Jumaat, 30 April 2010

Twister di Miri?

April 30, 2010 0 Comments

Inilah gambar yang ditangkap oleh kwn2 abah Addin dan Nasa....





Abah kata ia biasa terjadi di offshore.... alhamdulillah ibu dapat lihat sendiri kejadian ini berlaku.
Masya Allah unik segala ciptaanNya.

Salam sayang dari ibu

Khamis, 29 April 2010

Inilah sebenarnya Keberkatan..

April 29, 2010 1 Comments

PETIKAN : 'Nota Hati Seorang Lelaki' ( Pahrol Mohd Juoi )

Inilah cerita benar. Cerita benar seorang penulis yang Berjaya. Beginilah
kisahnya...

Entahlah apa yang selalu bermain pada fikiran ayah. Apabila saya ingin
pulang kembali ke kota , dia kerap minta duit. Seakan-akan mendesak....

" Ada duit? Minta ayah sedikit.."

Saya masih ingat waktu itu kehidupan saya terlalu sukar. Untuk mendapat
seratus ringgit di dalam poket pada satu-satu masa pun payah. Kalau balik
kampung selalunya duit yang ada hanya cukup-cukup tambang. Mujurlah, isteri
dan anak-anak saya sudah faham. Alhamdulilah mereka 'sporting' dan tidak
banyak meragam.

"Emak, ayah asyik minta duit. Bukan tak mahu bagi, tapi saya memang tak ada
duit," Bisik saya kepada emak. Emak seperti biasa, berwajah selamba, sukar
ditembak reaksinya.

" Bagilah beberapa yang ada," cadang emak pendek.

"Takkan 5 ringgit?"

Emak mengganguk.

Saya rasa bersalah untuk memberi ayah wang sebanyak itu. Apalah yang boleh
dibeli dengan wang 5 ringgit....Tapi kerana tidak mahu menghampakan harapa
ayah dan ikutkan cadangan emak, saya gagahi juga memberinya.

Ayah selalunya tersenyum menerima pemberian saya. Tetapi yang mengejutkan
ialah apabila kami sekeluarga berada dalam perut bas dalam perjalanan pulang
ke kota . Di kocek anak saya sudah terselit wang sepuluh ringgit. Siapa yang
bagi kalau bukan ayah? 10 tolak 5, saya masih 'untung' 5 ringgit. Geli hati
mengenangkannya.

Begitulah selalunya tahun demi tahun. Apabila kami pulang ziarah ke kampung,
saya akan memberi pemintaan ayah. Kengkadang terlupa, tetapi ayah akan
selalu mengigatkan. Akhirnya, saya memang sediakan peruntukan khas untuk
diberikan kepada ayah setiap kali pulang kampung. Kedudukan ekonomi saya
yang masih goyah kekadang hanya mengizinkan wang dua ringgit untuk diberikan
kepada ayah. Ironinya, ayah tetap dengan pemintaannya dan tetap tersenyum
apabila menerima. Tidak kira berapa jumlahnya. Emak terus-terusan selamba.
Saya masih sukar menandingi ketajaman rasa seorang isteri (emak) dalam
memahami hati suaminya (ayah).

Begitupun setiap kali dalam perjalanan pulang, kocek anak saya akan jadi
sasaran. Kekadang itulah duit pelengkap membeli tiket pulang. Ayah akan
setiap memasukkan duit yang melebihi jumlah saya berikan kepadanya. Saya
tidak mengambil masa lama untuk memahami apa maksud tersirat disebalik
perlakuan ayah itu. Dia meminta wang pada saya bukan kerana 'tidak ada',
tetapi dia ada sesuatu yang lebih besar ingin dicapainya atau
disampaikannya.

Namun, secara bertahap-tahap buku tulisan saya semakin mendapat sambutan.
Bukan itu sahaja, perniagaan yang saya mulakan secara kecil-kecilan semakin
membesar. Kalau dulu kami pulang ke kampung dengan bas, tetapi selepas
beberapa tahun saya pulang dengan kereta milik sendiri. Saya masih ingat
komen ayah ketika saya pulang dengan kereta kecil Kancil milik kami sendiri.

"Nanti, besarlah kereta kamu ini...." ujur ayah senyum.

Apapun saya tetap memenuhi permintaan ayah setiap kali pulang ke kampung.
Wang saya dahulukan kepadanya. Dan ayah juga konsisten dengan sikapnya, ada
sahaja wang yang diselitkan dalam kocek anak saya.

" Eh tak payahlah ayah..." sekarang saya mula berani bersuara. Ekonomi
keluarga sudah agak stabil. Malu rasanya mengambil duit ayah walaupun
perantaraan pemberian datuk kepada cucunya. Saya tahu dan sedar, hakikatnya
ayah hendak memberi kepada saya sejak dulu, tetapi sengaja atau tidak ingin
saya merasa segan, duit diberi melalui anak.

"Kenapa, dah kaya?" usik ayah. Hendak tak hendak, duit dikocek anak tetap
diselitkannya. Cuma sekarang bezanya, duit itu tidak lagi 'dikebas' oleh
saya. Dan dalam hati, saya mula berasa senang kerana jumlah yang saya
berikan kepada ayah, kini sudah melebihi apa yang mampu diselitkan ke kocek
anak saya. Tidak semacam dulu lagi, duit pemberian ayah kepada anak saya
sentiasa melebihi duit pemberian saya kepadanya.

Masin sungguh mulut ayah. Tidak sampai tiga tahun, kami bertukar kereta!. Di
samping menulis, saya menjadi penerbit. Perniagaan semakin rancak. Oleh
sebab bilangan anak bertambah dan keperluan kerja yang meningkat saya sudah
membeli MPV utuk kegunaan harian. Anak-anak mula menjejak menara gading.
Kehidupan semakin laju dan aktiviti semakin rancak. Namun sibuk sekalipun
saya tetap pulang menziarahi ayah dan ibu. Anehnya ayah tetap memberi kepada
anak saya walaupun kini saya telah dikenali sebagai korporat yang berjaya.
Rupa-rupanya, ayah memberi bukan kerana kekurangan atau kelebihan kami,
tetapi dia MEMBERI KERANA ALLAH. Mencontohi Allah al-Wahhab itu!

Anda ingin tah apa pesan penulis itu kepada saya? Ya, mari kongsi bersama :

" Kini aku benar-benar faham bahawa ibu ayah yang tua bukan beban dalam
kehidupan di dunia, lebih-lebih lagi dalam kehidupan di akhirat. Mereka
bukan 'liabiliti' tetapi sebenarnya aset untuk kita (walaupun istilah itu
sebenarnya kurang atau tidak tepat kerana ibubapa bukan benda). Rugi betul
siapa yang mempunyai ibu bapa yang telah tua tetapi mengabaikannya.

"memberi kepada ibu bapa hakikatnya memberi kepada diri sendiri. Walaupun
itu bukan niat kita ketika memberi, tetapi percayalah rezeki berganda akan
pulang kepada kita semula. DOA MEREKA MUSTAJAB. Harapan mereka kenyataan. Kasih mereka bekalan. Benarlah sepertimana sabda Rasulullah s.a.w, keredhaan Allah terletak kepada keredhaan ibu bapa."

Baiklah, inilah sebenarnya rahsia 'perniagaan' yang jarang-jarang
diperkatakan oleh tokoh korporat. Juga tidak pernah ditulis dalam mana-mana
buku perniagaan. Masih punya ibubapa? MEMBERILAH KEPADA MEREKA. Tidak ada?
Tidak mengapa, memberilah kepada anak-anak anda. Tidak ada juga? Memberilah kepada sesiapa sahaja. Kita sentiasa berfikir untuk memberi. Memberi kepada orang lain bererti memberi kepada diri kita sendiri walaupun itu bukan maksud kita ketika mula memberi!

Walau bagaimana pun hubungan kita dgn ibubapa kita (baik atau buruk), asal-usul kita tetap daripada mereka!

Salam sayang dari ibu


Ahad, 25 April 2010

Saya dah dapat basikal!!

April 25, 2010 2 Comments

Dah beberapa kali soalan ini keluar dari mulut Nasa...

"Ibu, jom kita pegi kedai basikal...."

" Ibu, bila kita nak beli basikal Aca?"

" Ibu, Aca nak basikal boleh?"

Sebenarnya dah 2 minggu Nasa minta ibu belikannya basikal namun ibu yang asyik tangguh. Bukan sebab duit tapi sebab abah kerja dan sukar bagi ibu nak ke kedai basikal, nak survey tanpa abah. Lagipun abah kerja bukannya lama sangat. So bila abah dah balik darat, kami survey 2-3 kedai sebelum membeli sebuah basikal untuk Nasa....dan kini                     

                                   
-
-
-
-
-
-
-
-






Nasa dah punya sebuah basikal......

Pagi dan petang , asal di rumah, Nasa akan main basikal bersama abang Addin. Seronok benar dia dapat basikal tu...



Bila dah boring main bola, dia anak kayuh basikal. Bila dah penat kayuh, sambung main bola pula....

Dalam Nasa main basikal petang semalam, sempat juga ibu siapkan trial pack untuk di pos esok...alhamdulillah.



