Jumaat, 25 Mac 2011

Ia bukan pam susu tapi ia tetap MOBILE!

Mac 25, 2011 0 Comments
 Sejak mengandungkan abang Addin, ibu hanya bergantung dengan buku untuk masalah kehamilan, penyusuan dan bagaimana menguruskan baby. Ibu tak tahu bagaimana mengurus dan mengendalikan EBM. Beli pam pun pam biasa aje....ditambah ibu surirumah sepenuh masa waktu itu. Tapi hari ini, boleh kata terdapat sebilangan besar ibu yang menyusukan anaknya akan berusaha untuk membeli satu pam yang bagus dan selesa untuk digunapakai.

 Namun masa membesarkan abang Addin, ibu spend duit membeli ini......




 Bahasa mudahnya ialah penapis udara. Bahasa Inggeris dikenali sebagai AIR PURIFIER. Produk Shaklee yang dikenali sebagai AirSource. Harganya hampir setanding dengan harga pam yang mahal pada hari ini namun tak sampai mencecah ribuan ringgit pun.


 Apa kebaikannya?

It’s all about clearing up our indoor environment – wherever we go – with a filter-less, portable air purifier that reduces microbial as well as odors and gases. The AirSource Mobile™ goes anywhere you go, and cleans as well as freshens the air in up to 300 square feet (28 square feet meters).
AirSource Mobile™ uses patented technology - Photohydroionization™ to effectively reduce indoor air pollution. An effective combination of ultraviolet (UV) light and Tri-metallic catalyst creates an advanced oxidation process that reduces microbials as well as odors and gases.
Our Guarantee: Convenience with results
  • The first high quality portable air purifier with Photohydroionization™ technology that cleans the air in your home, office, cubicle, hotel room or car – any space up to 300 square feet (28 square meters). That’s because there is no filter, which cleans only air that passes through it. Microbials and gases have nowhere to hide.
  • Filter-less technology provides clean approach , do not trap and hold unhealthy microbials
  • Virtually maintenance free – just an annual UV lamp change
  • Small and light weight for easy handling
  • The system operates quietly
  • Futuristic design – designed by award winning engineers to give you a piece of art instead of just an appliance
AirSource Mobile™ reduces:
  • Pet odors up to 64%
  • Tobacco smoke up to 33%
  • Mold and bacteria up to 70%


Mengapa ibu spend duit beli ini? 
Abang Addin membesar dengan sangat hebat hasil susuibu. Badannya bulat dan bayangkan 5 bulan sahaja dah mencecah 10 kg. Masih ingat lagi ada yang menggelarnya humpty dumpty.....so ibu taknak abang Addin berisiko mengidap Athma memandangkan mamatok ada history itu....dan waktu tu ibu rajin ikut abah travel Miri KL sebab abah ada course....bila stay dalam aircond, memang chest mudah sejuk dan anak mudah diserang selsema dan batuk. So bila gunakan air purifier, aircond tidak menjadi masalah utama pernafasan. Sebab adakala bila stay kat hotel, aircond bangunan dari kawalan utama (guest tak boleh control) menjadi masalah utama. Alhamdulillah dengan adanya air purifier ni tiada masalah lagi.


Bila anak demam penggunaan aircond sangat digalakkan supaya panas dari dalam badan akan mengalir keluar. Maka ini tidak menjadi masalah bagi ibu sebab adanya penapis udara ini.

Sangat senang hendak dibawa ke mana-mana. Ianya juga dibekalkan dengan wayar untuk digunapakai di dalam kereta. Bagi mereka yang selalu menghabiskan banyak masa travelling dengan kereta, pasti adakala tidak selesa bila waktu hujan dan aircond menjadi kuat sehingga menjadikan kita sukar bernafas. Maka penapis ini sangat ideal untuk dibawa ke mana-mana.

Paling best, jika rumah terlalu berbau dengan bau masakan yang kuat seperti bau goreng ikan atau ikan masin, hanya pasangkan penapis udara ini, dalam beberapa minit bau masakan kuat tadi akan hilang. Ianya juga boleh dipasangkan dalam rak kasut atau bilik stor untuk seketika demi menghilangkan bau yang kurang menyenangkan.

Sejak zaman Abang Addin baby .. ibu beli dan ianya bertahan sehingga hari ini. Tengok sahaja adaptornya yang berbalut dengan getah.....hahahaha. Sangat bertahan. Walhal kalau nak ganti adaptor boleh jek, baru RM30. InsyaALLAH dalam masa terdekat nak ganti adaptor baru.....

Bagaimana kos pengelenggaraan? Setakat ini, ibu tak gunakan 24 hours kecuali ibu terpaksa memasang aircond rumah 24 hours.So ibu menggantikan filternya setiap 2 atau 3 tahun sekali. Sangat jimatkan?

Ada yang bertanya berapa besar sebenarnya saiz penapis udara ini? Ibu cuma mampu menggambarkan dengan gambaran ini......
Comel kan? Ianya sangat ringan dan sangat berbaloi! Sehingga kini ia mampu bertahan. Ibu agak, umurnya adalah dalam 7 tahun hayatnya bersama ibu.

Baru-baru ini juga kami dapatkan lagi sebuah untuk bekalkan abah di offshore memandangkan aircond kat sana pun kuat terutama bilik tidur abah....so abah kata sangat selesa dan dia dapat tidur tanpa masalah pernafasan walaupun mengalami selsema.

Duit kita boleh usaha cari, tapi nilai kesihatan lebih mahal dari segala yang kita ada. Bila anak sakit selsema terutama yang melibatkan berkahak dan susah bernafas, hati kita pun mula gundah, kerja pun hati kita menjadi separuh kenangkan anak2 yang tak sihat. Itulah yang membuatkan ibu sanggup spend duit beli penapis udara ini. Mungkin sesetengah orang memandang ia satu yang remeh tapi harga satu paru-paru sangat lah mahal berbanding apa jua. Ibu cuba sebaik mungkin agar Addin dan Nasa dapat membesar dengan sihat dan bebas dari masalah semput atau athma. Mudah-mudahan ALLAH memberkati usaha ibu dan abah sehingga kalian besar.


Tahukah kawan-kawan. ianya adalah antara hadiah UTAMA untuk cabutan Durian Runtuh yang disediakan oleh GBS? Maka jika nak mencuba nasib, jom sertai Cabutan Durian Runtuh hari ini!

