Catatan

Tunjukkan catatan dari Jun, 2010

Persediaan sebelum puasa?

Imej
Salam ukhwah buat semua yang sudi singgah ke blog ibu hari ini dan semoga kalian semua sentiasa ceria dan bahagia selalu bersama keluarga tercinta.

Apa yang bakal ibu coretkan adalah bagaimana supplement membantu ibu2 yang sedang menyusukan anak sambil menyediakan stok untuk penyusuan sepanjang menghadapi bulan puasa nanti. Tidak salah mencuba demi kebaikan bersama...

Persediaan fizikal.

Untuk berpuasa dan menyusukan anak, si ibu perlulah mempunyai kesihatan yang optimum. Bagaimana nak menghasilkan susu dengan baik dalam keadaan sakit? Maka penjagaan makanan sangat penting. Sebelum berpuasa pastikan si emak jangan sesekali skip makan. Ambil meal seimbang dan jika mampu dapatkan supplement bagi membantu badan si emak mendapat semua keperluan vitamin yang tidak dapat dipenuhi melalui makanan yang diambil tadi. Pengambilan air juga sangat penting demi memastikan si ibu tidak dehydrate.

* Pengambilan supplement yang disyorkan bagi persediaan menghadapi bulan puasa ialah  ESP- membantu peng…

Buat apa makan kalau aku sihat?

Imej
Ini adalah pendapat kak Nadiah secara peribadi yang sangat menarik perhatian ibu:

Sebenarnya, sepertimana apa yg berlegar di minda kak ngah begitu juga lah soalan yang selalu bermain dalam fikiran ummi...BUAT APA MAKAN VITAMIN @ UBAT SEDANGKAN AKU SIHAT???Betul tak selalu ayat ini ada dlm pemikiran hampir semua org...dann..malangnya kerana ayat di atas lah maka kita sering lupa untuk spend sedikit bajet untuk memastikan kesihatan kita sentiasa konsisten..bukan lah ummi ingin melawan takdir...tetapi istilah "mencegah lbh baik daripada mengubati" sangat sesuai pada zaman siber ini...Perkara kedua yang selalu terbenam dlm fikiran setiap org juga ialah "KALAU SAKIT, APA SUSAH...JUMPA JE DOKTOR...DAPAT UBAT"...Memang benar, tapi pernahkah kita terfikir ubat hospital kebiasaannya kandungannya pasti mengandungi chemical yang tinggi untuk memastikan keberkesanannya dlm jangka masa cepat tetapi apakah kesannya jika di ambil berterusan???Dan lebih buruk lagi sekiranya ianya …

Pentingnya amalan murah rezeki

Imej
Adakah situasi ini pernah terjadi pada anda?

"Oh kecewanya aku ,semua susu dalam fridge semuanya basi sebab black out masa aku tinggalkan rumah."

Dalam bahasa yang penuh berkhemah dapat kita katakan...tiada rezeki si anak.

Namun pada saat ini hati si ibu remuk berkecai kerana usahanya selama ini menjadi sia2....
Bagi yang kuat dan kental semangatnya....ia akan memulakan semula usaha pengumpulan dari sifar.

Bagi yang lemah semangat pula...niatnya menyusukan anak terhenti setakat di situ sahaja. Letih katanya untuk mulakan semula.

Sama juga dengan ibu2 yang mempunyai masalah pengeluaran susuibu...itu juga berkaitan dengan rezeki.
Jika mengikut arwah abah dulu...inilah pentingnya amalan2 baik kita dengan tuhan seperti mengaji, berzikir dan bersedekah. Inilah amalan2 sunat yang digalakkan kita jadikan amalan seharian agar rezeki itu sentiasa diberkati.

Dugaan yang dilalui si emak tadi ni adalah sebagai tanda peringatan agar kita lebih mengingatiNya. Mungkin kita terlalu menguta…

Revolusi terbaru Shaklee

Imej
Dalam ibu sibuk menulis , menjawab email tidak kurang juga update order vitamin termasuklah Vivix, satu revolusi terbaru Shaklee. Harga? Memang mahal tapi siapa jua yang dah mencuba akan mengatakan harganya sangat berbaloi dengan kebaikannya.
Baru2 ini ada seorang yang menelefon ibu dan berkongsi kebaikan Shaklee yang telah dilalui oleh kakak iparnya...

