan dan beliau memang sentiasa keep in touch dengan saya untuk konsultasi. Beliau amalkan set B + ESP....kesannya sangat bagus. Anda bagaimana? Mahu mencuba?


    Bagi yang dah buat pembayaran, saya harap tolong emailkan atau sms details untuk tujuan penghantaran . Terima kasih!


    Boleh email kepada saya di nnorita78[@]yahoo.com atau sms kan kepada saya 012-8535689 untuk konsultasi percuma.



    Salam sayang dari Ibu Addinnasa

    Berbaloi kah beli?

    Ada yang bertanya, kenapa vitamin Shaklee nie mahal berbanding vitamin yang berlambak di pasaran? Nak kata dari segi kuantiti, kadang-kadang yang di jual di pasaran tue nampak lebih berbaloi, dah lah harganya murah...

    Sejujurnya, saya akui bahwa vitamin Shaklee nie memanglah vitamin mewah, namun ianya tidak semahal yang anda sangka, dan sesiapa jua mampu memlikinya!

    Keduanya, vitamin Shaklee ialah vitamin natural/ semulajadi, asli tanpa pewarna tambahan, pengawet, perasa dan yang pasti, tanpa silika gel dan BUKAN vitamin sintetik.

    Jom kit aikuti perbezaan di antara vitamin semulajadi & vitamin sintetik:
    *Kredit kepada Vitamin Semulajadi.

    1. Penghasilan

    -Vitamin natural dihasilkan dari ekstrak bahan2 semulajadi dengan mengambil intipati yang diperlukan dan menyingkirkan fiber. Contohnya pembuatan vitamin C natural diperolehi dari mengambil pati asid askorbik dalam buah limau dan menyingkirkan serat2nya.

    -Vitamin sintetik dihasilkan dari manipulasi bahan kimia yang mempunyai ciri2 seakan-akan bahan yang terdapat dalam vitamin. COntohnya asid askorbik (vitamin C) mempunyai formula empirik C6H8O6, jadi gabungan dari molekul2 karbon, hidrogen dan oksigen ini boleh dihasilkan dari apa2 bahan bagi menghasilkan asid askorbik.

    2.Keserasian dengan badan

    -Vitamin natural dihasilkan dari bahan2 makanan kita, jadi ia bertindak dengan lebih baik dan semulajadi dengan tubuh. Ia tidak mendatangkan kesan sampingan, dan memberi kesan yang lebih baik.

    -Vitamin sintetik, walaupun formulanya sama, ia tetap tidak sama dengan vitamin natural, apa lagi dengan makanan asli. Ini kerana penghasilannya pun bukan dari sumber makanan. Jangan terkejut kalau saya katakan tar yang digunakan untuk menurap jalan raya adalah salah satu bahan untuk menghasilkan vitamin B complex pada vitamin sintetik.

    3. Harga

    -Vitamin natural tentunya lebih mahal kerana penghasilannya dari bahan2 semulajadi memerlukan kos bahan yang lebih tinggi.

    -Vitamin sintetik biasanya lebih murah dan adakalanya diberi percuma saja.

    4. Kesan kepada tubuh badan

    -Vitamin natural mengambil intipati dari bahan2 semulajadi, jadi ia tidak meninggalkan bahan2 yang perlu, walaupun bukan bahan utama dalam vitamin tersebut. Contohnya kalsium memerlukan magnesium vitamin D untuk menjadikan penyerapannya lebih optimum. Kalsium yang tidak diserap dengan sempurna akan disimpan dlam ginjal dan boleh menyebabkan batu karang atau batu buah pinggang.

    -Vitamin sintetik, oleh kerana pembuatannya adalah untuk menghasilkan sejenis bahan tertentu, makan kebanyakan vitamin sintetik datang dalam bentuk ’solo’, misalnya kalsium tanpa magnesium dan vitamin D, jadi kita kena amik magnesium dan vitamin D dari sumber lain. Begitu juga dengan vitamin2 lain, yang memerlukan ‘kawan’ untuk bertindakbalas dengan sempurna, tapi tidak ada dalam vitamin sintetik.

