Ahad, 31 Januari 2010

Open for Pre- Booking

Januari 31, 2010 1 Comments
Salam sejahtera dan salam perpaduan buat semua yang mengenali ibu dan AddinNasa.

Bermula pada 8 February 2010 sehingga 25 February 2010, ibu akan menyediakan trial pack Special  Edition yang mengandungi tambahan kalsium untuk 10 hari percubaan (bersamaan dengan 40tabs Ostematrix) dengan harga HANYA RM100 termasuk pengeposan.


Ianya di sertakan bersama container yang sangat menarik dan berwarna warni. Namun ini disediakan dalam kuantiti  yang sangat terhad. Ibu hanya menyediakan 30 trial pack Special Edition ini sempena February ini...dan ibu menerima pre-booking bagi mereka yang ingin merasa perbezaan Ostematrix Shaklee. Bagi mereka yang berminat untuk mendapatkan set ini bolehlah email kepada ibu di addinnasa@gmail.com atau hubungi ibu di talian 012-853-5689.



Tawaran hanya berlangsung pada 8 February 2010 sehingga 25 February 2010.

Salam sayang dari ibu


Jumaat, 29 Januari 2010

Syukurlah dah tahu punca

Januari 29, 2010 2 Comments
 Dua tiga hari sebelum abah pulang ke rumah air paip di sinki dapur menjadi terlalu perlahan.... sangat perlahan sehingga ibu perlukan lebih masa untuk membasuh walau hanya dua tiga pinggan mangkuk. Puas ibu memikirkan punca namun tidak ibu ketahui mengapa ianya terjadi. Sehinggalah abah pulang ke rumah pada hari Rabu lalu.

Abah cuba memastikan pam air berfungsi dengan baik...ya, ia masih berfungsi dengan baik. Abah cuba pula melihat deras air yang keluar dari paip2 lain di dalam rumah, tiada menunjukkan sebarang masalah. Hmm..agak2nya di manakah punca sehingga menyebabkan air paip di sinki dapur menjadi begitu perlahan?

Setelah berfikir sejenak, abah cuba menanggalkan kepala yang menyambungkan filter best water dengan kepala paip. Air kelihatan keluar dengan deras tanpa sebarang gangguan. Abah terus membersihkan kepala penapis air... dan hasilnya?
Rupanya2 terdapat banyak batuan karat @ sulfur yang tersangkut di kepala penapis Best Water.
Di atas jaringan halus  itu terdapat banyak karat2 kecil yang di dapati berada di dalam air yang melalui paip rumah kita. Mujurlah menggunakan penapis air.

Namun ibu cuba bertanya dengan abah, bukankah kita menggunakan penapis, tetapi mengapakah karat2 itu tidak berada di dalam catridge? Mengapakah ia berada di atas jaringan penapis di bahagian kepala penapis?

Abah menjawab dengan tenang dan yakin sekali...

"Cik Yang, penapis air kita kan menggunakan pemisah, sama ada kita mahu menggunakan air biasa ataupun air yang di tapis. Bukankah setiap kali kita minum kita akan menggunakan kod biru iaitu air tapisan yang sedia untuk di minum manakala air basuhan pinggan mangkuk kita menggunakan kod hitam iaitu paip air biasa yang tidak ditapis? Apabila kiya menggunakan kod hitam maka air yang mengalir tidak melalui penapis dalaman atau kata lainnya catridge, jadi karat itu akan tersangkut pada jaringan halus di kepala penapis."

Hehehehe ibu tersenyum... benarlah kata abah. Ibu tidak menyedari bahawa air yang keluar dari penapis air Best Water jika ianya untuk membasuh pinggan mangkuk ibu akan menggunakan kod hitam iaitu air paip biasa tanpa di tapis. Alhamdulillah kerana penapis air shaklee iaitu Best Water ini mempunyai jariangan halus di kepalanya untuk menghalang karat terus mengalir sama bersama air paip yang digunakan untuk membuat basuhan.

Syukurlah kini ibu dah tahu punca mengapa air slow sebelum abah balik. Terima kasih abah.

