Catatan

Tunjukkan catatan dari Ogos, 2011

September Special Offer

Imej
Sila emailkan kepada nnorita78[@]yahoo.com untuk mengetahui tawaran terhebat bulan September. Tawaran ini adalah khas dari www.anakkuwiraku.com dan tidak melibatkan mana-mana pihak ketiga.



Jangan tunggu lagi... sebab hadiah ini terhad!



Boleh email kepada saya di nnorita78[@]yahoo.com atau sms kan kepada saya 012-8535689 untuk konsultasi percuma.





Salam sayang dari Ibu Addinnasa

Set bersalin yang selamat untuk menyusukan bayi.

Masih teringat kenangan melahirkan 2 anak lelaki saya...walaupun kedua duanya melalui pembedahan [ceaserean] namun saya melalui pengalaman yang berbeza di mana anak sulung kelahirannya adalah bayi pra matang 34-35 weeks namun dengan berat normal dan keadaan saya tidak sedar manakala anak kedua diberi suntikan separa sedar dengan umur yang matang.

Sejak mengandung lagi saya dah set mind saya hanya akan makan vitamin sahaja dalam berpantang. Walaupun banyak juga set bersalin yang ada dalam pasaran namun tiada satu pun yang dapat mencuri perhatian saya. Saya lebih banyak habiskan masa masa mengandung membaca perihal dan kepentingan vitamin ditambah lagi saya nekad nak menyusukan anak-anak saya. Saya taknak kerana saya makan jamu , anak saya tidak dapat menyusu dengan sebaiknya.

Apa yang saya fikirkan pada peringkat awal ialah vitamin membantu membanyakkan susu saya. Masakan tidak? sehingga anak saya umur 2 tahun , payudara saya akan bengkak seolah-olah saya masih di dalam pantang dan per…

Aidilfitri 2011

Imej
Ramadhan dah meninggalkan kita dan kini Syawal datang menjelma. Masih mengharapkan redha Ilahi untuk menemui Ramadhan pada tahun akan datang.....
Sempena bulan baik ini, saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya buat semua yang mengenali diri ini. Sepuluh jari di susun memohon kemaafan atas segala kekhilafan. Tahun ni kami beraya 3 beranak sahaja memandangkan abah Addin dan Nasa bertugas.
Pastinya seperti orang lain juga, saya menyediakan beberapa lauk pauk untuk juadah raya. Antara lauk yang saya hidangkan untuk anak-anak ialah kuah lodeh, kuah kacang, nasi himpit, serunding daging dan ayam goreng.
Siapa kata tak sayu tak beraya dengan suami tercinta? Namun saya kena kuat demi anak-anak. Addin mungkin sebab dia dah besar, so dia pun faham abahnya tak dapat balik atas urursan kerja. Cuma Nasa sahaja bila berbual dengan abahnya pagi tadi dia meluahkan perasaannya....
" Abah, Aca sedih la beraya tak de abah. Aca cuma beraya dengan ibu dan abang Addin aje. Cepat la abah balik ya"…

Set B, ibu menyusu dan untuk suami juga!

Imej
Bulan lepas mak saya datang bertandang di rumah untuk seminggu sebelum mak menunaikan umrah. Trip kali ni mak menegur wajah suami saya yang makin bersih dan cerah. Mak kata dulu suami saya nampak gelap dan kulit wajahnya berjerawat ( disebabkan resdung). So mak pun tanya apa yang suami saya amalkan. Saya cuma jawab, apa yang mak nampak semua vitamin dalam bakul tu adalah semua yang suami saya makan. Termasuklah protien.
Saya pun beritahu mak, protien yang mencukupi akan membantu tubuh menghasilkan sel baru. sel baru ini lah yang akan menyebabkan sel mati yang lama mudah disingkirkan. Kulit wajah akan nampak cerah dan bersih apabila consume cukup protien. Kalau dulu saya selalu ada gastrik dan maigrain, sekarang alhamdulillah pulih sepenuhnya malah dapat berpuasa dengan sangat baik. Syukur sangat.

