Catatan

Tunjukkan catatan dari 2010

Aktiviti vs TV

Imej
Alhamdulillah ibu bersyukur kerana dengan izinNYA ibu mampu uruskan semua order walaupun minggu ini sangat sibuk dengan urusan persekolahan anak2 ibu. Ibu dan abah plan next year kami nak penuhkan Addin dan Nasa aktiviti sekolah dan pendidikan. Kami masih mencari kelas renang untuk Addin. Karate dan Kumon dah tahu mana nak register cuma kelas renang sahaja yang belum tahu dan masih mencari.

Sekurang-kurangnya bila mereka sibuk, masa untuk mereka menonton tv juga berkurang. Sebab melalui buku yang pernah ibu belek, perkembangan otak anak akan mudah terganggu apabila mereka terlalu banyak disogokkan dengan rancangan televisyen.


Hari ini masih meneruskan aktiviti pendaftaran....sekolah agama sesi petang manakala Nasa ke sekolah main-main dia. Nasa perlu sekolah supaya dia dapat jumpa ramai kawan. Esok juga ibu masih sibuk dengan pendaftaran tahun 2 untuk abang Addin. Cepat benar masa berlalu...Addin dan Nasa dah besar !!!!

Ada beberapa keperluan yang belum dipenuhi terutama untuk sesi…

LCD atau LED?

Imej
Bagi ibu selagi benda tu boleh guna, maka tak perlu la nak berganti. Ibu cakap perkara yang sama ngan Addin supaya tidak berlaku pembaziran. Samalah dengan keadaan ibu sekarang....selagi boleh tengok tv tu, maka rasanya tak perlulah ibu tukar walaupun kekadang dalam hati teringin gak nak tukar tv baru lcd ataupun led. Namun sesuatu telah terjadi.... Nasa bergayut dekat tv 29' abah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ibu menjerit terperanjat sebab takut tv tu jatuh hempap Nasa macam kes yang pernah terjadi beberapa tahun dulu ada seorang budak 3 tahun meninggal kena hempap tv, nauzubillah. Selisih malaikat 44!!!!

So abah decide nak tukar tv.... alhamdulillah selepas memohon petunjuk ALLAH abah belikan tv baru buat kami. Terima kasih abah. Memang dikala ini, ianya adalah keperluan bukan kehendak seperti sebelum ini.  Terima kasih kepada yang memberi pendapat dalam fb ibu baru2 ini....

 Alhamdulillah...... tv ni dah ada di rumah :)



Salam sayang dari ibu

No more at Glenmarie, we are now at Empire Tower Subang

Imej
For those yang biasa membeli vitamin secara walk in di Glenmarie, untuk makluman Shaklee telah berpindah ke Empire Tower Subang....
Bagi yang berdekatan, dan ingin membeli secara walk in, boleh gunakan ID ibu 395863 untuk mendapatkan harga ahli.





Salam sayang dari ibu

Tak kenal maka tak cinta.

Imej
Ini email dari seorang ibu yang menyusukan anaknya :


Saya mendapat tahu pasal vitamin Shaklee dari kawan tempat kerja saya. Saya cuba google dan terjumpa blog akak. Saya seorang ibu yang menyusukan anak dan anak saya berumur 3 bulan. Saya baru start kerja dan saya rasa penat dan keletihan saya buatkan saya tak mampu nak buat kerja rumah selepas balik dari kerja. Saya pernah amik vitamin dulu itupun masa mengandung sahaja namun bila sekarang ramai yang sibuk cerita pasal vitamin, saya rasa tertarik nak cuba. Soalannya :




1. Benarkah Shaklee ini berkesan untuk penyusuan?


2. Adakah ianya selamat, halal dan mempunyai kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia?


3. Adakah trial pack masih ada untuk saya cuba dahulu?


4. Bolehkah saya membeli dengan harga ahli atau saya perlu jadi ahli untuk dapat harga ahli?


Maaf jika saya banyak tanya namun saya perlu yakin sebelum menggunakan sesuatu produk. Harap akak dapat jawab email ini segera kerana saya memang nak cuba.

Salam

Nisa




Terima kasih buat Nisa yang…

Bagaimana menjayakan penyusuan 2 tahun?

