Isnin, 30 November 2009

Bersyukur

November 30, 2009 0 Comments
Setiap manusia mempunyai berbagai-bagai pemberian (nikmat) dari Allah SWT. Pemberian-pemberian asas yang biasanya diperolehi oleh setiap orang ialah kesihatan, penglihatan, pendengaraan dan berbagai-bagai lagi pemberian semula jadi yang diberikan oleh Allah SWT. Dengan pemberian ini seseorang itu akan didorong untuk bersyukur atau berterima kasih.

Bersyukur ialah suatu tindak balas yang baik, sama ada melalui perkataan atau perbuataan terhadap kebaikan yang diterima oleh seseorang. Sesuatu kebaikan sering dibalas dengan perkataan yang baik, yang indah dan luhur serta perbuatan yang menggambarkan pemberian itu diterima dengan penuh penghargaan dan terima kasih.

Sebenarnya tidak ada sesiapa yang berhak menerima kesyukuran dan pujian, selain daripada Allah S.W.T yang menjadikan manusia dan seluruh mahluk. Terlalu besar nikmat dan pemberian yang dikurniakan oleh Allah S.W.T kepada hamba-hamba-NYA. Sungguh luas pemberian dan nikmat Allah itu. Allah S.W.T berfirman yang bermaksud:

Katakanlah jika air lautan dijadikan dakwat untuk menulis kalimah-kalimah Allah S.W.T. akan keringlah air lautan sebelum habis kalimah-kalimah Tuhanku walaupun Kami tambahi lagi dengan lautan yang sebanding dengannya sebagai bantuan”
(Al-Kahfi: 109)

Bagaimanakah caranya kita bersyukur? Bersyukur kepada Allah SWT ialah dengan meletakkan keyakinan kepada-NYA dalam apa jua keadaan. Rasulullah s.a.w. meluahkan kesyukuran terhadap Allah S.W.T. dengan menggandakan ibadat dan membanyakkan solat.

Kesejahteraan hidup dan keamanan yang dinikmati oleh kita, merupakan kurniaan Allah S.W.T. Oleh itu kita mestilah sedar supaya menghargai keamanan, kesejahteraan dan kemakmuran Negara. Budaya bersyukur akan mengelakan kita daripada lupa daratan dan menggunakan kemewahan untuk perkara membazir, melakukan maksiat dan membuat kerja-kerja tidak berguna yang mengakibatkan berlakunya kerosakan dan bencana kepada diri, keluarga dan masyarakat.

Tanda bersyukur dalam perkhidmatan ialah dengan menjadikan khidmat kepada negara dan orang ramai sebagai ibadah. Iaitu mancari nafkah yang halal untuk diri dan keluarga bagi memenuhi kewajipan yang ditentukan oleh Allah S.W.T. Oleh itu gaji dan elaun yang diterima hendaklah bersih daripada sesuatu yang haram, seperti rasuah, tuntutan berlebihan daripada yang sepatutnya dan sebagainya.

Maksud firman Allah dalam Surah Al-Baqarah: 172:

“Wahai orang-orang yang beriman! Makanlah dari benda-benda yang baik (yang halal) yang telah Kami berikan kepada kamu, dan bersyukurlah kepada Allah, jika betul kamu hanya beribadat kepada-Nya”

Bersyukurlah kita kepada Allah S.W.T dan jadikanlah perkhidmatan kita satu ibadah yang pahalanya akan berterusan.

Salam sayang dari ibu

New rutine with abah...

November 30, 2009 0 Comments
Jika tiada aral abah akan balik hari ini kerana perlu menghadiri kursus -dekat ofis abah sahaja. So terubatlah rindu kami selama 2 minggu tanpa abah di sisi. Nasa dah terlompat2 atas katil sambil menjerit...

"Ye ye abah nak balik, aca ayang abah!!! ye ye!" Sayu hati ibu dengar nasa pandai cakap.