Bagi ibu menyusu pula, protien membantu mempercepatkan penghasilan susuibu memandangkan protien adalah komposisi utama dalam susuibu diikuti oleh kalsium dan vitamin lain. Dengan protien dan…

Hanya berpantang dengan Shaklee, berat anak naik 1.75kg sebulan

Imej
Makin hari makin ramai ibu2 yang menyedari kepentingan menyusu dengan susuibu. Ramai ibu yang berpantang kini sangat selesa berpantang dengan vitamin. Last week sahaja ramai customer yang membuat belian set berpantang dengan saya.
Ingin saya kongsikan satu testimoni seorang customer saya iaitu Fafa...

Sila klik untuk besarkan imej.
Apa kata beliau?

"salam..
Ok kak..thanks a lot..
Juz nk share dgn akak..hr 2 bwk anak sy g inject sebln. Bl timbang berat dia dh 4.55kg. Lahir hr tu 2.8kg je..susu sy pn semakin byk n excited nk kumpul stok susu byk2 b4 start keje next month..Alhamdulillah n syukur pd Allah...sy pantang kali ni mkn vitamin shaklee je..x sbr nk tgk dia membesar lg sht dgn minum susu ibu yg b'khasiat ni..time kasih n syukur sgt2 sbb dip'temukan Allah dgn akak..mudah2an bf journey sy yg ke2 ni dip'mudahkan Allah..Amin..
"

Amin. Mudah-mudahan lebih ramai ibu yang menyusukan anak dan mengambil berat tentang pemakanan seharian mereka. Apa yang ibu maka…

Tidak terhenti pada lafaz " saya beli "

Vitamin set penyusuan Shaklee menjadi sebutan dan kini hanya search di internet ianya sangat mudah untuk di dapati. Ianya tidak terhad di dalam Malaysia semata-mata namun permintaan dari Singapura dan Brunei juga turut ada kerana hasil testomoni yang sedia ada membuatkan ramai yang teruja untuk mencubanya.

Bagi warga negara Brunei, anda boleh mendapati vitamin ini dari dua sahabat karib saya dan mereka boleh dihubungi melalui laman web sosial facebook dengan panggilan Ummu Aiman Salleh dan Ummu Furqan. Hubungan kami bukan sekadar kawan malah seperti  adik beradik. Maka mereka berdua banyak menolong memudahkan warga Brunei yang ingin mendapatkan Shaklee. Ummu Aiman sendiri telah memberikan banyak testimoni yang saya pernah post kan dalam entry sebelum sebelum ini.

Harga 
Sudah pastinya harga di dalam pasaran Brunei sedikit berbeza dengan pasaran Malaysia. Ini kerana ianya merangkumi kos pengangkutan dan masa yang digunakan oleh dua sahabat karib saya turun ke Miri untuk mendapatkan pro…

Perlunya bertanya dan sesi konsultasi

Semalam ramai yang baru mengenali blog saya membuat pesanan Euphoria set. Namun seperti biasa saya akan ingatkan konsep asas penyusuan terutama yang mendapatkan vitamin untuk terus menjayakan penyusuan susuibu.

 Saya turut sediakan panduan bagaimana membuat sesi perahan yang konsisten bersama cara makan yang betul. Pengambilan vitamin perlu ada cara dan tips yang betul kalau tidak ia tak beri kesan kepada pengamalnya.

Begitu juga dengan pengambilan alfalfa yang membantu mempercepatkan penghasilan susu namun tahukah anda pengambilan dengan cara yang salah boleh membuatkan duktus susu tersumbat malah lebih teruk jika susu semakin kering?
Saya dah amal Shaklee 11 tahun, maka perkongsian saya memang menekankan ilmu supaya kita tahu kenapa kita makan, cara yang betul supaya dapat kesan yang optimum.

Maka sekiranya anda baru mencuba supplement, tanya dengan secukupnya kepada pengedar serta konsultasi yang beterusan supaya anda lebih memahami keperluan supplement kepada anda. Setiap orang…

Berniaga, untung , rugi dan rezeki.

Pernahkah saya ceritakan bahawa perniagaan terakhir arwah abah sebelum dia meninggal adalah berniaga ayam. Sebelum itu banyak juga perniagaan yang abah buat untuk menyara kami sekeluarga. Memang kagum dengan usaha abah membesarkan kami tujuh beradik. Dalam diam, banyak yang saya belajar tentang konsep berniaga, untung rugi , rezeki serta tak kurang juga keberkatan.