    5. Kesan jangka panjang

    -Vitamin natural tidak mendatangkan kesan sampingankerana penghasilan dari bahan2 seperti yang dinyatakan di atas (bahan semulajadi).

    -Vitamin sintetik mempunyai banyak kesan jangka panjang, salah satunya akibat ketidakstabilan bahan2 yang terkandung dalam vitamin sintetik itu sendiri, dan manipulasi kimia yang dilakukan dalam proses penghasilannya.

    Di sebabkan inilah kami sekeluarga memilih vitamin natural Shaklee sebagai pemakanan tambahan kami sekeluarga. (^_-)


    Boleh email kepada saya di nnorita78[@]yahoo.com atau sms kan kepada saya 012-8535689 untuk konsultasi percuma. Salam sayang dari Ibu Addinnasa

    Amalan rohani untuk menjayakan penyusuan.

     Adakala kerana kesibukan dengan tugas kerja di pejabat ditambah berlarutan dengan kerja rumah selepas pulang kerja, kita terlupa sesuatu....MASA KITA UNTUK ALLAH, pencipta sekalian alam.

    Bagi mereka yang beringat, pasti disediakan masa untuk mengaji dan berzikir memuji ALLAH. Dalam firman ALLAH....         

    Tidak Aku Jadikan Jin dan Manusia Melainkan Untuk Menyembah Aku - Az-Zariyat:56


    Memang kita solat...solat yang wajib. Hanya beberapa minit kita dengan ALLAH, tetapi adakah HATI kita ada untuk ALLAH waktu itu?

    Arwah abah pernah pesan, jangan lupa sediakan ruang MASA untuk ALLAH, barulah akan dapat nikmat kasih sayangnya, rezeki yang hebat, rahmat yang luas.
    Bercerita tentang rezeki, mengingatkan saya dengan rezeki anak2 saya melalui susuibu. Alhamdulillah ternyata, perjalanan penyusuan saya walaupun terdapat ujian, saya mampu melaksanakan dan menyempurnakan selama 2 tahun malah lebih dari itu.

    Saya selalu berpesan pada kawan-kawan yang menyusu anak, jangan lupa mengaji surah Al waqiah tiap malam, zikirkan Asmaul Husna terutama Ya Matin....sebenarnya amalan ini adalah supplement kepada rohani kita.


    Kita hari ini sibuk mencari supplement jasmani, tanpa kita sedari kita kekurangan supplement rohani. Mengapa saya kata ianya supplement? Ini kerana makanan utama adalah solat.

    Sempena bulan baik ini, mari kita tingkatkan amalan kita pada yang Esa. Semoga rezeki kita diberkati. Semoga susu yang mengalir ke dalam mulut anak tadi penuh dengan barakah berkat mulut ibu dia yang banyak berzikir.

    Pada saya secara peribadi, apabila seorang ibu itu menyusukan anaknya dengan susuibu, dia telah menunaikan tanggungjawabnya sebagai ibu yang baik. Bertambah baik lagi apabila dilengkapi dengan ucapan zikrulah dan amalan mengaji , susuibu yang mengalir tadi akan membentuk hati anak yang lembut dan penuh tawaduk pada pencipta, insyaALLAH.


    Bagi ibu-ibu yang mempunyai masalah kelancaran dalam penghasilan susuibu, cubalah banyakkan berzikir Ya Matin serta jadikan mengaji Al Waqiah satu amalan. InsyaALLAH dipermudahkan rezeki untuk anak tadi.






    Boleh email kepada saya di nnorita78[@]yahoo.com atau sms kan kepada saya 012-8535689 untuk konsultasi percuma.


    Salam sayang dari Ibu Addinnasa

    Rabu, 10 Ogos 2011

    Rutin surirumah di bulan Ramadhan

    Bermula bulan Ogos dan sempena Ramadhan, jadual waktu persekolah anak terutama sesi petang mempunyai perubahan....maklumlah demi memberi ruang pada cikgu-cikgu sekolah sesi petang untuk menyiapkan juadah berbuka puasa. Maka, rutin ibu juga turut berubah.

