Catatan

Tunjukkan catatan dari Mac, 2011

Ia bukan pam susu tapi ia tetap MOBILE!

Imej
Sejak mengandungkan abang Addin, ibu hanya bergantung dengan buku untuk masalah kehamilan, penyusuan dan bagaimana menguruskan baby. Ibu tak tahu bagaimana mengurus dan mengendalikan EBM. Beli pam pun pam biasa aje....ditambah ibu surirumah sepenuh masa waktu itu. Tapi hari ini, boleh kata terdapat sebilangan besar ibu yang menyusukan anaknya akan berusaha untuk membeli satu pam yang bagus dan selesa untuk digunapakai.

 Namun masa membesarkan abang Addin, ibu spend duit membeli ini......




 Bahasa mudahnya ialah penapis udara. Bahasa Inggeris dikenali sebagai AIR PURIFIER. Produk Shaklee yang dikenali sebagai AirSource. Harganya hampir setanding dengan harga pam yang mahal pada hari ini namun tak sampai mencecah ribuan ringgit pun.


Apa kebaikannya?

It’s all about clearing up our indoor environment – wherever we go – with a filter-less, portable air purifier that reduces microbial as well as odors and gases. The AirSource Mobile™ goes anywhere you go, and cleans as well as freshens th…

Adakah anda dalam senarai cabutan Mac?

Imej
Saya ingin kongsikan keseronokkan Shaklee saya dengan ANDA! Jika anda sukakannya, mari gandakan kegembiraan anda!!!

Form Cabutan Bertuah

Bermula 23 Februari 2011- 30 April 2011




Hadiah Utama Product  Shaklee bernilai RM1000

Hadiah Bulanan  2 x Fullpack set A 1x Voucher  Disc penginapan di Marriot / Renaissance



Apa yang perlu anda lakukan?
Anda hanya perlu membuat pembelian FULLPACK minimum sebanyak RM200 (tidak termasuk kos pos) dalam satu invois menggunakan ID saya 395863 dan layak menyertainya. Ini adalah anjuran GBS - Geng Shaklee Trial Pack.Pembelian melebihi RM400 melayakkan anda mendapat dua cabutan, RM600 untuk 3 cabutan dan seterusnya.  Jika anda membuat pembelian secara walk in, pastikan anda membeli di branch yang disahkan oleh Shaklee dan bukan dari mana-mana mereka yang menyimpan stok (Shaklee tidak menyediakan stokis) dan sms kan kepada saya di 012-8535689 atau email addinnasa@gmail.com :Nama , No telefon dan Sales Order No yang ada dalam invois belian. Boleh isikan FORM CABUT…

Magnetic Notepad kepada mereka yang suka mengumpul fridge Magnetic.

Imej
Ibu terima banyak sms semalam bertanyakan apakah free gift untuk trial pack set B....so ini dia....gambar Ehsan dari customer ibu iaitu Yuhana.... Thanks Yuhana for the picture!

Ianya adalah Magnetic Notepad yang besar....boleh dilihat berdasarkan pen yang diletakkan bersama itu :)

So apa tunggu lagi, dapatkannya hari ini melalui BORANG PESANAN TRIAL PACK!

Jika anda sudah memiliki set B, apa kata dapatkan Set H : Nutriferon dengan harga RM70 sahaja untuk dapatkan hadiah istimewa ini. Nutriferon adalah supplement yang berfungsi sebagai immune booster dan hanya perlu makan seminggu sepeket sahaja.....Apa itu Nutriferon?

Anda bagaimana? Mahu mencuba vitamin Shaklee? Kami menyediakan trial pack untuk 30 hari consume dengan harga serendah RM80 dan free delivery. Boleh isikan BORANG PESANANdi sini atau sms kan kepada saya 012-8535689.


