Isnin, 31 Januari 2011

Musibah besar

 Ibu terlelap awal semalam dalam jam 11 malam ibu dah terlena...memandangkan hujan berlarutan di Miri. Namun bila tersedar jam 12 tengah malam, kelihatan ada 8 misscalled di handphone ibu. Adik-adik ibu rupanya. Ibu pun menelefon bertanya jika ada yang memerlukan bantuan atau ingin menyampaikan berita. Sambil teresak-esak adik ibu bercerita." Kak, rumah Iza banjir....air masuk dalam rumah sekarang dah sampai bumbung. Iza cuma mampu selamatkan pakaian anak Iza untuk 2-3 hari sebab air naik dengan cepat. Wadi pula sibuk selamatkan apa yang patut di loteng tapi tu pun Iza rasa basah juga. " . Teruk juga banjir yang melanda Gemas kali ini. Nasib 3 anak-anak Iza sempat dihantar di rumah pengasuh yang terletak di atas bukit.
Emak ibu juga terperangkap dalam banjir dan kini menumpang di rumah pengasuh anak2 Iza. Mak pula sehelai sepinggang....sayunya hati ini bila kenangkan musibah yang melanda mak dan adik-adik ibu. Adik bongsu ibu, Aripin pula terperangkap dalam banjir sebab jaga kereta kancil mak. Kini sedang menunggu bot untuk menyelamatkan Aripin. Namun musibah paling besar Iza la sebab dengan rumah dipenuhi air dan cuma nampak bumbung aje, dengan 3 orang anak kecik2....ya ALLAH bergenang airmata ini kesayuan. Hanya doa yang mampu ibu kirimkan tanpa putus2 sejak semalam selain sedikit sumbangan kewangan.

Ya ALLAH selamatkanlah mangsa-mangsa banjir yang sedang berlaku sekarang. Kasihanilah mereka Ya ALLAH. Semoga ALLAH berikan mereka kekuatan untuk melalui musibah ini dan bukakan pintu hikmah atas segala kejadian ini.

Bagi yang bersimpati dan ingin menghulurkan bantuan, bolehlah menghulurkan sumbangan kepada adik ibu sendiri melalui MBB 105047137936 atas nama Noriza Mohd Idris.

Bagi yang sudi menghulurkan bantuan dan sumbangan, jasa kalian amatlah dihargai. Semoga ALLAH membalas budi dan jasa baik kalian. Terima kasih banyak2.



 Salam sayang dari ibu

9 Fadilat mengasihi anak

Subhanallah! Sayangnya Allah SWT kepada kita..
Dia bukan sahaja mengurniakan kita dengan anak-anak..
Bahkan, jika kita sayang pada anak-anak yang diberikan Allah ini, Dia akan memberikan kita pahala..

1. Ciumlah anakmu kerana pahala setiap ciuman  dibalas dengan satu darjat syurga. Nisbah di antara dua darjat ialah 500 darjat.

2. Syurga itu ialah kampung kesenangan, tiada masuk ke dalamnya melainkan orang yang menyukai kanak-kanak.

3. Barangsiapa keluar ke pekan Muslim dan membeli barang-barang dan kembali ke rumah dengan membawa buah tangan untuk anak-anaknya nescaya mendapat rahmat daripada Allah dan tidak diseksa di Akhirat kelak.

4. Muliakan anak-anak dengan mengajar adab dan ilmu agama. Barangsiapa memuliakan anak-anaknya dalam keadaan jahil dia turut menanggung tiap-tiap dosa yang dilakukan anaknya itu dan barangsiapa yang membekalkan anaknya itu turut memperolehinya.

5. Aqraq pernah melihat Nabi Muhammad SAW mencium cucu baginda Hassan. Aqrak berkata "Anakku sepuluh orang banyaknya, namun tiada seorangpun yang aku cium." Sabda Nabi SAW "Orang yang tidak menyayangi tidak pula akan disayangi".

6. Barangsiapa ke pasar dan membeli barang untuk ahli keluarganya dan dia memikulnya ke rumah; pahalanya seperti dia memikul sedekah untuk orang yang sangat berhajat.

7. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barangsiapa menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.

8. Barangsiapa menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah. Orang yang menangis kerana takutkan Allah diharamkan oleh Allah api neraka ke atas tubunhnya.

9. Seorang lelaki bertanya "Ya Rasulullah, kepada siapakah harus aku berbakti?" Jawab Baginda "Berbaktilah kepada kedua ibu bapamu" Kata lelaki itu lagi "Ibu-bapaku sudah tiada lagi" Sabda Nabi SAW " Kalau begitu berbaktilah kepada anakmu, ibubapa berhak terhadap dirimu, dan anakmu pula berhak ke atas dirimu".

Senangnya nak buat pahala kan..Jom buat pahala banyak-banyak! Semoga Allah SWT memberikan kita Taufiq dan Hidayah untuk mengamalkan dan menyampaikan ilmu ini kepada orang lain. Wallahu'alam.

TQ for sharing, AnakkuSoleh.Com.


 Demi anak tersayang....doakan impian ibu tercapai semoga ibu mampu menyampaikan hajat dan keperluan kalian, insyaALLAH.

Anda bagaimana? Mahu mencuba vitamin Shaklee? Kami menyediakan trial pack untuk 30 hari consume dengan harga serendah RM80 dan free delivery. Boleh isikan borang pesanan DI web ini atau sms kan kepada saya 012-8535689 Salam sayang dari ibu

Ahad, 30 Januari 2011

Kuasa minda


 Pagi ni buka TV terus tengok rancangan Mata ke Hati oleh Prof Dr Muhaya kalau ibu tak silap... sangat menarik. Apa yang diulaskan dalam siri tadi memang ada kebenaran. Apa yang kita makan, kita lakukan , kita baca, dengan siapa kita berkawan, sangat mempengaruhi kuasa minda kita. Memang ada kebenarannya....untuk punya minda yang positif, kita perlukan tubuh badan yang sihat...perlu makan dengan seimbang, perlu bersenam, berkawan dengan orang yang positif dan membaca bahan ilmiah yang bersumber atau kata lain yang membaca bahan yang memberi manfaat.
Bila kita tak jaga makan dan tak bersenam, badan mudah sakit. Bila sakit, kita tiada semangat. Penyakit fizikal yang datang turut mempengaruhi hati dan perasaan. Sama juga dengan membaca, bila banyak membaca gosip dan benda remeh, otak kita tidak menjalankan fungsinya dengan sangat baik. Pembacaan bahan yang berilmiah mempengaruhi gerak dan tingkah laku seseorang. Hubungan sesama manusia....jika kita berkawan dengan orang yang baik hatinya, positif cara pemikirannya, ia akan membantu kita ke arah jalan tersebut. Namu jika kita banyak berkawan dengan mereka yang mempunyai perasaan cemburu , sentiasa tidak puashati dengan kejayaan orang lain, kita akan turut menjadi seperti itu juga. Kita akan mencari alasan untuk tidak berjaya kerana belajar dari kawan tadi yang merungut setiap masa.
Kita yang memilih jalan hidup kita....

Anda bagaimana? Mahu mencuba vitamin Shaklee? Kami menyediakan trial pack untuk 30 hari consume dengan harga serendah RM80 dan free delivery. Boleh isikan borang pesanan DI web ini atau sms kan kepada saya 012-8535689 Salam sayang dari ibu

Jumaat, 28 Januari 2011

First time mother : anak demam macam mana nak buat?