    Seawal jam 1.30pm Addin dan Nasa memulakan sesi persekolah pada waktu petang. Sebaik sahaja pulang ke rumah, ibu akan pastikan kain jemuran siap diampaian. Selepas itu barulah ibu menyiapkan semua alamat customer di atas slip poslaju untuk dibuat penghantaran hari tersebut. Tiga jam tak lama mana, memadai ibu sempat siapkan packing kemas2 semua order dan siap dengan alamat, jemput anak2 balik dari sekolah terus ke poslaju buat penghantaran.

    Selepas membeli juadah berbuka, kami pulang ke rumah dan pastikan kain jemuran dah berangkat. Malam solat terawih dengan anak bujang ibu. Selepas habis solat kami habiskan masa makan buah-buahan bersama. Ibu sediakan buah-buahan supaya kami semua mendapat cukup serat dan memastikan kulit badan lembap sepanjang berpuasa. Addin dan Nasa sangat suka buah mata kucing. Ibu akan memastikan ibu basuh buah tersebut dengan Basic H Shaklee agar segala semburan racun serangga pada buah dapat disingkirkan. Adakala kami makan 2-3 jenis buah termasuklah pear, anggur tanpa biji serta buah limau tangerin ( limau yang kecik2) tu. Dalam jam 9.30 hingaa 10 malam kami dah masuk tidur.

    Sebelum tidur kami akan minum air bancuhan ESP dan PD supaya Addin terutamanya tidak kekeringan sepanjang berpuasa esok harinya. Ibu akan bekalkan beberapa vitamin untuk anak-anak dan ibu akan makanan vitamin  kegemaran ibu sebelum tidur.

    Alhamdulillah Addin dah boleh diharap untuk kejutkan ibu bangun sahur. Jam 4 pagi dia akan bangun bersihkan diri dan melatih dia untuk bangun solat tahajud. Alhamdulillah, setakat ini dia dapat melakukan dengan baik. Walaupun saya sendiri dilatih untuk bangun tahajud pada usia mencecah 14 tahun....tapi zaman berubah. Dunia kini banyak cabaran dengan anasir2 yang tidak elok....maka ibu harap dengan menerapkan amalan kerohanian dari peringkat awal membantu membentuk peribadi anak-anak yang cemerlang sehingga mereka dewasa kelak insyaALLAH.
    Waktu bersahur, segelas ESP + PD menjadi pilihan selain minuman dan juadah bersahur.
    Selepas masuk Subuh, kami solat bersama dan Addin akan siapkan diri untuk ke sekolah. Walaupun adakala ibu terlena sebentar, Addin akan pastikan ibu terjaga untuk hantarnya ke sekolah :)

    Berkat bulan baik ini, memang selalu ajar anak-anak banyak berdoa pada ALLAH. Baru ini juga kami belikan CD mengaji oleh ustaz yang selalu keluar Astro Oasis, ustaz Zulkarnain...pasang dalam kereta. Surah2 lazim dan Yassin....supaya jiwa tenang dan anak-anak pun terbiasa mendengar zikir dan mengaji. Sepanjang ke sekolah mahupun ke mana sahaja kereta bergerak....zikir dan bacaan ngaji oleh ustaz benar-benar menenangkan jiwa :)

    Selepas ini nak packing order ....awal minggu dah pack dah tinggal berapa aje. So kena siapkan awal2 terutama untuk order customer baru yang semalam baru email dan sms buat pesanan.




    Jom join yang kawan-kawan! Kami suka nak kongsikan kegembiraan kami pada anda semua!

    Emailkan pada saya untuk dapatkan borang  ini ya kawan-kawan. Bagi yang telah menghantar email mengenai produk, saya akan cuba reply as soon as possible ya! InsyaALLAH.






    Boleh email kepada saya di nnorita78[@]yahoo.com atau sms kan kepada saya 012-8535689 untuk konsultasi .


    Salam sayang dari Ibu Addinnasa

    Isnin, 8 Ogos 2011

    Berpuasa dengan lebih yakin tanpa menjejaskan susu!

