Isnin, 28 Februari 2011

Ibu menyusu perlukan cukup vitamin dan mineral kerana.....

Februari 28, 2011 0 Comments

“Dah bersalin, buat apa nak makan vitamin lagi?”
“Ish, mana boleh makan semua2 ni (prenatal vitamins) dah tak mengndung lah”
“Jangan memandai makan vitamin2 ni, masa mengandung dulu memang doktor bagi suruh makan. Sekarang mana doktor bagi dah?”
“Aku nak ubat tambah susu, bukan vitamin2 ni”
Adalah antara salah tanggapan terhadap pengambilan vitamin dan mineral bagi ibu menyusu. Ramai yang menganggap pengambilan vitamin dan mineral hanya semasa hamil sahaja, malah ada yang tidak mengambil sebarang vitamin walaupun diberikan oleh doktor atas alasan “Takut bayi besar”.
Sebenarnya pemberian/pengambilan vitamin, dalam keadaan apa jua sekalipun (lebih2 lagi ketika hamil) adalah untuk membekalkan keperluan nutrisi yang lengkap kepada empunya diri. Ini memandangkan, tak semua dari kita mampu untuk menyediakan hidangan yang benar2 mengikut saranan piramid makanan; banyak mengambil makanan segera; pengambilan makanan yang sudah hilang zatnya; terdedah kepada pencemaran dan sebagainya.
Ibu yang menyusukan, ibu hamil adalah antara mereka yang memerlukan lebih nutrisi daripada orang lain, yang tidak hamil atau menyusu. Memetik dari blog Kak Engku Bidan Bersalin:


Ibu yang menyusu bayi memerlukan lebih nutrient dari ibu yang tidak menyusukan bayi untuk membentuk susu dan membekalkan nutrient kepada susunya. Jadual di bawah menunjukkan ringkasan perbandingan keperluan nutrient untuk ibu mengandung, ibu yang menyusu dan ibu yang normal: Nutrient:
1. Tenaga (kilokalori)
  • Wanita Normal : 2000
  • Wanita Mengandung : + 150 – 350
  • Wanita Menyusu : + 550
2. Protein (g)
  • Wanita Normal : 37
  • Wanita Mengandung : + 13
  • Wanita Menyusu : + 24
3. Kalsium (mg):
  • Wanita Normal : 450
  • Wanita Mengandung : + 750
  • Wanita Menyusu : + 750
4. Ferrum (mg) :
  • Wanita Normal/Mengandung dan Menyusu : 28
5. Vitamin A (mcg) :
  • Wanita Normal/ Mengandung : 750
  • Wanita Menyusu : + 450
6. Vitamin D (mcg):
  • Wanita Normal : 2.5
  • Wanita Mengandung/Menyusu : + 7.5
7. Thiamine (mg) :
  • Wanita Normal : 0.8
  • Wanita Mengandung/Menyusu : + 0.2
8. Riboflavin (mg) :
  • Wanita Normal : 1.2
  • Wanita Mengandung : + 0.2
  • Wanita Menyusu : + 0.3
9. Niacin Equivalent:
  • Wanita Normal : 1.3
  • Wanita Mengandung : + 2.3
  • Wanita Menyusu : + 3.6
10. Asid Folik (mcg) :
  • Wanita Normal : 200
  • Wanita Mengandung : + 200
  • Wanita Menyusu : + 100
11. Vitamin B 12 (mcg):
  • Wanita Normal : 2.0
  • Wanita Mengandung : + 1.0
  • Wanita Menyusu : + 0.5
12. Asid Askorbik (mg) :
  • Wanita Normal : 30
  • Wanita Mengandung / Menyusu : + 20
Jadual di atas menunjukkan peningkatan keperluan tenaga sebanyak 25% bagi ibu yang menyusukan bayi. Purata pengeluaran susu adalah sebanyak 850 malam / hari dan tenaga diperlukan untuk tujuan ini adalah 785 kilokalori. Walaubagaimanapun jumlah yang disyorkan oleh Malaysia Recommended Dietaru Allowance adalah tambahan 550 kilokalori kepada keperluan yang normal sebab kalori yang selebihnya boleh diperolehi dari tisu lemak seseorang. Tambahan kalori ini adalah mencukupi untuk jangkamasa penyusuan selama 3 bulan. Bagi ibu yang menyusu bayi melebihi jangkamasa ini atau ibu yang mengalami turun berat badan yang melebihi had atau ibu yang menyusu lebih dari seorang anak akan memerlukan tambahan sebanyak 550 kilokalori sehari.
Pada kebiasannya penggunaan tisu lemak dari tubuh semasa tempoh penyusuan akan menyebabkan ibu mengalami kekurangan berat badan. Sekiranya ibu pandai memilih makanan yang baik, kekurangan kalori serta penurunan berat badan tidak akan mempengaruhi pengeluran susu. Adalah perlu diingat bahawa lemak dalam tubuh digerakkan agak lambat, oleh itu kekurangan kalori yang terlalu banyak dalam diet boleh menjejaskan pengeluaran susu. Ini bermakna ibu yang menyusukan bayi seharusnya tidak boleh mengamalkan diet yang serius untuk mengurangkan berat badan, akibatnya pengeluaran susu akan berkurangan. Ibu-ibu yang ingin mengurangkan berat badan boleh berbuat demikian dengan mengamalkan cara makan yang baik, mengelakkan penggunaan banyak lemak dan gula di dalam diet dan disertai dengan senaman.
Peningkatan keperluan protein akan membekalkan protein dalam susu ibu. Pengambilan protein dan kalori yang berkurangan tidak akan mempengaruhi kualiti susu tetapi kuantiti susu akan berkurangan.
Keperluan vitamin dan mineral juga meningkat semasa laktasi/penyusuan. Penekanan diberi kepada kalsium, sebab vitamin dan mineral yang lain mudah diperolehi dengan memakan berbagai jenis makanan dan meningkatkan pengambilan kalori.
Ibu yang menyusukan bayi perlu mempastikan pengambilan kalsium yang tinggi untuk mengelakkan kehilangan kalsium tulang di hari hadapan. Pengambilan kalsium yang rendah di dalam diet tidak akan mempengaruhi kualiti atau kuantiti susu sebab kekurangan ini akan ditampung oleh pergerakan kalsium dari tulang yang boleh mempengaruhi kesihatan ibu dalam jangkamasa yang panjang.


