Khamis, 30 Disember 2010

Aktiviti vs TV


 Alhamdulillah ibu bersyukur kerana dengan izinNYA ibu mampu uruskan semua order walaupun minggu ini sangat sibuk dengan urusan persekolahan anak2 ibu. Ibu dan abah plan next year kami nak penuhkan Addin dan Nasa aktiviti sekolah dan pendidikan. Kami masih mencari kelas renang untuk Addin. Karate dan Kumon dah tahu mana nak register cuma kelas renang sahaja yang belum tahu dan masih mencari.

Sekurang-kurangnya bila mereka sibuk, masa untuk mereka menonton tv juga berkurang. Sebab melalui buku yang pernah ibu belek, perkembangan otak anak akan mudah terganggu apabila mereka terlalu banyak disogokkan dengan rancangan televisyen.


Hari ini masih meneruskan aktiviti pendaftaran....sekolah agama sesi petang manakala Nasa ke sekolah main-main dia. Nasa perlu sekolah supaya dia dapat jumpa ramai kawan. Esok juga ibu masih sibuk dengan pendaftaran tahun 2 untuk abang Addin. Cepat benar masa berlalu...Addin dan Nasa dah besar !!!!

Ada beberapa keperluan yang belum dipenuhi terutama untuk sesi persekolahan 2011....maklumlah banyak tuntutan yang perlu diutamakan  sepanjang minggu ini.




Moga hari ini membawa kebahagiaan pada kita semua. Semoga semua urusan lancar.

Salam sayang dari ibu

Selasa, 28 Disember 2010

LCD atau LED?



 Bagi ibu selagi benda tu boleh guna, maka tak perlu la nak berganti. Ibu cakap perkara yang sama ngan Addin supaya tidak berlaku pembaziran. Samalah dengan keadaan ibu sekarang....selagi boleh tengok tv tu, maka rasanya tak perlulah ibu tukar walaupun kekadang dalam hati teringin gak nak tukar tv baru lcd ataupun led. Namun sesuatu telah terjadi.... Nasa bergayut dekat tv 29' abah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ibu menjerit terperanjat sebab takut tv tu jatuh hempap Nasa macam kes yang pernah terjadi beberapa tahun dulu ada seorang budak 3 tahun meninggal kena hempap tv, nauzubillah. Selisih malaikat 44!!!!

So abah decide nak tukar tv.... alhamdulillah selepas memohon petunjuk ALLAH abah belikan tv baru buat kami. Terima kasih abah. Memang dikala ini, ianya adalah keperluan bukan kehendak seperti sebelum ini.  Terima kasih kepada yang memberi pendapat dalam fb ibu baru2 ini....

 Alhamdulillah...... tv ni dah ada di rumah :)



Salam sayang dari ibu

Khamis, 23 Disember 2010

No more at Glenmarie, we are now at Empire Tower Subang



 For those yang biasa membeli vitamin secara walk in di Glenmarie, untuk makluman Shaklee telah berpindah ke Empire Tower Subang....
Bagi yang berdekatan, dan ingin membeli secara walk in, boleh gunakan ID ibu 395863 untuk mendapatkan harga ahli.





Salam sayang dari ibu

Tak kenal maka tak cinta.



 Ini email dari seorang ibu yang menyusukan anaknya :


Saya mendapat tahu pasal vitamin Shaklee dari kawan tempat kerja saya. Saya cuba google dan terjumpa blog akak. Saya seorang ibu yang menyusukan anak dan anak saya berumur 3 bulan. Saya baru start kerja dan saya rasa penat dan keletihan saya buatkan saya tak mampu nak buat kerja rumah selepas balik dari kerja. Saya pernah amik vitamin dulu itupun masa mengandung sahaja namun bila sekarang ramai yang sibuk cerita pasal vitamin, saya rasa tertarik nak cuba. Soalannya :




1. Benarkah Shaklee ini berkesan untuk penyusuan?


2. Adakah ianya selamat, halal dan mempunyai kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia?


3. Adakah trial pack masih ada untuk saya cuba dahulu?


4. Bolehkah saya membeli dengan harga ahli atau saya perlu jadi ahli untuk dapat harga ahli?


Maaf jika saya banyak tanya namun saya perlu yakin sebelum menggunakan sesuatu produk. Harap akak dapat jawab email ini segera kerana saya memang nak cuba.

Salam

Nisa




Terima kasih buat Nisa yang sudi menghantar email ini. Ibu dah pun reply email Nisa secara personal namun ibu nak kongsikan jawapan soalan Nisa itu agar lebih ramai yang tahu :)


1. Benarkah Shaklee ini berkesan untuk penyusuan?


Alhamdulillah setakat ini ramai yang sangat berpuashati dengan Shaklee. Mereka bukan sekadar makan namun telah memperkenalkan ibu dengan ramai kenalan baru. Namun Shaklee akan lebih ketara kesannya jika perkara ini di lakukan dengan istiqamah iaitu :




1. Bayi disusukan sekerap mungkin atau sesi perahan yang sentiasa konsisten....jangan TIDAK PAM hanya kerana payudara tidak bengkak. Namun jika nak rasa payudara penuh dengan susu, amalkan makan alfalfa 6 biji sehari dan minum ESP bagi yang amalkan supplement. You can feel it! TETAPI KENA INGAT! Pastikan pam sehingga payudara kosong untuk mengelakkan BENGKAK SUSU atau clog duct.

2. Minum 3 L sehari. Cuba sediakan indicator. Macam ibu sekarang walau dah tak menyusukan Addin dan Nasa namun ibu pastikan ibu mengambil 3-4 L sehari yang disukat melalui botol. Ramai customer yang mengadu susu pekat namun susu belum banyak....kalau tak minum banyak dan tak mengepam dengan konsisten...memang takkan nampak impak yang hebat.

3. Doa yang berterusan bukan sekadar dari niat dari hati atau tadah tangan semata-mata. Perlu ada amalan yang mendekatkan diri kita denganNya. Membaca Al Waqiah setiap malam, berzikir memuji kebesaranNya. Bersedekah dan berbuat baik sesama manusia di mana di samping itu membersihkan hati dari siap wasangka terhadap ALLAH. Bila ada wasangka itu lah kekadang membuatkan rezeki kita terbantut. Kita kena yakin dengan amalan kita dengan ALLAH. Sesungguhnya ALLAH itu MAHA PEMBERI. Mintalah nescaya DIA memperkenankan.



2. Adakah ianya selamat, halal dan mempunyai kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia?


Shaklee adalah selamat, vitamin asli tanpa pewarna, perasa tiruan, asli tanpa kehadiran silika gel. Halal dan diyakini serta punya kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia.


3. Adakah trial pack masih ada untuk saya cuba dahulu?

Trial pack sentiasa ada insyaALLAH selagi ada permintaan. 


4. Bolehkah saya membeli dengan harga ahli atau saya perlu jadi ahli untuk dapat harga ahli?


Kalian boleh membeli dengan harga ahli menggunakan ID 395863 dan tidak perlu menjadi ahli untuk mendapatkan harga ahli. Namun jika kalian berminat untuk berkongsi kebaikan Shaklee bersama keluarga , sanak saudara serta rakan taulan dan ingin mencari pendapatan sampingan, boleh emailkan kepada ibu secara peribadi untuk mengetahui dengan lebih lanjut.















Salam sayang dari ibu

Rabu, 22 Disember 2010

Bagaimana menjayakan penyusuan 2 tahun?



 Alhamdulillah dengan izin ALLAH ibu mampu menyusukan Addin dan Nasa selama 2 tahun dan lebih. Sebenarnya ibu target 3 tahun setiap sorang....maka abang Addin dapat menyusu sehingga 3 tahun 2bulan manakala Nasa menyusu selama 2 tahun 6 bulan. Syukur kerana mampu menyusukan kalian sehingga 2 tahun seperti yang di galakkan.

Bagaimana nak pastikan perjalanan 2 tahun penyusuan dapat dipenuhi? Bagaimana nak lakukan tanpa tekanan?

Tetapkan Matlamat Jangka Pendek

Ibu mulakan journey penyusuan dengan meletakkan target selama 6 bulan yang pertama. Maka ibu akan pastikan ianya tercapai. Selepas dah 6 bulan, rasa sayang nak stop ....teruskan lagi sampai umur 12 bulan. Ia berlarutan sehingga la umur mereka ini melebihi 2 tahun.


Matlamat Jangka Panjang 

Ianya akan hadir dengan sendiri apabila ibu merasakan betapa untungnya memberi susuibu berbanding susu formula. Terutama melihat anak2 kawan yang seangkatan dengan umur anak ibu sering demam dan sakit yang bergilir gantinya. Alhamdulillah anak2 ibu jarang sakit. Jika demam, selsema atau batuk memadai hanya 3 hari sahaja. 2 tahun itu sebenarnya sekejap sahaja ditambah apabila anak mula makan. Maka susuibu bukanlah makanan utama seperti pada 6 bulan pertama kelahiran anak.


Adakah MALAS akan melanda?