     Saya memang obses dengan penyusuan susuibu maka apa sahaja yang berkaitan dengan penyusuan susuibu buat saya cukup gembira!
    Beliau merupakan customer saya yang baru 3 bulan mengenali Shaklee.

    Kini beliau amalkan supplement untuk penyusuan dan meneruskan puasa. Apa kata beliau?


     Jika anda mahu menjadikan hari ini lebih baik dari semalam dan ingin saya kongsikan bagaimana beliau kini lebih gembira dengan perjalanan penyusuannya, emailkan kepada saya di addinnasa[@]gmail.com!

    Boleh email kepada saya di nnorita78[@]yahoo.com atau sms kan kepada saya 012-8535689 untuk konsultasi percuma.



    Salam sayang dari Ibu Addinnasa

    Sabun mandi merawat penyakit kulit

     Adakah anda seorang yang berkulit sensitif? Jika ya, anda perlulah pastikan pengambilan buah-buahan dalam menu hidangan anda setiap hari demi memastikan anda mendapat cukup vitamin C. Alternatif lain ialah dengan pengambilan supplement vitamin C yang lebih mudah demi memastikan kulit sentiasa mempunyai cukup vitamin C dan tidak mudah luka akibat sabun atau pencuci yang dipakai.

    Addin mempunyai masalah Atopic Eczema. Maka sebelum ini ibu puas mencari rawatan alternatif untuk memulihkan keadaan kulitnya. Pelbagai jenis sabun , lotion dan krim sapu namun ianya bersifat sementara. Namun alhamdulillah setelah menukar cara kehidupan seharian, ada kemajuan dan peningkatan.


    Selain membekalkan Addin dengan supplement seperti ESP, Vitamin C , PD, GLA dan Vitamin E saya memastikan saya menyediakan beberapa jenis sabun mandi di dalam bilik mandi. Saya memastikan agar Addin menggunakan sabun mandi yang berbeza setiap kali dia ke bilik mandi. Jika pagi sebelum ke sekolah dia menggunakan sabun X, maka pulang dari sekolah saya akan remind agar Addin mandi dengan sabun Y dan begitu juga malam Addin akan mandi dengan sabun Z.

    Mengapa saya perlu buat demikian? Kerana saya mendapati hasil dari pemerhatian dan pengalaman saya sendiri...apabila kita sendiri memakai satu-satu jenis sabun secara berpanjangan...lama-kelamaan kulit kita mudah menjadi kering. Apabila kulit kering ini terhasil, kita mudah akan menggaru dan akibatnya menjadikan kulit tadi luka dan buruk. Maka apabila kita bertukar-tukar sabun mandi kulit kita tak mudah kering kerana setiap sabun hakikatnya mempunyai kandungan yang berbeza.

    Selepas mandi, saya akan pastikan kulitnya benar-benar kering dilap dengan tuala. Setelah itu saya pastikan Addin menyapu lotion bayi di sekitar kawasan kulitnya yang mudah kering.

    Namun pada saya penawar terbaik untuk penyakit anak-anak ialah dengan membacakan surah-surah Al Quran kerana sesungguhnya hanya ALLAH sebaik-sebaik Penyembuh. Hatta penyakit yang ringan seperti demam, selsema dan batuk....hakikatnya penawarnya adalah ayat-ayat Al Quran.

    Alhamdulillah, seperti kata doc Haizam, penyakit ini akan pulih dengan sendirinya kerana badan akan sentiasa generate cells yang baru terutama apabila kita menjaga pemakanan dan memastikan mendapat khasiat yang cukup. InsyaALLAH.
    Wallah hu alam.


    Sekiranya anda mempunyai anak yang mempunyai masalah eczema , boleh emailkan kepada saya dan saya kongsikan lebih terperinci bagaimana cara hidup membantu kesihatan anak yang lebih baik. InsyaALLAH.


    Boleh email kepada saya di nnorita78[@]yahoo.com atau sms kan kepada saya 012-8535689 untuk konsultasi percuma. Salam sayang dari Ibu Addinnasa

    Sabtu, 6 Ogos 2011

    11 tips penyusuan sepanjang berpuasa dan apakah supplement yang membantu?

