Selasa, 30 November 2010

Latest update.

November 30, 2010 0 Comments

 Memandangkan cuti sekolah.....so nak memenuhkan aktiviti, kami pun pergilah menonton







Rapunzel.................. best citer dia. Alhamdulillah Nasa dan Addin boleh bertahan sampai citer ni habis. Macam citer Shrek dulu , baru separuh perjalanan Nasa dah ajak balik.....

Nak update order : Semua pesanan semalam dan hari ini akan cuba diselesaikan hari ini memandangkan kesulitan akibat gangguan teknikal sistem Shaklee dalam urusan baik pulih. Harap maklum :)


Shaklee HQ telah pun berpindah ke Empire Tower Subang. Harap maklum :)



Salam sayang dari ibu



Isnin, 29 November 2010

Sabut buah sayur sebagai span asli?

November 29, 2010 2 Comments


Balik dari beurut pagi ni, makcik Maznah mengesyorkan sesuatu......mandi menggunakan ini

Memang glamour benda ni di sini buat pakai mandi...fungsinya untuk menghaluskan kulit termasuklah kulit belakang tapak kaki...(agaknya la, hehehehe). Sure orang semenanjung tertanya-tanya, sabut apa ini? Ianya ialah sabut buat ketola. Orang Iban suka tanam sayur ni dan dikeringkan sehingga macam ni dan dibuat pakai mandi. Dikatakan boleh membersihkan dan melicinkan kulit badan kita. Ianya juga bagus buat mereka yang ada masalah kulit gatal-gatal.

Ibu beli sebab sabut ketola ini bagus untuk membuat sel-sel kulit mati dengan cepat dan menghaluskan kulit...bagus buat anak2 supaya mereka tak mudah kena gatal-gatal kulit :)

Besar ke? Hmmmmm bila bergambar dengan Nasa...nampak besar kan? Ianya dikerat kecil2 menjadi seperti span dan boleh digunakan selagi ia tidak hilang bentuknya. Ala-ala span tapi ini yang lebih asli. Menarik kan?
Ibu sendiri tak sabar nak menggunakannya!!!!!!!!!!!!!!!!

May be boleh buat souvenir balik KL ni untuk family.


Salam sayang dari ibu



Map untuk ke sesi Becoming Successful WAHM

November 29, 2010 0 Comments

 Alhamdulillah, telah selesai semua pendaftaran. Kini menunggu hari nak balik Semenanjung!!! Nak jumpa kenalan blogger dan kenalan maya ibu serta bercuti!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Btw, bagi yang ingin mengetahui di mana tempat sesi diadakan :.

Tarikh : 4 Disember 2010

Masa : 1 tengahari – 5 petang (minum petang disediakan bersama )

Tempat : Scriptory Box, Tingkat 1, Wisma Bling Lustre, Tmn Meranti Jaya, Puchong






Salam sayang dari ibu

Khamis, 25 November 2010

Pendaftaran Becoming Succesful WAHM ditutup.

November 25, 2010 0 Comments

 Alhamdulillah, selesai sudah pendaftaran untuk sesi yang akan ibu buat pada 4 Dis nanti. Ibu akan emailkan joining invitation thru email kepada semua yang telah mendaftar. 
Ibu dah sediakan  freegift  untuk peserta yang berdaftar sahaja.Buat yang tidak berkesempatan untuk mendaftar pada sesi ini, insyaALLAH akan ada sesi seterusnya pada masa akan datang..

Ibu sedang fikirkan nak buat satu perjumpaan secara besar-besaran untuk semua kenalan dan pengguna ShakleeAt least u all boleh tengok macam mana  Shaklee berfungsi dalam badan kita!!!!, ....mudah-mudahan akan menjadi satu kenyataan!!! Ameen.

Salam sayang dari ibu

Isnin, 22 November 2010

Zoo ada penawar untuk anak sawan tangis?

November 22, 2010 4 Comments


 Dah berminggu si kecil ini menangis dan merengek....dah macam-macam doctor Auntie Ein bawa anaknya berjumpa tak kurang juga perubatan tradisional....tak tahu nak buat macam mana...menangis siang dan malam. Kalau ibu telefon atuk pasti kedengaran suara Dina menangis sahaja...
Pernah ibu cakap dengan atuk..."Mak, cuba minta Ein ketuk mana-mana pintu ke tingkap kat rumah tu....mana tahu akan jadi macam Ahmad Albab ke..." kedengaran ketawa kecil oleh mak ibu selepas itu.

Sehingga satu ketika mak ibu mula menunjukkan rasa risaunya.... mak kata jika orang dulu-dulu, mereka kata itu petanda tak baik. Tapi ye la, bukan boleh percaya.... sehinggalah satu hari Auntie Ein bawa Dina berjalan rumah kawannya.

Mak kawan Auntie Ein kata, penyakit budak-budak macam ni senang jek ubatnya.....Bawa pergi ke zoo, nanti mana-mana binatang yang berkenan dengan perangai sawan tangisnya akan ambik then si kecil akan berhenti menangis.

Dalam keadaan Auntie Ein, apa sahaja yang disaran akan dicuba maklumlah dah macam-macam ikhtiar yang dah dibuat. Maka minggu sudah Auntie Ein pun bawalah anak dara kecilnya itu berjalan ke zoo Melaka.

Nak jadikan cerita, memang sejak balik dari zoo Dina dah tak menangis dan merengek-merengek seperti bermingu sudah. Kini Dina sangat ceria dan mudah ketawa bila dengar suara riangnya di telefon.

Pasti ada mana-mana haiwan di zoo tu yang berkenan dan dah amik sawan tangis tu....memang bunyi macam kelakar tapi syukur lah ia menjadi. Yang paling penting Dina tak berkenan dengan mana-mana perangai haiwan kat zoo sudah...kalau tak kesian Auntie Ein mesti pening ....ye la kalau tetiba Dina mengaum dalam rumah....pasti haru ,hehehehe.
 


Salam sayang dari ibu

Khamis, 18 November 2010

Antara kualiti dan kuantiti.

November 18, 2010 0 Comments

 Ibu menghabiskan mengulang baca buku favourite ibu iaitu tulisan Razzi Armansur dan petang tadi ibu dapatkan satu lagi buku tulisan beliau yang dicadangkan oleh beliau sendiri dimana ibu lebih berminat terhadap buku yang mempunyai penceritaan yang cukup santai dan dapat difahami dengan mudah.
Antara perkara menarik yang ibu perolehi ialah mengenai perkaitan KUANTITI dan KUALITI.

Ibu cuba melihat kedua perkara ini dalam aspek penyusuan. Ramai ibu diluar sana yang menyusukan anaknya berlumba-lumba mengumpul stok susuibu mereka demi si comel tersayang. Maka mereka ini terlalu obses dengan KUANTITI semata-mata. Risau dan gundah gulana jika stok beku mula berkurang....

Alangkah baiknya jika ibu-ibu ini tahu KUALITI itu lebih penting dan jika ianya diutamakan maka secara sendirinya akan menarik kepada KUANTITI tanpa disedari.

Kuantiti sebenarnya jatuh nombor dua. Kualiti terlebih dahulu diutamakan kerana kualiti itu akan menghasilkan kuantiti. Ini kerana kualiti akan menarik kualiti. Maka secara langsung ia akan berganda malah berlipat ganda dan akan terhasil kuantiti.

Ibu cuba terangkan dalam maksud yang lebih santai... Jika si ibu itu membuat perahan yang konsisten , menjaga pemakanan, kesihatan dirinya diutamakan, minum cukup air, berdoa setiap waktu insyaALLAH  susu yang terhasil sangat hebat untuk si anak sehinggakan si anak hanya minum sedikit sahaja dan mudah kenyang. Saat itu hasil perahan yang berkualiti itu secara langsung akan terkumpul dengan mudah dan ia akan menjadi semakin banyak apabila rutin si ibu itu sentiasa konsisten.

Apa yang si ibu perlu ingat untuk memastikan susunya penuh nutrisi dan bagus untuk anaknya?