Walaubagaimanapun, jika berminat untuk membeli penapis udara ini, boleh email nnorita78 [a] yahoo.com atau sms ibu 012-853-5689, ibu berikan harga yang sangat menarik!










Anda bagaimana? Mahu mencuba vitamin Shaklee? Kami menyediakan trial pack untuk 30 hari consume dengan harga serendah RM80 dan free delivery. Boleh isikan BORANG PESANAN di sini atau sms kan kepada saya 012-8535689. Salam sayang dari Ibu Addinnasa

Rabu, 23 Mac 2011

Adakah anda dalam senarai cabutan Mac?

Mac 23, 2011 0 Comments
Saya ingin kongsikan keseronokkan Shaklee saya dengan ANDA! Jika anda sukakannya, mari gandakan kegembiraan anda!!!



Bermula 23 Februari 2011- 30 April 2011





Hadiah Utama
Product  Shaklee bernilai RM1000


Hadiah Bulanan 
2 x Fullpack set A
1x Voucher  Disc penginapan di Marriot / Renaissance




 Apa yang perlu anda lakukan?

  1. Anda hanya perlu membuat pembelian FULLPACK minimum sebanyak RM200 (tidak termasuk kos pos) dalam satu invois menggunakan ID saya 395863 dan layak menyertainya. Ini adalah anjuran GBS - Geng Shaklee Trial Pack.
  2. Pembelian melebihi RM400 melayakkan anda mendapat dua cabutan, RM600 untuk 3 cabutan dan seterusnya. 
  3. Jika anda membuat pembelian secara walk in, pastikan anda membeli di branch yang disahkan oleh Shaklee dan bukan dari mana-mana mereka yang menyimpan stok (Shaklee tidak menyediakan stokis) dan sms kan kepada saya di 012-8535689 atau email addinnasa@gmail.com : Nama , No telefon dan Sales Order No yang ada dalam invois belian. Boleh isikan FORM CABUTAN BERTUAH.
  4. Cabutan bagi hadiah bulanan ialah seramai 3 orang dari senarai pembelian di mana kami menyediakan 2 set untuk Multivitamin, b com dan Vitamin C serta seorang akan memenangi Voucher Disc Percutian/ Penginapan Di Marriot/ Renaissance.
  5. Tiada slogan atau soalan yang perlu dijawab. 
  6. Cabutan akan dibuat setiap bulan dan BERITA  HEBAT  : Pemenang hadiah bulanan LAYAK untuk menjadi pemenang hadiah UTAMA. Inilah BONUS BERGANDA! Bermakna walaupun anda telah menjadi pemenang hadiah bulanan , anda masih berpeluang memenangi hadiah UTAMA.
  7. Lebih banyak pembelian lebih banyak peluang!
  8. Punya kekangan untuk membeli vitamin fullpack? Inilah peluang mengajak adik beradik atau opismate anda berkongsi duit dan membeli vitamin bersama. Beli vitamin secara fullpack, dan anda boleh bahagikan kepada rakan / adik beradik yang dikongsi. Mana tahu anda memang? Hadiah juga boleh dikongsikan bersama! Gandakan kegembiraan anda dan adik beradik/rakan kongsi anda!!!!
  9. Jangan tunggu lagi. Pernah dengar iklan Peraturan 88: Sukakannya! Gandakannya! Bermula 23 Februari 2011- 30 April 2011.
Jadikan tahun 2011 tahun yang penuh dengan kesejahteraan, kesihatan, kegembiraan dan kekayaan!!!!!!


 Pernahkah anda terfikir mengapa Full Pack vitamin Shaklee lebih murah?

* ianya adalah harga ahli dan ibu beri kepada semua kawan-kawan ibu termasuklah kalian yang membaca blog ini.
* tiada kos re-packing.
* belian secara pukal pastinya lebih murah :)
* Berbaloi dengan lebih penjimatan! 
* Ber "seal" dan lebih baik.

Anda bagaimana? Mahu mencuba vitamin Shaklee? Kami menyediakan trial pack untuk 30 hari consume dengan harga serendah RM80 dan free delivery. Boleh isikan BORANG PESANAN di sini atau sms kan kepada saya 012-8535689. Salam sayang dari Ibu Addinnasa

Salam sayang dari Ibu Addinnasa

Selasa, 22 Mac 2011

Magnetic Notepad kepada mereka yang suka mengumpul fridge Magnetic.

Mac 22, 2011 0 Comments

 Ibu terima banyak sms semalam bertanyakan apakah free gift untuk trial pack set B....so ini dia....gambar Ehsan dari customer ibu iaitu Yuhana.... Thanks Yuhana for the picture!

Ianya adalah Magnetic Notepad yang besar....boleh dilihat berdasarkan pen yang diletakkan bersama itu :)

So apa tunggu lagi, dapatkannya hari ini melalui BORANG PESANAN TRIAL PACK!

Jika anda sudah memiliki set B, apa kata dapatkan Set H : Nutriferon dengan harga RM70 sahaja untuk dapatkan hadiah istimewa ini. Nutriferon adalah supplement yang berfungsi sebagai immune booster dan hanya perlu makan seminggu sepeket sahaja.....Apa itu Nutriferon?

Anda bagaimana? Mahu mencuba vitamin Shaklee? Kami menyediakan trial pack untuk 30 hari consume dengan harga serendah RM80 dan free delivery. Boleh isikan BORANG PESANAN di sini atau sms kan kepada saya 012-8535689.