Salam sayang dari ibu




Isnin, 25 Januari 2010

Jika saya tak makan vitamin....apa akan jadi?

Januari 25, 2010 3 Comments
 Ada antara teman2 ibu yang bertanya, apakah akan jadi jika kita tidak makan vitamin... Sebenarnya tiada apa2 akan terjadi jika kita tidak mengambil vitamin dalam diet seharian  SEANDAINYA kita boleh mendapatkan zat vitamin dari sumber asli. Sebagai contoh, kita boleh pastikan kita minum 4-8 gelas susu sehari bagi ibu yang telah melahirkan anak serta yang menyusukan anak bagi keperluan kalsium kepada tubuh kita. Pastikan juga kita mengambil makanan yang lengkap untuk makan tengahari dan makan malam, sebagai contoh dalam menu tengahari kita mengambil nasi, sayur sawi, ikan goreng, kerang atau ketam manakala makan malam salad, buah2an yang banyak, ayam goreng, telur ayam dan sedikit daging. Hakikatnya mampukah kita mendapatkan menu sebegini seharian? Dengan ekonomi yang sedikit genting pastinya kita juga akan mencatu makan tengahari terutama yang terpaksa membeli....Jika ini berlaku, bolehkah kita pastikan kita mengambil makanan yang seimbang? Bagi mendapatkan 12 jenis vitamin dan 7 jenis galian , ada pendapat yang mengatakan kita perlu makan dalam 40 hidangan untuk melengkapkan ke semua keperluan zat vitamin. Mampukah kita?

Ibu ada seorang teman yang bangga selama hidupnya tidak mengambil hatta sebiji vitamin... nak dijadikan cerita baru2 ini beliau jatuh dan tulangnya retak, doktor juga menjelaskan bahawa tulangnya reput dan kemungkinan untuk teman ibu ini mendapat osteoporosis sangat tinggi. Beliau terkedu sungguh kerana tidak menyangka begitu besarnya peranan vitamin terutama pada ibu yang menyusukan anaknya.

Mengapa orang dulu2 boleh menyusukan anak mereka anpa perlu pengambilan vitamin? Siapa kata? Klinik kerajaan sendiri akan mengesyorkan agar ibu2 yang mengandung dan menyusukan anak mengambil vitamin yang utama iaitu multivitamin dan asid folik. Ini dikhuatiri si ibu akan kekurangan darah dan akhirnya mendapat penyakit anemia atau sebagainya. Namun tidak dinafikan orang dulu2 menyusukan anak dengan kurang ilmu pengetahuan... tidak tahu kepentingan vitamin tetapi mereka ini menjaga apa yang dimakan, mereka pastikan mereka mengambil makanan yang dapat membantu membina darah seperti limpa, hati lembu, kerang, kupang. Kita hari ini telah banyak didedahkan agar kurangkan mengambil makanan organ dalaman maka dengan ini pastinya terdapat sedikit kekangan untuk mendapatkan makanan yang membantu menguatkan si ibu.

Ibu akui ibu banyak bergantung dengan vitamin kerana

1. Ibu takut mengidap kolesterol tinggi jika makan telur lebih 3 biiji seminggu....walau ibu tahu kuning telur itu mengandungi banyak vitamin B.

2. Ibu takut gemuk jika minum susu lebih dari 4 gelas kerana sumber tenusu diketahui kaya dengan lemak...tiada istilah low fat milk pun sebenarnya.

3. Ibu tidak mampu untuk membeli oren berbakul2 sehari terutama untuk pastikan keperluan minimum 500mg vit c tercapai.

4. Menu harian ibu tidak pernah lengkap maka untuk dapatkan 12 vit dan 7 galian adalah mustahil

5. Ibu selalu tidur kurang dari 6 jam maka sudah pasti banyak vitamin b dalam badan ibu musnah dan ini pastinya perlu diganti dengan segera agar mood ibu tidak swing dan ibu tidak terus letih.

Jadi ibu memilih untuk mengambil vitamin bagi melengkapkan keperluan tubuh badan ibu.