Salam sayang dari ibu



Jumaat, 23 April 2010

Alfalfa untuk 5 serangkai: Resdung, Allergic, Gegata, Asma dan Eczema

April 23, 2010 4 Comments



Ibu mendapat response yang sangat mengujakan daripada terutama ibu2 yang mempunyai masalah penyakit 5 serangkai ini. Setelah membuat kajian sendiri ibu dapati antara yang membantu mengurangkan keradangan akibat dari penyakit yang tersenarai di atas adalah vitamin C, B complex dan Alfalfa.


mengapa Vitamin C: ianya sebagai antioksidan yang baik. Ianya sangat penting untuk meningkatkan antibodi seseorang. B complex pula lebih bertindak sebagai penenang dan penstabil hormon manakala Alfalfa mempunyai kelebihan dalam mengurangkan keradangan sakit itu sendiri, ianya kaya dengan sumber klorofil dan membantu mengurangkan keradangan terutamana akibat dari eczema, resdung, allergic dan gegata.(Walaubagaimanapun mereka yang mengidap penyakit SLE tidak digalakkan mengambil Alfalfa sebagai supplement mereka).


Kebanyakkan ibu2 yang membeli trial pack B adalah tergolong dari mereka yang mempunyai anak yang mempunyai eczema...dan ternyata sejak pengambilan supplement banyak membantu mengurangkan masalah yang dihadapi oleh anak mereka. Walaupun pada tujuan asal alfalfa diambil hanya sebagai milk booster namun sebab ianya diserap ke dalam susuibu maka si kecil turut mendapat manfaat alfalfa itu sendiri.


Ini dari ym puan Izza (kuantan)


Terima kasih ya kerana menjual vitamin Shaklee dengan jujur...mula2 memang takut nak beli online jek, tapi nak cuba. Alhamdulillah susu mula pekat walau belum nampak peningkatan yang mendadak. Namun saya notice , resdung saya mula berkurang. Sejak makan vitamin ni, anak saya kurang keluar ruam akibat eczema nya. memang puashati la...insyaAllah next week saya order fullpack punye ya.

   
Ym ini dari puan Elya (dari Perak)

Saya dah lama tahu pasal Shaklee sebenarnya cuma tak tahu ianya bagus untuk menyusu. Sejak baca post Norita pasal Alfalfa boleh kurangkan masalah allergic, saya upkan intake alfalfa dari 2-4 biji...alhamdulillah kalau makan seafood tu tak la naik gatal2 kat kaki. Thanks yer sebab suka berkongsi...teruskan menulis

Yang terbaru cerita dari puan Kay (Shah Alam)
perbualan melalui telefon:

Hi N, i memang terasa bila makan Alfalfa ...especially kalau allergic terlebih makan seafood tak jadi macam dulu2.I just amik lebih Alfalfa. memang beza lah.

Memandangkan ramai yang minta ibu buat TP(trial pack ) custom-made untuk penyakit 5 serangkai ini; maka ibu maklumkan jika ada antara kalian yang mempunyai masalah kesihatan di atas, bolehlah cuba reducekan kesakitan yang dialami dengan pengambilan seperti berikut:


1. Vitamin C -2 kali sehari (pagi dan malam)
2. B complex - 1 biji sehari.
3. Alfalfa - 4 biji sehari (2 pagi dan 2 malam)


Bagi mereka yang baru nak mencuba, boleh dapatkan 
Trial pack set G yang mengandungi:


60 tabs Vitamin C
30 tabs B complex
120 Alfalfa

Hanya RM80 untuk 30 days consume.   
price including postage and freegift.

Sesiapa yang sesuai: Mereka yang punyai masalah resdung, eczema, gegata, asma dan allergic. Sesuai juga buat ibu yang menyusukan anak kerana Alfalfa boleh bertindak sebagai milk booster.





Salam sayang dari ibu



Khamis, 22 April 2010

Tahniah Nur Atiqah Mohd Kasim!

April 22, 2010 0 Comments


Pasti ada yang tertanya siapakah Nur Atiqah Mohd Kasim ini? Beliau adalah anak kawan ibu makcik Habibah atau nama mesra beliau dengan ibu ialah Kak Bib. Nur Atiqah telah mendapat 11 A dalam SPM baru keluar ini. Berbaloilah usaha beliau selama ini...dan usaha kak Bib menyediakan makanan yang berkhasiat untuk anaknya ini. Nanti acik N cari hadiah buat Atiqah ya,...

Bagi mereka yang mempunyai anak yang akan menghadapi peperiksaan PMR mahupun SPM bolehlah meminta petua dari kak Bib , seorang ibu bekerjaya yang mampu melahirkan anak yang cemerlang. Benarlah kata orang, usaha mesti seimbang: dari segi rohani mahupun jasmani. No hp Kak Bib (kak Habibah) ialah 013-3382428. Beliau telah mengamalkan pemakanan tambahan buat semua anak2nya dan Nur Atiqah adalah testimoni terbaik bagi dirinya. Sekiranya berminat nak mengetahui apa yang diberikan kepada anaknya, bolehlah menelefon beliau dan bertanya sendiri untuk lebih yakin.


Sebenarnya, ibu pernah mengeluarkan posting mengenai pemakanan untuk kecemerlangan akademik pada 20.12.2007 jika ibu tak silap...


MESTI tetapi kita tidak mahu mereka menjadi “ulat buku”

BELAJAR Ulat buku BUKAN satu kecemerlangan yang terbaik

Kualiti dan yang lain juga amat mustahak


Sebagai persiapan mereka untuk belajar dengan baik /berkesan mereka mesti:-


AKITIVITI MENGAPA

1. MAKAN Bukan sekadar banyak tetapi SEIMBANG

2. BERSENAM Agar fikiran cergas, cerah, banyak oksigen kepada otak

3. REHAT Satu kemestian. Badan letih, tiada tumpuan dll.

4. BERMAIN Belajar sifat-sifat (attributes) lain- kepimpinan,sosial



Untuk menentukan hasil yang berkesan terdapat beberapa komponen penting di mana setiap pelajar mesti mendapatkanya betul agar proses belajar menjadi seronok. Belajar bukanlah suatu bebanan.


1. TIDAK TIDUR (STAY AWAKE) / BERSEDIA (ALERT)

2. BERI TUMPUAN (PAY ATTENTION) / CONCENTRATION

3. MEMAHAMI (COMPREHEND)

4. MENYIMPAN (RETENTION)

5. TABIAT (HABIT)

6. BERSERONOK (ENJOYMENT)


Dalam erti kata:- Belajar adalah tugas MENTAL DAN JASMANI sekaligus


BAGAIMANA NUTRIEN BOLEH MEMBANTU?


· Sebagai “booster” / penolak – bukan ajaib tetapi booster dan untuk menikmati hasilnya ia mengambil masa.

· PERINGATAN:- Nutrien bukan mengambil alih tempat tugas

belajar. Jangan beranggapan bila makan nutrien tak perlu belajar.



PEMAKANAN YANG DISYORKAN


1. PROTEIN Untuk tenaga & pembesaran

2. VITA-LEA Sebagai insuran untuk kekalkan kesihatan

3. VITAMIN C Badan & darah sihat + ketahanan badan juga sihat

4. B-COMPLEX Maklumat terperinci seperti di bawah

5. LECITHIN Mesti memahaminya dengan terperinci, lihat

Penjelasan di bawah

6. BETA CAROTANE Untuk menentukan mata yang sihat + untuk

Tumpuan yg lebih baik.


LECITHIN
· Punca utama bahan CHOLINE

· Bahan terutama komponen fiber urat saraf

· Fungsi utamanya adalah sebagai neurotransmitter yang menghantar “message yang betul” pada otak


B COMPLEX

· B 1 (Thiamine) – digelar juga sebagai vitamin “morale”

Untuk urat saraf yang sihat dan learning capacity.

· B 2 (Riboflavin)

Untuk stamina dan kekuatan otak (vigor) & oksigen otak

· B 3 (Niacin)

Urat saraf yang sihat, & hormone kelamin

· B 5 (Pantothenic Acid)

Urat saraf sihat, ketahanan stress serta keletihan/kelesuan

· B 6 (Pyridoxine)

Tukar glycogen kepada tenaga, pengeluaran sel darah merah

· B 12 (Cyanocobalamin)

Tingkatkan konsentrasi dan ingatan

· FOLIC ACID

Kesihatan mental dan emosi, pengeluaran sel darah merah

· BIOTIN

Kurangkan sedih/dukacita/muram (depression)


B COMPLEX pada keseluruhannya adalah:-


- Menukarkan makanan kepada tenaga untuk proses minda

- Tingkatkan kapasiti belajar, konsentrasi + ingatan


Semoga memberi manfaat pada kita semua...


Salam sayang dari ibu



Rabu, 21 April 2010

Trial Pack Shaklee..kini dihujung jari anda!

April 21, 2010 2 Comments




Bersyukur ke hadrat Allah s.w.t di atas izinNya dan rahmatNya, Trial Pack Shaklee yang ibu sediakan untuk kemudahan orang baru mengenali Shaklee , kini telah pun 7 bulan berada dalam pasaran. Sambutan yang hebat adalah untuk set B bukan sahaja dari golongan ibu menyusu tetapi mereka yang memang prihatin dengan isu kesihatan.