Salam sayang dari Ibu Addinnasa

Panduan pengendalian EBM

Mac 22, 2011 0 Comments
Dibawah ni saya kongsi secebis info sebagai nota untuk ibu2 menyusu…~ Panduan untuk menyimpan EBM.. berapa lama ia bertahan untuk suhu yg tertentu dan apa yg ibu harus lakukan kat baki EBM yang dah digunakan..jom rujuk jadual ni
Reminder: Use clean containers, and wash your hands with soap and water before expressing. or pumping.
Panduan untuk menyimpan EBM..
Tempat simpanan
Suhu tempat penyimpanan susu
(Fahrenheit)
Suhu tempat penyimpanan susu
(degrees Celcius)
Berapa lama EBM boleh bertahan
Suhu bilik
60 degrees F
15 degrees C
24 jam
Suhu bilik
66-72 degrees F
19-22 degrees C
10 jam
Suhu bilik
79 degrees F
25 degrees C
4-6 jam
Dalam peti sejuk
32-39 degrees F
0-4 degrees C
8 hari
Dalam freezer *yg peti sejuk jenis satu pintu)
2 minggu
Dalam tempat beku (compartment asing..ie peti sejuk dua tiga pintu tu)
3-4 bulan
In a separate deep freeze with a constant temperature(ini yang deep freezer)
0 degrees F
-19 degrees C
6 bulan ke atas



Bagaimana dengan EBM yang dah dibuka atau dipanaskan?selebihnya nak disimpan atau dibuang?.. rujuk jadual ni yer
Type of Milk
Simpan atau buang?
Why
Baki susu (EBM) didalam botol yang dah diminum
Guna untuk next feeding (tapi dalam tempoh masa yang x terlalu lama), otherwise discard(buang)
Bacteria from the baby's mouth may have entered the milk during the feeding. This may lead to bacterial contamination if it sets too long
Susu yang dah dipanaskan
Save in the refrigerator for 24 hours after thawing, then discard. Jangan dibekukan semula
Milk that has been frozen has lost some of the immune properties that inhibit bacterial growth in fresh refrigerated milk.
Susu didalam peti sejuk yang dah berada selama 8hari
Transfer to storage in the freezer, or buang saja
Mungkin masalah pertumbuhan bakteria bukan isunya.. tapi susu tu dah angkut bau2 dan perasa2 luaran dlm petisejuk tu jadi efek kat rasa susu tu.



credit 

Anda bagaimana? Mahu mencuba vitamin Shaklee? Kami menyediakan trial pack untuk 30 hari consume dengan harga serendah RM80 dan free delivery. Boleh isikan BORANG PESANAN di sini atau sms kan kepada saya 012-8535689. Salam sayang dari Ibu Addinnasa

Isnin, 21 Mac 2011

Bila penat, semangat nak pam pun terbang!

Mac 21, 2011 0 Comments
Saya terima panggilan dari seorang cust  : 

Cust : saya dah telefon LC minta advise masalah saya, susu makin drop...so dia kata just keep pumping dan pumping....susu akan banyak semula. So saya tanya perlu tak amik vitamin? Beliau jawab tak perlu. Just keep pumping.

Saya : memang tak perlu kalau makan seimbang dan ikut piramid makanan.

Cust : saya rasa saya perlu sebab makan saya tak seimbang, jadi saya cepat penat dan moody. Bila penat, moody SEMANGAT NAK PAM PUN TERBANG entah ke mana..............


Saya : kalau mampu, tak salah beli vitamin sebab untuk kebaikan diri sendiri. Kita kena ukur baju di badan sendiri. Kalau ada kekangan, boleh minta vitamin dari klinik kerajaan. Namun jika mampu beli handphone mahal, baju dan beg tangan berjenama dan pam yang bagus, tak salah kita beli vitamin.

Cust : Saya memang cari booster untuk diri saya bertenaga, happy dan aktif....ni kerja penat, balik rumah baby minum tak puas asyik nangis2....kesian la.

Saya : Boleh cuba makan vitamin dalam set B ....semuanya lengkap buat ibu dan anak :)


 Kesimpulannya :
Cikgu yg ajar BM boleh ajar basic  BI namun tidak secara menyeluruh...cikgu yg ajar BI pun sama boleh ajar BM tapi secara general  sbb ianya complicated dan kemahiran itu atas satu subjek ;)



Anda bagaimana? Mahu mencuba vitamin Shaklee? Kami menyediakan trial pack untuk 30 hari consume dengan harga serendah RM80 dan free delivery. Boleh isikan BORANG PESANAN   sini atau sms kan kepada saya 012-8535689. Salam sayang dari Ibu Addinnasa

Khamis, 17 Mac 2011

Testimoni Brunei : Berat anak 8kg semasa 3 bulan!

Mac 17, 2011 0 Comments
 Ibu yakin sesiapa yang mengamalkan Shaklee dengan konsisten demi menjaga kesihatan dan ingin menjayakan penyusuan secara langsung tidak akan kecewa bila hasilnya boleh kita lihat pada perkembangan dan pembesaran anak....
 
Seronok bila kenalan Brunei ibu, auntie Ness memberitahu bahawa sepupunya yang mengambil set BF Shaklee melihat pembesaran anaknya yang berumur 3 bulan mencecah hampir 8 kg! Hampir sama dengan perkembangan Nasa dulu yang lahir 3.3kg dan berat Nasa mencecah 8.9kg semasa usianya 3 bulan.









Sama jua dengan abang Addin, perkembangan dan pembesaran yang sungguh memberansangkan....walaupun abang Addin lahir tak cukup 9 bulan dengan berat 2 kg lebih, tetapi dia mempunyai berat 10kg semasa umurnya mencecah 5 bulan.

Secara jujurnya, ibu berpuashati dengan perkembangan mereka...setelah mereka berumur 6 bulan ke atas mereka sangat aktif namun alhamdulillah mereka mempunyai berat yang tidak merisaukan kerana mereka telah membesar secara  "over shoot" pada peringkat awal. Ditambah pula memang bayi yang hanya menyusu susuibu tidak mempunyai risiko "obessity" walaupun mereka  'over weight' !

 Walau bagaimanapun, kepuasan yang ibu perolehi bukanlah hasil makan vitamin Shaklee hanya sebulan tetapi selama ibu konsisten sepanjang penyusuan mereka. Ibu anggapkan satu pelaburan terbaik biarlah baju atau tudung hanya bertukar 3 bulan sekali tapi vitamin ibu wajib ada :)


Bagi yang mahu mencuba, jom dapatkan Buddy Pack. Anda boleh berkongsi dengan suami atau rakan sekerja! Lebih Penjimatan dan Lebih Menguntungkan. 6 kelebihan membeli BUDDY PACK.

Anda bagaimana? Mahu mencuba vitamin Shaklee? Kami menyediakan trial pack untuk 30 hari consume dengan harga serendah RM80 dan free delivery. Boleh isikan  BORANG PESANAN di sini atau sms kan kepada saya 012-8535689. Salam sayang dari Ibu Addinnasa

Isnin, 14 Mac 2011

Pengalaman melahirkan anak secara ceaserean bayi 4.9kg !