Kurangkan minum minuman berkarbonat, berkafien, minuman ber ais, makan buah yang berangin atau sejuk, pastikan cukup tidur atau punyai kualiti tidur yang secukupnya, sesi perahan yang konsisten, memastikan makan dengan seimbang dengan pengambilan buah dan sayuran dan minum air secukupnya bagi memastikan si ibu itu bertenaga dan badan ibu dapat menghasilkan susuibu dengan lancar.

Perkataan kurangkan tidak bermakna tidak boleh tetapi cuba elakkan dan makan dan minum lah secara berkadaran agar tidak sampai memudaratkan diri sendiri dan hasil perahan nanti.

Kita sedia maklum susuibu itu paling baik untuk bayi dan lebih hebat lagi jika si ibu itu menjaga pemakanannya dan kesihatannya. Pokok yang subur akan menghasilkan buah yang hebat dengan izin ALLAH jua.

Berikan yang terbaik agar si manja kita akan menjadi terbaik antara yang terbaik.



Salam sayang dari ibu

Rabu, 17 November 2010

Bila takbir bergema....

November 17, 2010 0 Comments

 Bergema sahaja takbir sejak semalam...jalan-jalan di Piasau terang dengan cahaya mentol warna warni dari setiap rumah yang pastinya menyambut AidilAdha hari ini. Alhamdulillah kerana diizinkan Allah kita mampu melihat senyuman anak-anak dan orang tersayang pada hari raya ini. Tidak lupa juga buat semua yang berjauhan dengan ahli keluarga, yang kehilangan orang tersayang semoga ALLAH merahmati kita semua dalam menjalani kehidupan yang disyariatkan ke atas kita.

Syukur kerana tahun ini kami beraya AidilAdha bersama abah, tidak seperti tahun lepas yang mana kami beraya hanya bertiga iaitu ibu, addin dan nasa....memandu kereta berjalan ke rumah sahabat handai yang menjemput. Alhamdulillah ada 3-4 buah rumah jemputan hari ini...semoga sempat menziarah semua sahabat yang menjemput.

Salam Aidil Adha buat semua sahabat, kenalan dan saudara mara yang jauh di mata...namun kalian sentiasa dekat di hati.



Salam sayang dari ibu

Isnin, 15 November 2010

Shaklee di Indonesia

November 15, 2010 0 Comments

 Oh ibu sering terlupa nak maklumkan berita gembira ini....terutama buat semua kawan-kawan ibu yang berada di Indonesia kerana mengikut suami bekerja di sana mahupun yang masih belajar dan menetap di sana. Buat pengetahuan kalian Shaklee akan membuka cawangannya di Indonesia mulai tahun 2011. Kalau ada rezeki kami teringin nak ke sana semasa hari pelancaran.

So bagi kawan-kawan ibu yang berada di sana, nanti tak perlu lah minta keluarga kirimkan Shaklee dari sini macam sekarang ni bila ada kemudahan yang mana kalian boleh beli dari sana sahaja :)

Semoga Allah memudahkan urusan dan semoga dengan izinNYA kami akan ke sana satu hari nanti untuk bercuti :)



Salam sayang dari ibu

Menyusu hanya dengan ALFALFA, apa kesannya?

November 15, 2010 0 Comments


 Ada ramai ibu yang menyusukan anak mereka hari ini setelah kita didedahkan dengan kebaikan susuibu. Sudah pasti apa yang ditekankan tentang kebaikan susuibu adalah khasiatnya yang tinggi antioksidan, bagus untuk mencegah sakit dan ianya membantu mengeratkan lagi kasih sayang antara ibu dan anak.

Ramai ibu yang telah sedar kepentingan "life balance"... terutama mereka yang bekerjaya dan mereka yang tidak dapat memenuhi keperluan lengkap semua zat dan vitamin dalam makanan seharian. Sudah pasti mereka juga sedar tentang kepentingan vitamin kepada tubuh badan si ibu kerana ia membantu tubuh si ibu sihat dan dapat menghasilkan susuibu dengan lebih baik ditambah jika sesi perahan atau hisapan bayi yang konsisten.

Namun terdapat segelintir ibu yang hanya mahu mencuba ALFALFA Shaklee kerana menganggap mereka hanya memerlukan ALFALFA sahaja dalam menjayakan penyusuan. Persoalannya , bolehkah? dan
Adakah ia mempunyai kesan yang berbeza dibanding jika si ibu mengambil vitamin yang disyorkan iaitu Multivitamin@Vitalea, B complex dan Vitamin C?

Persoalan pertama , bolehkah jika si ibu hanya bergantung dengan ALFALFA sahaja?

Melalui pengalaman diri ibu sendiri menyusukan anak, jika hanya bergantung dengan alfalfa sahaja masih boleh menghasilkan susu dengan banyak kerana sifat ALFALFA itu sendiri iaitu sebagai agen yang membantu badan stimulate milk dengan lebih cepat. Sebab itu mereka yang mengambil 2 biji alfala pasti akan merasakan perbezaan ketara apabila pengambilan ditingkatkan kepada 6 biji sehari iaitu 2 selepas makan pagi , 2 selepas makan tengahari dan 2 selepas makan malam. Si ibu akan merasakan susunya cepat bengkak terutama apabila pengambilan air yang banyak serta sesi perahan yang konsisten setiap 2-3 jam sekali. NAMUN malangnya pada satu tahap si ibu itu akan merasa sangat letih dan mulalah datangnya sifat moody, mudah mengantuk bila pulang kerja(tidak mampu bertahan buat kerja rumah), kedinginan terhadap seks dek kerana mengantuk dan keletihan yang melampau. Ini kerana si ibu hanya tertumpu kepada pemakanan yang membanyakkan susu. Maka badan akan memaksa menghasilkan susu sebanyak mungkin tidak kira apa jua keadaan si ibu. Risikonya pula jika si ibu tidak membuat perahan sehingga mengosongkan payudara, susu tersumbat atau nama lain clog duct mudah berlaku.

Berbeza pula jika si ibu itu mengambil vitamin secara lengkap...iaitu memenuhi keperluan tubuh badan ibu seterusnya badan sihat dan dapat menghasilkan susu dengan lebih baik. Pada  dasarnya vitamin ini ibarat minyak pelincir kepada kereta. Jika sesebuah kereta itu dijaga penyelenggaraannya (maintainance), minyak hitam berganti, minyak sentiasa banyak...maka sudah pasti kereta itu dapat dipandu dengan lancar, tanpa ada hembusan asap hitam dan tiada tersengguk-sengguk macam orang yang sakit. Sama dengan keadaan si ibu yang menjaga pemakanannya maka jika badannya sihat, moodnya ceria, sentiasa bertenaga , bersemangat dan membuat sesi perahan yang konsisten...sudah pasti dengan izin ALLAH susu akan terhasil dengan baik mengikut keperluan bayi tadi.

Apa fungsinya setiap vitamin dalam set B sebenarnya ?

a) Vita-Lea Iron Formula/multivitamin
Dilengkapi dengan kesemua vitamin beserta zat besi. Kebiasaannya, sekitar usia anak mencecah 6 bulan, kita di syorkan untuk memperbanyakkan sumber zat besi ke dalam makanan anak...contoh terbaik ialah ikan bilis dan bagi ibu menyusu multivitamin atau nama lain vitalea telah di lengkapi dengan iron bagi membantu pembesaran anak dengan lebih baik lg...Ada sesetengah doktor menasihatkan agar ibu yang menyusu perlu memastikan pengambilan zat besi dalam menu harian agar si ibu tidak mudah pitam atau pening selepas memerah mahupun menyusukan anak. Zat besi sangat penting dalam pembentukan sel darah merah. Walaubagaimanapun multivitamin beserta formula zat besi ini tidak disarankan diambil dengan minuman susu kerana ianya akan mengurangkan efisiensi penyerapan zat besi oleh badan.