Ternyata pengambilan supplement (vitamin dan mineral) adalah untuk melengkapkan keperluan ibu menyusu. Protein adalah penting dalam penyusuan kerana kebanyakan milk booster adalah dari jenis protein (soya, alfalfa, etc.). Protein yang diambil oleh ibu menyusu juga memperngaruhi kadar protein di dalam susu ibu. Seorang ibu yang mengambil soya/alfalfa akan merasa habit penyusuan anaknya berubah selepas pengambilan makanan berprotein tinggi tersebut. Mungkin anaknya tidak lagi perlu mengambil masa yang lama untuk kenyang.
Lagi pula, faedah kepada ibu-ibu ialah mengurangkan kepenatan dan stress. Apabila badan cukup keperluan nutrisinya, ibu akan lebih stabil dari segi mental dan fizikal. Bila hati tenang, nak beribadah pun mudah.


Credit to: mommyLina

Salam sayang dari Ibu Addinnasa

Khamis, 24 Februari 2011

Cawangan yang Sah

Februari 24, 2011 0 Comments





Ibu Pejabat Shaklee Malaysia
Shaklee Products (M) Sdn Bhd
A-3A-02, Empire Tower
Empire Subang,
Jalan SS16/1,
47500 Subang Jaya,
Selangor Darul Ehsan
Telefon :603-5622 3188
Fax : 603-5622 3199

Waktu Perniagaan
Isnin hingga Sabtu: 10:00 pagi hingga 7:00 malam

Pejabat Cawangan

Cawangan Kami Waktu Perniagaan Peta Lokasi
Kuala Lumpur
31, Jalan 2A/27A, Section 1,
Wangsa Maju Setapak,
53300 Kuala Lumpur.
Telefon : 603-4142 6442
Fax: 603-4149 6313

Hubungi :
Ida ( Penyelia Cawangan)


Isnin hingga Jumaat
10:00 a.m. to 7:00 p.m.
Sabtu
(Pertama & Ketiga):

10:00 a.m. to 7:00 p.m



Penang
A-2, Jalan Todak 1,
Pusatbandar Seberang Jaya,
13700 Perai.

Telefon : 604-397 4325
Fax: 604-397 4324
Hubungi : Cannie Teoh
(Penyelia Cawangan)


Isnin hingga Jumaat
10:00 a.m. to 7:00 p.m.
Sabtu
(Pertama & Ketiga):

10:00 a.m. to 7:00 p.m


Ipoh
32, Medan Istana 1,
Bandar Ipoh Raya,
30000 Ipoh.

Telefon: 605-241 8260
Fax: 605-241 8263


Hubungi : Eunice Lau
(Penyelia Cawangan)


Isnin hingga Jumaat
10:00 a.m. to 7:00 p.m.
Sabtu
(Pertama & Ketiga):

10:00 a.m. to 7:00 p.m


Johor Bahru
14, Jalan Molek 1/10,
Taman Molek,
81100 Johor Bahru.
Telefon: 607-352 5188
Fax: 607-352 4188


Hubungi : Fiona Chow
(Penyelia Cawangan)


Isnin hingga Jumaat
10:00 a.m. to 7:00 p.m.
Sabtu
(Pertama & Ketiga):

10:00 a.m. to 7:00 p.m


Kota Bharu
319, Section 25, Bandar Kota Bharu,
Jalan Sultan Yahya Petra,
15200 Kota Bharu.
Telefon: 609-747 8688
Fax: 609-747 7711



Ahad hingga Khamis
10:00 a.m. to 7:00 p.m.
Sabtu
(Pertama & Ketiga):

10:00 a.m. to 7:00 p.m

Kota Kinabalu
Lot 7, Tkt Bawah, Lorong Lengkuas,
Wisma Damai, Jalan Damai, Luyang
88300 Kota Kinabalu.
Telefon : 6088-272 087
Fax: 6088-272 089

Hubungi : Amir Bin Kissi
(Penyelia Cawangan)


Isnin hingga Jumaat
10:00 a.m. to 7:00 p.m.
Sabtu
(Pertama & Ketiga):

10:00 a.m. to 7:00 p.m



 Salam sayang dari Ibu Addinnasa

Isnin, 21 Februari 2011

Kenapa saya jatuh cinta dengan B?

Februari 21, 2011 0 Comments

Orang yang mudah stress akan menampakkan kesan stress di kulit wajah ...kulit mudah nampak kusam, bergarisan sedikit , dan paling kiritikal nampak lebih tua dari umur yang sebenar. Mengapa ianya terjadi? sebab bila kita stress, badan kita akan menggunakan b complex yang sedia ada supaya badan mampu bertahan. Secara langsung stress yang berterusan mampu merosakkan vitamin  yang sedia ada. Maka pentingnya makanan yang mengandungi vitamin B diambil dalam menu harian kita demi memastikan keperluan vitamin ini oleh badan sentiasa dapat dipenuhi.

Apakah makanan yang mengandungi zat B sebenarnya?

Antara makanan yang mengandungi vitamin B ialah gandum, daging, susu, kacang hijau, ragi, beras, telur, buah-buahan, gandum, ragi, hati, ikan, ginjal, kentang manis dan sebenarnya banyak lagi. Namun kita perlu tahu bahawa vitamin B yang LENGKAP atau nama lainnya ialah B Kompleks terdiri daripada lapan (8) vitamin B.

Apakah B Complex ?
B complex terdiri dari kumpulan lapan (8) vitamin B iaitu thiamin (B-1), riboflavin (B-2), niacin (B-3), pantothenic acid (B-5), pyridoxine (B-6), folic acid (B-9) and cobalamin (B-12) dan Biotin.


Apa kebaikan vitamin B complex sebenarnya?

Banyak keperluan vitamin B complex ini, antaranya ialah untuk
mengurangkan tekanan emosi dan kelesuan,
Membantu dalam kestabilan saraf dan meningkatkan proses pemikiran,
Menukarkan makanan kepada tenaga-menolong memetabolismekan karbohidrat, lemak dan protein,
Mencegah barah serviks,penyakit jantung dan kecacatan spina
menggalakkan kesihatan system kardiovaskular yang lebih baik.



