Isnin, 12 September 2011

# Diariku # Kurus

Vitamin selepas berhenti menyusu.

Alhamdulillah Nasa dah mencecah 4 tahun ...dan ni bermakna Nasa dah berhenti minum susuibu selama 1 tahun setengah. Walaupun begitu , saya bekalkan Nasa supplement seperti Omega Guard dan Meal Shake selain Performance drink terutama hari persekolahannya.

Begitu juga dengan saya, walau sudah tidak menyusu, saya masih amalkan pengambilan makanan vitamin untuk kesihatan saya sendiri. Ya la, kita ibu kena kuat dan sihat....kalau tak keluarga tunggang langgang tanpa ibu.
Ditambah sebelum ini saya pernah ada ketumbuhan di ovari yang mana doc kata kalau saya tak jaga pemakanan dan ubah cara hidup, ianya boleh tumbuh semula ( recurrent) maka untuk itu saya jadikan vitamin ini sebagai ubat. Saya taknak bergantung dengan ubat doc sebab ubat ini beri kesan jangka panjang seperti buah pinggang rosak, hati dan banyak lagi.

Apa sebenarnya vitamin yang asas untuk kita amalkan walau tidak lagi menyusu? sebenarnya boleh aje terus makan set B. Susu takkan terhasil pun jika tiada stimulation. Jika anak dah tak minum, susu tak terhasil.

Macam saya sendiri, lepas Nasa wean off, badan saya tiba-tiba naik. Mengembang satu macam. Fuhh rasa stress juga ramai yang tegur nampak berisi dan memang bila tengok cermin terasa juga la :( So saya konsisten makan lecithin. Saya makan memang fokus untuk turunkan berat badan saya. Alhamdulillah balik ni mak saya suruh timbang cek berat....berat saya balik pada normal. Dulu 56kg dan kini cuma 50 kg pun tak sampai....seronok sangat.

Sesiapa yang nak kurus, amalkan makan lecithin dan alfalfa tetapi harus minum air banyak ye...sebab nanti tak nampak kesan :(

Tak rugi jika makan supplement...ditambah hari ini, cuaca dan persekitaran kita terdedah dengan banyak pencemaran. Pada saya makan vitamin ni macam pakai tali pinggang keledar. Sebagai satu ciri keselamatan  yang perlu ada. Sekurangnya...kalau tak sakit alhamdulillah sangat. Kalau sakit tak la seteruk mereka yang tak pakai tali pinggang keledar.

Rata-rata orang jadikan vitamin as last resort. Bila dah teruk....tu yang masalah sebab badan perlukan masa nak kenal dan absorb dengan baik. Bila sakit, sel pun tak sihat untuk serap vitamin dengan baik....maka lambat la nak sembuh. Tapi bila amal masa sihat, so bila sakit badan sendiri tahu nak tingkatkan imunisasi badan.

Dah tahu September Special Offer ? Kalau belum, emailkan kepada nnorita78[@]yahoo.com.


Euphoria Shaklee Malaysia

Euphoria Shaklee Malaysia