Imej
Alhamdulillah dengan izin ALLAH ibu mampu menyusukan Addin dan Nasa selama 2 tahun dan lebih. Sebenarnya ibu target 3 tahun setiap sorang....maka abang Addin dapat menyusu sehingga 3 tahun 2bulan manakala Nasa menyusu selama 2 tahun 6 bulan. Syukur kerana mampu menyusukan kalian sehingga 2 tahun seperti yang di galakkan.

Bagaimana nak pastikan perjalanan 2 tahun penyusuan dapat dipenuhi? Bagaimana nak lakukan tanpa tekanan?

Tetapkan Matlamat Jangka Pendek

Ibu mulakan journey penyusuan dengan meletakkan target selama 6 bulan yang pertama. Maka ibu akan pastikan ianya tercapai. Selepas dah 6 bulan, rasa sayang nak stop ....teruskan lagi sampai umur 12 bulan. Ia berlarutan sehingga la umur mereka ini melebihi 2 tahun.


Matlamat Jangka Panjang 

Ianya akan hadir dengan sendiri apabila ibu merasakan betapa untungnya memberi susuibu berbanding susu formula. Terutama melihat anak2 kawan yang seangkatan dengan umur anak ibu sering demam dan sakit yang bergilir gantinya. Alhamdulillah anak2 ibu…

Mengapa dan bagaimana?

Imej
Soalan lazim yang seringkali menjadi perhatian pengguna vitamin.


Mengapa semulajadi?

Enzim tidak alami perubahan melampau dalam pemprosesan oleh haba yang tinggi dan pelarut kimia yang keras.Tidak menggunakan pengisi dan pengikat yang keras yang menghalang penyerapan nutrien.Penyediaan bahan mentah dari sumber semujadi yang berkualiti.Imbangan semulajadi dikekalkan sebaik mungkin.Semulajadi adalah bio-kedapatan dan disimpan dalam tisu badan lebih lama berbanding sintetik.Semulajadi lebih mudah ditukarkan oleh badan bagi menjalankan kepelbagaian fungsinya.

Mengapa elakkan sintetik?

Tidak digunakan sepenuhnya oleh tubuh-struktur enzim tubuh kita adalah untuk semulajadi bukannya makmal.Percubaan untuk memadankan (match) enzim tubuh badan kita dengan vitamin sintetik ialah seumpama memadankan tangan kanan kita dengan sarung tangan kiri.Semulajadi lebih aktif dari segi biologi berbanding sintetik-42% lebih berkesan dari sentetik. 

Bagaimana mengenal SEMULAJADI atau SINTETIK?

Melalui pembacaan …

Merawat Migrain

Imej
Credit to  Mommy Lyna
Sakit kepala adalah gelaja biasa yang berlaku kepada sesiapa sahaja. Biasanya sakit kepala dibahagikan kepada 3 kategori:
Sakit kepala kerana tekananSakit kepala kerana sinusSakit kepala kerana migrainSakit kepala tekanan adalah disebabkan oleh tekanan atau stress yang dihadapi oleh seseorang, samada tekanan mental atau fizikal. Jiwa dan pemikiran yang tertekan, tegang, berkecamuk, boleh menyebabkan sakit kepala. Tekanan pada otot-otot di sekitar leher, kepala dan kulit kepala juga boleh menyebabkan sakit kepala. Ia juga boleh berlaku apabila seseorang itu mengalami perubahan secara tiba-tiba contohnya dari kawasan redup, tiba-tiba masuk ke kawasan panas, dan sebagainya.
Sakit kepala sinus ialah disebabkan oleh keradangan sinus yang dihadapi oleh seseorang. Sakit kepala sinus biasanya menyerang dalam kadar sekejap tapi menyengat.
Manakala jenis sakit kepala yang ‘paling popular’ ialah kerana migrain. Setakat ini tiada penyebab rasmi yang dikatakan sebagai …

Tiada silika?

Imej
Artikel ini diambil dari genkimomma.

