Catatan

Tunjukkan catatan dari Julai, 2010

Kebahagiaan rumahtangga

Imej
Ramai ibu2 yang mempunyai masalah kedinginan bersama suami terutama semasa menyusukan anak. Ini berlaku kerana hormon prolaktin yang sangat tinggi dan penurunan hormon estrogen yang ketara. Ibu pernah melaluinya namun alhamdulillah dengan izinNya, ibu dapat mengatasinya dengan pengambilan vitamin dan supplement yang betul iaitu pengambilan vitamin E dan alfalfa.

Namun kebahagian rumahtangga bukan terletak pada keperluan seks semata-mata. Kebahagian rumahtangga terletak pada banyak aspek... saling menghormati, bertolak ansur, saling menghargai, menyayangi,memberi sokongan, kepercayaan kepada pasangan dan bantu membantu dan banyak lagi.

Walaubagaimanapun, hasil kajian seorang kaunselor yang pernah ibu kenali, keperluan rumahtangga sebenarnya terletak pada keperluan seks. Kata beliau, jika keperluan seks sebuah pasangan itu dipenuhi dengan baik, maka kehidupan lainnya akan lebih lancar.Kata beliau lagi, yang menjadi punca kepada perselisihan, pertengkaran dan perbalahan ialah kerana ke…

Sekadar perkongsian ilmu di hujung minggu

Imej
ه

KUFUR

‎Definisi kufur: Kufur secara bahasa berarti menutupi. Sedangkan menurut syara’; kufur adalah tidak beriman kepada Allah dan Rasul-Nya baik dengan mendustakannya atau tidak mendustakan- nya.

Kufur secara garis besar dibagi menjadi dua jenis: Kufur besar dan Kufur kecil.

1. Kufur Besar: Kufur besar bisa mengeluarkan seseorang dari agama Islam. Kufur besar ini sendiri ada lima kategori:
a. Kufur karena mendustakan, dalilnya adalah firman Allah: “Dan siapakah yang lebih zalim daripada orang-orang yang mengada-adakan kedustaan terhadap Allah atau mendustakan yang hak tatkala yang hak itu datang kepadanya? Bukankah dalam neraka Jahannam itu ada tempat bagi orang-orang yang kafir? (QS. 29:68).
b. Kufur karena enggan dan sombong,padahal membenarkannya. . Dalilnya adalah firman Allah dalam surat al-Baqarah ayat 34.
c. Kufur karena ragu, dalilnya adalah firman Allah dalam surat al-Kahfi ayat 35-38.
d. Kufur karena berpaling, dalilnya adalah firman Allah dalam surat al- Ahqaaf ayat 3, …

Pentingnya memahami doa dalam solat

Imej
Sekadar renungan dan peringatan bersama...semoga kita lebih khusyuk.

BESARNYA makna DOA YANG KITA LUPAKAN- semasa duduk antara dua sujud

Dalam tidak sedar.

Setiap hari kita memohon didalam solat kita..tetapi sayangnya, kita hanya memohon tanpa memahami.. sekadar tersebut dibibir, tetapi tidak tersentuh dari hati kita selama ini..

Marilah kita mula menghayati ketika kita duduk di antara dua sujud semasa solat..

Dengan rendah hati nyatakanlah permohonan ampun kepada Allah

Rabbighfirli (Tuhanku, ampuni aku)

Diamlah sejenak,

buka dada dan diri kita untuk menerima ampunan dari Allah seperti membuka diri ketika merasakan hembusan angin sepoi-sepoi atau menerima curahan air hujan ketika kita masih kecil

Tetaplah membuka diri kita untuk menerima ampunan Allah

Ulangi permintaan itu beberapa kali hingga kita merasakan ketenangan Kemudian sampaikanlah permintaan kedua,

Warhamni (sayangi aku)

Diam dan tundukkanlah diri kita untuk menerima kasih-sayang Allah yang tak terhitung besarnya

Bukalah dad…

Besarnya DOA seorang ibu

Imej
Ibu kongsikan email yang ibu terima.... menarik dan ada ilmu yang tersirat.