Abang Addin sibuk nak habiskan semua homework dalam workbook yang abah belikan sebelum ke laut..ye la sebab nak claim hadiah.

Ibu? Hati sahaja girang tak sabar nak jumpa suami tersayang.

So bermula esok pasti rutin kami berubah sebab dah ada abah...adakah mereka akan tidur awal sepertimana abah tiada di rumah atau balik rutin asal tidur jam 11-12 malam? Ibu akan lihat nanti.

Kami akan masuk rumah awal Dec ini, doakan semuanya lancar ya. Jika ada antara kalian yang berada di Miri please do email me so that ibu can invite for house warming nanti..bolehlah berkenalan dengan lebih rapat :)

Salam sayang dari ibu

Khamis, 26 November 2009

Salam dari perantauan...

November 26, 2009 0 Comments
Buat pertama kali dalam hidup ibu, ibu beraya AidilAdha dengan anak2 tanpa abah di sisi... abah masih di offshore dan akan pulang by next week... Walaupun dah ada jemputan untuk esok namun manakan sama beraya bertiga dibanding beraya bersama abah dan anak2...huhuhu, sayu rasa hati namun apakan daya sudah tertulis kami beraya di Miri dengan keluarga Sarawak.

Ibu ingin mengucapkan salam lebaran AidilAdha buat semua umat Islam walau di mana anda berada.

Salam sayang dari ibu

Isnin, 23 November 2009

Apakah yang dicari sebenarnya?

November 23, 2009 0 Comments
Sedarkah kita apabila janji diikat bersaksikan wali di depan ahli keluarga, maka kita bernekad akan sehidup semati bersama pasangan kita? Namun apabila ada badai kecil melanda, kita mudah melatah lantaran alpa pada Yang Esa dan Yang Lebih Mengetahui...

Seketika tadi ibu bersembang dengan seseorang meluahkan rasa sedihnya kerana beliau tidak mendapat restu dari suaminya untuk bekerja di tempat yang diharapkan...dengan sedu sedan hamba Allah ini menangisi seolah2 sedang meratap sebuah kematian... ibu terdiam sejenak kerana belum sempat ibu meluahkan kata2 pandangan si teman terus menerus menangis. Namun setelah seketika dia berhenti menangis...dan ibu memulakan bicara.

Dengan lembut ibu bertanya, apakah yang dicari dalam hidupnya selama ini? Mencari redha Allah atau menempah murka Allah? Si dia terdiam tidak terkata...Ibu mengingatkan dia dengan sebuah kisah benar yang telah ibu lihat sendiri kesan akibat dan musabab kisah sebuah rumahtangga...

Si Shafi (bukan nama sebenar) ingin benar bekerja...memandangkan beliau tidak dapat mencari pekerjaan di tempat di mana suaminya bekerja di sebuah daerah terpencil maka Si Shafi membawa diri di tempat yang rata2 manusia berkejaran mencari duniawi, Kuala Lumpur. Tinggallah si suami antara redha dan kesedihan. Mengapa si Shafi tidak sanggup bersusah dengan suaminya sedangkan di hari pernikahan dua hati bersatu telah termeterai janji akan sehidup semati...susah sama dilalui dan senang sama dinikmati? Tanpa memikirkan kesan yang akan dia hadapi, dia teruskan kehidupan di kota besar itu. Tetapi tidak lama, banyak betul dugaan dan cabaran yang Shafi terima. Fitnah, dianiaya rakan sekerja dan banyak lagi...sehinggalah satu hari datang hamba Allah ini menegur dengan berhikmah... Apakah yang kamu cari sebenarnya? Kekayaan duniawi atau kebahagian ukhrawi? Tersentak la Si Shafi dengan pertanyaan itu dan kini dia mula insaf. Dia mula mencari suami yang ditinggalkan keseorangan dan kesunyian di bandar terpencil tadi. Baru dia sedar bahawa duit bukanlah segalanya...

