Rabu, 31 Mac 2010

Lebih besar dari anggur biasa?

Mac 31, 2010 0 Comments







Memang tidak ibu nafikan harga sebotol harga Vivix Shaklee sedikit mahal berbanding produk supplementnya yang lain. Tetapi setelah ibu membaca kebaikan resveratrol kepada tubuh jadi pada ibu ianya sangat berbaloi untuk mengurangkan kesakitan bagi pesakit yang menderita penyakit yang kronik. Macam yang dilalui oleh ibu kepada teman ibu auntie Niza yang mana sebelum ini mempunyai masalah sembelit yang teruk....alhamdulilah selepas mengambil Vivix dengan izin Allah jua masalahnya telah selesai. Begitu juga dengan makcik ibu Cik Liza, kini dah tiada berwajah pucat, lebih bertenaga, berselera makan dan batuknya akibat nanah dalam paru2 dulu kian beransur baik. Terima kasih ya Allah Engkau mengizinkan aku memberinya supplement yang betul sewaktu beliau memerlukan.

 Ada yang bertanya kepada ibu, apakah kandungan sebenar dalam sebotol Vivix?

Ada 4 jenis buah termasuk tumbuhan; iaitu Anggur Muskat. Anggur Muskat dan bijinya merupakan salah satu daripada sumber2 terbaik yang bersifat antioksidan dan mempunyai anti-radang. Ia juga turut dikenali sebagai Anggur No 1 di Amerika. Ianya jauh lebih besar daripada buah anggur itu subur di kawasan Tenggara AS yang beriklim panas. Saiz sebuah muskat ialah sekitar lima sentimeter (sm) iaitu seakan-akan sebiji plum. Menariknya, di dalam biji muskat ini, terdapat satu kromosom tambahan (20 kromosom berbanding anggur lain yang hanya mengandungi 19 kromosom).Kromosom tambahan inilah yang dipercayai membekalkan sejenis nutrien antipenuaan khas. Malah, kandungan kompaun polifenol dalam buah muskat adalah 40 kali ganda lebih tinggi daripada yang terdapat dalam wain merah.. Buah ini dikatakan mempunyai kandungan resveratrol yang tinggi.
Resveratrol pada hakikatnya juga telah lama menjadi fokus penyelidikan golongan saintis di serata dunia. Dalam tempoh hampir dua dekad, lebih 2,000 eksperimen berbeza telah mencungkil rahsia dan impak ke atas kesihatan.
Resveratrol biasanya diekstrak daripada biji dan kulit anggur muskat (muscadine).

Selain anggur Muskat, 3 lagi yang terkandung dalam botol vivix ialah:
 Elderberry, Lobak Ungu dan Polygonum Cuspidatum. Seperti dalam gambar di bawah.
.
Sumber dari Kosmo!Online.

Bagi mereka yang mempunyai masalah kesihatan dan jika anda ingin mencuba mendapatkan Vivix dengan harga ahli, boleh menghubungi ibu di talian 012-8535689 atau email di addinnasa@gmail.com.             Free delivery khas untuk Vivix sahaja.


Salam sayang dari ibu


Selasa, 30 Mac 2010

Jawapan yang ibu harapkan untuk kuiz semalam....

Mac 30, 2010 3 Comments



Terima kasih kepada semua yang sudi menghantar email....
 Kebanyakan jawapan memang betul, tiada yang salah. Namun jawapan yang ibu nak beri di sini adalah berdasarkan apa yang ibu dah lalui dan info berikut:





Shopping carts are considered one of the most important tools for shopping in supermarkets. It helps you buy all your household, including your personal supplies, and to transfer those purchases throughout the store and car parking space.

But do you have any idea about the dangers of shopping carts?!

A study conducted in South Korea showed unexpected results about the public tools that cause contamination and transfer of bacteria. The study, conducted by the Korean Consumer Protection Board, found that handles of shopping carts in stores are the most polluted with bacteria among the objects that are frequently traded among people, and handles of public toilets are not as bad as expected.

Studies that have been conducted proved that there are 1 million germs on just one shopping cart handle.
Researchers stress that shopping carts handles are one of the most contaminated public surfaces, even dirtier than most public restrooms. The reason? Public restrooms are cleaned and disinfected regularly, but shopping carts are not. In fact, most stores clean their shopping carts only a couple of times each year.
            Many consumers don’t realize the degree to which shopping carts have been exposed to bacteria and germs via sources such as meat or poultry, children while sitting in the carts and other consumers’ illnesses.


Did you know that shopping cart handles can harbor ten times more germs than almost anything else you touch during the day? Swabs taken from shopping cart handles have shown germs, viruses, bacteria and body fluids on these plastic handles.
In the meantime, with everyone touching the cart handles and babies being put into the seats, the typical shopping cart is continuously being contaminated and accumulating a startling range of germs and viruses.

To protect your self and baby from getting germs:
        Wash your hands upon completion of shopping, especially your child’s hand if he was put on the chair of shopping cart.
        Use anti-bacterial wipes to clean and disinfect the carts’ handles. 





Salam sayang dari ibu




Isnin, 29 Mac 2010

Any idea? (T-shirt as freegift)

Mac 29, 2010 6 Comments
Ada sesiapa yang ada idea...apakah atau dimanakah tempat yang paling banyak membiak bakteria tanpa kita sedari selain dari tandas awam?(HINT: PUBLIC)


Hmm... ibu rasa nak bagi freegift siapa jawab paling tepat terutama jika response baik punya!!! kekekeke. So, siapa tahu? Boleh jawab hantar email kepada addinnasa@gmail.com, hanya tuliskan jawapan sahaja dan tinggalkan komen di ruang entry ini jika anda telah menghantar email mana la tahu masuk kat spam pula, rugi jika betul tetapi tak dapat hadiah kan?

Last jam 5 pm ini ya. tak salah mencuba...tak perlu keluarkan apa2 belanja pun.






Salam sayang dari ibu



Sabtu, 27 Mac 2010

Vivix part2

Mac 27, 2010 0 Comments


Ibu dah makan vivix...kesan yang ibu nampak dengan mata kasar tiada lagi kerana setakat ni alhamdulillah ibu tiada masalah kesihatan yang kritikal. Namun bagi beberapa orang yang telah mencuba Vivix kerana masalah kesihatan, Vivix banyak membantu mereka. Namun ianya tidak sesuai untuk ibu yang mengandung dan menyusukan  anak mereka.



A Revolutionary Breakthrough from Shaklee
  • VIVIX™ Botanical Beverage Mix is a revolutionary breakthrough in polyphenol nutrition.

  • VIVIX™ contains a unique botanical blend of Polygonum Cuspidatum, Muscadine grape, European Elderberry and Purple Carrot which are rich in polyphenols. Polyphenols are a group of phytochemicals that are plant-derived compounds with antioxidant and cellular aging benefits.
All natural. Patent-pending.
Clinically tested key ingredients.
Exclusive to Shaklee. 

Ini antara Q&A mengenai Vivix. Thanks to auntie Arnieh :

Q. What is Vivix™?
A. Vivix is a patent-pending, powerful, and exclusive polyphenol blend with ingredients shown in laboratory research to positively impact four key mechanisms of cellular aging, including helping to protect and repair DNA damage, positively influencing genetic regulators of cellular longevity, promoting mitochondrial energy production, and slowing formation of AGE proteins.