" Kakak ipar akak nampak cantik walaupun dia lebih tua dari akak. Dahi dia licin, tiada kedutan akibat usia yang meningkat. Miracle la Vivix ni"

Ibu tanya lagi..."berapa lama dia dah makan?", jawab kakak ni kakak iparnya sudah 3 bulan mengamalkan pengambilan satu sudu teh Vivix setiap hari.

Memang benar, ibu ada satu testimoni dari luar negara...wajahnya nampak kedut pada awalnya kerana usianya mencecah 90 lebih. Tetapi selepas mengamalkan Vivix, wajah nenek ni berubah menjadi seolah2 usianya baru 50 tahun. Kulitnya kelihatan sangat cekang dan dia memang nampak sangat muda!!!

Ibu pun amik Vivix tapi ye la sebab ibu…

Hidup ini bukan untuk bersedih

Imej
Jangan bersedih! Sesungguhnya rasa sedih hanya akan membuat hati jadi kecut, wajah menjadi muram, semangat akan padam, dan harapan akan menghilang.

Jangan bersedih! Sebab kesedihan hanya membuat musuh gembira, membuat kawan bersedih, membuat orang yang mendengki senang, dan membuat hakikat yang ada berubah-ubah.

Jangan bersedih! Sesungguhnya rasa sedih sama dengan menentang qadha, dan menyesali sesuatu yang pasti, jauh dari sikap lembut, dan benci kepada nikmat.

Jangan bersedih! Sesungguhnya rasa sedih tidak akan mengembalikan sesuatu yang hilang dan semua yang telah pergi, tidak akan membangkitkan orang yang telah mati, menolak takdir dan tidak bermanfaat.

Jangan bersedih! Sesungguhnya rasa sedih itu datangnya daripada syaitan, dan kesedihan itu rasa putus asa yang menakutkan, kefakiran yang menimpa, putus asa yang berlanjutan, depresi yang harus dihadapi, dan kegagalan yang menyakitkan.

Firman Allah SWT, mafhumnya:

Bukankah Kami telah melapangkan untukmu dadamu. Dan Kami telah mengh…

Baru berkesempatan menjawab Oggix.com

Imej
Terdahulu ibu memohon kemaafan kerana lambat reply semua titipan mesej di kotak oggix....alhamdulillah hari ini baru berkesempatan.

Anyway, terima kasih buat yang sudi meninggalkan jejak dalam kotak itu.

Salam sayang dari ibu



Polisi untuk siapa?

Imej
Pernah ibu bersembang dengan abah mengenai polisi....dan apa yang ibu coretkan ini tiada kaitan dengan sesiapa atas perkaitan apa jua sekalipun, maka jangan membuat kesimpulan dengan hati yang buta. Sekadar perkongsian secara sihat untuk kita memahami apa itu polisi.

Apa itu polisi?
Polisi membawa maksud rancangan tindakan yang telah dipersetujui secara rasmi sebagai asas untuk membuat atau melaksanakan sesuatu keputusan atau dasar.
2. Dokumen yang mengandungi kontrak insurans atau syarikat.

Mengapakah polisi itu wujud? 
Secara amnya polisi itu wujud atas agenda tertentu.

Perlukah kita terikat dengan polisi?
Seandainya kita telah bersetuju dengan hati yang tenang dan fikiran yang waras maka polisi perlu dipatuhi.

Dengan ertikata lain, selagi individu itu boleh "tolerate" dengan polisi tersebut maka selagi itu ia perlu mematuhi segala asas polisi. Manusia ini akan mematuhi polisi yang ditetapkan apabila polisi itu tidak melampaui had batasan sempadan individu itu.