Tidak dinafikan kita mempunyai mood yang adakala tidak seimbang. Terutama jika terlalu banyak kerja pejabat atau pun apabila si ibu melalui keletihan tahap melampau, sifat malas akan menyinggah. Namun jika MATLAMAT kita jelas, penyakit ini tidak akan berlarutan sebenarnya. Dalam beberapa pembacaan ibu, benarlah kata penulis buku tersebut : Malas hanya akan wujud jika individu itu tidak nampak dengan jelas matlamat hidupnya. Ibu juga manusia biasa yang melalui ujian ini, namun ibu akan sentiasa kasihan jika penyusuan susuibu itu terhenti sedangkan segalanya ada dalam mind set. Jika hati mahu, insyaALLAH  jalan terbuka luas.


Mengapa ibu bersungguh menyusukan anak-anak ibu?

Secara peribadi, ibu mendapati bahawa susuibu itu adalah satu kesinambungan yang menyambungkan pengaliran darah dari ibu kepada si anak. Susuibu inilah yang akan berterusan membentuk hati anak. Orang zaman dulu lain, zaman mak ibu dulu...susuibu dan kepentingannya tidak disebarkan seperti sekarang. Malah zaman turut berubah. Banyak anasir jahat pada zaman ini yang berleluasa. Ibu meletakkan harapan agar melalui menyusu ibu berdoa hati yang terbentuk dalam diri Addin dan Nasa adalah hati tawaduk dan yang mudah dibentuk dengan doa dan iringan zikir selama menyusukan mereka. Ibu berdoa semoga dengan penyusuan ini Addin dan Nasa menjadi anak yang baik dan mudah dibentuk. Sebagai seorang ibu pastinya mahu melihat anaknya berjaya di dunia dan akhirat.

 Ibu sangat menggalakkan bagi ibu2 diluar sana yang tidak mampu menyusukan anak sepenuhnya dengan susuibu dan mungkin terpaksa mencampurkan dengan susu formula....tak pe, teruskan sekurang2nya anak kita masih minum susuibu. Memang benar bukan semua mampu menyusukan anaknya dengan susuibu sepenuhnya tapi sekurang-kurangnya tidak terus menerus mengalah...memadailah menyusukan pada malam hari selepas pulang dari kerja.



Salam sayang dari ibu

Mengapa dan bagaimana?



Soalan lazim yang seringkali menjadi perhatian pengguna vitamin.


Mengapa semulajadi?

  1. Enzim tidak alami perubahan melampau dalam pemprosesan oleh haba yang tinggi dan pelarut kimia yang keras.
  2. Tidak menggunakan pengisi dan pengikat yang keras yang menghalang penyerapan nutrien.
  3. Penyediaan bahan mentah dari sumber semujadi yang berkualiti.
  4. Imbangan semulajadi dikekalkan sebaik mungkin.
  5. Semulajadi adalah bio-kedapatan dan disimpan dalam tisu badan lebih lama berbanding sintetik.
  6. Semulajadi lebih mudah ditukarkan oleh badan bagi menjalankan kepelbagaian fungsinya.


Mengapa elakkan sintetik?

  1. Tidak digunakan sepenuhnya oleh tubuh-struktur enzim tubuh kita adalah untuk semulajadi bukannya makmal.
  2. Percubaan untuk memadankan (match) enzim tubuh badan kita dengan vitamin sintetik ialah seumpama memadankan tangan kanan kita dengan sarung tangan kiri.
  3. Semulajadi lebih aktif dari segi biologi berbanding sintetik-42% lebih berkesan dari sentetik. 


Bagaimana mengenal SEMULAJADI atau SINTETIK?

  1. Melalui pembacaan label - huruf "I" bagi tiruan dan "d" bagi semulajadi.
  2. Melalui perkataan "ko-faktor" seperti "bioflavinoids" atau "biogradable",
  3. Melalui kehadiran pek "silika gel" dalam bekas- menandakan ianya sintetik.
  4. Rujuk Shaklee Food Supplement -A consumer Reports by Editors of Research Institute of Preventive Health Care.


Salam sayang dari ibu


Isnin, 20 Disember 2010

Merawat Migrain



Credit to  Mommy Lyna

migrainSakit kepala adalah gelaja biasa yang berlaku kepada sesiapa sahaja. Biasanya sakit kepala dibahagikan kepada 3 kategori:
  • Sakit kepala kerana tekanan
  • Sakit kepala kerana sinus
  • Sakit kepala kerana migrain
Sakit kepala tekanan adalah disebabkan oleh tekanan atau stress yang dihadapi oleh seseorang, samada tekanan mental atau fizikal. Jiwa dan pemikiran yang tertekan, tegang, berkecamuk, boleh menyebabkan sakit kepala. Tekanan pada otot-otot di sekitar leher, kepala dan kulit kepala juga boleh menyebabkan sakit kepala. Ia juga boleh berlaku apabila seseorang itu mengalami perubahan secara tiba-tiba contohnya dari kawasan redup, tiba-tiba masuk ke kawasan panas, dan sebagainya.
Sakit kepala sinus ialah disebabkan oleh keradangan sinus yang dihadapi oleh seseorang. Sakit kepala sinus biasanya menyerang dalam kadar sekejap tapi menyengat.
Manakala jenis sakit kepala yang ‘paling popular’ ialah kerana migrain. Setakat ini tiada penyebab rasmi yang dikatakan sebagai punca migrain, namun saintis telah mencadangkan beberapa penyebab migrain:
  • Kekurangan zat dan nutrisi
  • Faktor keturunan
  • Kesan dari pengambilan ubat-ubatan
  • Wanita yang mengalami haid atau pra-haid
  • Terlalu banyak mengambil kafein
  • Mengamalkan makanan yang mengandungi MSG dan nitrat
Biasanya penderita migrain akan diberi ubat tahan sakit, ubat tahan muntah dan sebagainya bagi mengawal kesakitan mereka. Bagi penderita migrain yang teruk, mereka diberi dos dadah yang agak tinggi agar dapat melalikan sistem badan mereka dari kesakitan yang ditanggung.
Pengambilan ubat-ubatan boleh mendatangkan risiko terhadap kesan jangka panjang kepada kesihatan.
Oleh yang demikian, memilih alternatif dengan pengambilan supplement natural adalah langkah terbaik bagi mengatasi masalah migrain.
Kenapa supplement lebih baik dari ubat? Kerana ia diperbuat daripada bahan makanan, dan merupakan ekstrak daripada makanan2 yang membekalkan nutrient harian. Berbeza dengan ubat yang diformulasikan di makmal daripada jenis dadah dan sebagainya.
Supplement/vitamin untuk migrain:
Ostematrix (Kalsium, Magnesium & Vitamin D)
Kalsium bukan sahaja membina tulang dan gigi, malah ia membantu menetapkan ritma jantung, menyelesaikan masalah insomnia, membantu pengaliran gizi masuk dan keluar daripada membran, dan membantu dalam pembekuan darah. Kalsium juga sangat diperlukan dalam mempertahankan fungsi saraf dan otot, serta buah pinggang. Ia juga mengurangkan kadar kolesterol dalam darah.
Magnesium pula penting untuk metabolisma kalsium.  Ia membantu untuk mengelakkan pembuluh darah menjadi kejang, salah satu punca yang dipercayai penyebab migrain. Satu kajian telah dibuat ke atas Magnesium, dan didapati ia membantu mengurangkan sakit kepala migrain dan mengurangkan frekuensinya.
Vitamin D pula penting untuk penyerapan kalsium. Kalsium yang tiada vitamin D tidak boleh diserap oleh tubuh, dan boleh tertinggal sebagai batu dalam ginjal atau pundi kencing.
B Complex
Vitamin B2 (riboflavin) dan Vitamin B6 (Pyridoxine) telah terbukti boleh membantu mengurangkan kesakitkan akibat migrain. Vitamin B lengkap dalam B Complex Shaklee memastikan anda bukan saja mengurangkan risiko diserang mograin, tapi juga mencegah penyakit-penyakit lain seperti depresi, strok dan sebagainya.
Bagi penderita migrain, anda hendaklah mengetahui penyebab-penyebab yang boleh menjadikan anda diserang migrain. Sekiranya ia berpunca dari pemakanan, maka anda kena lah jaga makan. begitu juga dengan perkara2 lain seperti aktiviti dan sebagainya. Dan timbagkan tentang mengambil vitamin/supplement sebagai pembantu untuk menyelesaikan masalah anda, kerana ia pasti lebih baik dari makan ubat berasaskan dadah secara berterusan.

Salam sayang dari ibu

Sabtu, 18 Disember 2010

Tiada silika?


Artikel ini diambil dari genkimomma.

Salah satu mengapa saya memilih Shaklee sebagai supplements kami sekeluarga ialah kerana keaslian & ketulenannya. Buktinya, supplements Shaklee tidak memerlukan kehadiran gel silika (Silica Gel) di dalam bekas/ botolnya.
Sebelum mengenali Shaklee, saya sering habiskan masa yang agak lama untuk membeli supplements di farmasi. Mesti teragak2 nak beli brand yang mana satu. Nak compare lagi supplement facts for each brand, nak compare price vs quantity lagi, dan ditambah lagi dengan kehadiran silica gel (boleh dikatakan dalam kesemua jenama botol) yang agak tidak menyenangkan mata saya. Ntah laa, somehow, saya teringat silica gel yang selalu kita jumpa dalam kotak kasut atau kotak hand bag tue. :P
Bila pertama kali beli supplements Shaklee, saya akui yang saya agak terkejut kerana tiada silica gel di dalam botolnya. Jarang2 jumpa nih! Itu lah orang selalu kata, tak kenal, maka tak cinta, kan? ;)
Namun, saya terkejut sekali lagi, apabila menjumpai silica gel dalam bekas Vitamin C untuk anak saya (Chewable Vita-C 100mg). Inilah yang saya maksudkan…

Sepantas kilat saya bertanya pada Pakar Pemakanan Shaklee (kak N).
Berikut ialah sessi soal-jawab kami…
Selama ini saya dapati supplements Shaklee tiada silika gel. Tapi, agak terkejut silika gel ada dalam botol Vitamin C for children.
Kenapa ada silika gel ya?