     Tips ni saya ambil dari salah seorang kawan rapat yang turut menyusukan anaknya dan terus berjuang pada Ramadhan ini.

    1. Kerapkan Menyusu / Mengepam

    • Susukan bayi sekurang-kurangnya setiap 3 jam pada siang hari. Jika bayi tidur lebih daripada 3 jam, kejutkan dia untuk menyusu. Pada waktu malam pula, kejutkan bayi untuk menyusu tambahan terutamanya jika dia tidur lebih daripada 4-5 jam.  
    • Perah setiap 3 jam. Jika bayi mahu menyusu ketika memerah, berhenti. Susukan dia dan kemudian sambung semula sesi pemerhan susu. 
    • Percaya kepada konsep bekalan dan permintaan. Semakin kerap kosongkan payudara semakin banyak susu dihasilkan.
    • Kerapkan sesi pemerahan sekitar jam 12 tengah malam hingga 6 pagi. Ini kerana hormon prolaktin banyak dihasilkan ketika ini. 
    2. Jangan Tunggu Payudara Penuh 
    • Ada sesetengah wanita suka menjadikan payudara penuh sebagai petunjuk bahawa bayinya perlu disusukan. Itu salah!
    • Yakinlah bahawa payudara sentiasa mengandungi susu dan apabila bayi disusukan, ia akan bekerja keras untuk menghasilkan lebih banyak susu. 
    • Kajian menunjukkan bahawa tahap lemak dalam susu adalah lebih tinggi apabila tempoh antara satu penyusuan dengan yang lain adalah singkat. Ini bereti, jika anda menyusukan bayi beberapa minit selepas selesai menyusukan bayi (ketika anda beranggapan payudara "kosong"), dia akan memperoleh susu tinggi kandungan lemak yang dapat membantunya menambah berat badan.
    3. Minum banyak Air 
    Pastikan anda minum banyak air sepanjang tempoh penyusuan mahupun pemerahan susu. Anda digalakkan minum 3.1 liter air iaitu kira-kira 13 cawan setiap hari.

    4.  Fikir Bayi Fikir Susu 
    • Ketika menyusu, belailah bayi. Amalan ini dikenali sebagai grooming. Langkah ini tanpa disedari merangsang penghasilan susu. Antara lain, di antara waktu penyusuan dan sejurus sebelum sesi penyusuan bayangkan bayi sedang menyusu di payudara anda. Cara ini, akan merangsang payudara untuk mengeluarkan lebih banyak susu.
    • Masa nak mengepam lihat ler gambar anak sambil berselawat & berzikir Ya Mattin...
    5. Berdisiplin
    Berdisplin ketika memerah susu. Jangan sesekali "ponteng" sesi pemerahan. Bila Hujung minggu jangan ponteng mengepam... masa hujung minggu la masa yang boleh untuk buat stok. Bagaimana? Guna tip no#6 dan no#7.

    6. Tendum Pumping
    Latih diri untuk menyusu dan perah susu serentak menggunakan pam payudara elektrik.

    7. Teknik Marmet
    Jadikan teknik Marmet sebagai amalan wajib kerana ia terbukti boleh menghasilkan lebih banyak susu. Dengan hanya menggunakan pam, cuma 60 - 70% susu boleh dikumpul tetapi dengan teknik Marmet selepas menggunakan pam, ia dapat mengoptimumkan pengumpulan susu anda sehingga 100%. So lepas pump jangan terus cuci corong. Buat perahan guna tangan. Sangat membantu. Kalo dengan menggunakan pump dpr 3.5oz sebelah payudara, buat marmet bleh tambah jadi 4-4.5oz. Walaupun nampk sikit, tapi ada beza tuh... Ni based on pengalaman mommaMia yer...
     
