Catatan

Tunjukkan catatan dari September, 2009

Bahagianya menjadi tetamu Allah

Imej
Alhamdulillah ibu tumpang gembira bagi teman2 blogger ibu dimana ibu dan ayah mereka dapat menjadi tetamu Allah pada musim haji tahun ini.Sepanjang hari ini, ibu menerima mesej bertanyakan apakah supplement yang penting untuk dibawa sepanjang menunaikan haji mahupun umrah....

Ini mengingatkan ibu beberapa tahun dulu ibu pernah dijemput oleh seorang Ustaz daripada Lembaga Tabung Haji iaitu Ustaz Kahar untuk memberi ceramah kepada jemaah umrah dan haji di dalam kelas bimbingan yang beliau bimbing pada setiap hujung minggu. Ibu dijemput memberi talk mengenai pemakanan yang baik atau supplement yang sesuai untuk dibawa sepanjang menunaikan haji dan umrah. Ibu berpeluang memberi talk tersebut kerana Ustaz Kahar juga adalah salah seorang pengguna produk Shaklee dan beliau sangat yakin untuk berkongsi dengan jemaah yang lain. Semenjak dari itu, ramai jemaah yang sungguh gembira kerana diizinkan Allah dapat menunaikan haji tanpa masalah kesihatan, alhamdulillah.

Antara produk yang ibu sarankan …

Pastikan ianya sentiasa ada di rumah....

Imej
Sepanjang musim raya ini, ramai yang meminta nasihat kerana pelbagai penyakit yang datang , maklumlah musim perayaan ini banyak yang buat rumah terbuka. Bak kata orang, rezeki jangan ditolak...namun apabila makan kita perlu berpada2 juga.

Arwah abah ibu meninggal pada tahun 1997 kerana diserang stroke...beliau mengalami paralyse separuh badan akibat makan terlalu banyak makanan yang mengandungi kolesterol yang tinggi. Arwah abah memang mengidap darah tinggi maka pengambilan makanan berkolesterol tinggi telah menyebabkan penyakit beliau berada dalam tahap kritikal. Pada malam raya juga abah telah dimasukkan ke dalam hospital Muar untuk mendapatkan rawatan namun mungkin dah sampai waktunya panggilan Ilahi menyeru. Arwah abah meninggalkan emak ibu serta kami 7 adik beradik pada 14 syawal tahun itu...dan kini telah hampir 12 tahun ia telah berlalu namun seperti semalam ianya berlaku.

Ianya mengingatkan ibu agar berpada2 dalam menyambut kemeriahan Syawal. Hidangan yang ada di depan mata perl…

Pentingnya istiqamah...

Imej
Subhanallah, rindunya ibu untuk menulis dalam blog ini. Bukan sibuk atau tak berkesempatan tetapi keadaan ibu yang sakit mata ini tidak mengizinkan ibu menulis untuk beberapa hari. Ada yang bertanya, sakit mata yang bagaimana? ketumbit ke? Bukan, ianya dikenali sebagai conjunctivitis atau nama biasa mata yang dijangkiti virus. Mana ibu dapat sakit ini? Mungkin berjangkit dari adik beradik ibu yang juga mendapatnya sewaktu raya minggu lalu.

Bermula dengan Addin dan kini alhamdulillah beransur pulih. Ibu juga dalam proses nak sembuh dan kini giliran Nasa melaluinya. Kasihan ibu tengok Nasa. Hati ibu mana yang sanggup melihat anak kecilnya sakit hatta digigit nyamuk sekalipun. Siang malam ibu berdoa agar sakit mata yang Nasa lalui tidak sehingga mencabar kesabaran seorang anak kecil. Sakit mata yang ibu lalui sangatlah mencabar, dengan mata putih bertukar menjadi kemerah2an serta diselaputi dengan lapisan air yang sentiasa bertakung. Tidak terhenti takat itu tetapi ianya adakala sungguh t…

Aidilfitri 2009 bagi Addin dan Nasa

Imej
Alhamdulillah....tahun ini kami sekeluarga beraya di Muar pula memandangkan tahun 2008 kami beraya di KL. Lama? Alhamdulillah, walau hanya 4 hari 3 malam sahaja, namun ibu sangat gembira. Duit raya? Hmm, alhamdulillah banyak jugalah yang Addin dan Nasa perolehi kerana adik beradik ibu ramai maka banyaklah yang mereka ni dapat. Kami pula mengamalkan prinsip sama rata... berapa umur sekalipun jika tahap anak buah, semuanya sama duit raya yang diberi. Tidak seperti sesetengah keluarga, jika anak kecil duit raya pun kecil, jika dah besar duit raya pun besar. Hehehe... ibu lebih senang dengan prinsip sama rata memandangkan anak buah pun tak ramai mana, baru 5 orang sahaja.