Akak juga terkejut pada mulanya tapi bila diterangkan oleh penasihat dari US satu masa dulu akak terima dengan rasional. Rasionalnya nama vit ini ialah chewable utk children. Bila kata utk budak2 mereka tidak seperti kita alert dengan perkara sekeliling. Jika kita mengambil vit dalam botol, kita akan pastikan tangan kita sentiasa kering…betul kan? Tetapi kanak2, adakala mereka tonggang vit dari botol tanpa mengambil kira tangan mereka basah atau kering, so that is why Shaklee ambil langkah awal dengan menyediakan penyerap kelembapan tersebut. Namun akak admit bahawa vit kanak2 Shaklee lebih baik dari semua jenis vit di pasaran kerana
1. Tiada pewarna
2. Tiada pengawet

3. Tiada perasa tambahan seperti kebanyakan vit dalam farmasi.
Lega hati saya! Hehehe. Memang betul pun. Anak-anak saya selalu berebut untuk buka botol vitamin mereka, termasuk lah si kecil yang belum pon 2 tahun tue.
Haih, tak padan dengan kecik! :P
Uniknya silica gel yang diletakkan di dalam botol supplements Shaklee untuk kanak-kanak ini ialah, ianya tidak seperti biasa, yakni manik2 kecil di dalam packing bag kecil (beads packed in a semi-permeable plastic), tetapi, dalam bekas keras bujur yang kecil. Maka, kebarangkalian kanak-kanak akan menyentuh terus (direct contact) dengan silica gel itu ialah sangat-sangat tipis.

Maka kawan-kawan, sekiranya anda menjumpai kehadiran silica gel ini dalam botol supplements Shaklee untuk anak-anak anda, jangan lah gusar ya.


Salam sayang dari ibu


Kuala Lumpur ,Disember, 2010


 Sekadar nak abadikan semua gambar kenangan untuk percutian hujung tahun 2010. Tidak dapat digambarkan dengan kata-kata namun gambar ini menyimpan seribu makna dalam kehidupan ibu.












Opss ...nak jumpa kawan-kawan kejap. Nanti malam ibu upload gambar lagi k.


Salam sayang dari ibu

Jumaat, 17 Disember 2010

Kepentingan Solat Istikharah



Credit to Bujang Susah



Bila di sebut sahaja Solat Istikharah kebanyakan di kalangan kita hanya terbayangkan ketika hendak memilih jodoh. Ia begitu sinonim sekali dalam membuat keputusan untuk memilih bakal teman hidup tidak kira bagi lelaki mahupun perempuan. Perkara ini mungkin berlaku kerana penekanan di kalangan sesetengah Ustaz dalam soal istikharah ini dikaitkan dengan memilih jodoh sahaja.

Sebenarnya amalan Solat Sunat Istikharah ini skopnya luas. Kita kadang-kadang tidak diberikan penerangan yang jelas dalam soal ini. Sedangkan amalan Solat Istikharah ini sangat-sangat di galakkan oleh Rasulullah sebagaimana disebut dalam hadis yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari;

Mahfum Hadis:
Dari Jabir ra., ia berkata: “Nabi pernah mengajarkan kepada kami Istikharah dalam berbagai urusan, seperti mengajarkan sebuah surah dalam Al Quran.

Kalau seseorang dari kamu menghendaki sesuatu, maka hendaklah ia solat dua rakaat, kemudian berdoa:

“Ya Allah! Aku mohon pemilihanMu menerusi pengetahuan u dan aku mohon kekuatanMu menerusi kudratMu serta aku minta padaMu sebahagian dari limpah kurniaMu yang sangat besar. Sesungguhnya Engkau amat berkuasa sedangkan aku tidak berkuasa, Engkau amat mengetahui sedangkan aku tidak mengetahui dan sesungguhnya Engkau amat mengetahui segala yang ghaib. Ya Allah kiranya Engkau mengetahui bahawa perkara ini adalah baik bagiku dalam urusan agamaku juga dalam urusan kehidupanku serta natijah pada urusanku, kini dan akan datang, maka tetapkanlah ia bagi ku dan permudahkanlah ia untukku, serta berkatilah daku padanya. Dan kiranya Engkau mengetahui bahawa perkara ini membawa kejahatan kepadaku dalam urusan agamaku, juga dalam urusan penghidupanku dan natijah urusanku, kini dan akan datang, maka elakkanlah ia dariku dan tetapkanlah kebaikan untukku sebagaimana sepatutnya, kemudian jadikanlah daku meredhainya.”

Betapa pentingnya Solat Istikharah ini sebagaimana pentingnya kita mempelajari al-Quran.

Sebagai satu iktibar dan renungan penulis ingin berkongsi beberapa contoh kisah benar yang berlaku di kalangan sahabat-sahabat yang terlupa mengamalkan solat istikharah. Nama dalam kisah ini bukan nama sebenar.

Kisah-1
Setelah berpindah randah dari satu rumah sewa ke rumah sewa, akhirnya tergerak hati Salim untuk memiliki rumah sendiri. Lalu dia melihat iklan di surat khabar dan berkenan dengan tawaran rumah yang agak munasabah harganya. Rumah tersebut masih belum dibina lagi tetapi pihak pemaju telah menawarkan pakej jualan yang istimewa. Pihak pemaju perumahan memberi jaminan rumah tersebut akan siap dalam masa dua tahun. Salim berminat dengan rumah tersebut lalu terus membelinya. Kini lima tahun telah berlalu, projek perumahan itu telah terbengkalai kerana pemaju telah muflis. Salim terpaksa membayar ansuran bulanan hutang kepada bank walaupun rumah yang diidamkan masih tidak wujud.

Kisah-2
Abu dan Salmah telah berkahwin selama 4 tahun. Mereka dikurniakan dengan dua orang cahaya mata. Anak yang sulung telah berumur 3 tahun dan yang kedua masih 8 bulan. Mereka berasa agak susah hendak ke sana kemari kerana hanya memiliki motosikal. Satu hari Salmah mencadangkan kepada Abu untuk membeli kereta. Abu lalu terus pergi ke Perodua Showroom untuk melihat-lihat kereta. Dia berkenan dengan model Kelisa lalu terus membelinya. Selang sebulan keretanya kena curi. Dah enam bulan berlalu keretanya masih tidak ditemui, tetapi dia masih membayar ansuran bulanan dengan pihak bank kerana pampasan yang pihak insurans bagi tidak mencukupi untuk melangsaikan bayaran baki hutang dengan pihak bank.

Kisah-3
Munirah akhirnya terpikat dengan pujukan rakan satu ofisnya Hafsah untuk melabur dalam satu skim pelaburan di internet. Dia akhirnya mengeluarkan sehingga RM10,000 untuk pelaburan tersebut. Dua tahun telah berlalu duit pelaburannya lesap tak nampak bayang.

Kisah-4
Rashid dan Zakiah telah mempunyai tiga orang anak. Mereka bercadang untuk mengambil pembantu rumah Indonesia. Mereka pergi ke agensi pembantu rumah dan terus memilih seorang pembantu rumah yang terdapat dalam senarai biodata. Selang dua bulan pembantu rumah pun sampai dan berkhidmat kepada mereka seperti yang dijangkakan. Tiga bulan berlalu tiba-tiba pada satu hari didapati pembantunya telah lari dari rumah.

Kisah yang dipaparkan di atas adalah kisah benar di mana penulis sendiri bertanya kepada mereka adakah mereka telah melakukan Solat Istikharah sebelum memilih atau membuat keputusan. Mereka kata langsung tak terfikir hendak melakukannya.

Kisah -5
Iskandar berumur 40 tahun telah berkahwin dan mempunyai enam orang anak. Suatu hari dia mendapat telefon dari kawan baiknya Jaafar. Jaafar hendak memberikan satu hadiah istimewa kerana jasa Iskandar yang telah menyelesaikan masalah keluarganya. Jaafar hendak menawarkan kepadanya perbelanjaan pakej menunaikan haji untuk suami isteri ditanggung sepenuhnya iaitu RM15,000 setiap orang. Hati Iskandar gembira bukan kepalang kerana sudah lama dia mengidam untuk menunaikan haji. Lagipun duit simpanan dalam tabung hajinya baru RM3000. Iskandar tidak terus menerima hadiah tersebut sebaliknya dia memberi tempoh tiga hari untuk membuat keputusan. Iskandar melakukan Solat Istikharah tiga malam berturut-turut. Pada hari keempat dia berjumpa Jaafar mengatakan dia sangat berat untuk menerima hadiah tersebut. Dia mengatakan ingin pergi menunaikan haji dengan duit pendapatan sendiri. Jaafar agak kecewa, dipujuknya namun Iskandar tidak terima juga. Selang dua bulan selepas itu baru Iskandar mendapat tahu duit yang hendak diberikan kepadanya itu adalah dari duit riba iaitu interest bank konvensional akaun simpanan tetap Jaafar. Jaafar telah tersalah sangka. Disangkanya bahawa duit riba boleh dihadiahkan kepada orang lain tetapi tidak boleh digunakan sendiri.

