Catatan

Tunjukkan catatan dari September, 2011

Susu mula menitik sambil menunggu anak angkatnya lahir.

Selepas 6 tahun menunggu tetapi masih belum ada rezeki melahirkan anak, maka beliau dan suami bernekad nak ambil anak angkat. Hebatnya wanita ini, beliau mempunyai jiwa keibuan yang sangat kuat. Beliau berniat hendak menyusukan anak angkatnya.

Beliau meminta konsulatasi dari saya dan vitamin yang bagus untuk membanyakkan susu. Saya terangkan konsep asas penyusuan agar beliau tidak salah faham. Saya terangkan seperti selalu yang kongsikan, vitamin tak banyakkan susu cuma ia bantu ibu sihat dan bertenaga dan mempercepatkan penghasilan susu dengan lebih baik apabila si ibu kerap memerah.

Dalam kita usaha, jangan lupa mengharap pada kasih Al Khaliq kerana DIA sebaik-baik pemberi. Saya mengingatkan beliau agar terus berdoa dan berzikir pada ALLAH.

Alhamdulillah selepas 3 minggu lebih, susunya dah mula menitik dan menampakkan hasil. Ini dinamakan induce lactation. Beliau amalkan vitamin lengkap untuk penyusuan.

Hebatnya jiwa wanita ini kan? Beliau berusaha nak menyusukan anak walau anak ang…

Bersalin ceaser bukan penghalang untuk menjayakan penyusuan.

Imej
Saya mengenali beliau dari laman web sosial Facebook. Adik iparnya salah seorang loyal customer saya. Beliau melahirkan anaknya secara ceaserean seperti saya juga. Beliau pada mulanya sering mengalami masalah susu yang tidak berapa meriah.

Saya mencadangkan beliau mengambil set penyusuan bersama ESP. Saya berikan panduan jadual perahan agar beliau cuba pam dengan konsisten pada masa yang saya sarankan terutama bayi tidur. Masa tu beliau dalam pantang.

Kini dah bulan ketiga beliau amalkan Shaklee. Beliau sangat berpuashati kerana berjaya mengumpulkan stok susu buat anaknya.
Saya hanya consult beliau melalui facebook semata-mata.

Aisah bersama Nuha.
Beliau sendiri yakin, dengan usaha yang konsisten mengepam disamping pengambilan vitamin demi memastikan tubuh badan sihat dan cergas, insyaALLAH usaha akan membuahkan kejayaan.

Inilah hasil anak susuibu :) Baby Nuha.




Anda mahu mencuba vitamin Shaklee untuk penyusuan? Saya sediakan lengkap jadual makan serta panduan sesi perahan yang konsist…

Wajah bersih dari jeragat!

Imej
Dulu saya selalu terfikir betapa ramainya orang sanggup mengeluarkan belanja yang besar untuk dapatkan kulit yang cantik dengan mencuba segala macam krim yang berada dalam pasaran.

Saya cuma tahu vitamin E , vitamin C dan B Complex adalah antara vitamin yang penting untuk dapatkan kulit yang cantik selain perlunya ESP untuk kulit yang lebih halus dan mulus.

Tetapi setelah 11 tahun dalam Shaklee, saya baru benar-benar jatuh cinta dengan GLA.

Ditambah baru ini saya pulang beraya dan berpeluang berjumpa adik beradik saya....salah seorang mereka baru menjalani pembedahan membuang hempedu. Maka antara vitamin yang saya bekalkan kepada beliau adalah GLA serta vitamin lain dan panduan yang betul pengambilan setiap vitamin.

Tujuan saya bekalkan GLA ialah agar ia membantu menstabilkan hormon adik saya terutama selepas kehilangan hempedu akibat adanya batu kecil. Selepas sebulan mengambil semua vitamin yang saya sarankan, paling jelas kelihatan ialah kulit wajah adik saya yang sebelum ini berto…

Vitalized Minerals

Selama 11 tahun saya dalam Shaklee, banyak ilmu yang saya belajar tentang vitamin , penyakit dan yang seangkatan dengannya. Namun tidak bermakna saya tahu semua perkara kerana saya masih perlu rujuk buku dan sumber2 sedia ada untuk memastikan apa yang saya sampaikan difahami dan terdapat kebenarannya.