Sebab saya selalu suka bersembang dengan arwah abah, maka saya antara anak yang rapat dengan abah. Apa yang saya tak faham atau tak suka, saya luahkan walaupun memang adakala kena marah tapi saya gagahkan juga. Masih ingat lagi satu hari saya bertanya pada abah satu persoalan yang akhirnya buatkan saya matang terutama bila dah makin dalam dunia perniagaan. Perkara ini terjadi selepas beberapa bulan abah berniaga ayam hidup [ abah sembelih ayam, manakala mak dan adik2 tukang potong ayam dan saya jadi cashier] , tidak jauh dari tempat kami juga ada yang  berniaga ayam hidup. Saya yang ketika itu hanya baru 16-17 tahun dengan…

Pembunuh dalam diam.

Imej
Dalam setahun mungkin beberapa kali kita akan bertemu dengan juadah ini namun hanya hari raya sahaja yang kita dapati meriah sekali.


Dalam kita seronok menjamah juadah raya, adakah kita prihatin dengan apa yang kita makan? Masih ingat lagi 14 tahun dahulu, arwah abah saya di serang strok pada malam raya yang kedua. Beliau mempunyai masalah darah tinggi secara kebetulan sehari sebelum raya arwah sangat suka makan satay. Rupa-rupanya dalam diam kadar kolestrolnya meningkat dan menyebabkan tekanan darah meningkat seterusnya merosakkan saraf dalam otaknya maka arwah paralyse selama 2 minggu sebelum terus meninggalkan kami 8 beranak buat selama-lamanya.

Kisah ini menjadikan iktibar buat saya dan suami. Bila nak makan rendang, lemang atau pulut, kami tak berani nak makan banyak sebab tahu kesannya ke atas kolestrol dan jantung. Makan berpada-pada. Sejak awal perkahwinan, keluarga mertua akan pastikan vitamin utama untuk mengurangkan kolestrol wajib ada untuk menampung seluruh keluarga.
 Ka…

Pengedar Sah Shaklee di Miri

Imej
Mungkin bagi yang baru mengenali saya, baru membaca blog tidak mengetahui...bahawa saya adalah pengedar Sah Shaklee di Miri. Walau bagaimanapun saya sangat menghargai semua customer saya yang membuat biz secara online dengan penghantaran diuruskan oleh poslaju atau GDex/ Ctlink.

Sekiranya anda berminat untuk menyertai Shaklee dan mencuba perniagaan Shaklee, boleh emailkan kepada saya agar dapat saya terangkan bagaimana Shaklee membantu mengubah kehidupan saya.
Latihan saya berikan dalam bentuk forum dan email selain dari panggilan telefon memudahkan komunikasi.

Hakikatnya tak penting di mana saya berada. Paling penting anda mendapat pesanan anda dengan selamat dan terjamin.
Bagi yang membuat pesanan dari saya, akan saya berikan panduan dan konsultasi berterusan selagi anda membuat belian dari saya. Ianya membantu saya dan customer saya beroleh keberkatan atas rezeki yang dilalukan. Kurang manis rasanya membuat belian dari orang lain tetapi mohon nasihat dari orang lain. Saya percaya…

Vitamin saya amal sejak berpantang sebab.....

Imej
Sejak mengandung anak sulung, saya memang nekad hanya berpantang dengan pengambilan vitamin semata-mata. Ini kerana melalui pembacaan saya, apabila seorang ibu melahirkan anaknya, beliau akan kehilangan banyak darah maka badan memerlukan cukup vitamin dan zat untuk proses pemulihan. Ini ditambah apabila saya niat nak menyusukan anak saya, maka saya perlu memastikan badan saya cukup vitamin untuk pemulihan dan secara langsung dapat berfungsi dengan baik dalam penghasilan susuibu. Ditambah saya melahirkan anak secara berpotong [ c-sec] maka saya perlu pastikan rahim saya cepat baik dan jahitannya tidak rosak.