Pengalaman saya sendiri dengan B complex :



Saya pernah makan sehingga 10 biji sehari masa zaman student bila nak exam. Terutama yang melibatkan paper yang kena banyak mengingat macam subjek Undang-undang atau subjek yang banyak Teori. Memang seronok menjawab exam dan idea memang mencurah-curah bila hendak menulis. Seharian saya jadi seorang yang sangat periang sehingga tidak boleh melelapkan mata pada malam hari kesan  B complex.

10 tahun dulu saya pernah makan 5 biji B complex selepas sarapan apabila hendak pergi menemuduga supaya saya tidak gugup dan dapat menjawab soalan temuduga dengan nada yang lebih confident. Alhamdulillah memang dapat jawab soalan temuduga dengan baik.

Kini saya makan b complex 2-3 biji sehari apabila saya banyak kerja atau ada rasa tertekan demi mengelakkan saya melalui stress. Namun pengambilan sehari biasanya 1 biji dah memadai.


Apa kelebihan vitamin B complex Shaklee?

Selain lengkap dengan lapan kumpulan vitamin B , vitamin B Complex Shaklee dilengkapi dengan Sistem penyerapan Boaktif Berpaten. Lebih tepat lagi asid Folik, iaitu sejenis vitamin B tidak dapat diserap dengan mudah. Namun begitu Shaklee telah menghasilkan suatu selaput asid folik yang unik ntuk menjadikan zat tersebut lebih mudah diperolehi dan digunakan dalam badan.Teknologi berpaten ini adalah ekslusif bagi Shaklee. Secara ringkasnya Vitamin B yang lebih baik mempunyai ciri2 berikut :
§ Sistem penyerapan bioaktif berpaten
§ Kesemua lapan jenis vitamin B yg diperlukan termasuk Biotin
§ Peningkatan penghantaran zat
§ Tablet mudah ditelan






Siapa sebenarnya yang perlu B complex?

Semua individu perlukan vitamin B terutama mereka yang
·         Terdedah kepada sinaran matahari
·         Terdedah kepada tekanan kerja dan beban kerja yang banyak
·         Mereka yang mempunyai sakit kencing manis , tekanan darah tinggi, migraine
·         Mereka yang tidak dapat focus dalam pekerjaan  yang dilakukan.
·         Mereka yang hendak menjaga kecantikan tubuh badan
·         Mereka yang nak nampak cantik dan muda
·         Mereka yang mengandung dan menyusukan anaknya
·         Wanita yang mengambil pil perancang

Maka, jika anda mempunyai kekangan dalam memastikan pengambilan vitamin B yang lengkap, cubalah amalkan pengambilan makanan tambahan seperti vitamin B Complex supaya badan lebih bertenaga, kita lebih sihat, ceria dan mood lebih stabil di samping dapat mengawal tekanan yang kita hadapi.



Kenapa saya jatuh cinta dengan vitamin B? Jawapannya sebab ia vitamin yang larut air dan selamat. Saya consume lebih bila keadaan memerlukan sahaja.



Salam sayang dari Ibu Addinnasa

Sabtu, 19 Februari 2011

Bila anak dah besar.....

Februari 19, 2011 3 Comments

Sekejap masa berlalu....rindu dengan baby michelin ni :) sayang sebab ibu belum scan gambar abang Addin masa dia baby. Abang Addin besar juga macam Nasa tapi tak berketul-ketul. Nasa ni tangannya berketul-ketul sebab masa mengandung ibu makan jambu batu. Bagi ibu mengandung yang nak tangan anaknya macam ni, banyakkan makan jambu batu ....hehehehe. Entah betul entah tidak petua ni ibu tak pasti. Tapi tak salah mencuba sebab jambu batu bagus membekalkan vitamin C dan kandungan serat yang tinggi.

Ini gambar abang Addin masa 2 tahun lebih ...

Sekarang dua putera ini sudah besar dan dah mula nampak matang....boleh tolong kemas rumah, boleh tolong banyak benda namun kena bagi tahu juga dua tiga kali terutama jika mereka sedang khusyuk dengan Astro.
Hari ini sepatutnya abang Addin ada sekolah ganti....tapi ibu tak hantar, lagipun sekolah ganti ni kekadang tak belajar macam hari biasa. Ramai yang tidak hadir....maklumlah Sabtu Ahad adalah hari keluarga buat ibu dan abah :). Bila abah tiada, kami bertiga buatlah apa2 aktiviti supaya mereka ni tak boring.
Dah besar kan? Anak ibu yang handsome :)

Tengok budak baik ni makan aiskrim masa pergi KRP semalam.
Nasib ramai budak yang dah balik, kalau tak sure ramai budak2 marah sebab si Nasa block jalan mereka.





Salam sayang dari Ibu Addinnasa

Jumaat, 18 Februari 2011

Kelebihan menjadi ahli Shaklee?

Februari 18, 2011 0 Comments

Jom sertai kami !

Pengedar Shaklee


Bagaimana nak mendaftar sebagai ahli @ pengedar Shaklee
Anda boleh mendaftar dengan membuat pembayaran untuk registration fee sebanyak RM65 ataupun membuat pembelian melebihi 200 points (dalam lingkungan RM650) untuk mendapat keahlian percuma. Anda cuma perlu menghubungi saya (saya akan uruskan urusan pendaftaran) atau pergi sendiri ke branch Shaklee dan mendaftar menggunakan ID saya 395863 sebagai sponsor/upline.

Yuran keahlian Shaklee

Pendaftaran ialah RM65 (sekiranya anda pergi sendiri ke branch untuk ambil member kit) dan tambahan RM10 untuk pos member kit sekiranya anda mahu kit tersebut dipos kepada anda, atau dihantar melalui saya. Jumlahnya ialah RM75 (jika anda tidak pergi ambil sendiri kit di branch).

Tak Perlu Maintain point dalam Shaklee

Sekiranya cuma nak makan sendiri, tak perlu maintain points, melainkan anda mahu memulakan perniagaan dengan Shaklee, anda perlu dapatkan points tertentu dan maintain points tertentu. Tapi kalau cuma makan sendiri, share dengan saudara-mara, tak perlu risau nak maintain2 atau minimum purchase

Tak Wajib membuat pembelian setiap bulan untuk maintain keahlian?