Ternyata ramai yang merasakan dirinya tua apabila melebihi usia 30 tahun dan ibu sangat terharu apabila mereka yang pernah berjumpa dengan ibu mengatakan muka ibu seperti mereka yang berusia 25 tahun, masyaAllah. Betullah kata pakar kulit, jika tubuh kita cukup vitamin C maka kolagen yang terbentuk juga akan memastikan kulit kita sentiasa nampak muda, masyaAllah.


Salam sayang dari ibu


Sabtu, 23 Januari 2010

Kaki yang berlubang dah beransur baik...

Januari 23, 2010 2 Comments
Alhamdulillah pagi ini ibu diizinkan bertemu dengan ustaz Mus di kedai makan Ikwan yang dahulunya dikenali sebagai kedai makan Mukmin.Memandangkan ibu pun memang berhajat hendak membeli roti canai pagi ini maka ibu sempatlah menyapa Ust. Mus yang kebetulan sedang membungkus roti canai untuk mereka yang tapau.
Ust Mus mengatakan kakinya yang berlubang dah beransur baik, alhamdulillah. Kandungan gula dalam darahnya yang dahulu bacaannnya 20 dan ke atas tapi kini dan semakin berkurang kepada 11...alhamdulillah. Berita ini menggembirakan ibu dan abah kerana kami berdua yang mencadangkan Ust Mus mencuba Shaklee sebagai rawatan untuk mengubat kakinya yang berlubang itu. Terima kaish juga buat teman sekerja ibu iaitu Cikgu Mohd Yusuf yang memperkenalkan Ust Mus kepada abah dan ibu, semoga usahanya berhasil dan diberkati.

Semoga usaha Ust Mus diberkati Allah hendaknya.

Salam sayang dari ibu


Khamis, 21 Januari 2010

Masih setia?

Januari 21, 2010 0 Comments
 Ramai teman2 baru ibu apabila hendak mencuba produk Shaklee mereka akan bertanya berapa lama ibu dengan Shaklee, dan pastinya mereka terdiam seketika apabila ibu mengatakan ibu telah lama iaitu hampir 10 tahun. Memang ada teman yang lebih lama dari ibu dan kini sudahpun bertukar kepada produk baru dan yang claim  bahawa produk baru itu lebih hebat... adakah benar produk itu hebat atau skim biz nya yang hebat? Mungkin benar produknya hebat namun dengan harga yang mahal sudah pasti susah untuk dikongsikan...mungkin boleh pada peringkat awal tapi pasti tidak tahan lama...

Benarlah kata arwah abah ibu, hati ini Allah yang pegang, namun setiap hari ibu berdoa agar ibu tetap dengan Shaklee selagi produk ini baik dan dapat dikongsikan dengan semua yang ibu kenali. Ibu masih meneruskan mengepek trial pack kerana inilah cara yang dapat ibu bantu teman2 yang dalam golongan sederhana dengan ibu. Nak beli produk2 yang claim bagus dan hebat mahal sangat sedangkan banyak lagi keperluan wang untuk digunakan.

Bagi ibu Shaklee adalah dalam kumpulan moderate, tidak terlalu mahal dan tidak terlalu murah, setanding dengan kualitinya dan seiring dengan teguhnya syarikatnya yang telah berada lebih 50 tahun dalam pasaran. Ramai kawan yang mengajak ibu join syarikat lain yang kononnya menjana pendapatan RM10k dalam masa 3 bulan  tapi bukan itu yang ibu cari hakikatnya ibu mencari teman yang berkongsi banyak perkara bukan duit dan produk semata2. Berpegang dengan prinsip, biar untung sedikit tetapi berterusan daripada untung besar tapi hanya sementara...



Salam sayang dari ibu


Rabu, 20 Januari 2010

Boleh bayar ansuran?

