Catatan

Tunjukkan catatan dari Mac, 2010

Lebih besar dari anggur biasa?

Imej
Memang tidak ibu nafikan harga sebotol harga Vivix Shaklee sedikit mahal berbanding produk supplementnya yang lain. Tetapi setelah ibu membaca kebaikan resveratrol kepada tubuh jadi pada ibu ianya sangat berbaloi untuk mengurangkan kesakitan bagi pesakit yang menderita penyakit yang kronik. Macam yang dilalui oleh ibu kepada teman ibu auntie Niza yang mana sebelum ini mempunyai masalah sembelit yang teruk....alhamdulilah selepas mengambil Vivix dengan izin Allah jua masalahnya telah selesai. Begitu juga dengan makcik ibu Cik Liza, kini dah tiada berwajah pucat, lebih bertenaga, berselera makan dan batuknya akibat nanah dalam paru2 dulu kian beransur baik. Terima kasih ya Allah Engkau mengizinkan aku memberinya supplement yang betul sewaktu beliau memerlukan.

 Ada yang bertanya kepada ibu, apakah kandungan sebenar dalam sebotol Vivix?

Ada 4 jenis buah termasuk tumbuhan; iaitu Anggur Muskat. Anggur Muskat dan bijinya merupakan salah satu daripada sumber2 terbaik yang bersifat antioksid…

Hadiah dibawa ke kuiz yang seterusnya.

Imej
Memandangkan tiada jawapan yang ibu harapkan maka hadiah akan dibawa ke kuiz yang seterusnya ....


Nantikan soalan kuiz seterusnya yang akan keluar pada bila2 masa.

Salam sayang dari ibu

Jawapan yang ibu harapkan untuk kuiz semalam....

Imej
Terima kasih kepada semua yang sudi menghantar email....
 Kebanyakan jawapan memang betul, tiada yang salah. Namun jawapan yang ibu nak beri di sini adalah berdasarkan apa yang ibu dah lalui dan info berikut:





Shopping carts are considered one of the most important tools for shopping in supermarkets. It helps you buy all your household, including your personal supplies, and to transfer those purchases throughout the store and car parking space.
But do you have any idea about the dangers of shopping carts?!
A study conducted in South Korea showed unexpected results about the public tools that cause contamination and transfer of bacteria. The study, conducted by the Korean Consumer Protection Board, found that handles of shopping carts in stores are the most polluted with bacteria among the objects that are frequently traded among people, and handles of public toilets are not as bad as expected.
Studies that have been conducted proved that there are 1 million germs on just one shopping cart …

Any idea? (T-shirt as freegift)

Imej
Ada sesiapa yang ada idea...apakah atau dimanakah tempat yang paling banyak membiak bakteria tanpa kita sedari selain dari tandas awam?(HINT: PUBLIC)


Hmm... ibu rasa nak bagi freegift siapa jawab paling tepat terutama jika response baik punya!!! kekekeke. So, siapa tahu? Boleh jawab hantar email kepada addinnasa@gmail.com, hanya tuliskan jawapan sahaja dan tinggalkan komen di ruang entry ini jika anda telah menghantar email mana la tahu masuk kat spam pula, rugi jika betul tetapi tak dapat hadiah kan?

Last jam 5 pm ini ya. tak salah mencuba...tak perlu keluarkan apa2 belanja pun.






Salam sayang dari ibu



Vivix part2

Imej
Ibu dah makan vivix...kesan yang ibu nampak dengan mata kasar tiada lagi kerana setakat ni alhamdulillah ibu tiada masalah kesihatan yang kritikal. Namun bagi beberapa orang yang telah mencuba Vivix kerana masalah kesihatan, Vivix banyak membantu mereka. Namun ianya tidak sesuai untuk ibu yang mengandung dan menyusukan  anak mereka.


A Revolutionary Breakthrough from Shaklee VIVIX™ Botanical Beverage Mix is a revolutionary breakthrough in polyphenol nutrition.

