Catatan

Tunjukkan catatan dari Februari, 2011

Ibu menyusu perlukan cukup vitamin dan mineral kerana.....

“Dah bersalin, buat apa nak makan vitamin lagi?”
“Ish, mana boleh makan semua2 ni (prenatal vitamins) dah tak mengndung lah”
“Jangan memandai makan vitamin2 ni, masa mengandung dulu memang doktor bagi suruh makan. Sekarang mana doktor bagi dah?”
“Aku nak ubat tambah susu, bukan vitamin2 ni”
Adalah antara salah tanggapan terhadap pengambilan vitamin dan mineral bagi ibu menyusu. Ramai yang menganggap pengambilan vitamin dan mineral hanya semasa hamil sahaja, malah ada yang tidak mengambil sebarang vitamin walaupun diberikan oleh doktor atas alasan “Takut bayi besar”.
Sebenarnya pemberian/pengambilan vitamin, dalam keadaan apa jua sekalipun (lebih2 lagi ketika hamil) adalah untuk membekalkan keperluan nutrisi yang lengkap kepada empunya diri. Ini memandangkan, tak semua dari kita mampu untuk menyediakan hidangan yang benar2 mengikut saranan piramid makanan; banyak mengambil makanan segera; pengambilan makanan yang sudah hilang zatnya; terdedah kepada pencemaran dan sebagainya.
Ibu…

Cawangan yang Sah

Ibu Pejabat Shaklee Malaysia Shaklee Products (M) Sdn Bhd
A-3A-02, Empire Tower
Empire Subang,
Jalan SS16/1,
47500 Subang Jaya,
Selangor Darul Ehsan Telefon :603-5622 3188
Fax : 603-5622 3199

Waktu Perniagaan
Isnin hingga Sabtu: 10:00 pagi hingga 7:00 malam

Pejabat Cawangan

Cawangan KamiWaktu PerniagaanPeta LokasiKuala Lumpur
31, Jalan 2A/27A, Section 1,
Wangsa Maju Setapak,
53300 Kuala Lumpur. Telefon : 603-4142 6442
Fax: 603-4149 6313

Hubungi :
Ida ( Penyelia Cawangan)

Isnin hingga Jumaat
10:00 a.m. to 7:00 p.m. Sabtu
(Pertama & Ketiga):
10:00 a.m. to 7:00 p.m


Shaklee Kuala Lumpur Penang
A-2, Jalan Todak 1,
Pusatbandar Seberang Jaya,
13700 Perai.
Telefon : 604-397 4325
Fax: 604-397 4324 Hubungi : Cannie Teoh
(Penyelia Cawangan)

Isnin hingga Jumaat
10:00 a.m. to 7:00 p.m. Sabtu
(Pertama & Ketiga):
10:00 a.m. to 7:00 p.m

Shaklee Penang Ipoh
32, Medan Istana 1,
Bandar Ipoh Raya,
30000 Ipoh…

Kenapa saya jatuh cinta dengan B?

Orang yang mudah stress akan menampakkan kesan stress di kulit wajah ...kulit mudah nampak kusam, bergarisan sedikit , dan paling kiritikal nampak lebih tua dari umur yang sebenar. Mengapa ianya terjadi? sebab bila kita stress, badan kita akan menggunakan b complex yang sedia ada supaya badan mampu bertahan. Secara langsung stress yang berterusan mampu merosakkan vitamin  yang sedia ada. Maka pentingnya makanan yang mengandungi vitamin B diambil dalam menu harian kita demi memastikan keperluan vitamin ini oleh badan sentiasa dapat dipenuhi.

Apakah makanan yang mengandungi zat B sebenarnya?
Antara makanan yang mengandungi vitamin B ialah gandum, daging, susu, kacang hijau, ragi, beras, telur, buah-buahan, gandum, ragi, hati, ikan, ginjal, kentang manis dan sebenarnya banyak lagi. Namun kita perlu tahu bahawa vitamin B yang LENGKAP atau nama lainnya ialah B Kompleks terdiri daripada lapan (8) vitamin B.
Apakah B Complex ? B complex terdiri dari kumpulan lapan (8) vitamin B iaitu thiamin

Bila anak dah besar.....

Imej
Sekejap masa berlalu....rindu dengan baby michelin ni :) sayang sebab ibu belum scan gambar abang Addin masa dia baby. Abang Addin besar juga macam Nasa tapi tak berketul-ketul. Nasa ni tangannya berketul-ketul sebab masa mengandung ibu makan jambu batu. Bagi ibu mengandung yang nak tangan anaknya macam ni, banyakkan makan jambu batu ....hehehehe. Entah betul entah tidak petua ni ibu tak pasti. Tapi tak salah mencuba sebab jambu batu bagus membekalkan vitamin C dan kandungan serat yang tinggi.

Ini gambar abang Addin masa 2 tahun lebih ...