Assalamualaikum Semua,
Last weekend nasha and Kak Has ada attend ceramah Dasyatnya Doa Seorang Ibu oleh Ustaz Abdullah Mahmud. Dia ustaz untuk angkatan tentera malaysia last time. So kat sini nak share laa info yang menarik kot2 kawan2, kakak2, makcik2,adik2 boleh guna. Agak panjang kalau malas nak baca, baca laa yang nasha tanda ****


Ibu Kita dan Kita Sebagai Ibu
q Lapangnya masa kita ada kaitan dengan keberkatan hidup kita. Kita adalah di bawah siksa Allah bilamasa ada masa untuk buat benda tak baik tapi takdak masa nak buat yang baik


q Jika kita tak pernah kecukupan duit maksudnya kita disiksa Allah


q *** Setitik air mata ibu jatuh, 10 kebajikan anak hilang so ibu2 jangan jatuh air mata ye and anak jangan bagi ibu jatuh air mata. Menangis kerana anak berjaya dan bukan sedih kerana angkara anak


q Kalau balik tengah malam, buka lampu tengok dan tatap muka ibu, sebab wajah orang tidur ak…

Kisah benar bagaimana seorang ibu mendapatkan semula hasil perahan dengan banyak.

Imej
Ini antara kenalan cyber yang ibu dah anggap macam adik sendiri... terima kasih Has kerana sudi untuk berkongsi suka duka perjalanan penyusuan Has dengan akak dan ibu2 diluar sana.

Salam, Pekaba Kak N? saya harap Kak N sentiasa sihat dan ceria2 selalu... Kak N, tujuan email ni saya layangkan buat tatapan Kak N bukanlah utk mengganggu tetapi untuk berkongsi kegembiaraan...walaupun kadang2 saya hampr putus asa tetapi kata2 semangat dari kak N membuatkan saya bangkit kembali... selepas seminggu saya kene bengkak breast dan terpaksa makan antibiotik susu saya drop...saya stress sgt mase tu tp kepala ni sentiasa set yg stress akan menyebabkan susu saya makin kurang..tetapi saya teruskan juga makan b complex dan vitamin2 lain seperti biasa...air masak 3liter sehari...doa dan zikir yang tidak putus2 saya amalkan...pesanan kak N sentiasa saya ingat dan pesanan itulah yg membuatkan saya bangkit kembali...walaupun masa yang diambil utk susu pulih kembali sediakala agak lama juga...tapi saya tabah…

Kelebihan dan Kelemahan Supplement dalam Penyusuan

Imej
Dalam dunia semuanya perlu seimbang...setiap kelebihan pasti punyai kelemahan. Mungkin ramai yang bermminat nak tahu kelebihan dan kelemahan pengambilan supplement dalam penyusuan...maka ibu akan tuliskan dalam bentuk yang ringkas, padat dan mudah difahami.

Sebelum ibu menulis dengan lebih panjang lebar, sayugia ibu ingatkan bahawa Shaklee adalah satu jenama yang telah lebih 50 tahun dalam pasaran. Produk Shaklee adalah vitamin yang khusus dan saranan pengambilan adalah berdasarkan keperluan seharian tubuh kita. Ianya khusus dan mudah difahami...sebagai contoh Vitamin C 500mg, B complex hanya vitamin B tidak seperti sesetengah produk di dalamnya ada vitamin B dan ditambah dengan vitamin lain menjadi campuran. Vitamin E Shaklee lengkap dengan Selenium tanpa perlu membeli supplement vitamin E dan Selenium yang berasingan.

Balik kepada topik arini....

Kelebihan Pengambilan Supplement dalam Penyusuan.
1. Ia membantu bandan si ibu lebih bertenaga dan ceria.