Antara keunikkan Shaklee yang membuatkan saya kekal dan setia dengan produk ini ialah kelebihan penghasilan vitaminnya sendiri. Forest C Shaklee pengasas syarikat Shaklee adalah orang pertama yang menghasilkan Vitamin. Vitamin itu sendiri datangnya dari perkataan VITALIZED MINERALS pada tahun 1915. VITAlized MINerals digabungkan dan jadilah perkataan VITAMIN.

Vitalized Minerals mengandungi semua vitamin dan zat mineral yang diperlukan oleh tubuh badan manusia. Sehingga hari ini di dalam Shaklee, multivitaminnya dikenali sebagai VITALEA. Nama yang sangat unik.

Ianya berwarna hijau dan seakan-akan keras tetapi apabila ianya diletakkan ke dalam segelas yang berisi air, dalam masa lebih kur…

Simpanan dan pelaburan untuk anak-anak.

Alhamdulillah walau lambat sambut raya di Semenanjung, rezeki anak-anak tetap ada. Terima kasih buat semua yang menghulurkan duit raya buat Addin dan Nasa, semoga bertambah rezeki kalian. Namun bukan cerita duit raya yang saya nak kongsikan, saya nak kongsikan cerita kawan saya.

Saya kenali beliau 3 tahun dulu, sekadar kenalan biasa. Beliau seorang yang ramah dan suka bercerita. Beliau kongsikan bagaimana beliau dan suami telah sama-sama berjanji untuk berusaha menyediakan simpanan anak-anak dalam bentuk rumah.

Masa tu saya menjadi sangat kagum. Dalam usia awal 30 an beliau telah mempunyai 3 rumah sewa dan 1 rumah sendiri yang diduduki bersama keluarganya.

Beliau meneruskan perkongsian cerita sehingga saya benar-benar teruja. Prinsip yang dipegang ialah sangat mudah, usaha semasa muda. Gunakan duit untuk 3 perkara :

masa depan [simpanan/pelaburan]kesihatan dan kecemasanpercutian [penghargaan ke atas diri dan keluarga]
Beliau membeli rumah sebagai aset jangka panjang. Kata beliau, beli …

Tiada lagi sembelit, tiada lagi kejang dan hidup lebih sihat dengan Oste!

Imej
Bagi anda yang mempunyai masalah sembelit, berikan diri anda peluang menikmati kesihatan yang lebih baik dengan Ostematrix Shaklee. Ia sangat membantu kita rasa lawas dan selesa. Selama 3 tahun ostematrix telah diperkenalkan, ia adalah antara vitamin yang paling saya dan seluruh keluarga suka.

Ostematrix buat saya bertenaga dan mudah bangun dari tidur. Suami saya akan pastikan ostematrix antara vitamin yang perlu bawa apabila beliau bekerja dan travel atas urusan meeting. Masakan tidak, walaupun tidur jam 12 malam, kita mudah bangun pada waktu yang kita tetapkan untuk bangun. Bagi suami isteri yang bekerja, sangat digalakkan amalkan pengambilan Ostematrix setiap hari.



Saya mula jatuh cinta dengan Ostematrix Shaklee 3 tahun dahulu. Masa tu saya mengadu dengan kawan bahawa saya kesian dengan suami saya yang banyak travel oversea yang menyebabkan suami saya keletihan [ jet lag]. Maka kawan saya suggest saya berikan suami saya Ostematrix Shaklee kerana katanya ia bantu untuk kurangkan ma…

Murah bila terdesak. Mahal bila belum diperlukan.

Imej
Bila kenalan baru bertanya....bagus ke produk ni? Bila nak nampak kesan?
Saya akan senyum sambil menjawab : Pernah amik apa-apa vitamin tak sebelum ini? Kalau belum badan kita ibarat rumah yang biasa. Tetapi selepas mengambil vitamin, badan  ibarat rumah yang yang lengkap dengan semua keperluan yang diperlukan.