Kisah-6
Cikgu Imran telah mendapat arahan pertukaran sekolah dari Sabak Bernam ke Sandakan. Bila menerima surat tersebut hatinya agak gembira kerana ingin memberi khidmat di kawasan pedalaman. Baginya tidak ada masalah sebab masih bujang, dan teringin sangat hendak ke Sabah. Dia solat Istikharah walaupun keputusan telah ditetapkan oleh kementerian kepadanya. Dia berdoa “Ya Allah kalau pemergian aku ke Sandakan ini baik untukku dan agamaku maka permudahkanlah jika tidak kau gantikanlah dengan yang lebih baik dan sempurna”. Selang dua minggu Pengetua disekolahnya memberitahu kepadanya pertukaran dia ke Sabah di tarik balik disebabkan masalah teknikal. Dia rasa agak pelik namun tidak kecewa malah tetap gembira kerana telah melakukan solat istikharah. Dia yakin ini yang terbaik di pilih oleh Allah untuknya. Selang sebulan dia bertemu Jodoh dengan Ustazah (al-Hafizah) yang baru berpindah di taman tempat dia tinggal.

Semua kisah yang dipaparkan di atas adalah kisah benar yang boleh kita ambil iktibar dan pengajaran. Yang pastinya kita tidak akan rugi di dunia dan akhirat bila beramal dengan Solat Istikharah ini.

Dewasa ini ramai di kalangan kita hendak membeli rumah yang berharga lebih RM200,000. Bayaran balik mungkin mengambil masa selama 20 hingga 25 tahun. Dalam tempoh tersebut macam-macam perkara boleh terjadi. Jika sekiranya kita melakukan Solat Istikharah sebelum membeli rumah tersebut, pasti Allah akan mendorongkan kita membuat pilihan yang tepat dan memudahkan segala urusan. Penulis ada bertemu dengan beberapa sahabat yang melakukan Solat Istikharah sebelum membeli rumah, Alhamdulillah segala urusan menjadi mudah dan dapat membayar balik hutang rumah lebih awal daripada yang dijangkakan.

Seperkara lagi, supaya Allah SWT memakbulkan doa kita, jauhilah segala bentuk pinjaman yang ada unsur-unsur riba’ seperti dari sistem konvensional. Pilihlah sistem perbankan Islam semoga Allah memberikan keberkatan dan menurunkan rahmatnya sepanjang tempoh pinjaman di buat. Yakin dan percayalah jika kita mengikut suruhan Allah, pasti Allah akan membantu kita di ketika senang dan susah. Jika Allah bantu kita tiada sesiapa yang boleh menghalangnya.

Mengikut beberapa buah kitab seperti Kitab Minyatul Musolli, Sabilal Muhtadin dan Sairus Salikin, secara ringkasnya cara melakukan Solat Istikharah adalah seperti berikut;

- Waktu yang terbaik ialah pada 2/3 malam (iaitu sekitar pukul 2 pagi). Bagaimana pun boleh dilakukan pada bila-bila masa dalam waktu yang di haruskan sembahyang contohnya selepas maghrib.

- Niatnya: “Sahaja aku sembahyang sunat istikharah dua rakaat kerana Allah ta’ala”

- Dalam rakaat pertama selepas Surah Al-Fatihah baca Surah Al-Kafirun atau apa-apa sahaja surah lain yang terbaik kita boleh baca.

- Dalam rakaat kedua selepas Surah Al-Fatihah baca Surah Al-Ikhlas atau apa-apa sahaja surah lain yang terbaik kita boleh baca.

- Selepas memberi salam baca doa berikut (mulakan dengan basmalah dan selawat terlebih dahulu).

Terjemahan Doa’ :

Ya Allah!

Aku mohon pemilihanMu menerusi pengetahuanMu dan aku mohon kekuatanMu menerusi kudratMu serta aku minta padaMu sebahagian dari limpah kurniaMu yang sangat besar.
Sesungguhnya Engkau amat berkuasa sedangkan aku tidak berkuasa, Engkau amat mengetahui sedangkan aku tidak mengetahui dan sesungguhnya Engkau amat mengetahui segala yang ghaib.

Ya Allah kiranya Engkau mengetahui bahawa perkara ini (…sebutkan hajat..) adalah baik bagiku dalam urusan agamaku juga dalam urusan penghidupanku serta natijah pada urusanku, kini dan akan datang, maka tetapkanlah ia bagi ku dan permudahkanlah ia untukku, serta berkatilah daku padanya. Dan kiranya Engkau mengetahui bahawa perkara ini (…sebutkan hajat..) membawa kejahatan kepadaku dalam urusan agamaku, juga dalam urusan penghidupanku dan natijah urusanku, kini dan akan datang, maka elakkanlah ia dariku dan tetapkanlah kebaikan untukku sebagaimana sepatutnya, kemudian jadikanlah daku meredhainya.

(Dari hadis riwayat Imam Bukhari)

Semoga artikel pendek ini memberi manfaat kepada kita semua.
Wallah hu ‘alam

Bro Ritz One


Salam sayang dari ibu

Khamis, 16 Disember 2010

Shaklee Breastfeeding Set and ESP



 Buat yang masih  baru dalam penyusuan dan baru mengenali Shaklee, sudah pasti Shaklee breastfeeding set iaitu set B menjadi permintaan utama. Apa yang terkandung dalam breastfeeding set sebenarnya ?

Multivitamin- asas keperluan semua vitamin
B complex-untuk memastikan mood ibu happy dan tidak mudah letih
Vitamin C- untuk peningkatan imunisasi badan
Alfalfa-menggalakkan penghasilan susuibu.

Kami menyediakan pek percubaan selama 30 hari dengan tawaran yang sangat menarik iaitu
  • harga yang berpatutan RM80
  • penghantaran percuma menggunakan khidmat poslaju
  • hadiah percuma (selagi stok masih ada).

Mengapa boleh buat pek percubaan? Boleh teruskan membaca dalam ENTRY INI.

Namun bagi yang mempunyai lebih rezeki, ibu galakkan mendapatkan ESP Shaklee. Ianya sangat membantu semasa ibu melalui perjalanan penyusuan Addin dan Nasa. Bayangkan abah akan belikan ibu satu canister untuk satu bulan semata-mata memastikan anak beliau membesar dengan sihat.

Ada yang berkata : Oh saya memang amalkan minum soya tapi brand XXXX.

Jawab ibu : Kalau begitu boleh teruskan jika ianya memberi kesan yang optimum pada ibu dan bayi.

Bagi yang belum pernah atau memang mahu mencuba ESP Shaklee sangat di alu-alukan.
Boleh BACA kebaikan ESP SHAKLEE di sini.

Adakah benar pengambilan set B bersama ESP akan mendapat lebih umpphhhhh?

Secara peribadi melalui pembacaan dan pengalaman penyusuan ibu untuk Addin dan Nasa, pengambilan vitamin bersama ESP sangat membantu.

  • Susuibu akan lebih cepat dihasilkan.
  • Payudara cepat berat jika anak lambat disusukan ataupun sesi perahan tertunda.
  • Payudara mudah tegang dan tidak kendur/lembik
  • Perkembangan pembesaran anak yang berumur 1-6 bulan dimana si ibu mengambil ESP dan set B sebagai makanan tambahan akan melihat perkembangan anaknya yang cepat dan sihat. ( Ini ibu lalui sendiri di mana Addin dan Nasa mencecah berat 10kg sebelum usia mereka mencecah 6 bulan).

Apa sebenarnya fungsi ESP dalam bahasa yang lebih mudah difahami?

ESP atau nama penuhnya ialah Energizing Soy Protien adalah protien yang dibuat dari soya yang berkualiti. Protien hakikatnya boleh di dapati dalam makanan harian kita seperti ikan, ayam, daging, kekacang dan banyak lagi. Namun protien ini mudah musnah apabila berada dalam suhu masakan yang tinggi. Apabila ini berlaku, tubuh kita akan menyerap saki baki protien yang ada dan selebihnya badan kita menyerap minyak hasil masakan seperti ikan goreng, ayam goreng atau apa jua masakan terutama yang bergoreng.

Badan kita terdiri daripada sel. Dari sel membentuk tisu. Dati tisu membentuk organ.  Dari organ membentuk sistem.
Protien merupakan makanan kepada sel. Jika sel mendapat cukup protien ditambah dengan protien yang bagus, sel yang sihat akan mudah terbentuk demi menggantikan sel yang lama dan mati.

Selain itu, protien sangat penting untuk proses pertumbuhan. Susuibu mengandungi sebahagian besar protien. Ibu yang mengamalkan makanan yang seimbang dan lengkap dengan protien dan semua zat akan mendapati anaknya membesar dengan sihat dan perkembangannya sangat hebat insyaALLAH.