Q. When should I take Vivix?
A. Take Vivix daily, preferably with a meal such as breakfast or lunch. Shake well before taking the recommended serving of one teaspoon per day.
Q. Can I take more than one teaspoon per day?
A. According to the latest research, there does not appear to be any added benefit from taking more than the recommended serving of one teaspoon per day.
Q. Can I use Vivix with my other Shaklee supplements?
A. Vivix can be taken with all Shaklee dietary supplements. Ideally, Vivix should be taken with Vitalizer™, NutriFeron®, and Cinch™ Shakes as an excellent daily complement to healthy lifestyle choices. The essential nutrients in Vitalizer, immune-system-supporting phytonutrients in Nutriferon, and muscle-mass-protecting protein in Cinch Shakes, together with the polyphenols in Vivix deliver broad spectrum anti-aging support to your wellness plan for a healthier life.
Q. Who would benefit from Vivix?
A. Any adult concerned with cellular aging and optimal well-being.* Vivix is not recommended for pregnant or lactating women, or anyone younger than 18 years old.
Q. What is resveratrol?
A. A natural antioxidant compound found in some plants, fruits, seeds, grapes, and grape-derived products such as red wine. Resveratrol is a polyphenol that has been found to potentially improve health and well-being in laboratory studies from around the globe. In addition, emerging laboratory research has found that resveratrol fights cellular aging. These studies also found that resveratrol activates genetic regulators of cellular longevity pathways, which may have positive effects on DNA, cellular health, and metabolism.
Q. How much resveratrol does Vivix provide?
A. Vivix delivers 100 mg of resveratrol per serving. The resveratrol extract has a natural resveratrol content of 98% and the amount of resveratrol in Vivix is guided by the latest scientific studies and emerging research. Vivix goes beyond resveratrol by combining it with a patent pending blend of additional polyphenols made from the only grape in nature with an extra chromosome. Laboratory studies have found that this unique combination is able to positively impact the four key mechanisms of cellular aging and is 10 times more effective than resveratrol alone in slowing AGE protein formation.
Q. What are polyphenols?
A. Polyphenols are a group of phytochemicals that are plant-derived compounds with both potential antioxidant and cellular anti-aging benefits. In fact, emerging research has reported that polyphenols may elicit multiple biological effects consistent with sustained and improved human health.
Q. Is Vivix an antioxidant product?
A. Vivix has polyphenol ingredients that have been shown in laboratory studies to positively impact the four key mechanisms of cellular aging and therefore goes well beyond providing antioxidant support.
Q. Is Vivix a juice beverage and how does it compare to juice products being sold today?
A. No, Vivix is an exclusive, concentrated liquid tonic dietary supplement that delivers the purest form of resveratrol and a highly potent polyphenol extract created from the only grape in nature with an extra chromosome. This unique blend of polyphenols includes ingredients that have been shown in laboratory studies to fight key mechanisms of cellular aging.Each serving of Vivix delivers the equivalent amount of resveratrol found in 100 glasses of red wine.
Q. Does Vivix contain alcohol?
A. Vivix does not contain alcohol.
Q. What is the shelf life of Vivix?
A. The shelf life is nine months.
Q. Why do I need to refrigerate after opening?
A. Refrigeration after opening will help to maintain optimal freshness, color, and maximum polyphenol activity in the product. Refrigerate unopened bottles as well.
Q. Why isn’t the product shipped under refrigeration?
A. Extensive testing, including actual shipments throughout the country and simulated transportation under extreme temperature and humidity conditions, has confirmed that the highest quality product is maintained under all shipping conditions to which the product will be exposed.


Testimoni terbaru:

Baru2 ni makcik ibu, mamaNoy telah memberitahu bahawa wife kepada Uncle Bob di suspect mengidap lung cancer memandangkan doc telah mengesahkan beliau tidak mengidap Tibi. Untie Liza dikatakan mempunyai nanah di dalam paru2nya dan ini telah menyebabkan auntie Liza mengalami batuk selama hampir satu tahun lebih. Keadaan autie Liza kian lemah , tidak bermaya dan tidak berselera. Pada mulanya ibu mencadangkan auntie Liza mengambil vitamin antioksidan seperti ACE namun setelah mempertimbangkan keadaan di mana ibu merasakan bahawa pasti beliau sudah tidak larat hendak menelan pil2 termasuklah ubat doc. Maka ibu mencadangkan beliau mengambil Vivix untuk rawatan dirinya. Alhamdulillah kini auntie Liza tidak kelihatan pucat seperti dulu(sumber dari uncle Bob semasa ibu telefon petang tadi). Auntie Liza juga mengatakan beliau merasakan badannya sedikit ringan dan bertenaga. Suaranya juga sudah sedikit ceria berbanding semasa awal2 ibu menghubungi beliau. Syukur alhamdulillah. Semoga kesihatannya bertambah baik. Ibu akan update lagi setelah sebulan beliau mengambil Vivix sebagai makanan tambahan harian beliau.








Salam sayang dari ibu

Jumaat, 26 Mac 2010

Mencairkan kahak?

Mac 26, 2010 9 Comments



Sepanjang menemai Addin ke kelas Karatenya, ibu suka bersembang dengan ibu2 yang yang juga menemani anak mereka berkarate. Maka ada petua dan ilmu yang bermanfaat dapat dipraktikkan dan so far menampakkan hasil yang baik.

Auntie Nurul seorang yang ramah, beliau merupakan seorang mualaf. Ibu banyak mendapat ilmu dan petua dari beliau; antaranya bagaimana nak mengurangkan kahak anak... ini juga telah disokong oleh salah seorang ibu yang berasal dari Sarawak. Katanya, setiap malam sapukan minyak panas di bahagian belakang badan si anak sewaktu mereka tidur, insyaAllah kahak akan mula berkurangan. Alhamdulillah telah ibu praktikkan pada Addin dan Nasa walau mereka tidak batuk..bak kata orang prevention is better than cure.

Memang ada petua lama yang menyarankan ibu menyedut sahaja kahak melalui hidung anak tapi hal ini tidak dibenarkan oleh Abah kerana katanya ia bahaya untuk paru2 anak.Maka ibu lebih prefer menggunakan petua dari auntie Nurul tadi. Bertambah lagi kini Nasa sudah tidak menyusu badan lagi. Jika dahulu jika ibu sedar yang Nasa dah punya bunyi kahak maka ibu akan up kan vitamin C intake, dari 1 biji kepada dua biji. Selain itu ibu pastikan Addin dan Nasa makan omega 1-2 kali seminggu agar chest mereka tidak mudah sejuk yang boleh menyebabkan mereka mendapat selsema.

Auntie Nurul ini kelihatan sangat muda...ibarat 33 tahun tapi sebenarnya umur beliau ialah 42 tahun. Pernah juga beliau berkongsi dengan teman2nya di situ betapa pentingnya pengambilan vitamin. Mungkin kerana latar belakang keluarganya berbangsa Cina yang mementingkan supplement untuk kesihatan dan awet muda. Beliau juga pernah menegur ibu bahawa ibu kelihatan seperti budak 20-an....tersenyum sipu malu tapi suka seketika. Esok kami akan berjumpa lagi kerana kelas karate Addin ialah Sabtu dan Ahad. Ibu akan gali lagi petua yang ada....




Salam sayang dari ibu


Kelebihan anak sulung?

Mac 26, 2010 3 Comments



Berubahnya hidup seorang isteri apabila dia mula mendapat panggilan ibu, mama, emak atau apajua panggilan dari kelahiran anak sulung. Tersentuh hati apabila si anak itu mula menyebutkan perkataan mama, ibu, emak itu sendiri. Memang kelebihan anak sulung.. ditatang bagai minyak yang penuh.



Addin sendiri ibu masih teman sewaktu rehatnya disekolah. Sebentar lagi ibu akan ke sekolah Addin bersama Nasa dan abah...


Salam sayang dari ibu



Khamis, 25 Mac 2010

Bukan sebab ibu berubah hati...

Mac 25, 2010 0 Comments




Bagi mereka yang telah mengikuti pembacaan blog ibu selama 2 tahun pastinya akan menyedari sesuatu yang berubah.....

Inilah dulu template yang ibu tempekkan di sebelah kanan atau kiri blog bagi kemudahan semua teman cyber ibu untuk membeli vitamin Shaklee dengan harga ahli.

Tapi kini....



Ibu terpaksa menyimpan no itu secara rahsia kerana ada segelintir pihak yang mungkin tidak selesa atas apa yang ibu tempekkan itu. Bagi menghormati pihak2 yang terbabit ibu membuat keputusan hanya akan memberi ID kepada mereka yang ingin membeli secara walk in di mana2 branch mahupun HQ Shaklee sendiri.

Secara jujurnya tulisan ibu dan apa jua cerita di dalam blog ini adalah perkongsian ibu dengan teman ibu ....

                                       I AM NOT SELLING BUT I AM SHARING...
 -
-
-
-
-

                                     because sharing is caring.

cuma untuk trial pack memang ibu jual kerana ini sahaja cara ibu membantu mereka2 yang baru mengenali Shaklee merasa perbezaan vitamin jenama Shaklee dengan harga yang mampu dibayar.

Oh ye, memandangkan ramai yang membantu ibu memperkenalkan Shaklee kepada teman dan ahli keluarga , ibu sedang cuba membuat sistem reward kepada mereka yang membantu ibu berkongsi. InsyaAllah akan ibu postkan dalam entry yang akan datang.



Salam sayang dari ibu



Rabu, 24 Mac 2010

Anak Setan!

Mac 24, 2010 1 Comments



Perkongsian ilmu akhirat yang perlu kita tahu...

"9 jenis anak setan..

Peringatan untuk kita setiap hari dimana syaitan2 kurang ajar ini mengganggu
hidup harian yang mungkin selama ini kita tidar sedar! hasutan mereka.

Sampaikan kepada sekalian muslimin/muslimat yang lain semoga
menjadi pedoman hidup hingga ke akhir hayat ,Insya'Allah.


Umar al-Khattab r. a berkata, terdapat 9 jenis anak syaitan


1. Zalituun

Duduk di pasar/kedai supaya manusia hilang sifat jimat cermat.
Menggoda supaya manusia berbelanja lebih! dan membeli barang-barang yang
tidak perlu.


2. Wathiin

Pergi kepada orang yang mendapat musibah supaya bersangka buruk
terhadap Allah.


3. A'awan

Menghasut sultan/raja/ pemerintah supaya tidak mendekati rakyat.
Seronok dengan kedudukan/kekayaan hingga terabai kebajikan rakyat dan
tidak mahu mendengar nasihat para ulama.


