Catatan

Tunjukkan catatan dari Mac, 2009

Microwave water....

Lama ibu tak dapat nak update blog bukan sebab sibuk atau tak berkesempatan tapi sebab cuaca yang tak menentu buatkan ibu tak dapat nak on internet pun. Sekarang pulak hujan sering berlaku dengan guruh petir yang menakutkan.... so jika ada kesempatan ibu akan update aktiviti Addin dan Nasa semalam sempena astro ceria event. Ini adalah email yang ibu dapat semalam yang baik untuk tatapan semua.

A 26-year old guy decided to have a cup of coffee.
He took a cup of water and put it in the microwave to heat it up
(something that he had done numerous times before).

I am not sure how long he set the timer for, but he told me he wanted to bring the water to a boil.
When the timer shut the oven off, he removed the cup from the oven. As he looked into the cup,
he noted that the water was not boiling, but instantly the water in the cup 'blew-up' into his face.

The cup remained intact until he threw it out of his hand but all the water had flown out into his face due to the build up of energy.
His…

Aktiviti tambahan anak...

Imej
Dua minggu lalu Addin dijemput untuk menyertai satu aktiviti kreatif yang dianjurkan oleh wyeth mama memandangkan Addin masih minum susu produk tersebut. Aktiviti ini dijalankan di DaVinci Creative Kids di Wangsa Maju. Ramai ibu bapa yang turut hadir membawa bersama anak mereka untuk menyertai aktiviti tersebut. Selesai sahaja mewarnakan objek yang diberi Addin terus membisikkan di telinga ..."Abah, Addin suka sekolah ni. Boleh Addin sekolah kat sini tak?" Abah dengan tersenyum membalas, boleh. Maka kami decide nak hantar Addin setiap hujung minggu memandangkan kelas ni pun seminggu sekali.




Alhamdulillah

Addin dah 3 bulan di tadika agama... banyak doa yang Addin dah belajar. Selawat syifaq pun dah pandai baca, lega ibu..mana taknya zaman ibu dulu umur 12 tahun baru hafal selawat syifaq. Bacaan dalam solat pun banyak yang Addin dah tahu. Ibu doakan Addin dapat melaksanakan solat dengan sempurna sebelum 7 tahun nanti.

Nasa pula.... hmmm masih tak pandai panggil ibu. Yang peliknya nama Acik Iin pandai pulak dia panggil. Balik Muar minggu sudah, nampak ayam Nasa panggil baby. Nampak kucing pun panggil baby. Nampak arnab pun baby... pening kepala ibu. Kalau ajuk cakap orang pandai... tu yang pelik bin ajaib dengan Nasa ni. Nasa ada sedikit pelat... entah ikut siapa agaknya. hehehe..

Tapi tak mengapa, asalkan anak-anak ibu sihat...dah cukup membahagiakan ibumu ini. Nasa masih minum susu badan dan ibu sangat gembira kerana Nasa dapat menyusu selagi Allah mengizinkan.
Ibu saaaayaaaaang anak-anak ibu! Addin dan Nasa kalianlah harta ibu yang paling berharga!

Ketenangan

Imej
Saje ibu nak share gambar ini dengan teman blogger ibu.... Belum ada idea nak menulis....

Terima kasih D

Ya Allah gembiranya ibu hari ini kerana dapat ditemukan dengan seorang lagi blogger yang baru ibu kenali. Dengan mengenalkan diri sebagai D, sampai juga ke teratak kami di Melawati ini. Walaupun D sampai agak lewat namun kami bersembang seolah-olah telah lama saling mengenali. D yang ditemani oleh suami tercinta dan puterinya yang comel Mya serta seorang cousin D begitu rancak berbual tentang vitamin dan kebaikannya.
Abah juga menyatakan perasaan gembiranya pada ibu kerana pada abah suami D adalah seorang yang concern pasal vitamin dan kesihatan. Alhamdulillah ... bersyukur kami pada Mu ya Allah kerana menemukan kami pada hari yang baik ini. Semoga ukhwah antara kami diberkati dan diredhai disisiMu di dunia dan akhirat. Amin Ya Rabbal Alamin.

D...thanks for the gift. N really appreciate it.

Sesiapa berminat nak jadi guru tadika?

Salah seorang teman saya memiliki sebuah tadika dan kini mempunyai kekosongan yang perlu di isi dalam kadar segera. Bagi sesiapa yang berminat boleh menghubungi saya untuk mendapatkan detail mengenai post ini di talian : 012 8535689 atau ym : nnorita78

Mom Of The Year!!!

Imej
Award ini ibu dapat dari Kak Ina... asyik tertangguh jek nak siapkan. Apapun terima kasih pada Kak Ina kerana sudi memberi award ini pada saya!