VIVIX™ contains a unique botanical blend of Polygonum Cuspidatum, Muscadine grape, European Elderberry and Purple Carrot which are rich in polyphenols. Polyphenols are a group of phytochemicals that are plant-derived compounds with antioxidant and cellular aging benefits.All natural. Patent-pending.
Clinically tested key ingredients.
Exclusive to Shaklee. 
Ini antara Q&A mengenai Vivix. Thanks to auntie Arnieh :
Q. What is Vivix™?
A. Vivix is a patent-pending, powerful, and exclusive polyphenol blend with ingredients shown i…

Mencairkan kahak?

Imej
Sepanjang menemai Addin ke kelas Karatenya, ibu suka bersembang dengan ibu2 yang yang juga menemani anak mereka berkarate. Maka ada petua dan ilmu yang bermanfaat dapat dipraktikkan dan so far menampakkan hasil yang baik.

Auntie Nurul seorang yang ramah, beliau merupakan seorang mualaf. Ibu banyak mendapat ilmu dan petua dari beliau; antaranya bagaimana nak mengurangkan kahak anak... ini juga telah disokong oleh salah seorang ibu yang berasal dari Sarawak. Katanya, setiap malam sapukan minyak panas di bahagian belakang badan si anak sewaktu mereka tidur, insyaAllah kahak akan mula berkurangan. Alhamdulillah telah ibu praktikkan pada Addin dan Nasa walau mereka tidak batuk..bak kata orang prevention is better than cure.

Memang ada petua lama yang menyarankan ibu menyedut sahaja kahak melalui hidung anak tapi hal ini tidak dibenarkan oleh Abah kerana katanya ia bahaya untuk paru2 anak.Maka ibu lebih prefer menggunakan petua dari auntie Nurul tadi. Bertambah lagi kini Nasa sudah tidak m…

Kelebihan anak sulung?

Imej
Berubahnya hidup seorang isteri apabila dia mula mendapat panggilan ibu, mama, emak atau apajua panggilan dari kelahiran anak sulung. Tersentuh hati apabila si anak itu mula menyebutkan perkataan mama, ibu, emak itu sendiri. Memang kelebihan anak sulung.. ditatang bagai minyak yang penuh.



Addin sendiri ibu masih teman sewaktu rehatnya disekolah. Sebentar lagi ibu akan ke sekolah Addin bersama Nasa dan abah...


Salam sayang dari ibu



Bukan sebab ibu berubah hati...

Imej
Bagi mereka yang telah mengikuti pembacaan blog ibu selama 2 tahun pastinya akan menyedari sesuatu yang berubah.....

Inilah dulu template yang ibu tempekkan di sebelah kanan atau kiri blog bagi kemudahan semua teman cyber ibu untuk membeli vitamin Shaklee dengan harga ahli.

Tapi kini....



Ibu terpaksa menyimpan no itu secara rahsia kerana ada segelintir pihak yang mungkin tidak selesa atas apa yang ibu tempekkan itu. Bagi menghormati pihak2 yang terbabit ibu membuat keputusan hanya akan memberi ID kepada mereka yang ingin membeli secara walk in di mana2 branch mahupun HQ Shaklee sendiri.

Secara jujurnya tulisan ibu dan apa jua cerita di dalam blog ini adalah perkongsian ibu dengan teman ibu ....

I AM NOT SELLING BUT I AM SHARING...
 - - - - -
                                     because sharing is caring.

cuma untuk trial pack memang ibu jual kerana ini sahaja cara ibu membantu mereka2 yang baru mengenali Shaklee merasa perbezaan vitamin jenama Shaklee dengan harga yang mampu dibayar.

Oh ye…

Anak Setan!

Imej
Perkongsian ilmu akhirat yang perlu kita tahu...

"9 jenis anak setan..

Peringatan untuk kita setiap hari dimana syaitan2 kurang ajar ini mengganggu
hidup harian yang mungkin selama ini kita tidar sedar! hasutan mereka.

Sampaikan kepada sekalian muslimin/muslimat yang lain semoga
menjadi pedoman hidup hingga ke akhir hayat ,Insya'Allah.


Umar al-Khattab r. a berkata, terdapat 9 jenis anak syaitan


1. Zalituun

Duduk di pasar/kedai supaya manusia hilang sifat jimat cermat.
Menggoda supaya manusia berbelanja lebih! dan membeli barang-barang yang
tidak perlu.


2. Wathiin

Pergi kepada orang yang mendapat musibah supaya bersangka buruk
terhadap Allah.