Salah satu mengapa saya memilih Shaklee sebagai supplements kami sekeluarga ialah kerana keaslian & ketulenannya. Buktinya, supplements Shaklee tidak memerlukan kehadiran gel silika (Silica Gel) di dalam bekas/ botolnya.
Sebelum mengenali Shaklee, saya sering habiskan masa yang agak lama untuk membeli supplements di farmasi. Mesti teragak2 nak beli brand yang mana satu. Nak compare lagi supplement facts for each brand, nak compare price vs quantity lagi, dan ditambah lagi dengan kehadiran silica gel (boleh dikatakan dalam kesemua jenama botol) yang agak tidak menyenangkan mata saya. Ntah laa, somehow, saya teringat silica gel yang selalu kita jumpa dalam kotak kasut atau kotak hand bag tue.
Bila pertama kali beli supplements Shaklee, saya akui yang saya agak terkejut kerana tiada silica gel di dalam botolnya. Jarang2 jumpa nih! Itu lah orang selalu kata, tak kenal, maka tak cinta, kan?
Namun, saya terkejut sekali lagi, apabila menjumpai sili…

Kuala Lumpur ,Disember, 2010

Imej
Sekadar nak abadikan semua gambar kenangan untuk percutian hujung tahun 2010. Tidak dapat digambarkan dengan kata-kata namun gambar ini menyimpan seribu makna dalam kehidupan ibu.












Opss ...nak jumpa kawan-kawan kejap. Nanti malam ibu upload gambar lagi k.


Salam sayang dari ibu

Kepentingan Solat Istikharah

Imej
Credit to Bujang Susah



Bila di sebut sahaja Solat Istikharah kebanyakan di kalangan kita hanya terbayangkan ketika hendak memilih jodoh. Ia begitu sinonim sekali dalam membuat keputusan untuk memilih bakal teman hidup tidak kira bagi lelaki mahupun perempuan. Perkara ini mungkin berlaku kerana penekanan di kalangan sesetengah Ustaz dalam soal istikharah ini dikaitkan dengan memilih jodoh sahaja.

Sebenarnya amalan Solat Sunat Istikharah ini skopnya luas. Kita kadang-kadang tidak diberikan penerangan yang jelas dalam soal ini. Sedangkan amalan Solat Istikharah ini sangat-sangat di galakkan oleh Rasulullah sebagaimana disebut dalam hadis yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari;

Mahfum Hadis:
Dari Jabir ra., ia berkata: “Nabi pernah mengajarkan kepada kami Istikharah dalam berbagai urusan, seperti mengajarkan sebuah surah dalam Al Quran.

Kalau seseorang dari kamu menghendaki sesuatu, maka hendaklah ia solat dua rakaat, kemudian berdoa:

“Ya Allah! Aku mohon pemilihanMu menerusi pe…

Shaklee Breastfeeding Set and ESP

Imej
Buat yang masih  baru dalam penyusuan dan baru mengenali Shaklee, sudah pasti Shaklee breastfeeding set iaitu set B menjadi permintaan utama. Apa yang terkandung dalam breastfeeding set sebenarnya ?

Multivitamin- asas keperluan semua vitamin
B complex-untuk memastikan mood ibu happy dan tidak mudah letih
Vitamin C- untuk peningkatan imunisasi badan
Alfalfa-menggalakkan penghasilan susuibu.

Kami menyediakan pek percubaan selama 30 hari dengan tawaran yang sangat menarik iaitu
harga yang berpatutan RM80penghantaran percuma menggunakan khidmat poslajuhadiah percuma (selagi stok masih ada).
Mengapa boleh buat pek percubaan? Boleh teruskan membaca dalam ENTRY INI.

Namun bagi yang mempunyai lebih rezeki, ibu galakkan mendapatkan ESP Shaklee. Ianya sangat membantu semasa ibu melalui perjalanan penyusuan Addin dan Nasa. Bayangkan abah akan belikan ibu satu canister untuk satu bulan semata-mata memastikan anak beliau membesar dengan sihat.

Ada yang berkata : Oh saya memang amalkan minum soya tapi …

Kenapa vitamin C perlu dipatah dua jika demam dan selsema?

Imej
Perasankah anda di botol vitamin C 500mg Shaklee tertulis perkataan Sustained released? Ini bermaksud vitamin C Shaklee sebiji mengandungi 500mg vitamin C dan ianya dirembeskan secara perlahan-lahan dalam badan mengikut keperluan badan kita tadi. Ini sangat bagus kerana vitamin C bersifat larut air dan ianya mudah dihapuskan dalam keadaan tertentu contohnya jika kita stress, berhadapan dengan cuaca panas dan banyak lagi.