....The rules are:
1. Admit one thing you feel awful about (involving being a mom). Once you have written it down, you are no longer allowed to feel bad. Remember you are a good mom!
Saya akan rasa bersalah setiap kali selepas memarahi mereka namun saya tanamkan dalam diri mereka ibu marah kerana ibu sayang!!! Ibu dan abah juga mendidik addin dan nasa setiap kali lepas kena marah kena minta maaf kat abah dan ibu serta kena buat akujanji takkan buat lagi. Walau Nasa masih kecil tapi dia cepat belajar kerana dah selalu tengok contoh abang Addin.

2. List 7 things you love about your kids, you love doing with your kids, or that your kids love about you.
1. They can be apart from their Ayah but not from me... (ayat kak Ina)
2. I love breastfeeding both of them...bangga dapat menyusukan kedua-dua anak ibu walau tiada bimbingan dari mana2 kawan.
3. I love t…

Jawapan saya...

Personally kalau org tanya kenapa saya pilih Shaklee...

1. Forest C. Shaklee is the founder of vitamin in year 1951- vitamin mineralized

2. Ianya mempunyai klinikal test untuk setiap produknya... mak dan ayah mertua akak berpeluang melihat sendiri bagaimana vitamin itu dibuat dan bagaimanan standard kualitinya yang begitu tinggi.

3. Telah lebih 50 tahun dalam pasaran dan ianya diyakini selamat.

4. Ianya murah setanding dengan kualiti...

akak bagi contoh sejenis vitamin E (100 i.u) di farmasi berharga rm19.90 untuk 30 capsules. Maka sebijinya berharga RM0.66 tetapi untuk 100i.u manakala shaklee punyer vit E adalah beserta dengan selenium (400i.u) adalah berharga RM0.99 sebiji.
Untuk mandapatkan vitamin E 400 i.u melalaui vitamin dari farmasi seseorang itu perlu makan 4 capsule sehari which is cost RM0.66 x 4 = RM2.64. So mana yang lebih murah?

5. Akak yakin dengan shaklee kerana telah mengamalkan pemakanan ini selama 8 tahun dan melalui 4 operation dalam hidup- 2 kali ceasearean, 1 kali cyst …

Vitamin dan ibu hamil

Imej
Post ini khas ibu tujukan buat auntie Ieja yang sedang mengandung anak kembarnya... Tahniah Ieja...semoga baby2 Ieja comel dan sihat belaka. Maka seperti yang diharapkan oleh Auntie Ieja, apakah keperluan vitamin oleh ibu hamil maka ibu dah buatkan nota ringkas untuk tatapan Auntie Ieja dan teman2 ibu yang lain.

1.Protien (Energizing Soy Protien)
Ianya sangat penting untuk membina dan memperbaharui sel2 tisu, hormon dan enzim di dalam tubuh. Sangat diperlukan oleh wanita yang mengandung dan menyusukan anak. Penting untuk pembentukan kuku, rambut dan kulit. Protien yang berkualiti sangat membantu pertumbuhan yang baik. Ianya juga dikatakan kunci untuk melawan penyakit.

2. B Complex
Terdiri daripada lapan vit B beserta Folic Acid dan Biotin. Perlu bagi urat saraf dan sangat penting bagi ibu hamil.

3. Vitamin C
Melindungi sel , penting dalam pembinaan kolagen dalam membina dan menguatkan sel2 tisu dalam badan dan juga sangat penting untuk gusi dan gigi yang sihat. Ianya juga membantu dalam pen…

Rahsia Terbesar Banyakkan Susu!!!

Imej
Ada seorang teman terkejut bila mendapat tahu saya dapat menyusukan Addin sehingga 3 tahun lebih....walhal saya ada teman yang menyusukan anaknya sehingga 4 tahun setengah. Sebenarnya ada rahsia terbesar untuk memastikan susu ibu itu banyak dan berterusan....
Saya sendiri baru menyedari hakikat rahsia ini. Memang nampak pelik tetapi saya melaluinya dan ramai sahabat2 saya juga melaluinya....

Rahsia #1 ( Rahsia Utama)
Pastikan pengambilan makanan waktu utama ( sarapan, makan tengah hari dan dinner) adalah lengkap dan seimbang.
- makanan inilah yang diperlukan oleh tubuh untuk menghasilkan susu.
Ada ibu2 yang sangat takut untuk mengambil makanan berat kerana dikhuatiri gemuk maka golongan ini akan makan sekadar memastikan perut tidak lapar. Mereka ini hanya melengkapkan makanan harian tanpa memikirkan keseimbangan zat yang diambil...dan kemudian golongan ini akan mula bertanya mengapa berat anak saya tidak naik ye????

Rahsia #2
Banyakkan minum air- sebanyak mana hanya diri anda yang mengetahui…

Sisterhood Award

Imej
Terima kasih pada Arnieh yang sudi menghadiahkan award ini pada ibu...

The rules:
*Place the award logo on your blog
.*Nominate 10 other blogs which show "Attitude and/or Gratitude"
*Link to the nominees on your blog post.
*Comment on their blog that you have nominated them.
*Share the love and link to the person who nominated you.