3. A'awan

Menghasut sultan/raja/ pemerintah supaya tidak mendekati rakyat.
Seronok dengan kedudukan/kekayaan hingga terabai kebajikan rakyat dan
tidak mahu mendengar nasihat para ulama.


4. Haffaf

Berkawan baik dengan kaki botol. Suka menghampiri orang yang
berada di tempat-tempat maksiat (cth : disko, kelab mlm & tempat yg ad…

Inilah ibu...

Imej
Ibu memang menulis blog ini untuk berkongsi dengan teman2 diluar sana tentang apa yang pernah ibu lalui...terutama tentang masalah kesihatan, penyusuan dan amalan serta petua yang saya rasakan boleh membawa manfaat kepada yang memerlukan.

Bukan ibu nak menunjuk pandai tapi sekadar bercerita dengan cara ibu apa yang ibu faham tentang segala info yang ibu perolehi dari buku bacaan ibu.

So semalam, bila ibu dapat tahu yang ibu entitle dapat freegift...ibu terus email semua teman setia ibu so that mereka pun akan dapat freegift tu. Bila ibu dapat ym dari auntie Aishah betapa seronoknya dia bila dah terima gift, it really makes me happy.Begitu juga bila ada teman yang mesej ibu kepuasan apabila merasakan perbezaan Shaklee. Itulah yang ibu rasakan. 

Ada soalan cepu emas dari seseorang:

Jika puan kata kita boleh amik vitamin dari klinik kerajaan, mengapa puan tidak mengambilnya sahaja dari klinik kerajaan?

Jawapan saya secara peribadi:

Vitamin yang kerajaan sediakan di klinik kerajaan adal…

Kematangan perlu masa?

Imej
Jika 9 tahun dulu, setiap kali ibu dapat tahu abah kena turun laut menggantikan CSR yang tak dapat turun maka ibu akan solat hajat dan siap baca surah Yassin agar abah tak jadi turun laut. Tidak dinafikan setiap kali itulah ributlah, hujan lebatlah dan adakala ada sahaja Allah tempatkan orang lain yang turun ke laut maka abah tak perlu tinggalkan ibu di Miri seorang diri....

Namun masa terus berjalan...banyak yang dilalui dan ianya sedikit sebanyak akan mematangkan kita. Kini dah menjadi rutin abah turun le laut. Selama pemergiannya menunaikan amanah kerjanya, maka selama itulah ibu akan menjadi one-man show di darat ni. Ibulah yang menjadi surirumah, driver, dan segala2nya ibu. Mula2 tu sedih juga sebab kena urus seorang diri tapi bila dah jadi kebiasaan, tiada lagi kejanggalan.  Ibu tahu ibu mesti kuat semangat dan mesti sihat untuk menguruskan rumahtangga baik suami di sisi mahupun tidak. Benarlah kata orang, ibu itu tunggak keluarga.

Abah provide rumah yang selesa buat kami yang …

Jangan lupa collect hadiah....

Imej
Bagi yang membeli menggunakan ID ibu, 395863 yang walk in terutamanya , jika kalian membeli dan entitle untuk mendapat 3 freegift di atas, just grab the gift on behalf of me. Ibu pun baru tahu offer ni bila ada customer tanya tadi...



Salam sayang dari ibu




Untuk tatapan abah Addin Nasa

Imej
Inilah hasil kreatif anak kita Addin nak buat mini pool dia sendiri. Lepas balik dari KRP Addin terus buat tanpa berlengah2 lagi.  Memang ada potensi untuk jadi arkitek macam kak Dilia cakap dulu.



Wajah2 girang anakanda apabila bermain trampolin.


Hensem tak?


Inilah wajah yang suka tengok camera....

Salam sayang dari ibu




Bacalah dengan mata dan nilailah dengan akal.

Imej
Ibu suka menulis blog dan berkongsi suka duka yang ibu lalui dan berkongsi setiap pengajaran yang pernah ibu tempuhi...jika ada antara kalian yang tidak mahu mengakui kebenaran dan hipokrit dijadikan sandaran maka terpulang pada diri sendiri untuk menilai apa yang ibu coretkan di dalam blog ini.

