Rabu, 30 September 2009

Bahagianya menjadi tetamu Allah

September 30, 2009 0 Comments
Alhamdulillah ibu tumpang gembira bagi teman2 blogger ibu dimana ibu dan ayah mereka dapat menjadi tetamu Allah pada musim haji tahun ini.Sepanjang hari ini, ibu menerima mesej bertanyakan apakah supplement yang penting untuk dibawa sepanjang menunaikan haji mahupun umrah....

Ini mengingatkan ibu beberapa tahun dulu ibu pernah dijemput oleh seorang Ustaz daripada Lembaga Tabung Haji iaitu Ustaz Kahar untuk memberi ceramah kepada jemaah umrah dan haji di dalam kelas bimbingan yang beliau bimbing pada setiap hujung minggu. Ibu dijemput memberi talk mengenai pemakanan yang baik atau supplement yang sesuai untuk dibawa sepanjang menunaikan haji dan umrah. Ibu berpeluang memberi talk tersebut kerana Ustaz Kahar juga adalah salah seorang pengguna produk Shaklee dan beliau sangat yakin untuk berkongsi dengan jemaah yang lain. Semenjak dari itu, ramai jemaah yang sungguh gembira kerana diizinkan Allah dapat menunaikan haji tanpa masalah kesihatan, alhamdulillah.

Antara produk yang ibu sarankan untuk jemaah umrah haji ialah beberapa pemakanan yang utama iaitu:

1. Performance Drink- untuk mencegah masalah pengdehidratan sepanjang berada di sana terutama waktu panas terik. Ianya juga baik demi memastikan jemaah umrah haji ini sentiasa bertenaga sepanjang menunaikan ibadah.

2. B Complex- Ianya bertindak sebagai penjana tenaga (melalui tindakbalas glukos) disamping memberi ketenangan kepada tubuh .Memandangkan ibadah umrah haji ini memerlukan kita banyak berjaga demi menunaikan ibadah dengan lebih sempurna , adakala ia menuntut seseorang itu lebih banyak berjaga dari tidur maka B complex banyak membantu tubuh agar tetap bertenaga walau kita kekurangan waktu tidur yang sepatutnya.

3. Vitamin C- sangat penting untuk imun tubuh kita. Bertindak sebagai antioksidan dan sangat penting dalam melawan penyakit.

4. Kalsium @ Ostematrix- Sesungguhnya ibadah umrah dan haji memerlukan kudrat yang banyak maka keperluan kalsium juga tidak boleh dipandang remeh. Ianya sangat penting agar kaki kita tidak mudah merasa kebas atau bahasa lain terasa seperti sesemut atau lebih teruk boleh terjadi ialah kekejangan kaki akibat terlalu lama berdiri atau banyak berjalan.

5. Fiber unflavoured - sangat digalakkan diambil oleh mereka yang mengidap penyakit kencing manis dan darah tinggi. Ianya baik untuk memastikan tubuh kita tidak mengandungi lebihan gula atau kolesterol yang boleh memudaratkan tubuh sepanjang mengerjakan ibadah haji dan umrah. Ianya berfungsi untuk menyerap dan membuang segala lebihan gula dan kolesterol dalam darah.

Harga satu set ( tidak termasuk Fiber) ialah RM242(harga Semenanjung termasuk pos).
Bagi yang mengidap diabetic dan kolesterol, dicadangkan mengambil set termasuk dengan fiber , ianya berharga RM377 (termasuk pos).

Secara kesimpulannya dapat ibu katakan... Bukan setiap tahun kita dapat menunaikan ibadah haji dan bukan setiap manusia berpeluang menunaikannya. Setiap tahun berjuta umat manusia menunggu seruan nama mereka untuk menjadi tetamu Allah...maka bagi yang terpilih, bersiap sedialah dari segi mental dan jasmani agar ibadah itu dapat disempurnakan dengan baik dan tiada penyesalan setelah pulang dari menunaikan ibadah tersebut. Andainya ibu dan ayah kalian berpeluang menjadi tetamu Allah, cubalah bekalkan mereka dengan pemakanan yang berkhasiat agar ibadah mereka lebih sempurna berkat dari iringan rezeki dari anak2 mereka, insyaAllah mudah2an.