 Memang ibu yang menyusukan anaknya dengan susuibu mampu membekalkan antibodi terbaik buat si anak. Namun demam, batuk dan selsema adalah penyakit biasa yang perlu dilalui dari zaman kanak-kanak hinggalah umur kita meningkat. Hakikatnya bila kita sakit antibodi kita akan melawan penyakit dan kerana itu juga suhu badan kita boleh meningkat dan kita katakan demam....walaupun begitu demam itu tidak boleh dipandang remeh kerana kebanyakan demam tarik adalah disebabkan suhu badan meningkat tinggi sehingga diluar kawalan.
Selepas kelahiran Nasa, ibu tidak panik untuk melalui fasa anak kurang sihat....petua yang diajar oleh bidan Makcik Maznah ibu amalkan sehingga kini dan alhamdulillah sangat berpuashati. Apa kata makcik Maznah?
  • Jika anak demam...pastikan anak itu dimandikan 3 kali sehari supaya panasnya keluar. Memang betul pun masa ibu jadi cikgu Sains dulu ada topik kenapa air panas dalam cawan teh akan sejuk dalam beberapa minit? Ini kerana haba panas akan bergerak keluar mencari kawasan sejuk.... samalah dengan suhu badan yang panas tadi.
  • Bila selsema ...tetap mandikan 3 kali sehari...supaya bila selepas mandi, lendir itu akan mudah keluar. Namun sayangnya ramai ibu2 hari ini ingat jika selsema anak sejuk maka jangan mandikan. Apabila ini berlaku.... anak mudah berkahak sehingga sesak nafas. Ibu cuba praktikkan setiap kali Nasa ada selsema, alhamdulillah maksimum pun 3 hari. 
  • Batuk....tetap mandikan 3 kali supaya panasnya keluar....dan bila tidur malam, sapukan minyak telon atau minyak burung unta dibelakang badan anak dalam jam antara 1-3  pagi, insyaALLAH kahaknya cepat beransur baik. Jika minyak terlalu panas, campurkan sedikit dengan minyak kelapa atau minyak zaitun sebelum di urut pada badan anak.
  • Waktu mandi yang sesuai untuk anak ialah jam 8 pagi, selepas zohor dan sebelum jam 7 malam. Jika terpaksa mandikan selepas jam 7 malam, mandikan dengan air suam dan sapukan minyak panas selepas mandi supaya chest tidak mudah sejuk dan diserang selsema.
  • Biasakan selepas mandi, sapukan minyak panas pada ubun2 anak, belakang telinga, tapak tanga, dada dan belakang dada serta betis dan tapak kaki. Ini membantu melancarkan peredaran darah anak juga secara tidak langsung.

Kalau orang dulu, demam, batuk dan selsema tak bagi mandi....jadi panas tu akan terperap dalam badan dan lama-kelamaan boleh menyumbang kepada keadaan yang lebih teruk. Zaman dah berubah, bidan pun belajar sains dan teknologi :) Even doktor turut pesan, jika anak demam...pasangkan aircond di rumah jika ada supaya suhu sejuk dan rumah tidak berkuap....
Bagi ibu yang menyusukan anak dengan susuibu, menjadi satu kelebihan dengan kerap menyusukan anak semasa anak dalam fasa tidak sihat supaya anak menjadi lebih bertenaga dan antibodi yang dibekalkan mampu melawan penyakit dengan cepat.

Maka buat ibu baru....jangan panik. Banyakkan membaca, pasti luas pengetahuan.







Anda bagaimana? Mahu mencuba vitamin Shaklee? Kami menyediakan trial pack untuk 30 hari consume dengan harga serendah RM80 dan free delivery. Boleh isikan borang pesanan DI web ini atau sms kan kepada saya 012-8535689 Salam sayang dari ibu

Khamis, 27 Januari 2011

Pengenalan Penyakit

Pengenalan Penyakit

Assalamualaikum dan selamat sejahtera bagi yang bukan beragama Islam.

       Sudah tentu apabila anda membuka laman web ini, anda semestinya sedang mencari suatu jalan penyelesaian kepada permasalahan yang berkaitan masalah kesihatan. Bila bercerita tentang kesihatan, perkara yang paling menggerunkan ialah apabila anda disahkan menghidap sesuatu penyakit yang sukar diubati seperti kanser dan sebagainya.

      Walaupun sekarang ini terdapat pelbagai cara rawatan menggunakan teknologi moden, penyakit yang ada pun seolah-olah semakin kebal dan berleluasa. Ramai yang kita dengar menghidap penyakit lebih daripada satu jenis. Dah jadi macam kopi pula, ada 5 dalam 1 dan sebagainya. Mengapa ini semua masih berlaku di zaman yang moden ini?

      Bila datang sakit kepala, kita mesti teringat untuk makan ubat penahan sakit kepala. Bila batuk, kita makan ubat batuk. Bila selsema, kita makan ubat selsema.

      Adakah semua ini merawat penyakit yang kita alami ? Sama-sama kita fikirkan.... Ubat-ubat di atas tadi sebenarnya hanya merawat GEJALA penyakit yang ada dalam diri kita tetapi tidak merawat PUNCA penyakit itu. Masalahnya, tidak mudah untuk kita mengenali punca-punca penyakit terutama jika kita terlalu taksub dengan kandungan buku-buku teks perubatan barat yang menyatakan bahawa banyak punca penyakit tidak dapat dikenalpasti / Idiopatic. Disebabkan mungkin kita malas atau sombong dengan sedikit ilmu yang Tuhan berikan, kita menutup pemikiran kita kepada pendapat orang lain dan tidak mahu MENGKAJI tentang kejadian punca penyakit. Untuk merawat penyakit, kita perlu merawat kedua-dua punca dan gejala penyakit tersebut. Setiap kaedah rawatan sama ada perubatan moden, perubatan komplimentari ataupun perubatan islam ada peranan masing-masing. Ilmu yang Tuhan kurniakan kepada kita sebaiknya dikongsi, digabung dan diintegrasikan untuk mendapatkan hasil yang lebih baik. Kaedah inilah sepatutnya pada pendapat saya wajar digelar Perubatan Holistik atau Menyeluruh. Walau apapun perkaranya, kita hanya mampu membuat ikthiar tetapi Tuhan yang akan menentukan segala-galanya.

       Saya tertarik dengan kata-kata seorang saintis yang hebat suatu masa dahulu, Albert Einstein :  " Science is NOT all about LOGIC / Ilmu sains bukanlah segala-galanya berkaitan sesuatu yang logik". Begitu juga dengan penyakit. Pada pendapat saya, untuk menangani atau mencegah penyakit, kita perlu banyak mengkaji dan berfikiran terbuka  tentang kaedah-kaedah merawat PUNCA dan GEJALA penyakit.  

PUNCA -->  PENYAKIT --> GEJALA

      Di dalam Kitab Suci Al-Quran, banyak diceritakan tentang kejadian kehidupan yang berpasang-pasangan. Tuhan tidaklah zalim kerana sebelum diturunkanNya Penyakit, Dia turunkan dahulu Penawarnya. Kita sebagai hambanya hanya perlu mencari di mana penawarnya. Untuk mencari penawar, kita perlulah ada ilmu. Untuk mendapat ilmu, kita perlu  meminta Tuhan memberi panduan agar kita dapat membezakan yang baik dan yang buruk.

 
      Di laman web ini, saya mahu berkongsi dengan anda semua sedikit ilmu yang Tuhan telah berikan kepada saya. Diharap ruangan ini dapat memanfaatkan anda semua. Anda boleh mengikuti setiap halaman satu persatu mengikut aturan atau terus pergi ke laman yang dikehendaki dengan menekan setiap ikon . Di laman web ini juga saya sertakan link-link yang berguna berkaitan kesihatan dan penyakit. Sila tatapi laman web ini dengan hati yang terbuka dan kongsikan kebaikan ini dengan rakan-rakan anda. Kepada anda yang berminat dan tidak mahu melepaskan peluang di dalam usaha kami ini, silalah hubungi kami melalui talian yang tertera. TERIMA KASIH...  

