Apa nak buat bila kena BENGKAK SUSU?

 Beliau merupakan salah seorang customer saya dan kini telah menjadi rakan biz saya setelah jatuh cinta dengan Shaklee.
Mari kita baca pengalaman beliau mengatasi masalah duktus susu tersumbat.

Saya notice, ramai juga mommies yang kena "bengkak susu" terutama selepas mencuba "TIPS EKSKLUSIF GBS", kan? Alhamdulillah, murah rezeki anda (banyak susu). Tapi, bahaya juga jika dibiarkan berlarutan. Jika tuam dengan tuala panas tak menjadi, jom cuba "COLD METHOD" pula. This worked wonders on me:

(1) Baring/ Lay down on flat surface.
(2) Urut breast dari pangkal breast ke arah nipple. Jika susah buat sendiri, minta bantuan hubby. Urut sampai ada susu terpancut keluar. Sometimes susu tak keluar sebab ada lubang susu tertutup. So, cuba bersihkan lubang nipple dahulu. Bila letak ice pack, kawasan yg sakit/ keras tue akan kurang rasa sakit bila di urut.
(3) Bila dah rasa kurang bengkak breast, try to pump sekosong-kosongnya. Maybe try utk dpt 2x let-down.
(4) Kalau boleh, sentiasa letak ice pack for the whole day kat breast tue. Even waktu tidur malam pun.

This is from my own experience. Saya pernah jalani breast abscess operation early 2009, TAPI, bukan sebab Shaklee ya. Instead, Shaklee helped me to heal faster after the operation (sampai jatuh cinta to become distributor). So, lepas operate tue, sometimes kena clogged duct lagi, then, the doctor taught/ did this to me. Dia taknak prescribe antibiotik dah - not good.

Anyway, jika still sakit, boleh jumpa doc dan minta antibiotik. Tapi, please inform doctor that you're breastfeeding. Nanti mereka bagi antibiotik yang sesuai. Yang paling penting, jangan biarkan ia berlarutan, okey mommies... ;)

Untuk mengelakkan clogged duct:
(1) Pastikan breast dikosongkan sepenuhnya setiap kali sesi perahan.
(2) Jika terasa sakit/ keras di sesuatu area breast yang disebabkan oleh clogged duct, cepat2 kosongkan breast, buat urutan samaada tuam dengan tuala panas ataupun guna "cold method" di atas.
(3) Jika cara no. 2 masih belum membantu, segera dapatkan rawatan doktor. Jangan lupa inform doktor bahawa anda ibu menyusu.
(4) Supplement yang membantu untuk clogged duct/ mastitis:
B-Complex, Vita-C & Lecithin (from kellymom.com)

*Source:
http://www.genkimomma.net/sear​ch/label/Breast%20Abscess%20an​d%20Mastitis
http://www.kellymom.com/bf/con​cerns/mom/recurrent-mastitis.h​tml



Boleh email kepada saya di nnorita78[@]yahoo.com atau sms kan kepada saya 012-8535689 untuk konsultasi percuma.


Salam sayang dari Ibu Addinnasa

Catatan Popular