Trial pack B yang mengandungi 4 jenis vitamin iaitu; Multivitamin @ Vitalea, B complex, Vitamin C dan Alfalfa dengan tawaran harga yang sangat menarik iaitu hanya RM80 disertai dengan nilai tambahan iaitu beserta “freegift” dan penghantaran percuma.

Selama 7 bulan berada dalam pasaran sambutan yang kami perolehi sangat memberansangkan. Memandangkan ada 15 lagi teman ibu yang turut menyediakan trial pack ini maka ini memudahkan lagi pelanggan untuk mendapatkan trial pack ini.

Apakah sebenarnya tujuan kami menyediakan trial pack Shaklee ini? Ia adalah bertujuan untuk golongan generasi baru mengenali dan merasakan perbezaan sebenar vitamin yang terawal dicipta oleh Dr. Forest C. Shaklee. Disamping itu ianya bertujuan untuk memberi pelbagai golongan, kuasa beli pada kadar harga yang mampu dibayar.Selain itu, generasi hari ini terdiri daripada golongan yang sedar tentang keperluan supplement dalam kehidupan seharian memandangkan terdapat banyak kekangan bagi kita mendapatkan zat yang seimbang dari corak pemakanan kita hari ini.

Ramai diluar sana yang membuat panggilan telefon ke pejabat jualan Shaklee sendiri untuk mendapatkan trial pack ini dan buat pengetahuan umum, trial pack ini disediakan adalah atas inisiatif ibu dan rakan2 untuk memberi peluang percubaan kepada mereka yang mahu merasakan perbezaan vitamin Shaklee itu sendiri. Bak kata pepatah “ Tak kenal Maka Tak Cinta”.

Walau bagaimanapun kami turut menyediakan “full pack ” bagi ke semua vitamin ini. Harga penuh set di atas ialah RM241 berkadaran dengan 4 bulan pengambilan (up to 4 months consume). Bagi mereka yang pernah mengambil Shaklee sebagai makanan tambahan sebelum ini boleh terus membeli dengan harga yang dimaklumkan daripada kami.

Ibu juga mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua kenalan siber ibu yang memberi kepercayaan kepada ibu untuk membuat penghantaran pada kalian walaupun laut memisahkan kita. Alhamdulillah selagi terdapat Poslaju , insyaAllah penghantaran mengambil masa 1-2 hari bekerja.

Bagi mereka yang ingin mencuba dan ingin mendapatkan trial pack Shaklee ini, boleh menghubungi ibu di talian 012-8535689 ataupun email kepada addinnasa@gmail.com atau nnorita78@yahoo.com. Ianya kini di hujung jari anda...jangan tunggu lagi dapatkan hari ini juga!

Bagaimana nak membuat pesanan Trial Pack Shaklee?




Salam sayang dari ibu

Isnin, 19 April 2010

Bagaimana nak jadikan ianya sebagai penawar?

April 19, 2010 5 Comments



Bila dah bergelar ibu bapa, pasti menjadi kerisauan apabila si manja tiba2 demam, batuk mahupun selsema...tapi percaya tak jika si ibu itu menyusukan anaknya, maka masalah ini dapat di atasi dengan segera sekiranya si ibu itu memastikan pengambilan zat makanan yang seimbang dan selari dengan keperluan si kecil yang memerlukan sesuatu untuk meningkatkan sistem immune nya di kala si kecil tidak sihat. Susuibu lah penawar terbaik di kala si kecil kurang sihat, bukanlah ubat doktor mahupun antibiotik sebagai penawar.

Apakah yang membantu menjadikan SUSUIBU itu sebagai penawar yang mujarab?

Si ibu boleh mengambil langkah berikut di kala si kecil tidak sihat:

1. Mandikan si kecil 3 kali sehari, ini memastikan SUHU badannya sentiasa terkawal dan tidak terlalu tinggi.

2. Sapukan minyak di tempat penting seperti ubun2, belakang telinga, betis dan tapak kaki.

3. Kerapkan menyusu si kecil.

4. Pastikan si ibu mengambil 4-5 jenis buah2an dalam hari tersebut kerana ini dapat membekalkan si kecil susu yang sangat kaya dengan vitamin C terutamanya.

5. Pastikan si ibu mengambil diet yang seimbang, sekurang2nya minima 3 kali meal sehari.Ini penting bagi keperluan vitamin lain yang diperlukan untuk meningkatkan nutrisi dalam susuibu.

6. Cuba dapatkan minuman isotonik agar badan ibu sentiasa bertenaga dalam membekalkan susu kepada si kecil sepanjang si kecil tidak sihat.



Selama ibu membesarkan Addin dan Nasa dengan susuibu, ibu pastikan pengambilan vitamin C tidak dipandang remeh kerana ini memastikan susuibu membekalkan cukup vitamin C kepada kalian memandangkan ibu tidak dapat mengambil 4-5 jenis buah2an setiap hari. Jika kalian demam yang rasanya akan berlarutan ibu akan pastikan ibu mengambil sepeket nutriferon... memang khas untuk boost immune system, alhamdulillah mujarab. Apapun susuibu adalah terbaik untuk menjadi penawar kepada si manja kita! Selagi menyusu badan, apa yang dimakan oleh si ibu adalah satu pelaburan kepada si kecil.




Salam sayang dari ibu



1 Botol B complex PERCUMA!

April 19, 2010 1 Comments





Ibu bersyukur kepada Allah kerana telah ditemukan dengan ramai teman yang suka berkongsi kebaikan yang telah mereka alami dengan teman2 mereka serta semua ahli keluarga. Walaupun ramai yang mengatakan biasanya orang takkan berkongsi sesuatu yang baik dengan orang lain, tapi dengan izin Allah alhamdulillah ibu ditemukan dengan ramai teman yang baik yang suka berkongsi termasuklah Ayu, Ida, Arbie, Fifi, Aishah... walaupun mereka tak berminat nak menjadi ahli tetapi mereka sangat rajin berkongsi dengan teman2 mereka serta ahli keluarga. Terima kasih yang tak terhingga ibu ucapkan.

Oh ya,memandangkan sambutan Trial Pack yang sangat menggalakkan ibu terima dari user get user program maka ibu dengan senang hati ingin memberikan sebotol B COMPLEX PERCUMA kepada mereka yang telah berjaya mengumpulkan 10 MG sehingga 30 April ini.Ini bermakna selain mendapat RM50 secara tunai , kalian akan mendapat tambahan sebotol B complex secara percuma.


Maka bagi mereka yang telah mengumpulkan MG dari mula program ini dilancarkan, jangan tunggu lagi. Do grab this opportunity....

Oh ye, ibu masih membuka peluang kepada mereka yang ingin menyertai User Get user program...Bagi mereka yang ingin mendaftar, sila emailkan kepada ibu:
di addinnasa@gmail.com

1. Nama:
2. No kad pengenalan:
3. No akaun MBB atau CIMB:
4. Alamat surat menyurat:




Salam sayang dari ibu

Sabtu, 17 April 2010

Email yang menarik untuk di baca.

April 17, 2010 1 Comments



One old man was sitting with his 25 years old son in the train. Train is about to leave the station. All the passengers are settling down into their seats. As the train started the young man was filled with alot of joy and curiosity. He was sitting on the window side. He went out one hand and feeling the passing air. He shouted, "Papa see all the trees are going behind". Old man smile and admired his son's feelings. Beside the young man one couple was sitting and listing all the conversation between father and son. They were little awkward with the attitude of the 25 years old man behaving like a small child.


Sekadar renungan....



Suddenly the young man again shouted, "Papa see the pond and animals. Clouds are moving with the train". Couple was watching the young man in embarrassingly. Now its start raining and some of water drops touches the young man's hand. He is filled with joy and he closed his eyes. He shouted again," Papa it's raining, water is touching me, see papa". Couple couldn't help themselves and ask the old man. Why don't you visit the Doctor and get your son treated. Old man said," *Yes, We were from the hospital. Today my son got his eyes for the first time in his life".*

Moral of the story
**We must not come to any conclusion until we know all the** facts"*learn from the past, live in the present and work for the future.

oophs,,,,by the way, don't worry about grammar mistakes, the moral of the story is that, that matters!!


Salam sayang dari ibu


Jumaat, 16 April 2010

Supplement dan Penyusuan

April 16, 2010 1 Comments


Setiap perkara yang ditakdirkan pasti mempunyai hikmah yang tersendiri. Inilah yang ibu lalui apabila melahirkan Addin secara pembedahan. Secara kebetulan abang Addin dilahirkan dengan keadaan tak cukup bulan iaitu antara 34-35 minggu… jadi ibu nekad nak mengambil supplement kerana ibu tahu luka dalam (bahagian rahim yang di potong ) dan luka luar jahitan di perut perlu cepat baik agar ibu dapat menjalankan aktiviti harian ibu seperti biasa tanpa terbatas hanya kerana ceaserean.

Pengambilan vitamin pada asasnya hanya sebagai “ubat” kepada ibu untuk cepat baik dari luka pembedahan. Ibu tak mahu mengambil pil penahan sakit kerana pada ibu ianya melemahkan saraf sahaja.