4. Haffaf

Berkawan baik dengan kaki botol. Suka menghampiri orang yang
berada di tempat-tempat maksiat (cth : disko, kelab mlm & tempat yg ada
minuman keras).


5. Murrah

Merosakkan dan melalaikan ahli dan orang yg sukakan muzik sehingga
lupa kepada Allah. Mereka ini tenggelam dalam keseronokan dan glamour etc.


6. Masuud

Duduk di bibir mulut manusia supaya melahirkan fitnah, gosip,
umpatan dan apa sahaja penyakit yg mula dari kata-kata mulut.


7. Daasim (BERILAH SALAM SEBELUM MASUK KE RUMAH...)

Duduk di pintu rumah kita. Jika tidak memberi salam ketika masuk
ke rumah,Daasim akan bertindak agar berlaku keruntuhan rumahtangga (suami
isteri bercerai-berai, suami bertindak ganas, memukul isteri, isteri
hilang pertimbangan menuntut cerai, anak-anak didera dan pelbagai bentuk
kemusnahan rumah tangga lagi).


8. Walahaan

Menimbulkan rasa was-was dalam diri manusia khususnya ketika
berwuduk dan solat dan menjejaskan ibadat-ibadat kita yg lain.


9. Lakhuus

Merupakan sahabat orang Majusi yang menyembah api/matahari.


Salam sayang dari ibu


Selasa, 23 Mac 2010

Inilah ibu...

Mac 23, 2010 1 Comments



Ibu memang menulis blog ini untuk berkongsi dengan teman2 diluar sana tentang apa yang pernah ibu lalui...terutama tentang masalah kesihatan, penyusuan dan amalan serta petua yang saya rasakan boleh membawa manfaat kepada yang memerlukan.

Bukan ibu nak menunjuk pandai tapi sekadar bercerita dengan cara ibu apa yang ibu faham tentang segala info yang ibu perolehi dari buku bacaan ibu.

So semalam, bila ibu dapat tahu yang ibu entitle dapat freegift...ibu terus email semua teman setia ibu so that mereka pun akan dapat freegift tu. Bila ibu dapat ym dari auntie Aishah betapa seronoknya dia bila dah terima gift, it really makes me happy.Begitu juga bila ada teman yang mesej ibu kepuasan apabila merasakan perbezaan Shaklee. Itulah yang ibu rasakan. 

Ada soalan cepu emas dari seseorang:

Jika puan kata kita boleh amik vitamin dari klinik kerajaan, mengapa puan tidak mengambilnya sahaja dari klinik kerajaan?

Jawapan saya secara peribadi:

Vitamin yang kerajaan sediakan di klinik kerajaan adalah khusus untuk rakyat yang kurang berkemampuan untuk membelinya dari farmasi atau mana2 sumber berbayar.  Ianya adalah salah satu usaha kerajaan membantu golongan yang susah terutamanya ,agar kesihatan mereka juga tidak terjejas.
Pada saya secara jujur, jika berkemampuan adalah lebih baik kita membeli dari mana2 sumber dan tidak mengambil hak golongan yang sepatutnya  lebih layak. Macam rumah kos rendah... memang ramai yang mahu membeli untuk didiami mahupun disewakan kepada orang lain bagi menjana duit namun ianya adalah hak golongan sederhana yang pendapatan perkapita nya kecil. Semua orang suka yang percuma dan ianya tidak dapat dinafikan lagi. Tapi jika kita memberi hak kepada yang berhak, hidup kita pasti lebih berkat. Ditambah pula kerajaan sekarang sedang mempunyai masalah budget, maka tak salah jika kita mampu beli then kita beli.

Apa pun ibu bersyukur, customer ibu bukan sahaja terdiri daripada golongan profesional termasuklah doctor tetapi dari staf sokongan kerajaan dan mereka yang bekerja di sektor swasta. Terima kasih kerana kalian turut berkongsi produk dengan ahli keluarga dan sahabat handai. Semoga kebahagian sentiasa bersama kita.






Salam sayang dari ibu



Kematangan perlu masa?

Mac 23, 2010 0 Comments




Jika 9 tahun dulu, setiap kali ibu dapat tahu abah kena turun laut menggantikan CSR yang tak dapat turun maka ibu akan solat hajat dan siap baca surah Yassin agar abah tak jadi turun laut. Tidak dinafikan setiap kali itulah ributlah, hujan lebatlah dan adakala ada sahaja Allah tempatkan orang lain yang turun ke laut maka abah tak perlu tinggalkan ibu di Miri seorang diri....

Namun masa terus berjalan...banyak yang dilalui dan ianya sedikit sebanyak akan mematangkan kita. Kini dah menjadi rutin abah turun le laut. Selama pemergiannya menunaikan amanah kerjanya, maka selama itulah ibu akan menjadi one-man show di darat ni. Ibulah yang menjadi surirumah, driver, dan segala2nya ibu. Mula2 tu sedih juga sebab kena urus seorang diri tapi bila dah jadi kebiasaan, tiada lagi kejanggalan.  Ibu tahu ibu mesti kuat semangat dan mesti sihat untuk menguruskan rumahtangga baik suami di sisi mahupun tidak. Benarlah kata orang, ibu itu tunggak keluarga.

Abah provide rumah yang selesa buat kami yang tinggal...alhamdulillah. Abah tahu ibu perlu ada internet untuk ibu komunikasi dengan dunia luar supaya balance maklumlah sebelum ini ibu bekerja. Satu perkara yang ibu notice bila cuti panjang ni, teman sekerja tak rajin nak ber sms...mungkin sebab ibu tak mengikuti perkembangan gossip terkini sekolah dan teman2 yang lain. Lagipun bila jadi one-man show kerja tak pernah habis. Walaupun begitu ibu akan tetap cuba mencuri masa untuk menulis blog..ianya diari ibu ,yang seronok ibu abadikan untuk Addin dan Nasa bila kalian mula berminat nak membaca diari ibu.

Apa pun ibu bersyukur mendapat suami yang baik macam abah Addin dan Nasa. Bila abah cuti maka semua tugas ibu abah tolong sepenuhnya. Baik hantar Addin, kerja rumah memang banyak abah membantu. Ibu akan rasa rehat sikit bila abah di darat.Alhamdulillah...hari ni abah akan balik InsyaAllah. Semoga lancar segala urusan.
Salam sayang dari ibu

Isnin, 22 Mac 2010

Ahad, 21 Mac 2010

Untuk tatapan abah Addin Nasa

Mac 21, 2010 0 Comments







Inilah hasil kreatif anak kita Addin nak buat mini pool dia sendiri. Lepas balik dari KRP Addin terus buat tanpa berlengah2 lagi.  Memang ada potensi untuk jadi arkitek macam kak Dilia cakap dulu.



Wajah2 girang anakanda apabila bermain trampolin.


Hensem tak?


Inilah wajah yang suka tengok camera....

Salam sayang dari ibu




Bacalah dengan mata dan nilailah dengan akal.

Mac 21, 2010 1 Comments




Ibu suka menulis blog dan berkongsi suka duka yang ibu lalui dan berkongsi setiap pengajaran yang pernah ibu tempuhi...jika ada antara kalian yang tidak mahu mengakui kebenaran dan hipokrit dijadikan sandaran maka terpulang pada diri sendiri untuk menilai apa yang ibu coretkan di dalam blog ini.

Memang ibu banyak mencoretkan tentang penyusuan kerana ibu bersyukur ibu telah dapat menyusukan Addin dan Nasa dengan jayanya. Bukan ibu tak pernah lalui kesusahan tapi kerana pemikiran yang sentiasa positif membuatkan ibu semakin hari semakin matang dan mampu mengatasi segala dugaan sepanjang penyusuan. Setiap orang punya cara yang berbeza untuk berjaya dan tiada satu pun cara yang boleh dinilaikan salah kerana setiap manusia mempunyai kekuatan dan kelemahan yang tersendiri.

Berbalik tentang penyusuan...
Bagi ibu2 yang baru hendak belajar menyusukan anak dan mereka yang sedang bertungkus lumus berusaha gigih untuk melengkapkan penyusuan selama 2 tahun, berbesar hati saya ingin kongsikan sesuatu yang boleh dijadikan panduan bersama:

" Seorang ibu itu dapat membekalkan semua nutrien yang diperlukan oleh anak susuannya melalui susuibu walaupun si ibu itu hanya mengamalkan makanan harian utama iaitu sarapan, makan tengahari dan makan malam. Ini kerana semua makanan yang diambil oleh si ibu tadi akan dikhususkan untuk menghasilkan susuibu manakala nutrien akan diserap melalui badan si ibu itu sendiri dalam penghasilan susuibu."

Walau bagaimanapun si ibu tadi diwajibkan memastikan pengambilan makanan harian yang seimbang iaitu perlunya kehadiran zat2 penting seperti zat besi, protien, vitamin C, Vitamin B , kalsium serta banyak lagi dalam makanan yang diambil.