Namun apabila kita demam dan selsema, ibu akan advise amik sebanyak dua biji vitamin C iaitu sebiji waktu pagi dan sebiji lagi waktu malam. Selain itu ibu akan advise agar vitamin C itu dipatah dua sebelum ditelan. Untuk apa ya? Ianya untuk memastikan vitamin C itu merembeskan kesemuanya vitamin C 500mg. Ini kerana semasa kita sakit badan kita memerlukan vitamin C pada kadar yang lebih tinggi dari biasa.

Maka ibu harap agar lebih ramai kita yang sedar tentang kepentingan vitamin dalam kehidupan seharian.


Salam sayang dari ibu



Kongsikan pengalaman anda....dapatkan PENAPIS AIR SHAKLEE PERCUMA!

Imej
Ada yang bertanya mengapakah ibu tidak mendapatkan mana-mana endorsement doctor untuk produk Shaklee agar lebih ramai yang mencubanya.....Jawapan ibu ialah , ibu lebih suka berkongsi testimoni ibu-ibu yang telah merasakan perbezaan Shaklee dan mereka juga kini turut berkongsi kebaikan Shaklee dengan rakan taulan, saudara mara serta sahabat handai. Apabila bercerita tentang testimoni, penulisan atau perkongsian mereka datangnya dari hati dan sebagai pembaca kita boleh menilai dengan waras. Berbanding dengan produk yang kononnya mendapat pujian dari doktor...tetapi kita tidak tahu sama ada ianya benar-benar bagus atau hanya sogokkan sokongan dari mereka yang mempunyai title doktor?


Cuba baca setiap satu cerita ibu-ibu ini :

Cerita Nani dan NutriferonAdha...badan lebih bertenaga berbanding duluKegigihan Aasyati seorang ibu mudaIntan , EBM dan ShakleeNoryanti dan set BNoriz, si kembar dan ShakleeIna, si kembar dan Set BKak Nadiah dengan 12 oz per sesiKhuzaimah : 4 oz kepada 8 ozCerita Um…

Takut jadi kaya?

Imej
Tertarik dengan artikel yang ditulis oleh MommyLina..... Islam nak Kita Miskin atau Kaya.

Jawapan ibu ialah...Islam nak kita kaya supaya kita dapat banyak memberi dari meminta. Bila kita berduit dan kaya, kita mampu memberi. Jika tidak kita akan menjadi seorang yang suka meminta dan mengharap belas ikhsan manusia lain.


Sebab itu Islam juga menggalakkan kita berniaga. Berniaga pula mestilah dengan cara yang betul...perlu barang dan pertukaran yang sah. Namun ramai hari ini bila di ajak berubah , meniaga...akan keluar perkataan..."ish saya taknak jadi kaya takut lupa ALLAH".

Walhal ramai juga yang miskin masih banyak buat dosa. Adakah menjadi kaya itu penyebab dosa? Hakikatnya balik pada hati. Jika kita rasa nak ubah nasib kita...dari kurang baik kepada baik dan dari baik kepada yang lebih baik...sudah pasti niatnya adalah BAIK.

Benarlah , berniaga itu rezekinya lebih hebat, namun perlu pastikan keberkatan jangan sesekali dipandang remeh. Jangan hanya kerana untung beberapa…

Keputusan Anakkuwiraku 2010 Contest!

Imej
Kami telah membuat cabutan untuk mengetahui siapakah pemenang kepada Anakkuwiraku 2010 Contest pada 4 Disember bersaksikan semua peserta yang menghadiri sesi Becoming Successful WAHM di Puchong baru-baru ini.


Maka dengan ini, saya maklumkan bahawa, keputusannya adalah seperti berikut :

Pemenang hadiah Utama : sebiji Penapis Air Shaklee - Best water.




Nama : Wardah binti Ab Rashid Alamat : Lot 2217 Kg Paya Bemban, 
Jalan Hospital, 
15400 Kota Bharu, Kelantan



Nama : Norhaliza Mohd YusofAlamat :NS Intergrated System Sdn Bhd
             Taman Sri Gombak Selangor



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

4 Hadiah Saguhati - Sebotol Vitamin C 180's

Wan Rashidah Wan Majid

Siti Asmah Mustafa

Nor Shakinah Mohd Yusof

Nurulhuda binti Ismail

 Tahniah kepada pemenang. Pemenang akan dihubungi melalui email untuk membuat tuntutan hadiah.