Tanpa ibu sedari Addin membesar dengan sangat hebat… kenaikan beratnya pada 6 bulan pertama sangat menggalakkan. Ia mengujakan ibu dan abah tentang kebaikan susuibu pada si kecil. Tidak ibu nafikan Addin sangat kuat menyusu sehinggakan ibu terpaksa membuat ulangkaji melalui buku2 tulisan Dr. Bruce Miller yang memang menjadi koleksi ibu selama ini. Ibu mencari apakah supplement yang membantu membanyakkan susu dan akhirnya ibu terjumpa perkataan….Alfalfa helps to stimulate milk for breastfeeding mothers.

Namun ibu tidak punya sesiapa yang mempu guide dengan sepenuhnya sehinggalah baru ibu tahu Alfalfa dalam kumpulan “galaktogue”…dan memang berfungsi untuk menggalakkan tubuh si ibu menghasilkan susu dengan lebih baik dan segera.

Supplement yang ibu ambil selepas operation adalah supplement asas untuk membaikkan luka ibu…itulah intention pertama ibu mengapa ibu mengambil supplement. Di samping itu ibu cuba mencari perkaitan mengapakah berat Addin naik dengan sangat hebat berbeza dengan baby kawan2 ibu yang menyusukan anak mereka(walaupun mereka menyusukan hanya 6 bulan tetapi progress mereka berbeza) sehinggalah satu hari Dr Haizam membuka minda ibu….
“Jika ibu mengambil vitamin dalam diet harian maka ia menambahkan zat nutrisi ke dalam susuibu itu sendiri dan hasilnya anak mendapat banyak zat dan dapat membesar dengan baik sekali”.

Barulah ibu tahu bahawa susuibu itu sendiri mengandungi segala macam vitamin yang ibu makan selama ini untuk mengubat luka rahim dan jahitan di perut ibu.

Maka ibu pun membuat kesimpulan bahawa sekiranya seseorang ibu itu menyusukan anaknya dan andainya si ibu itu menjaga pemakanan hariannya serta menambahkan supplement dalam dietnya, secara langsung ia memberi kesan ke atas zat di dalam susuibu itu sendiri.

Apa jua makanan yang diambil oleh si ibu akan disalurkan kepada anak yang menyusu tadi….sebab itu apabila si ibu sakit dan dibekalkan ubat oleh tuan doctor maka perlulah si ibu tadi memaklumkan kepada tuan doctor bahawa dia(si ibu) itu menyusukan anaknya agar ubat yang dibekalkan selamat untuk penyusuan.

Mengapakah 3 vitamin ini penting untuk membantu penyusuan?

Multivitamin- kerana ia mengandungi ke semua jenis vitamin yang diperlukan oleh tubuh yang mana adakala kita mempunyai kekangan untuk mendapatkan dalam menu seharian. Adalah sangat bagus jika multivitamin itu dibekalkan dengan formula zat besi kerana ini sangat penting dalam pembesaran anak2 kita. Walau bagaimanapun, adalah diingatkan agar tidak mengambil multivitamin dengan minuman tenusu seperti susu kerana susu boleh menyebabkan pengurangan penyerapan zat besi secara optimum. (disarankan di ambil bersama air milo atau horlicks atau air kosong).

B complex- Apabila dinamakan kompleks bermaksud ianya lengkap dengan kehadiran semua jenis B yang penting iaitu 8 B: Thiamin, Riboflavin, Niacin, B6, Folic acid, B12, Biotin dan Pantothenic Acid. Apabila si ibu mendapat vitamin B yang lengkap maka si ibu akan dapat merasakan sentiasa bertenaga, dapat mengawal mood, berfikiran rasional dan ini meransang penghasilan susu dengan lebih baik. Kekurangan B12 jika tak silap ibu yang boleh menyebabkan si ibu hilang keseimbangan rasa..iaitu mudah moody, sensitive, mudah mengalah @ surrender, cepat letih, murung(terutama selepas bersalin) dan muka kelihatan tua dari usia sebenar.

Vitamin C- rasanya semua orang pernah dengar: An apple a day keeps the doctor away. Mengapa? Sebab dalam epal itu sendiri mengandungi vitamin antaranya ialah vitamin C. Vitamin C penting dalam meningkatkan antibodi tubuh kita. Jika si ibu mampu memakan 4-5 jenis buah2an dalam sehari melalui menu seharian, maka supplement C boleh diabaikan. Vitamin C Shaklee bersamaan dengan 7 setengah biji oren dan ini membekalkan sebanyak 500mg Vitamin C yang dirembeskan secara perlahan2 mengikut keperluan tubuh kita….(sustained release). Ibu yang memastikan pengambilan keperluan vitamin C ini akan mendapati anaknya jarang sakit. Hatta sakit sekalipun badan si kecil akan cepat menghasilkan antibodi untuk melawan sakitnya dan dengan ini sakitnya tidak berlarutan sehingga melebihi 3 hari . Jika si kecil sakit melebihi 3 hari , tuan doctor past mengesyorkan pemberian antibiotic kepada si kecil.


Perlukan pengambilan supplement dari kumpulan “galaktogue” seperti Alfalfa atau Halba(nama science nya fenugreek)?

Jujurnya pada ibu ya, sebab ia membantu penghasilan susuibu dengan baik, lancar dan mudah. Pengambilannya mungkin berbeza pada setiap badan. Ada antara ibu yang makan 2 biji sudah memberi impak yang besar manakala ada yang memerlukan pengambilan maksimum untuk mendapatkan impak yang hebat. Antara Alfalfa dan fenugreek, ibu lebih selesa Alfalfa kerana kebaikkannya banyak…ia adalah raja segala tumbuh2an, ia dapat menyejukkan badan jika si ibu demam, ia juga membantu si ibu menjalankan tanggungjawab isteri dengan penuh senyuman dan ia juga mencantikkan kulit si ibu. Pengambilan alfalfa juga tidak memberi kesan bau ke atas ibu mahupun si anak. Alfalfa sangat membantu mengurangkan keradangan akibat eczema kepada si kecil yang mengidap penyakit tersebut. Pengambilan alfalfa membantu eczema dari terus melarat. Ini telah ibu lalui melalui pengalaman ibu sendiri.

Oh ya, last but not least…vitamin adalah tidak sama seperti ubat. Ubat adalah satu rawatan segera yang secara perlahan2 memberi kesan kurang baik ke atas antibodi tubuh manusia. Berbeza dengan vitamin… vitamin adalah makanan sel dan ia membantu sel untuk stimulate dan membentuk sendiri antibodi melawan penyakit untuk tubuh kita.
Sebab itu pil2 yang tuan doktor syorkan untuk banyakkan susu seperti motilium sebenarnya bagus untuk jangkamasa pendek sahaja tetapi bukan untuk jangka panjang dan ianya dibekalkan untuk jangka pendek kerana ia boleh memberi kesan seperti depressed dan sebagainya jika pengambilan berterusan.

Oh ye, sebenarnya ibu memang consume banyak lagi supplement seperti ESP(protin), kalsium, omega, vit E dan beta carotene tetapi ianya bukan satu yang wajib untuk diambil sekadar menambahkan nutrisi dalam susuibu…..

The best investment dan paling berbaloi. Mana taknya berbaloi, susuibu yang mengandungi banyak nutrisi terutama vitamin C akan dengan sendirinya boleh menjadi penawar kepada si anak jika si kecil itu demam, selsema mahupun batuk. Jika Addin atau Nasa mempunyai simpton ke arah 3sakit ini ibu akan double dose kan pengambilan vitamin C instead of 1 tab ibu akan amik 2 tabs iaitu pagi dan malam.

Oh ye, tak lupa yang bertanya mengapa beli vitamin sedangkan boleh diambil dari klinik kerajaan sahaja? Jawapan ibu ialah terpulang pada individu...

Mengapa ada yang mahu bersalin di hospital swasta sedangkan hospital kerajaan jauh lebih murah?
Jawapannya: Tepuk dada tanya selera!





Salam sayang dari ibu



Khamis, 15 April 2010

Cerita Hajar menyusukan anak kembar

April 15, 2010 0 Comments



Ibu kenali auntie Hajar melalui satu panggilan telefon dari beliau pada bulan December yang lalu...waktu itu auntie hajar sedang mengandung. Beliau mengadu keletihan dan ingin mencuba Shaklee sebagai supplement harian beliau.
Selepas seminggu barulah beliau merasakan perbezaan yang ketara. Auntie Hajar tidak keletihan seperti sebelum ini dan beliau sangat aktif even bershopping. Auntie Hajar juga bermula dengan trial pack Shaklee yang ibu pack.
Kini auntie Hajar sedang sibuk melayan anak kembarnya seorang lelaki dan seorang perempuan. Auntie hajar selalu keep in touch dengan ibu perkembangan anak2nya. Pada bulan pertama kenaikkan berat si kembar tidak memberansangkan, dan auntie Hajar meminta pendapat ibu mengenai ini. Memandangkan auntie Hajar sudah pun mengambil semua supplement yang ibu sarankan, jadi ibu mencadangkan auntie hajar mengambil ESP sebagai langkah seterusnya untuk menaikkan berat si kembar tadi.
Alhamdulillah kelmarin auntie Hajar ada mesej dengan ibu perkembangan anak2 kembarnya..yang berbunyi:


"Alhamdulillah baby dah 62 days. Hari ni check up, boy dah 5 kg dan girl 4.7kg...I am so happy breastmilk Hajar pun so far mampu breasfeed diorg..."