Sekarang dua putera ini sudah besar dan dah mula nampak matang....boleh tolong kemas rumah, boleh tolong banyak benda namun kena bagi tahu juga dua tiga kali terutama jika mereka sedang khusyuk dengan Astro.
Hari ini sepatutnya abang Addin ada sekolah ganti....tapi ibu tak hantar, lagipun sekolah ganti ni kekadang tak belajar macam hari biasa. Ramai yang tidak hadir....maklumlah Sabtu Ahad adalah hari keluarga buat ibu dan abah :). Bila abah tiada, …

Kelebihan menjadi ahli Shaklee?

Imej
Jom sertai kami !
Bagaimana nak mendaftar sebagai ahli @ pengedar Shaklee
Anda boleh mendaftar dengan membuat pembayaran untuk registration fee sebanyak RM65 ataupun membuat pembelian melebihi 200 points (dalam lingkungan RM650) untuk mendapat keahlian percuma. Anda cuma perlu menghubungi saya (saya akan uruskan urusan pendaftaran) atau pergi sendiri ke branch Shaklee dan mendaftar menggunakan ID saya 395863 sebagai sponsor/upline.

Yuran keahlian Shaklee
Pendaftaran ialah RM65 (sekiranya anda pergi sendiri ke branch untuk ambil member kit) dan tambahan RM10 untuk pos member kit sekiranya anda mahu kit tersebut dipos kepada anda, atau dihantar melalui saya. Jumlahnya ialah RM75 (jika anda tidak pergi ambil sendiri kit di branch).
Tak Perlu Maintain point dalam Shaklee
Sekiranya cuma nak makan sendiri, tak perlu maintain points, melainkan anda mahu memulakan perniagaan dengan Shaklee, anda perlu dapatkan points tertentu dan maintain points tertentu. Tapi kalau cuma makan sendiri,…

Tips melahirkan suami yang menyokong penyusuan susuibu.

Imej
Apa jua yang kita lakukan untuk menjayakan sesuatu memang memerlukan banyak pengorbanan dan kesabaran. Mengambil iktibar dari sirah Rasullah s.a.w bagaimana dan betapa sabarnya Rasullah s.a.w menyebarkan agama Islam selama hayatnya.

Ibu memang suka part yang berkaitan dengan penyusuan susuibu kerana satu kepuasan bagi ibu menjayakan sepenuhnya susuibu buat Addin dan Nasa selama melebihi 2 tahun setiap sorang. Syukur alhamdulillah makin ramai ibu-ibu yang menyedari kebaikan susuibu. Bagi yang belum terbuka hati untuk melahirkan anak seterusnya menyusukan anak dengan susuibu, hanya DOA yang ibu mampu kirimkan setiap hari semoga ALLAH memberikan taufik dan hidayah kepada golongan ini seperti mana yang telah ALLAH berikan kepada semua wanita yang bergelar isteri dan ibu kepada si manja yang disusukan dengan susuibu.

Memang tidak dinafikan setiap orang punyai cabaran menyusu yang berlainan dan percayalah ALLAH berikan mengikut kemampuan kita sebenarnya. Antara cabaran dalam menjayakan pe…

Mengatasi masalah kulit berminyak, jerawat dan jeragat. Petua dan moden.

Imej
Zaman remaja, proses peningkatan individu ke alam dewasa menjadi lumrah alam bila hormon kita dikatakan tidak stabil dan menyebabkan kulit mudah berminyak dan paling teruk apabila mempunyai masalah kulit seperti jerawat. Ibu pernah melalui kulit yang sangat berminyak, sehingga menyebabkan kelahiran jerawat halus seterusnya jerawat batu....

Ibu masih ingat lagi seorang kawan kolej zaman belajar di Universiti dulu....dia akan cuba elakkan untuk makan sebarang jenis kekacang demi mengelakkan jerawatnya keluar. Tapi selepas ibu mengenali Shaklee dan membanyakkan bacaan mengenai kepentingan makanan, kekacang merupakan salah satu sumber protien yang lebih mudah dihadamkan berbanding sumber haiwan seperti daging dan ayam.

Melalui pembacaan, ibu mendapati kulit berminyak mempunyai kaitan dengan banyak aspek...luar dan dalaman seseorang iaitu dari segi pemakananan. Masih ibu ingat lagi, sejak Asasi UM lagi ibu sendiri yang cari di Farmasi untuk beli sejenis entah la nak kategori vitamin pun …

Benarkah Domperidone, Metoclopramide berkesan untuk penyusuan?

Imej
Selamatkah pengambilan ubat yang biasa disarankan oleh doktor untuk kononnya boleh banyakkan susu? Tahukah kita pengambilan ubat-ubat seperti Maxolon, Motilium boleh memberi kesan negatif dalam jangka panjang terutama jika diambil secara berterusan atau melebihi dos yang disarankan?

Mungkin anda dah pernah makan macam macam untuk up kan semula susu atau banyakkan susu. Tetapi anda mahu cuba Shaklee trial pack namun ada was-was, berjaya atau berkesankah vitamin Shaklee untuk penyusuan? Jawapannya, Shaklee hanya membantu badan ibu sihat, segar , cergas dan susu yang terhasil juga kaya dengan sumber nutrien.

Namun bagaimana pula nak banyakkan susu sebenarnya?