Salam Sayang dari

Selasa, 29 September 2009

Pastikan ianya sentiasa ada di rumah....

September 29, 2009 0 Comments
Sepanjang musim raya ini, ramai yang meminta nasihat kerana pelbagai penyakit yang datang , maklumlah musim perayaan ini banyak yang buat rumah terbuka. Bak kata orang, rezeki jangan ditolak...namun apabila makan kita perlu berpada2 juga.

Arwah abah ibu meninggal pada tahun 1997 kerana diserang stroke...beliau mengalami paralyse separuh badan akibat makan terlalu banyak makanan yang mengandungi kolesterol yang tinggi. Arwah abah memang mengidap darah tinggi maka pengambilan makanan berkolesterol tinggi telah menyebabkan penyakit beliau berada dalam tahap kritikal. Pada malam raya juga abah telah dimasukkan ke dalam hospital Muar untuk mendapatkan rawatan namun mungkin dah sampai waktunya panggilan Ilahi menyeru. Arwah abah meninggalkan emak ibu serta kami 7 adik beradik pada 14 syawal tahun itu...dan kini telah hampir 12 tahun ia telah berlalu namun seperti semalam ianya berlaku.

Ianya mengingatkan ibu agar berpada2 dalam menyambut kemeriahan Syawal. Hidangan yang ada di depan mata perlu diambil dengan beringat. Supplement juga penting dan tidak boleh diabaikan sama sekali. Sekurang2nya jika tidak sempurna seperti orang lain, pastikan rumah anda mempunyai bekalan vitamin C....

Mengapa vitamin C? Ianya merupakan salah satu vitamin yang dikenali sebagai antioksidan. Walaupun untuk mendapatkan hasil yang terbaik memerlukan 3 rangkaian vitamin utama iaitu Beta Carotene, vitamin C dan Vitamin E namun memadailah jika anda hanya mampu menyediakan Vitamin C di rumah.

Vitamin C sangat penting untuk pembentukan kolagen. Kolagen merupakan lapisan yang penting dalam menghubungkan setiap sel dalam badan kita. Tanpa kolagen yang kuat, kulit kita menjadi sensitif dan mudah tercalar serta lambat pula baiknya. Vitamin C juga penting untuk pembuluh darah...agar ianya tidak mudah rosak atau pecah. Vitamin C juga dikenali sebagai anti stress. Mereka yang senang tersentuh@sensitif, mudah merajuk , panas baran serta mood juga dikenalpasti mereka yang kurang vitamin C dalam badan mereka. Ianya juga penting untuk sistem ketahanan tubuh kita. Mereka yang mudah selsema, batuk dan demam juga dikaitkan dengan lemah antibodi maka golongan ini disarankan memastikan pengambilan vitamin C setiap hari secara konsisten.

Berapa banyak yang boleh diambil dalam sehari?
Dr. Bruce Miller menyatakan vitamin C boleh diambil sehingga 3000mg sehari dan bergantung kepada pesakit itu sendiri. Namun bagi kita yang sihat tubuh badan, memadai mengambil 500mg sehari sehingga 1000mg sehari. Cuba dapatkan vitamin C yang berlabel, sustained release atau pelepasan masa...ianya akan release sedikit demi sedikit mengikut keperluan badan. Pastikan vitamin C yang anda ambil tidak mengandungi pewarna dan perasa tambahan kerana ianya tidak mendatangkan kesan yang baik untuk tubuh maka kita membayar sesuatu yang sia2.

Vitamin C Shaklee tidak mengandungi pewarna dan perasa tambahan. Ianya mempunyai perasa oren yang sebenar. Sebiji vitamin C Shaklee mengandungi 7 setengah biji oren bersamaan 500mg dan boleh anda bayangkan betapa masamnya ia?