Hari raya pertama, mak ibu masak ketupat, rendang, serunding dan jamu beberapa kuih raya. Hari raya kedua, mak ibu masak laksa Johor pula... raya ketiga, kami makan biasa2 sahaja tapi raya keempat hari yang kami nak pulang ke KL mak ibu masakkan nasi beriyani...fuhhh memang puas makan masakan mak ibu. Semalam , sempat jug…

Salam lebaran Aidilfitri

Imej
Rasanya belum terlambat bagi ibu untuk mengucapkan selamat menyambut hari lebaran buat semua teman blogger ibu termasuklah semua silent reader yang begitu setia mengunjungi blog ibu yang tidak seberapa ini. Tidak lupa buat semua pelanggan tetap ibu, salam lebaran juga buat kalian.

Ibu juga ingin menyusun sepuluh jari mohon kemaafan andai ada tersilap kata dan terkasar bahasa sepanjang penulisan ibu di dalam blog ini dan sepanjang kita berkongsi pengalaman.

Semoga lebaran tahun ini lebih membuka minda kita untuk menjadi seorang yang prihatin ke atas kesihatan kita. Apa jua yang dihidangkan, makanlah dengan beringat kerana kesihatan adalah sesuatu yang paling mahal dalam hidup kita.

Bagi anda yang beraya di kampung halaman dan andaikata ada ruang di dalam hati untuk mengambil Shaklee sebagai makanan tambahan kesihatan serta mungkin secara kebetulan berdekatan dengan tempat berikut, bolehlah membeli dengan harga ahli menggunakan ID saya iaitu 395863. Boleh hubungi saya terus di talian 012-8…

Tolong dapatkan nasihat dan rujukan ....

Imej
Ibu benar2 kecewa dengan sesetengah ibu yang menyusukan anak apabila mereka tidak berjaya dengan supplement mereka mengeluarkan kata2 yang memburukkan tanpa membuat soal selidik dan penambahbaikkan.

Seorang ibu ini adalah one of silent reader of this blog ... menjumpai blog ini di dalam forum yang dikenali ramai, SusuIbu.Com. Beliau mendapatkan produk alfalfa dan performance dari jirannya. Apabila beliau tidak mendapat sebarang kesan dari pemakanan yang disarankan iaitu Alfalfa dan Performance Drink beliau bertanya saya melalui mesej benarkah dua supplement ini membantu penyusuan bagi seorang ibu yang berpuasa kerana beliau gagal mendapat manfaat dari duanya. Saya membalas mesej dengan mengatakan ya, namun perlukan nasihat serta bimbingan yang betul kerana apa yang saya sarankan dalam forum adalah yang asas bagi semua ibu2 namun pengambilan yang lebih berhasil bergantung kepada badan si ibu juga. Maka di sinilah bimbingan sangat diperlukan. Saya meminta ibu ini merujuk semula dengan pe…

Multivitamin tidak memadai? Vitamin C dan B complex bagaimana?

Imej
Multivitamin yang lengkap mengandungi 12 vitamin dan 7 galian. Inilah pada asasnya diperlukan oleh tubuh badan manusia. Bagaimanapun kehidupan seharian yang kini telah banyak mempengaruhi cara pemakanan kita telah membuatkan keperluan vitamin C dan B complex semakin menjadi perhatian umum. Adakah benar walaupun telah mengambil multivitamin kita masih perlu menambah vitamin C dan B complex? Dalam coretan kali ini ibu akan mengupas satu persatu agar kita mudah memahami dan tanpa ada kekeliruan yang berpanjangan.