Bagaimana cara bancuhan yang betul untuk ESP?

Bancuhkan 1 sudu besar ESP bersama air masak mati (air kosong)/ sejuk atau air suam2 kuku seperti milo, susu atau oren....ELAKKAN BANCUH dengan AIR PANAS kerana kandungan zat protien mudah musnah pada suhu yang tinggi.

Minumlah ESP 1 -3 kali sehari : antara dua waktu makan utama. 
Sebagai contoh  waktu selepas sarapan dan makan tengahari. Jika kita sarapan jam 8 pagi, amiklah ESP pada jam 10 pagi supaya perut kita tak lapar sementara nak menunggu masa makan tengahari jam 1pm.




Namun  sayugia di ingatkan 3 perkara ini tidak boleh sama sekali diabaikan bagi mendapatkan keputusan yang optimum. Jika salah satu perkara ini tidak dapat dilakukan dengan sempurna, hasilnya juga mungkin tidak memberansangkan.

1. Bayi disusukan sekerap mungkin atau sesi perahan yang sentiasa konsisten....jangan TIDAK PAM hanya kerana payudara tidak bengkak. Namun jika nak rasa payudara penuh dengan susu, amalkan makan alfalfa 6 biji sehari dan minum ESP bagi yang amalkan supplement. You can feel it! TETAPI KENA INGAT! Pastikan pam sehingga payudara kosong untuk mengelakkan BENGKAK SUSU atau clog duct.

2. Minum 3 L sehari. Cuba sediakan indicator. Macam ibu sekarang walau dah tak menyusukan Addin dan Nasa namun ibu pastikan ibu mengambil 3-4 L sehari yang disukat melalui botol. Ramai customer yang mengadu susu pekat namun susu belum banyak....kalau tak minum banyak dan tak mengepam dengan konsisten...memang takkan nampak impak yang hebat.

3. Doa yang berterusan bukan sekadar dari niat dari hati atau tadah tangan semata-mata. Perlu ada amalan yang mendekatkan diri kita denganNya. Membaca Al Waqiah setiap malam, berzikir memuji kebesaranNya. Bersedekah dan berbuat baik sesama manusia di mana di samping itu membersihkan hati dari siap wasangka terhadap ALLAH. Bila ada wasangka itu lah kekadang membuatkan rezeki kita terbantut. Kita kena yakin dengan amalan kita dengan ALLAH. Sesungguhnya ALLAH itu MAHA PEMBERI. Mintalah nescaya DIA memperkenankan.

Bukan vitamin yang banyakkan susu tetapi
USAHA si ibu itu memerah dan menyusukan anak sekerap mungkin.

Bukan vitamin yang banyakkan susu tetapi
USAHA si ibu itu menjaga pemakanan dan berusaha meningkatkan nutrisi dalam susuibu.

Bukan vitamin yang banyakkan susu tetapi
USAHA si ibu itu mendekatkan diri kepada YANG MAHA PEMBERI iaitu ALLAH.



Jika anda telah mengalami kebaikan Shaklee, mari kongsikan cerita anda kepada kami. Boleh teruskan pembacaan DI SINI.
hadiahnya PENAPIS AIR SHAKLEE YANG BERHARGA RM2399.

Salam sayang dari ibu

Sabtu, 11 Disember 2010

Kenapa vitamin C perlu dipatah dua jika demam dan selsema?




Perasankah anda di botol vitamin C 500mg Shaklee tertulis perkataan Sustained released? Ini bermaksud vitamin C Shaklee sebiji mengandungi 500mg vitamin C dan ianya dirembeskan secara perlahan-lahan dalam badan mengikut keperluan badan kita tadi. Ini sangat bagus kerana vitamin C bersifat larut air dan ianya mudah dihapuskan dalam keadaan tertentu contohnya jika kita stress, berhadapan dengan cuaca panas dan banyak lagi.


Namun apabila kita demam dan selsema, ibu akan advise amik sebanyak dua biji vitamin C iaitu sebiji waktu pagi dan sebiji lagi waktu malam. Selain itu ibu akan advise agar vitamin C itu dipatah dua sebelum ditelan. Untuk apa ya? Ianya untuk memastikan vitamin C itu merembeskan kesemuanya vitamin C 500mg. Ini kerana semasa kita sakit badan kita memerlukan vitamin C pada kadar yang lebih tinggi dari biasa.

Maka ibu harap agar lebih ramai kita yang sedar tentang kepentingan vitamin dalam kehidupan seharian.


Salam sayang dari ibu



Jumaat, 10 Disember 2010

Kongsikan pengalaman anda....dapatkan PENAPIS AIR SHAKLEE PERCUMA!



 Ada yang bertanya mengapakah ibu tidak mendapatkan mana-mana endorsement doctor untuk produk Shaklee agar lebih ramai yang mencubanya.....Jawapan ibu ialah , ibu lebih suka berkongsi testimoni ibu-ibu yang telah merasakan perbezaan Shaklee dan mereka juga kini turut berkongsi kebaikan Shaklee dengan rakan taulan, saudara mara serta sahabat handai. Apabila bercerita tentang testimoni, penulisan atau perkongsian mereka datangnya dari hati dan sebagai pembaca kita boleh menilai dengan waras. Berbanding dengan produk yang kononnya mendapat pujian dari doktor...tetapi kita tidak tahu sama ada ianya benar-benar bagus atau hanya sogokkan sokongan dari mereka yang mempunyai title doktor?


Cuba baca setiap satu cerita ibu-ibu ini :


Tidak salah berkongsi kebaikan
Hidup akan lebih indah apabila kegembiraan dan keseronokkan yang kita lalui dinikmati jua oleh orang lain.


Kongsikan cerita anda dengan pengalaman pengambilan vitamin Shaklee.

Ibu menyediakan penapis air Best Water yang berharga RM1499 sebagai hadiah kepada sesiapa yang terpilih. Pemilihan dibuat oleh abah Addinnasa supaya tiada bias dalam penilaian. Hadiah perlulah dituntut oleh pemenang dalam tempoh dua minggu dan kos penghantaran akan ditanggung oleh mereka yang terpilih.

Bagaimana caranya?

  • Hanya tinggalkan komen (tidak lebih 200 patah perkataan) di ENTRY ini cerita anda dengan pengalaman pengambilan vitamin Shaklee.
  • Buat satu ENTRY di blog anda atau FB anda dan link semula dengan komen yang telah anda tinggalkan di sini.
  • Tarikh akhir  ialah 1 Januari 2011 jam 12 tengahari.
  • Tiada bukti pembelian diperlukan, memadai berkongsi kebaikan apa jua produk Shaklee yang telah anda rasakan perbezaannya!
Sangat mudah....hanya kongsikan cerita anda dari hati. Mana tahu anda bakal membawa pulang sebuah penapis air portable Shaklee?


Salam sayang dari ibu

Rabu, 8 Disember 2010

Takut jadi kaya?



 Tertarik dengan artikel yang ditulis oleh MommyLina..... Islam nak Kita Miskin atau Kaya.

Jawapan ibu ialah...Islam nak kita kaya supaya kita dapat banyak memberi dari meminta. Bila kita berduit dan kaya, kita mampu memberi. Jika tidak kita akan menjadi seorang yang suka meminta dan mengharap belas ikhsan manusia lain.


Sebab itu Islam juga menggalakkan kita berniaga. Berniaga pula mestilah dengan cara yang betul...perlu barang dan pertukaran yang sah. Namun ramai hari ini bila di ajak berubah , meniaga...akan keluar perkataan..."ish saya taknak jadi kaya takut lupa ALLAH".

Walhal ramai juga yang miskin masih banyak buat dosa. Adakah menjadi kaya itu penyebab dosa? Hakikatnya balik pada hati. Jika kita rasa nak ubah nasib kita...dari kurang baik kepada baik dan dari baik kepada yang lebih baik...sudah pasti niatnya adalah BAIK.

Benarlah , berniaga itu rezekinya lebih hebat, namun perlu pastikan keberkatan jangan sesekali dipandang remeh. Jangan hanya kerana untung beberapa sen , mengalir darah haram dalam tubuh kita. Dan janganlah kerana untung beberapa sen anak kita tidak mampu menyebut kalimah ALLAH.

Bagi yang telah lama berniaga, marilah kita sama-sama menunaikan kewajipan seperti membayar zakat dan sedekah agar rezeki yang kita perolehi itu dikongsi juga dengan orang lain yang memerlukan. Adakala dengan memberi kita akan mendapat lebih banyak kasih sayang dari seluruh umat manusia.

Bagi yang belum pernah berniaga dan ada niat nak memperbaiki taraf hidup dengan berniaga....mulakan secara kecil-kecilan bergantung kepada kemampuan diri. Bak kata pepatah, ukur baju di badan sendiri. Tak perlulah sampai membuat pinjaman yang mana akhir skali menjerut diri dan keluarga di masa depan.

Paling penting dalam dunia ialah ILMU. Dengan ilmu, dari tidak tahu menjadi tahu. Wahyu pertama yang diturunkan ialah IQRA' yang bermaksud BACALAH.... maka banyakkan membaca agar menjadi seorang yang berilmu.