Mac 14, 2011 0 Comments
Wahhh, teruja sungguh saya membaca komen-komen Puan Rosnani di ruangan FaceBook Genkimomma.com. Thank you very much, sis!!! (^_-)

Sis Rosnani nie saya kenali sejak beliau sedang mengandungkan baby nya. Jom baca pengalaman Shaklee Sis Rosnani ini, terutama selepas beliau melahirkan baby seberat 4.9kg!!!

"apa sj ttg shakleee saya teruja nak tau n cuba... apalagi baru baru ni saya terpaksa bersalin secara pmbedahan memandangkan baby melintang n besar 4.9 kg itu pun mujur awal dari tarikh jangkaan bersalin klu tak mgkan cecah 5kg atau lebih......keesokan selps bersalin saya tak mampu untuk makan ..tiba teringat pasal shakleee.. terus saya menelan vit zinc... b complex dan alfalfa dulu...... setelah itu barulah perut saya boleh menerima makanan... sblm menelan vit tersebut tuhan je tahu sakitnya stlh makann masuk walau hanya sesudu bubur. namun dgn vit shakleee alhamdullilah saya dipermudahan semuanya... bertenaga...perut tak lagi sakit.... ia turut mengatasi masalah rambut gugur.. biasanya lepas bersalin rambut saya byk gugur.. tp kini alhamdullilah.. tidak lg... saya cm guna alfalfa, vit lea, vit e, vit c, b cmplox,osto,esp,zinc..."


Sis Rosnani juga setuju, pemakanan vitamin beserta dengan ilmu akan dapat membantu ibu-ibu makan vitamin dengan gembira (mendapatkan khasiat seoptimum nya).



SET BERSALIN SHAKLEE

Set Bersalin Shaklee di datangkan dalam 2 jenis pilihan, 40 days trial pack, ataupun full pack untuk kegunaan selama 4 bulan. Maklumat lanjut di bawah ini:

(1) 40 days Shaklee Trial Pack Set C (40 tabs each for Vita-Lea, Vita-C, B-Complex & Zinc Complex). RM100 termasuk kos penghantaran Pos Laju Percuma + Free Vitamin brochure + Free consulation + Free gifts (while stock lasts).

(2) Full Package set di atas (No. 1) beserta kos penghantaran untuk kegunaan 4 bulan = RM225.

(3) 40 days Shaklee Trial Pack Set C Add-On Alfalfa (40 tabs each for Vita-Lea, Vita-C, B-Complex & Zinc Complex + 80 tabs Alfalfa Complex). RM110 termasuk kos penghantaran Pos Laju Percuma + Free Vitamin brochure + Free consulation + Free gifts (while stock lasts).

(4) Full Package set di atas (No. 3) beserta kos penghantaran untuk kegunaan 4 bulan = RM268.


credit

Anda bagaimana? Mahu mencuba vitamin Shaklee? Kami menyediakan trial pack untuk 30 hari consume dengan harga serendah RM80 dan free delivery. Boleh isikanBORANG PESANAN   di sini atau sms kan kepada saya 012-8535689. Salam sayang dari Ibu Addinnasa

Alzheimer : cegah melalui supplement?

Mac 14, 2011 0 Comments
Alzheimer atau nyanyuk sudah tidak lagi dikaitkan dengan proses penuaan. Tambahan pula sejak munculnya formula-formula anti-penuaan (anti-aging) yang menyifatkan penuaan bukan sebab usia, tapi kerana wujudnya radikal2 bebas dalam tubuh kita. Sejajar dengan itu, Alzheimer kini dikenali sebagai penyakit progresif yang berlaku akibat kehilangan sel saraf otak. Ia disebabkan oleh ‘kehilangan’ sel otak secara sedikit demi sedikit, yang menyebabkan pesakit mengalami kekurangan fungsi mental dan akhirnya fungsi fizikal.
Ia adalah kerana fiber-fiber saraf di sekitar hippocampus, yakni pusat ingatan dalam otak menjadi ‘tersimpul’. Kekusutan yang berlaku terhadap saraf2 itu menyebabkan ia tidak dapat menyimpan dan menterjemah sebarang maklumat. Dengan kata lain, mereka ni mengalami ‘litar pintas’ dalam otaknya.
Alzheimer sebenarnya bukan perkara normal pada orang tua. Ini kerana ia telah dikelaskan sebagai sejenis penyakit, bukan sebahagian dari peningkatan usia. Ada sesuatu yang tidak kena pada pengidap Alzheimer. Ramai orang yang menghampiri usia 90 tahun masih lagi dapat berfikir dengan sihat dan bijak, contohnya Tun Mahathir.
Menurut kajian, otak penghidap Alzheimer didapati mengandungi kandungan kalsium, silikon, sulfur dan aluminium yang tinggi. Protein dalam darah juga boleh menyumbang kepada terjadinya penyakit ini.
Setakat ini tiada rawatan untuk pesakit Alzheimer, oleh kerana ia adalah penyakit progresif. Namun, terdapat terapi bagi meringankan masalah yang dihidapi oleh pesakit Alzheimer.
Bagaimana mengawal diri agar jauh dari Alzheimer?
Menurut orang-orang tua, cara untuk mengelakkn dari terkena penyakit Alzheimer ialah dengan memperbanyakkan membaca & mengkali al-Quran, zikrullah serta banyak membaca buku. Nabi SAW juga ada memberi petua bahawa untuk menjauhi nyanyuk ialah dengan melazimkan istighfar 70 kali sehari.
Selain dari itu, penyakit Alzheimer boleh dihindari dengan penjagaan kesihatan, termasuk pemakanan.Berikut adalah cadangan yang boleh diamalkan bagi mengelakkan penyakit Alzheimer:
Vita-E Complex – Vitamin E membantu dalam pengangkutan oksigen kepada sel-sel otak.
B Complex – Vitamin B12 mengelakkan ‘hilang ingatan’ dalam diri kita.
Lecithin – meningkatkan fungsi dan potensi otak.
Omega Guard - dengan DHA untuk meningkatkan daya ingatan.
Supplement bagi membantu pesakit Alzheimer:
Energizing Soy Protein - Mengandungi asid amino yang membekalkan tenaga kepada otak, jantung dan otot rangka dengan menyalurkan asid lemak kepada sel-sel tersebut. Cartinine (sejenis asid amino) membantu melambatkan proses ‘penurunan’ mental pada pesakit Alzheimer.
Garlic Complex -membantu melambatkan proses penyusutan otak.
Omega Guard - memperbaikkan fungsi kognitif.
Sekiranya anda mendapati ahli keluarga mengalami masalah seperti mudah lupa, cepat moody, short-tem memory loss, bingung, dan sebagainya – segeralah berjumpa doktor. Pesakit yang melibatkan perkara sebegini perlu mendapat pengesahan doktor kerana dikhuatiri simptom2 tersebut bukan sekadar nyanyuk, tapi ada masalah otak yang lain.