Mengenalpasti Punca Penyakit

    Membicarakan hal ini bukanlah mudah seperti disangka. Ini kerana setiap penyakit terhasil daripada pelbagai punca yang mana sukar untuk kita buktikan secara satu persatu. Berikut adalah beberapa teori yang banyak diperkatakan oleh para saintis di seluruh dunia.

Radikal bebas punca sakit kronik*


       SAINTIS percaya, kehadiran radikal bebas boleh mengancam kesihatan dan menjadi penyebab utama kepada pelbagai masalah kronik.
       Malah, kehadiran radikal bebas juga sering menjadi kebimbangan kerana ia dikatakan boleh mempercepatkan proses penuaan dan meningkatkan risiko penyakit seperti jantung, strok, kencing manis, artritis dan kanser.

      Saintis juga menganggarkan lebih 10,000 radikal bebas menyerang sel badan kita setiap hari. Radikal bebas ialah atom atau molekul yang sangat aktif dan tidak stabil kerana mempunyai satu elektron tidak berpasangan dalam strukturnya.

      Untuk menjadi stabil, atom atau molekul ini perlu mendapatkan satu elektron. Caranya ialah dengan mencuri satu elektron daripada molekul lain dan molekul ini pula akan menjadi radikal bebas kerana ia tidak lagi stabil.

     Bagi mengembalikan kestabilannya, molekul kedua ini akan mencuri elektron daripada molekul lain dan proses ini akhirnya akan membentuk rantaian radikal bebas.

    Rantaian reaksi spontan ini akan menyebabkan kerosakan fungsi sel dan boleh membawa kepada kematian awal sel berkenaan.

    Dari mana datangnya radikal bebas ini? Radikal bebas dikenal pasti berpunca daripada beberapa sumber, iaitu:

 


  • Makanan tidak sihat — Makanan berlemak, bergoreng dan hangus (seperti kepingan hitam pada sate atau ikan bakar).

     






  • Minuman beralkohol.

     






  • Rokok — Sebatang rokok dikatakan membebaskan 3 trilion radikal bebas ke dalam sistem peredaran darah.

     






  • Tekanan — Semua bahan kimia dan sesetengah hormon endokrin menghasilkan radikal bebas.

     






  • Bahan kimia toksik (seperti racun serangga).

     






  • Sinaran ultra ungu.

     






  • Pencemaran alam sekitar.

         Penghasilan radikal bebas berlaku sepanjang masa dan ia sukar dikawal.

         Bagi mengimbangi kemusnahan sel akibat serangan radikal bebas ini, ramai penyelidik, terutama dalam bidang kesihatan dan kecantikan, berlumba-lumba mencipta barangan mengandungi antioksidan.

        Antioksidan adalah bahan yang dikenal pasti dapat menghapus atau melemahkan radikal bebas dengan mendermakan satu elektron atau mendermakan satu elektron kepada radikal bebas.

        Inilah caranya antioksidan bertindak menstabilkan radikal bebas, sekali gus melindungi kerosakan sel badan.

        Antioksidan boleh ditemui dalam beratus bahan semula jadi, terutama sayur-sayuran dan buah-buahan.

        Pigmen yang memberi warna kepada sayur dan buah yang secara umumnya dipanggil fitokimia inilah sumber antioksidan terbaik.

        Inilah sebabnya kita disaran mengambil lima hingga sembilan hidangan sayur-sayuran dan buah-buahan setiap hari.

        Bagaimanapun, dalam keadaan hidup kita hari ini, saranan pakar pemakanan itu sukar diamalkan.

        Apatah dengan kaedah penyediaan makanan yang kurang baik, bahan antioksidan boleh hilang begitu saja.

     
    *dipetik dari Harian Metro,
    oleh Norlaila Hamima Jamaluddin
    Kekurangan oksigen dan badan berasid        

        
          Jelas badan manusia hari ini tidak berfungsi dengan berkesan disebabkan kekurangan oksigen. Kekurangan oksigen yang kronik, atau keadaan anaerobik, pada tahap sel akan membawa kepada pengumpulan toksin berbahaya dan kumuhan berasid di dalam sistem kita, menjadikannya tempat pembiakan bakteria, virus dan patogen. Lebihan kumuhan berasid di dalam badan manusia adalah penyebab utama penyakit. Keadaan anaerobik boleh menyebabkan mutasi sel.
            Ramai penyelidik dan pakar perubatan bersetuju bahawa pertahanan terbaik terhadap bakteria, virus dan penyakit kronik adalah badan yang beralkali. Keseimbangan pH badan adalah pertahanan pertama bagi sistem imun anda. Semakin ramai saintis mendapati bahawa bakteria, virus, fungi dan juga sel kanser dapat membiak dengan pantas dalam darah berasid tinggi, tetapi tidak dapat hidup dalam persekitaran alkali yang sihat. Jadi tahap pH yang ideal bagi badan manusia dan darah adalah antara 7.35 dan 7.45. Badan kita juga akan menjadi berasid daripada cara hidup yang berasid seperti cara pemakanan yang tidak seimbang, kurang bersenam, tekanan yang tinggi dan juga kekurangan tidur.

              Tidak dapat dinafikan, minuman dan makanan yang kita ambil seharian sudah kurang nilai khasiatnya. Mengikut kajian, manusia memerlukan sekurang-kurangnya 60 jenis zat galian disamping pelbagai vitamin. Kehadiran zat galian yang mencukupi adalah pemangkin kepada pelbagai aktiviti yang dilakukan oleh vitamin-vitamin di dalam badan. Dengan kata lain, badan perlu dilengkapkan dengan zat galian sebelum kita berfikir panjang tentang pengambilan vitamin. Persoalannya, mengapakah pengambilan vitamin-vitamin lebih dititikberatkan daripada pengambilan zat galian ? Mungkin kerana zat galian sukar didapati. Hakikatnya, kita telah banyak kehilangan zat galian ke dasar lautan akibat penggunaan tanah yang tidak seimbang.

    PUNCA - PUNCA ASAS BERLAKUNYA PENYAKIT :

    FAKTOR SPIRITUAL
    1. Ujian Tuhan atas kesabaran hambaNya
    2. Balasan Tuhan untuk menyucikan dosa-dosanya di masa lalu
    3. Ingatan Tuhan agar kita sedar akan kesilapan yang dilakukan
    4. Gangguan Jin dan Sihir sama ada berbentuk belaan keturunan, sihir keturunan, kesan amalan  atau perbuatan sihir
    5. Hilangnya keikhlasan dari hati

    FAKTOR MENTAL
    1. Tiada ketenangan jiwa
    2. Kurang bersyukur dengan pemberian Tuhan
    3. Terlalu mengejar kesempurnaan
    4. Kurang kekuatan menangani stress

    FAKTOR GENETIK
    1. Mewarisi genetik penyakit keturunan sebelumnya

    FAKTOR DALAMAN BADAN
    1. Perjalanan darah yang kurang baik
    2. Kukarangan oksigen di peringkat sel
    3. Lebihan radikal bebas / toksik
    4. Kadar keasidan badan yang tidak seimbang
    5. Hidrasi Air yang kurang baik
    6. Pengambilan khasiat pemakanan yang tidak seimbang






  • Anda bagaimana? Mahu mencuba vitamin Shaklee? Kami menyediakan trial pack untuk 30 hari consume dengan harga serendah RM80 dan free delivery. Boleh isikan borang pesanan DI web ini atau sms kan kepada saya 012-8535689 Salam sayang dari ibu

    EBM - Penyimpanan dan Pengendalian Perahan susu Ibu

    Sumber asal : Blog Alin
     
    Bagi ibu yang berkerjaya, Susu ibu boleh diperah dan disimpan untuk diberikan pada bayi. TAHUKAH ANDA Susu ibu mengandungi sel hidup? Sebab itu, susu ibu yang diperah perlu disimpan dengan kaedah yang betul untuk memastikan kandungan nutriennya terpelihara dan tidak musnah. Susu ibu sebenarnya mempunyai bahan anti-bakteria yang membolehkannya kekal segar dan tahan lama.