    8. Menyusu / mengepam Lebih Lama 
    • Jangan hadkan masa setiap kali menyusukan bayi di sebelah payudara mahupun mengepam. Biarkan dia menyusu sebelah bahagian sehingga puas sebelum menawarkannya menyusu di bahagian payudara yang lain. Ini akan memberinya peluang untuk mendapatkan susu berlemak tinggi (hindmilk). Jika anda terlalu cepat menawarkan payudara sebelah lagi, dia hanya mendapat foremilk, di mana hanya perutnya sahaja yang penuh tetapi tidak memberi kalori mencukupi untuk tumbesarannya. 
    • Seeloknya jika anda mengepam, amik masa dlm 15-20 minit untuk sebelah payudara. Pastikan payudara benar-benar kosong selepas menyusukan bayi / selepas memerah bagi merangsang otak meghasilkan susu seterusnya. Ia dapat dipastikan dengan hanya titisan susu yang keluar.
    • Mengepam lebih lama juga bleh buat letdown 2-3x tau!! Tak percaya buat. Konsisten + disiplin + istiqamah
    9. Penyusuan Malam 
    Amalan menyusukan bayi di waktu malam sangat bagus kerana ia merangsang peningkatan susu. Ini kerana di waktu malam, anda berdua lebih relaks lalu membolehkan bayi menyusu lebih lama dan kerap. Penyusuan malam turut merangsang hormon prolaktin yang memainkan peranannya menghasilkan lebih banyak susu.

    10. Urutan 
    Teknik urutan payudara yang betul akan membantu susu mengalir dengan lancar. Apatah lagi sewaktu anda mengalami bengkak susu ataupun sakit puting. Untuk itu, anda perlu menuam payudara dengan tuala yang telah direndam di dalam air suam. Anda boleh pelajari teknik mengurut menerusi www.breastfeeding.com.
     
    11. Pengambilan suplemen  
    dibolehkan tetapi pastikan ia daripada bahan alami yang tidak menyebabkan bayi mengalami kembung perut. Antaranya...
    ESP! 

    Tahukah anda "Keperluan protien sangat perlu diutamakan kerana protien diperlukan untuk pertumbuhan dan pembesaran. Protien merupakan nutrien utama dalam pengeluaran susuibu maka keperluan protien oleh seorang ibu turut meningkat selain  keperluan vitamin dan mineral turut meningkat antara 25 hingga 50% sementara sesetengah vitamin seperti asid folik dan zat besi meningkat sehingga 100 hingga 300 peratus. "

    Pengambilan ESP @ Energizing Soy Protein sememangnya diketahui mempercepatkan penghasilan susu badan, dengan syarat, anda mematuhi konsep asas penyusuan susu ibu iaitu ‘supply and demand’.Jom kita jengah satu lagi testimoni SET B bersama ESP oleh Puan Nur Ilham. (credit to Iffa Anuar) jom lihat..

    Jadi dari sebelum ni, susu dpt pump 1 oz.. susu dari meleleh, dah memancut keluar dan jumlahnya ada peningkatan 2 oz... Alhamdulillah. 
    Jadi, seperti yang selalu saya tekankan pada kawan2 saya, pengambilan suplemen memang sangat berbeza daripada pengambilan ubat-ubatan. Suplemen tidak bersifat dedicated tetapi ia memberi benefits secara menyeluruh. Pengambilan suplemen membantu memperbaiki taraf kesihatan kita, walaupun kesan yang didapati adakalanya agak lambat (kerana ia bergantung pada keadaan tubuh anda), namun ia bersifat memulihara.

     credit to Alin.

    Boleh email kepada saya di nnorita78[@]yahoo.com atau sms kan kepada saya 012-8535689 untuk konsultasi percuma. Salam sayang dari Ibu Addinnasa

    Khamis, 4 Ogos 2011

    Bulan puasa susu mencurah-curah!

    Sekadar perkongsian ringkas dan mudah2an memberi manfaat kepada semua ibu yang berpuasa.




    Perasan tak apa yang beliau lakukan untuk membanyakkan susunya?



    " Saya telah tambahkan sesi mengepam"







    Apa yang beliau perolehi hasil kesungguhan beliau?

    " Di bulan puasa ini saya amalkan ESP + PD + set B. Ya ALLAH! mencurah-curah susu. Menangis saya kerana kesabaran saya membuahkan hasil akhirnya. Alhamdulillah..."