Credit 

Anda bagaimana? Mahu mencuba vitamin Shaklee? Kami menyediakan trial pack untuk 30 hari consume dengan harga serendah RM80 dan free delivery. Boleh isikan BORANG PESANAN di sini atau sms kan kepada saya 012-8535689. Salam sayang dari Ibu Addinnasa

Khamis, 10 Mac 2011

Bila diri serba tak kena............

Mac 10, 2011 0 Comments
 Pernahkah kalian rasakan adakala dalam satu-satu hari tu, kita jadi serba tak kena, marah tak tentu pasal@moody, bagi ibu yang menyusu pula, susu tetiba jadi sedikit walhal rasa payudara penuh, bagi yang berniaga, sales jadi kurang, bagi yang makan gaji stress pasal kerja: senang kata semuanya serba tak kena....

Bila ianya terjadi sebenarnya tubuh rohani kita perlukan terapi....jangan ingat jasmani sahaja perlukan terapi ya. Hakikatnya perlu keseimbangan antara rohani dan jasmani.

Terapi yang paling mudah ialah dengan membanyakkan selawat Nabi. Bacalah sebanyak mungkin dan jadikan ia perkataan yang kerap disebutkan di bibir kita. Jadikan ianya amalan zikir harian selepas solat juga sangat membantu.

Arwah abah pernah menyebut: solat itu makanan harian ibarat nasi, tetapi amalan seperti berzikir, bertasbih dan bertahmid merupakan lauk pauk kepada nasi tadi. Nasi kalau dipadankan dengan lauk pauk barulah kita lebih berselera....bermakna jika solat itu diiringi dengan zikir insyaALLAH jiwa kita juga lebih subur.

Sekadar perkongsian bersama, ini antara kebaikan dan fadilat membaca selawat nabi :)
Abuya Sayyid Muhammad Alawi menyebt dalam sebuah kitab beliau “ Syaraful Ummah Al-Muhammadiyyah” dalam bab “Faedah-faedah berselawat keatas Nabi s.a.w dalam muka surat 186 . Jelas beliau :

Di sini saya akan sebutkan beberapa faedah berselawat dan salam ke atas penghulu kita Muhammad s.a.w seperti yang disebutkan oleh para ulama khasnya oleh imam al-“Allaamah Ibnul Qayyim al-Jauzi dan al-Hafiz ( pakar ilmu hadis ) Ibnu Hajar al-Haitami dengan cara ringkas .”
1. Menjunjung perintah Allah S.W.T
2. Amalan kita berbetulan dengan amal Allah S.W.T dalam hal berselawat ke atas Nabi
s.a.w walaupun selawat kita dengan selawat allah Ta’ala berlainan maksudnya.
Selawat kita bermaksud doa dan mohon limpah rahmat , dan selawat Allah Ta’ala
bermaksud pujian dan pemuliaan baginda s.a.w
3. Amalan kita berbetulan dengan amal para Malaikat dalam hal berselawat ke atas
Nabi s.a.w.
4. Memperoleh sepuluh rahmat daripada Allah Ta’ala bagi sesiapa yang berselawat
sekali keatas Nabi s.a.w.
5. Diangkat darjatnya disisi Allah ke 10 darjat lebih tinggi.
6. Mendapatkan 10 kebaikan.
7. Dihapus oleh Allah sepuluh kejahatannya.
8. Ada harapan doanya diterima jika selawat itu didahulukan kerana selawat ini akan
membawa nak doa itu ke sisi Tuhan Rabbul Alamin di mana sebelum itu doanya
terhenti di antara langit dan bumi.
9. Selawat ini penyebab seseorang itu mendapat syafaat Nabi s.a.w apabila ia
menyertakan dengan memohon al-Wasilah ( kedudukan tertinggi ) untuk Nabi s.a.w
atau berselawat saja.
10.Penyebab mendapatkan keampunan dosa-dosa berkaitan dengan Allah Ta’ala.
11.Penyebab Allah Ta’ala mencukupi dukacitanya.
12. Penyebab seseorang itu memperoleh kedudukan yang dekat dengan Nabi s.a.w di hari
kiamat kelak.
13.Berselawat umpama bersedekah bagi orang yang susah . ( Orang susah tak ada benda
yang nak disedekahkan, maka selawat ini umpama sedekah bagi dirinya. )
14. Penyebab seseorang itu dilimpahi rahmat oleh Allah dan dimintakan keampunan oleh
para malaikatNya.
15.Penyebab seseorang itu ditunaikan segala hajatnya oleh Allah Ta’ala.
16.Selawat ini merupakan zakat dan kesucian baginya.
17.Penyebab seseorang itu mendapat berita syurga sebelum kematiannya.
18.Penyebab seseorang itu selamat daripada huruhara hari Kiamat.
19.Penyebab seseorang itu didoakan rahmat dan salam sejahtera oleh Baginda Nabi s.a.w
20.Penyebab bagi memulihkan ingatan bagi org yg lupakan sesuatu.
21.Penyebab sesuatu majlis itu berkat berseri dan membawa keuntungan kepada
empunya di hari kiamat.
22. Penyebab dijauhkan daripada kefakiran.
23. Penyebab seseorang itu tidak dinamakan bakhil oleh Baginda s.a.w apa bila ia
menjawab selawat ketika ada orang berselawat keatasnya s.a.w
24. Penyebab seseorang itu selamat daripada ditimpa doa-doa yang tidak baik yang
ditujukan kepada hamba yang melupai Baginda s.a.w lebih2 lagi ketika disebut nama
Baginda s.a.w lalu ia tidak berselawat ke atasnya.
25. Selawat ini melemparkam empunya selawat ke atas jalan syurga sebaliknya orang
yang meninggalkannya.
26. Selawat ini menyelamatkan sesuatu majlis yang tidak menyebut Allah dan RasulNya,
memuja dan memuji Allah serta selawat keatas RasulNya s.a.wdaripada basi berbau
busuk disisi Allah.
27. Penyebab bagi kesempurnaan ucapan yang dimulakan dengan memuji Allah dan
berselawat ke atas RasulNya s.a.w
28. Penyebab seseorang memperoleh cahaya yang sempurna di atas titian Shirat Al-
Mustaqim kelak.
29. Selawat itu mengeluarkan seseorang hamba daripada dianggap renggang ( jauh )
daripada Allah Ta’ala.
30. Penyebab seseorang mendapatkan pujian baik yang berkekalan daripada Allah S.W.T
diantara penduduk langit dan bumi.
31. Penyebab mendapatkan keberkatan pada diri orang yang berselawat itu, amalnya,
umurnya dan segala usahanya yang baik.
32. Penyebab mendapatkan limpahan rahma.
33. Penyebab seseorang itu berkekalan mengasihi Baginda Rasulullah s.a.w dan
seterusnya akan menambahkan dan melipatgandakan rasa kasih terhadapnya.
34. Penyebab Baginda s.a.w bertambah kasih kepada orang berselawat ke atasnya s.a.w
35. Penyebab seseorang hamba memperolehi hidayah dan hati yang hidup.
36. Penyebab nama seseorang itu diperlihatkan kepada Nabi s.a.w
37. Peenyebab tapak kaki seseorang hamba itu tetap di atas titian Shirat daan mudah
melintasinya.
38. Berselawat bermakna kita menunaikan sekurang-kurangnya hak Rasulullah s.a.w ke
atas kita dan mensyukuri nikmat Allah Ta’ala dengan sebabnya.
39. Selawat mengandungi makna zikir Allah dab mensyukuriNya dan dapat mengenali
nilai nikmat yang Allah limpahkan ke atas hambaNya dengan mengutusnya sebagai
Rasulullahs.a.w