Januari 20, 2010 0 Comments

 Menarik betul ulasan auntie Along dengan best water iaitu penapis air Shaklee...tidak kurang juga ulasan dari auntie Arnieh. Sebenarnya ramai teman2 ibu termasuk ibu sangat berpuashati dengan penapis air Shaklee. Terutama dengan harga tawaran sekarang yang sangat hebat iaitu cuma RM1499 dan ditambah free delivery.
Ada beberapa orang yang bertanya sama ada bolehkah membuat bayaran ansuran? Jawapannya boleh seandainya kita mempunyai kredit kad Maybank, dengan bayaran serendah RM125 sebulan selama 1 tahun sahaja. Bagaimana jika kita tidak mempunyai kredit kad? Jangan risau, ibu akan membantu jika kalian berminat nak membeli penapis air Shaklee ini dengan membuat bayaran ansuran. Emailkan ibu secara persendirian dan ibu akan memaklumkan perkara selebihnya...insyaAllah ibu akan cuba membantu.

Salam sayang dari ibu

Isnin, 18 Januari 2010

Off topic?

Januari 18, 2010 0 Comments
Wahai teman2 ibu sekalian, bagi yang baru mengenali ibu sukacita ibu nak maklumkan bahawa ibu ini bukanlah seorang pakar laktasi, hehehe. Ramai yang mesej ibu bertanya tentang pemakanan seimbang ibu yang menyusu, bagaimana nak dapatkan weight yang ideal bagi si comel, dan tidak kurang yang meminta pendapat mengenai masalah peribadi. Ibu setakat ini tiada masalah untuk memberi konsultasi mengikut kemampuan ibu...

Cuma ibu nak bagi tahu, janganlah ingat jika telefon ibu kita hanya mesti bersembang dengan pemakanan semata2...tiada istilah OFF TOPIC dalam kamus ibu. We can share anything so that mommies diluar sana boleh mengurangkan rasa tekanan yang dilalui. Bagi yang dah lama mengenali saya mereka tahu mereka boleh berkongsi apa jua...

Ibu juga bukan seorang pakar psikologi namun melalui bicara ym mahupun suara seseorang ibu boleh meneka isihatinya, sama ada dia tenang ataupun gundah gulana. Ibu juga suka berkongsi dengan ilmu2 kerohanian yang ibu belajar dari buku...kerana sesungguhnya ilmu2 ini yang sangat penting apabila kita dilanda ujianNya.

Benarlah kata orang, sharing is caring. Ibu doakan semua teman2 yang ibu kenali dan yang mengenali ibu walau hanya di alam cyber, ukhwah yang terjalin akan lebih diberkati. Amin.


Oh ya, sebelum ibu terlupa, bagi mommies yang ingin membeli trial pack dan membuat pembayaran melalui interbank giro transfer, sila sertakan bersama ref no buat rujukan rekod ibu ya. Sekian, harap maklum.

Salam sayang dari ibu

Ahad, 17 Januari 2010

Di sebalik cerita TITANIC

Januari 17, 2010 2 Comments
 Semasa ibu berada tahun ke dua pengajian di UM, ibu rajin mengkuti kelas bimbingan Shaklee yang berlangsung di Wangsa Maju...kebanyakannya ia berkaitan dengan product knowledge dan diakhiri dengan strategi pemasaran. Selalunya ibu dan Cik Faiz(roomate ibu) lebih tertarik dengan product knowledge kerana inilah yang akan membantu seseorang itu berdisiplin dalam pengambilan vitamin.

Namun ada sesuatu yang membuatkan ibu tertarik dan ini membuatkan ibu teringat sehingga kini dan ibu ingin berkongsi dengan semua teman ibu yang lain. Cerita Titanic:

Titanic, sebuah kapal penumpang yang menjadi harapan ramai, pernah di anggap sebagai kapal paling selamat di dunia. Badan kapal itu sepanjang 850 kaki dengan 14 buah kompartmen kedap air. Ia mampu menampung berat sebanyak 46,000 tan. Tiada siapa menyangka ia boleh karam. Kapal Titanic dianggap sangat kukuh dan mampu menghadapi apa jua keadaan di lautan. Namun, kapal itu telah tenggelam, karam di dasar laut bersama-sama kapten dan 1,513 penumpang yang malang. Peristiwa kapal Titanic memberi pengajaran tentang perlunya perubahan dalam organisasi, pendekatan perjuangan, hatta kepada pegangan orang perseorangan. 