Selain usaha, jangan lupa bertawakal.... apa jua yang kita lakukan perlu diiringi dengan sifat tawakal. Sangat penting supaya kita tidak lari dari landasan. Supaya kita sentiasa berpegang dengan tali ALLAH dan RASULnya.

Akhir kata...hanya kita yang mampu mengubah nasib kita.
Jika kita tidak mampu bergerak ke arah penambahbaikkan, jangan sesekali kita menjadi seorang pembunuh kejayaan orang lain.




Salam sayang dari ibu

Selasa, 7 Disember 2010

Keputusan Anakkuwiraku 2010 Contest!



 Kami telah membuat cabutan untuk mengetahui siapakah pemenang kepada Anakkuwiraku 2010 Contest pada 4 Disember bersaksikan semua peserta yang menghadiri sesi Becoming Successful WAHM di Puchong baru-baru ini.


Maka dengan ini, saya maklumkan bahawa, keputusannya adalah seperti berikut :

Pemenang hadiah Utama : sebiji Penapis Air Shaklee - Best water.




Nama : Wardah binti Ab Rashid Alamat : Lot 2217 Kg Paya Bemban, 
Jalan Hospital, 
15400 Kota Bharu, Kelantan



Nama : Norhaliza Mohd YusofAlamat :NS Intergrated System Sdn Bhd
             Taman Sri Gombak Selangor



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

4 Hadiah Saguhati - Sebotol Vitamin C 180's

Wan Rashidah Wan Majid

Siti Asmah Mustafa

Nor Shakinah Mohd Yusof

Nurulhuda binti Ismail

 Tahniah kepada pemenang. Pemenang akan dihubungi melalui email untuk membuat tuntutan hadiah.


Salam sayang dari ibu

Isnin, 6 Disember 2010

Catatan buat anak-anak ibu




Kalian pasti akan membaca coretan ibu ini apabila kalian besar nanti.... ibu sangat beryukur kerana kalian behave semasa ibu dan abah memberi talk semasa sesi pertama ibu di Wisma Bling Lustre di Puchong semalam bersama dengan 32 orang kenalan cyber ibu.

Ibu minta maaf sebab ibu kehilangan 4 jam masa bersama kalian dan syukur kerana kalian dapat bermesra dengan ramai kanak2 yang hadir semalam. Nasa sangat suka dengan aktiviti gathering kerana dari situ dia akan punya ramai kawan. Entah dah berapa kali Nasa meminta ibu membuat jamuan atau gathering supaya dia dapat kawan baru.

Ibu doakan kalian juga mampu menjadi manusia yang sentiasa membantu orang lain dan tidak mementingkan diri semata-mata.

Namun ibu tahu kalian sangat gembira dengan suasana dan aktiviti di Kids room di Hotel Pullman Lakeside Putrajaya. InsyaALLAH jika ALLAH mengizinkan kita akan datang lagi untuk menginap dan bercuti di sana.



Salam sayang dari ibu

Ahad, 5 Disember 2010

Selesai sudah sesi Becoming Successful WAHM-1




 Syukur pada Allah atas segala kelapangan jalan dan urusan kami untuk mengadakan sesi program Becoming Successfull Work At Home Mother (WAHM) pada 4 Disember 2010 yang berlangsung semalam di
Wisma Bling Lustre
No 47,Jalan Meranti Jaya 3/1,
Tanming Boulevard, Taman Meranti Jaya,
47120 Puchong, Selangor, Malaysia.

Seronoknya dalam hati hanya ALLAH sahaja yang tahu...bermula pada 3 Disember dengan penginapan di Pullman Lakeside Putrajaya (perubahan saat akhir kerana perancangan awal ialah di Marriot Putrajaya), makan malam bersama dan beriadah bersama pastinya menjadi memori terindah sepanjang 2010 kerana inilah julung kalinya kami semua dapat gather bersama di mana sebelum ini hanya melalui cyber semata-mata. Terima kasih kepada MamaAna dan keluarga kerana sudi memeriahkan lagi majlis makan malam yang berlangsung di Alamanda :)

Buat semua tetamu @ peserta yang hadir semalam, jutaan terima kasih saya ucapkan atas kehadiran, sokongan dan penumpuan khusus yang kalian berikan sepanjang sesi berlangsung. Semoga bahan yang diberi memberi manfaat dalam apa jua perniagaan yang bakal kalian ceburi nanti.


Saya akan mengumumkan nama pemenang bagi Anakkuwiraku 2010 Contest yang mana cabutan telah dibuat di hadapan semua yang hadir semalam. InsyaALLAH dalam entry yang berikutnya hari ini.


Sedang tunggu gambar sesi dari Arnie dan suaminya  :)
Jutaan terima kasih juga buat Arnie dan Yazid kerana sudi menolong dalam membantu kelancaran majlis. Semoga Allah membalas jasa kalian.





Salam sayang dari ibu

Selasa, 30 November 2010

Latest update.


 Memandangkan cuti sekolah.....so nak memenuhkan aktiviti, kami pun pergilah menonton







Rapunzel.................. best citer dia. Alhamdulillah Nasa dan Addin boleh bertahan sampai citer ni habis. Macam citer Shrek dulu , baru separuh perjalanan Nasa dah ajak balik.....

Nak update order : Semua pesanan semalam dan hari ini akan cuba diselesaikan hari ini memandangkan kesulitan akibat gangguan teknikal sistem Shaklee dalam urusan baik pulih. Harap maklum :)


Shaklee HQ telah pun berpindah ke Empire Tower Subang. Harap maklum :)



Salam sayang dari ibu



Isnin, 29 November 2010

Sabut buah sayur sebagai span asli?



Balik dari beurut pagi ni, makcik Maznah mengesyorkan sesuatu......mandi menggunakan ini

Memang glamour benda ni di sini buat pakai mandi...fungsinya untuk menghaluskan kulit termasuklah kulit belakang tapak kaki...(agaknya la, hehehehe). Sure orang semenanjung tertanya-tanya, sabut apa ini? Ianya ialah sabut buat ketola. Orang Iban suka tanam sayur ni dan dikeringkan sehingga macam ni dan dibuat pakai mandi. Dikatakan boleh membersihkan dan melicinkan kulit badan kita. Ianya juga bagus buat mereka yang ada masalah kulit gatal-gatal.

Ibu beli sebab sabut ketola ini bagus untuk membuat sel-sel kulit mati dengan cepat dan menghaluskan kulit...bagus buat anak2 supaya mereka tak mudah kena gatal-gatal kulit :)

Besar ke? Hmmmmm bila bergambar dengan Nasa...nampak besar kan? Ianya dikerat kecil2 menjadi seperti span dan boleh digunakan selagi ia tidak hilang bentuknya. Ala-ala span tapi ini yang lebih asli. Menarik kan?
Ibu sendiri tak sabar nak menggunakannya!!!!!!!!!!!!!!!!

May be boleh buat souvenir balik KL ni untuk family.


Salam sayang dari ibu



Map untuk ke sesi Becoming Successful WAHM


 Alhamdulillah, telah selesai semua pendaftaran. Kini menunggu hari nak balik Semenanjung!!! Nak jumpa kenalan blogger dan kenalan maya ibu serta bercuti!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Btw, bagi yang ingin mengetahui di mana tempat sesi diadakan :.

Tarikh : 4 Disember 2010

Masa : 1 tengahari – 5 petang (minum petang disediakan bersama )

Tempat : Scriptory Box, Tingkat 1, Wisma Bling Lustre, Tmn Meranti Jaya, Puchong






Salam sayang dari ibu

Khamis, 25 November 2010

Pendaftaran Becoming Succesful WAHM ditutup.


 Alhamdulillah, selesai sudah pendaftaran untuk sesi yang akan ibu buat pada 4 Dis nanti. Ibu akan emailkan joining invitation thru email kepada semua yang telah mendaftar. 
Ibu dah sediakan  freegift  untuk peserta yang berdaftar sahaja.Buat yang tidak berkesempatan untuk mendaftar pada sesi ini, insyaALLAH akan ada sesi seterusnya pada masa akan datang..

Ibu sedang fikirkan nak buat satu perjumpaan secara besar-besaran untuk semua kenalan dan pengguna ShakleeAt least u all boleh tengok macam mana  Shaklee berfungsi dalam badan kita!!!!, ....mudah-mudahan akan menjadi satu kenyataan!!! Ameen.

Salam sayang dari ibu

Isnin, 22 November 2010

Zoo ada penawar untuk anak sawan tangis?



 Dah berminggu si kecil ini menangis dan merengek....dah macam-macam doctor Auntie Ein bawa anaknya berjumpa tak kurang juga perubatan tradisional....tak tahu nak buat macam mana...menangis siang dan malam. Kalau ibu telefon atuk pasti kedengaran suara Dina menangis sahaja...
Pernah ibu cakap dengan atuk..."Mak, cuba minta Ein ketuk mana-mana pintu ke tingkap kat rumah tu....mana tahu akan jadi macam Ahmad Albab ke..." kedengaran ketawa kecil oleh mak ibu selepas itu.

Sehingga satu ketika mak ibu mula menunjukkan rasa risaunya.... mak kata jika orang dulu-dulu, mereka kata itu petanda tak baik. Tapi ye la, bukan boleh percaya.... sehinggalah satu hari Auntie Ein bawa Dina berjalan rumah kawannya.