Petikan Dari Buku : 25 SELAWAT PELITA MUKMIN
Susunan : Sayyid Muhammad Alawi Al-Maliki Al-Makki
Terjemahan :Farhan Bin Haji Hasyiri Al-Manduri
Penerbit : Pustaka Darul Hikmah 



credit

Salam sayang dari Ibu Addinnasa

Khamis, 3 Mac 2011

Bacalah, semoga kita tenang semasa di uji.

Mac 03, 2011 1 Comments
 Setiap manusia selagi ia hidup, tidak lepas dari segala ujian atau musibah....namun adakala bila kita tidak berada dalam rasional, kita akan mudah kecewa, putus asa dan marah berterusan.....namun ingin ibu kongsikan perkara ini buat semua ....terutama sahabat2 dan kenalan maya ibu :


JANGAN MENGELUH ............
Kita selalu Bertanya....................dan Al-Quran sudah menjawabnya..................

KITA BERTANYA : KENAPA AKU DIUJI?

QURAN MENJAWAB
'Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; 'Kami telah beriman,' ('I am full of faith to Allah') sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan, sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta.'
-Surah Al-Ankabut ayat 2-3

KITA BERTANYA : KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAM-IDAMKAN?

QURAN MENJAWAB
'Boleh jadi kamu membenci sesua tu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.'
- Surah Al-Baqarah ayat 216

KITA BERTANYA : KENAPA UJIAN SEBERAT INI?
QURAN MENJAWAB
'Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.'
- Surah Al-Baqarah ayat 286

KITA BERTANYA : KENAPA RASA FRUST?

QURAN MENJAWAB
'Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman.'
- Surah Al-Imran ayat 139

KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?
QURAN MENJAWAB
'Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah (be fearfull of Allah The Almighty) kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan).'

KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?

QURAN MENJAWAB
'Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk'
- Surah Al-Baqarah ayat 45

KITA BERTANYA : APA YANG AKU DAPAT DRPD SEMUA INI?

QURAN MENJAWAB
'Sesungguhnya Allah telah membeli dari org2 mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga utk mereka... ?
- Surah At-Taubah ayat 111

KITA BERTANYA : KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?
QURAN MENJAWAB
'Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari Nya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal.'
- Surah At-Taubah ayat 129

KITA BERKATA : AKU TAK DAPAT TAHAN!!!

QURAN MENJAWAB
'... ..dan jgnlah kamu berputus asa dr rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dr rahmat Allah melainkan kaum yg kafir.'
- Surah Yusuf ayat 12 



Sekadar perkongsian ...semoga ia memberi kekuatan kepada kita dalam saat kita memerlukan kekuatan :)

Salam sayang dari
 Ibu Addinnasa

Rabu, 2 Mac 2011

Jangan jadi lalat....

Mac 02, 2011 3 Comments
 Suami saya suka remind saya dengan satu pepatah....
"Jika tak mampu nak jadi garam yang memasinkan ikan, maka jangan jadi lalat yang membusukkan ikan".

Sebenarnya ada ramai kawan saya yang bertanya soalan cepu emas buat saya....
"Beb, kenapa ko tak bagi anak ko pakai CD....dan cuba ko share sikit nape ko tak guna, aku tengah dalam dilemma nak beli atau tak"

Saya kata setiap orang punya pendapat masing-masing dan saya takkan keluarkan sebab mengapa saya tak guna sebab ramai rakan saya berbiz dalam CD. Saya tidak mahu sama sekali pendapat saya diguna pakai dan boleh menjejaskan biz kawan-kawan saya.

Tiada isu jika saya tak guna, sebab ramai juga yang tak guna CD tetapi mengapa saya perlu berikan sebab?
Kawan-kawan rapat saya yang berbiz CD pun tak tanya kenapa saya tak beli CD dari mereka. Namun jika ada customer Shaklee nak cari CD memang saya sebut a few names mereka yang jual CD maka terpulang pada orang tu nak beli ngan siapa.