b) B Complex
Sangat penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak & protein, Anti stress (sebagai penenang), Membantu meninggikan sistem pertahanan badan, menukarkan makanan(glukos) kepada tenaga dan membantu ibu2 berfikiran positif sentiasa(mood baik..)...so, bila kurangnya stress dan mood happy, secara automatik penghasilan susu akan lebih lancar. Pengambilan pil perancang memerlukan pengambilan b complex yang konsisten kerana pengambilan pil perancang memusnahkan zat vitamin B yang sedia ada di dalam badan si ibu.
Vitamin B juga dapat melahirkan wajah ibu yang cantikberseri dan tidak kusam.

c) Vitamin C
Sangat penting untuk menjaga salur darah, sebagai antioksidan dan membantu meningkatkan antibodi ibu dan pengambilan Vitamin C membantu meningkatkan kandungan antibodi di dalam susuibu untuk anak yang sedang menyusu. So, sekiranya anda atau baby demam, cuma tingkatkan pengambilan vit c ke 2 biji sehari ...dan bagi ibu2 yg menghadapi puting melecet/luka/berdarah,insya allah akan mudah sembuh...satu lg kesannya kulit ibu dan bayi makin bersih, cerah & cantik. Vitamin C membantu pembentukan kolagen dengan lebih baik.

d) Alfalfa
Merupakan supplement penting utk boost penghasilan susu kerana mempunyai 1001 khasiat. Turut membantu dalam memekatkan susu dan menjadikan susu ibu lebih lemak berkrim.Namun pengambilan dan keberkesanan pada setiap ibu adalah berbeza. Ada yang hanya mengambil 2 biji sehari telah mempercepatkan proses penghasilan susu sehingga mengalami bengkak susu namun tidak kurang juga yang memerlukan 4 atau 6 biji sehari bagi membantu badan stimulate untuk menghasilkan susu dengan lebih cepat. Ianya bergantung kepada keperluan badan si ibu.Turut membantu perkumuhan (lebih lawas)dan membuang angin dalam badan...secara automatik kesan baik pd bayi..susah nak kena kembung.
Bagi yang tidak menyusukan bayi, Alfalfa yang dikenali sebagai raja tumbuh2an ini mempunyai banyak khasiat kesihatan. Ianya dikatakan banyak membantu meningkatkan kelancaran proses perkumuhan dan bagus untuk buah pinggang. Ianya juga adalah dalam kategori fiber dan mengenyangkan. Pengambilan Alfalfa memerlukan pengambilan air yang seimbang dengan pengambilan kuantiti alfalfa. The more we take the more we have to drink. Walaupun alfalfa dikenali sebagai tumbuhan yang kaya dengan micro nutrient namun ia tidak mempunyai sukatan khas yang memenuhi keperluan badan kita.


Maka si ibu punya pilihan iaitu
1. Hanya memastikan susu terhasil dengan banyak tanpa mengira kepentingan kesihatan di si ibu itu sendiri
Si ibu hanya concern on quantity....

ATAU

2. Mengambil vitamin yang seimbang dengan keperluan ibu supaya ceria dan bertenaga disamping menghasilkan susu dengan lebih baik dan  mengkayakan nutrisi dalam susuibu. Si ibu concern on quality and later thought about quantity.


Jika masih ada yang bertanya, do i need supplement? Jawapannya terletak pada diri kita kerana hanya kita sahaja yang tahu our own life style.
Mungkin ada orang kata dia tak perlu sebab belakang rumahnya adalah kebun sayur-sayuran, ada kebun buah-buahan yang bersih dari semburan racun, ada reban ternak ayam dan itik maka tak makan ayam injectdan dapat makan telur ayam kampung bila-bila masa...so tak perlu supplement memang betul :)


Entry yang berkaitan :

Entry yang mungkin boleh buat anda gembira:






Salam sayang dari ibu

Khamis, 11 November 2010

THE BEST WAY TO PREDICT THE FUTURE IS TO CREATE IT!

November 11, 2010 0 Comments

 Setiap wanita yang bakal bergelar ibu seharusnya bersedia untuk menerima cabaran dalam mempunyai cahayamata(saat mengandung), menyusukan anak, mendidik serta membesarkan anaknya.

Inilah pengorbanan besar seorang ibu dan kerana inilah ibu mendapat keutamaan di sisi Islam.

Menjaga kesihatan dan sanggup mengeluarkan belanja untuk membeli supplement juga adalah satu pengorbanan. Minggu ni sahaja alhamdulillah, ramai kawan-kawan ibu termasuklah kawan-kawan cyber (termasuklah kalian dan penghantar email )  yang membeli fullpack...terima kasih. First timer kenal Shaklee pun ada yang terus membeli fullpack. Ini kerana fullpack memang murah. Boleh makan untuk 4 bulan hanya dengan harga RM231...memang murah. Mungkin lepas ni ibu tak perlu pack trial pack sebab kesedaran sudah timbul... pelaburan ke atas kesihatan yang amat berbaloi. Bertambah gembira makcik-makcik ibu yang sebelum ini pengguna tegar ***** pun dah mengakui Shaklee adalah vitamin yang bagus, kesan yang baik dan paling penting AFFORDABLE!!!!

Bayangkan jika beli fullpack, belanja sebulan untuk supplement rendah.... sebab itu sesiapa yang nak minta ibu packkan trial pack ibu akan maklumkan dulu Shaklee fullpack ni MURAH dan sangat BERBALOI!!! Tapi ye la, kekawan ibu bukan semua kerja cetak duit bergaji hebat. Masih ingat salah seorang kawan ibu yang bekerja sebagai pekerja kilang. Gaji pun cukup makan jek, dan dia meminta ibu pack kan kecik-kecik (loose) untuk dia cuba sebab nak beli sebotol pun tak berkemampuan takut belanja lain terjejas.

Mungkin kini dah ramai yang berkemampuan dan sedar kepentingan vitamin.

Lebih hebat, kalian yang beli fullpack berpeluang untuk memenangi hadiah ini tajaan ibu dan auntie Chery!!!



Semua penyertaan yang betul layak mendapat cabutan pada 4 Disember ini. Pasti ramai yang berdebar menanti keputusan. Bagi yang tidak dapat hadir, kami akan maklumkan melalui email dan sms, kos penghantaran hadiah akan ditanggung oleh pemenang. Siapa yang bakal memiliki Best Water ini sudah pasti untung berganda! Sebab dapat kehidupan yang lebih baik dengan penjagaan makanan yang seimbang disamping dapat hadiah PERCUMA!


 Bagi yang ingin mengenali Shaklee dengan lebih dekat, dan melihat sendiri manfaat pengambilan supplement...marilah datang beramai-ramai dan daftarkan diri anda di BORANG PENDAFTARAN .

Tarikh : 4 Disember 2010
Tempat : Scriptory Box, Wisma Bling Lustre, Tmn Meranti Jaya, Puchong.
Masa : 2 – 5.30 petang
Yuran : RM70 seorang & RM 120 untuk pasangan.
Tarikh tutup pendaftaran 25 November 2010


Ada perkara menarik yang ramai tidak tahu dan pastinya ada FREEGIFT untuk anda yang mendaftar.       Ada ESP dan performance drink untuk kalian minum petang tu :) insyaAllah!!!


Jangan tunggu lagi!!!

THE BEST WAY TO PREDICT THE FUTURE IS TO CREATE IT!





Salam sayang dari ibu



Panik seketika!!!

November 11, 2010 3 Comments



Salam pagi yang indah...seronoknya dapat melihat matahari sekali lagi pagi ini. Alhamdulillah. Seronok dapat menulis dengan hati yang tenang.


Namun ada kejadian yang buat ibu panik bagi ini!!!

Jam 5.30 pagi tadi Nasa bangun kejutkan ibu kerana mahu minum. Semasa ibu di dapur, Nasa menjerit meminta sesuatu.

Terdetik dalam hati ibu, alamak entah-entah tertinggal kat Mc Donald sebab semalam memang terjatuh semasa lunch kat sana.

Ibu cuba tenangkan diri dan buat -buat tenang. Abah terus mencari seluruh rumah!!! Abah capai kunci rumah dan terus keluar membuka kereta. Masih hampa.

Habislah. Jenuh pulak nak pegi beli. Bukan senang nak dapat.