    Nak berjaya dalam penyusuan tidak semudah ABC...perlu kesungguhan, kesabaran dan sifat istiqamah. Maka ibu-ibu yang sedang berusaha , amiklah iktibar dan semangat puan ini. Mudah-mudahan usaha diberkati dan hasil diperolehi seperti yang dihajati. Amin.


    Boleh email kepada saya di nnorita78[@]yahoo.com atau sms kan kepada saya 012-8535689 untuk konsultasi percuma. Salam sayang dari Ibu Addinnasa

    Susu merundum ketika berpuasa?

    Bulan puasa itu biasanya disambut dengan penuh rasa seronok kerana kelebihan bulan Ramadhan itu sendiri. Namun tidak kurang yang berasa gundah gulana sepanjang bulan Ramadhan iaitu ibu2 yang mengandung dan menyusukan anak. Golongan ini khuatir sekiranya kesihatan ibu dan anak terganggu dan bagi yang menyusu pula, penghasilan menunjukkan tanda semakin terjejas.

    Benarkah puasa itu akan menyebabkan penghasilan susu terjejas?
    Hakikatnya TIDAk jika si ibu mengambil langkah yang berjaga-jaga pada peringkat awal lagi.

    Ibu menerima banyak email dan mesej dari customer sehingga kenalan2 baru yang bertanyakan mengapa penghasilan dan pengeluaran susu mereka terganggu pada bulan puasa.

    Antara mesej tersebut berbunyi :

    "Saya pump konsisten setiap hari sama seperti sebelum bulan puasa namun mengapa susu saya masih down? Kini makin hari makin merosot, sedih la...."

    Memang benar perkara ini boleh terjadi apabila si ibu tidak monitor pengambilan air sepanjang selepas iftar sehinggalah waktu imsak keesokkannya. Ramai antara kita mudah leka, terutama selepas kenyang dengan makanan dan sedikit minuman, golongan ini hanya akan minum beberapa gelas sebelum tidur dan mungkin segelas waktu bersahur.

    Jika kita adalah golongan yang alert, tentu kita sedari bahawa antara waktu iftar sehinggalah waktu imsak keesokkannya, kita mempunyai hampir sebelas jam. Jika kita menyediakan langkah awal iaitu minum air dengan secukupnya, insyaAllah susu tidak akan terjejas sebenarnya terutama apabila si ibu itu memastikan sesi perahan yang konsisten.

    Memang tidak dinafikan adakala kita leka sebab dah terbiasa sepanjang hari tidak minum maka adakala terbawa-bawa sehingga malam. Namun jika si ibu itu seorang yang really concern dengan penyusuan anaknya, insyaAllah si ibu akan memastikan minum air secukupnya sepanjang malam.

    Banyakkan 3 liter itu sebenarnya? Secara jujur tidak banyak jika kita minum sedikit tetapi istiqamah iaitu berterusan. Bagaimana nak menjayakannya?

    Cara yang paling mudah ialah...

    1. Sediakan air di dalam 2 botol sukatan 1.5l.

    2. Letakkan botol tersebut di tempat yang mudah dilihat agar sentiasa menjadi peringatan.

    3. Pastikan selepas bayi menyusu atau selepas ke tandas, minum air 1-2 gelas agar menggantikan air yang keluar tadi.

    4. Pastikan air yang disediakan di dalam 2 botol tadi akan habis sehingga sebelum masuknya waktu Imsak. 


    InsyaAllah untuk minum 3l air tidak akan menjadi satu masalah kepada si ibu atau sesiapa jua pengamal tegar vitamin sepanjang bulan puasa ini. Pengambilan Performance Drink adalah sebagai satu langkah demi memastikan badan tidak dehydrate atau jika kita tidak dapat melengkapkan keperluan 3 liter air tadi.

    Sesungguhnya bila kita mempunyai indicator atau dengan nama lainnya penyukat...kita akan dapat tahu dengan mudah adakah keperluan air oleh badan dipenuhi atau tidak. Namun apa yang terjadi hari ini, ramai ibu2 yang menyusu anak merungut apabila hasil perahan mula menunjukkan tanda berkurang, tetapi hakikatnya mereka ini tidak mengamalkan konsep istiqamah dalam kehidupan seharian mereka.