Sepanjang ibu mengalami conjunctivitis ini, ibu mengambil sehingga 6 biji vitamin C sehari... Mengapa ibu berani mengambil sehingga 3000mg? Ini kerana ianya vitamin yang larut air dan akan dibuang dalam urin kita sebaik sahaja tubuh tidak lagi memerlukannya. Alhamdulillah rasa sangat2 lega kerana ini ialah penyakit dalam kategori virul infection dan ianya akan sembuh dengan ketahanan dari antibodi tubuh kita dengan sendiri. Ibu akan cuba sedaya upaya memastikan vitamin @makanan yang ibu ambil sekarang menjadi penawar kepada penyakit ibu kerana ibu yakin pemakanan yang berkhasiat menghasilkan tubuh yang sihat.

Namun perlu kita ingat bahawa bukannya mereka yang mengambil vitamin akan menjadi KEBAL dan tidak akan jatuh sakit...ini konsep yang salah. Sakit tetap akan sakit jika itu sudah tertulis dalam suratan takdir namun sekurang2nya kita tidak mengalami keadaan yang worst dan ia tidak memudaratkan diri sehingga kita mengalah pada takdir semata2.


Salam Sayang dari

Isnin, 28 September 2009

Pentingnya istiqamah...

September 28, 2009 0 Comments
Subhanallah, rindunya ibu untuk menulis dalam blog ini. Bukan sibuk atau tak berkesempatan tetapi keadaan ibu yang sakit mata ini tidak mengizinkan ibu menulis untuk beberapa hari. Ada yang bertanya, sakit mata yang bagaimana? ketumbit ke? Bukan, ianya dikenali sebagai conjunctivitis atau nama biasa mata yang dijangkiti virus. Mana ibu dapat sakit ini? Mungkin berjangkit dari adik beradik ibu yang juga mendapatnya sewaktu raya minggu lalu.

Bermula dengan Addin dan kini alhamdulillah beransur pulih. Ibu juga dalam proses nak sembuh dan kini giliran Nasa melaluinya. Kasihan ibu tengok Nasa. Hati ibu mana yang sanggup melihat anak kecilnya sakit hatta digigit nyamuk sekalipun. Siang malam ibu berdoa agar sakit mata yang Nasa lalui tidak sehingga mencabar kesabaran seorang anak kecil. Sakit mata yang ibu lalui sangatlah mencabar, dengan mata putih bertukar menjadi kemerah2an serta diselaputi dengan lapisan air yang sentiasa bertakung. Tidak terhenti takat itu tetapi ianya adakala sungguh tidak menyenangkan terutama apabila terasa seolah2 ada ulat yang sedang merayap di dalam mata, MasyaAllah gatal betul rasa, dan jika dapat digaru tentu ianya dapat menyelesaikan masalah ibu. Namun apakan daya, ibu hanya mampu berdoa agar dapat bersabar melalui dugaan ini.

Selama hidup 31 tahun inilah kali pertama ibu mendapat sakit mata yang teruk sebegini... Apa yang boleh buatkan ibu bertahan? Ibu hanya mampu berselawat tatkala masa2 yang tidak tertahan apabila merasakan seolah2 banyaknya ulat yang sedang merayap di dalam mata ini. Huhuhuhu. Ibu tetap amalkan pengambilan vitamin demi memastikan ibu dapat bertenang melalui keadaan2 yang sukar itu. Pada mulanya ibu hanya banyak bergantung dengan vitamin utama iaitu ACE, zinc dan B Complex. Namun apabila merasakan ibu perlu menambah sesuatu dalam supplement ibu, ibu terus mengambil Nutriferon Shaklee yang lebih dikenali sebagai immune booster. Alhamdulillah, baru 3 hari ibu mengambil nutriferon, sangat lega rasa mata ini. Walaupun masih berair namun rasa gatal yang menyerang itu kini telah banyak reda. Ini yang dapat membuatkan ibu selesa menulis untuk mengemaskini blog yang telah lama tertinggal....
Ibu berharap dengan nutriferon yang ibu ambil ini akan membuatkan susuibu yang mengalir untuk Nasa akan membuatkan Nasa cepat sembuh.