Jika si ibu tidak mengambil makanan yang seimbang, kebarangkalian bagi si ibu tadi mendapat kesan yang berikut:

1. Mudah keletihan.. awal tidur tetapi masih susah untuk bangkit dari tidur.

2. Mood yang tidak stabil (mood swing).Mudah marah dan sensitif.

3 Muka kelihatan pucat.

4. Mudah rasa nak pitam atau pening kepala.

5. Kulit wajah yang kusam.

6. Wajah nampak tua dari umur sebenar.

7. Keinginan seks yang menurun.

8. Sakit2 sendi dan tulang belakang. Kaki mudah rasa bisa dan sesemut atau nama lainnya kebas2.

9. Sakit gigi.


Kita perlu tahu mengapakah simpton2 di atas boleh berlaku? Ini kerana zat yang diperolehi dari pengambilan makanan harian lebih tertumpu untuk penghasilan susuibu. Jika si ibu tidak mengambil makanan tenusu seperti susu dalam meal harian, maka kalsium dalam badan ibu itu sendiri akan diserap bagi disalurkan kepada si anak tadi untuk keperluan pembesaran tulang, gigi dan pembentukan darah. Begitu juga dengan pembesaran anak yang memerlukan zat besi, semua vitamin Bdan vitamin2 lain. Jika si ibu tadi kurang mengambil makanan yang mengandungi zat ini maka ianya akan diserap melalui zat yang sedia ada dalam badan ibu.
Apabila si ibu tadi tidak dapat menggantikan semula zat yang diserap untuk penghasilan susu si kecil tadi maka ia akan mengganggu kesihatan itu dalam jangka panjang dan lahirlah simpton2 di atas seperti yang telah ibu nyatakan.

Apabila simpton2 di atas ini berlarutan , ia akan sedikit sebanyak akan mengganggu kesihatan optimum si ibu. Jika si ibu mengalami gangguan kesihatan maka penghasilan susu akan sedikit terjejas.
Ada sesetengah doc yang pro breastfeeding...akan menggalakkan si ibu mengambil supplement untuk mengatasi masalah di atas dari berlarutan.
Namun ada sesetengah golongan profesional pastinya terikat dengan polisi kerjaya mereka iaitu tidak boleh merekomenkan pesakit dengan mana2 brand supplement yang ada di pasaran. Maka vitamin diberi secara percuma oleh klinik kerajaan. Golongan ini hanya akan menyarankan ibu2 yang menyusukan anaknya untuk mengambil vitamin bagi mengisi kekosongan yang terdapat di dalam tubuh si ibu.

Sebenarnya supplement boleh didapati dari klinik kerajaan secara percuma. Sebab itu ibu mengandung akan dibekalkan dengan obimin iaitu ferum yang diperlukan untuk membina sel darah merah. Mengapakah hanya ibu2 yang mengandung sahaja yang ditekankan untuk mengambil vitamin?
Sebenarnya ini kerana doc dipertanggungjawabkan agar si ibu tadi tidak mati semasa melahirkan anak akibat kehilangan darah yang banyak semasa melahirkan.

Namun setelah melahirkan anak ,penyusuan susuibu tidak ditekankan kerana kita disogok dengan banyak susu formula yang ada dalam pasaran. Sedangkan apabila kita menyusu anak, term fully breastfeed sendiri sudah memberi maksud makanan si anak bergantung sepenuhnya dari tubuh si ibu. Maka jika kekurangan zat2 la yang menyebabkan simpton di atas wujud.

Harapan ibu penulisan kali ini dapat membuka minda dan hati mereka yang anti supplemet. Jika anda rasa keperluan zat makanan anda lengkap melalui pengambilan meal harian, alhamdulillah namun jangan sesekali kita samakan orang lain dengan kita. Ibu sendiri tidak mampu untuk memakan ulam setiap hari, begitu juga dengan buah2an...susu? jauh sama sekali. Maka supplement perlu bagi ibu untuk terus sihat.

Oh ya...penulisan ini berdasarkan pengalaman dan pembacaan ibu. Jika ada yang kata ibu berat sebelah kerana ibu pengedar Shaklee... sila lihat semula


 dan ibu telah tekankan berkali2...vitamin boleh didapati dari klinik keraj bagi yang kurang berkemampuan untuk membeli.


Salam sayang dari ibu





Jumaat, 19 Mac 2010

Bagi yang suka quote, please take note.

Mac 19, 2010 5 Comments




Penulisan ibu berdasarkan pengalaman, pembacaan dan kajian ibu SENDIRI. Jika ada antara kalian yang nak QUOTE kata-kata saya dan forwarkan pada orang lain thru email...tolonglah buat permalink so orang lain baca secara kesuluruhan. Tolonglah jangan buat dosa kering dan buat fitnah tak tentu hala....amik separuh dari penulisan dan forwardkan email kepada kawan2 dan buat konklusi yang memburukkan perkara yang tak sepatutnya....

Saya doakan orang2 ni mendapat taufik hidayah dari Allah....

Sesungguhnya saya terima email itu ya, buat mereka yang dah tak de kerja quote kata2 saya dan buat fitnah.

Ibu kena tambah ayat ni sebab ada orang suka nak quote separuh jalan...


Jika ibu2 mampu untuk memastikan pengambilan 5 jenis buah-buahan dalam meal seharian, keperluan semua zat tercapai melalui makanan harian...tak perlu makan vitamin. Namun bagi diri ibu sendiri yang ada kekangan, ibu tak suka sayur sangat ,jadi ibu makan vitamin.


Dalam dunia ramai yang hipokrit...kata vitamin tak perlu tapi diri sendiri makan supplement. Supplement tak semestinya Shaklee semata2 tapi asalkan namanya vitamin, ia adalah supplement!

Bagi yang tak tahu, negara kita menyediakan vitamin secara percuma di semua klinik kerajaan.


Salam sayang dari ibu

Punca suami tak sokong penyusuan.

Mac 19, 2010 7 Comments



Terlebih dahulu ibu bersyukur kerana mempunyai seorang suami yang sangat supportive dan mudah2an Addin dan Nasa juga akan mempunyai sifat yang sama. Beberapa minggu sudah kami menonton drami Wadi Unung…antara siri akhir drama tersebut kelihatan seorang bayi minum susu melalui botol. Lantas Addin bersuara” Aik, kesiannya budak ni kecik2 dah minum susu botol” Tergelak ibu mendengarnya. Itulah anak yang minum susu badan. Ibu terus menyampuk dengan mengatakan, “ Ada baby yang minum susuibu nya melalui botol , bukan semua baby minum botol tu susu dalam tin….” .Addin  tersenyum sipu.

Namun sebenarnya ibu tahu ramai kenalan internet ibu yang mempunyai masalah suami yang tidak menyokong penyusuan susuibu. Ibu cuba membuat satu kajian kecil mengenai isu ini melalui cerita ibu2 ini tadi.


Bagaimana suami nak support jika:

1.      Si isteri selalu mengeluh keletihan.

Seorang suami mengharapkan isterinya menjadi supermom; baik yang bekerja mahupun yang menjadi surirumah semata2…maka apabila si suami asyiklah mendengar si isteri kepenatan  terutama yang bekerja di siang hari dan malam dengan tak cukup rehat dan mengadu keletihan maka  si suami pun akan menyarankan memberi si kecil minum susu formula.

Bagaimana nak mengatasi keadaan ini: Jagalah pemakanan, berikan fizikal dan rohani makanan  yang mencukupi dan jika rasa badan perlukan supplement,do something jangan sampai rumahtangga beri satu masalah kepada kita sebagai isteri. Supplement fizikal yang perlu: B complex, Multivitamin dan Kalsium. Supplement rohaniah: Solat tahajud dan zikir nama2 Allah .

2.      Si isteri tidak memberi layanan yang sepatutnya.
Apabila seorang wanita itu menyusukan anaknya maka hormon prolaktin akan menjadi tinggi dan hormone progesterone akan munurun. Ini secara langsung memberi kesan kepada keinginan seks seorang isteri. Si isteri akan mula menunjukkan kedinginan yang ketara. Kehendak si suami akan menjadi satu beban kepada si isteri. Pernah juga ibu mendengar cerita kenalan ibu yang mempunyai masalah ini dan berlarutan.sehingga si suami mencari teman baru, nauzubillah.

Bagaimana mengatasi: Banyakkan mendekatkan diri dengan pencipta..secara langsung akan mengingatkan kita tanggungjawab dan amanah yang dipikul dalam melayari alam rumahtangga. Jika perlukan supplement: Vitamin E dan Alfalfa adalah antara yang dapat membantu.

3.      Si isteri tidak menjaga penampilan diri.
Rata2 si isteri yang menyusukan anak akan pastinya mempunyai masalah badan…bukan kerana apa tetapi kerana bau susu dari badan kita. Adakala disebabkan oleh makanan pemangkin susu seperti halba. Dengan berbaju t yang dah lusuh ditambah kain batik yang warnanya makin kusam membuatkan mata suami menjadi sakit. Si isteri menjadi seolah2 tidak terurus atas alasan menyusukan anak dan masa yang tidak mencukupi. Walhal kita punya 24 jam dan setiap orang perlu mempunyai kebijaksanaan menguruskan masa. Ada yang wajah nampak tua dari umur dek kerana tak cukup tidur dan keletihan sepanjang hari.