Adakah dalam 12 vitamin tersebut meliputi vitamin b complex dan vitamin C? Jawapannya adalah ya. Namun mengapakah kita masih perlu mengambil vitamin c dan b complex lagi seandainya kita mengambil multivitamin?

Ini kerana kandungan vitamin c dan b complex yang diperlukan oleh badan melebihi daripada yang dibekalkan di dalam multivitamin. Mungkin ada sesetengah doktor berpendapat multivitamin sudah memadai... hakikatnya doktor adalah golongan yang sangat pakar dalam ubat-ubatan iait…

Adakah hanya untuk Ramadhan??

Imej
Ada yang bertanya kepada ibu, adakah alfalfa dan performance ini hanya untuk bulan puasa sahaja? Bagaimana apabila sudah habis ramadhan? Boleh diteruskan?

Jawapannya ialah alfalfa dan performance ini boleh diambil walau pada bulan bukan ramadhan. Ini kerana alfalfa adalah



1. Alfalfa merupakan RAJA SEGALA TUMBUHAN. Ia mempunyai sistem akar yang panjang – 20 hingga 30 kaki

2. Merupakan ramuan :
• Medical benefits of herb – dikenali sejak berzaman lagi

3. Makanan paling lengkap membekalkan :
• 15 mineral
• 10 vitamin
• 8 enzim
• Fiber (saponin)

4. Sumber yang terkaya dengan klorofil

5. Merupakan sumber mikronutrion yang paling kaya – membuatkan system badan berjalan lancar

RAHSIA ALFALFA


1. Ibu yang menyusu anak – merangsang pengeluaran susu

2. Terkenal untuk merawat 3A :
• Arthritis
• Asthma
• Allergy

3. Berkhasiat untuk membantu masalah :
• Colon disorder (penyakit usus)
• Kencing manis
• Ulcer
• Melawaskan usus
• Fluid retention (sembab)
• Kurang selera
• Buah pinggang

4. Mengandungi 8 enzim yang boleh memban…

Penyusuan, Ramadan dan Pemakanan... Kaji punca kegagalan?

Imej
Ibu just nak share tentang beberapa ibu yang mengadu mengapa masih TIDAK BERJAYA melakukan penyusuan sepanjang Ramadan walaupun telah mengambil Performance Drink serta Alfalfa.
Sebab-sebab utama ialah kerana

1. Si ibu hanya bergantung dengan dua pemakanan tambahan ini sahaja tanpa mengambil kira pemakanan tambahan yang tetap utama iaitu B complex...Mengapa perlu B Complex? Ini demi mencegah kemurungan, keletihan yang amat, stress harian akibat kerja mahupun hal rumah, keletihan akibat tidur yang tidak mencukupi dan segala perkara yang mengganggu kestabilan emosi, mood serta hormon.

2. Si ibu terlalu galak berbuka puasa dengan AIS SEJUK. Memadailah berbuka dengan sedikit air sejuk tetapi bukan minum berliter-liter. Ini boleh menjejaskan pengeluaran susu kerana air sejuk diketahui boleh memberi kesan kepada pengaliran darah serta memberi kesan kepada tulang ibu.

3. Si ibu banyak minum air dari mengambil makanan sewaktu berbuka. Apabila ini berlaku susu yang dihasilkan akan terjejas kerana z…

Tahniah kepada semua pemenang!!!

Imej
Pemenang Pertama



Pemenang ke 2- ke 5

Siti Zufina Abd Samah
No KP: 791111-10-5598


Nadzura Binti Sabry
No KP :741125-01-6144


Aishah Binti Abdullah
No KP : 821102-01-5480


Yusrina binti Mohamat Hata
No KP : 821012-14-5070



Penyertaan pertama:

Siti Nurazlina Noh
No KP : 820613-03-5032



Bagi kategori BONUS ENTRY

http://ajournalofmybaby.blogspot.com


http://anakku-een.blogspot.com


http://qasehhanizd.blogspot.com


http://megahasz.blogspot.com




Keputusan Contest....

Imej
Keputusan dah ada dalam tangan ibu... abah baru hantar email sekejap tadi. Ibu akan announce paling lewat ESOK 12 September 2009. Jangan lupa nantikannya!