    ISTILAH- ISTILAH PENTING SUSU IBU YANG DIPERAH 

    • EBM = Expressed Breast Milk
    • Fresh EBM = Susu yg baru diperah
    • Chilled EBM = Susu yg dah perah, disejukkan bhgn sejuk (bukan beku). chilled EBM akan membentuk dua lapisan, ia bukan basi hokey
    • Frozen EBM = Susu yg simpan dlm tempat beku
    BEKAS PENYIMPANAN YANG SESUAI

    • bekas plastik atau botol susu bebas BPA (Bisphenol-A)
    • bekas kaca atau bekas plastik berbucu keras (seperti Tupperware)
    • breast milk storage liners yang memang dikhususkan untuk menyimpan perahan susu ibu
    • Bekas dadih - Ianya boleh digunakan sehingga 3 kali sebelum dibuang.
    Pastikan setiap bekas penyimpanan telah dibersihkan, disteril dan dikeringkan dengan sempurna sebelum digunakan. Nak tau di mana boleh dapat bekas penyimpanan ni  boleh terjah ke blog DUNIA SUSU IBU. Sana banyak info diberikan.

    Apabila susu telah disimpan di dalam bekas, pastikan setiap bekas ditandakan dengan lebel. 
    • Tarikh Perahan (Guna susu yang terdahulu)
    • Waktu perahan (Guna susu yang terdahulu)
    • Kuantiti susu yang diperah
    • Nama Bayi (untuk mengelakkan tertukarnya perahan susu ibu tadi jika ramai bayi di taska/ pusat jagaan harian)
    Simpan susu dalam kuantiti mencukupi untuk 1 kali penyusuan untuk 1 bekas, contohnya 2 – 4 oz sahaja setiap bekas untuk mengelakkan pembaziran.

    TEMPAT PENYIMPANAN

    SUHU BILIK?
    • Jika bilik tidak ber-AC (aircond) (25 oC - 37 oC), disarankan tidak lebih dari 4 jam
    • Jika bilik ber-AC (15 oC - 25 oC), boleh sampai 6-8 jam
    catatan: suhu di atas harus stabil, cth bilik ber-AC, tidak dioffkan spjg botol ASI ada di dalam bilik tersebut.


    FRIDGE/FREEZER?
    Peti Sejuk (1 pintu) - bahagian beku - 2 minggu
    Peti Sejuk (2 pintu)
    - bahagian beku (-18 hingga -20 °C) - 3 bulan
    - pintu bawah (0- 4 °C)
      (sebelum dibekukan) - 3-7 hari
      (selepas dibekukan) - 24 jam
    Pembeku/ freezer (-20C), tahan antara 6 bulan
    Jika ibu menyimpan susu di dalam tempat pembeku yang mempunyai suhu sehingga -1 darjah celcius, susu boleh tahan selama 1 tahun.

    BEKAS PENYEJUK?
    cooler bag/box (0-4 °C), tahan sehingga 12-24 jam
     
    PERINGATAN: 
    • susu yang dah dicairkan tidak boleh dibekukan semula 
    • susu yang dipanaskan tidak boleh disimpan sejuk semula
    TIP DAN CARA PENYIMPANAN

    Di Pejabat
    • Simpan susu yang telah diperah di bahagian bawah peti sejuk dan bukan di bahagian beku. Ini bertujuan memelihara kehilangan antibodi akibat pembekuan (susu ibu yang dibekukan masih jauh lebih baik daripada susu formula kerana susu ibu mengandungi antibodi)
    • Jika tiada peti sejuk, simpan di dalam cooler bag yang diletakkan bersama pek ais
    Di Rumah
    Simpan sebanyak yang boleh dibahagian bawah peti sejuk dan sedikit sahaja dibahagian beku. 
    • Susu yang disimpan dibahagian bawah akan dibekalkan kepada bayi untuk bekalan hari esok.
    • Susu yang disimpan dibahagian beku adalah untuk dijadikan stok beku perahan susu ibu.
    Contohnya: Katakan anak anda 1 hari minum 4 botol susu perahan. Jika satu hari kita berjaya mengumpul 4 botol susu perahan semasa bekerja. Bila pulang ke rumah, simpan 3 botol susu perahan baru di bahagian bawah peti sejuk untuk kegunaan esok hari dan 1 botol lagi ke dalam bahagian beku. Sebagai ganti, keluarkan 1 botol EBM yang bertarikh paling lama dari bahagian beku ke bahagian bawah peti sejuk untuk dicairkan untuk kegunaan esok hari. 

    JANGAN BUAT!! JANGAN BUAT!!

    • Jangan simpan susu perahan di bahagian pintu peti sejuk kerana suhu di bahagian pintu tidak stabil (kerana kekerapan membuka dan menutup pintu peti sejuk). sebaiknya simpan susu perahan di bahagian paling atas dan paling dalam kerana suhunya lebih stabil.
    • Jangan penuhkan bekas sehingga ke penutupnya, tinggalkan sedikit ruang untuk membolehkan pengembangan berlaku apabila susu dibekukan.

    p/s: Faham?? Next entry, nantikan Cara bagaimana nak cairkan EBM / Thawing frozen breast milk

    Rujukan : 
    http://sereniety.blogspot.com/2009/08/penyimpanan-asi-ebm.html
    http://www.momschoice.com.my/blog/
    http://mom2muzz.blogspot.com


    Anda bagaimana? Mahu mencuba vitamin Shaklee? Kami menyediakan trial pack untuk 30 hari consume dengan harga serendah RM80 dan free delivery. Boleh isikan borang pesanan DI web ini atau sms kan kepada saya 012-8535689 Salam sayang dari ibu

    Isnin, 24 Januari 2011

    Mulakan hari dengan DOA

    Bismillah hir rahman nir rahim

    Ya ALLAH ya Tuhan Kami
    Jika ada dikalangan kami orang yang sedang sakit, berikan kesembuhan kepada mereka
    Jika ada dikalangan kami orang yang susah, bantukanlah segala urusan mereka
    Jika ada dikalangan kami orang yang bersedih hati, berikanlah ketenangan dan jalan keluar bagi permasalahan mereka
    Jika ada dikalangan kami orang yang sangat berhajat dengan keperluannya, sampaikanlah hajat dan cukupkanlah keperluannya,
    Jika ada dikalangan kami orang yang menderhaka kepadamu Ya ALLAH, isteri yang menderhaka kepada suaminya YA ALLAH, anak2 yang menderhaka kepada  ibu dan ayahnya. ampunkanlah dan pimpinilah mereka
    Ya ALLAH ya Tuhan Kami
    Susah kami, bantulah Ya ALLAH
    Beban Kami, ringankanlah Ya ALLAH
    Permasalahan kami, berikanlah jalan keluar Ya ALLAH
    Hajat kami, tunaikanlah Ya ALLAH
    Ya ALLAH ya Tuhan KamiDosa kami, ampunkanlah Ya ALLAH
    Keaiban kami, tutuplah Ya ALLAH
    Keras hati kami, lembutkanlah Ya ALLAH
    Hidup kami, bimbingkanlah Ya ALLAH
     Ya ALLAH Ya Tuhan Kami
    Keluarga kami, bahagiakanlah Ya ALLAH
    Suami kami, Solehkanlah Ya ALLAH
    Isteri kami, Solehahkanlah Ya ALLAH
    Anak2 kami , soleh dan solehahkanlah Ya ALLAH
    Jika ada antara kalangan mereka yang keras hatinya, lembutkanlah Ya ALLAH
    Jika ada antara kalangan mereka yang belum mendapat kesempurnaan hidayahMu, berikanlah hidayahMu kepada mereka Ya ALLAH.