Apa yang pernah dibicarakan oleh salah seorang penceramah pada malam itu dimana beliau cuba mengupas bagaimana perkara yang sama boleh berlaku seandainya seseorang individu itu hanya bergantung dengan 1 pendapatan. Benar juga katanya, rata2 orang kita bergantung dengan satu pendapatan dan apabila terdesak barulah cuba mencari alternatif mencari pendapatan tambahan...walhal apa salahnya kita menyediakan safety life boat yang cukup walaupun mungkin keperluannya belum tahu lagi.  Bak kata pepatah Melayu, sediakan payung sebelum hujan.

Mengapa sebenarnya ibu suka berkongsi dengan teman2 mengenai kebaikan Shaklee?
Pada mulanya ibu hanya berkongsi dengan keluarga ibu dan saudara mara yang terdekat, maklumlah kita hanya student sahaja waktu itu. Dalam waktu yang sama, teman2 rapat ibu juga mula consume Shaklee walaupun hanya sebotol dua sahaja. Tiada niat langsung nak buat secara bersungguh2...tapi ibu terkejut sebab dengan hanya memberi kawan2 membeli dengan harga ahli dan tanpa downline ibu diberi cek tunai. Bermula dengan RM30 pada bulan pertama, RM100 lebih bulan ketiga sehinggalah RM1000 lebih pada bulan keenam. Siapa tak seronok sebab dengan duit itu bermakna ibu tidak perlu bergantung dengan duit pinjaman pelajaran.

Memang sukar nak percaya sebab ibu hanya rajin bercerita kebaikan produk dengan teman2 dan ini telah membantu ibu mengurangkan bebanan emak ibu yang waktu itu hanya bekerja di kilang bagi menyara kami 7 beradik.Lama kelamaan ianya berkembang dan sehingga kini. Ibu hanya membuat secara sambilan dan alhamdulillah ianya membuahkan hasil. Ibu hanya memperuntukkan beberapa jam sehari bagi berkongsi dan adakala jika terlalu sibuk tidak dapat juga ibu berkongsi dengan teman2.

Oleh kerana ini juga ibu suka menyediakan beberapa hadiah dan special gift bagi mereka yang sanggup membeli vitamin dengan harga ahli dari ibu....tidak salah kita berkongsi pendapatan agar itu membawa lebih keberkatan. Sekurang2nya apabila mempunyai pendapatan kedua kita mampu berkongsi dengan lebih ramai teman serta golongan yang memerlukan contohnya anak2 yatim dan fakir miskin.

Namun apa yang berlaku hari ini membuatkan ibu rasa sedih dengan sikap segelintir manusia yang suka dengan jalan mudah...nak cepat kaya. Tidak sabar dan tamak. Jika ini berlaku maka kesenangan dan keberkatan itu tidak lama hatta tidak wujud sekalipun. Sebab itu kata arwah abah ibu, konsep bangsa Cha berniaga sangat patut dipuji iaitu biar untung sedikit namun berpanjangan. Banyak sama dikongsi agar agar hidup dapat berbudi.



 Salam sayang dari ibu


Rabu, 13 Januari 2010

Menangis????

Januari 13, 2010 2 Comments


Minggu ni adalah minggu kedua persekolahan Addin dan Nasa...Rutin yang masih sama, perlu hantar abang Addin dahulu, then hantar Nasa dibelakang rumah sahaja. Jam 9 ke sekolah abang Addin menemaninya makan sewaktu rehat sehingga jam 10 lebih kurang. Kemudian ibu akan balik ke rumah memasak, membasuh baju dan meng update semua order harian. Jam 11.30 jemput putera muda, Nasa. Kemudian keluar semula untuk menjemput putera sulung ibu, abang Addin. Wah..masa berlalu sangat cepat. Letih? Fuhhh boleh tahan. Ibu rasa jika tak makan vitamin sure ibu nampak tua ,kekekekeke.