Ada beberapa kenalan yang saya temui yang melalui kelahiran berpotong seperti saya, jahitan mereka ada yang terbuka, ada pula yang bernanah sehingga sebulan di hospital dan ada juga yang tak mampu bergerak selama berminggu kerana jahitan lambat sembuh dan ditambah tempat jahitan dijangkiti kuman dan merebak.

Pada awal kelahiran, mak mertua saya berikan saya minum air rebusan kunyi…

Kenapa perlu tahu kebaikan?

Sangat baik jika kita tahu apa kebaikan produk yang kita makan. Bagi yang baru mengenali Euphoria Breastfeeding Set : jom ketahui apa fungsi setiap vitamin ini. Vitalea@ Multivitamin dengan formula zat besi :
Sangat perlu demi memastikan tubuh menerima semua zat dan vitamin yang penting dan perlu dalam menjami kesejahteraan secara am.

B complex :
Lengkap dengan 8 kumpulan B yang diperlukan oleh tubuh badan demi membantu tubuh badan bertenaga, otak lebih fokus, emosi lebih stabil.

Vitamin C :
Sebagai antioksidan, membantu meningkatkan sistem imunisasi badan.

Alfalfa :
Raja segala tumbuhan, membantu meningkatkan imunisasi, mengandungi kalsium dan bagi ibu-ibu yang menyusu ia sangat membantuMEMPERCEPATKAN PENGHASILAN SUSUIBU. ** Keempat-empat suplemen di atas terdapat dalam set penyusuan asas yang kami cadangkan. Namun, untuk hasil lebih optimum, anda boleh memilih untuk menambah Ostematrix dan/atau ESP (Energizing Soy Protein) Pengambilan protien dan kalsium yang seimbang dan mengikut keperluan…

Syukran ya ALLAH

Alhamdulillah, rasa lega bila dah beransur baik dari selsema dan demam selama  tiga  hari...syukur. Bertambah syukur walaupun tidak sihat, masih diberi kekuatan untuk berpuasa dan menjalani ibadah pada bulan Ramadhan. Terima kasih atas doa kawan-kawan , alhamdulillah dah beransur baik.
Mungkin cuaca yang tidak menentu ditambah berbuka dengan air sejuk yang buatkan saya jatuh sakit. Namun saya tetap bersyukur kerana anak-anak tidak berjangkit....ditambah pula sekarang semua anak-anak tidur di katil masing - masing.
Sekejap sahaja masa berlalu...Nasa dah masuk 4 tahun... rasa puas besarkan anak sendiri. Semuanya depan mata. Syukur pada ALLAH atas rezeki yang dikurniakan. Walaupun hanya buat biz online Shaklee secara kecil-kecilan namun saya mampu memenuhi keperluan anak-anak dan keluarga. Memang pada mulanya takut juga tak berduit tapi bila yakin ALLAH sebaik-baik pemberi rezeki...syukur kini saya sangat bersyukur dengan rezeki yang ada.
Mungkin inilah keunikkan perniagaan Shaklee. Mel…

Wajah bersih, berseri dan kulit lebih mulus!

 " Saya amik vitamin ni sebab period saya tak teratur. Tapi siapa sangka lepas makan vitamin ni, suami dan keluarga mertua puji kulit saya makin cantik. Bukan nak puji diri sendiri tapi saya memang dapat rasakan perubahan yang ketara amik vitamin ni. Dulu makan vitamin E pun tak nampak ketara seperti sekarang. Terima kasih kak N"

 Ini adalah testimoni yang saya terima dari seorang customer saya. Beliau mahu dikenali sebagai puan S sangat gembira dan teruja selepas mengambil vitamin yang saya sarankan kepada beliau.

Beliau amalkan vitamin yang sangat penting untuk seorang wanita mengekalkan kestabilan hormon dan secara langsung ianya dapat melihat hasilnya dari kulitnya yang makin cantik dan berseri.

Berapa lamakah boleh melihat kesan ini pada wajah bila amalkan? Paling cepat ialah 7 hari dan paling lewat ialah 21 hari.

Adakah anda ingin tahu apa yang beliau amalkan ?

Hanya emailkan pada saya di nnorita78[@]yahoo.com dengan tajuk
Saya ingin kelihatan cantik!