Bagi mereka yang mempunyai masalah kesihatan, vitamin bukanlah bertindak sebagai ubat untuk dalam kadar yang segera. In fact ubat doktor hanya membantu untuk mengawal rasa sakit dan tidak membantu dalam aspek kesihatan.
Berbanding vitamin ia membantu membetulkan sistem dalam tubuh badan kita. Vitamin adalah makanan kepada sel tetapi tidak kepada ubat. Vitamin diserap sepenuhnya oleh tubuh dan membantu melancarkan sistem dalam badan.

Hakikatnya penyakit itu tidak datang dengan serta merta. Penyakit datang bila sistem imun kita makin rendah dan dapat dibolosi oleh penyakit. Mereka yang mengidap diabeties, darah tinggi, obesiti , masalah kulit berpunca dari cara hidup kita, pemak…

Month End Sale!

Imej
Tawaran menarik dari Anakkuwiraku.Com. Emailkan kepada saya di nnorita78[@]yahoo.com atau sms kan kepada saya 012-8535689 untuk tawaran hebat ini.


Salam sayang dari Ibu Addinnasa

Tak sabar nak gosok gigi

Imej
Ahad lepas, selepas lunch tiga beranak di Boluevard, ibu singgah ke Watson sebelum balik mencari barang keperluan peribadi. Dalam diam dua beradik juga sedang membelek barang yang boleh mereka bawa balik bersama. Nasa datang mendekati ibu dan bertanya : Bu, boleh nak beli ni? Lantas saya menjawab : Mahal tak?
Sebagai abang Addin pandai memainkan peranan, di minta si adik membawa barang tersebut pada mesin scan harga yang melekat di tepi dinding bersebelahan rak barangan dalam Watson. Addin menjawab : Ibu, RM24.90 mahal tak?
Tanpa memikir panjang saya menjawab : Tak mahal sangat , jika nak amik la. Apa lagi dua beradik ni bersorak kegembiraan menuju kaunter bayaran sebelum kami keluar.
Petang tu kami balik rumah amik abah untuk mengajak menonton wayang. Memandangkan dah tengok Smurf 3D masa di KL aritu, so kami luangkan masa bersama menonton Spy Kids. Cerita yang boleh tahan menarik untuk anak-anak.
Sejurus pulang ke rumah, mereka dua beradik tak sabar nak mandi. Teringat barang yang …

Mengatasi masalah puting yang senang luka.

Setiap ibu yang menyusu akan menyimpan banyak kenangan pahit dan manis sepanjang menjayakan penyusuan. Begitu juga dengan saya, menyusukan dua putera saya dengan lengkap selama lebih 2 tahun menyimpan banyak kenangan pahit manis yang tak mungkin saya lupakan.

Paling menakutkan apabila puting saya luka dan terkoyak sehingga doktor wanita yang saya temui ingat yang saya sengaja melukakannya. Memang nampak bodoh pertanyaan doktor tersebut namun dalam keadaan kita sakit, malas nak layan benda-benda remeh.

Selepas balik dari doktor, saya mengajak suami mencari nipple shield untuk saya gunakan menyusukan anak petang tu. Doktor ada bagi saya krim sapu, tetapi bila sapu krim tak dapat nak susukan anak, maka payudara sebelah menjadi bengkak sebab penuh dengan susu. So nak tak nak, letak krim dalam sejam, cuci semula utk susukan Nasa. Menitik airmata menahan sakit.

Tapi sebab saya rajin membaca tentang buku-buku kesihatan , antara yang saya ingat, segalanya adalah dari dalam tubuh. Dari sel me…

Tekanan punca banyak penyakit.

Imej
Sila emailkan kepada addinnasa[@]gmail.com atau nnorita78[@]yahoo.com dapatkan tawaran istimewa BULAN SEPTEMBER dari www.anakkuwiraku.com.

 Mungkin anda juga biasa terdengar dengan ayat ini ...
Stress betul kerja arini!





Saya dihujani dengan beberapa email tentang kemerunduman susuibu selepas habis beraya. Ditambah lagi ada yang mengakui bahawa mereka masih amalkan perkara yang selalu saya tekankan untuk menjayakan penyusuan iaitu

1. Pastikan sesi perahan yang konsisten tanpa perlu menunggu payudara bengkak.
2. Minum air sekurang-kurangnya 3l jika amik supplement.
3. Dekatkan diri dengan pencipta, sebagai tempat kebergantungan.