Ibu nak solat subuh pada mulanya pun jadi tak keruan tapi terdengar satu suara bisikan di telinga ibu....
"Kalau ianya rezeki Nasa, ia tetap ada walaupun mungkin tertinggal semalam di mc Donald". Bisikan suara ini membuatkan ibu tenang semula.

Namun terlintas di hati ibu untuk menjenguk di bawah bantal.....
"Hah tu diaaaaaaaa!!!!" jerit ibu.

Nasa tersenyum panjang melihat......benda itu.

Syukur sangat...dah jumpa bendai itu!!! Kalau tak jenuhlah ibu kena masukkan dalam budget 2011 untuk ke Universal Studio SECEPAT mungkin walaupun memang ianya dalam perancangan tapi bukanlah masa terdekat sebab ibu berhajat nak bawa semua anak buah untuk pergi sekali, insyaAllah.So kena kumpul duit dengan teliti.

"Ya Allah berkat pagi yang indah ini, aku mohon padaMU agar Kau sampaikanlah hajatku nak bawa seluruh anak buahku dan adik-adikku berjalan ke Universal Studio Singapore dengan ketenangan dan keselamatanMU jua. Ameen Ameen."


Buat Aiman, Aimin, Aisy, Akim, Alea, Echa dan Dina..doakan hajat Allah jadi kenyataan nak bawa kalian jalan-jalan!!!!




Salam sayang dari ibu

Rabu, 10 November 2010

Beliau mampu mendapat 20 oz sehari walaupun mengandung?

November 10, 2010 2 Comments

Ini email dari Shida, antara kenalan terawal ibu dalam dunia blog. Sampai sekarang kami kawan baik dan berkongsi cerita:

"alhamdulillah sebenarnya nak cerita pasal penyusuan Firdaus yang dah mencecah 1
tahun 3 bulan 5 hari, dulu Nabil menyusu selama 1 tahun 7 bulan ja..sbbnya masa
tu aku dah mengandungkan Firdaus 5 bulan. Walaupun mengandung aku tetap menyusu
dan mengepam macam biasa tanpa ada halangan alhamdulillah mungkin disebabkan
pemakanan aku yang baik serta amalan pengambilan supplement shaklee yang
mengikut jadual oleh N maka Nabil dapat juga menyusu walaupun aku mengandung.
Aku mula kenal shaklee masa Nabil umo 4 lebih bulan...aku mmg mencari suplemnet
yang boleh membantu aku kembali sihat sbbnya sejak bersalin anak sulong aku
selalu demam dan selsema sampaikan doktor bagi pelbagai-bagai vitamin katanya
aku ni kekurangan vitamin dan darah huhuhuhuhu tapi tak nampak plak kesannya aku
masih tak sihat somkmo sehinggalah aku jumpa N yang sangat aktif menulis
mengenai shaklee mellaui tulisan beliau lah aku bagaikan rasa perlu
mencuba..alhamdulillah berkat usaha mengamalkan vitamin-vitamin shaklee serta
doa akhirnya aku kembali sihat dan dapat menyusukan Nabil tanpa halangan,
percaya tak mula-mula stok susu Nabil hanya ada 6 botol jer..lama kelamaan
bertambah-tambah syukur sangat2. Ok balik kepada cerita Firdaus plak....setengah
ibu-ibu mungkin akan risau kalau mengandung sambil terus menyusukan anak tapi
bagi aku selagi aku menjaga pemakanan dan mengamalkan supplement yang sesuai
insyallah anak-anak akan sihat dan selamat dan yang penting ibu mesti minum air
3 liter setiap hari, jadi tiada alasan ibu-ibu tak dapat menyusukan anak-anak ye
selagi daya selagi ibu sihat dan anak-anak cergas penyusuan di masa mengandung
tidak lah membahayakan...yang penting selagi ada usaha dan doa berterusan
insyallah cita-cita ibu akan tercapai."


Beliau makan vitamin kerana kesihatan...bukan sekadar penyusuan sebab itu beliau berjaya!


Salam sayang dari ibu

Selasa, 9 November 2010

Mari Menuju Kejayaan!!!

November 09, 2010 0 Comments

Bagi sesi program ibu pada awal Disember ini, insyaAllah kami akan menyediakan sedikit makanan minum petang dan additional with ESP and Performance Drink!


Jika berminat...boleh isikan FORM INI beserta rujukan pembayaran anda!



Saya tidak suka berbicara kosong atau memberi harapan menggunung...namun mahukah anda jika saya berkongsi satu peluang yang mana...

1. Anda mampu mendapat pendapatan sampingan walau hanya tambahan RM100 sebulan ?

2. Pernahkah anda mempunyai impian untuk bercuti atau bermalam di hotel mewah untuk merehatkan minda dan sebagai penghargaan kepada diri sendiri?

3. Pernahkan anda mempunyai cita-cita untuk menjadi seorang dermawan yang mampu bersedekah tanpa rasa terkilan duit akan berkurang?

4. Pernahkah anda impikan untuk bercuti membawa anak-anak makan angin walau hanya ke Singapura, Universal Studio?


Jika anda menjawab ya bagi kebanyakan soalan di atas...maka anda mempunyai keinginan untuk memajukan diri anda. Walau bagaimanapun, ianya akan diperolehi jika anda mengikut sunnah nabi iaitu berniaga. Memang ramai yang menjawab...."oh tak nak, sebab saya tak pandai berniaga". Hakikatnya mana ada bayi yang terus berlari sebelum ia berjalan?


Salah seorang lagi kenalan ibu yang berjaya adalah Arnieh, dan apa kata beliau?

"Satu lagi ialah sejak pembedahan inilah yang membuka hati saya (dengan izin Allah SWT) untuk menjadi ahli Shaklee seterusnya sebagai distributor Shaklee. Percaya atau tidak, sepanjang menjalankan jual beli Shaklee, sama ada Trial pack mahupun Full pack, saya tak sedar pun yang sebenarnya produk ini ialah produk MLM. Pendekatan Puan Norita sangat berbeza, tiada paksaan, tiada pressure, dan saya sangat happy join biz Shaklee nie. Tak perlu buat personal loan, tak perlu join perjumpaan sehingga larut malam, tak perlu risau orang yang di atas (upline) akan sentiasa berada di atas kita. Pendek kata, memang happy lah!

Of course paling happy apabila mendapat bonus setiap bulan dari Shaklee. Alhamdulillah, walaupun part time, bonus bulanan kini sangat stabil, lebih dari yang saya jangkakan ketika mula-mula menyertai Shaklee, walaupun saya hanya menjual menggunakan harga ahli di mana tiada untung runcit yang diperolehi.

Apepun, next target, 5 angka pula. Amiin!!!"

 Petikan asal .... genkimomma


Ameen Ameen Ameen!

Beliau adalah salah seorang antara puluhan blogger yang saya berikan galakkan dan sokongan untuk berjaya.


Walaupun mungkin permulaan anda hanya memperolehi puluhan ringgit pada permulaan sebagai bonus, namun tidak mustahil ianya akan berkembang. Jika;

* anda mampu mengadakan masa 2 jam sehari untuk berblog
* jika anda mempunyai lebih kurang 20 kenalan
* mendapat restu keluarga
* modal minima sekurang-kurangnya RM65 untuk menjadi ahli.


Jika anda rasakan anda mahu mengubah nasib anda sekarang kepada yang lebih baik, akan saya kongsikan dalam sesi seperti butiran di bawah:

Tarikh : 4 Disember 2010

Tempat : Scriptory Box, Wisma Bling Lustre, Tmn Meranti Jaya, Puchong.

Masa : 2 – 5.30 petang

Yuran  bagi ahli dan loyal customer saya : RM70 seorang & RM 120 untuk pasangan.

Dapatkan diskaun 10% sekiranya anda berdaftar sebelum 10 November 2010.

Anda akan menerima bahan  dan  freegift!!!

Tempat adalah terhad!




Adakah anda berminat untuk menyertai sesi tersebut?

Boleh isikan FORM INI beserta rujukan pembayaran anda!