Benar, tak perlu maintain point atau wajib membuat ada pembelian.


Apa kelebihan menjadi ahli?

1) Boleh membeli produk dengan harga ahli dan mengumpul point anda sendiri.
2) Jika rajin berkongsi dengan point yang tertentu melayakkan kita menerima bonus dalam bentuk cash tanpa perlu ada downline.

3) Jika berminat untuk berbiz, ada kelas tertutup disediakan oleh ibu melalui blog tertutup khas untuk ini.

4) Shaklee menawarkan Cash, Car (bonus kereta) dan Convention (local dan International-Umrah bg Muslim).


Berminat? Boleh emailkan kepada ibu addinnasa @gmail .com supaya ibu boleh daftarkan dalam kumpulan kami. 



  Salam sayang dari Ibu Addinnasa

Rabu, 16 Februari 2011

Tips melahirkan suami yang menyokong penyusuan susuibu.

Februari 16, 2011 0 Comments

 Apa jua yang kita lakukan untuk menjayakan sesuatu memang memerlukan banyak pengorbanan dan kesabaran. Mengambil iktibar dari sirah Rasullah s.a.w bagaimana dan betapa sabarnya Rasullah s.a.w menyebarkan agama Islam selama hayatnya.

Ibu memang suka part yang berkaitan dengan penyusuan susuibu kerana satu kepuasan bagi ibu menjayakan sepenuhnya susuibu buat Addin dan Nasa selama melebihi 2 tahun setiap sorang. Syukur alhamdulillah makin ramai ibu-ibu yang menyedari kebaikan susuibu. Bagi yang belum terbuka hati untuk melahirkan anak seterusnya menyusukan anak dengan susuibu, hanya DOA yang ibu mampu kirimkan setiap hari semoga ALLAH memberikan taufik dan hidayah kepada golongan ini seperti mana yang telah ALLAH berikan kepada semua wanita yang bergelar isteri dan ibu kepada si manja yang disusukan dengan susuibu.

Memang tidak dinafikan setiap orang punyai cabaran menyusu yang berlainan dan percayalah ALLAH berikan mengikut kemampuan kita sebenarnya. Antara cabaran dalam menjayakan penyusuan adalah sokongan dari suami. Terdapat segelintir golongan suami yang memang tidak menyokong si isteri memberikan susuibu pada anaknya atas banyak alasan. Namun bak kata orang tua, sebelum menuding jari kesalahan orang lain, mari kita sama-sama muhasabah diri dimana kesilapan kita.

Bersandarkan entry ibu sebelum ini maka ingin ibu kongsikan beberapa TIPS untuk melahirkan seorang suami yang menyokong si isteri menjayakan penyusuan susuibu buat anaknya.

1.Berkongsi kebaikan susuibu bersama suami.
Apabila anda mempunyai niat untuk menyusukan bayi anda, kerapkan berkongsi info kebaikan susuibu dengan suami anda. Maklumkan kepada suami betapa pentingnya pengaliran susuibu membentuk hati si manja agar menjadi anak yang baik dan mendengar kata. Susuibu juga membantu meningkatkan sistem imun kepada si kecil. Maklumkan juga kepada suami bahawa dengan menjayakan penyusuan secara ekslusif selama 6 bulan pertama sahaja sudah membantu anda menjadi cantik dan punyai bentuk badan asal seperti sebelum mengandung. Ajak suami menghadiri kursus yang berkaitan dengan penyusuan dan banyakkan membeli buku-buku yang berkaitan keibubapaan, penyusuan kerana dengan membaca sendiri akan membantu suami memahami kebaikan dan kepentingan susuibu buat si kecil nanti.

2. Jadilah isteri yang kuat semangat dan energetic.
Elakkan dari merungut keletihan dalam kehidupan seharian. Para suami sebenarnya tidak suka mendengar rungutan dan rengekan yang memeningkan kepala mereka. Lelaki sangat suka wanita yang berdikari dan membuktikan diri mereka super dalam banyak aspek kehidupan. Mak saya selalu bercerita, suami sangat suka jika isteri pandai menguruskan semua urusan rumah dan jika mahu meminta pertolongan dalam membantu urusan rumahtangga bagi yang bekerjaya, minta tolonglah dengan penuh kasih sayang dan hormat dan bukan dengan cara mengherdik atau meninggikan suara. Jika berkemampuan, dapatkan supplement supaya badan kita mendapat cukup zat dan khasiat serta membantu kita kekal aktif. Cuba elakkan menangis berkaitan dengan penyusuan. Adakala suami lebih suka anaknya diberi susu formula kerana tidak suka melihat isterinya menangis kerana susu tersumbat, susu merundum dan sebagainya. Maka si ibu kena kuat semangat dan sentiasa bertenaga membantu suami yakin isterinya boleh menjayakan penyusuan.

3. Berikan layanan terbaik buat suami.
Tidak dinafikan, ibu yang menyusukan anaknya mempunyai masalah kedinginan dan ada juga yang mempunyai masalah ini dengan sangat serius. Ini berlaku lanjutan daripada masalah hormon prolaktin yang lebih tinggi dari progestrone. Namun isteri tidak boleh mengabaikan hak suami. Pernah saya ajukan soalan ini kepada kaunselor peribadi kami, dan beliau menyatakan bahawa punca suami tidak menyokong penyusuan kerana keperluan "bersama" itu tidak diatasi dengan baik. Isteri mengadu tidak punyai mood "bersama" dan isteri mudah lena apabila menyusukan anaknya. Untuk mengatasi masalah ini, para isteri disarankan mengambil supplement yang boleh membantu masalah kedinginan ini iaitu dengan vitamin E serta Alfalfa. Apabila keperluannya dipenuhi, insyaALLAH akan melahirkan suami yang memahami dalam urusan rumahtangga dan hubungan kasih sayang suami isteri lebih terjaga. Apabila seorang isteri itu dekat dengan pencipta, insyaALLAH kita tidak akan memandang remeh tentang masalah keintiman dalam rumahtangga.