Wanita tidak boleh lari dari "B"

Imej
Tanpa kita sedari sebagai seorang wanita, seseorang itu tidak mampu lari perasaan ingin cantik, sihat, bergaya dan semua yang melibatkan diri kita mahu yang terbaik. Hakikatnya wanita sangat memerlukan vitamin B dalam kehidupan harian, lebih2 lagi B complex. Tidak kiralah sama ada wanita itu berkerjaya ataupun surirumah sepenuh masa.
Mengapa? Pasti ada yang tertanya2...

"B" for Beauty.

Vitamin B sangat penting dalam menjadikan seorang wanita itu kelihatan cantik. Bukan sekadar vitamin C untuk kolagen atau vitamin E sebagai anti penuaan. Vitamin B memainkan banyak peranannya. Antaranya

1. Ia membantu bagi isteri, ibu atau wanita berkerjaya yang kurang rehat agar sentiasa bertenaga. Apabila seorang ibu itu kerap bangun malam untuk menguruskan anak serta menyusukan anaknya, secara tidak langsung ini telah mengganggu sistem badan si ibu untuk mendapatkan good sleep or quality sleep. Apabila ini berlaku, sel2 tidak dapat berkembang dengan sihat. Inilah anatara punca mengapa ramai ibu…

Berkira, malas atau sekadar alasan?

Imej
Ramai ibu2 diluar sana kini mengambil inisiatif untuk menyusukan anak mereka dengan lebih bersemangat dan dedikasi. Ada beberapa bakal ibu juga turut bernekad untuk menyusukan anak yang bakal lahir nanti...alhamdulillah. Namun semuanya memerlukan ilmu bukan sekadar niat semata-mata. Ilmu penyusuan , ilmu pemakanan , dan banyak lagi.
Memasang niat memang sangat sangat mudah tapi untuk melaluinya memerlukan banyak pengorbanan.

Si ibu perlu tahu bagaimana untuk menyimpan stok susu, untuk menyediakan stok susu, cara penyimpanan, pemakanan yang memeberi kesan kepada susu, penjagaan makan si ibu serta banyak lagi. Bak kata orang, banyak yang perlu tahu... Masa terbaik adalah sewaktu mengandung, banyakkan membaca mengenai penyusuan susuibu akan sangat membantu si ibu menguruskan penyusuan kepada si kecil.

Namun saya bukanlah hendak menulis mengenai ilmu penyusuan sahaja tetapi kepada skop yang lebih luas iaitu pemakanan si ibu agar penyusuan dapat dijalankan dengan jayanya. Ramai ibu2 diluar sa…

Fiber, The Vital Missing Nutrient

Imej
It seems incredible that just one single factor, fiber , can have such a dramatic effect on our health and well being but the latest research is simply overwhelming! As our fiber intake has dropped to 8-12grams a day, the desease listed below have increased dramatically. Even more amazing is the fact taht countries with high fiber intake do not have signicant numbers of these deseases. When citizens begin to eat our low fiber diet, they get the deseases. Understanding fiber may be the single most important step you can take in improving your health.

Fiber covers its role in

heart desease
cancer
weight lose
colon desease
varicose veins
gallstones
cholesterol
high blood pressure
diabetes

The high points of high fiber

1. Those who tend to become overweight often have a delayed"satisfaction response" I takes 15-20 minutes for the brain to get the message that we are full. A true"chubby" can be well into a second or third helping before the message is received. A high roughage meal…

Mari kita bantu mereka...

Imej
HULU LANGAT: "Kalau ayah meninggal, ayah harap sangat doa dari anak-anak yang soleh mendoakan ayah...." ucap Abdul Karim Abd Aziz, 51, kepada anak keempatnya, Imanina Abdul Karim, 19, sehari sebelum beliau terkorban dalam satu kemalangan ngeri di Lebuh Raya Persekutuan, berhampiran Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) pagi Ahad lalu.

Menurut anak sulungnya, Imtinan, 24, pesanan tersebut diluah arwah ayahnya semasa menghantar adiknya Imanina, 19, di Hentian Bas Jalan Duta, Kuala Lumpur, untuk pulang ke kampungnya di Lenggung, Perak, petang Sabtu lalu.