Yap, siapa tak gembira kan bila anak dah mula membesar dengan sihat. Macam tu la perasaan ibu dan abah melihat Addin dan Nasa membesar hasil dari susuibu. Bagi mereka yang dah tengok gambar Addin dan Nasa masa kecil mereka yakin dengan susuibu yang pastinya terbaik untuk si manja.

Salam sayang dari ibu

The slow poison...alert kah kita?

April 15, 2010 0 Comments




Ini dari email yang ibu terima..

The food additive MSG (Monosodium Glutamate) is a slow poison. MSG hides behind 25 or more names, such as “Natural Flavouring.” MSG is even in your favourite coffee from Tim Horton’s and Starbucks coffee shops!

I wondered if there could be an actual chemical causing the massive obesity epidemic, and so did a friend of mine, John Erb. He was a research assistant at the University of Waterloo in Ontario, Canada and spent years working for the government. He made a remarkable discovery while going through scientific journals for a book he was writing called ‘The Slow Poisoning of America.’

In hundreds of studies around the world, scientists were creating obese mice and rats to use in diet or diabetes test studies. No strain of rat or mice is naturally obese, so scientists have to create them. They make these creatures morbidly obese by injecting them with MSG when they are first born.

The MSG triples the amount of insulin that the pancreas normally creates, causing rats (and perhaps humans) to become obese. They even have a name for the fat rodents they create: “MSG-Treated Rats.”

When I heard this, I was bewildered, leading me to head into my kitchen to check the cupboards and the refrigerator. MSG was in everything -- the Campbell’s soup cans, the Hostess Doritos, the Lays flavoured potato chips, Top Ramen, Betty Crocker Hamburger Helper, Heinz canned gravy, Gloria Swanson frozen prepared meals, and Kraft branded salad dressings, particularly the so-called “healthy low-fat” ones.

The items that didn’t have MSG marked on the product labels had something called “Hydrolysed Vegetable Protein,” which is just another name for Monosodium Glutamate.

For those of us not accustomed to all these, it was a shock to see the myriad foods we feed our children everyday that are filled with this stuff. Frighteningly MSG is hidden under many different names in order to fool those who read the ingredient lists, so that they don’t catch on. Other names to watch out for that is also MSG are “Accent,” “Ajinomoto,” “Natural Meat Tenderiser,” etc.

But it doesn’t stop there.

When our family went out to eat, we started asking at the restaurants what menu items contained MSG. Many employees, even the managers, swore they didn’t use MSG. But when we ask for the ingredient list, which they grudgingly provided, sure enough, MSG and Hydrolysed Vegetable Protein were everywhere.

Burger King, McDonald’s, Wendy’s, Pizza Hut, Taco Bell, every restaurant -- even the sit-down eateries like TGIF, Chili’s, Applebee’s, and Denny’s -- use MSG in amazing abundance. KFC – formerly known as Kentucky Fried Chicken – seemed to be the WORST offender: MSG was in every chicken dish, salad dressing and sauce. No wonder I loved to eat that coating on the skin -- their secret spice was MSG!

So why is MSG in so many of the foods we eat? Is it a preservative or a vitamin or an innocuous flavour enhancer?

Not according to my friend John Erb. In his book ‘The Slow Poisoning of America,’ he said that MSG is added to food for the addictive effect it has on the human body.

Even the propaganda website sponsored by the food manufacturers’ lobby group supporting MSG explains that the reason they add it to food is to make people eat more.



* Sorry the article, for some odd reason, does not provide the link to the abovementioned website – KL.

A study of the elderly showed that older people eat more of the foods that it is added to. The Glutamate Association lobbying group says eating more is a benefit to the elderly, but what does it do to the rest of us?

“Betcha can’t eat [just] one,” takes on a whole new meaning where MSG is concerned! And we wonder why the nation is overweight!

MSG manufacturers themselves admit that it addicts people to their products. It makes people choose their product over others, and makes people eat more of it than they would if MSG wasn’t added.

Not only is MSG scientifically proven to cause obesity, it is an addictive substance. Since its introduction into the American food supply fifty years ago, MSG has been added in increasingly larger doses to the pre-packaged meals, soups, snacks and fast foods we are tempted to eat everyday.

The FDA has set no limits on how much of it can be added to food. They claim it’s safe to eat in any amount. But how can they claim it’s safe when there are hundreds of scientific studies with titles like the following:

“The monosodium glutamate (MSG) obese rat as a model for the study of exercise in obesity.” – Gobatto CA, Mello MA, Souza CT, Ribeiro IA. Res Commun Mol Pathol Pharmacol. 2002.

“Adrenalectomy abolishes the food-induced hypothalamic serotonin release in both normal and monosodium glutamate-obese rats.” – Guimaraes RB, Telles MM, Coelho VB, Mori C, Nascimento CM, Ribeiro. Brain Res Bull. 2002 Aug.

“Obesity induced by neonatal monosodium glutamate treatment in spontaneously hypertensive rats: An animal model of multiple risk factors.” – Iwase M, Yamamoto M, Iino K, Ichikawa K, Shinohara N, Yoshinari Fujishima. Hypertens Res. 1998 Mar.

“Hypothalamic lesion induced by injection of monosodium glutamate in suckling period and subsequent development of obesity.” – Tanaka K, Shimada M, Nakao K Kusunoki. Exp Neurol. 1978 Oct.

No, the date of that last study was not a typo; it was published in 1978. Both the “medical research community” and “food manufacturers” have known about the side effects of MSG for decades.

Many more of the studies mentioned in John Erb’s book link MSG to diabetes, migraines and headaches, autism, ADHD, and even Alzheimer’s.

So what can we do to stop the food manufactures from dumping this fattening and addictive MSG into our food supply and causing the obesity epidemic we now see?

Several months ago, John Erb took his book and his concerns to one of the highest government health officials in Canada. While he was sitting in the government office, the official told him, “Sure, I know how bad MSG is. I wouldn’t touch the stuff.” But this top-level government official refuses to tell the public what he knows.

The big media doesn’t want to tell the public either, fearing issues with their advertisers. It seems that the fallout on the fast food industry may hurt their profit margin. The food producers and restaurants have been addicting us to their products for years, and now we are paying the price for it.

Our children should not be cursed with obesity caused by an addictive food additive.

But what can I do about it? I’m just one voice! What can I do to stop the poisoning of our children, while our governments are insuring financial protection for the industry that is poisoning us?

This message is going out to everyone I know in an attempt to tell you the truth that the corporate-owned politicians and media won’t tell you.

The best way you can help to save yourself and your children from this drug-induced epidemic is to forward this article to everyone. With any luck, it will circle the globe before politicians can pass the legislation protecting those who are poisoning us.

The food industry learned a lot from the tobacco industry. Imagine if big tobacco had a bill like this in place before someone blew the whistle on nicotine?

If you are one of the few who can still believe that MSG is good for us and you don’t believe what John Erb has to say, see for yourself. Go to the National Library of Medicine at www.pubmed.com . Type in the words “MSG Obese” and read a few of the 115 medical studies that appear.

We the public do not want to be rats in one giant experiment and we do not approve of food that makes us into a nation of obese, lethargic, addicted sheep, feeding the food industry’s bottom line while waiting for the heart transplant, the diabetic-induced amputation, blindness, or other obesity-induced, life-threatening disorders.



Bila dah baca email ini... hmmm teringat kat Mc Donald, KFC dan semua jenis fastfood yang ibu suka...
kesimpulannya,
Boleh makan tapi jangan berlebihan...yang penting makanlah makanan yang seimbang atau amiklah supplement untuk memastikan tubuh kita sentiasa sihat.


Salam sayang dari ibu

Selasa, 13 April 2010

2, 3 , 5 atau 10?

April 13, 2010 0 Comments



Soalan ini antara soalan yang paling kerap ditanyakan oleh ibu2 menyusu yang mengambil alfalfa sebagai milk booster.


Berapa banyak alfalfa saya perlu ambil sebenarnya?


Jawapan ibu ialah, mulakan dengan minima 2 biji sehari. Secara perlahan2 boleh dinaikkan pengambilannya kepada 3 biji sehari, atau 5 biji mahupun 10 biji maksima. Walaubagaimanapun ianya bergantung kepada ibu itu juga.


Ada badan ibu yang mudah menghasilkan susu maka pengambilan 2 biji alfalfa sudah menampakkan hasil yang ketara. Walaubagimanapun tidak ibu nafikan ada ibu2 yang memerlukan lebih alfalfa untuk memastikan susu dihasilkan dengan lebih banyak.

Namun untuk mengambil langkah yang selamat ibu akan mengesyorkan ibu2 yang menyusu tadi memulakan dengan 2 biji alfalfa.