Sesungguhnya redha suami itu penting buat si isteri untuk mencium baunya syurga...Andaikata hidup ini adalah sia2 maka tidak Allah jadikan syurga dan neraka sebagai tempat pembalasan. Ibu percaya andai kita hidup muafakat rumahtangga pasti bertambah berkat. Memang benar, langit tidak selalu cerah dan awan tidak selalu mendung namun jika kita berpegang kepada 2 tali utama iaitu Al Quran dan Sunnah nescaya segalanya akan Allah aturkan mengikut kemampuan kita dan rahmat Allah sangatlah luas.

Buat hamba Allah yang ibu maksudkan , andai anda membaca nukilan ini, banyakkan doa agar Allah tidak melepaskan kita kepada diri kita namun sebaliknya Allah sentiasa mengaturkan segala yang terbaik dalam hidup kita. Doalah, nescaya diperkenankan.

Wassalam.

Salam sayang dari ibu

Ahad, 22 November 2009

Jumaat, 20 November 2009

HSE- Health and Safety Environment

November 20, 2009 1 Comments
Salam sejahtera buat semua sekalian pembaca, ini ibu terima dari email ..sekadar perkongsian dan langkah berjaga2...

A very important message to everyone, please read it carefully.

1 Egg, & 2 Mobiles
65 minutes of connection between mobiles.
We assembled something as per image:




Initiated the call between the two mobiles and allowed 65 minutes approximately...
During the first 15 minutes nothing happened;
25 minutes later the egg started getting hot;
45 minutes later the egg is hot;
65 minutes later the egg is cooked.



Salam sayang dari ibu

Khamis, 19 November 2009

Bibik oh bibik...

November 19, 2009 2 Comments
By February next year ibu sepatutnya report duty, bermakna ibu akan mula mengajar di sekolah seperti sebelum ini namun ibu sedang memikirkan sekolah mana yang bagus untuk Nasa... Jika dahulu abang Addin berpeluang belajar di tadika Astana bermula umur 3 tahun (pre-school)...tadika ini antara yang terbaik pernah ibu lihat sepanjang di Miri. Namun alangkah sedihnya ibu apabila mendapat tahu pendaftaran untuk anak 3 tahun telah tutup kerana bilangan murid yang telah berdaftar telah memenuhi quota...so apa option lain? Hantar nursery? Bukan pilihan ibu dan abah sebab kebanyakan di sini tidak memenuhi kriteria yang ibu harapkan. Menghantar rumah orang(looking for a baby sitter?)... pun bukan pilihan sebab banyak masa anak dihabiskan depan tv dan berjalan.
Bukanlah ibu nak anak2 ibu menjadi orang yang genius pada usia yang terlalu awal memadai mendapat pendedahan yang terbaik kerana zaman dah berubah...anak2 kini advance dalam banyak perkara...
Nasa kini jika ibu beritahu nak keluar berjalan, dia akan terus menuju ke pintu memakai kasut sukannya sendiri dan apabila dia telah bersedia dia akan mula menjerit... "Cik N cepat la, ooo cik N... Aca (Nasa) dah siap" ...Sabar jek la kan? Nasa adalah anak yang tidak suka menonton tv tetapi sibuk dengan aktiviti kreatifnya sendiri.
So ibu sedang berdoa dan berhajat ditunjukkan jalan yang terbaik bagaimana nak uruskan Nasa jika tidak dapat menghantar ke Astana.. sama ada nak ambil bibik atau sambung cuti? Kes bibik pula bila dengar berita mengenai kes bibik culik anak majikan pagi ni buat ibu fikir dua kali nak ambil bibik...so solat istigharah la jawapannya. Jika sambung cuti, maka ibu memang bercadang nak buat tuition di rumah memandangkan ini dapat meringankan commitment yang abah tanggung selama ini. So , kena tunggu abah balik untuk buat keputusan bersama....

Abah we miss a lot...