Abang Addin mempunyai karektor yang sangat lembut, mudah terasa dan sensitif. Maka ke sekolah, ibu akan pastikan abang Addin tenang dan gembira. Namun dia masih cengeng...iaitu mudah menangis tatkala ibu melambai untuk menandakan ibu akan pulang sebentar. Bila waktu ibu datang menjemput masa pulang, hebatnya abang Addin bukan kepalang, dialah hero....


Nasa pula.. ibu menghantar Nasa ke sekolah agar dia mempunyai aktiviti walau untuk seketika. Sudah masuk 2 minggu bersekolah, Nasa masih lagi menangis dan menjerit2 mencari ibu. Kesian betul. Ikut hati dan naluri keibuan ibu, sebenarnya ibu tak sampai hati tapi abah kata jangan turutkan perasaan. Nasa tidak pernah berenggang dengan ibu selama ini, maka manjanya mak ai...rasanya terlebih2. Walaupun begitu, ibu tahu Nasa happy ke sekolah kerana dia mula pandai speaking di rumah. Jika dia tidak mahu sesuatu Nasa akan berkata " No, i say No!" Dengan tegas sekali. Antara sentence yang Nasa boleh sebut dengan sendiri...

1. What are you doing? ... ianya akan keluar dari mulut Nasa jika kami menelefon ayahtok, mamatok ataupun emak ibu iaitu atok. Namun yang kelakarnya bila ditanya soalan yang sama kepada Nasa, tahu apa yang dijabwabnya? Aca(Nasa) busy....lawak la anak ibu ni.

2. Where are you? Nasa akan selalu keluarkan perkataan ini apabila dia mencari abah...walhal abah hanya ke toilet sahaja.


3. No, i say No.... ni tentunya apabila kita memberi sesuatu yang dia tidak mahu atau tidak suka.

Yang pasti kedua2 anak ibu ini senang sangat menangis...walhal bukannya lama pun ke sekolah. Hmmm nasiblah ibu ni cuti boleh jaga kalian, jika ibu kerja pasti bibik pun pening kepala dengan ragam kalian.

Salam sayang dari ibu



Isnin, 11 Januari 2010

Hadiah lagi?

Januari 11, 2010 3 Comments
Sempena CONTEST ibu yang latest ini ...so inilah hadiah sebanyak 20 set yang ibu sediakan. Satu set berharga RM80. So, do grab it now!



Dua pasang T-shirt yang boleh dikongsi bersama suami tercinta dan container lock&lock bagi mengisi makanan si comel tersayang.

Salam sayang dari ibu



Selasa, 5 Januari 2010

Hari raya atau Krismas?

Januari 05, 2010 2 Comments


Bersemangat nak ke sekolah...gambar jam 6.45 am.

 
Handsome tak?

 
Akan abah dan ibu kenang tarikh keramat 4 Januari 2010 kerana inilah tarikh mulanya Addin menapak ke sekolah kebangsaan sebagai pelajar tahun 1. Seronok bukan kepalang kerana anak dah mula pakai pakaian seragam ke sekolah. Buat masa ini Addin ditempatkan dalam kelas 1 A, namun selepas menduduki ujian barulah diketahui kelas mana yang Addin layak duduk nanti. Ada soalan cepu emas dari cikgu Addin semalam... ibu mengandaikan soalan ini adalah untuk mengetahui sama ada murid itu beragama Islam atau bukan. Ini kerana rata2 penduduk Sabah dan Sarawak terdiri dari banyak kaum pribumi.
Cikgu perempuan itu mencuit bahu Addin dan bertanya... Hari Raya atau Krismas? Dengan selamba Addin menjawab..."Krismas". Huhuhuhu..semasa Addin menceritakan semula , ibu terkejut namun ibu menjelaskan kepada Addin sepatutnya Addin menjawab Hari Raya kerana itulah perayaan yang kita sambut. Namun menjadi tanda tanya ibu... Adakah rupa Addin yang handsome itu menjadikan cikgunya confuse? Hmmmm....