Salam sayang dari Ibu Addinnasa

Panduan pengendalian EBM

Dibawah ni saya kongsi secebis info sebagai nota untuk ibu2 menyusu…~ Panduan untuk menyimpan EBM.. berapa lama ia bertahan untuk suhu yg tertentu dan apa yg ibu harus lakukan kat baki EBM yang dah digunakan..jom rujuk jadual ni Reminder: Use clean containers, and wash your hands with soap and water before expressing. or pumping. Panduan untuk menyimpan EBM.. Tempat simpanan Suhu tempat penyimpanan susu
(Fahrenheit)
Suhu tempat penyimpanan susu
(degrees Celcius)
Berapa lama EBM boleh bertahan Suhu bilik 60 degrees F 15 degrees C 24 jam Suhu bilik 66-72 degrees F 19-22 degrees C 10 jam Suhu bilik 79 degrees F 25 degrees C 4-6 jam Dalam peti sejuk 32-39 degrees F

Bila penat, semangat nak pam pun terbang!

Saya terima panggilan dari seorang cust  : 

Cust : saya dah telefon LC minta advise masalah saya, susu makin drop...so dia kata just keep pumping dan pumping....susu akan banyak semula. So saya tanya perlu tak amik vitamin? Beliau jawab tak perlu. Just keep pumping.

Saya : memang tak perlu kalau makan seimbang dan ikut piramid makanan.

Cust : saya rasa saya perlu sebab makan saya tak seimbang, jadi saya cepat penat dan moody. Bila penat, moody SEMANGAT NAK PAM PUN TERBANG entah ke mana..............

Saya : kalau mampu, tak salah beli vitamin sebab untuk kebaikan diri sendiri. Kita kena ukur baju di badan sendiri. Kalau ada kekangan, boleh minta vitamin dari klinik kerajaan. Namun jika mampu beli handphone mahal, baju dan beg tangan berjenama dan pam yang bagus, tak salah kita beli vitamin.

Cust : Saya memang cari booster untuk diri saya bertenaga, happy dan aktif....ni kerja penat, balik rumah baby minum tak puas asyik nangis2....kesian la.

Saya : Boleh cuba makan vitamin dalam …

Testimoni Brunei : Berat anak 8kg semasa 3 bulan!

Imej
Ibu yakin sesiapa yang mengamalkan Shaklee dengan konsisten demi menjaga kesihatan dan ingin menjayakan penyusuan secara langsung tidak akan kecewa bila hasilnya boleh kita lihat pada perkembangan dan pembesaran anak....
Seronok bila kenalan Brunei ibu, auntie Ness memberitahu bahawa sepupunya yang mengambil set BF Shaklee melihat pembesaran anaknya yang berumur 3 bulan mencecah hampir 8 kg! Hampir sama dengan perkembangan Nasa dulu yang lahir 3.3kg dan berat Nasa mencecah 8.9kg semasa usianya 3 bulan.









Sama jua dengan abang Addin, perkembangan dan pembesaran yang sungguh memberansangkan....walaupun abang Addin lahir tak cukup 9 bulan dengan berat 2 kg lebih, tetapi dia mempunyai berat 10kg semasa umurnya mencecah 5 bulan.

Secara jujurnya, ibu berpuashati dengan perkembangan mereka...setelah mereka berumur 6 bulan ke atas mereka sangat aktif namun alhamdulillah mereka mempunyai berat yang tidak merisaukan kerana mereka telah membesar secara  "over shoot" pada peringkat awal. …

Pengalaman melahirkan anak secara ceaserean bayi 4.9kg !

Imej
Wahhh, teruja sungguh saya membaca komen-komen Puan Rosnani di ruangan FaceBook Genkimomma.com. Thank you very much, sis!!! (^_-)

Sis Rosnani nie saya kenali sejak beliau sedang mengandungkan baby nya. Jom baca pengalaman Shaklee Sis Rosnani ini, terutama selepas beliau melahirkan baby seberat 4.9kg!!!