Imtinan yang ditemui di rumahnya di No, 40, Jalan KM 3, Darul Hidayah, 43100, Hulu Langat, Selangor berkata, mereka sekeluarga tidak menyangka pesanan ayahnya itu menjadi kenyataan.

Dalam tragedi tersebut, Abdul Karim memandu kereta Perodua Kancil maut apabila kenderaannya dirempuh sebuah treler dari arah bertentangan.

Abdul Karim yang bekerja sendiri, meninggal dunia di tempat kejadian akibat parah di kepala dan badan manakala …

Terngiang-ngiang sampai sekarang...

Imej
Saya menerima panggilan telefon dari seseorang yang membuat pesanan vitaminnya semalam... banyak? Beliau membelikan Performance Drink, meal shake dan vitamin C untuk dirinya yang sedang menyusu anak.
Beliau menelefon sekadar nak maklumkan barang yang dipesannya semalam dah sampai jam 10pagi tadi...alhamdulillah, syukur. Ibu sempat berbual sekejap dengan ibu anak 4 ini.
Namun ada ayatnya yang menarik perhatian ibu....

Kita ni Norita, selagi hidup selagi tu la boleh jumpa Raya, setiap tahun pula tu. Tapi menyusu anak ni sebenarnya hanya dua tahun sahaja untuk setiap anak. So mana lebih penting? Raya untuk menunjuk2 baju baru atau dapatkan good supplement untuk anak? Namun ianya balik pada si ibu atas niatnya juga.

hmmm, sampai sekarang terngiang-ngiang ayat ini di telinga ibu.

Baru ku tahu...

Imej
Ibu copy paste cerita ini dari email dan ianya sangat menarik..
Assalamualaikum...
Semalam dengar Ceramah Dato Ustazah Masitah ....Kisah
Syaitan bernamaKhanaz pernah dengar tak?

Cerita nya macam nie..Masa mula-mula Nabi Adam dan Hawa di Bumi.
Syaitan yang tak pernah mengenal putus asa untuk menghancur kan anak
cucu Adam, dok pikir2 cana nak kacau anak Adam dari patuh dengan suruhan Allah.
Suatu hari c Ibu Syaitan nie.tengah dok pikir "Macammana aku nak kena kan
anak cucu Adam"....dan tiba2 dia nampak anak dia yang bernama Khanaz.
Lalu di panggilnya "Khanaz....mari sini ikut mak...". Lalu di pun pergi menuju
ke rumah Adam dan Hawa.
Yang pada ketika itu Nabi Adam baru saja meninggal kan rumah untuk pergi
kerja mencari nafkah. Dan tinggal lah Hawa keseorangan di rumah, tiba2,
pintu rumah di ketuk, lalu dibuka oleh Hawa dan bertanya "Siapa kamu.." Ibu
Syaitan menjawab "Tolong jaga kan anak saya...nanti saya akan datang
untuk ambil dia balik" Hawa yang tidak menget…

Redeem You Gift Here!!!

Imej
Saat yang ditunggu sudah tiba... maka hari ini ibu akan mengumumkan siapakah yang layak menerima hadiah bulanan bagi kategori Top Commentor and Follower of the month bagi bulan Ogos:

Top Commenter

Aishah Abdullah

Manakala Follower of The Month ( dipilih secara rawak setiap bulan)

Mama Uzma (Emma)

Ye ye ye... tepukan untuk pemenang ini.

Ibu juga ingin mengumunkan Offer untuk bulan SEPTEMBER 2009. Ini adalah sebagai menghargai semua pelanggan setia ibu, ibu menyediakan hadiah kepada mereka yang membeli produk Shaklee dengan menggunakan ID ibu iaitu 395863. Hadiah mengikut kategori:

Kategori A; Belian melebihi RM130

Kategori B; Belian melebihi RM220

Kategori C; Belian melebihi RM320

Bagi yang membeli melalui ibu, ibu akan menghantar hadiah ini kepada kalian melalui pos berdaftar mengikut alamat penghantaran produk, bagaimanapun bagi mereka yang membeli sendiri di mana2 branch Shaklee dengan menggunakan ID 395863 ibu bolehlah claim hadiah melalui email dan sertakan detail seperti berikut:

Nama;
Alam…