So now, I'll pass the award to...

1. Mummy Harith and Hannah
- Rakan blogger terawal, nice knowing you!

2. Syida
- Seorang yang positif dalam mencapai matlamat hidupnya.

3. Yus
-Adik yang baik hati!

4. Kak Ina( ummilna)
- Ini juga antara rakan blogger terawal, walau tak pernah bersua dirimu sangat dekat dihati.

5. Iena hamdi
- Assist. DM kat kolej Bestari UM yang ibu sangka kakak tapi sebaya...huahuahua

6. Along
- Saudara terdekat semasa diperantauan ( Miri jek pun, hehehehe)

7. Salwa @ ibukauthar
- Anak saudara Hj. Mus yang baru ku kenali!

8. Ida ( wife chip)
- Kenalan semasa di Miri

9. Yana
- Kawan baik sepanjang ibu menganggur di Miri

10. Rozimimi
11. Intan

Thanks t…

Signature

Imej
Signature ni baru belajar dari Arnieh dan Rozamimi ... seronok la.. Anyway thanks to you all yang tak lokek ilmu. Semoga Allah berkati hidup kalian. Amin.

Bold and Italic tag

Been tagged by ...Arnieh. Thank you dear!

The RULES:
Bold the statements that are true to you. Italic the statements that you WISH are true. Leave the Fibs alone. Then, stab 5 guys/ladies to do the same test.

The LIST to Bold/Italic/Just-let-it-be:

I miss somebody right now.
I don't watch TV these days.
I own lots of magazines.
I wear glasses or contact lenses.
I love to play video games.
I've tried marijuana.
I have been in a threesome.
I have been the psycho-ex in a past relationship.
I believe honesty is usually the best policy.
I curse sometimes.
I have changed a lot mentally over the last year.
I carry my knife/razor everywhere with me.
I'm totally smart.
I've broken someone's bones.
I'm paranoid sometimes.
I would get plastic surgery if it were 100% safe, free of cost, and scar-free.
I need money right now.
I love sushi.
I talk really, really fast.
I have long hair.
I have lost money in Las Vegas.
I have at least one sibling.
I have worn fake hair/fingernails/eyelashes in the past…

Petua nak hilangkan bintik2 hitam a.k.a bekas jerawat

Lama tak menulis blog... rindunya! Memang perlu cari masa dengan anak yang makin membesar. Buat pelawat yang bertanya mengenai perkara (topik) disini saya sertakan amalan saya untuk mendapatkan kulit yang bersih.
Dulu kulit saya dipenuhi dengan jerawat baik yang kecil mahupun jerawat batu. Kulit saya akan kemerahan2 dibahagian pipi akibat jerawat. Tidak ketinggalan bekas jerawat yang meninggalkan kesan. Apa yang menjadi amalan saya ialah, amalkan mencuci muka dengan daun jambu. Ambil sedikit pucuk daun jambu, basuhkan dengan berselawat dan gosokkan di seluruh kulit muka. Amalkan seminggu sekali. Ada yang rajin dengan membuat bedak sejuk melalui daun jambu itu. Selain itu amalkan pemakaian scrub seminggu sekali untuk menanggalkan bekas jerawat atau tompok2 hitam di kulit wajah. Jika nak lebih kelihatan cantik amalkan juga pemakaian mask pada hujung minggu.
Jika tidak cukup tidur wajah akan kelihatan sedikit kusam maka pengambilan supplement sangat membantu. Saya sendiri sangat kurang tid…

Solat dan maksud bacaan

ASAL USUL SOLAT
SUBUH: Orang yang pertama mengerjakan sembahyang Subuh ialah Nabi Adam a.s., iaitu tatkala baginda keluar dari syurga lalu dihantar ke bumi. Perkara pertama yang dilihatnya ialah kegelapan dan baginda berasa takut yang amat sangat. Apabila fajar Subuh telah keluar Nabi Adam a.s. pun bersembahyang dua rakaat. Rakaat pertama :- Bersyukur baginda kerana terlepas dari kegelapan malam. Rakaat kedua:- Bersyukur baginda kerana siang telah menjelma.
ZOHOR: Orang yang pertama mengerjakan sembahyang Zohor ialah Nabi Ibrahim a.s.,iaitu tatkala Allah s.w.t. telah memerintahkan padanya agar menyembelih anaknya Nabi Ismail a.s. Sedang seruan itu datangnya pada waktu tergelincir matahari, lalu sujudlah Nabi Ibrahim empat rakaat. Rakaat pertama :- Bersyukur bagi penebusan . Rakaat kedua :- Bersyukur kerana dibukakan dukacitanya dan juga anaknya . Rakaat ketiga :- Bersyukur dan bermohon akan keredhaan Allah. Rakaat keempat :- Bersyukur kerana korbannya digantikan dengan tebusan kibas.
ASA…

Wajah selepas balik dari zoo

Imej