4. Jaga penampilan diri
Semua lelaki sangat suka melihat wanita yang cantik dan pandai bergaya. Pastikan dalam menjayakan penyusuan, si ibu menjaga amalan pemakanan seharian, tidur yang mencukupi agar tidak merosakkan kecantikan wajah dan diri yang sedia ada. Tidak dinafikan jika amalan pemakanan tidak dititikberatkan si ibu yang menyusukan anaknya boleh kelihatan murung, nampak kulit yang kusam, rambut yang mudah gugur dan banyak lagi. Amalkan memakan buah setiap hari dalam menu atau dapatkan makanan tambahan yang membantu kita nampak muda seperti vitamin C dan E, memakai wangi-wangian di rumah bukan sekadar bila jalan keluar. Ibu yang menyusu tetapi tidak menjaga penampilan diri boleh menghasilkan bau yang tidak menyenangkan. Elakkan makanan yang boleh menghasilkan bau badan yang kurang enak seperti halba (jika anda melalui situasi ini) kerana ia boleh menghasilkan bau badan yang tidak menyenangkan kepada isteri dan bayi yang disusukan.
Elakkan memakai baju yang lusuh beserta kain batik yang tidak nampak cantik supaya suami hanya tertarik dengan isterinya sahaja walau beribu wanita cantik yang ditemuinya seharian. Pakailah pakaian yang menarik mata dan perhatian suami namun jika hidup serumah dengan mertua, pakailah yang bersopan agar tidak menyebabkan fitnah dan zina mata dengan ahli keluarga yang bukan muhrim.

5. Pandai bahagikan masa untuk suami bermanja.
Bermanja di sini bukanlah semestinya melakukan hubungan intim, namun ia lebih kepada masa kualiti untuk bersembang dan mengenal hati budi masing-masing. Elakkan mencari alasan, bayi mengempeng sehingga tiada masa untuk bermanja bersama suami. Suami adalah ibarat anak kecil yang perlukan perhatian dan belaian kasih sayang. Usahakan sesuatu agar anak tidak mengempeng atau melekat setiap malam. Mak saya kata, kalau kita ada usaha pasti ALLAH bukakan jalan. Si ibu boleh cuba amalkan pemakanan berkhasiat yang kaya dengan protien dan zat vitamin selepas makan malam, agar apabila menyusukan anak, anak mudah kenyang dan tidur dengan lena.


6. Masakkan makanan kegemarannya.
Adakah anda biasa dengar, untuk menjaga kesejahteraan rumah tangga, amalkan menjaga 3 perkara ini untuk suami ....memenuhi 1) keperluan untuk bersama, 2) menjaga makanannya dan 3)menjaga tidurnya. Bagi si surirumah: belajarlah cara2 memasak dengan cepat terutama waktu si kecil tidur. Jika perlu bangkit awal, bangkitlah awal agar dapat menguruskan masa memasak tanpa gangguan. Belajarlah resepi2 yang ringkas tetapi sedap  apabila dinikmati. Bagi ibu dan isteri yang bekerjaya kita bekerja atas redha suami maka apa pun yang kita buat perlulah win-win situation. Jika tak larat nak masak, keluarkan sedikit belanja dari gaji untuk membeli makanan. Jika suami kata membazir, katakan padanya sementara sahaja memadangkan hari itu tak larat nak masak. Namun jangan pula minta suami yang keluarkan belanja makan pasti mengamuk sakanlah si suami tadi kerana mengharapkan isteri bekerja membantunya tetapi sebaliknya yang berlaku.
 

 7. Banyakkan berdoa.
Berusaha, berdoa dan bertawakal. Minta dan banyaklah berdoa kepada ALLAH agar mengurniakan suami yang memahami dan bertanggungjawab serta memberi sokongan dalam menjayakan penyusuan. Segala yang saya nyatakan di atas adalah sebahagian usaha untuk melahirkan suami yang menyokong penyusuan. Namun tidak boleh kita lupa taufik hidayah itu datangnya dari ALLAH jua. Semoga atas niat baik kita menyusukan anak tadi ALLAH memberi kelapangan urusan terutama yang melibatkan suami. InsyaALLAH.



Mungkin ada sesetengah suami suka menzahirkan rasa bangganya apabila si isteri menyusukan anaknya. Namun bukan semua suami begitu sebab mulut lelaki dihatinya tetapi hati wanita dimulutnya. Lelaki lebih suka menzahirkan perasaannya melalui perbuatannya maka sebagai isteri kita perlu tahu gaya  lenggok suami kita dalam apa jua urusan kehidupan dan rumahtangga.
Akhir kata, saya suka ingin berkongsi pendapat emak saya....katanya dalam rumahtangga, isteri itu ibarat rel keretapi manakala suami adalah keretapi. Hakikatnya isteri yang membentuk keperibadian seorang suami. Maka layanlah suami sebaik mungkin dan letakkan hak suami di tempat yang betul dan utama untuk bahagia dunia dan akhirat.

Sekian, sesungguhnya yang baik datang dari ALLAH dan kekurangan itu adalah dari saya sendiri. Wassalam.









Salam sayang dari ibu

Rabu, 9 Februari 2011

Mengatasi masalah kulit berminyak, jerawat dan jeragat. Petua dan moden.

Februari 09, 2011 0 Comments

Zaman remaja, proses peningkatan individu ke alam dewasa menjadi lumrah alam bila hormon kita dikatakan tidak stabil dan menyebabkan kulit mudah berminyak dan paling teruk apabila mempunyai masalah kulit seperti jerawat. Ibu pernah melalui kulit yang sangat berminyak, sehingga menyebabkan kelahiran jerawat halus seterusnya jerawat batu....

Ibu masih ingat lagi seorang kawan kolej zaman belajar di Universiti dulu....dia akan cuba elakkan untuk makan sebarang jenis kekacang demi mengelakkan jerawatnya keluar. Tapi selepas ibu mengenali Shaklee dan membanyakkan bacaan mengenai kepentingan makanan, kekacang merupakan salah satu sumber protien yang lebih mudah dihadamkan berbanding sumber haiwan seperti daging dan ayam.