Saya akan emailka…

Membeli online vs offline

Imej
Teringat satu iklan dulu..." Zaman dah berubah, dunia dah maju" memang ada kebenaran dalam kata-kata ini. Kalau dulu, kita biasa membeli barang di kedai atau shopping mall tetapi kini hanya dengan berinternet semuanya boleh dilakukan tanpa perlu ada wang tunai dalam tangan. Hanya dengan buat bayaran melalui bank transfer, kita dah boleh beli barang semudah ABC. Esok lusa barang dah sampai.

Suami saya pernah bertanya, mengapa saya beli makanan , baju dan barangan secara online? Walhal dekat dengan rumah semuanya ada. Tapi saya jawab sebab saya suka pada servis penjual. Adakala bila beli barangan dikedai, tiada penjelasan yang lebih terperinci.Servis pun ala kadar sebab yang layan tu adalah penjual dan mereka bekerja atas dasar makan gaji. Berbeza dengan penjual online, mereka la boss dan merekalah pekerja. So komitmennya pasti tak sama.

Saya pernah beli apam polkadot, satay, baju kanak2 dan barangan souvenir MAS melalui internet. Memang seronok bila parcel sampai....anak-an…

Kesan bila kurang?

Seronok sebenarnya mempelajari bidang kesihatan dan pemakanan ini. Pada saya, ilmu yang diperolehi sangat bermanfaat untuk diaplikasi dalam setiap aspek kehidupan kita sehari-hari. Tidak ada yang terkecuali.
Pagi ini saya membaca satu artikel yang ditulis oleh teman saya, Mommy Lyna, tentang kaitan kekurangan vitamin kepada emosi dan mental kita. Nah! Betapa pentingnya tubuh kita consume vitamin yang cukup bukan sahaja untuk kesihatan fizikal, malahan mental juga (yang membawa kepada emosi yang stabil).
Berdasarkan artikel tersebut, terdapat 4 jenis vitamin/ mineral penting yang diperlukan oleh tubuh kita demi melestarikan mental dan emosi yang sihat. Saya ringkaskan dalam jadual di bawah.
#Vitamin/ Mineral Yang Diperlukan TubuhKesan Kekurangan Kepada Mental/ Emosi1B Complexvitamin yang paling banyak dikaitkan dengan masalah mental dan otak
Vitamin B1kurang kosentrasi dan daya tumpuan
Vitamin B3tekanan perasaan
Vitamin B5kurang daya ingatan, stress
Vitamin B6mudah terasa hati, kura…

Susuibu dan jiwa si anak.

Renungan pagi Ahad :

Seorang ibu yang menyusukan anaknya dengan susuibu digalakkan banyakkan mengaji dan berzikir sepanjang menyusukan  atau di kala memerah susu untuk anaknya.Ini kerana susuibu tadi membentuk hati dan jiwa si anak tanpa disedari. Ibu yang banyak memberontak, tidak sabar, mudah putus asa dan pemarah akan menghasilkan jiwa anak yang sedemikian rupa.
Maka jiwa si ibu perlulah kuat dan tenang dan kaya dengan zikrullah kerana ianya juga akan terkandung dalam susuibu tadi. Ini akan melahirkan anak yg mempunyai jiwa yang kuat, tenang dan tawaduk pada pencipta.Tanpa kita sedari dengan zikrullah, hati menjadi tenang dan pengaliran susuibu juga akan lebih lancar.


Boleh email kepada saya di nnorita78[@]yahoo.com atau sms kan kepada saya 012-8535689 untuk konsultasi percuma.

Salam sayang dari Ibu Addinnasa

Eczema dan puasa

Semua ibu bapa pastinya mempunyai tanggungjawab besar dalam mendidik anak-anak mengenal diri dan pencipta. Ianya perlukan masa dan dibentuk dari awal lagi.

Alhamdulillah tahun ini, Addin dah makin kuat dan yakin berpuasa berbanding tahun sebelum ini. Syukur betul saya rasakan apabila bermula Ramadhan tahun ini, dia mula istiqamah berpuasa, solat tahajud serta sunat dhuha bila cuti sekolah. Syukur ya ALLAH !
Jika dulu, risau juga saya jika Addin tak hafal bacaan2 solat tapi kerisauan ini lenyap apabila abah memilih untuk menghantar Addin sekolah Tahfiz. Ia benar-benar membantu Addin cepat pandai belajar solat, mengaji dan banyak perkara-perkara berkaitan agama yang dipelajari bersama cikgu sekolah Tahfiznya.