Jawapannya ialah....kerap kosongkan payudara, kerana dengan cara itu susu akan lebih banyak dan cepat terhasil. Kata kunci untuk menghasilkan susuibu dengan banyak bukan dengan pengambilan ubat yang punyai kesan sampingan seperti motilium, maxolon atau sebagainya tetapi dengan meningkatkan kekerapan menyusukan bayi secara langsung a…

Khas buat semua ibu yang menyusukan anak dengan susuibu !

Imej
Sedang ibu menonton ceramah di youtube tadi, ibu terjumpa ini....ibu tujukan buat semua ibu yang menyusukan anak mereka, yang sedang hampir mengalah, yang sedang bangkit semula.....Yang penting kena yakin pada diri sendiri.





Semoga ianya membantu kita semua untuk berjaya mengejar impian.....








Salam sayang dari ibu

Hujung minggu di Boulevard Shopping Complex.

Imej
Alhamdulillah hujung minggu yang redup....cuaca memang mendung macam nak hujan tapi kawasan ibu tak hujan. Tapi pagi tadi kami ke Lutong ingat nak makan Laksa Sarawak dan Mee Kolok Pak Wan tapi malangnya tutup. So kami terus lunch di Boulevard sahaja. Lepas makan memang plan nak beli barang-barang dapur sebab banyak yang dah kehabisan.
Selepas makan, Nasa merengek nak pergi main kat tempat mainan baru dalam Boulevard. So abah minta ibu pergi barang dapur sorang manakala abah teman Addin dan Nasa dalam play ground. Habis sahaja beli barang dapur, ibu terus ke tempat KidsPlay ini untuk melihat sendiri Addin dan Nasa enjoy bermain.

Bayaran masuk RM8 seorang. Namun jika mak ayah nak gi shopping and drop kan anak kat KidsPlay ni kena bayar RM10 sejam. Wajib pakai stokin. Jika tiada boleh beli dikaunter masuk dengan harga RM2- RM2.50.... ikut saiz kaki. Ibu dan bapa yang masuk menemani anak juga wajib memakai stokin.

Tempatnya best ....macam kat KL memang banyak tapi kat Miri ni la first t…

Pujuk anak minum EBM semula?

Imej
Hari ni dah Sabtu namun masih tak boleh nak pos vitamin memandangkan minggu ini Sabtu yang pertama. Semalam ibu bertemu dengan customer online ibu dari Kuching...Lydia Najihah. Wajahnya semanis nama orangnya. Tak dapat nak berbual panjang sebab Najihah on the way nak balik Kuching.

Petang semalam juga kami berjalan ke Bintang Plaza sebab abah plan nak beli anti virus untuk laptopnya tapi hajat tak kesampaian sebab CNY , maka banyak kedai komputer tutup sehingga Ahad.

Ibu nak kongsikan antara email yang ibu terima.... buat Shima, terima kasih kerana sudi menghantar email dan meminta pendapat akak walaupun akak bukan yang ada title C namun akak cuba membantu sedaya yang mungkin.

Shima merupakan seorang ibu yang mempunyai masalah apabila anaknya refuse untuk minum susuibu atau susu perahan. Memang ramai yang berkata, oh jangan sedih atau susah hati, teruskan berdoa. InsyaALLAH nanti anak nak minum susuibu atau ebm semula.
Memang mudah untuk kita berkata-kata namun perasaan si ibu pas…

Sayu

Imej
Masih ingat dengan Entry Musibah Besar?

Memang sayu bila ibu tengok gambar ini...namun ibu banyak kali cakap dengan adik ibu....Allah berikan kita ujian atas kemampuan. Mudah-mudahan ALLAH gantikan dengan yang lebih baik.



 Bagi yang sudi menghulurkan bantuan dalam bentuk barangan mahupun sumbangan, boleh lihat dalam entry sebelum ini. 
Salam sayang dari ibu

Tidak semua ibu boleh menyusukan bayi?

Imej
Sumber asal.

Secara lumrahnya, setiap wanita mampu menyusukan bayinya dengan susu ibu, namun tetap terdapat kes yang mana si ibu tidak dapat menyusukan anaknya:
FAKTOR IBU:
Menghidap PCOSMempunyai masalah tiroidTerlalu obesTerlalu stressTidak mempunyai duktus susu (secara semulaladi atau selepas melalui pembedahan)Pernah menjalani pembedahan payudaraMenghidapi hypoplastic breast (payudara yang tidak berkembang selepas baligh)Mengambil ubat-ubatan berasaskan estrogenMenghadapi masalah kecelaruan hormonFAKTOR BAYI:
Tidak pandai melekap (latch) dengan betulMempunyai masalah tounge-tieTerlalu lemah untuk menyusuIBU YANG MERASAKAN DIRINYA TIDAK DAPAT MENYUSUKAN ANAK TAPI SEBENARNYA BOLEH:
Mempunyai inverted nippleTidak mengeluarkan susu pada awal kelahiranPuting butaBayi tidak mahu menghisap di payudara Walau bagaimanapun, kebanyakan masalah di atas mempunyai penyelesaian, dan ramai ibu yang menghidapi PCOS, tiroid, malah hypoplastic breast berjaya menyusukan bayi mereka dengan susu ibu, …