Salam sayang dari ibu

Berbaloi Ayu beli FullPack Shaklee!!!

November 09, 2010 1 Comments

 Beliau merupakan kenalan terawal blogger ibu...Ayu. Beliau juga pernah menghantar entry untuk first time ibu buat grand contest di blog dulu-dulu. Walaupun begitu, Ayu ada menghantar email bertanyakan tentang vitamin Shaklee sejak awal kehamilannya yang kedua dan akhirnya pada dua bulan lepas jika ibu tak silap, Ayu pun mendapatkan 1 fullpack penyusuan dengan tambahan beberapa vitamin lain seperti ESP dan vitamin E.

Syukur pada Allah berkat kesabaran Ayu....mengamalkan 3 perkara ini :
1. Bayi disusukan sekerap mungkin atau sesi perahan yang sentiasa konsisten....jangan TIDAK PAM hanya kerana payudara tidak bengkak. Namun jika nak rasa payudara penuh dengan susu, amalkan makan alfalfa 6 biji sehari dan minum ESP bagi yang amalkan supplement. You can feel it! TETAPI KENA INGAT! Pastikan pam sehingga payudara kosong untuk mengelakkan BENGKAK SUSU atau clog duct.

2. Minum 3 L sehari. Cuba sediakan indicator. Macam ibu sekarang walau dah tak menyusukan Addin dan Nasa namun ibu pastikan ibu mengambil 3-4 L sehari yang disukat melalui botol. Ramai customer yang mengadu susu pekat namun susu belum banyak....kalau tak minum banyak dan tak mengepam dengan konsisten...memang takkan nampak impak yang hebat.

3. Doa yang berterusan bukan sekadar dari niat dari hati atau tadah tangan semata-mata. Perlu ada amalan yang mendekatkan diri kita denganNya. Membaca Al Waqiah setiap malam, berzikir memuji kebesaranNya. Bersedekah dan berbuat baik sesama manusia di mana di samping itu membersihkan hati dari siap wasangka terhadap ALLAH. Bila ada wasangka itu lah kekadang membuatkan rezeki kita terbantut. Kita kena yakin dengan amalan kita dengan ALLAH. Sesungguhnya ALLAH itu MAHA PEMBERI. Mintalah nescaya DIA memperkenankan.


...... hasilnya :



1. ENTRY SERONOK SANGAT!

2. ENTRY REZEKI..REZEKI..REZEKI



Credit to Ayu a.k.a Eijam's Family


Salam sayang dari ibu



Rabu, 3 November 2010

Cerita Ayu

November 03, 2010 0 Comments


Credit to Ayu.


entry kali ni ayu nak share tentang supplement yang ayu makan ketika pregnant + bf baby.Act, ayu tau supplement ni bagi sesetengah orang ia tak perlu diambil. Ini adalah kerana mereka beranggapan khasiat dari supplement itu boleh juga didapati daripada sumber pemakanan yang lain...so, ianya bergantung kepada setiap individu itu sendiri..sebab itu ayu kata ianya sangat SUBJEKTIF..ada orang boleh menerima dan ada juga tidak boleh menerima..so, TEPUK DADA TANYALAH SELERA..kalau rasa ingin mencuba, tak salah sebab ianya bukan untuk orang lain, untuk kesihatan diri juga..

Sememangnya, sebelum ni ayu memang pernah dengar produk ini, sebab MIL ayu sendiri pernah makan vitamin dari produk shaklee ni iaitu vit C dan juga kalsium magnesium.. Disebabkan ketika mengandung anak kedua dulu, ayu sangat2 la letih...mana nak layan hariz lagi yang ketika tu sangat2 la merengek2 (atau dalam kata lain manja giler) dengan kerja nya lagi, kerja rumah tu boleh la juga on off seketika ...

Kebetulan masa tu ayu tengah mencari nak pakai set bersalin apa ketika dalam pantang nanti.. malas nak pakai set amway, (dulu masa hariz mmg pakai yang ini), sebab nak bancuh2 tu, alahai nampak comot laaa..

So, ayu banyak bertanya kepada forumer2 di SI.com mengenai set bersalin apa yang diaorg pakai..n sambil2 tu boleh juga baca testimonial diaorg...sehingga lah satu ketika ayu telah diperkenalkan dengan KAK N @nnorita78 mengenai produk SHAKLEE..masa tu, ayu ada 2 pilihan antara AGEL atau SHAKLEE..

At last, ayu beli juga produk shaklee...masa tu bulan puasa, ayu pergi rumah kak N ngan hariz..sbb ayu ni jenis kalau nak beli brg2 yg ratus2 ni better la pergi jumpa sendiri kan...kita pun rasa confident la sikit nak membeli ni..masa tu kak N telah memperjelaskan setiap jenis vitamin yang ayu beli dan yang sesuai untuk dimakan ketika mengandung..ada 3 jenis vitamin yang ayu beli ketika itu (masa beli dalam botol ye, mana ada trial2 pack2 ni)

1. B-complex...

FUNGSI B-COMPLEX

• Peranan Utama – membantu dalam pengeluaran Tenaga.
• Membantu memetabolismekan
- karbohidrat
- Lemak
- Protein
• Anti stress
• Mengurangkan risiko kecacatan kelahiran seperti kecacatan otak dan kecacatan saraf tunjang.
• Asid Folik, B6 dan B12 membantu merendahkan paras homosisteina dalam darah
• “B” for beauty – True beauty radiates from within.
• Perlu bagi urat saraf (essential to initiate nerve transmission).
• Membantu meninggikan sistem pertahanan badan

b complex


2. Vitamin C

Vitamin C sangat penting untuk pembentukan kolagen. Kolagen merupakan lapisan yang penting dalam menghubungkan setiap sel dalam badan kita. Tanpa kolagen yang kuat, kulit kita menjadi sensitif dan mudah tercalar serta lambat pula baiknya. Vitamin C juga penting untuk pembuluh darah...agar ianya tidak mudah rosak atau pecah. Vitamin C juga dikenali sebagai anti stress. Mereka yang senang tersentuh@sensitif, mudah merajuk , panas baran serta mood juga dikenalpasti mereka yang kurang vitamin C dalam badan mereka. Ianya juga penting untuk sistem ketahanan tubuh kita. Mereka yang mudah selsema, batuk dan demam juga dikaitkan dengan lemah antibodi maka golongan ini disarankan memastikan pengambilan vitamin C setiap hari secara konsisten.

Berapa banyak yang boleh diambil dalam sehari?

Dr. Bruce Miller menyatakan vitamin C boleh diambil sehingga 3000mg sehari dan bergantung kepada pesakit itu sendiri. Namun bagi kita yang sihat tubuh badan, memadai mengambil 500mg sehari sehingga 1000mg sehari. Cuba dapatkan vitamin C yang berlabel, sustained release atau pelepasan masa...ianya akan release sedikit demi sedikit mengikut keperluan badan. Pastikan vitamin C yang anda ambil tidak mengandungi pewarna dan perasa tambahan kerana ianya tidak mendatangkan kesan yang baik untuk tubuh maka kita membayar sesuatu yang sia2.

vitamin c

3. zinc

zinc ni merupakan mineral yang diperlukan oleh badan untuk pemuliharaan dan pertumbuhan sel badan manusia. Ianya mempunyai kaitan dengan 300 jenis enzim dalam badan untuk membantu dalam metabolisma protein, karbohidrat dan lemak. Ia merupakan mineral kedua penting selepas zat besi.

Kepentingan zink - antaranya…

1. pentng untuk sistem pertahanan badan- imune system
2. bertindak sebagai anti oksidan
3. membantu penyerapan zat/mineral yang lain seperti magnesium, kalsium dan beberapa garam mineral yang lain
4. mempercepatkan pembaikan tisu yang luka
5. membantu penghantaran oksigen dan pengambilan karbon dioksida dari tisu
6. membantu pertumbuhan tulang yang sihat
7. mengawal rasa,bau dan selera
8. terlibat secara langsung dengan sistem reproduktif manusia- kesuburan

zinc


Alhamdulillah, sejak amalkan 3 jenis vitamin ni, yang ketara perubahan ayu ialah ayu tidak lah begitu penat ketika mengandung di akhir2 hujung kehamilan..start makan vitamin ni ketika mengandung 8 bulan...still lagi boleh melakukan kerja2 rumah + berSHOPPING..semestinya ayu memang KAKI JALAN..