Mak kawan Auntie Ein kata, penyakit budak-budak macam ni senang jek ubatnya.....Bawa pergi ke zoo, nanti mana-mana binatang yang berkenan dengan perangai sawan tangisnya akan ambik then si kecil akan berhenti menangis.

Dalam keadaan Auntie Ein, apa sahaja yang disaran akan dicuba maklumlah dah macam-macam ikhtiar yang dah dibuat. Maka minggu sudah Auntie Ein pun bawalah anak dara kecilnya itu berjalan ke zoo Melaka.

Nak jadikan cerita, memang sejak balik dari zoo Dina dah tak menangis dan merengek-merengek seperti bermingu sudah. Kini Dina sangat ceria dan mudah ketawa bila dengar suara riangnya di telefon.

Pasti ada mana-mana haiwan di zoo tu yang berkenan dan dah amik sawan tangis tu....memang bunyi macam kelakar tapi syukur lah ia menjadi. Yang paling penting Dina tak berkenan dengan mana-mana perangai haiwan kat zoo sudah...kalau tak kesian Auntie Ein mesti pening ....ye la kalau tetiba Dina mengaum dalam rumah....pasti haru ,hehehehe.
 


Salam sayang dari ibu

Khamis, 18 November 2010

Antara kualiti dan kuantiti.


 Ibu menghabiskan mengulang baca buku favourite ibu iaitu tulisan Razzi Armansur dan petang tadi ibu dapatkan satu lagi buku tulisan beliau yang dicadangkan oleh beliau sendiri dimana ibu lebih berminat terhadap buku yang mempunyai penceritaan yang cukup santai dan dapat difahami dengan mudah.
Antara perkara menarik yang ibu perolehi ialah mengenai perkaitan KUANTITI dan KUALITI.

Ibu cuba melihat kedua perkara ini dalam aspek penyusuan. Ramai ibu diluar sana yang menyusukan anaknya berlumba-lumba mengumpul stok susuibu mereka demi si comel tersayang. Maka mereka ini terlalu obses dengan KUANTITI semata-mata. Risau dan gundah gulana jika stok beku mula berkurang....

Alangkah baiknya jika ibu-ibu ini tahu KUALITI itu lebih penting dan jika ianya diutamakan maka secara sendirinya akan menarik kepada KUANTITI tanpa disedari.

Kuantiti sebenarnya jatuh nombor dua. Kualiti terlebih dahulu diutamakan kerana kualiti itu akan menghasilkan kuantiti. Ini kerana kualiti akan menarik kualiti. Maka secara langsung ia akan berganda malah berlipat ganda dan akan terhasil kuantiti.

Ibu cuba terangkan dalam maksud yang lebih santai... Jika si ibu itu membuat perahan yang konsisten , menjaga pemakanan, kesihatan dirinya diutamakan, minum cukup air, berdoa setiap waktu insyaALLAH  susu yang terhasil sangat hebat untuk si anak sehinggakan si anak hanya minum sedikit sahaja dan mudah kenyang. Saat itu hasil perahan yang berkualiti itu secara langsung akan terkumpul dengan mudah dan ia akan menjadi semakin banyak apabila rutin si ibu itu sentiasa konsisten.

Apa yang si ibu perlu ingat untuk memastikan susunya penuh nutrisi dan bagus untuk anaknya?

Kurangkan minum minuman berkarbonat, berkafien, minuman ber ais, makan buah yang berangin atau sejuk, pastikan cukup tidur atau punyai kualiti tidur yang secukupnya, sesi perahan yang konsisten, memastikan makan dengan seimbang dengan pengambilan buah dan sayuran dan minum air secukupnya bagi memastikan si ibu itu bertenaga dan badan ibu dapat menghasilkan susuibu dengan lancar.

Perkataan kurangkan tidak bermakna tidak boleh tetapi cuba elakkan dan makan dan minum lah secara berkadaran agar tidak sampai memudaratkan diri sendiri dan hasil perahan nanti.

Kita sedia maklum susuibu itu paling baik untuk bayi dan lebih hebat lagi jika si ibu itu menjaga pemakanannya dan kesihatannya. Pokok yang subur akan menghasilkan buah yang hebat dengan izin ALLAH jua.

Berikan yang terbaik agar si manja kita akan menjadi terbaik antara yang terbaik.



Salam sayang dari ibu

Rabu, 17 November 2010

Bila takbir bergema....


 Bergema sahaja takbir sejak semalam...jalan-jalan di Piasau terang dengan cahaya mentol warna warni dari setiap rumah yang pastinya menyambut AidilAdha hari ini. Alhamdulillah kerana diizinkan Allah kita mampu melihat senyuman anak-anak dan orang tersayang pada hari raya ini. Tidak lupa juga buat semua yang berjauhan dengan ahli keluarga, yang kehilangan orang tersayang semoga ALLAH merahmati kita semua dalam menjalani kehidupan yang disyariatkan ke atas kita.

Syukur kerana tahun ini kami beraya AidilAdha bersama abah, tidak seperti tahun lepas yang mana kami beraya hanya bertiga iaitu ibu, addin dan nasa....memandu kereta berjalan ke rumah sahabat handai yang menjemput. Alhamdulillah ada 3-4 buah rumah jemputan hari ini...semoga sempat menziarah semua sahabat yang menjemput.

Salam Aidil Adha buat semua sahabat, kenalan dan saudara mara yang jauh di mata...namun kalian sentiasa dekat di hati.



Salam sayang dari ibu

Isnin, 15 November 2010

Shaklee di Indonesia


 Oh ibu sering terlupa nak maklumkan berita gembira ini....terutama buat semua kawan-kawan ibu yang berada di Indonesia kerana mengikut suami bekerja di sana mahupun yang masih belajar dan menetap di sana. Buat pengetahuan kalian Shaklee akan membuka cawangannya di Indonesia mulai tahun 2011. Kalau ada rezeki kami teringin nak ke sana semasa hari pelancaran.

So bagi kawan-kawan ibu yang berada di sana, nanti tak perlu lah minta keluarga kirimkan Shaklee dari sini macam sekarang ni bila ada kemudahan yang mana kalian boleh beli dari sana sahaja :)

Semoga Allah memudahkan urusan dan semoga dengan izinNYA kami akan ke sana satu hari nanti untuk bercuti :)



Salam sayang dari ibu

Menyusu hanya dengan ALFALFA, apa kesannya?



 Ada ramai ibu yang menyusukan anak mereka hari ini setelah kita didedahkan dengan kebaikan susuibu. Sudah pasti apa yang ditekankan tentang kebaikan susuibu adalah khasiatnya yang tinggi antioksidan, bagus untuk mencegah sakit dan ianya membantu mengeratkan lagi kasih sayang antara ibu dan anak.

Ramai ibu yang telah sedar kepentingan "life balance"... terutama mereka yang bekerjaya dan mereka yang tidak dapat memenuhi keperluan lengkap semua zat dan vitamin dalam makanan seharian. Sudah pasti mereka juga sedar tentang kepentingan vitamin kepada tubuh badan si ibu kerana ia membantu tubuh si ibu sihat dan dapat menghasilkan susuibu dengan lebih baik ditambah jika sesi perahan atau hisapan bayi yang konsisten.

Namun terdapat segelintir ibu yang hanya mahu mencuba ALFALFA Shaklee kerana menganggap mereka hanya memerlukan ALFALFA sahaja dalam menjayakan penyusuan. Persoalannya , bolehkah? dan
Adakah ia mempunyai kesan yang berbeza dibanding jika si ibu mengambil vitamin yang disyorkan iaitu Multivitamin@Vitalea, B complex dan Vitamin C?

Persoalan pertama , bolehkah jika si ibu hanya bergantung dengan ALFALFA sahaja?

Melalui pengalaman diri ibu sendiri menyusukan anak, jika hanya bergantung dengan alfalfa sahaja masih boleh menghasilkan susu dengan banyak kerana sifat ALFALFA itu sendiri iaitu sebagai agen yang membantu badan stimulate milk dengan lebih cepat. Sebab itu mereka yang mengambil 2 biji alfala pasti akan merasakan perbezaan ketara apabila pengambilan ditingkatkan kepada 6 biji sehari iaitu 2 selepas makan pagi , 2 selepas makan tengahari dan 2 selepas makan malam. Si ibu akan merasakan susunya cepat bengkak terutama apabila pengambilan air yang banyak serta sesi perahan yang konsisten setiap 2-3 jam sekali. NAMUN malangnya pada satu tahap si ibu itu akan merasa sangat letih dan mulalah datangnya sifat moody, mudah mengantuk bila pulang kerja(tidak mampu bertahan buat kerja rumah), kedinginan terhadap seks dek kerana mengantuk dan keletihan yang melampau. Ini kerana si ibu hanya tertumpu kepada pemakanan yang membanyakkan susu. Maka badan akan memaksa menghasilkan susu sebanyak mungkin tidak kira apa jua keadaan si ibu. Risikonya pula jika si ibu tidak membuat perahan sehingga mengosongkan payudara, susu tersumbat atau nama lain clog duct mudah berlaku.