Melalui pembacaan, ibu mendapati kulit berminyak mempunyai kaitan dengan banyak aspek...luar dan dalaman seseorang iaitu dari segi pemakananan. Masih ibu ingat lagi, sejak Asasi UM lagi ibu sendiri yang cari di Farmasi untuk beli sejenis entah la nak kategori vitamin pun mungkin ye jugak....Anti Acne. Ibu akan makan ini supaya jerawat tak keluar. Tapi masalahnya bila tak makan, jerawat yang keluar pula ialah jerawat batu....sampai selalu di usik kekawan...ha, ni mesti kuat berangan. Boring betul.


Bila cuti semester, terutama bila balik rumah atok (kami memang menetap dengan arwah atok lepas abah meninggal dunia)...mak suruh cuci muka dengan daun jambu batu. Mak kata banyak khasiat daun jambu batu untuk bersihkan muka dari jerawat dan boleh menghaluskan kulit. Bila kita dalam keadaan desperate, for sure apa yang orang kata bagus kita akan cuba. So ibu akan rajin petik daun jambu batu untuk dibuat scrub di muka.

Selain itu ibu suka basuh muka dengan limau nipis...kononnya nak buang minyak-minyak dalam liang kulit....ibu akan stim kan muka untuk membuka liang-liang kulit muka, then ibu akan gosokkan limau di kulit muka.....pedih? Tak usah cakap...memang sangat pedih. Ibu tak buat selalu...adalah dalam sebulan mungkin sekali. Namun scrub muka dengan daun jambu batu boleh kata setiap hari sebab rumah atok ada banyak pokok jambu batu.

Tapi itu dulu, namun sejak kahwin dan menetap di Miri, susah nak cari daun jambu batu ...takkan nak asyik minta kat jiran kan...so ibu hanya amalkan makan vitamin. Sebab melalui banyak bahan bacaan ibu dapati pemakanan juga menyumbangkan ke arah kecantikan luaran seseorang. Elakkan makanan berminyak seperti kulit ayam goreng terutamanya.

Pengambilan vitamin yang membantu dalam mendapatkan kulit yang cantik ialah :

Vitamin B complex : ianya penting dalam kestabilan hormon kita. Kekurangan b complex dalam badan boleh membuatkan kita cepat letih, cepat marah atau moody, cemburu dan banyak lagi. Bila kita dalam keadaan hormon yang tidak stabil jerawat akan mudah terhasil.

Vitamin C : ianya sangat penting dalam pembentukan kolagen. Ramai kita yang sibuk nak beli kolagen walhal hanya dengan mengamalkan makanan yang tinggi kandungan vitamin C membantu penghasilan kolagen dengan lebih baik.

Vitamin E terkenal sebagai vitamin awet muda. Ia juga dikatakan melambatkan proses penuaan. Selain itu vitamin E juga dikatakan membantu keseimbangan hormon dan mengawal kadar minyak dalam liang kulit. Vitamin E juga membantu mengurangkan kesan kulit jeragat selain pengambilan beta carotene. Vitamin E sangat membantu bagi mereka yang mempunyai masalah kulit yang berminyak.

Protien sangat penting dalam penghasilan sel baru. Ianya membantu mengurangkan kesan hitam (kulit mati akibat jerawat). Tompokan hitam pada kulit akibat jerawat sangat sukar dihilangkan kerana kita tidak mendapat cukup protien yang membantu dalam penghasilan sel baru. Untuk dapatkan kulit yang cantik kita perlulah mendapatkan makanan yang bersumberkan protien yang baik.

Air; sangat penting dalam pengaliran darah , penyerapan semua nutrien dari sumber makanan untuk diserap oleh tubuh. kekurangan air boleh menyebabkan jerawat mudah terhasil. kekurangan air boleh menyebabkan kita mempunyai kulit yang kering seterusnya mempunyai kulit yang bermasalah.


Bagi yang mempunyai masalah kulit seperti jerawat, jeragat dan tompokan hitam bekas jerawat, boleh cuba amalkan pemakanan yang kaya dengan vitamin yang dinyatakan atau selain itu boleh amalkan pengambilan supplement jika mampu. Tidak salah kita peruntukan sedikit kewangan untuk kecantikan diri sendiri.




Salam sayang dari ibu

Selasa, 8 Februari 2011

Benarkah Domperidone, Metoclopramide berkesan untuk penyusuan?

Februari 08, 2011 6 Comments
Selamatkah pengambilan ubat yang biasa disarankan oleh doktor untuk kononnya boleh banyakkan susu? Tahukah kita pengambilan ubat-ubat seperti Maxolon, Motilium boleh memberi kesan negatif dalam jangka panjang terutama jika diambil secara berterusan atau melebihi dos yang disarankan?

Mungkin anda dah pernah makan macam macam untuk up kan semula susu atau banyakkan susu. Tetapi anda mahu cuba Shaklee trial pack namun ada was-was, berjaya atau berkesankah vitamin Shaklee untuk penyusuan? Jawapannya, Shaklee hanya membantu badan ibu sihat, segar , cergas dan susu yang terhasil juga kaya dengan sumber nutrien.

Namun bagaimana pula nak banyakkan susu sebenarnya?



Jawapannya ialah....kerap kosongkan payudara, kerana dengan cara itu susu akan lebih banyak dan cepat terhasil. Kata kunci untuk menghasilkan susuibu dengan banyak bukan dengan pengambilan ubat yang punyai kesan sampingan seperti motilium, maxolon atau sebagainya tetapi dengan meningkatkan kekerapan menyusukan bayi secara langsung atau membuat sesi perahan yang KONSISTEN setiap 2 atau 3 jam sekali. Jangan terlalu lama jarak sesi perahan kerana ia akan membuatkan susu mudah merundum.


Konsisten sangat penting. Jika pam tak konsisten, susu takkan mudah terhasil dengan banyak. Jika makan vitamin tak konsisten pun takkan menampakkan hasil yang diharapkan. Sama juga dengan pelajar sekolah, jika belajar dan buat ulangkaji dengan konsisten, kejayaan insyaALLAH menanti dihadapan.


Minum air secukupnya. 3 L adalah paling mudah dilengkapkan dalam sehari jika kita dah siapkan air tersebut dalam botol yang punyai sukatan ...maka pengambilan yang secukupnya sangat membantu mendapatkan hasil yang lumayan. Masakan sebatang tebu jika diperah boleh menghasilkan air tebu sebanyak satu jug besar?