"apa sj ttg shakleee saya teruja nak tau n cuba... apalagi baru baru ni saya terpaksa bersalin secara pmbedahan memandangkan baby melintang n besar 4.9 kg itu pun mujur awal dari tarikh jangkaan bersalin klu tak mgkan cecah 5kg atau lebih......keesokan selps bersalin saya tak mampu untuk makan ..tiba teringat pasal shakleee.. terus saya menelan vit zinc... b complex dan alfalfa dulu...... setelah itu barulah perut saya boleh menerima makanan... sblm menelan vit tersebut tuhan je tahu sakitnya stlh makann masuk walau hanya sesudu bubur. namun dgn vit shakleee alhamdullilah saya dipermudahan semuanya... bertenaga...perut tak lagi sakit.... ia turut mengatasi masalah ram…

Alzheimer : cegah melalui supplement?

Alzheimer atau nyanyuk sudah tidak lagi dikaitkan dengan proses penuaan. Tambahan pula sejak munculnya formula-formula anti-penuaan (anti-aging) yang menyifatkan penuaan bukan sebab usia, tapi kerana wujudnya radikal2 bebas dalam tubuh kita. Sejajar dengan itu, Alzheimer kini dikenali sebagai penyakit progresif yang berlaku akibat kehilangan sel saraf otak. Ia disebabkan oleh ‘kehilangan’ sel otak secara sedikit demi sedikit, yang menyebabkan pesakit mengalami kekurangan fungsi mental dan akhirnya fungsi fizikal.
Ia adalah kerana fiber-fiber saraf di sekitar hippocampus, yakni pusat ingatan dalam otak menjadi ‘tersimpul’. Kekusutan yang berlaku terhadap saraf2 itu menyebabkan ia tidak dapat menyimpan dan menterjemah sebarang maklumat. Dengan kata lain, mereka ni mengalami ‘litar pintas’ dalam otaknya.
Alzheimer sebenarnya bukan perkara normal pada orang tua. Ini kerana ia telah dikelaskan sebagai sejenis penyakit, bukan sebahagian dari peningkatan usia. Ada sesuatu yang t…

Bila diri serba tak kena............

Pernahkah kalian rasakan adakala dalam satu-satu hari tu, kita jadi serba tak kena, marah tak tentu pasal@moody, bagi ibu yang menyusu pula, susu tetiba jadi sedikit walhal rasa payudara penuh, bagi yang berniaga, sales jadi kurang, bagi yang makan gaji stress pasal kerja: senang kata semuanya serba tak kena....

Bila ianya terjadi sebenarnya tubuh rohani kita perlukan terapi....jangan ingat jasmani sahaja perlukan terapi ya. Hakikatnya perlu keseimbangan antara rohani dan jasmani.

Terapi yang paling mudah ialah dengan membanyakkan selawat Nabi. Bacalah sebanyak mungkin dan jadikan ia perkataan yang kerap disebutkan di bibir kita. Jadikan ianya amalan zikir harian selepas solat juga sangat membantu.

Arwah abah pernah menyebut: solat itu makanan harian ibarat nasi, tetapi amalan seperti berzikir, bertasbih dan bertahmid merupakan lauk pauk kepada nasi tadi. Nasi kalau dipadankan dengan lauk pauk barulah kita lebih berselera....bermakna jika solat itu diiringi dengan zikir insyaALLAH …

Bacalah, semoga kita tenang semasa di uji.

Setiap manusia selagi ia hidup, tidak lepas dari segala ujian atau musibah....namun adakala bila kita tidak berada dalam rasional, kita akan mudah kecewa, putus asa dan marah berterusan.....namun ingin ibu kongsikan perkara ini buat semua ....terutama sahabat2 dan kenalan maya ibu :


JANGAN MENGELUH ............
Kita selalu Bertanya....................dan Al-Quran sudah menjawabnya..................

KITA BERTANYA : KENAPA AKU DIUJI?

QURAN MENJAWAB
'Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; 'Kami telah beriman,' ('I am full of faith to Allah') sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan, sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta.'
-Surah Al-Ankabut ayat 2-3

KITA BERTANYA : KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAM-IDAMKAN?