Pengambilan alfalfa yang banyak memerlukan pengambilan air yang seimbang dan berkadaran. Memang ada pendapat yang mengatakan pengambilan air yang banyak boleh menyebabkan kecairan nutrien tetapi ini tidak berlaku kepada mereka yang mengambil supplement. Pengambilan apa-apa jua supplement memerlukan pengambilan air yang berkadaran agar zat dapat diserap dengan baik.


Walaubagaimanapun, sayugia ibu ingin mengingatkan bahawa ibu2 yang mengambil alfalfa as milk booster perlu memastikan stimulation dilakukan dengan kekerapan yang betul sama ada direct feeding atau memastikan pumping session dilakukan dengan disiplin agar si ibu tidak mengalami masalah susu tersumbat atau bengkak susu seperti selepas kelahiran.


Walaupun ibu kini tidak lagi menyusu Nasa tetapi Alfalfa adalah antara supplement yang paling ibu suka kerana ia membantu memastikan ibu sihat dan ceria selalu(part suami isteri ler tu).


Salam sayang dari ibu


Overdraft?

April 13, 2010 0 Comments


"Alhamdulillah syukur...walau hanya dapat RM50K sorang, hasil jualan tanah arwah mak ayah, ini masih dalam kumpulan wang terpijak. Hmmm seronoknya" kata Sofiah pada suaminya.
" Abang rasa eloklah duit tu beranak pinak dulu barulah kita gunakan....awak beli jek sijil ASB dengan nilai tu." kata suami Sofiah yang duduk di kerusi malas sambil menonton berita perdana.
"Ala bang, saya baru bercadang nak bayar mana2 hutang saya macam kad kredit"  sambung Sofiah lagi.
"Macam ni lah, abang cadangkan awak beli sijil ASB sebanyak RM50k dan kemudian cagarkan dekat bank yang punya interest Overdraft yang menarik. Dari situ awak keluarkanlah sedikit jumlah nak bayar kredit kad awak tu, nanti tepikan dari gaji portion kredit kad sebelum ni untuk bayar duit overdraft tu " ....
"Kalau dah cagar , kita masih dapat dividen ke bang?" tanya Sofiah terpinga2. Suaminya dengan tenang dan senyum menjawab"Jangan risau, masih dapat. Inilah satu2nya harta cagaran yang berbaloi, sebab ianya membiak berbanding jika kita cagar rumah atau kereta di bank.".
"Apa sebenarnya kelebihan Overdraft bang?" tanya Sofiah lagi dengan penuh minat.
"overdraft ni sebenarnya sama macam kredit kad juga... kredit fasiliti yang interestnya lebih rendah berbanding kredit kad." jawab suami Sofiah lagi.

Kesimpulan dari cerita benar di atas:

1.Jika kita punya minimum duit simpanan ASB yang berjumlah RM11k...ada bagus juga kita tukarkan ke dalam bentuk sijil ASB terus. Jika dalam bentuk buku...adakala kita akan gunakan juga dan ianya makin menyusut.

2. Cagarkan sijil tersebut kepada mana2 bank yang menawarkan interest Overdraft yang menarik.(buat masa ni CIMB ada offer yang menarik)

3. Jika perlukan cash, keluarkan sahaja dari bank melalui Overdraft.Jangan lupa bayar overdraft ...jangan pula joli katak sampai sendiri terjerat. Ianya sama mcm kad kredit tetapi interest dia rendah dan tak keterlaluan menjerat leher.

Overdraft againts ASB selalunya dibuat oleh mereka yang punyai simpanan berpuluh ribu dalam ASB. Golongan ini tidak mahu duit pokok pelaburan mereka berkurangan dan dalam  waktu yang sama mereka perlukan cash untuk pusing balik mana2 perbelanjaan yang patut sementara menunggu duit gaji. Maka, mereka membeli sijil ASB (minimum utk buat ni RM11k) dan kemudian dicagarkan dibank. Walaupun mereka keluar masuk duit melalui overdraft tetapi bagusnya duit pelaburan pokok tidak sesekali terganggu.

Berapakah amaun yang boleh didapatkan melalui overdraft? Setahu ibu jumlah maksima ialah 90%.
Bermaksud, jika jumlah sijil kita ialah RM11K maka nilai maksima untuk kita buat overdraft ialah kasarnya RM10k. Bagaimana dengan interest? Ianya lebih rendah berbanding dengan interest yang dikenakan oleh bank untuk personal loan.  Bank akan review penyata overdraft setahun sekali.

Apapun OD adalah satu kredit fasiliti yang lebih baik dari kita guna kredit kad...mana taknya interest kredit kad yang dikenakan oleh bank ialah 18% setahun, maka untuk pengguna tegar kredit kad macam abah dan ibu...sangat terasa woooo. Berbanding dengan interest OD ianya hanya dicajkan mengikut BLR semasa ke atas baki berkurangan atau dengan kata lain 5.8% daily rest.OD atau CC sebenarnya lebih kurang sama sahaja ..cuma ada kebaikan dan keburukkannya. Yang penting disiplin. Abah selalu ingatkan ibu dulu, jika nak guna credit card mesti ada disiplin untuk bayar.

Ada juga yang amik fasiliti OD untuk menambahkan pelaburan ASB tapi ibu tak berapa pandai lagi dalam bab ini dan masih sedang belajar.

Sebenarnya ibu belum pernah buat overdraft lagi even againts ASB, but really interested to do so... sekurang2nya bila perlukan cash yang mengejut, tak perlu kacau duit simpanan.

Ada sesiapa yang pernah buat? Bolehlah share dengan ibu dan kekawan lain yang berminat. Ibu dapat tahu mengenai ini pun dari kawan sekolah auntie Noy. anyway thanks to kak Rohaiza yang sanggup berkongsi tentang overdraft. Hari ini ibu plan nak telefon auntie Sandra yang kerja dekat CIMB, nak tahu detail lagi pasal od againts ASB ni....

Oh ya, walaupun sekarang ramai yang lebih berminat melabur dalam fund mutual tapi buat masa ini ibu selesa dengan ASB kerana lebih terjamin dan ibu tak perlu kisah sangat turun naik harga seunit pelaburan.








Salam sayang dari ibu






Isnin, 12 April 2010

Multi- purpose case PERCUMA !

April 12, 2010 0 Comments
Ada dalam post ibu sebelum ini yang ibu akan tunjukkan wajah baru trial pack ibu...

-
-
-

-
-
-
-



taraaaaaaa......


Walaubagaimanapun ianya adalah untuk trial pack set D dan set F sahaja buat masa ini.

Jika anda mempunyai masalah kulit kusam, mudah keletihan, moody dan bermasalah kulit(jerawat), ibu mengesyorkan anda mencuba set D dan boleh lihat hasilnya dalam 14-21 hari. Sangat berbaloi.

Bagi para isteri yang mempunyai masalah keintiman... bolehlah mendapatkan set F (ada dua pilihan sama ada untuk sebulan consume atau dua bulan consume). Rasakan perbezaannya dengan SHAKLEE!

Have a nice day!











Salam sayang dari ibu



Bila si abang bermimpi dan si adik berdoa....

April 12, 2010 0 Comments

Sejak dua minggu yang lalu abah ada berhajat nak bawa kami sekeluarga berjalan ke mana2 Disneyland untuk menggantikan masanya bersama anak2...secara kebetulan ada satu segmen Trek Selebriti , Jimmy dan Marsha yang dirakamkan di HongKong Disneyland. Apa lagi Addin dan Nasa begitu khusyuk menonton terutama apabila kelihatan Mickey Mouse dan beberapa maskot kartun yang sedang berjalan2 di dalam Disneyland...

Sampailah satu hari pada minggu lepas Addin memberitahu sesuatu yang ibu rasa tersentuh dan berniat jika diizinkan Allah ibu dan abah pasti bawa kalian bercuti di sana....."Ibu, abah, semalam Addin bermimpi. Addin mimpi Addin kat Hong Kong Disneyland dapat jumpa Mickey Mouse!" .Pada mulanya ibu tergelak besar kerana selama ibu hidup 32 tahun tidak pernah sekali ibu bermimpi ke tanah Hong Kong apatah lagi Disneyland. Namun  terlintas sesuatu di fikiran ibu...anak ibu memang berhajat besar nak berjalan ke sana.

Maka ibu memberitahu pada Addin dan Nasa, bukan abah tak ada duit cuma kommitment abah banyak kerana ibu bercuti dari kerja sementara ini, namun ibu berniat, jika Shaklee ibu mendapat sambutan yang baik, insyaAllah kita akan sampai jua. Sejak dari kata2 ibu itu, Nasa selalu berdoa yang buat ibu tersentuh...
"Ya Allah, bagilah ibuku pos trial pack dan bawak kami pergi Hong Kong Disneyland"..dan kami yang mendengar akan menyambut  "Amiinnnnn ".

Itulah doa si anak kecil yang berharap akan sampai ke HongKong Disneyland... mudah2an ianya menjadi kenyataan. Doakan untuk ibu dan abah mampu tunaikan hajat kalian. Amin....

 Doa ibu setiap hari....
"Ya Allah dengan namaMu yang Maha Penyayang lagi Maha Mendengar...berikan kami peluang untuk menyampaikan hajat anak2 kami ini, amin."