Doa, bukan sekadar tadah tangan semata-mata....perlukan pengisian rohani. Agar semangat kuat, tak lentur terutama bila tiada sokongan dari mereka sekeliling. Agar semangat kuat bila kita dilanda kemerunduman susu. Dalam perjalanan menjayakan penyusuan selama 2 tahun malah lebih dari itu, kita memang lalui fasa turun naik....jangan mengalah. Usaha selagi boleh beri yang terbaik. Tawakal sangat perlu.



Akhir kata, doa saya sentiasa mengiri kalian yang sedang menjayakan penyusuan susuibu buat si manja tersayang. Semoga berjaya!

Kita yang memilih jalan kita....adakah kita mahu jadikan ubat sebagai makanan ATAU menjadikan makanan (supplement ) sebagai ubat? Mencegah lebih baik dari merawat :) 













Salam sayang dari ibu

Ahad, 6 Februari 2011

Hujung minggu di Boulevard Shopping Complex.

Februari 06, 2011 0 Comments
Alhamdulillah hujung minggu yang redup....cuaca memang mendung macam nak hujan tapi kawasan ibu tak hujan. Tapi pagi tadi kami ke Lutong ingat nak makan Laksa Sarawak dan Mee Kolok Pak Wan tapi malangnya tutup. So kami terus lunch di Boulevard sahaja. Lepas makan memang plan nak beli barang-barang dapur sebab banyak yang dah kehabisan.
Selepas makan, Nasa merengek nak pergi main kat tempat mainan baru dalam Boulevard. So abah minta ibu pergi barang dapur sorang manakala abah teman Addin dan Nasa dalam play ground. Habis sahaja beli barang dapur, ibu terus ke tempat KidsPlay ini untuk melihat sendiri Addin dan Nasa enjoy bermain.

Bayaran masuk RM8 seorang. Namun jika mak ayah nak gi shopping and drop kan anak kat KidsPlay ni kena bayar RM10 sejam. Wajib pakai stokin. Jika tiada boleh beli dikaunter masuk dengan harga RM2- RM2.50.... ikut saiz kaki. Ibu dan bapa yang masuk menemani anak juga wajib memakai stokin.

Tempatnya best ....macam kat KL memang banyak tapi kat Miri ni la first time ada benda macam ni.


Bagi yang belum pernah bawa anak ke sini, cubalah bawa....memang menarik. Ada banyak aktiviti selain dari panjat memanjat seperti dalam gambar. Hari Khamis ada promotion dengan bayaran masuk hanya RM5 untuk seorang anak.

Malam ni ibu akan siapkan semua pack untuk dipos esok. Harapan ibu semoga cust ibu akan dapat barang pesanan pada hari Selasa insyaALLAH.









 Salam sayang dari ibu
 

Sabtu, 5 Februari 2011

Pujuk anak minum EBM semula?

Februari 05, 2011 1 Comments
 Hari ni dah Sabtu namun masih tak boleh nak pos vitamin memandangkan minggu ini Sabtu yang pertama. Semalam ibu bertemu dengan customer online ibu dari Kuching...Lydia Najihah. Wajahnya semanis nama orangnya. Tak dapat nak berbual panjang sebab Najihah on the way nak balik Kuching.

Petang semalam juga kami berjalan ke Bintang Plaza sebab abah plan nak beli anti virus untuk laptopnya tapi hajat tak kesampaian sebab CNY , maka banyak kedai komputer tutup sehingga Ahad.

Ibu nak kongsikan antara email yang ibu terima.... buat Shima, terima kasih kerana sudi menghantar email dan meminta pendapat akak walaupun akak bukan yang ada title C namun akak cuba membantu sedaya yang mungkin.

Shima merupakan seorang ibu yang mempunyai masalah apabila anaknya refuse untuk minum susuibu atau susu perahan. Memang ramai yang berkata, oh jangan sedih atau susah hati, teruskan berdoa. InsyaALLAH nanti anak nak minum susuibu atau ebm semula.
Memang mudah untuk kita berkata-kata namun perasaan si ibu pastinya gundah gulana. Bayangkan bila si ibu meletakkan usaha untuk memerah di pejabat namun sayangkan si anak tidak mahu minum dan hanya mahu susu formula. Apabila ini terjadi pasti ada ibu yang tertanya-tanya adakah susu formula lebih sedap dari susuibu?
Hakikatnya si anak tadi sudah terbiasa dengan susu formula. Macam kita juga, kalau dah biasa minum Milo pekat tetiba dapat Milo cair....adakah kita akan minum sama seperti kita minum Milo pekat? Sudah pasti kita hanya minum sedikit atau mungkin akan habiskan jika dah terlalu dahaga.
Apa yang si ibu boleh lakukan agar si anak kembali mahu minum susu perahan si ibu?

Petua lama yang saya belajar ialah dengan menghadiahkan si anak tadi bacaan Al fatihah. Ini boleh dipraktikkan oleh muslim sahaja.

Bagi ibu yang mempunyai masalah anak menolak susuibu....boleh cuba amalkan membaca surah Al Fatihah setiap kali sesudah solat waktu. Niatlah bahawa Fatihah ini untuk anak ................ (nama penuh anak),
berdoalah :

Bismillah hir rahman nir rahim. Ya ALLAH dengan rahmatMu berkat surah Al Fatihah ini Ya ALLAH, Engkau bukakanlah selera minum anakku supaya dia mahu dan seronok untuk minum susu ku yang telah kuperah untuknya YA ALLAH.


InsyaALLAH segala usaha yang dicurahkan akan membuahkan hasil jika kita sabar dan istiqamah.


Sesungguhnya ujian itu datang dari ALLAH, maka kepada ALLAH jua ia kembali.



 Salam sayang dari ibu
 

Khamis, 3 Februari 2011

Sayu

Februari 03, 2011 0 Comments
 Masih ingat dengan Entry Musibah Besar?

Memang sayu bila ibu tengok gambar ini...namun ibu banyak kali cakap dengan adik ibu....Allah berikan kita ujian atas kemampuan. Mudah-mudahan ALLAH gantikan dengan yang lebih baik.



 Bagi yang sudi menghulurkan bantuan dalam bentuk barangan mahupun sumbangan, boleh lihat dalam entry sebelum ini. 
Salam sayang dari ibu
 

Selasa, 1 Februari 2011

Tidak semua ibu boleh menyusukan bayi?