Sebagai con…

7 Sebab ?

Imej
Kita memerlukan lebih daripada 40 jenis zat makanan untuk kesihatan tubuh yang baik. Namun tidak terdapat sejenis makanan yang dapat membekalkan ke semua zat makanan yang diperlukan. Pilihan makanan harian kita perlu merangkumi roti dan bijrin lain, buah buahan , sayur-sayuran, produk tenusu dan maknan protein lain seperti daging, ayam, ikan dan sebagainya.

Persoalan yang kerap ditanya: Perlukah saya mengambil pemakanan tambahan sedangkan saya sentiasa mengamalkan diet yang seimbang yang mengandungi jumlah protein , karbohidrat , lemak, buah-buahan dan sayur-sayuran yang mencukupi?
Untuk mengenepikan keraguan ini, disenaraikan 7 alasan mengapa kita perlu mengambil makanan tambahan walaupun kita telah mengamalkan hidangan harian yang seimbang.

1. Sesetengah zat makanan contohnya vitamin E dengan dos yang diperolehi dari makanan tambahan memberikan kebaikan kesihatan yang lebih berkesan. Pengambilan makanan tambahan seperti vitamin C membantu mencegah ataupun melambatkan penjelmaan s…

Entry yang tidak berkaitan dengan BF

Imej
Sejak balik Muar last week ibu dah terjatuh hati la dengan sinetron yang sedang berlangsung di Astro sekarang ni...Benci Bilang Cinta. Cerita ini dilakonkan oleh Baim Wong dan Marshanda...mula2 tak minat pun bila tengok 1-2 episod kat rumah mak. Tapi hari Sabtu lepas balik ke Miri petang tu ibu tengok marathon sinetron ni dari jam 5pm sampai 8.30mlm... tak dapat tengok sampai jam 9mlm sebab nak g makan malam kat Selera Melayu kat Seberkas.

Sejak dari itu ibu mengikuti cerita bersiri ini...best dan boleh tahan menarik. Ianya sama dengan cerita Korea Princess Hours. Walaupun ibu tak pernah tahu cerita Korea ni tapi sebab atuk(mak ibu) sangat2 up to date ngan cerita bersiri maka ibu pun tahulah sikit2.

Apa yang best tentang cerita ni? Ala ianya tentang perkahwinan kontrak dan akhirnya saling jatuh cinta. Suka tengok Baim Wong bawa watak Dimas , kononnya waris tunggal keluarga kaya Keluarga Subekti. Dipadankan pula  dengan pelakon wanita yang cun iaitu Marshanda yang bawa watak Nona Wind…

Tripple Gem

Imej
Apa sebenarnya tripple gem? Tripple Gem terdiri daripada Energizing Soy protien(ESP), Meal Shake dan performance drink. Ini adalah antara salah satu pilihan bagi individu atau ibu2 yang mengandung mahupun menyusu yang tidak suka kepada supplement dalam bentuk pil. Ketiga2 ini dalam bentuk serbuk dan boleh dibancuh sekaligus ke dalam ke dalam gelas untuk satu minuman.

ESP seperti yang ibu telah terangkan dalam post2 sebelum ini dan kini telah ramai ibu yang sangat berpuashati setelah mendapatkan satu canister ESP.
Antara testimoni terbaru ialah seorang ibu kembar iaitu Noriz, memberitahu dalam mesejnya ..." Sabtu lepas pergi timbang twin. Berat  abang naik 4.2kg kepada 5.5kg . Adik dari 4.1kg kepada 5.4kg.".

 Memang benar protien membantu dalam pembesaran anak kerana protien membantu penghasilan dan pembentukan sel dalam tubuh kita.

Berbalik kepada Meal shake....ianya adalah multivitamin Shaklee dalam bentuk serbuk selain terdapat sedikit kandungan protien di dalamnya. Ia ber…

Melihat rezeki dalam konteks yang lebih luas?