Bagi saya, saya tak guna CD itu tidak menjadi isu....tapi saya tetap beri sokongan pada kawan-kawan yang buat biz CD.

Kenapa perlu menulis atau provoke sesuatu jika kita tak guna? Adakah benar kononnya nak "educate" orang atau nak tutup malu sebab sendiri tak gunakan barang tersebut? Tak faham bila orang tanya benda yang tak berkaitan.....apatah lagi jika menulis di blog benda yang boleh menjatuhkan orang lain.

Jadi bagus betul pepatah yang suami saya selalu ingatkan....

"Jika tak mampu nak jadi garam yang memasinkan ikan, maka jangan jadi lalat yang membusukkan ikan".



 *Lalat atau Langau?






Salam sayang dari Ibu Addinnasa

Selasa, 1 Mac 2011

Vitamin, susuibu dan kesannya pada ibu dan anak.

Mac 01, 2011 0 Comments
 Soalan yang biasa dan suka emak2 di luar bertanya :

Orang tanya, benarkah pengambilan vitamin Shaklee boleh buat susuibu pekat?
Memang benar kerana pengambilan vitamin sendiri akan meningkatkan kepekatan darah si ibu maka sebab itu la si ibu perlu mengamalkan pengambilan air kosong yang seimbang dan tidak kurang 3L sehari jika amalkan vitamin.

Mengapa bila susu pekat anak minum sedikit, adakah benar anak mudah kenyang?
Samakah bila kita minum milo pekat dengan milo cair? Pasti tidak ...cuma nama minuman itu tetap milo. Jika baby terbiasa dengan susuibu yang sedikit cair dan bila tiba-tiba berubah menjadi pekat, anak hanya akan minum sedikit sahaja untuk membiasakan dengan rasa baru tersebut. Jika selepas minum anak tak mudah merengek atau nangis, insyaALLAH ia puas walaupun hanya dengan minum sedikit.

Benarkah susu pekat itu bermakna susu mengandungi banyak vitamin?
Tiada kajian yang saintifik dilakukan namun yang pasti apa jua si ibu makan akan disalurkan kepada si anak melalui susuibu. Hanya melalui pengalaman saya dan pemerhatian ke atas ibu2 yang mengamalkan pengambilan vitamin mendapati perubahan yang ketara kepada pertumbuhan si anak di mana 6 bulan pertama perkembangan sangat2 mengalakkan selain bayi dikatakan mempunyai tahap kesihatan yang baik berbanding sebelum si ibu itu mengamalkan pengambilan vitamin.

Apakah fungsi utama pengambilan vitamin sepanjang mengandung dan sepanjang penyusuan?
Ibu mengandung diwajibkan mengambil vitamin b, folic asid, obimin (multivitamin) serta tablet zat besi jika didapati kekurangan darah. Ini demi mengurangkan risiko kematian si ibu apabila melahirkan anaknya.

Namun selepas melahirkan si ibu itu mempunyai pilihan untuk menyusukan anaknya dengan susuibu atau susu formula. Maka kepentingan vitamin ini tidak dipentingkan seperti masa mengandung. Namun untuk ibu yang menyusukan anaknya dengan susuibu dan  bagi yang sedar tentang cara hidup yang terkejar2, masakan yang ringkas dan tidak mengikut panduan piramid makanan, faktor persekitaran yang sangat tercemar, pasti meneruskan pengambilan vitamin demi kesihatan diri. Vitamin ini hanya membantu agar si ibu itu sustained bertenaga, energetic, ceria dan bersemangat sepanjang hari. Bila si ibu itu sihat dan bersemangat, pasti matlamat penyusuan 2 tahun menjadi sasaran walau apapun dugaan yang datang.

Pengalaman sendiri menyusukan anak dengan vitamin?
Saya sendiri tidak tahu pada awalnya sepanjang menyusu bahawa vitamin akan disalurkan kepada bayi melalui susuibu. Namun apabila satu hari saya ke klinik Haizam untuk membuat check up bulanan untuk anak saya, doc mula menegur terutama apabila berat Addin yang berumur 5 bulan telah mencecah 10kg!
Masih ingat lagi Doc Haizam bertanya "Sihat baby ni! Dia ada makan apa ibu?"
Saya menjawab "Tak de lagi doc sebab belum 6 bulan kan? Saya hanya bagi dia susubadan sahaja"
Doc Haizam "Ibu ada makan vitamin apa2 ke?"
Saya menjawab "Ada, vitamin Shaklee"
Doc Haizam "Vitamin Shaklee bagus tapi mahal, but you pay for the quality off course".

So bila time Nasa pun, Doc Haizam akan sebut, "Bagus minum susuibu, anak sihat"....masakan tidak, Nasa lahir 3.3kg, bulan pertama 5.3kg, bulan kedua 7.3kg dan bulan ketiga 8.9kg......so benarlah vitamin ibu makan disalurkan kepada mereka kan?


Satu kepuasan keluar dari bilik Doc. Abah pun tersenyum sebab satu pelaburan yang berbaloi apabila melihat anak sihat dan pertumbuhan yang sihat. Tapi mereka mula membesar seperti biasa apabila mereka mula aktif. Tiada istilah overweight jika anak minum susuibu sebab kandungan susuibu tidak seperti susu formula.

Benarkah hanya Shaklee yang memberi kesan yang baik pada penyusuan?
Tidak sama sekali. Bagi yang berkemampuan boleh mendapatkan vitamin yang berbayar seperti Shaklee dan berjenama seangkatan dengannya. Bagi yang kurang berkemampuan, boleh mendapatkan di klinik kerajaan. Ianya balik pada kemampuan masing-masing. Ada ibu yang suka melahirkan di klinik swasta dan ada di klinik kerajaan. Tiada masalah sama sekali. Cuma kalau si ibu mampu keluarkan duit beli handbag , handphone dan tudung berjenama mahal...tak salah keluarkan sedikit belanja untuk diri sendiri dan berikan hak di klinik kerajaan yang kita boleh amik free tu kepada yang lebih layak.