Nasa pula 1st day ke play school... 1 jam dia menjerit...Ibu, ibu, ibu. Namun atas kebijaksanaan cikgunya Nasa berhenti menangis dan mula seronok berkawan.
Satu hari telah berlalu.....alhamdulillah.


Gambar sebaik sahaja pulang dari sekolah....
Salam sayang dari ibu



Sabtu, 2 Januari 2010

Pengambilan kalsium boleh buat sembelit?

Januari 02, 2010 0 Comments
 Ada yang bertanya, benarkah pengambilan kalsium boleh membuatkan kita menjadi sembelit? Jawapannya ya. Oleh kerana itulah pengambilan kalsium perlu bersama unsur magnesium kerana ini akan mencegah sembelit dan Kalsium Shaklee atau nama khasnya ialah Ostematrix terdiri dari kalsium dan magnesium. Kalsium sitrat yang terkandung di dalam ostematrix  adalah bersifat lebih mudah diserap , lebih mudah dicerna dan berkemungkinan rendah untuk menyebabkan sembelit dan sendawa berbanding dengan kalsium karbonat. Ia juga mempunyai risiko yang lebih rendah untuk menyumbang kepada pembentukan karang ginjal.


Petikan dari wikipedia. Credit to Wikipedia

Keluaran tenusu dan kalsium

Susu, yogurt, keju dan lain keluaran tenusu merupakan sumber utama kalsium dan juga diperkuatkan dengan vitamin D. Kalsium adalah mineral yang paling berlimpah dalam tubuh badan, akan tetapi juga merupakan satu daripada mineral yang paling berkemungkinan tidak dibekalkan dengan mencukupi dalam pemakanan manusia.

Tulang dan gigi yang sihat

Kalsium adalah penting bagi pertumbuhan normal dan penjagaan tulang dan gigi, dan keperluan kalsium haruslah dikecapi sepanjang hayat. Keperluan adalah paling tinggi semasa peringkat pertumbuhan, seperti peringkat kanak-kanak, semasa mengandung dan semasa penyusuan bayi. Kekurangan kalsium pada jangka masa panjang boleh mengakibatkan osteoporosis, di mana tulang semakin merosot dan peningkatan risiko retak/patah tulang. Keperluan kalsium boleh dicapai dengan memakan atau meminum sekurang-kurangnya 3 ke 4 sajian keluaran tenusu setiap hari.
Sesetengah keluaran tenusu, seperti keju keras dan susu lengkap, mengandungi kandungan lemak tepu yang agak banyak, yang boleh menyumbang kepada penyakit kardiovaskular. Oleh sebab itu, diet yang melibatkan keluaran tenusu rendah lemak haruslah diambil kira. Beraneka jenis keju rendah lemak yang dihasilkan daripada susu separa skim, seperti mozzarella, ricotta, keju kotej boleh dipilih.
Untuk orang yang mempunyai intolerans atau alah kepada keluaran tenusu, pengganti seperti susu soya biasanya mengandungi kalsium yang dicampur dalamnya.



Salam sayang dari ibu


Jumaat, 1 Januari 2010

Selamat datang 2010

Januari 01, 2010 0 Comments
Selamat tahun baru ibu ucapkan buat semua teman2 ibu...moga kedatangan 2010 membawa banyak rahmat dan kasih sayang Allah buat kita semua dan seluruh keluarga. Buangkan yang keruh dan ambil yang jernih. Lihatlah sesuatu itu dengan kebaikan maka yang datang itu adalah yang baik2 jua. Doa ibu buat semua...

YA ALLAH BERIKANLAH KEJAYAAN KEPADA MEREKA YANG BERUSAHA, 
BERIKANLAH PETUNJUK KEPADA MEREKA YANG MEMERLUKAN, 
BERIKAN KEBENARAN KEPADA MEREKA YANG INGIN MENGETAHUI DAN
DENGAN RAHMATMU JANGANLAH KAU AMBIL SEMULA ATAS SEGALA NIKMAT YANG TELAH  ENGKAU BERIKAN. AMIN.

Salam sayang dari ibu


Euphoria Shaklee Malaysia

Euphoria Shaklee Malaysia