Bagaimana nak mengatasi:
Cubalah amalkan setiap kali selepas mandi , gunakan pewangi walaupun hanya duduk di rumah. Belilah lotion2 yang tahan lama wanginya agar bau peluh kita diserap oleh bau lotion tadi. Jika kurang berkemampuan, memadai memakai Johnson baby cologne…terutama summer swing, ibu dan anak pakai sekali, pasti bahagia hidup. 


Jika ada baju yang dah lusuh, buanglah tetapi janganlah pula disedekahkan kepada orang susah kerana tidak elok memberi sesuatu dalam keadaan uzur. Begitu juga dengan kain batik, carilah warna yang menarik dan alangkah bagus pakailah seluar panjang supaya dapat menarik perhatian suami untuk menatap si isteri lebih banyak dari wanita yang lalu lalang sewaktu suami berada di luar rumah. Namun jika hidup dengan mertua, pakailah yang bersopan agar tidak menyebabkan fitnah dan zina mata dengan ahli keluarga yang bukan muhrim. Pemakanan penting...makanlah buah setiap hari agar pembentukan kolagen tidak terbantut dan si ibu akan nampak sentiasa muda.

4.      Si isteri mencari alasan tidak masak
Memang tidak dinafikan apabila mempunyai anak yang menyusu badan sepenuhnya, masa kita akan lebih banyak tertumpu kepada si kecil sehingga tanggungjawab rumah seperti mengemas dan mamasak sedikit terganggu. Jika mendapat suami yang sangat memahami dan berkemampuan, pastinya akan membeli lauk dan si isteri menanak nasi di rumah. Namun bukan semua suami itu sama…ada yang memang suka masakan isterinya walau makan hanya nasi dan telur serta ikan masin, sudah memadai baginya.Walau bagaimanapun takkanlah kita nak hidangkan nasi dan telur selama 2 tahun penyusuan? Rasanya suami pun mengamuk sakan.

Bagaimana mengatasi:
a.       Bagi si surirumah: Belajarlah cara2 memasak dengan cepat terutama waktu si kecil tidur. Jika perlu bangkit awal, bangkitlah awal agar dapat menguruskan tanpa gangguan. Belajarlah resepi2 yang ringkas tetapi sedap  apabila dinikmati.
b.      Bagi working mom: Kita bekerja atas redha suami maka apa pun yang kita buat perlulah win-win situation. Jika tak larat masak, keluarkan sedikit dari gaji untuk membeli makanan. Jika suami kata membazir, katakan padanya sementara sahaja memadangkan hari itu tak larat nak masak. Namun jangan pula minta suami yang keluarkan belanja makan pasti mengamuk sakanlah si suami tadi kerana mengharapkan isteri bekerja membantunya tetapi sebaliknya yang berlaku.

5.      Si anak asyikla nak melekap @ mengempeng.
Si suami juga perlukan masa bersama dengan si isteri.. untuk merehatkan minda dan ber”yoga” bersama..namun jika si kecil asyiklah mengempeng sepanjang malam dan menyebabkan si suami ketandusan kasih sayang, mulalah golongan suami ini akan menyarankan si kecil minum susu formula. Akan lahirlah idea dalam otak si suami badan si isteri tidak mampu menghasilkan susu.

Bagaimana nak mengatasi: Jagalah pemakanan, ambillah supplement jika perlu.. Supplement itu penting agar dapat mengisi ruang kosong di dalam tubuh kita. Pengambilan supplement membantu meninggikan kandungan nutrisi dalam susuibu. Ini akan membantu si anak tidur lebih nyenyak. Kita juga mampu menunaikan tanggungjawab sebagai isteri dan hamba kepada yang Esa dengan dapat menunaikan tahajud dengan tenang. Banyakkan juga membaca fatihah serta bacalah zikir Ya latif agar si kecil nyenyak tidur tanpa gangguan.

6. Si isteri tidak berkongsi kebaikan susuibu bersama suami.
Kebanyakan yang mengambil berat betapa pentingnya susuibu kepada is kecil adalah ibu itu sendiri. Namun ilmu ini tidak dikongsi bersama suami tercinta. Jadi dek kerana kekurangan ilmu inilah si suami tidak menyokong penyusuan.

Bagaimana nak berkongsi dengan suami tentang ilmu penyusuan?
Ajaklah suami hadiri kursus yang melibatkan penyusuan…minta nasihat doc di depan suami agar suami turut mendengar kebaikan susuibu. Maklumkan kepada suami yang penyusuan exclusive selama 6 bulan pertama sudah boleh membuatkan badan si isteri kembali langsing. Bercerita selalu dengan suami kebaikan susuibu pada si kecil iaitu membantu meningkatkan system imun maka sebagai ibubapa tidak banyak masalah pada masa akan datang. Carikan artikel yang boleh dibaca bersama bersama suami dalam meningkatkan ilmu pengetahuan.


Kesimpulannya :
Bagi ibu yang dah berjaya menyusukan Addin dan Nasa selama 2 tahun lebih berpendapat secara peribadi ,makanan fizikal dan rohani sangat penting. Bila tubuh sihat, kita dapat menyusukan anak dengan baik. Bila rohani kita sihat kita dapat menempis segala cubaan dan halangan yang datang. Fizikal kita perlukan makanan yang seimbang, jika terdapat kekangan dalam pengambilan zat, cubalah ambil alternative dengan pengambilan supplement. Jika mempunyai kekangan untuk membeli dapatkan dari klinik kerajaan secara percuma. Namun jika ada lebihan dapatkan yang lebih baik. Rohani juga tidak boleh diabaikan. Solat 5 waktu, berpuasa dan menunaikan zakat adalah basic keperluan rohani. Rohani juga perlukan supplement iaitu zikir dan amalan2 sunat. Inilah keseimbangan yang perlu semua ibu ada untuk Berjaya dalam penyusuan selama 2 tahun atau lebih.

Tidak perlu terlalu rigid dengan pendapat orang sekeliling termasuklah doc dan LC yang tidak menyokong pengambilan supplement.Saya tak nafikan pokok boleh hidup dengan hanya matahari, tanah dan air tetapi alangkah bagusnya jika dibaja kerana ia akan lebih subur. Bukannya apa, bila kita punya masalah rumahtangga akibat dari penyusuan, bukannya doc atau LC yang datang menolong…tetapi diri kita sendiri. Tepuk dada Tanya selera.
Happy breastfeeding!




Salam sayang dari ibu



Khamis, 18 Mac 2010

Perkongsian untuk kerohanian

Mac 18, 2010 0 Comments


Dari email yang ibu terima...

BismillahirRahmanirRaheem
Assalamu 'Alaykum WaRahamtullahi WaBarakatuh

Setiap manusia wajib bertaubat, samada mereka sedar mereka telah melakukan dosa atau mereka yakin mereka tidak melakukan dosa. Kerana pada hakikatnya setiap manusia melakukan dosa tanpa disedari, kecuali Rasul2 dan Nabi2 mendapat pemeliharaan Allah Ta'ala.
Rasulullah Sallallahu alaihi Wasallam bersabda:

“Setiap anak Adam (manusia) mempunyai salah (dosa), dan sebaik-baik orang yang bersalah adalah mereka yang bertaubat.” [HR. at-Tirmidzi dan Ibnu Majah]


Taubat bagi dosa2 yang dikerjakan dengan sengaja adalah berbeza dengan taubat yang dilakukan atas perkara2 yang tidak disedari atau disebabkan kelalaian.

PERKARA2 YANG WAJIB TAUBAT PADANYA

1.   Maksiat zahir/dosa2 disebabkan anggota zahir – seperti meninggalkan solat, puasa, zakat , tidak mencegah kemungkaran, derhaka kepada ibubapa, berzina, membunuh, berkata dusta, mengumpat, memfitnah, menzalimi mkhluk Allah dan banyak lagi.

2.   Maksiat Batin /dosa2 yang disebabkan oleh gerak hati – seperti ria’ dalam amal, ujub, takabbur, jahat sangka kepada Allah, jahat sangka sesama manusia dan lain-lainnya yang tersebut didalam kitab Tasawwuf.

SYARAT2 DAN ADAB BERTAUBAT

1. Segera menghentikan maksiat/perlakuan dosa tersebut. .

2. Menyesal dengan penyesalan yang benar atas maksiat/dosa2nya.

3. Berazam sungguh2 untuk tidak mengulangi lagi perlakuan maksiat tersebut selamanya

4. Jika dosa2 tersebut dengan haq Tuhannya maka wajib menggantikan segala yang tertinggal. Umpamanya tertinggal solat, puasa dll.

5. Jika dosanya sesama manusia selain mohon keampunan Allah wajib pula mengembalikan haknya. Maksudnya adalah :

i) Jika pernah menzalimi, memfitnah, mencaci, menyakiti, menuduh tanpa hak, mengumpat dll maka wajib berjumpa dan memohon maaf daripadanya.

ii) Jika pernah mengambil harta tanpa hak, maka wajib dikembalikan atau diganti dengan yang sama atau di minta halal.