Sepanjang 10 hari pertama Ramadhan, abah berada dilaut maka saya dan Addin sahaja berpuasa di rumah. Abah pesan agar saya pastikan menyediakan juadah berbuka untuk Addin mengikut seleranya sebagai tanda reward kerana berjaya menahan diri dari lapar dan dahaga sepanjang hari. Saya …

Susu dah mula meningkat!

Imej
Beliau baru mencuba dalam seminggu.... sebelum ini, sangat risau kerana susunya kurang dan sukar nak buatkan stok untuk si manja. selepas mendapat konsultasi penuh pengambilan produk dan cara yang betul untuk banyakkan susu melalui pengambilan vitamin.

Namun beliau mengambil produk yang disarankan dan beliau memang sentiasa keep in touch dengan saya untuk konsultasi. Beliau amalkan set B + ESP....kesannya sangat bagus. Anda bagaimana? Mahu mencuba?


Bagi yang dah buat pembayaran, saya harap tolong emailkan atau sms details untuk tujuan penghantaran . Terima kasih!


Boleh email kepada saya di nnorita78[@]yahoo.com atau sms kan kepada saya 012-8535689 untuk konsultasi percuma.



Salam sayang dari Ibu Addinnasa

Berbaloi kah beli?

Ada yang bertanya, kenapa vitamin Shaklee nie mahal berbanding vitamin yang berlambak di pasaran? Nak kata dari segi kuantiti, kadang-kadang yang di jual di pasaran tue nampak lebih berbaloi, dah lah harganya murah...

Sejujurnya, saya akui bahwa vitamin Shaklee nie memanglah vitamin mewah, namun ianya tidak semahal yang anda sangka, dan sesiapa jua mampu memlikinya!

Keduanya, vitamin Shaklee ialah vitamin natural/ semulajadi, asli tanpa pewarna tambahan, pengawet, perasa dan yang pasti, tanpa silika gel dan BUKAN vitamin sintetik.

Jom kit aikuti perbezaan di antara vitamin semulajadi & vitamin sintetik:
*Kredit kepada Vitamin Semulajadi.

1. Penghasilan

-Vitamin natural dihasilkan dari ekstrak bahan2 semulajadi dengan mengambil intipati yang diperlukan dan menyingkirkan fiber. Contohnya pembuatan vitamin C natural diperolehi dari mengambil pati asid askorbik dalam buah limau dan menyingkirkan serat2nya.

-Vitamin sintetik dihasilkan dari manipulasi bahan kimia yang mempun…

Amalan rohani untuk menjayakan penyusuan.

Adakala kerana kesibukan dengan tugas kerja di pejabat ditambah berlarutan dengan kerja rumah selepas pulang kerja, kita terlupa sesuatu....MASA KITA UNTUK ALLAH, pencipta sekalian alam.

Bagi mereka yang beringat, pasti disediakan masa untuk mengaji dan berzikir memuji ALLAH. Dalam firman ALLAH....         
Tidak Aku Jadikan Jin dan Manusia Melainkan Untuk Menyembah Aku - Az-Zariyat:56
Memang kita solat...solat yang wajib. Hanya beberapa minit kita dengan ALLAH, tetapi adakah HATI kita ada untuk ALLAH waktu itu?

Arwah abah pernah pesan, jangan lupa sediakan ruang MASA untuk ALLAH, barulah akan dapat nikmat kasih sayangnya, rezeki yang hebat, rahmat yang luas.
Bercerita tentang rezeki, mengingatkan saya dengan rezeki anak2 saya melalui susuibu. Alhamdulillah ternyata, perjalanan penyusuan saya walaupun terdapat ujian, saya mampu melaksanakan dan menyempurnakan selama 2 tahun malah lebih dari itu.