2. Ia membantu badan si ibu men…

Energizing Soy Protien, ESP

Imej
Kita adalah protein, asas kepada sel ialah protein.



TAHUKAH ANDA ?
Shaklee adalah syarikat pertama yang mewujudkan suplemen protein berasaskan kacang soya. Sebenarnya, pengasingan soya pertama yang pernah dihasilkan adalah dicipta oleh Dr. Forest C. Shaklee pada tahun 1970an. Selang beberapa tahun kemudian, beberapa ujian klinikal telah membuktikan apa yang ditemui oleh Dr. Shaklee sebelumnya iaitu protein soya merupakan sebuah blok binaan utama bagi membina kesihatan jangka panjang.

PENTINGKAH PROTEIN?
Our body need protein to grow BIG & Strong! It’s a basic material of all living cells and organ-building block of the body. Stuktur asas badan manusia adalah sel. Segala penyakit pada zaman moden ini disebabkan oleh pengumpulan sel-sel yang LEMAH & KURANG SIHAT. Keperluan protein yang mencukupi dikatakan kunci kesihatan yang optimum – protien diperlukan untuk menghasilkan hormones, enzymes, antibodies and neurotransmitter.

25% daripada badan kita berasal (diperbuat?) daripada Pr…

Entry suka-suka

Imej
Terima kasih mamatok dan ayahtok for the great birthday celebration....


dan ini adalah wajah putera2 kesayangan ibu...



Salam sayang dari ibu



Testimoni dari Wafi

Imej
Terima kasih kepada semua yang menghantar testimoni...setiap testimoni yang dihantar akan menerima hadiah saguhati dari saya.
Ini ialah email dari Wafi :

Testimoni Satu

Pada bulan June 2010, dengan izin Nya, saya telah menerima gerakan hati untuk menghubungi N bagi mendapatkan produk Shaklee (Trial pack ajelah). Hasilnya sangat mengagumkan, dengan izin Nya juga sebelum ini saya selalu tertekan untuk membuat stok frozen ebm dan dalam masa yang sama nak membekalkan kepada babysitter.



Sebelum menggunakan Shaklee (set b):

1. Stok frozen ebm : zero.

2. Kuantiti susu untuk dihantar kepada babysitter : 5oz x 5 botol



Selepas menggunakan Shaklee (set b):

1. Stok frozen ebm : tidak terkira bilangannya rasa-rasanye melebehi 30 plastik ebm storage (dalam tempoh 2minggu penggunaan set b)

2. Kuantiti susu untuk dihantar kepada babysitter : 2oz x 2 plastik ebm storage. (kadang-kadang tu tak hantar pun pada babysitter kerana, anak kite lebih suka makan nasi dari minum su…

Please redeem you gift !

Imej
Taraaaa....


Hadiah untuk offer bulan Julai bagi pembelian melebihi RM318 untuk mana2 fullpack Vitamin seperti yang ibu nyatakan dalam ENTRY ini. Model sukarelawan yang tersenyum riang menerima bag manik dari pembekal .....


Ibu baru dapat tadi...itu pun masih ada yang belum sampai. Namun ibu akan mula poskan pada minggu depan kepada semua customer ibu yang layak.
Bagi yang membeli vitamin Shaklee secara walk in di mana2 branch Shaklee dengan menggunakan ID ibu 395863 dan pembelian melebihi RM318 pada bulan Julai, boleh sms kepada ibu invoice number serta nama dan alamat. Ibu akan poskan juga hadiah ini kepada kalian jika mencukupi syarat.

Jangan tunggu lagi......

Salam sayang dari ibu




Sekadar panduan bagi yang baru mengenali...

Imej
Sabda RasuluLlah (SallaLlahu alaihi wa sallam) bermaksud "Perut itu rumah penyakit, diet (pemakanan) itu ubat yang utama" -Sahih Muslim.