Salam sayang dari ibu

Rabu, 18 November 2009

Rutin baru ibu...

November 18, 2009 2 Comments
Mulai hari ini, bermula rutin baru ibu di mana abah mula bekerja dengan rasminya di offshore...ibu perlu ada masa untuk bawa kalian pergi kelab rekreasi, hantar abang Addin kelas kumon, pergi window shopping...Jika sebelum ni semuanya kita tunggu abah bawa. Pengalaman baru untuk kita belajar berdikari sedikit....hihihi.
Jangan risau ya sayang, walau ibu sibuk dengan packing trial pack untuk kawan2 ibu di sini , ibu akan tetap bawa Addin dan Nasa jalan2... nak paling haru cuma pada hari raya Aidil adha sebab kita beraya sendirian. Kenapa kita tak balik semenanjung ? Sebab abah kerja dekat sahaja cuma berada di laut tapi kita di darat. So, jangan membazir kan? Don't worry, kita dah dapat pun jemputan makan untuk hari raya ni nanti...alhamdulillah ramai saudara Sarawak di sini yang concern dengan kita.

Salam sayang dari ibu

Selasa, 17 November 2009

ZIKIR UNTUK BANYAKKAN SUSU

November 17, 2009 2 Comments
Ramai ibu2 yang mengeluh panjang apabila merasakan susu yang dipam mula berkurang... Jika kita berbalik kepada fitrah dan melihat hikmah di sebalik kejadian maka pasti kita akan temui sesuatu.

Ingin ibu berkngsi cerita ibu dan pengalaman ibu serta hikmah yang ibu dapat di sebalik kejadian ini....ibu adalah seorang pemidato sekolah dan alhamdulillah dalam setiap pertandingan ibu pasti merangkul tempat antara pertama sehingga ketiga , dengan kata lain ibu selalu membawa pulang pingat kejayaan. Satu hari ibu gagal mendapat apa2 tempat dan ini membuatkan ibu sangat kecewa. Arwah abah dengan tenang menasihatkan ibu agar redha dan balik kepada fitrah iaitu banyakkan berdoa dan berzikir. Arwah abah kata dalam hidup tidak selalu kita berada di atas kerana ini akan membuatkan kita alpa dan senang lupa diri dan akhirnya membuatkan kita mudah bongkak. Maka adakala Allah akan meletakkan kita di bawah agar kita sentiasa berdoa dan tidak putus dengan zikir dan agar kita menghargai setiap saat dibawah apabila kita berada di atas kelak.

Sejak dari itu ibu selalu beringat dengan berdoa dan berzikir agar setiap kejayaan yang akan ibu rangkul tidak membawa ibu hanyut dalam dunia khayalan...alhamdulillah sehingga ke tingkatan lima ibu memang aktif berpidato, bersyarah malah berdebat dan ianya menjadikan ibu sentiasa beringat.

Maka ibu2 yang bermasalah dalam penyusuan, marilah kita balik kepada fitrah, andai kita telah berusaha, banyakkanlah berdoa (berzikir ) dan selepas itu kita bertawakal, nescaya akan terbuka pintu rezeki yang sangat luas....

Cuba amalkan membaca YA MATIN( bermaksud MAHA SEMPURNA KEKUATANNYA) sebanyak 70x setiap hari (amalkan sekurang2 sekali dan paling bagus waktu malam atau subuh) dan menghembus ke dalam air untuk diminum insyaALLAH susu akan menjadi banyak.

ALLAH hanya mahu kita beringat sesuatu itu datang dariNYA, walau kita berusaha sehebat mana tanpa doa ia takkan berjaya....

Salam sayang dari ibu

Selasa, 10 November 2009

10 tabiat yang perlu kita elakkan?

November 10, 2009 1 Comments
1. Tidak mengambil sarapan pagi
- Apabila seseorang tidak mengambil sarapan pagi, paras gula dalam darah akan menjadi rendah. Ini akan mengakibatkan kekurangan bekalan nutrisipada otak dan menjadikannya kurang aktif.