Kemudian, pada hari yang bersejarah iaitu pada 10/10/09 jam 12.07 tgh malam, ayu dah selamat bersalin...ayu sempat bf danial tak sampai sejam selepas dia dilahirkan..seingat ayu, lepas je doc tu jahit2 terus ayu minta untuk bf danial..en suami la yang banyak membantu.. walaupun ketika tu masih terasa bius epidural + rasa mengantuk sangat2, tapi kuatkan niat untuk bf danial juga. Masuk wad pukul 2 pagi....alhamdulillah, ayu tak rasa penat sangat sedangkan seharian sebelum tu ayu memang tak boleh nak tidur ...excited je lebih.. dari pukul 2 pagi hingga la ke pukul 8 pagi memang tidak dapat tidur lena kerana danial memang dah ada signal2 nak menyusu..ayu kerapkan bf juga walaupun ayu sendiri tau ketika tu memang susu memang tidak ada lagi..

Hari ke 3 sudah ada banyak susu sehinggalah ketika balik ke kampung untuk berpantang, semasa sessi berurut, kakak yg dtg mengurut tu pun kata, tak yah dah susah2 nak urutkan ayu utk mmperbanyakkan susu..

minggu ke 2 ayu bersalin, ayu pun call balik kak N n tanya lagi pada dia, apa lagi jenis2 vitamin yg boleh ayu makan utk menyusukan danial...kak N dah suggest ayu 3 jenis lagi vitamin..... Antaranya...

ALFAFA

alfafa


1. Alfalfa merupakan RAJA SEGALA TUMBUHAN. Ia mempunyai sistem akar yang panjang – 20 hingga 30 kaki

2. Merupakan ramuan :
• Medical benefits of herb – dikenali sejak berzaman lagi

3. Makanan paling lengkap membekalkan :
• 15 mineral
• 10 vitamin
• 8 enzim
• Fiber (saponin)

4. Sumber yang terkaya dengan klorofil

5. Merupakan sumber mikronutrion yang paling kaya – membuatkan system badan berjalan lancar

RAHSIA ALFALFA

1. Ibu yang menyusu anak – merangsang pengeluaran susu

2. Terkenal untuk merawat 3A :
• Arthritis
• Asthma
• Allergy

3. Berkhasiat untuk membantu masalah :
• Colon disorder (penyakit usus)
• Kencing manis
• Ulcer
• Melawaskan usus
• Fluid retention (sembab)
• Kurang selera
• Buah pinggang

4. Mengandungi 8 enzim yang boleh membantu masalah :
• Penghazaman
• Flatulence
• Abdominal discomfort dikalangan orang dewasa
• Pencernaan

5. Terkaya dengan klorofil yang dapat membantu masalah
• Gastric
• Eczema (penyakit kulit)
• Anemia
• Sembelit
• Kurang bau badan,nafas, dan foot odor

6. Promotes pituitary gland function

7. Alkalize’s the body and detorities the body especially the liver

PERFORMANCE DRINK

performance drink


1. Ia adalah minuman ahli sukan yang mengandungi imbangan elektrolit yang sempurna untuk membantu mencegah dehydration, seperti fungsi minuman isotonik.

2. Ia membekalkan 3 jenis karbohidrat bagi tenaga dan stamina.

3. Ia bukan milk booster, atau minuman penambah susu, sebaliknya membantu tubuh kita menjaga kestabilan bendalir agar tidak kekeringan.

3. Ia mengandungi formula karbohidrat unik Shaklee iaitu opticarb yang membekalkan tenaga serta merta. Opticarb ialah rangkaian karbohidrat yang memberikan kita tenaga berterusan tanpa menganggu kestabilan gula dalam darah.

4. Fungsinya tak sama dengan milk booster atau makanan penambah susu lain kerana ia bukan untuk menambah susu sebaliknya menjaga sistem tubuh badan kita dalam sehari berpuasa dan menyusu/mengepam.

5. Ia bukan saja untuk ibu menyusu/mengandung semasa berpuasa, tapi sesuai untuk semua, terutama yang kerja di tengah panas. Budak2 demam pun elok amik ni sebab biasa la budak2 bila dah demam tak selera makan minum. Ia boleh tolong mencegah dehydration tu.

VITA-LEA / MULTIVITAMIN

vita-lea
Vitea Lea / Multivitamin - kerana ia mengandungi ke semua jenis vitamin yang diperlukan oleh tubuh yang mana adakala kita mempunyai kekangan untuk mendapatkan dalam menu seharian. Adalah sangat bagus jika multivitamin itu dibekalkan dengan formula zat besi kerana ini sangat penting dalam pembesaran anak2 kita. Walau bagaimanapun, adalah diingatkan agar tidak mengambil multivitamin dengan minuman tenusu seperti susu kerana susu boleh menyebabkan pengurangan penyerapan zat besi secara optimum. (disarankan di ambil bersama air milo atau horlicks atau air kosong).


Sejak mengamalkan tambahan 3 lagi jenis vitamin ni (ALFAFA + PERFORMANCE DRINK + VITALEA), rasa seronok sgt..pengeluaran susu makin banyak...lagi2 ayu memang kerap direct bf dan selepas tu ayu akan pump pula.....boleh tengok jadual ayu memerah susu ketika di dalam tempoh berpantang di SINI ..

Ada sebab ayu mengumpul stok banyak2 ketika didalam pantang...boleh refer di SINI ..Yang pasti ayu hanya boleh mengatakan bila stok susu banyak, kita sendiri sudah ada keyakinan yang tinggi untuk meneruskan penyusuan susu ibu..

SUMBER RUJUKAN :
kepentingan semua vitamin ni Ayu ambil dari blog kak N

seandainya korang berminat, boleh contact dengan kak N atau rakan2 yang lain seperti Hasmah atau pun Azrina ... sekarang ni, dah ada trial pack untuk sebulan..so, korang boleh cuba dulu.....macam ayu, sekarang dah melepasi stage 1, so production pengeluaran susu pun makin stabil, jadi kadang2 tu mula la penyakit "M" melanda diri ayu....ada kala makan n ada kala tidak makan..hehe..tapi, ada satu pil ni WAJIB ayu makan setiap hari..kalau tak makan, risaunyaaaa... mmmmm...pil apakah itu????????

Salam sayang dari ibu

Selasa, 2 November 2010

Mencari pendapatan sampingan dan makan vitamin secara PERCUMA!

November 02, 2010 1 Comments


Salam bahagia dan semoga sentiasa dalam rahmat Allah jua....


Saya pasti setiap kita menyimpan impian untuk bekerja dari rumah... menjana pendapatan di samping dapat menguruskan keluarga. Tanpa perlu memikirkan kemarahan bos, makan hati dengan rakan sekerja yang kaki bodek, tugasan yang bertimbun....


Saya mengambil cuti tanpa gaji pada tahun 2007 hujung tahun dan niat asalnya hanya untuk dua tahun. Waktu itu dalam kepala saya , saya nak buat tuition di samping buat Shaklee sebagai sambil-sambilan. Masa tu saya hanya mahu fikirkan saya perlu ada duit untuk cover elaun bulanan emak dan belanja bulanan saya.


Kini selepas habis cuti dua tahun, saya meneruskan untuk cuti lagi dua tahun dan merancang untuk menghabiskan peruntukan cuti yang ada dan jika dizinkan Allah saya ingin berhenti dan meneruskan apa yang sedang saya lakukan sekarang.


Dulu saya tak percaya melalui pendapatan sampingan di rumah kita boleh mendapat pendapatan di luar jangkauan ...tetapi setelah saya laluinya, memang benar. Kita boleh dapat lebih hebat dari apa yang kita sangkakan....walaupun adakala seperti mustahil. Saya pernah menikmati pendapatan melebihi pendapatan makan gaji saya.