Sabda RasuluLlah (SallaLlahu alaihi wa sallam) bermaksud "Rebut lima perkara sebelum lima perkara: sihat sebelum sakit, muda sebelum tua, kaya sebelum miskin, lapang sebelum sibuk dan hidup sebelum mati"

"Kesihatan itu bak mahkota di kepala orang-orang yang sihat, tidak dapat dilihat kecuali oleh orang yang sakit sahaja"

Kesihatan menjadi idaman semua insan, semua insan mengakui sihat apabila diajukan soalan kepadanya, tapi hakikatnya kesihatan bukan dilihat secara zahir tetapi ia merupakan perkara rahsia kerana kita tidak dapat menjangkakan apa yang sedang berlaku kepada tubuh badan kita sehari-harian di zaman moden ini.

Kenapa Pemakanan Tambahan

Makanan harian sepatutnya mengandungi zat-zat dan vitamin perlu untuk menjamin kesihatan tetapi malangnya kini ia terdedah kepada :
- pencemaran makanan dengan tambahan bahan …

Istiqamah dalam setiap urusan

Imej
Tergelak bila ibu terima sms yang berbunyi:

"Dah seminggu makan ubat kak N , saya belum nampak peningkatan susu cuma susu saya memang pekat"

Rasanya dah berkali ibu nyatakan makanan tambahan yang ibu kenalkan ini ialah dalam golongan VITAMIN dan bukan UBAT.

VITAMIN bertindak dengan lembut dengan sistem badan dan tidak memberi kesan yang negatif...berbanding ubat.

Memang ubat seperti Motilium atau mexolon memberi kesan yang cepat untuk peningkatan hasil susu namun perlu kita tahu ianya adalah kesan sampingan dari ubat tersebut dimana sebenarnya ubat tersebut adalah untuk menahan muntah dan yang berkaitan dengan masalah perut dan usus jika ibu tidak silap. Memang penghasilan susu akan meningkat dengan kadar segera TETAPI kesan jangka panjang yang perlu kita ketahui ialah dimana ubat2 ini akan mengganggu sistem pertahanan badan. Memang ada yang tidak banyak membaca, akan menganggap...alah bukan selalu amik sekali sekala jek, namun ubat ini memberi kesan negatif dalam jangka pa…

Perbezaan Ubat dan Bahan Berkhasiat@ Supplement

Imej
Buat makluman , ibu bukanlah doktor namun ibu membaca...jadi apa yang bakal ibu tuliskan ialah dari bahan bacaan dan pengalaman semata2...

Bagi yang bergantung dengan ubat atau ibu2 yang mengambil motilium atau sewaktu dengannya...makanlah dengan ilmu dan jangan menyesal di kemudian hari :)

Jadikanlah makanan kamu sebagai ubat dan Jangan jadikan ubat sebagai makanan.

Perbezaan Pertama

UBAT IALAH : sama sekali ganjil dengan tubuh badan. Mereka tidak menjadi sebahagian dari tisu2 kita. Tidak juga menyumbang bahan2 berkhasiat.


SUPPLEMENT : Bahan berkhasiat semuanya semulajadi dan penting kepada tubuh badan. Jika kita kurang mengambilnya, kita akan sengsara akibat kelemahan ogran berfungsi dengan baik.



Perbezaan Kedua

UBAT: ianya adalah ejen bahan kimia yang kuat yang boleh mengubah fiungsi2 secara mengganggu tindakan bahan biokimia dan proses2 enzim.

SUPPLEMENT: Membantu tindakan biokimia dan pemprosesan enzim.


Perbezaan Ketiga

UBAT: boleh menyebabkan kesan sampingan , kebanyakan boleh kek…

Hanya kita yang tahu jawapannya?

Imej
Biasakah mendengar komen-komen/penyataan berikut:

1st Saya pernah mengambil vitamin, TAPI saya kini saya sangat sibuk

2nd Saya berkerja kuat hingga lewat waktu, pasti kadang-kadang saya terlupa nak makan

97% rakyat Malaysia tidak mengambil makan seimbang. Masalah ini bermula seawal waktu minuman pagi. Atau yang lebih tepat saya tak sempat ambil sarapan pagi pun.
Mengapa terdedah pada risiko?