Dalam sedar tak sedar, walau tidak menyusu, perkara no 3 perlu dititikberatkan.
Mengapa? Allah telah berfirman  bahawa Sesungguhnya tidak Aku jadikan jin dan manusia kecuali untuk menyembahKu.

Mendekatkan diri dengan Al Khaliq akan buatkan jiwa kita tenang, minda kita mudah berada dalam gelombang Alfa.

Tanpa kita sedari, penyakit yang paling bahaya ialah 't…

3 days SALE.

Hanya berlangsung selama 3 hari bermula 15 September - 17 September 2011.

Terdapat diskaun istimewa pembelian dan juga penghantaran PERCUMA. *
Dapatkan promo terbaru!


Sila email nnorita78[@] yahoo.com atau sms/ whatsapp di 012-853-5689 untuk maklumat lanjut.



*Tertakluk kepada terma dan syarat.

Salam sayang dari Ibu Addinnasa

Benda yang biasa tetapi impaknya luar biasa.

" Saya sangat suka dengan ESP dan Ostematrix Shaklee. Selepas saya amik dua ni selain set B, breast saya senang bengkak. Alfalfa tak serasi dengan anak saya, dia senang cirit. kalau saya amik lebih dari 2 biji.

Ini komen seorang pengguna set B.
Pada mulanya beliau cuma seorang pengguna set B. Tetapi kerana kawan-kawannya dah mencuba ESP dan ada yang dah makan Ostematrix, kawan ni teruja dan membeli.

Saya pun terangkan seperti yang pernah saya nyatakan sebelum ini bahawa komposisi utama dalam susuibu ialah protien dan kalsium diikuti oleh semua zat mineral yang lain untuk pembesaran dan pertumbuhan si anak.

Bagi yang tak tahu, protien diperlukan untuk bina sel. Sel membentuk organ, seterusnya dari organ terbentuklah sistem. Kalsium diperlukan dalam pembentukan saraf dan tulang serta darah. Zat mineral lain diperlukan dalam proses pertumbuhan dan pembesaran.

Hakikatnya susuibu adalah yang terbaik kerana ia satu pengikat kasih ibu dan anak, kesinambungan pengaliran makanan selepas a…

Penapis udara yang sangat selesa dibawa ke mana-mana.

Imej
Pendingin udara kami akan mula dipasangkan apabila mula nak masuk tidur. Kami juga akan pasangkan penapis udara Shaklee yang portable iaitu Air Source . Apa bagusnya benda ni?

Ianya akan menuetralkan udara maka tak la kita terasa perit atau sakit untuk bernafas dalam aircond. Kami bawa bersama bila kami travel. Ia juga didatangkan dengan soket untuk dipasangkan dalam kereta.

Alhamdulillah anak tak mudah selsema atau chest mereka sejuk sebab tidur dalam aircond. Dah hampir 9 tahun saya gunakannya dan sangat berpuashati sehingga sekarang!



Sangat berbaloi dengan harganya. Jika berminat nak beli dengan harga best , call saya! Ianya kecil sahaja. Harganya juga sangat berbaloi!



Boleh email kepada saya di nnorita78[@]yahoo.com atau sms kan kepada saya 012-8535689 untuk konsultasi percuma.


 Salam sayang dari Ibu Addinnasa

Payudara lembik dan tidak anjal.

Imej
Saya terima banyak email berkaitan dengan keanjalan payudara terutama bagi ibu yang menyusu....dalam entry sebelum ini, sudah saya nyatakan, ESP adalah terbaik.

Kata kawan saya " Dulu aku tak amik kisah sampai suami aku tegur, breast aku tak menarik....then aku tersentak.. memang kena usahakan sesuatu la jawabnya :( "

So bagi anda yang mengalami payudara yang kurang anjal, pastikan anda mengambil protien secukupnya bagi membantu keanjalan semula payudara.

Alfalfa juga membantu cuma kandungan protien dalam Alfalfa adalah minimum sahaja.



Boleh email kepada saya di nnorita78[@]yahoo.com atau sms kan kepada saya 012-8535689 untuk konsultasi percuma. Salam sayang dari Ibu Addinnasa

Cyst dan fibroid : Agar tidak berulang.