Salam sayang dari ibu

Catatan buat anak-anak ibu

Imej
Kalian pasti akan membaca coretan ibu ini apabila kalian besar nanti.... ibu sangat beryukur kerana kalian behave semasa ibu dan abah memberi talk semasa sesi pertama ibu di Wisma Bling Lustre di Puchong semalam bersama dengan 32 orang kenalan cyber ibu.

Ibu minta maaf sebab ibu kehilangan 4 jam masa bersama kalian dan syukur kerana kalian dapat bermesra dengan ramai kanak2 yang hadir semalam. Nasa sangat suka dengan aktiviti gathering kerana dari situ dia akan punya ramai kawan. Entah dah berapa kali Nasa meminta ibu membuat jamuan atau gathering supaya dia dapat kawan baru.

Ibu doakan kalian juga mampu menjadi manusia yang sentiasa membantu orang lain dan tidak mementingkan diri semata-mata.

Namun ibu tahu kalian sangat gembira dengan suasana dan aktiviti di Kids room di Hotel Pullman Lakeside Putrajaya. InsyaALLAH jika ALLAH mengizinkan kita akan datang lagi untuk menginap dan bercuti di sana.



Salam sayang dari ibu

Selesai sudah sesi Becoming Successful WAHM-1

Imej
Syukur pada Allah atas segala kelapangan jalan dan urusan kami untuk mengadakan sesi program Becoming Successfull Work At Home Mother (WAHM) pada 4 Disember 2010 yang berlangsung semalam di
Wisma Bling Lustre No 47,Jalan Meranti Jaya 3/1, Tanming Boulevard, Taman Meranti Jaya, 47120 Puchong, Selangor, Malaysia.
Seronoknya dalam hati hanya ALLAH sahaja yang tahu...bermula pada 3 Disember dengan penginapan di Pullman Lakeside Putrajaya (perubahan saat akhir kerana perancangan awal ialah di Marriot Putrajaya), makan malam bersama dan beriadah bersama pastinya menjadi memori terindah sepanjang 2010 kerana inilah julung kalinya kami semua dapat gather bersama di mana sebelum ini hanya melalui cyber semata-mata. Terima kasih kepada MamaAna dan keluarga kerana sudi memeriahkan lagi majlis makan malam yang berlangsung di Alamanda :)

Buat semua tetamu @ peserta yang hadir semalam, jutaan terima kasih saya ucapkan atas kehadiran, sokongan dan penumpuan khusus yang kalian berikan sepanjang sesi be…

Latest update.

Imej
Memandangkan cuti sekolah.....so nak memenuhkan aktiviti, kami pun pergilah menonton







Rapunzel.................. best citer dia. Alhamdulillah Nasa dan Addin boleh bertahan sampai citer ni habis. Macam citer Shrek dulu , baru separuh perjalanan Nasa dah ajak balik.....

Nak update order : Semua pesanan semalam dan hari ini akan cuba diselesaikan hari ini memandangkan kesulitan akibat gangguan teknikal sistem Shaklee dalam urusan baik pulih. Harap maklum :)


Shaklee HQ telah pun berpindah ke Empire Tower Subang. Harap maklum :)



Salam sayang dari ibu



Sabut buah sayur sebagai span asli?

Imej
Balik dari beurut pagi ni, makcik Maznah mengesyorkan sesuatu......mandi menggunakan ini

Memang glamour benda ni di sini buat pakai mandi...fungsinya untuk menghaluskan kulit termasuklah kulit belakang tapak kaki...(agaknya la, hehehehe). Sure orang semenanjung tertanya-tanya, sabut apa ini? Ianya ialah sabut buat ketola. Orang Iban suka tanam sayur ni dan dikeringkan sehingga macam ni dan dibuat pakai mandi. Dikatakan boleh membersihkan dan melicinkan kulit badan kita. Ianya juga bagus buat mereka yang ada masalah kulit gatal-gatal.

Ibu beli sebab sabut ketola ini bagus untuk membuat sel-sel kulit mati dengan cepat dan menghaluskan kulit...bagus buat anak2 supaya mereka tak mudah kena gatal-gatal kulit :)

Besar ke? Hmmmmm bila bergambar dengan Nasa...nampak besar kan? Ianya dikerat kecil2 menjadi seperti span dan boleh digunakan selagi ia tidak hilang bentuknya. Ala-ala span tapi ini yang lebih asli. Menarik kan?
Ibu sendiri tak sabar nak menggunakannya!!!!!!!!!!!!!!!!