Cuba ambil ujian berikut :

1. Adakah anda minum 3 gelas susu rendah lemak setiap hari? Ya/ Tidak

2. Adakah anda makan High fiber(serat) setiap hari? Ya/Tidak

3. Adakah anda makan ikan sekurang-kurang 2 kali dalam seminggu? Ya/ Tidak

4. Adakah anda makan 4 hidangan sayuran hujau /kuning /merah setiap hari?  Ya/ Tidak

5. Adakah anda makan 2 hidangan buah-buahan setiap hari? Ya /Tidak

6. Adakah anda mengawal makanan manis dan berlemak? Ya/ Tidak

7. Adakah anda mengekalkan berat badan yang sesuai tanpa berdiet? Ya/ Tidak


Jika jawapan “ Tidak” kepada mana-mana soalan berkenaan, anda dikhuatiri mem…

Bagaimana nak buat minuman ESP yang SEDAP?

Imej
Kami sekeluarga sebenarnya sangat biasa minum ESP dibancuh dengan meal shake untuk dapat rasa kenyang. Tetapi baru2 ini abah dengan kreatifnya membancuh Tropicana Twister dengan ESP...abah buat pula dengan air sejuk, fuhhhh memang sedap sampai Addin dan Nasa memanggil air aiskrim. So sekarang kalau Nasa tak nak makan , dia akan buka peti sejuk minta ibu buatkan air aiskrim untuknya....wah sekarang sudah kena consume 2 canister satu bulan. Tapi demi anak dan kesihatan, tak mengapa sayang. Bagi ibu duit boleh cari tapi kesihatan perlu mendapat keutamaan.
Bagi yang tidak gemar dengan rasa protien...cubalah menu ini. Sudah pasti kalian akan meminatinya. percayalah!



ESP Shaklee...

Kenapa Tropicana twister menjadi pilihan? Sebab ianya mempunyai serat dan sedap apabila diminum!

Cara bancuhan:

1. Tuangkan setengah cawan air dengan Tripocana Twister .
2. Tambahkan air kosong @ air masak biasa di dalamnya cawan tadi.
3. Masukkan 1 sudu besar ESP ke dalam cawan tadi. Nikmatilah air oren yang sa…

Renungan.

Imej
Sekadar renungan bersama.

Lima Jenis Racun dan Lima Penawarnya .... 1. Dunia itu racun,zuhud itu ubatnya.
2. Harta itu racun,zakat itu ubatnya.
3. Perkataan yang sia-sia itu racun,zikir itu ubatnya.
4. Seluruh umur itu racun,taat itu ubatnya.
5. Seluruh tahun itu racun,Ramadhan itu ubatnya.



Kubur Setiap Hari Menyeru Manusia Sebanyak Lima (5) Kali ..
1. Aku rumah yang terpencil,maka kamu akan senang dengan selalu membaca Al-Quran.
2. Aku rumah yang gelap,maka terangilah aku dengan selalu solat malam.
3. Aku rumah penuh dengan tanah dan debu,bawalah amal soleh yang menjadi hamparan.
4. Aku rumah ular berbisa,maka bawalah amalan Bismillah sebagai penawar .
5. Aku rumah pertanyaan Munkar dan Nakir,maka banyaklah bacaan
'Laa ilahaillallah, Muhammadar Rasulullah', supaya kamu dapat jawapan kepadanya.



Ada 4 di pandang sebagai ibu ', iaitu :
1. Ibu dari segala UBAT adalah SEDIKIT MAKAN .
2. Ibu dari segala ADAB adalah SEDIKIT BERBICARA.
3. Ibu dari segala IBADAT adalah TAKUT BUAT DOS…

Mengapa perlu ada fikiran yang positif dalam kehidupan seharian?