    Ameen.

    Anda bagaimana? Mahu mencuba vitamin Shaklee? Kami menyediakan trial pack untuk 30 hari consume dengan harga serendah RM80 dan free delivery. Boleh isikan borang pesanan DI web ini atau sms kan kepada saya 012-8535689 Salam sayang dari ibu

    Sabtu, 22 Januari 2011

    "Hello atok, nanti atok datang lagi rumah Aca ya!"



    Cuaca sangat terik selepas beberapa hari hujan yang tidak reda-reda. Mungkin sebagai tanda ALLAH memberikan kemudahan untuk mak dan Ein. Semalam hantar mak ngan adik perempuan bongsu ke Airport. Dah tiba masa mak nak balik selepas 2 minggu berada dengan kami. Sedih, sayu semuanya berbaur menjadi satu. Nasa dah mula merengek nak ikut atok nak kapal terbang katanya. Untuk memastikan dia tak merengek teruk, ibu mengiakan aja. Tiba atok dan acik Ein masuk sahaja balai pelepasan, Nasa mula meraung menangis." Nak ikut atok balik Muar!!!!"
    Hati ini meruntun kesedihan melihat anak kecil ini merengek. Ye la, ini kali kedua atok datang Miri. Kali pertama masa Addin umur sebulan. Dulu atok datang selama 7 hari aje. Tapi kali ini lama.
    Sepanjang dalam kereta Nasa menangis meminta ibu amik atok bawa balik rumah. Sayu betul masa ibu drive nak balik rumah. Sepanjang itu juga Nasa minta ibu telefon atok. Ibu hanya mampu memujuk dengan meminta Nasa bersabar sehingga atok landing kat airport KL. Balik rumah, tangisannya masih tak berhenti...."Aca sedih atok balik! Aca rindu atok! Aca sayang atok!" inilah kata-kata yang tak habis2 diucapkannya sepanjang dia nangis. Sampailah dalam sejam ...mungkin dah penat nangis, barulah dia senyap....rupa2nya sebab terlelap keletihan. Bangkit dari tidur, masih mamai...meminta ibu telefon atok. Ibu telefon sebab mak ibu dah selamat sampai KL....dijemput angah, adik kedua ibu. "Hello atok, nanti atok datang lagi rumah Aca ya!" ....
    Addin pun tertido....dan bangun dari tido teresak2 ...bila ibu tanya kenapa , Addin jawab "Addin sedih sebab atok dan Acik Ein dah balik" .Walhal dalam kereta balik dari airport dia senyap aje. Sepatah pun tak bersuara, Rupanya menahan rasa sebak agaknya. Kesian anak2 ibu.

    Sehingga semalam, rasanya ada sepuluh kali ibu telefon atok sebab Nasa nak cakap benda yang sama.....
      "Hello atok, nanti atok datang lagi rumah Aca ya!"

    Bangun pagi ini , Nasa berlari keluar bilik mencari atoknya! Sayu hati ibu ini....mata ini asyik bergenang dengan airmata. Planning nak amik tiket lagi untuk mak ibu datang lagi.....

    Kepuasan bila dapat bawa mak datang Miri dengan duit sendiri tanpa menyusahkan abah Addin dan Nasa. Bawa mak jalan dan makan kat tempat yang sedap2. InsyaALLAH next trip nak bawa mak tido Marriot jika ALLAH izinkan. Terima kasih abah sebab beri ibu bawa mak ibu dan adik ibu jalan Miri.

    Semoga Addin dan Nasa tenang hari ini...................................
    Anda bagaimana? Mahu mencuba vitamin Shaklee? Kami menyediakan trial pack untuk 30 hari consume dengan harga serendah RM80 dan free delivery. Boleh isikan borang pesanan DI web ini atau sms kan kepada saya 012-8535689 Salam sayang dari ibu

    Khamis, 20 Januari 2011

    Mari kita berdoa perkara yang baik.

     Rutin ibu sentiasa sibuk. Bagi yang pernah menjadi fulltime house wife, mesti tahu betapa sibuknya rutin di rumah. Ibu sibuk dengan anak-anak dan Shaklee ibu. Namun begitu sebagai manusia biasa kita tak mampu nak gembirakan hati semua orang.
    Sama juga dala apa jua situasi, tiada istilah BETUL atau SALAH. Ianya bergantung kepada diri individu.
    Setiap orang mendapat taufik hidayah dan ilham yang diberikan antara sesama manusia tidak sama sebenarnya.
    Contoh yang paling mudah, apabila ibu apply cuti tanpa gaji, ada pendapat yang mengatakan :
    "ruginya cuti tanpa gaji tapi belajar tinggi."

    Dalam hati ibu kalau boleh nak berhenti lagi ada....duduk rumah dan manage anak-anak. Harapan ibu ianya menjadi kenyataan.
    Tidak ketinggalan ada yang menyokong :
    "Bagus cuti tanpa gaji dapat tumpukan perhatian pada anak dan hobi terutama jika punyai pendapatan sampingan."

    Sama juga dengan penyusuan.... memang penyusuan susuibu adalah terbaik namun hakikatnya bukan semua ibu mendapat taufik hidayah ALLAH untuk menyusukan anaknya. Sebagai ibu yang menyusu, kita perlulah mengajak golongan ini dengan cara berkhemah...bukan dengan cara yang menjauhkan mereka dengan kita.

    Sesungguhnya hati kita ALLAH yang pegang. Ibu ada kenalan....yang dulunya sangat obses dengan penyusuan susuibu. Habis dicanang satu opis bahawa anaknya la yang paling beruntung kerana mendapat susuibu darinya. Si 'dia' ini mengeluarkan kata-kata yang tidak kurang sinis bagi ibu yang memberikan anak dengan susu formula. Tidak beringat kata orang tua....'tanduk ke depan'. ALLAH Maha Berkuasa, malangnya anak keduanya tidak dapat disusukan dengan susuibu atas masalah kesihatannya yang serius. Bekas operation sebab melahirkan menjadi parah kerana jangkitan. Berbulan beliau amik masa untuk sembuh. Doktor tidak menggalakkan penyusuan dilangsungkan atas alasan badannya memerlukan zat vitamin untuk proses penyembuhan. Sudah pasti ada kawan2 yang mengutuk doktor tersebut sebagai TIDAK PRO PENYUSUAN. Namun hakikatnya tiada siapapun yang dapat memuaskan hati semua pihak.

    Adakah ianya balasan atas mulutnya yang begitu sinis ke atas ibu yang memberikan anaknya susu formula?

    Wallah hu alam.

    Jika kita punya kenalan, kawan sahabat handai mahupun ahli keluarga yang bakal melahirkan atau telah melahirkan....berdoalah yang baik untuk mereka :

    Ya ALLAH Ya Tuhan Kami
    Sesungguhnya kami memohon kepadaMu, dengan rahmatMu
    Berikan kebahagiaan dan kesejahteraan kepada si polan binti si polan (nama si ibu) atas kelahiran anaknya.
    Semoga ALLAH memberikan taufik dan hidayah kepadanya untuk menyusukan anaknya dengan susuibu. 
    Ya ALLAH Ya Tuhan Kami
    Dengan kasihMu berikanlah dia kekuatan rohani dan jasmani untuk terus berjuang menyusukan anaknya  selagi diizinkanMu 
    Ya ALLAH.
    Janganlah Engkau biarkan kami kepada diri kami walau sesaat cuma.
    Berikanlah kami hidayah dan petunjukMu dalam apa jua yang kami lakukan.
    Ameen.