Pam susu
Masa zaman Addin ibu mula pam dan susuibu hanya tersimpan dalam peti beku. Namun sebab tak kerja, dan tiada banyak maklumat yang ibu belajar tentang susu beku, maka abah mencadangkan susu tersebut disiram sahaja pada pokok bunga. Masa tu tak de forum susuibu atau apa jua kumpulan sokongan macam sekarang.  Masa Nasa pula sama juga, pam juga masa pantang aje tapi lepas niat nak cuti tanpa gaji sebab nak susukan sepenuhnya dengan susuibu, ditambah Nasa tak nak minum guna botol....maka susu beku tu pun menjadi air siraman pokok buah aje ditepi rumah. Sebab itu ibu sangat bangga bila ada kawan penyusuan yang cekal dan kuat semangat yang tetap konsisten membuat perahan susu dikala mereka dipejabat demi memastikan si kecil mereka mendapat nikmat minum susuibu.

Dua tahun tu tak lama....satu kepuasan bila kita menjayakannya. Bagi yang belum pernah, teruskan usaha. Doa ibu sentiasa mengiringi kalian!








Salam sayang dari Ibu Addinnasa

Akan ku titipkan doa ini dalam setiap waktu bersamaNYA.

Mac 01, 2011 0 Comments
 "Bismillah hirrahman nirrahim. Ya Allah , Kau ampunkanlah dosa-dosa ibu yang menyusukan anaknya. Permudahkanlah perjalanan penyusuan mereka sebagaimana Kau permudahkan urusan penyusuanku dahulu. Kuatkan semangat mereka dan jangan Kau biarkan mereka dalam kesedihan. Gembirakanlah mereka dengan rahmatMu dan semoga aku tergolong dalam mereka yang didoakan. Ameen."

Alhamdulillah sehingga hari ini, ibu tak pernah lupa mengirimkan doa buat ibu-ibu yang menyusukan anak mereka dengan susuibu. Satu kepuasan bila ibu berjaya menyusukan Addin dan Nasa dengan berpandukan buku dan sokongan suami. Alhamdulillah. Cabaran? Memang ada namun ibu lalui dengan kemahuan untuk berjaya...maka ibu teruskan. Dulu mana ada support group macam sekarang....hanya bergantung pada kekuatan diri semata-mata.

Namun ibu tak pernah memandang sepi ibu2 yang tidak menyusukan anak mereka. Pada ibu taufik hidayah ini hak ALLAH jua. Semoga dengan kelahiran akan datang ibu2 ini akan terbuka hati dan kemahuan untuk menyusukan anaknya sehingga lengkap misi 2 tahun.
Sama macam pengambilan vitamin, bukan semua orang terbuka hati nak makan vitamin. Namun pada ibu, ianya memang berlaku atas taufik hidayah ALLAH jua. So dalam dunia kita akan jumpa macam-macam manusia supaya kita belajar untuk menjadi lebih baik.

3 bulan dulu ada sorang emak yang ber ym dan bertanya, mengapa dia dah cuba pam dengan konsisten tetapi susu yang keluar masih beberapa titik....so ibu cuba mampu menjawab, may be si emak ini kurang minum air dan badannya belum benar2 bertenaga. Maka si emak ini ingin mencuba set B dan mengharapkan susu menjadi banyak dengan serta merta. Selepas seminggu makan, susunya ada peningkatan. Dari beberapa titik menjadi 1 oz. Dia masih merungut ....dan ibu pesan supaya bersabar. Kita perlu sabar dalam mengharapkan rezeki dan rahmat ALLAH. Siapa kita nak memaksa ALLAH memberi rezeki dengan banyak walhal hubungan kita dengan ALLAH adalah setakat ala kadar? Ibu cuba dengan tenang menyarankan si emak tadi cuba membanyakkan mengaji mencari ketenangan jiwa... cuba berzikir setiap kali masa mengepam. Masuk minggu kedua, susunya mula menampakkan peningkatan kepada 2-3oz. Si emak ini mula tersenyum dan nada di telefon juga menjadi lebih gembira.

Memang kita usaha namun adakala kita lupa dalam menjaga hubungan dengan pencipta juga perlu usaha. Usaha mendekatkan diri kepadaNYA.
Ingat zaman mengajar dulu bila seorang ustazah mengatakan ALLAH sangat sayang pada hambaNYA yang cuba memperbaiki hubungan denganNYA. Bila ALLAH sayang insyaALLAH jalan usaha ke arah kejayaan pun dipermudahkan.

Allah beri ujian sedikit supaya kita balik padaNYA agar kita tidak jauh menyimpang dariNYA.

Bila susu down, sebenarnya sebagai tanda....oh kita dah mula mengabaikan hubungan dengan pencipta. Benarlah kata orang, ujian itu satu teguran dari ALLAH.

Bagi ibu selama 10-11 tahun dalam dunia supplement, matlamat ibu untuk orang amalkan supplement ialah agar dapat jaga kesihatan dan agar dapat melakukan ibadat dengan lebih baik. Ibu mulakan perkongsian Shaklee pada awal penglibatan ibu selain dari kawan2 kolej , ibu dikenalkan dengan pesakit kanser otak, mereka yang lumpuh akibat kemalangan dan banyak lagi. Rata-rata yang mempunyai masalah kesihatan dan tidak mampu untuk melaksanakan ibadat dengan baik. Syukur selepas itu mereka menampakkan hasil dan paling seronok bila ada makcik2 yang beli vitamin dari ibu mengucapkan "Terima kasih ye nak kenalkan Shaklee, alhamdulillah sekarang kalau solat dah tak sakit lutut" dan teringat kata seorang ni "Mudah2an kaki pakcik yang berlubang ni baik maka pakcik boleh buat umrah dengan lebih sempurna." Memang syukur kaki arwah pakcik Hashim yang berlubang kat tapak kaki akibat diabetic jadi tertutup baik dan beliau dapat menunaikan umrah dengan tenang.

Seronok bila lihat orang lain sihat dan dapat terus beramal pada ALLAH dengan lebih baik.

Semoga ibu2 yang menyusu,ambil la peluang sebaik mungkin menikmati rahmat ALLAH paling besar dengan setiap titik susu yang ALLAH izinkan ia terus mengalir keluar dari tubuh si ibu.....dengan mengucapkan syukur setiap saat serta banyakkan memujiNYA disamping menjaga amalan2 yang mampu membantu mendekatkan kita denganNYA.

Wassalam.












Salam sayang dari Ibu Addinnasa

Euphoria Shaklee Malaysia

Euphoria Shaklee Malaysia