Imej
Bagi yang mengikuti kisah penulisan blog saya dari awal, pasti pernah terbaca kisah saya yang mengalami ketumbuhan di ovari yang lebih spesifik kes saya ialah twisted cyst. Masa tu saya mengandungkan Addin 2 bulan. Terpaksa juga melalui operation sebab cyst tu berpintal dengan ovari. Alhamdulillah kandungan pun selamat dan Addin selamat dilahirkan secara c-section.

Apa yang saya belajar tentang cyst ni ialah ianya adalah salah satu ketumbuhan abnormal sel dalam badan yang disebabkan oleh faktor radikal bebas. Sama juga dengan fibroid.Ia boleh tumbuh semula jika radikal bebas tidak dikawal baik oleh antioksidan. Masih ingat lagi dengan seorang kawan yang melalui 3 kali operation membuang cyst. Ianya boleh recurrent jika antioksidan dalam badan kita tidak mencukupi.

Apa dia radikal bebas?
Radikal bebas adalah molekul yang kekurangan satu elektron, dan membuat molekul tersebut menjadi tidak stabil dan selalu berusaha mengambil elektron dari molekul atau sel lain. Radikal bebas dapat dih…

Vitamin selepas berhenti menyusu.

Alhamdulillah Nasa dah mencecah 4 tahun ...dan ni bermakna Nasa dah berhenti minum susuibu selama 1 tahun setengah. Walaupun begitu , saya bekalkan Nasa supplement seperti Omega Guard dan Meal Shake selain Performance drink terutama hari persekolahannya.

Begitu juga dengan saya, walau sudah tidak menyusu, saya masih amalkan pengambilan makanan vitamin untuk kesihatan saya sendiri. Ya la, kita ibu kena kuat dan sihat....kalau tak keluarga tunggang langgang tanpa ibu.
Ditambah sebelum ini saya pernah ada ketumbuhan di ovari yang mana doc kata kalau saya tak jaga pemakanan dan ubah cara hidup, ianya boleh tumbuh semula ( recurrent) maka untuk itu saya jadikan vitamin ini sebagai ubat. Saya taknak bergantung dengan ubat doc sebab ubat ini beri kesan jangka panjang seperti buah pinggang rosak, hati dan banyak lagi.

Apa sebenarnya vitamin yang asas untuk kita amalkan walau tidak lagi menyusu? sebenarnya boleh aje terus makan set B. Susu takkan terhasil pun jika tiada stimulation. Jika anak …

Apa kata pengguna set Tripple M ?

Imej
Saya mengenali beliau hanya di alam maya.Namun dalam perkenalan yang singkat itu, saya mohon izin beliau untuk menjadikan beliau testimoni kerana pengalaman beliau bagus untuk dikongsi bersama.

Apa kata beliau?

 Beliau mengamalkan set Tripple M. Memang kesannya cepat ditambah beliau kerap pam iaitu setiap dua jam.

Bagi kalian yang baby kerap menyusu dan yang memang kerap pam, jika kalian nak mempercepatkan penghasilan susuibu, maka set Tripple M adalah yang terbaik.

Mungkin ada yang tertanya-tanya, mengapa set Tripple M? Ini kerana komposisi utama dalam susuibu adalah protien dan kalsium seterusnya semua zat vitamin dan garam mineral. Maka pengambilan protien dan kalsium yang mencukupi dalam diet harian membantu penghasilan susu dengan cepat provided si ibu kerap menyusukan anak atau pumping session yang konsisten.



Boleh email kepada saya di nnorita78[@]yahoo.com atau sms kan kepada saya 012-8535689 untuk konsultasi percuma.


Salam sayang dari Ibu Addinnasa

Dulu dapat 3 store feed, sekarang dapat 6 feed in advance!

Imej
Dua tiga hari ni saya hanya sempat jawab sms / whatsapp customer tentang penyusuan. Bagi yang hantar email tu saya harap kalian bersabar menunggu balasan email saya. Namun bagi yang ingin mendapatkan jadual pemakanan vitamin, sekiranya kalian mendapatkan vitamin dari pengedar lain, jangan lupa minta panduan pemakanan vitamin supaya anda akan mendapat keberkesanan vitamin itu.