    Jangan sesekali kita memandang serong dan mencemuh....sebaliknya kita doakan yang baik. Sesuangguhnya malaikat meng amin kan doa yang baik yang kita doakan ke atas sesama mukmin....".untukmu begitu jua, ameen."

    Berdoalah dan yakinlah dengan doa. InsyaALLAH ALLAH tidak menghampakan doa yang baik untuk sesama mukmin yang didoakan. Doa merupakan senjata orang mukmin.
    Doa mampu mengubah seseorang dari jahat kepada baik, malah dari baik kepada yang lebih baik, insyaALLAH.


    Jadikan berdoa sebagai amalan. Sebelum keluar rumah, bacalah doa dan niatkan semoga segala urusan hari ini lancar sehingga selamat sampai ke rumah.

     Berdoalah, sebelum melakukan sesuatu mulakan dengan Bismillah dan niatlah semoga segala kerja dipermudahkan.

    Berdoalah , sebelum membuka kedai untuk berniaga mohonlah semoga rezeki diluaskan dan beroleh keuntungan.

    Berdoalah, sebelum keluar rumah ke tempat kerja, mohonlah semoga hasil perahan hari ini lebih baik dari semalam.

    Berdoalah, semoga kita sentiasa dalam perlindungan dan rahmat ALLAH.

    Berdoalah, dan jangan sesekali putus harapan. ALLAH sangat suka kepada hambaNYA yang meminta padaANYA.

    Berdoalah :

    Ya ALLAH ya Tuhan Kami
    Jika ada dikalangan kami orang yang sedang sakit, berikan kesembuhan kepada mereka
    Jika ada dikalangan kami orang yang susah, bantukanlah segala urusan mereka
    Jika ada dikalangan kami orang yang bersedih hati, berikanlah ketenangan dan jalan keluar bagi permasalahan mereka
    Jika ada dikalangan kami orang yang sangat berhajat dengan keperluannya, sampaikanlah hajat dan cukupkanlah keperluannya,
    Jika ada dikalangan kami orang yang menderhaka kepadamu Ya ALLAH, isteri yang menderhaka kepada suaminya YA ALLAH, anak2 yang menderhaka kepada  ibu dan ayahnya. ampunkanlah dan pimpinilah mereka
    Ya ALLAH ya Tuhan Kami
    Susah kami, bantulah Ya ALLAH
    Beban Kami, ringankanlah Ya ALLAH
    Permasalahan kami, berikanlah jalan keluar Ya ALLAH
    Hajat kami, tunaikanlah Ya ALLAH
    Ya ALLAH ya Tuhan KamiDosa kami, ampunkanlah Ya ALLAH
    Keaiban kami, tutuplah Ya ALLAH
    Keras hati kami, lembutkanlah Ya ALLAH
    Hidup kami, bimbingkanlah Ya ALLAH
     Ya ALLAH Ya Tuhan Kami
    Keluarga kami, bahagiakanlah Ya ALLAH
    Suami kami, Solehkanlah Ya ALLAH
    Isteri kami, Solehahkanlah Ya ALLAH
    Anak2 kami , soleh dan solehahkanlah Ya ALLAH
    Jika ada antara kalangan mereka yang keras hatinya, lembutkanlah Ya ALLAH
    Jika ada antara kalangan mereka yang belum mendapat kesempurnaan hidayahMu, berikanlah hidayahMu kepada mereka Ya ALLAH.




























    Anda bagaimana? Mahu mencuba vitamin Shaklee? Kami menyediakan trial pack untuk 30 hari consume dengan harga serendah RM80 dan free delivery. Boleh isikan borang pesanan DI web ini atau sms kan kepada saya 012-8535689 Salam sayang dari ibu

    Selasa, 18 Januari 2011

    Doa yang sangat menarik untuk dikongsi

     Cuba buka Youtube LINK ini.

    Dengarlah doa ini...sangat sayu  dan menginsafkan.

    Anda bagaimana? Mahu mencuba vitamin Shaklee? Kami menyediakan trial pack untuk 30 hari consume dengan harga serendah RM80 dan free delivery. Boleh isikan borang pesanan DI web ini atau sms kan kepada saya 012-8535689 Salam sayang dari ibu

    Kapal terbang turun perlukan masa nak naik

     Minggu sudah ibu dapat menonton rancangan Tanyalah Ustaz di TV9, bersama ustaz Muhamad Abdullah Al Amin. Tajuknya ialah : Hak Suami Isteri.

    Ada sesuatu yang menarik di hujung rancangan tersebut...".apa pun yang kita mahu kita kena bersedia dari awal. Sebab kapal terbang yang dah turun perlukan masa untuk naik ke atas semula".

    Ibu melihat dari sudut kehidupan. Menarik kupasan Ustaz ni. Ibu membuat kesimpulan dari contoh kapal terbang tersebut ialah

    • Jika kita mahukan kesenangan, kena usaha lakukan sesuatu namun dengan cara yang berkat dan diredhai ALLAH.
    • Jika mahu menjayakan penyusuan, kena bersedia dengan ilmu , kekuatan mental dan fizikal sangat penting.
    • Mahukan kehidupan akhirat yang baik, perlu usahakan semasa hidup dan semasa sihat.
    Namun yang paling best, doa yang dibaca oleh Ustaz, antara lain berbunyi begini.... (ini ibu cuba salin melalui apa yang ibu dengar)

    Ya ALLAH ya Tuhan Kami
    Jika ada dikalangan kami orang yang sedang sakit, berikan kesembuhan kepada mereka
    Jika ada dikalangan kami orang yang susah, bantukanlah segala urusan mereka
    Jika ada dikalangan kami orang yang bersedih hati, berikanlah ketenangan dan jalan keluar bagi permasalahan mereka
    Jika ada dikalangan kami orang yang sangat berhajat dengan keperluannya, sampaikanlah hajat dan cukupkanlah keperluannya,
    Jika ada dikalangan kami orang yang menderhaka kepadamu Ya ALLAH, isteri yang menderhaka kepada suaminya YA ALLAH, anak2 yang menderhaka kepada  ibu dan ayahnya. ampunkanlah dan pimpinilah mereka
    Ya ALLAH ya Tuhan Kami
    Susah kami, bantulah Ya ALLAH
    Beban Kami, ringankanlah Ya ALLAH
    Permasalahan kami, berikanlah jalan keluar Ya ALLAH
    Hajat kami, tunaikanlah Ya ALLAH
    Ya ALLAH ya Tuhan KamiDosa kami, ampunkanlah Ya ALLAH
    Keaiban kami, tutuplah Ya ALLAH
    Keras hati kami, lembutkanlah Ya ALLAH
    Hidup kami, bimbingkanlah Ya ALLAH
     Ya ALLAH Ya Tuhan Kami
    Keluarga kami, bahagiakanlah Ya ALLAH
    Suami kami, Solehkanlah Ya ALLAH
    Isteri kami, Solehahkanlah Ya ALLAH
    Anak2 kami , soleh dan solehahkanlah Ya ALLAH
    Jika ada antara kalangan mereka yang keras hatinya, lembutkanlah Ya ALLAH
    Jika ada antara kalangan mereka yang belum mendapat kesempurnaan hidayahMu, berikanlah hidayahMu kepada mereka Ya ALLAH.