Saya selalu berpesan pada kawan-kawan yang menyusu anak, jangan lupa mengaji surah Al waq…

Rutin surirumah di bulan Ramadhan

Bermula bulan Ogos dan sempena Ramadhan, jadual waktu persekolah anak terutama sesi petang mempunyai perubahan....maklumlah demi memberi ruang pada cikgu-cikgu sekolah sesi petang untuk menyiapkan juadah berbuka puasa. Maka, rutin ibu juga turut berubah.

Seawal jam 1.30pm Addin dan Nasa memulakan sesi persekolah pada waktu petang. Sebaik sahaja pulang ke rumah, ibu akan pastikan kain jemuran siap diampaian. Selepas itu barulah ibu menyiapkan semua alamat customer di atas slip poslaju untuk dibuat penghantaran hari tersebut. Tiga jam tak lama mana, memadai ibu sempat siapkan packing kemas2 semua order dan siap dengan alamat, jemput anak2 balik dari sekolah terus ke poslaju buat penghantaran.

Selepas membeli juadah berbuka, kami pulang ke rumah dan pastikan kain jemuran dah berangkat. Malam solat terawih dengan anak bujang ibu. Selepas habis solat kami habiskan masa makan buah-buahan bersama. Ibu sediakan buah-buahan supaya kami semua mendapat cukup serat dan memastikan kulit badan lem…

Berpuasa dengan lebih yakin tanpa menjejaskan susu!

Imej
Saya memang obses dengan penyusuan susuibu maka apa sahaja yang berkaitan dengan penyusuan susuibu buat saya cukup gembira!
Beliau merupakan customer saya yang baru 3 bulan mengenali Shaklee.

Kini beliau amalkan supplement untuk penyusuan dan meneruskan puasa. Apa kata beliau?


 Jika anda mahu menjadikan hari ini lebih baik dari semalam dan ingin saya kongsikan bagaimana beliau kini lebih gembira dengan perjalanan penyusuannya, emailkan kepada saya di addinnasa[@]gmail.com!

Boleh email kepada saya di nnorita78[@]yahoo.com atau sms kan kepada saya 012-8535689 untuk konsultasi percuma.



Salam sayang dari Ibu Addinnasa

Sabun mandi merawat penyakit kulit

Imej
Adakah anda seorang yang berkulit sensitif? Jika ya, anda perlulah pastikan pengambilan buah-buahan dalam menu hidangan anda setiap hari demi memastikan anda mendapat cukup vitamin C. Alternatif lain ialah dengan pengambilan supplement vitamin C yang lebih mudah demi memastikan kulit sentiasa mempunyai cukup vitamin C dan tidak mudah luka akibat sabun atau pencuci yang dipakai.

Addin mempunyai masalah Atopic Eczema. Maka sebelum ini ibu puas mencari rawatan alternatif untuk memulihkan keadaan kulitnya. Pelbagai jenis sabun , lotion dan krim sapu namun ianya bersifat sementara. Namun alhamdulillah setelah menukar cara kehidupan seharian, ada kemajuan dan peningkatan.


Selain membekalkan Addin dengan supplement seperti ESP, Vitamin C , PD, GLA dan Vitamin E saya memastikan saya menyediakan beberapa jenis sabun mandi di dalam bilik mandi. Saya memastikan agar Addin menggunakan sabun mandi yang berbeza setiap kali dia ke bilik mandi. Jika pagi sebelum ke sekolah dia menggunakan sabun X, m…

11 tips penyusuan sepanjang berpuasa dan apakah supplement yang membantu?

Imej
Tips ni saya ambil dari salah seorang kawan rapat yang turut menyusukan anaknya dan terus berjuang pada Ramadhan ini.