May be boleh bu…

Map untuk ke sesi Becoming Successful WAHM

Imej
Alhamdulillah, telah selesai semua pendaftaran. Kini menunggu hari nak balik Semenanjung!!! Nak jumpa kenalan blogger dan kenalan maya ibu serta bercuti!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Btw, bagi yang ingin mengetahui di mana tempat sesi diadakan :.

Tarikh : 4 Disember 2010Masa : 1 tengahari – 5 petang (minum petang disediakan bersama )Tempat : Scriptory Box, Tingkat 1, Wisma Bling Lustre, Tmn Meranti Jaya, Puchong




Salam sayang dari ibu

Pendaftaran Becoming Succesful WAHM ditutup.

Imej
Alhamdulillah, selesai sudah pendaftaran untuk sesi yang akan ibu buat pada 4 Dis nanti. Ibu akan emailkan joining invitation thru email kepada semua yang telah mendaftar. 
Ibu dah sediakan  freegift  untuk peserta yang berdaftar sahaja.Buat yang tidak berkesempatan untuk mendaftar pada sesi ini, insyaALLAH akan ada sesi seterusnya pada masa akan datang..

Ibu sedang fikirkan nak buat satu perjumpaan secara besar-besaran untuk semua kenalan dan pengguna ShakleeAt least u all boleh tengok macam mana  Shaklee berfungsi dalam badan kita!!!!, ....mudah-mudahan akan menjadi satu kenyataan!!! Ameen.

Salam sayang dari ibu

Zoo ada penawar untuk anak sawan tangis?

Imej
Dah berminggu si kecil ini menangis dan merengek....dah macam-macam doctor Auntie Ein bawa anaknya berjumpa tak kurang juga perubatan tradisional....tak tahu nak buat macam mana...menangis siang dan malam. Kalau ibu telefon atuk pasti kedengaran suara Dina menangis sahaja...
Pernah ibu cakap dengan atuk..."Mak, cuba minta Ein ketuk mana-mana pintu ke tingkap kat rumah tu....mana tahu akan jadi macam Ahmad Albab ke..." kedengaran ketawa kecil oleh mak ibu selepas itu.

Sehingga satu ketika mak ibu mula menunjukkan rasa risaunya.... mak kata jika orang dulu-dulu, mereka kata itu petanda tak baik. Tapi ye la, bukan boleh percaya.... sehinggalah satu hari Auntie Ein bawa Dina berjalan rumah kawannya.

Mak kawan Auntie Ein kata, penyakit budak-budak macam ni senang jek ubatnya.....Bawa pergi ke zoo, nanti mana-mana binatang yang berkenan dengan perangai sawan tangisnya akan ambik then si kecil akan berhenti menangis.

Dalam keadaan Auntie Ein, apa sahaja yang disaran akan dicuba…

Antara kualiti dan kuantiti.

Imej
Ibu menghabiskan mengulang baca buku favourite ibu iaitu tulisan Razzi Armansur dan petang tadi ibu dapatkan satu lagi buku tulisan beliau yang dicadangkan oleh beliau sendiri dimana ibu lebih berminat terhadap buku yang mempunyai penceritaan yang cukup santai dan dapat difahami dengan mudah.
Antara perkara menarik yang ibu perolehi ialah mengenai perkaitan KUANTITI dan KUALITI.

Ibu cuba melihat kedua perkara ini dalam aspek penyusuan. Ramai ibu diluar sana yang menyusukan anaknya berlumba-lumba mengumpul stok susuibu mereka demi si comel tersayang. Maka mereka ini terlalu obses dengan KUANTITI semata-mata. Risau dan gundah gulana jika stok beku mula berkurang....

Alangkah baiknya jika ibu-ibu ini tahu KUALITI itu lebih penting dan jika ianya diutamakan maka secara sendirinya akan menarik kepada KUANTITI tanpa disedari.

Kuantiti sebenarnya jatuh nombor dua. Kualiti terlebih dahulu diutamakan kerana kualiti itu akan menghasilkan kuantiti. Ini kerana kualiti akan menarik kualiti. Maka…

Bila takbir bergema....