Konvensional business, kita perlu tahu dan belajar buat demo, buat parti macam parti tupperware, ajak orang datang dan tengok demo. Inilah saya lakukan dulu. Namun hasilnya tidak sehebat mana.... penat pun ya juga.


Kini saya dah menemui cara yang lebih cepat dan relevan untuk zaman ini. Lebih hebat lagi jika mendapat restu suami dan sokongannya...pendapatan boleh berlipat kali ganda.


Dalam session yang akan dibuat pada 4 Disember ini akan saya dedahkan rahsia bagaimana saya menikmati pendapatan yang berkali  ganda dari pendapatan seorang guru.

Bukan sekadar makan vitamin secara percuma malah kami sudah menikmati apa yang sebelum ini MUSTAHIL buat kami yang makan gaji.


Ada orang menjana pendapatan dengan pelbagai cara...namun bagi saya sebagai seorang surirumah sepenuh masa buat masa ini apa yang sedang saya lakukan sangat berbaloi....dan saya ingin kongsikan dengan anda diluar sana dengan lebih terperinci dan semoga apa yang kami visual kan nanti membuka minda kita untuk mendapat kehidupan yang lebih hebat.

Bagi anda diluar sana yang juga sedang mencari pendapatan sampingan, dialu-alukan untuk menyertai program tersebut bersama saya dan keluarga Euphoria saya.

Tarikh : 4 Disember 2010
Tempat : Scriptory Box, Tingkat 1, Wisma Bling Lustre, Tmn Meranti Jaya, Puchong
Masa : 2.00 petang hingga 5 petang.
Bayaran : RM70/ orang or RM120/berpasangan. (Khas untuk semua downline dan loyal customernShaklee saya)
Bayaran untuk bukan ahli RM100 perseorangan.
Tempat adalah TERHAD iaitu 50 orang sahaja!

Bayaran boleh dibuat kepada saya melalui MBB 101048786368. Norita Mohd Idris dan emailkan bukti.


Discount : 10% jika bayaran dibuat sebelum 10 November 2010.

Harga selepas diskaun: Ahli RM63 seorang atau RM108 berpasangan




Emailkan kepada addinnasa@gmail.com untuk menyertai program ini!




Sila daftar awal untuk memastikan anda mendapat tempat!


Jika anda bukan ahli Shaklee, boleh mendaftar menjadi member Shaklee dengan saya untuk mendapat harga ahli.




Salam sayang dari ibu



Mahu mencuba vitamin Shaklee?

November 02, 2010 0 Comments



1. Adakah Shaklee ini Halal?

Jawapan : Halal.

2. Mengapa urin saya bertukar menjadi kekuningan selepas mengambil vitamin?

Jawapan: Ianya adalah kesan pengambilan B complex, vitamin ini adalah vitamin larut air.

3. Mengapa susu saya bertukar kuning kehijauan?

Jawapan: Ia adalah kesan pengambilan B complex, vitamin ini adalah vitamin larut air.

4. Adakah trial pack masih ada untuk saya cuba?

Jawapan: Ianya sentiasa ada , di sediakan dengan harga yang berpatutan. Bagi pertama kali mencuba, adalah digalakkan membeli trial pack terlebih dahulu.

5. Saya mengalami pening-pening selepas mengambil vitamin ini, mengapa? Adakah tidak serasi?

Jawapan: Pengambilan vitamin memerlukan pengambilan air yang TIDAK kurang dari 2 liter. Ini kerana ia perlu agar vitamin dapat disalurkan ke seluruh tubuh dengan lancar. Rasa pening berlaku biasanya berpunca dari less water intake. Satu lagi adalah kerana, jika individu itu adalah pertama kali mengambil supplement, maka tubuh memerlukan 1-3 hari untuk menyesuaikan diri dengan zat yang diterima. (Ibaratkan seorang yang tidak punyai perabot di dalam rumahnya dan tiba-tiba datang orang menghantar perabot serta memenuhi ruang kekosongan dalam rumah, pastinya individu itu perlukan masa untuk menyesuaikan diri.). Hakikatnya keserasian memerlukan masa.

6. Saya selesa dengan vitamin Shaklee setelah mencubanya melalui trial pack. Boleh saya beli full pack dengan best price?

Jawapan: Boleh dan ianya lebih menjimatkan.

7. Saya seorang yang kurang minum air kerana malas nak ke tandas, bolehkah saya mengambil supplement ini sebab mempunyai masalah buasir.

Jawapan: Tidak saya galakkan mereka yang kurang minum air mengambil supplement, ini kerana ia tidak dapat disalurkan dengan baik ke seluruh tubuh.

8. Adakah vitamin ini membantu saya cepat sembuh dari penyakit yang saya alami?

Jawapan: Vitamin bukan dalam kumpulan ubat. Ianya sekadar supplement iaitu makanan tambahan yang mengisi ruang kekosongan dalam tubuh. Seterusnya ia membantu badan meningkatkan sistem imun dan secara langsung membantu tubuh melawan penyakit. Sekiranya penyakit yang kronik atau berlarutan maka memang memerlukan masa dan perlu mengambil antioksidan seperti ACE, Nutriferon ataupun Vivix untuk membantu meninggikan daya ketahanan tubuh. Tidak lupa doa serta tawakal pada Yang Esa.

9. Bolehkah saya membeli sendiri vitamin di mana-mana sales branch Shaklee?

Jawapan: Boleh, hanya mesej / sms saya di talian 012-8535689 untuk dapatkan harga ahli dan ID Shaklee saya 395863.

10. Adakah normal bagi anak saya, setelah pengambilan vitamin, si kecil minum sedikit dan terus lena. Berbeza dengan sebelum ini, si kecil saya akan mengamuk dan asyik berjaga mahu menyusu.

Jawapan: Ibu-ibu yang mengambil vitamin dalam diet harian selain pengambilan makanan harian yang lengkap (tidak berdiet kerana kawalan makanan akan menggangu penghasilan susu) akan mendapati susunya akan bertambah pekat dan anak akan minum sedikit sahaja serta mudah lena. Apabila ini berlaku si ibu di sarankan mengepam sebaik sahaja si kecil lena. Agar penghasilan susu dengan lebih banyak dapat dihasilkan.

11. Adakah vitamin Shaklee selamat diambil oleh ibu yang mengandung?

Jawapan: Ya boleh kerana ia adalah vitamin. Setiap ibu mengandung akan dibekalkan oleh doktor vitamin demi memastikan si ibu dan anak sihat dan selamat semasa proses kelahiran.

12. Apakah vitamin yang baik untuk diambil oleh ibu yang menyusu?

Jawapan: Secara basic saya sarankan 4 jenis iaitu Vitalea@Multivitamin, B Complex, Vitamin C dan Alfalfa. Namun seandainya mempunyai lebihan rezeki boleh mengambil ESP iaitu soya protien kerana ini membantu anak mudah kenyang dan pembesaran anak lebih lancar.

12. Mengapakah saya mudah rasa lapar setelah mengambil vitamin? Saya takut saya akan gemuk. Adakah saya mempunyai potensi untuk gemuk?

Jawapan: Pengambilan B Complex dan Multivitamin boleh membuatkan seseorang itu mudah merasa lapar. Ini kerana B Complex berfungsi membakar glukos untuk menghasilkan tenaga. Rasa lapar itu adalah salah satu body sign yang bermaksud tubuh memerlukan gula untuk ditukarkan kepada tenaga.

Makanan yang dimakan akan ditukar segera kepada tenaga, itu sebabnya mengapa mereka yang mengambil B Complex akan sentiasa rasa bertenaga. Walaubagaimanapun ada sesetengah individu tidak dapat mengawal nafsu makannya.Ini yang boleh menyebabkan ketidakseimbangan berat badan dengan ketinggian seseorang. Pastikan anda mengambil 3 meal sehari dengan masa yang teratur dan jika terasa lapar di antara waktu tersebut, cubalah makan buah-buahan atau makanan yang kaya dengan serat supaya tidak mudah mengalami kegemukkan.