Hai, Mickey...tunggu kedatangan kami ye...


Kredit to google images.

Kredit to Jack's Blog.







Salam sayang dari ibu



Jumaat, 9 April 2010

Tak heran dah...

April 09, 2010 0 Comments
Semalam hari kedua Nasa ke Kumon... wah hebatnya anak ibu. Sampai sahaja ke Kumon dah tak pusing belakang...jalan terus dengan abang Addin. Tinggallah ibu dibelakang.
Masuk sahaja kelas Abang Addin terus ambilkan fail dia dan Nasa ...dan mereka terus masuk ke kelas dan belajar dengan teacher masing-masing.  Jika hari pertama Nasa mahu ibu temankan, hari kedua tak perlu dah. Seronok ibu tengok Nasa belajar....


...internet slow la pulak, tak dapat nak ipload pic. dah sampai masa nak ke Kumon.


Nantikan wajah baru Trial pack dari ibu.









Salam sayang dari ibu


Khamis, 8 April 2010

Hari pertama Nasa di Kumon

April 08, 2010 1 Comments


Semalam merupakan hari pertama Nasa ke Kumon. Kelas bermula jam 4 petang dan berlangsung hanya 40 minit. Jam 3pm Nasa dah tanya nak minta disiapkan. Hatinya seronok bukan kepalang. Maklumlah dah sebulan Nasa tak ke play school sejak kes HFMD hari tu.

Sejak dah tak ke play school Nasa, Nasa memang berkepit dengan ibu ke mana sahaja menjadi peneman yang setia. Jadi ibu dan abah merasakan yang Nasa perlu something agar dia tak bosan. So Kumon menjadi pilihan kerana memandangkan abang Addin ada kelas so waktu mereka ke kelas adalah sama. Jimat masa dan jimat minyak kereta ibu..hehehehe. Namun ibu registerkan Nasa satu subjek dahulu iaitu English. Mungkin bila dia dah mula catch up then boleh tambah maths.

First day Nasa adalah semalam... Andai dapat ibu rakamkan saat2 Nasa menjawab soalan teacher pasti tak kering gusi sesiapa jua yang menonton. Nasa seorang yang petah bercakap, very confident person, active and always want to look smart. Belum sempat teacher buat apa2, dia dah mengajukan soalan, mana buku nak belajar? Teacher kata sekejap ya, teacher ambil dulu... dia mula mendengus,"alahhhhh". Ketawa kecil cikgunya tadi.

Bila cikgunya memberikan buku dan memintanya menyebut apakah gambar yang ditunjukkan...Nasa menjawab dengan sangat yakin. Nadanya yang kuat menjawab setiap jawapan bagi gambar yang ditunjukkan. Yang kelakar bila ditunjukkan gambar ini....

Nasa dengan sangat yakin menjawab....MANGKUK.
Maka apa lagi ketawa terbahak2 lah cikgunya sambil menutup mulut...dan Nasa mula menjeling ke arah ibu memberi isyarat meminta jawapan sebenar. Ibu pun dengan spontan menjawab," bukan mangkuk sayang, tapi DISH.".

Balik jek dari Kumon Nasa asyik benar dia mengulangkaji apa yang dia dah belajar petang tadi.
 Nasa mula menjeling ke arah ibu apabila perasan yang dirinya diperhatikan...


 One to one session....berbaloi. Bukan tak boleh belajar di rumah dengan ibu tetapi saja nak cuba suasana baru untuk Nasa.


Muka boring apabila cikgunya lambat menyediakan buku untuk Nasa.

Petang ni ada lagi kelas bersama abang Addin. Nanti ibu akan upload gambar lagi sepanjang Nasa di sana.




Salam sayang dari ibu



Selasa, 6 April 2010

Ingatan untuk diri sendiri

April 06, 2010 0 Comments


Masa ibu kerja dulu pun ibu tak berapa pandai mengenai hal ini...ditambah lagi pendapatan ibu dah memang sah belum layak dikenakan cukai pendapatan. Gaji cikgu di Sabah Sarawak memang besar berbanding bekerja di Semenanjung namun yang besarnya adalah disebabkan oleh elaun itu sendiri. Maka apabila tidak layak dikenakan cukai, ibu tidak mengambil endah kepentingan impak zakat ke atas pembayar cukai. Ibu tahu zakat itu wajib ke atas setiap mukmin ...dan bukannya besar sangat iaitu 2.5% setelah ditolak semua tanggungan perbelanjaan. Namun sekarang, adalah sedikit ilmu yang ibu pelajari... untuk lebih berkat apabila menerima pendapatan dari sesuatu sumber adalah lebih baik jika di zakatkan pendapatan tersebut, kerana wang zakat inilah yang digunakan untuk membantu anak2 yatim, fakir miskin dan golongan yang memerlukan. Bermaksud kita menunaikan hak kita ke atas umat manusia yang lain tanpa kita sedari.

Islam itu indah dan ia tidak memberatkan umatnya...zakat hanya dikenakan sebanyak 2.5% daripada bersih pendapatan yang kita perolehi. Namun ada pendapat yang mengatakan adalah baik juga jika kita zakatkan semua pendapatan tanpa ditolak dari apa2 belanja...ini kerana adakala duit yang kita kirakan sebagai belanja keperluan akan menjadi sebagai satu kehendak. 


Menyedari hakikat kepentingan zakat inilah ramai rakan taulan ibu yang memilih untuk membuat potongan zakat setiap bulan instead of paying the gov tax. Membersihkan pendapatan sangat dituntut agar keberkatan itu sentiasa ada baik dari segi kewangan , keluarga dan individu itu sendiri. 

9 KEUNTUNGAN MEMBAYAR ZAKAT


1. Keuntungan pertama: Mensucikan jiwa anda dari noda-noda dosa.
2. Keuntungan kedua: Membebaskan jiwa anda dari perbudakan kepada harta benda.
3. Keuntungan ketiga: Melipatgandakan Harta Kekayaan.
4. Keuntungan keempat: Menjadi benteng dari bencana.
5. Keuntungan kelima: Penghargaan yang hakiki atas jerih payah Anda.
6. Keuntungan keenam: Memenuhi syarat halal menikmati harta kekayaan yang melimpah.
7. Keuntungan Ketujuh: Menebus naungan di Alam Mahsyar.
8. Keuntungan kedelapan: Zakat adalah benteng diri Anda dari api & siksa neraka.
9. Keuntungan kesembilan: Zakat adalah gerigi kunci pintu surga.


kredit to: My Notepad
 

"Ambillah (sebahagian) dari harta mereka menjadi sedekah, supaya dengannya engkau membersihkan mereka (dari dosa) dan mensucikan mereka (dari akhlak yang buruk), dan doakanlah untuk mereka, kerana sesungguhnya doamu itu manjadi ketenteraman bagi mereka, dan (ingatlah) Allah Maha Mendengar Lagi Maha Mengetahui." - Surah At-Taubah (ayat 103)


Hayatilah firman Allah yang bermaksud: "Syaitan itu menjanjikan (menakut-nakutkan) kamu dengan kemiskinan dan kepapaan (jika kamu bersedekah atau menderma) dan dia menyuruh kamu melakukan perbuatan yang keji (bersifat bakhil kedekut); sedang Allah menjanjikan kamu (dengan) keampunan daripada-Nya serta kelebihan kurnia-Nya dan (ingatlah), Allah Maha Luas limpah rahmat-Nya, lagi sentiasa meliputi pengetahuan-Nya." (al-Baqarah: 268)





Salam sayang dari ibu


Isnin, 5 April 2010

Feedback dari para pengguna!

April 05, 2010 0 Comments

Ramai yang bertanya kepada ibu, benarkah trial pack Shaklee membantu dalam penyusuan?
Secara kesuluruhan feedback yang ibu terima :

1. Susu saya sangat pekat.
2. Anak mudah kenyang , tidur lena dan tidak terlalu mengempeng waktu malam.
3. Hasil perahan saya menampakkan peningkatan.
4. Anak saya dah jarang sakit, demam , batuk mahupun selsema.
5.  Saya tidak keletihan seperti sebelum ini...badan masih bertenaga walau pulang dari kerja.
6. Masa 'bersama' juga lebih menggembirakan.

Ini berlaku badan ibu mendapat pemakanan yang seimbang dan lengkap.

Bagaimana dengan anda?


Inilah antara tulisan feedback dari seorang kenalan cyber ibu;

Entri ku pada kali ni nak bercerita sket ttg produk Shaklee. Pengenalan aku pada susuibu telah mempertemukan aku dgn vitamin kesihatan ini. Khususnya utk ibu yg menyusukan anak macam aku. Setelah sebulan aku mencuba, ternyata susu aku bertambah pekat dan hasil perahan tenusuku agak memuaskan hatiku. Kini aku tak teragak-agak pulak untuk membeli full set breastfeeding punya setelah mencuba trial set for breastfeeding dari ibu norita. Jadi kepada ibu-ibu diluar sana yang masih belum mencuba, Set Trial for BF mommies adalah jawapannya. Berikan yang terbaik untuk anak-anak kita!!