    Sekalilagi ibu nyatakan kejayaan penyusuan dengan pengambilan supplement memerlukan si ibu commit dengan 3 perkara ini:

    1. Memastikan sesi perahan yang konsisten setiap 2-3 jam sekurang-kurangnya. Walaupun breast tidak menunjukkan tanda bengkak atau berat dengan susu, si ibu perlu teruskan perahan agar susu akan terus terhasil.

    2. Minum air sebanyak 3 liter. Minum sedikit tetapi istiqamah, insyaAllah 3 liter itu sedikit sebenarnya.
    Ibu dan anak2 (terutama abah ke offshore) kami cuba minum 19 liter untuk 4 hari. Air sangat bagus untuk kesihatan luar dan dalaman tubuh kita.


    3. DOA yang berterusan. Doa yang ibu maksudkan bukan sekadar niat menyusu dan tadah tangan semata-mata. Sebagai muslim kita perlu mendirikan solat kerana ia tiang agama, ada pendapat mendapati si ibu yang tidak menjaga solat akan sedikit lemah semangat untuk meneruskan perjuangan penyusuan. Wallah hu alam



    Semoga panduan bagaimana untuk memastikan puasa tidak menggangu penghasilan susu memberi manfaat kepada ibu2 yang sedang menyusukan anaknya.


    Boleh email kepada saya di nnorita78[@]yahoo.com atau sms kan kepada saya 012-8535689 untuk konsultasi percuma. Salam sayang dari Ibu Addinnasa

    Banyakkan ambil 3 ini di kala cuaca panas.

     Semalam berbual dengan abah di talian, sempat abah mengingatkan ibu 3 perkara ini....
    Memandangkan cuaca panas sekarang ini, jangan lupa sediakan di rumah setiap masa:

    1. Buah-buahan dan makan banyak serat untuk makanan selepas berbuka ( selepas moreh)
    2. Minuman Isotonik Drink ( Kami prefer Performance Drink Shaklee sebab tiada karbonat so tak menghasilkan perut yang berangin berbanding amik isotonik berkarbonat)
    3. Vitamin C


    Vitamin C adalah vitamin yang sangat sangat rapuh. Ia adalah vitamin serap air maka ia mudah rosak pada suhu yang terlalu tinggi. Maka apabila cuaca panas, vitamin C dalam badan yang sedia ada akan mudah rosak. Ditambah badan akan mula kekeringan disebabkan cuaca yang panas tadi. Ini boleh mengakibatkan seseorang mudah dijangkiti penyakit.

    Apakah tanda kekurangan vitamin C yang sangat ketara?
    • Mudah selsema
    • Mudah tertekan ( stress)
    • Kulit kelihatan sangat kering dan bersisik
    • Tapak kaki keras dan kasar
    • Mudah bersin
    • Luka yang lambat baik
    • Wajah nampak tua berbanding umur ( Vitamin C membantu pembentukan kolagen)
    • Mudah dapat ulcer
    • Mudah demam
    • penyakit Skurvi
    dan banyak lagi. Tetapi untuk mengetahui dengan sangat cepat sama ada kita cukup vitamin c atau tidak...
    1. Gusi mudah berdarah setiap kali digosok
    atau
    2. cuba goreskan kulit tangan dengan menggunakan kuku sendiri. Jika ia menghasilkan satu garisan warna putih yang jelas lagi nyata, maka itu tandanya anda kekurangan Vitamin C yang ketara.


    Jika anda ingin mengetahui promo bulan ini, jangan segan untuk hantarkan email kepada addinnasa[@] gmail.com agar anda tidak melepas peluang keemasan dan lebih penjimatan yang saya tawarkan.








    Boleh email kepada saya di nnorita78[@]yahoo.com atau sms/whatsapp  kepada saya 012-8535689 untuk konsultasi percuma.

    Salam sayang dari Ibu Addinnasa