Salam sayang dari ibu


Baru bergelar ibu!

November 02, 2010 0 Comments

 Buat tatapan wanita yang baru bergelar ibu serta mereka yang bakal menjadi ibu.....

Penghasilan Susuibu

Payudara adalah kelenjar yang terdiri dari jaringan ikatan dan lemak yang menyokong dan melindungi kawasan-kawasan pengeluaran susu dari payudara. Susu ini dihasilkan dalam kumpulan kecil sel yang disebut alveolus. Susu bergerak ke bawah saluran ke puting.

Kejayaan pemberian ASI tidak ada hubungannya dengan saiz payudara atau puting. saiz payudara adalah sifat yang diturunkan dan ditentukan oleh jumlah sel-sel lemak yang anda miliki. Payudara akan membesar dengan kehamilan dan menyusui. Penyusuan adalah proses tawaran dan permintaan. Oleh kerana itu, semakin banyak/kerap anda menyusu@ mengepam, lebih banyak susu yang dihasilkan!





Kolostrum


Kolostrum, susu awal yang dibuat oleh payudara si ibu, biasanya ini hadir selepas bulan kelima atau keenam dari kehamilan. Setelah bayi anda lahir, kolostrum hadir dalam jumlah kecil bagi tiga hari pertama sesuai dengan saiz kecil perut bayi anda. Kebanyakan bayi tidak perlu nutrisi tambahan selama waktu ini. Mulailah menyusui secepat mungkin setelah melahirkan. Menyusui sekurang-kurangnya 8 hingga 12 kali pada 24 jam sehingga bayi anda menerima ini susu berharga. Kolostrum dan susu matang direka untuk memenuhi keperluan khusus bayi yang baru lahir. Kolostrum mempunyai warna kuning, kental dalam konsistensi, dan tinggi protein dan rendah lemak dan gula. Kandungan protein adalah tiga kali lebih tinggi dari susu matang, kerana kaya dengan antibodi yang  disalurkan dari si ibu. Antibodi ini melindungi bayi  dan ia bertindak sebagai laxative, membantu bayi membuang najis pertama yang dikenali sebagai mekonium.
 

Lagi info tentang susuibu

Susuibu akan mengalami perubahan dan peningkatan jumlah sekitar 48 sampai 72 jam selepas melahirkan anak. Perlu masa yang lebih lama bergantung pada masa anda mula menyusui dan seberapa kerap bayi disusukan. Perubahan dalam kuantiti susu berlaku sedikit lebih awal jika terdapat sesi perahan sebelumnya.

    
* Foremilk
      
Ketika pertama kali mulai menyusui, susu pertama bayi menerima disebut foremilk. Susu ini nipis dan cair dengan seakan-akan biru muda. Foremilk mengandungi sebahagian besar air yang diperlukan untuk menghilangkan rasa dahaga bayi.


    
* Hind-Milk
      
Hind-milk dilepaskan selepas beberapa minit menyusui. Susu ini serupa dalam tekstur krim dan mempunyai konsentrasi tertinggi lemak. Hind milk ini mempunyai kesan relaksasi pada bayi anda. Hind-milk membantu bayi anda merasa puas dan menaikkan berat badan bayi. Susukan bayi anda sehingga anda melihat pada wajahnya, seakan-akan mengantuk dan kekenyangan.





Salam sayang dari ibu

Menyusu badan ketika hamil.

November 02, 2010 0 Comments

Credit to Hasmah

Salam..
Ada sedikit informasi yang ingin saya kongsikan di sini...sumber dari Ratuhati.com..Sama ada ibu yang mengandung boleh atau tidak menyusukan bayi..

Anda mungkin mengambil keputusan untuk meneruskan penyusuan susu badan semasa mengandung tetapi beberapa perkara perlu anda ambil kira...

* Anda perlu kalori dan khasiat tambahan jika anda menyusu semasa hamil. Minta nasihat pakar pemakanan atau pakar kesihatan untuk panduan pemakanan.

* Kebiasaannya ibu menjadi lebih penat. Dapatkan rehat secukupnya. Anda boleh melelapkan mata dengan berbaring ketika menyusukan anak anda.

* Puting anda mungkin lebih sensitif semasa hamil. Pastikan lekapan bayi anda adalah betul. Bernafas dalam-dalam dapat mengurangkan sedikit kesakitan.

* Anak anda tidak akan 'mencuri' kolostrum dan lain-lain khasiat daripada adiknya yang masih dalam perut jika dia menyusu, kerana badan anda tahu yang mana yang perlu didahulukan.

* Susu badan anda mungkin akan berkurangan semasa usia kandungan 4 bulan dan rasanya juga mungkin berlainan. Semasa ini penghasilan kolostrum mungkin telah bermula. Anak anda mungkin akan berhenti sendiri menyusu badan semasa umur ini.

* Jika anak anda yang sedang menyusu berusia kurang daripada setahun perhatikan pertambahan berat badannya. Minta nasihat pakar kanak-kanak tentang perkembangan berat badannya. Anda mungkin perlu menambah susu formula selain daripada makanan pelengkap yang diambilnya.

* Jika anda tidak berhajat untuk menyusukan anak anda selepas bayi dalam perut lahir ('tandem nursing'), maka anda perlu membuat perancangan untuk menyapihnya semasa hamil ini. Jika anda ingin menyapihnya selepas kelahiran bayi baru, mungkin dia akan merasa terganggu emosi. Cara yang biasa diamalkan, "jangan tawarkan, tetapi jangan menolak jika dia nak".

Dalam Islam pula, tiada halangan untuk ibu hamil menyusukan anaknya:

Terdapat hadis di dalam soheh Muslim di mana Rasulullah s.a.w. bersabda; “Aku pada mulanya berhasrat menegah al-Ghilah hinggalah diberitahu kepadaku bahawa orang-orang Rom dan Parsi melakukannya dan tidak ada kesan mudarat pada anak-anak mereka (maka aku tidak jadi menegahnya)” (HR Imam Muslim dari Judamah binti Wahab al-Asadiyyah r.a.).

Menurut ulamak, al-Gilah mempunyai dua maksud; (maksud pertama;) mensetubuhi isteri ketika ia sedang menyusukan anak (dibimbangi ia akan mengandung pula dan memudaratkan anak yang sedang disusui). (Maksud kedua;) seorang wanita menyusui anak ketika ia sedang hamil/mengandung.

Hasrat Nabi s.a.w. menegah perbuatan tersebut ialah kerana dibimbangi perbuatan tersebut akan memudaratkan bayi yang sedang menyusu. Menurut tabib-tabib Arab di zaman Nabi; susu wanita hamil adalah penyakit dan orang-orang Arab tidak menyukainya dan mereka akan menjauhkan anak-anak mereka darinya. Kerana itu, Nabi berhasrat melarangnya. Namun apabila Nabi mendapati orang-orang Rom dan Parsi telah biasa melakukannya dan tidak ada sebarang kesan tidak elok pada anak-anak mereka, maka baginda menarik semula hasrat baginda. Imam an-Nawawi menegaskan; “Di dalam hadis ini terdapat keharusan al-Ghilah kerana Nabi tidak menegahnya dan baginda menjelaskan sebabnya” (Lihat; Syarah Soheh Muslim, juz. 10, kitab an-Nikah, bab Jawaz al-Ghilah…)



Salam sayang dari ibu

Isnin, 1 November 2010

Becoming Successful WAHM

November 01, 2010 0 Comments

 Ibu akan menganjurkan satu program khas buat sesiapa yang berminat untuk menyertainya...

Becoming Succesful WAHM (Work At Home Mom)

Terbuka kepada semua downline Shaklee saya dan juga orang awam yang berminat.
Tempat adalah terhad.

Sila emailkan kepada saya addinnasa@gmail.com bagi yang ingin mengetahui lebih lanjut program ini.
Diskaun akan diberikan kepada mereka yang daftar awal.



Salam sayang dari ibu


Euphoria Shaklee Malaysia

Euphoria Shaklee Malaysia