6. Ikhlas. Taubat yang mempunyai maksud kepentingan duniawi tidak diterima.

7. Taubat dilakukan pada masa diterima-nya taubat. Masa diterimanya taubat adalah:



I) Sebelum saat sakaratul maut (sebelum nyawa sampai halkum).
Ii)Sebelum Matahari terbit dari barat (tanda besar Qiamat).

DOSA2 YANG TIDAK DISEDARI

Seseorang wajib bertaubat atas semua dosa2 yang dilakukan dengan penuh kesedaran, samada dosa kecil ataupun dosa besar. Disamping itu ada lagi dosa2 yang kita lakukan secara tidak sedar, atau disebabkan kelalaian.

Diantara dosa2 yang tidak disedari adalah :

1. Tidak berzikir kepada Allah/ lalai dari mengingati Allah.

2. Tidak mensyukuri ni'mat Allah.

3. Tidak menunaikan hak manusia.

Dan banyak lagi yang berlalu tanpa disedari. Dengan demikian wajib bertaubat berterusan walaupun kita merasakan kita tak berbuat dosa. Pada hakikatnya kita sentiasa dalam dosa tanpa disedari.

CARA-CARA MELAKUKAN TAUBAT INI

1. Lazimkan Solat Taubat
2. Membaca Istighfar berulang2 dan banyak2  umpamanya 100 kali tau lebih.
3. Lazimkan Sujud taubat.

TANDA2 TAUBAT DITERIMA

Sesungguhnya adalah hak mutlak Allah Ta’ala samada mengampuni atau tidak hamba2Nya. Walau bagaimanana pun, Jika seseorang melakukan taubat dengan penuh keikhlasan dan kesungguhan dengan menitiskan air mata penyesalan, maka sesungguhnya Allah itu Maha Pengampun dosa2 hambaNya walau sebesar dosa sekalipun.

Seseorang yang telah bertaubat sungguh2 akan merasai dalam dirinya beberapa tanda taubatnya diterima. Tanda2 ini kebanyakannnya dirasai oleh hati dan ada juga tanda2 zahir yang dapat diperhatikan :

1.   Hatinya akan merasai ketenangan dan kelapangan yang tidak dirasai sebelumnya. Kerana seseorang yang bertaubat dengan taubat Nasuha, adalah seperti seorang yang tidak berdosa. Hatinya telah disucikan oleh Allah Ta’ala. Maka yang tinggal dalam hatinya adalah cahaya keimanannya.

2.   Hatinya cenderung dan kuat keinginannnya untuk melakukan amal ibadat kepada Allah Ta’ala serta berbuat amalan kebajikan yang lain kepada manusia seperti bersedekah dll.

3.   Anggota tubuh zahir dan batinnya di abdikan untuk mengikut petunjuk Allah.

4.   Hatinya sangat membenci ma’siat serta perbuatan kufur kepada Allah Ta’ala.

5.   Hidupnya penuh kedamaian. Walaupun rezekinya sedikit tetapi memadai serta mencukupi bagi kehidupannya.

Moga kita semua termasuk yang mendapat keampunan Allah Ta'ala.

(rujukan utama : Ihya Ulumuddin, Syarah Imam Nawawi, Ibnu Hajar, Al-Hikam, Sirrul Asrar)



Salam sayang dari ibu



Rabu, 17 Mac 2010

Tulang telapak kaki ibu patah

Mac 17, 2010 1 Comments




Sedang seronok bersenamrobik..tetiba bunyi "krak" dari telapak kaki ibu...ish pelik juga, tapi ibu dah mula rasa tak sedap hati. Ibu beritahu abah perkara yang terjadi...then nak nampak ketara setiap kali jalan ada tulang yang tersembul di bahagian ibu jari kaki ibu... So abah pun membawa ibu ke hospital dan berjumpa dengan doc Orthopedic. Bila doc check , sah ada tulang kecil dari bahagian telapak kaki ibu yang patah. Doc maklumkan juga ianya tak memudaratkan tapi jika nak membuat pembedahan kecil untuk membuangnya juga boleh agar ianya tidaklah tersembul setiap kali kaki ibu melangkah. Namun bila tengok gambar di atas ibu tak ingat tulang yang mana satu....

Ibu pun tanpa berfikir panjang meminta dibuat pembedahan kecil...nasib baiklah ada ING, jika tak...rasanya biar jek la. Ibu sedar sepanjang pembedahan kecil itu dibuat malah ibu melihat sendiri dengan mata ibu bagaimana doc itu memotong, mengeluarkan tulang kecil yang patah serta menjahitnya semula. Bila difikirkan macam tak percaya la pula seberani itu ibu ini.

Selepas pembedahan ibu masih terfikir sesuatu yang mengganggu fikiran ibu...bagaimana ianya terjadi sedangkan ibu kerap minum susu. Sebutlah susu yang ada membantu penyusuan, semua ibu dah try dan yang paling selesa ibu minum adalah dari produk Wyeth. Susu segar? Berkotak2 abah beli untuk ibu agar dapat menyusukan Addin dengan sempurna. Waktu itu umur Addin tak sampai setahun...Namun ibu cuba reda atas apa yang berlaku.

Sehinggalah satu hari ibu terbaca buku bertajuk THE WELLNESS REVOLUTION  tulisan Paul Zain Pilzer mukasaurat 85 yang menyatakan susu itu sebenarnya mengandungi transfat...dan bukan kalsium semata-mata. Maka mungkinkah kalsium yang ibu perolehi dari susu tidak mencukupi untuk keperluan tubuh ibu memandangkan penyusuan susuibu sendiri memerlukan banyak kalsium? Walaupun ibu minum mengikut keperluan yang disarankan di tin  tapi mungkin kandungan kalsium dalam susu itu tetap tidak mencukupi untuk ibu.

Jadi sejak dari itu ibu lebih concentrate amik tablets kalsium Shaklee. Jika dulu ibu hanya akan ambil pada hari bila ibu kurang minum susu. Tapi sejak dari peristiwa itu ibu lebih berdisiplin mengambil tablet kalsium. Kini sudah 6 tahun cerita ini berlalu...

Keperluan badan kita memerlukan 1000mg kalsium setiap hari. Namun ada juga yang bertanyakan adakah pengambilan  tablet kalsium setiap hari boleh menghasilkan tulang tambahan? Soalan ini terjadi apabila kita diajar sejak dari bangku sekolah kalsium penting untuk tulang dan gigi yang kuat... tapi cikgu lupa nak ajar yang kalsium juga penting untuk membina sel darah. Apabila kita sedar kalsium perlu untuk banyak kepentingan dalam tubuh maka tiada mitos tentang lebihan kalsium menyebabkan tumbuhnya tulang tambahan.Selagi kita mengambil dos mengikut keperluan, insyaAllah kesihatan optimum akan kita perolehi.

Ibu lebih selesa dengan pengambilan kalsium tablet kerana yang pasti ianya tidak mengandungi transfat seperti yang terdapat dalam susu. Lagi satu, ibu memang mempunyai masalah apabila minum susu iaitu mudah buang angin dan ibu akan mudah rasa cirit. Tapi sebab dulu minum susu atas niat nak menyusukan anak maka ibu gagahkan juga minum susu. Sekarang tiada lagi masalah itu.
Sejak pengambilan ostematrix iaitu formula baru kalsium dari Shaklee memang terasa sangat perbezaannya. Menstrual datang setiap bulan dengan lancar, badan tak mudah rasa letih walau tidur kurang dari 6 jam sehari dan ibu rasa segar sepanjang hari. Alhamdulillah. Baru-baru ni cabut gigi bongsu pun doc kata gigi ibu padat. Hmm puashati.

Jika kalian memang mengamalkan pengambilan kalsium tablet, pastikan ianya mengandungi bukan sahaja kalsium karbonat namun adalah baik jika adanya kehadiaran kalsium nitrat yang memudahkan pencernaan dalam tubuh.

Ini antara yang ibu dapati dari Wikipedia..