    Ibu doakan buat ibu yang menyusu, semoga kalian berjaya dalam melengkapkan perjalanan penyusuan seperti yang disukai ALLAH ...teruskan usaha. Jangan cepat mengalah :)

    Teruskan memberi susuibu secara langsung kepada bayi ataupun membuat sesi perahan yang konsisten setiap hari sangat membantu membanyakkan susu. Jagalah pemakanan setiap hari, pastikan mengambil makanan yang seimbang dan supplement hanyalah salah satu alternatif bagi mereka yang mempunyai kekangan dalam penyediaan makanan yang seimbang.
    Doa juga penting dalam membantu mempunyai kekuatan mental.


    Jangan biar sehingga saat genting melanda seperti susu secara tiba-tiba merundum akibat keletihan yang melampau, akibat pengambilan makanan yang tidak seimbang dan lengkap dan faktor2 kecil yang sebenarnya mempengaruhi penghasilan susuibu.

    Memang benar, susuibu dihasilkan bersandarkan konsep permintaan dan penawaran. Tinggi permintaan (kekerapa menyusu atau memerah) akan menghasilkan susu yang banyak. Namun perlu diingat, jika si ibu tadi keletihan, kekurangan pengambilan makanan yang tinggi kalsium , protien, zat besi, vitamin B juga boleh menyebabkan penghasilan susuibu terganggu dan terjejas.

    Anda bagaimana? Mahu mencuba vitamin Shaklee? Kami menyediakan trial pack untuk 30 hari consume dengan harga serendah RM80 dan free delivery. Boleh isikan borang pesanan DI web ini atau sms kan kepada saya 012-8535689

    Salam sayang dari ibu

    Jumaat, 14 Januari 2011

    Bila anak pandai cakap.

     Nasa merengek tak nak ke sekolah semalam.....terjerit2 minta ibu bagi cuti supaya tak ke sekolah. Padahal jam baru 12 tengahari. Part paling menarik :

    Nasa : Ibu , Aca tak nak pegi sekolah.

    Ibu : Nape Aca taknak pegi sekolah?

    Nasa : Ye la sebab Aca baby.

    Ibu : Aca dah besar, kalau anak cik Ein ye la baby. (Atok ngan acik Ein masih dengan kami di Miri)

    Nasa : Tapi Aca memang baby.

    Ibu : Aca baby apa?

    Nasa : (dengan nada menjerit)............. Aca baby Doll la!!!!!

    Atuk, Acik Ein dan Abang Addin ketawa besar bila dengar jawapan budak 4 tahun ini.

    Betul la kata mak....bila anak lum pandai bercakap, kita sibuk nak suruh dia bercakap. Lambat cakap dah risau.....tapi bila dah pandai cakap.....semua ada jawapan!


    Acik Ein ngan Baby Trisya





















    Anda bagaimana? Mahu mencuba vitamin Shaklee? Kami menyediakan trial pack untuk 30 hari consume dengan harga serendah RM80 dan free delivery. Boleh isikan borang pesanan DI web ini atau sms kan kepada saya 012-8535689 Salam sayang dari ibu

    Rabu, 12 Januari 2011

    Vitamin Shaklee tidak banyakkan susuibu.

    Entry ini ibu tujukan khas buat semua pelawat baru serta pengunjung yang baru bertandang ke blog ibu.

    Vitamin Shaklee dihasilkan oleh seorang doktor yang menekankan kepentingan pengambilan semua vitamin demi mencegah sebelum sesuatu penyakit menjadi parah. Ianya adalah untuk kesihatan yang optimum. Paling penting vitamin Shaklee adalah berkualiti, selamat, berkesan dan mampu dimiliki oleh setiap insan.

    Sayugia diingatkan, pengambilan vitamin Shaklee oleh ibu yang mengandung serta menyusukan anaknya akan membantu si ibu itu sihat, segar dan ceria demi memastikan kandungan dan penyusuan lebih lancar dengan izinNYA jua. Bagi ibu yang menyusukan anaknya, jika si ibu mengamalkan pengambilan vitamin Shaklee akan mendapati, dengan jadual perahan  yang konsisten sangat membantu penghasilan susu dengan lebih banyak terutama apabila si ibu itu jauh dari tekanan, keletihan dan akibat kekurangan zat dari pengambilan makanan harian.

    Penghasilan susuibu adalah bersandarkan kepada konsep permintaan dan penawaran. Lebih banyak yang diminta maka lebih banyak yang ditawarkan bermaksud lebih banyak bayi minum atau lebih kerap perahan maka lebih banyak susu akan dihasilkan. 
    Namun sekiranya si ibu tadi keletihan, kepenatan, moody, stress mahupun sakit ianya sedikit sebanyak boleh mengganggu dan  mempengaruhi penghasilan susu kerana hormon si ibu tidak stabil di saat ini. Maka hakikatnya vitamin membantu si ibu sihat, bersemangat, bertenaga, boleh menangani stress dan membantu dalam proses penyembuhan penyakit. Walaubagaimanapun secara tidak langsung vitamin ini juga akan disalurkan ke dalam susuibu untuk si kecil tersayang.


    Ada banyak pertanyaan yang ibu terima dari email memandangkan ramai juga yang baru mendengar produk vitamin dari Shaklee. Ramai yang mengatakan tidak pernah mendengar brand vitamin ini sehinggalah mereka singgah ke blog ibu. Maka buat tatapan kalian sesungguhnya Shaklee adalah antara vitamin yang terawal dalam sejarah supplement. Ianya diperkenalkan oleh doctor yang bernama Dr. Forest C. Shaklee. Beliau mengkaji kepentingan tumbuh2an dan kebaikannya ke atas manusia.

    1. Forest C. Shaklee is the founder of vitamin in year 1951- vitamin mineralized

    2. Ianya mempunyai klinikal test untuk setiap produknya... mamatok dan ayahtok Addinnasa berpeluang melihat sendiri bagaimana vitamin itu dibuat dan bagaimanan standard kualitinya yang begitu tinggi.

    3. Telah lebih 50 tahun dalam pasaran dan ianya diyakini selamat.

    4. Ianya murah setanding dengan kualiti...

    5. Amalan istiqamah akan membuahkan hasil dan kesan yang ketara.

    Ibu bagi contoh sejenis vitamin E (100 i.u) di farmasi berharga rm19.90 untuk 30 capsules. Maka sebijinya berharga RM0.66 tetapi untuk 100i.u manakala shaklee vit E adalah beserta dengan selenium (400i.u) adalah berharga RM0.99 sebiji.
    Untuk mandapatkan vitamin E 400 i.u melalaui vitamin dari farmasi seseorang itu perlu makan 4 capsule sehari which is cost RM0.66 x 4 = RM2.64. So mana yang lebih murah?

    Walaupun ada banyak produk supplement yang baru dan mengatakan mereka lebih hebat namun setakat ini melalui pengalaman ibu, mereka yang telah merasa perbezaan Shaklee pasti tahu untuk menilai produk ini sendiri dan akan lebih yakin dengan shaklee. Walau ada segelintir yang telah mengamalkan Shaklee selama bertahun dan kini mahu mengubah angin dengan menukar kepada produk baru tetapi mereka sendiri boleh bandingkan perbezaan kualiti serta kuantiti yang ditawarkan oleh Shaklee jauh lebih baik.

    Kini dengan adanya trial pack, ibu yakin ramai yang berkemampuan untuk mengamalkan supplement dalam diet harian. Apakah yang terdapat dalam trial pack sebenarnya? Trial pack terdiri daripada Multivitamin@vitalea, B complex, Vitamin C dan tambahan Alfalfa diberi percuma untuk ibu dan para isteri.