Memang ibu banyak mencoretkan tentang penyusuan kerana ibu bersyukur ibu telah dapat menyusukan Addin dan Nasa dengan jayanya. Bukan ibu tak pernah lalui kesusahan tapi kerana pemikiran yang sentiasa positif membuatkan ibu semakin hari semakin matang dan mampu mengatasi segala dugaan sepanjang penyusuan. Setiap orang punya cara yang berbeza untuk berjaya dan tiada satu pun cara yang boleh dinilaikan salah kerana setiap manusia mempunyai kekuatan dan kelemahan yang tersendiri.

Berbalik tentang penyusuan...
Bagi ibu2 yang baru hendak belajar menyusukan anak dan mereka yang sedang bertungkus lumus berusaha gigih untuk melengkapkan penyusuan selama 2 tahun, berbesar hati saya ingin kongsikan sesu…

Bagi yang suka quote, please take note.

Imej
Penulisan ibu berdasarkan pengalaman, pembacaan dan kajian ibu SENDIRI. Jika ada antara kalian yang nak QUOTE kata-kata saya dan forwarkan pada orang lain thru email...tolonglah buat permalink so orang lain baca secara kesuluruhan. Tolonglah jangan buat dosa kering dan buat fitnah tak tentu hala....amik separuh dari penulisan dan forwardkan email kepada kawan2 dan buat konklusi yang memburukkan perkara yang tak sepatutnya....

Saya doakan orang2 ni mendapat taufik hidayah dari Allah....

Sesungguhnya saya terima email itu ya, buat mereka yang dah tak de kerja quote kata2 saya dan buat fitnah.

Ibu kena tambah ayat ni sebab ada orang suka nak quote separuh jalan...


Jika ibu2 mampu untuk memastikan pengambilan 5 jenis buah-buahan dalam meal seharian, keperluan semua zat tercapai melalui makanan harian...tak perlu makan vitamin. Namun bagi diri ibu sendiri yang ada kekangan, ibu tak suka sayur sangat ,jadi ibu makan vitamin.


Dalam dunia ramai yang hipokrit...kata vitamin tak perlu tapi dir…

Punca suami tak sokong penyusuan.

Imej
Terlebih dahulu ibu bersyukur kerana mempunyai seorang suami yang sangat supportive dan mudah2an Addin dan Nasa juga akan mempunyai sifat yang sama. Beberapa minggu sudah kami menonton drami Wadi Unung…antara siri akhir drama tersebut kelihatan seorang bayi minum susu melalui botol. Lantas Addin bersuara” Aik, kesiannya budak ni kecik2 dah minum susu botol” Tergelak ibu mendengarnya. Itulah anak yang minum susu badan. Ibu terus menyampuk dengan mengatakan, “ Ada baby yang minum susuibu nya melalui botol , bukan semua baby minum botol tu susu dalam tin….” .Addin  tersenyum sipu.
Namun sebenarnya ibu tahu ramai kenalan internet ibu yang mempunyai masalah suami yang tidak menyokong penyusuan susuibu. Ibu cuba membuat satu kajian kecil mengenai isu ini melalui cerita ibu2 ini tadi.

Bagaimana suami nak support jika:
1.Si isteri selalu mengeluh keletihan.
Seorang suami mengharapkan isterinya menjadi supermom; baik yang bekerja mahupun yang menjadi surirumah semata2…maka apabila si suami asyikla…

Perkongsian untuk kerohanian

Imej
Dari email yang ibu terima...

BismillahirRahmanirRaheem Assalamu 'Alaykum WaRahamtullahi WaBarakatuh

Setiap manusia wajib bertaubat, samada mereka sedar mereka telah melakukan dosa atau mereka yakin mereka tidak melakukan dosa. Kerana pada hakikatnya setiap manusia melakukan dosa tanpa disedari, kecuali Rasul2 dan Nabi2 mendapat pemeliharaan Allah Ta'ala.
Rasulullah Sallallahu alaihi Wasallam bersabda:

“Setiap anak Adam (manusia) mempunyai salah (dosa), dan sebaik-baik orang yang bersalah adalah mereka yang bertaubat.” [HR. at-Tirmidzi dan Ibnu Majah]


Taubat bagi dosa2 yang dikerjakan dengan sengaja adalah berbeza dengan taubat yang dilakukan atas perkara2 yang tidak disedari atau disebabkan kelalaian.