Februari 01, 2011 0 Comments
Sumber asal.

Secara lumrahnya, setiap wanita mampu menyusukan bayinya dengan susu ibu, namun tetap terdapat kes yang mana si ibu tidak dapat menyusukan anaknya:
FAKTOR IBU:
  • Menghidap PCOS
  • Mempunyai masalah tiroid
  • Terlalu obes
  • Terlalu stress
  • Tidak mempunyai duktus susu (secara semulaladi atau selepas melalui pembedahan)
  • Pernah menjalani pembedahan payudara
  • Menghidapi hypoplastic breast (payudara yang tidak berkembang selepas baligh)
  • Mengambil ubat-ubatan berasaskan estrogen
  • Menghadapi masalah kecelaruan hormon
FAKTOR BAYI:
  • Tidak pandai melekap (latch) dengan betul
  • Mempunyai masalah tounge-tie
  • Terlalu lemah untuk menyusu
IBU YANG MERASAKAN DIRINYA TIDAK DAPAT MENYUSUKAN ANAK TAPI SEBENARNYA BOLEH:
  • Mempunyai inverted nipple
  • Tidak mengeluarkan susu pada awal kelahiran
  • Puting buta
  • Bayi tidak mahu menghisap di payudara
Walau bagaimanapun, kebanyakan masalah di atas mempunyai penyelesaian, dan ramai ibu yang menghidapi PCOS, tiroid, malah hypoplastic breast berjaya menyusukan bayi mereka dengan susu ibu, yakni susu mereka sendiri.
Malah kebanyakan ibu yang menghadapi masalah ini sebenarnya bukan bermasalah dari segi penghasilan, tetapi pengeluaran. Maksudnya ibu itu menghasilkan susu yang banyak, tetapi cara untuk mengeluarkan susu yang tidak berkesan, menyebabkan susu tidak dapat keluar banya, sekaligus ibu merasakan dirinya tidak cukup susu. Apa yang menyebabkan susu tidak dapat keluar dengan efektif?
  • Bayi yang tidak dapat menghidap dengan betul – mengalami masalah latching, etc.
  • Teknik mengepam yang tidak betul – tak kiralah berapa mahal atau hospital grade-nya sesebuah pam susu itu, teknik mengepam yang salah menjadikan susu ibu tidak dapat keluar dengan sempurna sekaligus mengosongkan payudara.
  • Ibu tidak mengalami let down – kemungkinan disebabkan kekurangan hormon oxytocin akibat stress. Kebanyakan ibu yang baru melahirkan anak berada dalam keadaan stress : stress sebab sakit bersalin, stress dalam pantang, post-natal depression, stress mahu menyusukan bayi dan sebagainya.
  • Ibu tidak mengosongkan payudara dengan kerap – bayi tidur terlalu lama menyebabkan ibu membiarkan payudaranya tanpa rangsangan.
Apa yang perlu dibuat sekiranya tidak dapat menyusukan anak dengan susu ibu?
  1. Kenali masalah diri. Setiap yang terjadi pasti ada sebab musababnya. Mengetahui punca masalah memudahkan kita mencari penyelesaian. Misalnya ibu tidak dapat menyusukan anak kerana masalah stress, maka penyelesaiannya ialah ibu perlu lebih bertenang. Jika stress adalah kerana kekurangan B-Complex maka ibu harus mengambil makanan yang kaya dengan B-complex atau supplement. Jika ibu tidak dapat menyusu kerana tiada duktus susu, kemungkinan untuk ibu menyusukan bayi dengan susunya sendiri adalah amat tipis.
  2. Dapatkan sokongan daripada kumpulan sokongan susu ibu. Adalah lebih baik jika seseorang ibu mendapatkan khidmat nasihat dari Kaunselor Laktasi bertauliah, diikuti sokongan daripada rakan-rakan atau kumpulan sokongan penyusuan susu ibu. Di dalam kumpulan ini biasanya terdapat ibu yang mengalami masalah seperti PCOS, tiroid, exclusive pumper, malah mempunyai masalah yang kita rasa tak logik untuk berjaya menyusukan anak.
  3. Kembali kepada Yang Maha Esa. Setiap kejadian pasti ada sebab musababnya. Apabila Allah menyuruh seseorang ibu menyusukan bayinya (disebut beberapa kali dalam al-Quran), namun apabila terdapat halangan, mengadulah kepada-Nya dengan seikhlas hati. Menyusukan anak bukan suatu ego yang mesti dipertahankan, malah menganggapnya satu ibadah dan lakukannya dengan rendah hati demi memberi makanan terbaik untuk bayi kita.
  4. Mendapatkan ibu susuan (jika mahu). Mengikut urutan, susu yang terbaik adalah susu ibu (direct feeding), diikuti susu ibu yang diperah dan susu ibu lain (ibu susuan).
Mengapakah seorang penggiat susu ibu terlalu positif bahawa semua ibu boleh menyusukan anaknya meskipun si ibu sendiri sudah melakukan macam-macam? Ini demi mengelakkan salah faham kepada ibu-ibu lain yang menghadapi masalah yang sama (rasa susu tak cukup/tak ada). Seorang penggiat susu ibu sebolehnya mahu membantu ibu-ibu bermasalah dalam penyusuan, agar dapat menyelesaikan masalahnya satu-persatu. Sekurang-kurangnya untuk anak yang seterusnya, sudah tahu apa yang patut dibuat. Misalnya jika anak sekarang tidak ada connection dengan sebarang kumpulan sokongan, di masa depan boleh berhubungan dengan mana2 kumpulan sokongan.
Ramai penggiat susu ibu asalnya adalah ibu yang bermasalah dalam penyusuan. Misalnya ada pakar laktasi yang hanya dapat menyusukan anaknya selepas 4 bulan dilahirkan, ada kaunselor laktasi yang tidak pernah direct feed anaknya, dan sebagainya.
Jadi, bina jalinan dengan mereka-mereka ini, sekurang-kurangnya boleh menjadi inspirasi dan pembakar semangat untuk terus berazam dalam penyusuan ibu.




Salam sayang dari ibu

Euphoria Shaklee Malaysia

Euphoria Shaklee Malaysia