Berbeza pula jika si ibu itu mengambil vitamin secara lengkap...iaitu memenuhi keperluan tubuh badan ibu seterusnya badan sihat dan dapat menghasilkan susu dengan lebih baik. Pada  dasarnya vitamin ini ibarat minyak pelincir kepada kereta. Jika sesebuah kereta itu dijaga penyelenggaraannya (maintainance), minyak hitam berganti, minyak sentiasa banyak...maka sudah pasti kereta itu dapat dipandu dengan lancar, tanpa ada hembusan asap hitam dan tiada tersengguk-sengguk macam orang yang sakit. Sama dengan keadaan si ibu yang menjaga pemakanannya maka jika badannya sihat, moodnya ceria, sentiasa bertenaga , bersemangat dan membuat sesi perahan yang konsisten...sudah pasti dengan izin ALLAH susu akan terhasil dengan baik mengikut keperluan bayi tadi.

Apa fungsinya setiap vitamin dalam set B sebenarnya ?

a) Vita-Lea Iron Formula/multivitamin
Dilengkapi dengan kesemua vitamin beserta zat besi. Kebiasaannya, sekitar usia anak mencecah 6 bulan, kita di syorkan untuk memperbanyakkan sumber zat besi ke dalam makanan anak...contoh terbaik ialah ikan bilis dan bagi ibu menyusu multivitamin atau nama lain vitalea telah di lengkapi dengan iron bagi membantu pembesaran anak dengan lebih baik lg...Ada sesetengah doktor menasihatkan agar ibu yang menyusu perlu memastikan pengambilan zat besi dalam menu harian agar si ibu tidak mudah pitam atau pening selepas memerah mahupun menyusukan anak. Zat besi sangat penting dalam pembentukan sel darah merah. Walaubagaimanapun multivitamin beserta formula zat besi ini tidak disarankan diambil dengan minuman susu kerana ianya akan mengurangkan efisiensi penyerapan zat besi oleh badan.

b) B Complex
Sangat penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak & protein, Anti stress (sebagai penenang), Membantu meninggikan sistem pertahanan badan, menukarkan makanan(glukos) kepada tenaga dan membantu ibu2 berfikiran positif sentiasa(mood baik..)...so, bila kurangnya stress dan mood happy, secara automatik penghasilan susu akan lebih lancar. Pengambilan pil perancang memerlukan pengambilan b complex yang konsisten kerana pengambilan pil perancang memusnahkan zat vitamin B yang sedia ada di dalam badan si ibu.
Vitamin B juga dapat melahirkan wajah ibu yang cantikberseri dan tidak kusam.

c) Vitamin C
Sangat penting untuk menjaga salur darah, sebagai antioksidan dan membantu meningkatkan antibodi ibu dan pengambilan Vitamin C membantu meningkatkan kandungan antibodi di dalam susuibu untuk anak yang sedang menyusu. So, sekiranya anda atau baby demam, cuma tingkatkan pengambilan vit c ke 2 biji sehari ...dan bagi ibu2 yg menghadapi puting melecet/luka/berdarah,insya allah akan mudah sembuh...satu lg kesannya kulit ibu dan bayi makin bersih, cerah & cantik. Vitamin C membantu pembentukan kolagen dengan lebih baik.

d) Alfalfa
Merupakan supplement penting utk boost penghasilan susu kerana mempunyai 1001 khasiat. Turut membantu dalam memekatkan susu dan menjadikan susu ibu lebih lemak berkrim.Namun pengambilan dan keberkesanan pada setiap ibu adalah berbeza. Ada yang hanya mengambil 2 biji sehari telah mempercepatkan proses penghasilan susu sehingga mengalami bengkak susu namun tidak kurang juga yang memerlukan 4 atau 6 biji sehari bagi membantu badan stimulate untuk menghasilkan susu dengan lebih cepat. Ianya bergantung kepada keperluan badan si ibu.Turut membantu perkumuhan (lebih lawas)dan membuang angin dalam badan...secara automatik kesan baik pd bayi..susah nak kena kembung.
Bagi yang tidak menyusukan bayi, Alfalfa yang dikenali sebagai raja tumbuh2an ini mempunyai banyak khasiat kesihatan. Ianya dikatakan banyak membantu meningkatkan kelancaran proses perkumuhan dan bagus untuk buah pinggang. Ianya juga adalah dalam kategori fiber dan mengenyangkan. Pengambilan Alfalfa memerlukan pengambilan air yang seimbang dengan pengambilan kuantiti alfalfa. The more we take the more we have to drink. Walaupun alfalfa dikenali sebagai tumbuhan yang kaya dengan micro nutrient namun ia tidak mempunyai sukatan khas yang memenuhi keperluan badan kita.


Maka si ibu punya pilihan iaitu
1. Hanya memastikan susu terhasil dengan banyak tanpa mengira kepentingan kesihatan di si ibu itu sendiri
Si ibu hanya concern on quantity....

ATAU

2. Mengambil vitamin yang seimbang dengan keperluan ibu supaya ceria dan bertenaga disamping menghasilkan susu dengan lebih baik dan  mengkayakan nutrisi dalam susuibu. Si ibu concern on quality and later thought about quantity.


Jika masih ada yang bertanya, do i need supplement? Jawapannya terletak pada diri kita kerana hanya kita sahaja yang tahu our own life style.
Mungkin ada orang kata dia tak perlu sebab belakang rumahnya adalah kebun sayur-sayuran, ada kebun buah-buahan yang bersih dari semburan racun, ada reban ternak ayam dan itik maka tak makan ayam injectdan dapat makan telur ayam kampung bila-bila masa...so tak perlu supplement memang betul :)


Entry yang berkaitan :

Entry yang mungkin boleh buat anda gembira:






Salam sayang dari ibu

Khamis, 11 November 2010

THE BEST WAY TO PREDICT THE FUTURE IS TO CREATE IT!


 Setiap wanita yang bakal bergelar ibu seharusnya bersedia untuk menerima cabaran dalam mempunyai cahayamata(saat mengandung), menyusukan anak, mendidik serta membesarkan anaknya.

Inilah pengorbanan besar seorang ibu dan kerana inilah ibu mendapat keutamaan di sisi Islam.

Menjaga kesihatan dan sanggup mengeluarkan belanja untuk membeli supplement juga adalah satu pengorbanan. Minggu ni sahaja alhamdulillah, ramai kawan-kawan ibu termasuklah kawan-kawan cyber (termasuklah kalian dan penghantar email )  yang membeli fullpack...terima kasih. First timer kenal Shaklee pun ada yang terus membeli fullpack. Ini kerana fullpack memang murah. Boleh makan untuk 4 bulan hanya dengan harga RM231...memang murah. Mungkin lepas ni ibu tak perlu pack trial pack sebab kesedaran sudah timbul... pelaburan ke atas kesihatan yang amat berbaloi. Bertambah gembira makcik-makcik ibu yang sebelum ini pengguna tegar ***** pun dah mengakui Shaklee adalah vitamin yang bagus, kesan yang baik dan paling penting AFFORDABLE!!!!

Bayangkan jika beli fullpack, belanja sebulan untuk supplement rendah.... sebab itu sesiapa yang nak minta ibu packkan trial pack ibu akan maklumkan dulu Shaklee fullpack ni MURAH dan sangat BERBALOI!!! Tapi ye la, kekawan ibu bukan semua kerja cetak duit bergaji hebat. Masih ingat salah seorang kawan ibu yang bekerja sebagai pekerja kilang. Gaji pun cukup makan jek, dan dia meminta ibu pack kan kecik-kecik (loose) untuk dia cuba sebab nak beli sebotol pun tak berkemampuan takut belanja lain terjejas.

Mungkin kini dah ramai yang berkemampuan dan sedar kepentingan vitamin.

Lebih hebat, kalian yang beli fullpack berpeluang untuk memenangi hadiah ini tajaan ibu dan auntie Chery!!!



Semua penyertaan yang betul layak mendapat cabutan pada 4 Disember ini. Pasti ramai yang berdebar menanti keputusan. Bagi yang tidak dapat hadir, kami akan maklumkan melalui email dan sms, kos penghantaran hadiah akan ditanggung oleh pemenang. Siapa yang bakal memiliki Best Water ini sudah pasti untung berganda! Sebab dapat kehidupan yang lebih baik dengan penjagaan makanan yang seimbang disamping dapat hadiah PERCUMA!


 Bagi yang ingin mengenali Shaklee dengan lebih dekat, dan melihat sendiri manfaat pengambilan supplement...marilah datang beramai-ramai dan daftarkan diri anda di BORANG PENDAFTARAN .

Tarikh : 4 Disember 2010
Tempat : Scriptory Box, Wisma Bling Lustre, Tmn Meranti Jaya, Puchong.
Masa : 2 – 5.30 petang
Yuran : RM70 seorang & RM 120 untuk pasangan.
Tarikh tutup pendaftaran 25 November 2010


Ada perkara menarik yang ramai tidak tahu dan pastinya ada FREEGIFT untuk anda yang mendaftar.       Ada ESP dan performance drink untuk kalian minum petang tu :) insyaAllah!!!


Jangan tunggu lagi!!!

THE BEST WAY TO PREDICT THE FUTURE IS TO CREATE IT!





Salam sayang dari ibu