Imej
Ibu kenal insan ni lama dah...ibu tahu beliau seorang yang bagus dalam amalan agamanya. Jadi ibu berkongsilah mana yang baik...dan sms yang ibu terima dari beliau membuatkan ibu tersenyum:

"Sesungguhnya Allah sentiasa bersama dengan sangkaan hamba2Nya"
Bermaksud...kita perlu bersangka baik dengan Allah setiap masa. Bila kita ragu2 bermaksud kita tidak yakin dengan Allah.

Benarlah kata mak ibu selama ini, fikir yang baik akan datang yang baik jua.

Samalah dengan menyusu anak. Kena fikir yang baik dan positif. Baru berhasil. Jika ragu2 dan tidak yakinlah yang selalu menjadikan ibu itu berjaya separuh jalan.

Bagaimana untuk melahirkan keyakinan? Solat pada waktunya, membanyakkan solat sunat seperti dhuha dan tahajud serta zikir2 nama Allah yang indah2 belaka.

Inilah sebenarnya makanan hati...usaha mendekatkan diri dengan pencipta. Namun malangnya hari ini orang kita sibuk berkejar2 atas urusan dunia. Sebab itu seseorang pernah memberitahu ibu bahawa dugaan atau ujian itu adalah…

Bila dah terbiasa dalam zon selesa

Imej
Bila abah turun laut...ibu mulalah rasa sayu...mengada-ngada terutama bila pergi jalan, ibu kena drive. Tapi apa pilihan yang ada...takkan nak suruh abah duduk rumah sepanjang masa, rumah kereta agaknya siapa nak tanggung? Hahahaha.

Anak bujang dua orang ni, adakala memang pandai amik hati. Bila mereka dah mula sepahkan satu bakul mainan, nanti mereka kutip balik. Jangan kena angin monsun...puas panggil, barulah datang nak mengemas tapi muka mak ai....

Terkejar2 urusan ibu bila abah tiada di sisi. Namun ia buat ibu berani dan berdikari. Mujurlah sekarang Nasa dah besar....tapi sebab buat masa ni Nasa merupakan anak bongsu jadi sure la manjanya lerlebih2. Ibu masih perlu dokong Nasa bila berjalan dalam shopping complex. Nasib baik berat sekadar 15KG sahaja....

Bagi yang menghantar email sebagai tanda sokongan kepada blog ini, jutaan terima kasih diucapkan. Bagi yang membuat pesanan, ibu akan uruskan secepat mungkin insyAllah manakala bagi yang menghantar email pertanyaan, ibu akan cuba…

Mengaji dan Mengkaji

Imej
Al-Insyiqaq (Terbelah)25 ayat - Makkiyah

Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang
ORANG-ORANG MUKMIN MENERIMA CATATAN AMALNYA DI SEBELAH KANAN DAN AKAN MENERIMA PEMERIKSAAN YANG MUDAH
Ayat 1-9


1 Apabila langit terbelah, 2 dan patuh kepada Tuhannya, dan sudah semestinya langit itu patuh, 3 dan apabila bumi diratakan, 4 dan memuntahkan apa yang ada di dalamnya dan menjadi kosong, 5 dan patuh kepada Tuhannya, dan sudah semestinya bumi itu patuh, (pada waktu itu manusia akan mengetahui akibat perbuatannya). 6 Hai manusia, sesungguhnya kamu telah bekerja dengan sungguh-sungguh menuju Tuhanmu, maka pasti kamu akan menemui-Nya. 7 Adapun orang yang diberikan kitabnya dari sebelah kanannya, 8 maka dia akan diperiksa dengan pemeriksaan yang mudah, 9 dan dia akan kembali kepada kaumnya (yang sama-sama beriman) dengan gembira.


ORANG-ORANG DURHAKA MENERIMA CATATAN AMALNYA DARI BELAKANG DAN AKAN DIMASUKKAN KE DALAM NERAKA
Ayat 10-15


10 Adapun orang yang diberikan kitabnya dari…

Bezanya susuibu apabila consume supplement?