Ramai ibu yang masih consufe set mana yang nak dicuba, so saya buatkan ringkasan :

Set Minima 
Euphoria Breastfeeding Set [ set B]

Set Medium ialah
1.Euphoria Breastfeeding Set + ESP atau
2.Euphoria Breastfeeding Set + Ostematrix








Set Optimum
Set Tripple M





Harga memang berbeza, namun memadai saya katakan , sekiranya pengambilan set Medium juga banyak membantu.

Antara testi menarik untuk di kongsi:

Ini bukan mustahil.Sekiranya anda mengikut tips yang saya berikan....insyaALLAH anda juga boleh dapat hasil begini :) Hubungi saya 012-853-5689untuk pesanan anda arini!








Boleh email kepada saya di nnorita78[@]yahoo.com ata…

Tips mencantikkan kulit.

Semua orang nak nampak cantik , bersih dan berseri....tips ni nampak simple dan mudah dipraktikkan. Sama ada rajin dengan tidak aje nak praktik :)

Untuk kulit wajah, pastikan minum air secukupnya. Jika tidak jerawat halus mahupun jerawat batu mudah keluar ditambah kekurangan air boleh mengganggu kepekatan darah dan kestabilan hormon. Pastikan tidur pada waktu malam dengan keperluan tidur yang mencukupi.
 Basuh muka dengan pencuci muka yang bersesuaian. Elakkan pencuci yang beri kesan kulit kering atau terlalu lembab....cuba basih muka minima 2 kali sehari....
Scrub wajah setiap 2-3 hari skali dengan scrub yang tidak terlalu kasar biji-bijiannya. Saya suka enfuselle Shaklee punya scrub muka...sangat halus dan tak merosakkan sel kulit. Tapi sekarang dah tak de dalam pasaran Malaysia :(
Nak jimat scrub guna daun jambu batu. Memang bagus.

Bagi kulit badan pula, pastikan kita gunakan pelbagai jenis sabun mandi. Jangan bergantung pada satu jenis kerana kandungan sabun tersebut boleh buatka…

Oh clog duct : menyeronokkan vs menyakitkan!

Imej
Saya masih ingat kali terakhir saya melalui duktus tersumbat atau clog duct ialah masa Nasa wean off. Hampir dua minggu saya sediakan kobis besar untuk saya surutkan bengkak susu tu. Sakitnya hanya ALLAH aje yang tahu.

Seorang ibu sms mengatakan dia rasa macam tak percaya sekarang kena clog duct walau anak dah masuk setahun 3 bulan. Si ibu ini tidak pam sebab sibuk kerja di pejabat. Si ibu ini mengambil pakej 3M yang mana beliau mengakui bahawa pengambilan makanan hariannya tak menentu maka dengan itu beliau perlu mencari sesuatu demi memastikan susuibu yang dihasilkan mengandungi cukup nutrisi yang diperlukan oleh anaknya.

So bagi ibu2 yang tidak mengepam di pejabat, saya tidak galakkan amik vitamin booster termasuklah ESP dan kalsium kerana dikhuatiri akan menyebabkan bengkak susu yang akhirnya membuat si ibu merana.

Namun jika anda menyusu dan turut mengepam di pejabat....demi mengurangkan rasa letih dan demi memastikan susuibu sentiasa mengandungi cukup nutrisi yang diperlukan u…

Petua bila anak demam selsema.

Musim perayaan akan biasa kita dengar ramai orang demam, batuk mahupun selsema. Ada banyak faktor bila jatuh sakit masa musim perayaan. Antaranya sebab perubahan cuaca tempat yang kita beraya juga mempengaruhi. Selain itu bila sibuk berziarah masa raya, kita terlupa untuk minum air. Bila badan kurang air, maka suhu badan mudah meningkat dan tanda demam dah mula menjengah. Kalau berlarutan maka mudahlah dapat selsema seterusnya jika beraya banyak meneguk air berais, mulalah batuk pula menyerang.

Maka pastikan anak-anak mandi banyak kali bila dah ada tanda demam, batuk dan selsema.