    Ada juga bagi mereka yang baru berjinak2 dengan supplement bertanya, apakah kepentingan vitamin B complex dan vitamin C jika di dalam multivitamin telah mengandungi dua2 vitamin ini...Jawapannya ialah :
    Multivitamin yang lengkap mengandungi 12 vitamin dan 7 galian. Disertakan formula zat besi untuk memenuhi keperluan badan dimana zat besi sangat penting dalam pembentukan sel darah merah.
    Inilah pada asasnya diperlukan oleh tubuh badan manusia. Bagaimanapun kehidupan seharian yang kini telah banyak mempengaruhi cara pemakanan kita telah membuatkan keperluan vitamin C dan B complex semakin menjadi perhatian umum. Adakah benar walaupun telah mengambil multivitamin kita masih perlu menambah vitamin C dan B complex?

    Adakah dalam 12 vitamin tersebut meliputi vitamin b complex dan vitamin C? Jawapannya adalah ya. Namun mengapakah kita masih perlu mengambil vitamin c dan b complex lagi seandainya kita mengambil multivitamin?

    Ini kerana kandungan vitamin c dan b complex yang diperlukan oleh badan melebihi daripada yang dibekalkan di dalam multivitamin. Mungkin ada sesetengah doktor berpendapat multivitamin sudah memadai... hakikatnya doktor adalah golongan yang sangat pakar dalam ubat-ubatan iaitu untuk merawat penyakit namun hakikatnya golongan ini bukanlah pakar dalam bidang nutrisi yang lebih kepada pencegahan penyakit.

    Sesungguhnya vitamin c dan b complex adalah vitamin yang larut air. kedua-dua vitamin ini dalam kategori fragile atau erti kata lain mudah musnah akibat banyak faktor antaranya, stress. Stress boleh memusnahkan vitamin c dan b complex dalam tubuh kita. Asap rokok dan kenderaan juga boleh menyebabkan kemusnahan vitamin ini. Terdedah kepada matahari juga menyebabkan kerosakan kepada kedua-dua vitamin ini dalam tubuh manusia.
    Mereka yang kurang keyakinan diri, mudah letih, mudah marah, sensitif adalah golongan yang sangat kurang vitamin c dan b complex.

    Seperti yang kita semua sedia maklum, vitamin c sangat penting bagi tubuh kita terutama dalam melawan penyakit kerana ia merupakan salah satu vitamin yang dikenali sebagai antioksidan. Ianya dikatakan dapat membantu meningkatkan immune system badan kita. Bagi ibu yang cukup vitamin C, insyaAllah anak susuannya akan kurang mendapat jangkitan batuk mahupun selsema dari pembawa penyakit tersebut.
    VITAMIN C SANGAT RAPUH (FRAGILE)

    1. Vitamin C larut air dan tidak disimpan dalam badan pada bila-bila masa pun. Ia mesti sentiasa diganti –malah setiap hari.

    2. Vitamin C mudah dimusnahkan oleh pencemaran udara & air. Contohnya merokok sekotak boleh membakar 500 mg Vit C.

    3. Mudah musnah kerana stress (tekanan ) - physikal dan mental.

    4. Vitamin C mudah teroksida oleh oksigen. Contoh makanan pemotongan sayur-sayuran, buah-buahan yg terdedah terlalu lama sebelum digunakan akan mengurangkan kandungan Vit.C. Contoh lain ialah cara memasak yang terlalu lama atau dengan suhu yang tinggi.

    Faktor-faktor lain…. Pemilihan makanan, penyusuan anak, umur, aktiviti dan penyakit juga memainkan peranan dalam pengambilan b complex dan vitamin C dalam diet seharian.
    Last but not least: Satu soalan cepu emas dari seorang doctor….

    Kalau anda begitu berhati-hati bila sakit , kenapa tidak anda berhati-hati ketika sihat-supaya anda tidak jatuh sakit?


    Bagaimana dengan vitamin B complex?

    SEBAB-SEBAB KEMUSNAHAN B COMPLEX

    • jenis larut air - perlu sentiasa di ganti
    • Boleh musnah oleh matahari/ heat/haba – process memasak.
    • Memakan banyak gula boleh menghabiskan B complex. Eg satu botol Coca-cola perlu 5 kali vitamin B untuk menukarkan Coca-Cola ke bentuk tenaga.
    • Alkohol boleh memusnahkan simpanan B Complex.
    • Stress - tekanan mental dan fizikal musnahkan B Complex.
    • Kegunaan anti-biotik, pil penenang perasaan, pil tidur dan racun serangga memusnahkan vitamin B Complex.
    • Pil perancang meningkatkan keperluan Vitamin B.


    FUNGSI B-COMPLEX
    • Peranan Utama – membantu dalam pengeluaran Tenaga.
    • Membantu memetabolismekan
    - karbohidrat
    - Lemak
    - Protein
    • Anti stress
    • Mengurangkan risiko kecacatan kelahiran seperti kecacatan otak dan kecacatan saraf tunjang.
    • Asid Folik, B6 dan B12 membantu merendahkan paras homosisteina dalam darah
    • “B” for beauty – True beauty radiates from within.
    • Perlu bagi urat saraf (essential to initiate nerve transmission).
    • Membantu meninggikan sistem pertahanan badan


    Jika kita lihat pada kuantiti yang dibekalkan di dalam sebiji multivitamin, vitamin C yang disertakan rata2 dalam lingkungan 100g sedangkan minima keperluan tubuh kita ialah 500mg sehari untuk seorang yang sihat. Begitu juga kuantiti yang desertakan untuk 8 kumpulan B yang membentuk B complex, tidak mencukupi dengan keperluan tubuh kita.

    Ada juga persoalan yang timbul....Bagaimana jika saya meningkatkan dos pengambilan multivitamin saya? Adakah ianya memadai? Jawapannya tidak kerana ini hanya akan meningkatkan pengambilan vitamin dan garam mineral lain yang mana ianya hanya akan disingkirkan oleh badan apabila melebihi dari keperluan yang sepatutnya. Ini boleh merugikan kos apa yang kita bayar.

    Ingin juga saya selitkan tiada istilah pengambilan terlebih atau excessive dalam pengambilan supplement kecuali untuk vitamin A (atau lebih dikenali Beta Carotene) dan Vitamin E kerana kebanyakkan vitamin selain ini akan disingkirkan dalam sistem perkumuhan apabila tidak diperlukan oleh tubuh badan.


    Ada juga orang yang email ibu tidak kurang juga yang telefon bertanya, siapakah yang sesuai membeli trial pack Shaklee? Jawapan ibu ialah:

    1. Mereka yang ingin mencuba perbezaan sebenar produk Shaklee dan kesan ke atas taraf kesihatan mereka.
    2. Mereka yang mempunyai kekangan kewangan untuk membeli pek sebenar @ full pack Shaklee.
    3. Mereka yang akan berangkat ke umrah haji kerana ianya handy dan mudah untuk dibawa ke mana2 dalam bekas yang comel.
    4. Mereka yang always on the move.
    5. Mereka yang mempunyai masalah kesihatan yang ketara seperti keletihan, stress, kemurungan, kulit yang kusam, rambut kasar.
    6. Mereka yang concern tentang kesihatan...memastikan mereka sentiasa sihat.
    7. Mereka yang dalam pantang juga boleh mengambilnya untuk memastikan sentiasa bertenaga dan ceria.
    Jika anda dalam salah satu golongan di atas maka ibu sarankan anda mencuba dan tidak salah mencuba demi kebaikan.

    Buat yang bertanya ibu harap kalian telah menemui jawapan yang dicari...

    Anda bagaimana? Mahu mencuba vitamin Shaklee? Kami menyediakan trial pack untuk 30 hari consume dengan harga serendah RM80 dan free delivery. Boleh isikan borang pesanan DI web ini atau sms kan kepada saya 012-8535689 Salam sayang dari ibu