Imej
Pernahkah kita terfikir bahawa:

Jemputan makan di rumah kawan atau saudaraLalu lintas yang lancarKeluarga yang bahagiamendapat cahayamataDalam kelewatan tetapi dapat sampai tempat yang di tuju  tepat masanya.mendapat pesanan barang belian (secara pos) dengan cepat.Melahirkan anak dengan tanpa banyak masalah.Teman sekerja belanja makan tengahari.Penghasilan susuibu yang berterusan walau tidak banyak.Mengandung anak tanpa banyak kesulitan (morning sickness atau alahan)Perniagaan mendapat sambutan.Perjalanan ke tempat yang dituju dengan lancar.Pergi dan pulang kerja dengan selamat.Anak selamat di pusat jagaan/taska.Anak sihat dan jarang sakit.Dapat nikmat makan dan minum dengan baik.Dapat menggunakan pancaindera dan segala nikmat kesihatan.Dapat bangkit dari tidur dengan baik.Mempunyai pekerjaan.Sebenarnya banyak lagi nikmat yang Allah berikan yang mana adakala kita terlupa ianya salah satu REZEKI. Rata2 kita melihat rezeki itu dalam bentuk DUIT semata-mata. Rezeki itu sangat luas sebena…

Cuti-cuti Malaysia

Imej
Gambar kenangan semasa di Kuala Lumpur....

 Addin sabar menunggu giliran....

Sama-sama naik...senang dan jimat, hehehe.
Berkesempatan menemui pengguna tegar Shaklee di KLCC...NorJannatul Fadilah

 Gambar kenangan Nasa dan Addin bersama Angah.
Salam sayang dari ibu


Check list untuk ibu yang mahu berjaya dalam penyusuan.

Imej
Benarlah kata orang...untuk berjaya perlu selalu muhasabah diri agar kita dapat memperbaiki diri dari yang baik kepada yang lebih baik.

Untuk menjayakan penyusuan dengan cemerlang, marilah sama2 kita muhasabah setiap perkara berikut agar kejayaan dapat dikecapi dengan penuh kemanisan:

1. Solat 5 waktu tidak diabaikan atau dilengahkan ATAU doa bagi non-muslim.

Apa kaitan solat atau doa dengan penyusuan? Sangat penting kerana solat atau doa itulah yang menghubungkan makhluk dengan pencipta. Ini juga menandakan bahawa makhluk itu sangat bergantung kepada pencipta. Dengan izinNya jualah segala nikmat dikecapi. Begitu juga dengan penyusuan, ia akan lebih manis apabila kita dekat denganNya. Segala susah senang kita , kita akan yakin bahawa Dia tidak akan menghampakan kita. Keyakinan yang kuat adalah hasil hubungan kita dengan pencipta. Susu yang keluar dari tubuh si ibu adalah atas keizinan Yang Esa jua. Solat atau doa adalah sebagai tanda kita bersyukur....janjiNya, barang siapa yang bersy…

KLCC....jumpa di sana.

Imej
Semalam ibu baru sampai ke KL...dari Muar. Puas bercuti seminggu di Muar. Dapat jumpa dua anak dara yang comel...anak Cik Iza dan anak cik Ein.



Hari ini tengahari nak jumpa Auntie Cery dan auntie Along di KLCC...lama tak jumpa. Auntie Cery nak belanja makan...best2...

Buat semua yang menghantar email...insyaAllah ibu akan cuba reply malam ini. Maaf atas kelewatan...semalam nak tidurkan dua bujang ibu, dengan ibu pun terlena. Maklumlah seharian travelling dari selatan naik ke KL.

Namun sesuatu yang ingin ibu sisipkan di sini...doa ibu buat semua ibu2 yang menyusukan anak..

"YA ALLAH, DENGAN RAHMATMU YANG MAHA PEMURAH DAN LAGI LUAS KASIH SAYANGMU....
AKU MOHON KEPADAMU, AMPUNKANLAH DOSA2 IBU YANG MENYUSUKAN ANAKNYA...LAPANGKANLAH REZEKI MEREKA SEBAGAIMANA ENGKAU MELAPANGKAN REZEKI AKU SEWAKTU MENYUSUKAN KEDUA2 ANAKKU. LANCARKAN REZEKI SUSU ANAK MEREKA SEBAGAIMANA ENGKAU MELANCARKAN REZEKI SUSU BUAT ANAK2 AKU DAHULU... SESUNGGUHNYA ENGKAU SANGAT KAYA DENGAN KASIHMU, PERKENANKANLAH DOAK…