QURAN MENJAWAB
'Boleh jadi kamu membenci sesua tu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu m…

Jangan jadi lalat....

Suami saya suka remind saya dengan satu pepatah....
"Jika tak mampu nak jadi garam yang memasinkan ikan, maka jangan jadi lalat yang membusukkan ikan".

Sebenarnya ada ramai kawan saya yang bertanya soalan cepu emas buat saya....
"Beb, kenapa ko tak bagi anak ko pakai CD....dan cuba ko share sikit nape ko tak guna, aku tengah dalam dilemma nak beli atau tak"

Saya kata setiap orang punya pendapat masing-masing dan saya takkan keluarkan sebab mengapa saya tak guna sebab ramai rakan saya berbiz dalam CD. Saya tidak mahu sama sekali pendapat saya diguna pakai dan boleh menjejaskan biz kawan-kawan saya.

Tiada isu jika saya tak guna, sebab ramai juga yang tak guna CD tetapi mengapa saya perlu berikan sebab?
Kawan-kawan rapat saya yang berbiz CD pun tak tanya kenapa saya tak beli CD dari mereka. Namun jika ada customer Shaklee nak cari CD memang saya sebut a few names mereka yang jual CD maka terpulang pada orang tu nak beli ngan siapa.

Bagi saya, saya tak guna CD itu ti…

Vitamin, susuibu dan kesannya pada ibu dan anak.

Soalan yang biasa dan suka emak2 di luar bertanya :

Orang tanya, benarkah pengambilan vitamin Shaklee boleh buat susuibu pekat?
Memang benar kerana pengambilan vitamin sendiri akan meningkatkan kepekatan darah si ibu maka sebab itu la si ibu perlu mengamalkan pengambilan air kosong yang seimbang dan tidak kurang 3L sehari jika amalkan vitamin.

Mengapa bila susu pekat anak minum sedikit, adakah benar anak mudah kenyang?
Samakah bila kita minum milo pekat dengan milo cair? Pasti tidak ...cuma nama minuman itu tetap milo. Jika baby terbiasa dengan susuibu yang sedikit cair dan bila tiba-tiba berubah menjadi pekat, anak hanya akan minum sedikit sahaja untuk membiasakan dengan rasa baru tersebut. Jika selepas minum anak tak mudah merengek atau nangis, insyaALLAH ia puas walaupun hanya dengan minum sedikit.

Benarkah susu pekat itu bermakna susu mengandungi banyak vitamin?
Tiada kajian yang saintifik dilakukan namun yang pasti apa jua si ibu makan akan disalurkan kepada si anak melalui susuib…

Akan ku titipkan doa ini dalam setiap waktu bersamaNYA.

"Bismillah hirrahman nirrahim. Ya Allah , Kau ampunkanlah dosa-dosa ibu yang menyusukan anaknya. Permudahkanlah perjalanan penyusuan mereka sebagaimana Kau permudahkan urusan penyusuanku dahulu. Kuatkan semangat mereka dan jangan Kau biarkan mereka dalam kesedihan. Gembirakanlah mereka dengan rahmatMu dan semoga aku tergolong dalam mereka yang didoakan. Ameen."

Alhamdulillah sehingga hari ini, ibu tak pernah lupa mengirimkan doa buat ibu-ibu yang menyusukan anak mereka dengan susuibu. Satu kepuasan bila ibu berjaya menyusukan Addin dan Nasa dengan berpandukan buku dan sokongan suami. Alhamdulillah. Cabaran? Memang ada namun ibu lalui dengan kemahuan untuk berjaya...maka ibu teruskan. Dulu mana ada support group macam sekarang....hanya bergantung pada kekuatan diri semata-mata.

Namun ibu tak pernah memandang sepi ibu2 yang tidak menyusukan anak mereka. Pada ibu taufik hidayah ini hak ALLAH jua. Semoga dengan kelahiran akan datang ibu2 ini akan terbuka hati dan kemahuan untu…