PERKARA2 YANG WAJIB TAUBAT PADANYA

1.   Maksiat zahir/dosa2 disebabkan anggota zahir – seperti meninggalkan solat, puasa, zakat , tidak mencegah kemungkaran, derhaka kepada ibubapa, berzina, membunuh, berkata dusta, mengumpat, memfitnah, menzalimi mkhluk Allah dan banyak lagi.

2.…

Tulang telapak kaki ibu patah

Imej
Sedang seronok bersenamrobik..tetiba bunyi "krak" dari telapak kaki ibu...ish pelik juga, tapi ibu dah mula rasa tak sedap hati. Ibu beritahu abah perkara yang terjadi...then nak nampak ketara setiap kali jalan ada tulang yang tersembul di bahagian ibu jari kaki ibu... So abah pun membawa ibu ke hospital dan berjumpa dengan doc Orthopedic. Bila doc check , sah ada tulang kecil dari bahagian telapak kaki ibu yang patah. Doc maklumkan juga ianya tak memudaratkan tapi jika nak membuat pembedahan kecil untuk membuangnya juga boleh agar ianya tidaklah tersembul setiap kali kaki ibu melangkah. Namun bila tengok gambar di atas ibu tak ingat tulang yang mana satu....

Ibu pun tanpa berfikir panjang meminta dibuat pembedahan kecil...nasib baiklah ada ING, jika tak...rasanya biar jek la. Ibu sedar sepanjang pembedahan kecil itu dibuat malah ibu melihat sendiri dengan mata ibu bagaimana doc itu memotong, mengeluarkan tulang kecil yang patah serta menjahitnya semula. Bila difikirkan mac…

Kenangan terindah bersama kawan baik?

Imej
Ibu melawati blog yang ibu temui melalui nuff yang bergerak2 di tepi blog ibu...
penulisnya menceritakan mengenai kawan baiknya dan ini mengingatkan ibu pada seseorang iaitu auntie Faiz atau nama manja yang diberi oleh Addin dan Nasa pada kawan baik ibu ini ialah Mak Aji. Kenapa Mak Aji? Ibu pun tiada jawapan yang pasti.

Ibu mengenalinya sewaktu ibu di tahun pertama fakulti Pentadbiran Perniagaan...waktu tu auntie Faiz baru sahaja mendaftar asasi sains. Kami ditempatkan di blok yang sama iaitu A2 dan waktu itu ibu dilantik menjadi floor-rep. Satu2 nya tahun yang ibu sangat dan terlebih aktif semasa di kolej. Walaupun bukan berlainan bilik namun kami cukup rapat. Auntie Faiz hanya muda setahun dari ibu maka beliau selesa memanggil ibu dengan nama N sahaja.

Bagaimana orangnya? Berbadan besar dan sangat berdedikasi dalam apa jua tugas dan amanah yang diberi. Orangnya nampak macam garang tapi otak gila2 dan ada masa sangat kelakar. Dek kerana selalu bergaul dengan ibu yang dah duduk alam…

Berdakwah dengan cara berhemah

Imej
Menarik cerita yang dikirim melalui email ini...mahu ibu kongsikan kepada semua pembaca blog ibu. Mungkin ianya boleh di aplikasikan kepada ahli keluarga, teman sepejabat yang mempunyai masalah yang sama. Yang penting dalam berdakwah, kita perlu bersabar dan lakukan dengan penuh hemah. Tidak perlu mengharapkan perubahan yang drastik sehingga menjejaskan perhubungan sesama manusia.


 Saya berikan contoh dari cerita seorang lelaki yang baik tetapi tidak bersolat.

Kisahnya bermula di sebuah tempat di salah sebuah Negara Arab. Terdapat seorang pemuda yang sangat liat untuk mendirikan solat. Malah dia tidak mendirikan langsung solat lima waktu. Seorang diri pun berat, apatah lagi secara berjamaah. Setiap kali ada ulama yang berkunjung ke tempat mereka, seringkali jugalah penduduk setempat mengadu kepada ulama yang datang bertandang berkenaan sikap pemuda tersebut.

Berkali-kali diberikan nasihat namun sedikitpun tidak memberikan apa-apa kesan kepada anak muda ini. Malah makin menjadi-jadi.

“ …