Ramai yang takut mandikan anak masa demam dan selsema atas alasan takut baby sejuk....tetapi bila tidak dimandikan maka suhu dalaman akan meningkat dan selsema tadi akan membentuk lendir yang pekat dan akhirnya anak mudah diserang athma sebab lendir dah terlalu banyak. So penting kita mandikan anak bila dia demam dan selsema.Petua yang saya amalkan sehingga kini....

Anak-anak dimandikan 2-3 kali sehari s…

Penggalak susu yang terbukti terbaik

Imej
Jangan ketinggalan untuk mengetahui September Special Offer, boleh emailkan kepada  nnorita78[@] yahoo.com kerana ada hadiah menarik yang disediakan!

 Pengalaman menyusukan dua anak saya adalah pengalaman terindah. Namun tak bermakna setiap tahun kena beranak dan menyusukan anak :) Tanggungjawab kita sebagai ibu tidak terhenti pada berhentinya si anak menyusu. Kita perlu usaha untuk membentuk peribadinya. Untuk memastikan si anak tadi taat pada ibu bapa, menuruti perintah agama dan berbakti pada masyarakat.

Namun bukan itu yang saya nak tulis....apa yang saya nak kongsikan ialah jenis penggalak susu terutama bagi ibu yang menyusu. Memang ada yang mendapati halba, alfalfa, lobak putih, labu, jantung pisang dan macam macam lagi makanan yang dikatakan membanyakkan susuibu.

Tanpa disedari bagi ibu baru yang baru nak mendalami ilmu penyusuan akan mencuba semuanya. Walhal kuncinya hanya satu iaitu " sejahtera". Apa yang saya maksudkan dengan "sejahtera"?
Sejahtera yang …

Zat besi, susuibu dan berat anak yang ideal.

Imej
Jangan ketinggalan untuk mengetahui September Special Offer, boleh emailkan kepada                  nnorita78[@] yahoo.com kerana ada hadiah menarik yang disediakan!


Masih teringat 4 tahun dulu....masa Nasa masih dalam pantang. Waktu tu bulan raya dan saya terlalu excited makan kuih raya dan tat nenas menjadi pilihan saya. Bila makan tidak berpada...dan lupa yang diri tu menyusukan anak....yang merana si kecil la. Perut dia jadi meragam....bila ditanya pada mak bidan, makcik Maznah menjawab, nenas tu tajam...anak memang sakit perut sebab bisa nenas tadi. Lepas tu bidan saya terus berikan beberapa senarai makanan yang saya harus elakkan demi niat nak menyusukan anak. Selain nenas, ikan berduri juga tidak digalakkan. Sebab apa yang si ibu makan anak akan dapat sama bila anak itu menyusu sepenuhnya dengan susu badan ibunya.

Memula tu bidan saya tak percaya dengan vitamin terutama melihat banyak botol vitamin yang saya letakkan di meja makan untuk senang saya ambil selepas waktu makan.…

Dah mula bekerja.....

Imej
Alhamdulillah walau beraya hanya 3 beranak sahaja, tapi ada juga kawan yang datang bertandang menceriakan raya kami.
Buat semua customer yang menghantar ucapan Selamat Hari Raya, terima kasih atas ingatan. Tidak lupa yang membuat pesanan vitamin dan telah membuat bayaran, insyaALLAH semua pesanan sepanjang hari raya akan saya poslaju pada hari ini.
Bermula bulan ini, semua pesanan akan dihantar bersama freegift yang dinyatakan. Kecuali freegift sedia ada kehabisan dan sementara menunggu stok baru, ianya akan dihantar kemudian.
Hari ni, tiada aktiviti istimewa kecuali pastikan home work Kumon dan sekolah anak-anak siap sebelum hari Ahad. Akan membuat penghantaran melalui poslaju dalam jam 3pm ini insyaALLAH bagi semua order. Mudah-mudahan jika tiada aral akan terima pada hari Isnin atau Selasa. InsyaALLAH.

So bagi yang ingin mengetahui September Special Offer, boleh emailkan kepada nnorita78[@] yahoo.com sebab hadiah yang disediakan sangat menarik!






Boleh email kepada saya di nnorita78…