2. Terlebih makan
- Ia akan membebankan pembuluh darah otak dan mengurangkan kuasa mental otak.

3. Perokok
- Asap rokok akan mengakibatkan sel-sel otak terjejas atau terbakar dan boleh menga kibatkan penyakit 'Alzheimer'.

4. Penggunaan gula yang berlebihan
- Pengambilan gula secara berlebihan akan mengganggu penyerapan protein dan nutrisi. Selain daripada itu, ia akan mengganggu perkembangan otak yang sihat.

5. Pencemaran udara
- Otak adalah pengguna oksigen terbesar dalam badan manusia. Pencemaran udara boleh menyebabkan pengurangan bekalan oksigen ke otak dan keaktifan otak.

6. Terlebih tidur
- Tidur adalah bagus untuk merehatkan otak tetapi masa tidur yang panjang boleh mengakibatkan sel-sel otak kita mati.

7. Menutup muka ketika tidur
- Tidur sambil menutup muka akan mengakibatkan otak menerima lebih banyak karbon dioksida berbanding oksigen dan ini akan membawa kerosakan kepada otak.

8. Membiarkan otak bekerja semasa kita berada di dalam keadaan kurang sihat
- Bekerja semasa anda kurang sihat boleh mengurangkan keberkesanan otak dan juga membawa kerosakan kepada sel-sel otak.

9. Kurang berimiginasi
- Berfikir adalah satu cara terbaik untuk melatih otak kita. Kurangnya berimiginasi boleh menyebabkan tahap kecerdasan/keaktifan otak menurun.

10. Jarang berfikir
- Jarang berfikir akan menyebabkan otak kita kurang aktif. Oleh itu, perbincangan yang membina boleh menambah keberkesanan kecerdasan otak kita.


Salam sayang dari ibu

Selasa, 3 November 2009

Masih dalam proses mencari...Miri oh Miri

November 03, 2009 2 Comments
Alhamdulillah dah seminggu kami berada di Miri... namun dah seminggu jugalah kami melalui proses mencari rumah. Pasti ada yang bertanya, Miri tak banyak rumah ke? Sebenarnya banyak, banyak juga rumah yang dibiar kosong begitu sahaja. Setakat ini rumah yang ibu dan abah dapat melalui agen kebanyakan rumah dua tingkat. Melalui pengalaman ibu sendiri bukan mudah manage rumah yang bertingkat ni. Lagipun ibu tak nak Nasa asyik turun naik tangga bila dapat rumah yang bertingkat.

Namun ada juga rumah sebuah yang di tawarkan baik semi D mahupun detach house (bungalow la tu) , harganya boleh tahan mahal jika bandingkan dengan condition rumah. Itu yang buatkan kami masih mencari2 rumah untuk kami jadikan syurga idaman keluarga...

Bagi yang pernah melawat di Miri atau pernah menginap, pastinya mereka tertanya2 kawasan manakah menjadi perhatian ibu? Jawapannya ialah andailah ada rezeki ibu mahu menyewa di kawasan Desa Seri yang berdekatan dengan flat guru kerana rumahnya adalah single story semi D. Selain kawasan itu, ibu berminat dengan kawasan Piasau kerana hendak menghantar Nasa ke nursery yang dikenali antara terbaik di Miri iaitu Astana. Namun our last option ialah
Lutong Baru. Jika diizinkan Allah ibu nak rumah sewa yang berdekatan dengan Boulevard so that senang nak beli barang dapur dan segala barang keperluan.

Ibu nak minta tolong kalian doakan agar kami dapat bertemu dengan rumah yang bagus conditionnya, selesa, selamat dan mampu dibayar. Semoga urusan kami dipermudahkan. Amin.

Salam sayang dari ibu

Euphoria Shaklee Malaysia

Euphoria Shaklee Malaysia