Terima kasih kepada Nur Syazwani atas testimoni ini.



* Sempena birthday abah AddinNasa bulan ini(April) maka dengan ini ibu berbesar hati ingin memberi tiga (3) Fridge Magnet  bagi pembelian Set B secara fullpack iaitu dengan harga termasuk pos RM241(consume up to 4 months).


Salam sayang dari ibu



Maintainance isteri tanggungjawab siapa?

April 05, 2010 0 Comments
Siapa yang tak terasa hati apabila ada orang menegur ish, kulit nampak kusam? Bagi yang punya ketahanan diri yang tinggi pasti akan menjawab dengan tenang, biasalah tak cukup tidur, banyak kerja nak kena siapkan. Namun bagi yang punya hati senipis kulit bawang, yang sudah pasti sensitif tahap tinggi...mungkin dah tak mahu menegur 2-3 hari kawan yang berkata sinis tadi. Ibu punya ramai kawan yang merasakan diri mereka nampak lebih tua dari suami mereka. Mereka mengakui mereka cukup terasa hati dengan opismate yang meluahkan pandangan tanpa diminta.
Tetapi arwah atuk ibu pernah memberitahu bahawa si isteri akan nampak lebih tua dari suami kerana telah banyak berkorban contohnya seperti melahirkan anak, menguruskan rumahtangga dan kerjaya bagi mereka yang punya karier. Arwah atuk kata jika si isteri tadi tidak mengambil berat atas kecantikkannya maka sebenarnya ia telah mengambil satu jalan mudah dan kesannya bukanlah sehari dua tetapi 5-10tahun akan datang. Arwah atuk pernah berkata lagi, bahawa si suami akan menyayangi isterinya selagi Allah mengizinkan namun lumrah kehidupan, siapa yang tidak suka kecantikkan?

Namun tanggungjawab siapakah untuk memastikan si isteri nampak muda dan cantik sebenarnya ya? Adakah si isteri itu sendiri atau si suami?Bagi isteri yang bekerja pasti tidak punya banyak masalah dan karenah. Jika si suami tidak mengelurkan wang belanja untuk ke arah itu, mereka punya pilihan dengan gaji sendiri. Bagaimana dengan isteri yang tidak bekerja? Pernah tertulis dalam satu forum...suami yang budiman akan memastikan si isteri sentiasa cantik dan menawan. Apalah salahnya jika si suami dapat mengeluarkan sedikit belanja untuk ke arah itu?

Roadtax dan insuran kereta pasti diusahakan bayar , maintanance kereta tidak juga kurangnya...si suami akan memastikan ini terjaga demi keperluan setiap masa. Bagaimana dengan maintance si isteri selepas bersusah payah melahirkan anak? Badan si ibu itu akan sedikit menggelebeh jika tidak dijaga. Ianya akan melarat jika tidak diendahkan. Alangkah baik jika semua suami memikirkan hal ini sejak dari awal perkahwinan.

Rata2 yang mempunyai kehadiran orang ketiga dalam hidup mereka memberikan alasan isteri mereka sudah tidak cantik dan bergaya lagi. Apalah salahnya jika si suami mengeluarkan sedikit wang agar si isteri kekal cantik menawan seperti sebelum kahwin? Kebanyakan para suami sangat berkira dalam hal ini...takut pula jika isterinya cantik dipikat orang. Tetapi tahankah mata sendiri jika isteri dah rupa macam Mak Andeh, dengan kain terlondeh dan hanya pandai masak lodeh? hahahaha, dah macam lagu pula.

Memang tidak dinafikan BUKAN semua suami berkemampuan untuk menghantar isteri mereka ke Slim World, Marie France, London Weight Management dan apa2 lagi yang mahal...memadailah membelikan krim buang selulit ke, membeli buku masakan diet sihat ke, pergi bersenam bersama isteri pada hujung minggu ke, jika mampu lagi sikit boleh beli vitamin untuk kurus atau  hantarbuat facial ke.... ish banyak lagi yang boleh dibuat demi memastikan isteri nampak cantik dan muda.

Ops tulisan ini bukan untuk mengkritik para suami tetapi kepada isteri juga....mari kita sama2 beringat:

1. Pakailah wangi2 di rumah dan bukan sekadar keluar berjalan sahaja. Jika suami tanya kenapa bau wangi dalam rumah, katakan sahaja minyak wangi tumpah.
2. Makeup la sikit walau hanya bergincu. Demi memastikan wajah si isteri nampak warm , tak de lah pucat lesi macam sakit.
3. Pakailah baju yang sedikit menarik perhatian suami..t-shirt yang nampak shape badan ke, seluar fit.
4. Jika bekerja, solekkan diri bila keluar dengan suami sama seperti anda solekkan diri untuk bekerja.


Banyak lagi sebenarnya...nanti ibu kongsikan lagi petua2 arwah atuk untuk si isteri nampak muda, cantik, berseri dan langsing!


















Salam sayang dari ibu



User Get User

April 05, 2010 0 Comments

BERITA BAIK!

1. Khas untuk mereka yang pernah mendapatkan trial pack dari ibu dan ingin berkongsi kebaikan Shaklee dengan rakan taulan dan kaum keluarga, kini anda boleh mendapatkan mata ganjaran atas setiap trial pack yang dikongsi.

2. Pemberian mata ganjaran akan diberikan kepada anda bagi setiap transaksi yang berjaya dan lengkap.

3. Mata ganjaran (MG) ini boleh ditukarkan kepada bentuk wang RM apabila telah mencapai minima mata ganjaran sebanyak 10 MG ; (1MG= RM5) 

4. Anda tidak perlu mengeluarkan sebarang modal untuk menyertai program ini.

5. Boleh emailkan kepada 
addinnasa@gmail.com
subjek: User Get User
untuk mendapatkan borang penyertaan.

Jangan tunggu lagi, rebutkan peluang keemasan ini. 
* Bagi 10 orang yang pertama mendaftar akan mendapat 2 MG secara percuma.
(Tertakluk kepada terma dan syarat)









Salam sayang dari ibu



Sabtu, 3 April 2010

Trial Pack with Fridge Magnet is BACK!

April 03, 2010 0 Comments




Seronok ibu nak maklumkan bahawa sesiapa yang ingin mendapatkan Trial pack dari ibu bermula April ini akan mendapat sekeping FRIDGE MAGNET yang cute.


Harga yang ibu offer termasuk dengan NEXT DAY DELIVERY* untuk SATU MALAYSIA. Ibu menggunakan khidmat POSLAJU MALAYSIA.


* Free magnetic fridge untuk pembelian dari blog anakkuwiraku.blogspot.com sahaja.



 Maka dengan ini ibu mengharapkan agar tiada lagi kemusykilan dari mereka yang ingin mendapatkan trial pack dari ibu bertanyakan
" Boleh saya dapat trial pack sebelum minggu depan jika saya order minggu ni" soalan ini kerap diajukan kepada ibu bagi mereka yang membuat pesanan pada awal minggu iaitu hari Isnin. So far semua customer ibu berpuashati kerana akan memperolehi produk pesanan mereka keesokkannya (tidak termasuk cuti umum).InsyaAllah. Sarawak mempunyai perkhidmatan PosLaju yang sangat efisien.






* Next day Delivery tidak termasuk cuti umum.



Salam sayang dari ibu



Total Wellness Connection.

April 03, 2010 0 Comments




Sila emailkan kepada addinnasaoffer@gmail.com untuk dapatkan value added pembelian anda. Sekiranya anda berminat, boleh dapatkan dengan harga yang dipaparkan.


Sesuai untuk seisi keluarga. Sesuai untuk ibu yang mengandung, ibu yang menyusukan anak, mereka yang perlukan diet yang seimbang.Kebaikannya ialah membantu anda berasa lebih bertenaga, membantu mempertingkatkan kesihatan secara menyeluruh, menguatkan sistem imun anda dan membekalkan khasiat untuk kulit, rambut, kuku tulang dan otot yang sihat.

Sesuai untuk seisi keluarga. Sesuai untuk ibu yang mengandung, ibu yang menyusukan anak, mereka yang perlukan diet yang seimbang.Ianya dalam bentuk serbuk dan perlu dibancuh untuk menjadi air. Sangat sesuai untuk mereka yang tidak menggemari menelan pil.

Gabungan 3 vitamin ini untuk menguatkan sistem imun, awet muda, melambatkan proses penuaan dan meningkatkan taraf kesihatan.



Kebaikan vitamin ini ialah untuk membantu melegakan simptom senggugut dan monopos, menggalakkan kulit yang cantik, menggalakkan tulang yang kuat, membantu mengurangkan risiko jantung dan melegakan sakit2 sendi.


Kebaikannya ialah memelihara kesihatan prostat, meningkatkan tenaga dan kesihatan badan, meningkatkan stamina badan, memelihara jantung yang sihat, membantu mengekalkan tekanan darah normal dan mengawal tahap kolesterol yang sihat.


Kebaikan Vivix ialah memelihara kesihatan keseluruhan, membantu anda berasa lebih bertenaga dan menguatkan sistem imun.






















Salam sayang dari ibu

Euphoria Shaklee Malaysia

Euphoria Shaklee Malaysia