Imej
Entry ini ibu ambil dari web auntie Arnie yang Addin dan Nasa jumpa di KK dulu...hehehe.
 Bagi mereka yang ingin melihat perbezaan susuibu sebelum dan selepas mengambil supplement...can see the different?

Kali pertama mencuba Vitamin dari Shaklee, ialah ketika saya sedang menyusukan baby Hannah secara ekslusif 6 bulan pertamanya. Maka, semestinya saya telah memilih set supplements untuk ibu menyusu yakni vitamin asas (B-complex dan Vitamin C), beserta ESP.
Sebenarnya, kak N telah menawarkan tambahan Omega (Fish Oil) kepada set tersebut, agar dapat tambah kandungan DHA dalam susu ibu, beserta membantu kurangkan kolesterol dalam badan ibu. Namun, di sebabkan kekangan bajet, saya hanya ambil 3 supplements sahaja.
* Supplements asas untuk ibu menyusu *
Testimonial peribadi Genki Momma :
(1) Susu badan & susu perahan.
Setelah 3 hari mencubanya, saya dapati warna susu bertambah pekat. Tidak keterlaluan jika saya katakan warnanya kekuningan seakan-akan warna kolostrum. Kepekat…

Perlukah bayar zakat jika dah bayar cukai pendapatan?

Imej
"Jah, kalau kita dah bayar income tax, zakat nak kena bayar ke?" ...tanya Che Mah kepada Che Jah.
"Entahlah ek, aku rasa tak perlu sebab dah bayar income tax kan...." jawab Che Jah dengan yakin.
"hmm kalau ko dah kata gitu, aku ikut jek la..." jawab Che Mah lagi. Dalam hatinya terdetik, selamat duit aku.
Tapi hidup Che Jah dan Che Mah banyak persamaan. Banyak jek gaji dalam statement tetapi hakikatnya mereka dua ni selalu mengalami masalah yang hampir sama. Duit habis sebab anak selalu sakit walhal si ank tu menyusu badan, susu perahan mudah basi tak tahu kenapa,masalah rumahtangga siang malam dan bak kata masalah selalu bertimpa.
Apakah agaknya yang membuatkan mereka ini mengalami masalah sedemikian?
Jawapannya ialah kita TETAP perlu membayar zakat walaupun kita sudah membayar cukai pendapatan. Secara umumnya, membayar cukai pendapatan adalah menunaikan hak kita kepada negara. Bagaimanapun sebagai seorang muslim, membayar zakat adalah wajib dan sebagai menuna…

Tripple Gem bagus semasa berpuasa?

Imej
Ramai yang bertanya tentang tripple gem. Bagi yang baru membaca blog ini, biar ibu maklumkan bahawa tripple gem terdiri daripada Energizing Soy Protien ( singkatannya ESP), Meal Shake (singkatannya MS)dan Performance Drink (singkatannya PD).

Apakah kebaikan Tripple Gem?
Ianya didatangkan dalam bentuk serbuk. Performance drink digalakkan disimpan di dalam fridge supaya ia tidak mudah keras.
Tripple gem boleh diambil dan sangat disarankan kepada mereka yang tidak suka pengambilan vitamin dalam bentuk pil atau kapsul.Tiada masalah jika seorang pengguna tegar supplement hendak menukar cara pengambilan supplement  kepada bentuk serbuk@ cecair yang lebih mudah untuk ditelan.

Kelebihan tripple gem ialah mudah telan dan lebih mudah diserap oleh badan kerana sifatnya yang bersifat cecair selepas dibancuh dengan air. Ia dapat membantu menambahkan keperluan air yang diperlukan oleh tubuh manusia.

Bagaimana sukatan pengambilan Tripple Gem dan berapa lama ia boleh bertahan? Ibu mengesyorkan …