Pengambilan kalsium seharian yang disyorkan berubah-ubah daripada 1000 ke 1500 miligram, bergantung kepada peringkat usia.
  • Kalsium karbonat adalah bahan tambahan yang paling biasa dan yang kurang mahal. Akan tetapi, ia amat sukar untuk dicerna dan akan menyebabkan sendawa pada sebahagian orang. Pengambilan magnesium bersama dengan kalsium dapat membantu mencegah sembelit. Kalsium karbonat mengandungi 40% unsur kalsium iaitu, 1000 mg akan membekalkan 400 mg kalsium. Pengambilan bersama makanan dapat membantu penyerapan.
  • Kalsium sitrat lebih mudah diserap (keperolehan biologinya 2.5 kali ganda lebih tinggi daripada kalsium karbonat), lebih mudah dicerna dan berkemungkinan rendah untuk menyebabkan sembelit dan sendawa berbanding dengan kalsium karbonat. Ia juga mempunyai risiko yang lebih rendah untuk menyumbang kepada pembentukan karang ginjal. Kalsium sitrat mengandungi 21% unsur kalsium. 1000 mg akan membekalkan 210 mg kalsium. Ia lebih mahal berbanding kalsium karbonat dan lebih banyak harus diambil untuk memperoleh jumlah kalsium yang sama seperti kalsium karbonat.
  • Kalsium fosfat adalah lebih mahal berbanding kalsium karbonat, tetapi kurang daripada kalsium sitrat. Ia mudah diserap dan berkemungkinan rendah untuk mengakibatkan sembelit dan sendawa berbanding kedua-dua di atas.
  • Kalsium laktat dan kalsium aspartat kesua-duanya lebih mudah dicerna, tetapi lebih mahal daripada kalsium karbonat.
Walaupun cerita ini telah 6 tahun berlalu...ianya menjadi antara kenangan pahit manis yang ibu lalui sepanjang penyusuan...itulah antara cerita dalam my breastfeeding journey.

Salam sayang dari ibu




Selasa, 16 Mac 2010

Kenangan terindah bersama kawan baik?

Mac 16, 2010 2 Comments


Ibu melawati blog yang ibu temui melalui nuff yang bergerak2 di tepi blog ibu...
penulisnya menceritakan mengenai kawan baiknya dan ini mengingatkan ibu pada seseorang iaitu auntie Faiz atau nama manja yang diberi oleh Addin dan Nasa pada kawan baik ibu ini ialah Mak Aji. Kenapa Mak Aji? Ibu pun tiada jawapan yang pasti.

Ibu mengenalinya sewaktu ibu di tahun pertama fakulti Pentadbiran Perniagaan...waktu tu auntie Faiz baru sahaja mendaftar asasi sains. Kami ditempatkan di blok yang sama iaitu A2 dan waktu itu ibu dilantik menjadi floor-rep. Satu2 nya tahun yang ibu sangat dan terlebih aktif semasa di kolej. Walaupun bukan berlainan bilik namun kami cukup rapat. Auntie Faiz hanya muda setahun dari ibu maka beliau selesa memanggil ibu dengan nama N sahaja.

Bagaimana orangnya? Berbadan besar dan sangat berdedikasi dalam apa jua tugas dan amanah yang diberi. Orangnya nampak macam garang tapi otak gila2 dan ada masa sangat kelakar. Dek kerana selalu bergaul dengan ibu yang dah duduk alam fakulti auntie Faiz terikut2 dengan budaya kami yang suka melepak ...hehehehe. Beliau turut join semua projek yang ibu join dan kebanyakannya kami selalu berada dalam satu pasukan projek kolej.

Satu hari, ibu dimaklumkan akan ada sport check untuk memastikan tiada barangan yag dilarang dibawa masuk ke dalam hostel...barang apa tu? Macam boyfriend ke..(sure tak de sebab floor ni ramai ahli mesyuarat tingkap yang rajin membuat laporan), cerek air atau iron (tidak dibenarkan bawa kerana ianya telah disediakan ), majalah lucah ke dan banyak lagi la...
Walaupun kawan baik, tugas tetap tugas namun ibu memberi hint kepada semua agar jangan tidur mati agar mudah nak dikejutkan malam nanti. Seperti yang dimaklumkan oleh presiden kolej (time tu Norhisham Abd. Ghani atau nama glamournya Turbo) sport check dijalankan. Penyelia waktu tu Pn Sarinah meminta ibu menemainya membuat serbuan dari bilik ke bilik. Semua bilik setakat ni, alhamdulillah...tiada masalah. Akhirnya tibala di bilik yang terakhir iaitu bilik auntie Faiz.
Pintu diketuk beberapa kali...hmmm nampak gaya mereka tidur dengan nyenyak...dan mata Puan Sarinah terpandang sesuatu... kantoi! Sebuah jug yang di modified menjadi kettle...sebenarnya ia terbentuk kerana heater air tu melekat dekat jug semasa mereka masak air seebelum2 ni. Jika ada kamera waktu itu pasti ibu akan ambil gambar kenangan...hahahahha. Puan Sarinah pun memaklumkan bahawa ianya akan dirampas.
Namun ianya tidak berhenti pada takat tu sahaja. Keesokkan harinya auntie Faiz mendatangi bilik ibu dan meminta sesuatu..." Eh N, semalam ko datang bilik aku amik jug yang ada heater kan? Dah habis guna? Aku nak masak air nak buat minum pagi." Hmmm sah! Sah la semalam Faiz mamai dan tak sedar pun yang datang bukanlah ibu sorang tapi dengan BOS iaitu penyelia.
Ibu dengan tersenyum menjawab.."bukan aku yang pinjam tapi Puan Sarinah"...
Auntie Faiz bertanya lagi .."kenapa lak jug hodoh tu yang dia nak pinjam?. Musykil lak aku".
"Faiz, Faiz jam berapa ko tidur semalam ni? Aku datang ngan Puan Sarinah semalam buat sport check la bukan nak pinjam jug ko"....jawab ibu dengan gelak.
"La ya ka...memang aku tak sedar aku ingat ko datang nak pinjam jug masak air. Laaa dah kena rampas rupanya jug kesayanganku,ish ish ish". Auntie Faiz menjawab dengan nada sedih namun kami sama2 gelak selepas itu apabila ibu melakonkan semula apa yang dibuat oleh mereka sebilik yang ketiga2nya tidur lewat dan mamai semasa sport check.

Inilah kenangan yang tak boleh ibu lupakan... dan sehingga kini kami masih berkawan rapat dan akrab sperti adik beradik. Nak lagi hebat...kami sama2 ditakdirkan menjadi guru dan bertugas di negeri yang sama iaitu Sarawak Bumi Kenyalang. ..apapun ibu tabik spring kat auntie Faiz sebab berjaya mendapat APC dan ibu tahu beliau memang layak atas sikap dedikasinya.
Semoga hubungan kita sentiasa dirahmat dan dberkati.

Salam sayang dari ibu


Berdakwah dengan cara berhemah

Mac 16, 2010 0 Comments
Menarik cerita yang dikirim melalui email ini...mahu ibu kongsikan kepada semua pembaca blog ibu. Mungkin ianya boleh di aplikasikan kepada ahli keluarga, teman sepejabat yang mempunyai masalah yang sama. Yang penting dalam berdakwah, kita perlu bersabar dan lakukan dengan penuh hemah. Tidak perlu mengharapkan perubahan yang drastik sehingga menjejaskan perhubungan sesama manusia.


 Saya berikan contoh dari cerita seorang lelaki yang baik tetapi tidak bersolat.

Kisahnya bermula di sebuah tempat di salah sebuah Negara Arab. Terdapat seorang pemuda yang sangat liat untuk mendirikan solat. Malah dia tidak mendirikan langsung solat lima waktu. Seorang diri pun berat, apatah lagi secara berjamaah. Setiap kali ada ulama yang berkunjung ke tempat mereka, seringkali jugalah penduduk setempat mengadu kepada ulama yang datang bertandang berkenaan sikap pemuda tersebut.

Berkali-kali diberikan nasihat namun sedikitpun tidak memberikan apa-apa kesan kepada anak muda ini. Malah makin menjadi-jadi.

“ Awak wajib mendirikan solat lima waktu. Solat merupakan tiang agama kita” kata salah seorang pendakwah kepada pemuda tersebut.

“ Emm..insyaAllah kalau saya rajin saya akan buat ye “ jawab pemuda tersebut secara sinis.

Begitulah seterusnya. Sehinggalah datang seorang ulama daripada al-Azhar al-Syarif bertandang ke tempat mereka. Aduan yang sama diberikan. Setelah mendengar dengan teliti aduan para penduduk. Maka Ulama ini berkenan untuk bertemu dengan pemuda ini.

“ Syeikh pun nak tegur saya juga? Nak suruh saya dirikan solat lima waktu?” sindir pemuda ini bila melihat ulama tersebut datang bertamu ke rumahnya.

Ulama tersebut sambil tersenyum menjawab “ Sekadar ingin berkenalan.Tiada langsung niat saya ingin memaksa kamu seperti yang kamu sebutkan”.

Pertemuan pertama berjalan dengan lancar. Langsung tidak disentuh oleh ulama tersebut berkenaan solat . Perkara yang dilaksanakan hanyalah sekadar merapatkan tali silaturrahim. Bincang tentang pekerjaan, tempat tinggal, sara hidup dan lain-lain.

Pemuda tersebut begitu senang dengan perlakuan Syeikh. Tanpa sedar terselit rasa kagum pada seorang tua berjubah tersebut. Tidak seperti yang selalu datang bertemu dengannya. Setiap kali duduk , terus memberikan peringatan dan dalil-dalil tentang haramnya meninggalkan solat.