Imej
Bergema sahaja takbir sejak semalam...jalan-jalan di Piasau terang dengan cahaya mentol warna warni dari setiap rumah yang pastinya menyambut AidilAdha hari ini. Alhamdulillah kerana diizinkan Allah kita mampu melihat senyuman anak-anak dan orang tersayang pada hari raya ini. Tidak lupa juga buat semua yang berjauhan dengan ahli keluarga, yang kehilangan orang tersayang semoga ALLAH merahmati kita semua dalam menjalani kehidupan yang disyariatkan ke atas kita.

Syukur kerana tahun ini kami beraya AidilAdha bersama abah, tidak seperti tahun lepas yang mana kami beraya hanya bertiga iaitu ibu, addin dan nasa....memandu kereta berjalan ke rumah sahabat handai yang menjemput. Alhamdulillah ada 3-4 buah rumah jemputan hari ini...semoga sempat menziarah semua sahabat yang menjemput.

Salam Aidil Adha buat semua sahabat, kenalan dan saudara mara yang jauh di mata...namun kalian sentiasa dekat di hati.



Salam sayang dari ibu

Shaklee di Indonesia

Imej
Oh ibu sering terlupa nak maklumkan berita gembira ini....terutama buat semua kawan-kawan ibu yang berada di Indonesia kerana mengikut suami bekerja di sana mahupun yang masih belajar dan menetap di sana. Buat pengetahuan kalian Shaklee akan membuka cawangannya di Indonesia mulai tahun 2011. Kalau ada rezeki kami teringin nak ke sana semasa hari pelancaran.

So bagi kawan-kawan ibu yang berada di sana, nanti tak perlu lah minta keluarga kirimkan Shaklee dari sini macam sekarang ni bila ada kemudahan yang mana kalian boleh beli dari sana sahaja :)

Semoga Allah memudahkan urusan dan semoga dengan izinNYA kami akan ke sana satu hari nanti untuk bercuti :)



Salam sayang dari ibu

Menyusu hanya dengan ALFALFA, apa kesannya?

Imej
Ada ramai ibu yang menyusukan anak mereka hari ini setelah kita didedahkan dengan kebaikan susuibu. Sudah pasti apa yang ditekankan tentang kebaikan susuibu adalah khasiatnya yang tinggi antioksidan, bagus untuk mencegah sakit dan ianya membantu mengeratkan lagi kasih sayang antara ibu dan anak.

Ramai ibu yang telah sedar kepentingan "life balance"... terutama mereka yang bekerjaya dan mereka yang tidak dapat memenuhi keperluan lengkap semua zat dan vitamin dalam makanan seharian. Sudah pasti mereka juga sedar tentang kepentingan vitamin kepada tubuh badan si ibu kerana ia membantu tubuh si ibu sihat dan dapat menghasilkan susuibu dengan lebih baik ditambah jika sesi perahan atau hisapan bayi yang konsisten.

Namun terdapat segelintir ibu yang hanya mahu mencuba ALFALFA Shaklee kerana menganggap mereka hanya memerlukan ALFALFA sahaja dalam menjayakan penyusuan. Persoalannya , bolehkah? dan
Adakah ia mempunyai kesan yang berbeza dibanding jika si ibu mengambil vitamin yang d…

THE BEST WAY TO PREDICT THE FUTURE IS TO CREATE IT!

Imej
Setiap wanita yang bakal bergelar ibu seharusnya bersedia untuk menerima cabaran dalam mempunyai cahayamata(saat mengandung), menyusukan anak, mendidik serta membesarkan anaknya.

Inilah pengorbanan besar seorang ibu dan kerana inilah ibu mendapat keutamaan di sisi Islam.

Menjaga kesihatan dan sanggup mengeluarkan belanja untuk membeli supplement juga adalah satu pengorbanan. Minggu ni sahaja alhamdulillah, ramai kawan-kawan ibu termasuklah kawan-kawan cyber (termasuklah kalian dan penghantar email )  yang membeli fullpack...terima kasih. First timer kenal Shaklee pun ada yang terus membeli fullpack. Ini kerana fullpack memang murah. Boleh makan untuk 4 bulan hanya dengan harga RM231...memang murah. Mungkin lepas ni ibu tak perlu pack trial pack sebab kesedaran sudah timbul... pelaburan ke atas kesihatan yang amat berbaloi. Bertambah gembira makcik-makcik ibu yang sebelum ini pengguna tegar ***** pun dah mengakui Shaklee adalah vitamin yang bagus, kesan yang baik dan paling penting A…