1. Kerapkan Menyusu / Mengepam

Susukan bayi sekurang-kurangnya setiap 3 jam pada siang hari. Jika bayi tidur lebih daripada 3 jam, kejutkan dia untuk menyusu. Pada waktu malam pula, kejutkan bayi untuk menyusu tambahan terutamanya jika dia tidur lebih daripada 4-5 jam. Perah setiap 3 jam. Jika bayi mahu menyusu ketika memerah, berhenti. Susukan dia dan kemudian sambung semula sesi pemerhan susu. Percaya kepada konsep bekalan dan permintaan. Semakin kerap kosongkan payudara semakin banyak susu dihasilkan.Kerapkan sesi pemerahan sekitar jam 12 tengah malam hingga 6 pagi. Ini kerana hormon prolaktin banyak dihasilkan ketika ini.
2. Jangan Tunggu Payudara Penuh
Ada sesetengah wanita suka menjadikan payudara penuh sebagai petunjuk bahawa bayinya perlu disusukan. Itu salah! Yakinlah bahawa payudara sentiasa mengandungi susu dan apabila bayi disusukan, ia akan beke…

Bulan puasa susu mencurah-curah!

Imej
Sekadar perkongsian ringkas dan mudah2an memberi manfaat kepada semua ibu yang berpuasa.




Perasan tak apa yang beliau lakukan untuk membanyakkan susunya?



" Saya telah tambahkan sesi mengepam"







Apa yang beliau perolehi hasil kesungguhan beliau?

" Di bulan puasa ini saya amalkan ESP + PD + set B. Ya ALLAH! mencurah-curah susu. Menangis saya kerana kesabaran saya membuahkan hasil akhirnya. Alhamdulillah..."


Nak berjaya dalam penyusuan tidak semudah ABC...perlu kesungguhan, kesabaran dan sifat istiqamah. Maka ibu-ibu yang sedang berusaha , amiklah iktibar dan semangat puan ini. Mudah-mudahan usaha diberkati dan hasil diperolehi seperti yang dihajati. Amin.


Boleh email kepada saya di nnorita78[@]yahoo.com atau sms kan kepada saya 012-8535689 untuk konsultasi percuma. Salam sayang dari Ibu Addinnasa

Susu merundum ketika berpuasa?

Bulan puasa itu biasanya disambut dengan penuh rasa seronok kerana kelebihan bulan Ramadhan itu sendiri. Namun tidak kurang yang berasa gundah gulana sepanjang bulan Ramadhan iaitu ibu2 yang mengandung dan menyusukan anak. Golongan ini khuatir sekiranya kesihatan ibu dan anak terganggu dan bagi yang menyusu pula, penghasilan menunjukkan tanda semakin terjejas.

Benarkah puasa itu akan menyebabkan penghasilan susu terjejas?
Hakikatnya TIDAk jika si ibu mengambil langkah yang berjaga-jaga pada peringkat awal lagi.

Ibu menerima banyak email dan mesej dari customer sehingga kenalan2 baru yang bertanyakan mengapa penghasilan dan pengeluaran susu mereka terganggu pada bulan puasa.

Antara mesej tersebut berbunyi :

"Saya pump konsisten setiap hari sama seperti sebelum bulan puasa namun mengapa susu saya masih down? Kini makin hari makin merosot, sedih la...."
Memang benar perkara ini boleh terjadi apabila si ibu tidak monitor pengambilan air sepanjang selepas iftar sehinggal…

Banyakkan ambil 3 ini di kala cuaca panas.

Imej
Semalam berbual dengan abah di talian, sempat abah mengingatkan ibu 3 perkara ini....
Memandangkan cuaca panas sekarang ini, jangan lupa sediakan di rumah setiap masa:

1. Buah-buahan dan makan banyak serat untuk makanan selepas berbuka ( selepas moreh)
2. Minuman Isotonik Drink ( Kami prefer Performance Drink Shaklee sebab tiada karbonat so tak menghasilkan perut yang berangin berbanding amik isotonik berkarbonat)
3. Vitamin C


Vitamin C adalah vitamin yang sangat sangat rapuh. Ia adalah vitamin serap air maka ia mudah rosak pada suhu yang terlalu tinggi. Maka apabila cuaca panas, vitamin C dalam badan yang sedia ada akan mudah rosak. Ditambah badan akan mula kekeringan disebabkan cuaca yang panas tadi. Ini boleh mengakibatkan seseorang mudah dijangkiti penyakit.

Apakah tanda kekurangan vitamin C yang sangat ketara?
Mudah selsemaMudah tertekan ( stress) Kulit kelihatan sangat kering dan bersisikTapak kaki keras dan kasarMudah bersinLuka yang lambat baikWajah nampak tua berbanding umur …