Akhirnya pemuda ini pula datang berkunjung ke tempat penginapan Syeikh. Maka semakin bertambah mesra pergaulan mereka. Begitulah keadaan seterusnya, Syeikh tetap tidak pernah menyentuh tentang solat. Sehinggalah tiba satu hari, Syeikh memberitahu bahawa beliau akan berangkat pulang ke Mesir. Ini kerana tugas yang diberikan oleh pihak al-Azhar ditempat tersebut telah selesai. Pemuda itu datang bertemu Syeikh. Rasa sedih akan berpisah dengan seorang ulama menyentak-nyentak jiwanya.

Sebelum berpisah, Syeikh memeluk Ahmad seraya berkata dengan lembut “ Ahmad, aku ada mendengar suara-suara mengatakan bahawa engkau tidak pernah bersembahyang. Betulkah begitu?”Tersentak Ahmad bila mendengar pertanyaan daripada Syeikh tersebut.

“ Memang benar wahai tuan Syeikh. Bukan aku tidak mengetahui bahawa ianya wajib cuma sikap malas yang ada padaku inilah yang menghalang untukku melakukannya”jawab Ahmad memberikan alasan.

“Baiklah, kalau begitu, bolehkah kamu tunaikan permintaanku sebelum aku berangkat pulang?”

“Permintaan apa itu wahai tuan?”

“ Kamu pilih solat mana yang paling ringan untuk kamu dirikan. Satu pun sudah memadai, Boleh?”Tanya Syeikh kepada Ahmad.

Terkejut Ahmad mendengar pertanyaan Syeikh. Belum pernah dia dengar solat boleh dipilih-pilih untuk disempurnakan.

“ Bolehkah begitu wahai tuan Syeikh?” Tanya Ahmad penuh keraguan.

“Boleh tapi hanya untuk kamu sahaja” Jawab Syeikh sambil tersenyum.

“ Baik ,dulu kamu pernah ceritakan kepadaku bahwa kamu berkerja sebagai petani bukan? Dan kamu juga sering bangun awal pagi untuk ke kebunmu. Bukankah begitu Ahmad?” Tanya Syeikh kepada Ahmad.

“Benar Tuan Syeikh”

”Kalau begitu aku cadangkan kepadamu, alang-alang kamu telah bangun setiap awal pagi , apa kata jika kamu basahkan sedikit sahaja anggota tubuhmu dengan wudhuk dan terus selepas itu dirikan solat subuh dua rakaat. Dua rakaat sahaja, rasanya tidak terlalu berat bukan?” Syeikh memberikan cadangan kepada Ahmad.

Ahmad tanpa banyak bicara terus menerima cadangan Tuan Syeikh. Perasaan serba salah menyelinap jiwanya jika dia menolak permintaan syeikh tersebut yang terlalu rapat dengannya.

“Janji denganku Ahmad yang kamu tidak akan meninggalkan sekali-kali solat subuh ini di dalam hidupmu. InsyaAllah tahun depan aku akan berkunjung lagi ke sini. Aku berharap agar dapat bertemu denganmu di Masjid setiap kali solat subuh tahun hadapan.Boleh ya Ahmad? Syeikh memohon jaminan daripadanya.

“ Aku berjanji akan menunaikannya”. Maka dengan senang hati Tuan Syeikh memohon untuk berangkat pulang ke Mesir. Di dalam hatinya, memohon agar Allah memberikan kekuatan kepada Ahmad untuk melaksanakan janjinya.

Tahun berikutnya, setelah Tuan Syeikh sampai di tempat tersebut, beliau benar-benar gembira bilamana melihat Ahmad benar-benar menunaikan janjinya. Namun menurut penduduk setempat, Ahmad hanya solat subuh sahaja. Solat yang lain tetap tidak didirikan. Tuan Syeikh tersenyum. Gembira dengan perubahan tersebut.

Suatu pagi setelah selesai menunaikan solat subuh secara berjemaah di Masjid. Syeikh memanggil Ahmad. Seraya bertanya: “ Bagaimana dengan janjimu dulu Ahmad.Adakah ada terdapat hari yang engkau tertinggal menunaikan solat subuh?”.Ahmad menjawab dengan yakin : “ Berkat doamu tuan Syeikh, Alhamdulillah sehari pun aku tidak ketinggalan solat jemaah subuh di masjid ini”

“Alhamdulillah, bagus sekali kamu. Engaku benar-benar menunaikan janjimu.”

“ Mudah sahaja rupanya tunaikan solat ini ya Tuan”

“ Perkara yang kamu lakukan tanpa paksaan pasti akan kamu rasakan mudah sekali. Yang penting jangan rasakan ianya suatu paksaan .Tetapi anggap ianya suatu kegemaranmu. Seperti kamu berkebun. Tiada yang memaksa, tetapi disebabkan minatmu yang mendalam terhadap kerja-kerja itu, maka tanpa disuruh kamu akan melaksanakannya bukan?”Syeikh menerangkan kepada Ahmad.

“ Benar apa yang tuan katakan.Perkara yang kita lakukan dengan minat, tanpa dipaksa pun akan kita laksanakan”

“Ahmad, kamu habis bekerja pukul berapa ya?” Tanya Syeikh kepada Ahmad.

“ Ketika azan Zohor aku berhenti untuk makan , kemudian aku sambung kembali kerja sehingga hampir Asar”

“Pasti kamu bersihkan sedikit dirimu bukan ? Membasuh tangan dan kaki untuk duduk menjamah makanan? Benar Ahmad?” Tanya Syeikh meminta kepastian.

“Ya benar Tuan”

“ Kalau begitu, apa pendapatmu jika aku mencadangkan agar engkau lebihkan sedikit basuhanmu itu. Terus niatkan ianya sebagai wudhuk. Selesai makan, terus dirikan solat zohor empat rakaat. Sekadar empar rakaat tidak lama rasanya bukan? Takkan terjejas tanamanmu agaknya?” Kata Syeikh berseloroh kepada Ahmad.

Ahmad tertawa dengan gurauan Tuan Syeikh. “ Betul juga apa yang disebutkan oleh tuan. Baiklah mulai hari ini saya akan cuba laksanakannya”.

Jauh disudut hati Syeikh berasa sangat gembira dengan perubahan yang berlaku kepada Ahmad. Setelah selesai kerja Syeikh di tempat tersebut. Beliau berangkat pulang ke Mesir. Beliau berjanji untuk datang semula pada tahun hadapan.

Begitulah keadaannya Ahmad. Setiap tahun Syeikh bertandang, maka setiap kali itulah semakin bertambah bilangan solat yang dilakukan. Kini masuk tahun ke lima Syeikh bertandang ke tempat tersebut.

Ahmad seperti biasa hanya mendirikan solat empat waktu kecuali Isya’. Selesai menunaikan solat Maghrib. Terus beliau berangkat pulang ke rumah.

Suatu hari semasa Tuan Syeikh melihat Ahmad hendak berangkat pulang setelah menunaikan solat Maghrib berjemaah. Terus beliau memanggil Ahmad.

“ Bagaimana dengan kebunmu Ahmad? Bertambah maju?” Syeikh memulakan bicara.

“ Alhamdulillah, semakin bertambah hasilnya Tuan”

“ Baguslah begitu.Aku sentiasa doakan hasilnya semakin bertambah.”Doa Tuan Syeikh kepada Ahmad.

“ Ahmad, aku ingin bertanya kepadamu sebelum engkau pulang. Cuba engkau perhatikan dengan baik. Apa lebihnya kami yang berada di dalam masjid ini berbanding kamu? Dan Apa kurangnya kamu berbanding kami yang berada di dalam masjid ini?”

Ahmad tunduk sambil memikirkan jawapan yang patut diberikan.

“ Lebihnya kamu semua adalah kerana kamu mendirikan solat Isya’, sedangkan aku tidak menunaikannya”

“Baiklah, adakah kamu ingin menjadi orang yang lebih baik daripada kami semua?”Tanya Tuan Syeikh menguji.

“Sudah tentu wahai Tuan Syeikh” jawab Ahmad dengan penuh semangat.

“ Kalau begitu dirikanlah solat Isya’. Maka engkau tidak lagi kurang berbanding kami.Malah engkau akan menjadi lebih baik daripada kami” Syeikh memberikan jawapan yang cukup berhikmah kepada Ahmad.

Akhirnya, berkat kesabaran Tuan Syeikh mendidik Ahmad.Beliau berjaya menjadikan Ahmad seorang yang tidak lagi meninggalkan solat.

Lima tahun bukanlah masa yang singkat untuk memberikan dakwah sebegini. Kesabaran dan hikmah yang tinggi sangat-sangat diperlukan demi menyampaikan risalah dakwah.

Berbeza dengan kita sekarang. Sekali kita bercakap, harapan kita biar sepuluh orang berubah dalam sekelip mata. Oleh kerana itulah, bilamana orang menolak dakwah kita, kita mencemuh, mengeji dan mengatakan bahawa semua sudah lari daripada jalan dakwah.Lari daripada jalan kebenaran.







Salam sayang dari ibu


Euphoria Shaklee Malaysia

Euphoria Shaklee Malaysia