Sesungguhnya sakit ini benar2 mengajar ibu, dalam hidup ini kita perlu banyak beristiqamah... perlu banyak ilmu untuk menangani masalah yang kita lalui. Bukan sekadar meminta nasihat doktor tetapi buku juga perlu ada untuk menjadi panduan kita sendiri. Alhamdulillah....ibu semakin lega sekarang ini. Syukur pada Allah....memberi taufiq dan hidayahNya tatkala ibu memerlukan.

Bagi mereka diluar yang melalui saat sukar terutama yang berkaitan dengan kesihatan...banyakkan bersabar dan amalkan pemakanan yang sihat agar makanan itu menjadi penawar kepada sakit yang dihadapi. Sesungguhnya akan ada kesenangan selepas setiap kesusahan. Itulah janji Allah dalam surah Alam Nasyrah. Wallah hu alam.

Khamis, 24 September 2009

Aidilfitri 2009 bagi Addin dan Nasa

September 24, 2009 3 Comments
Alhamdulillah....tahun ini kami sekeluarga beraya di Muar pula memandangkan tahun 2008 kami beraya di KL. Lama? Alhamdulillah, walau hanya 4 hari 3 malam sahaja, namun ibu sangat gembira. Duit raya? Hmm, alhamdulillah banyak jugalah yang Addin dan Nasa perolehi kerana adik beradik ibu ramai maka banyaklah yang mereka ni dapat. Kami pula mengamalkan prinsip sama rata... berapa umur sekalipun jika tahap anak buah, semuanya sama duit raya yang diberi. Tidak seperti sesetengah keluarga, jika anak kecil duit raya pun kecil, jika dah besar duit raya pun besar. Hehehe... ibu lebih senang dengan prinsip sama rata memandangkan anak buah pun tak ramai mana, baru 5 orang sahaja.

Hari raya pertama, mak ibu masak ketupat, rendang, serunding dan jamu beberapa kuih raya. Hari raya kedua, mak ibu masak laksa Johor pula... raya ketiga, kami makan biasa2 sahaja tapi raya keempat hari yang kami nak pulang ke KL mak ibu masakkan nasi beriyani...fuhhh memang puas makan masakan mak ibu. Semalam , sempat juga ibu bekalkan nasi beriyani ke KL untuk makan tengahari hari ini:)

Sebentar lagi nak bertolak ke rumah mak abah Addinnasa pula di Rawang.... tapi sebenarnya tak syok jalan sebab ibu SAKIT MATA. huhuhuhu.

Jumaat, 18 September 2009

Salam lebaran Aidilfitri

September 18, 2009 0 Comments
Rasanya belum terlambat bagi ibu untuk mengucapkan selamat menyambut hari lebaran buat semua teman blogger ibu termasuklah semua silent reader yang begitu setia mengunjungi blog ibu yang tidak seberapa ini. Tidak lupa buat semua pelanggan tetap ibu, salam lebaran juga buat kalian.

Ibu juga ingin menyusun sepuluh jari mohon kemaafan andai ada tersilap kata dan terkasar bahasa sepanjang penulisan ibu di dalam blog ini dan sepanjang kita berkongsi pengalaman.

Semoga lebaran tahun ini lebih membuka minda kita untuk menjadi seorang yang prihatin ke atas kesihatan kita. Apa jua yang dihidangkan, makanlah dengan beringat kerana kesihatan adalah sesuatu yang paling mahal dalam hidup kita.

Bagi anda yang beraya di kampung halaman dan andaikata ada ruang di dalam hati untuk mengambil Shaklee sebagai makanan tambahan kesihatan serta mungkin secara kebetulan berdekatan dengan tempat berikut, bolehlah membeli dengan harga ahli menggunakan ID saya iaitu 395863. Boleh hubungi saya terus di talian 012-8535689 untuk mendapatkan khidmat nasihat percuma.

  • Penang Branch A-2 Jalan Todak Pusat Bandaraya Seberang Jaya , Perai. No tel 04-3974325
  • Ipoh Branch 32 Medan Istana 1 Bandar Ipoh Raya , Ipoh . No tel 05-2418260
  • Johor Bahru Branch 14 Jalan Molek 1110 Taman Molek , JB. No tel 07-3525188
  • KL Branch 31 Jalan 2A/27A Section 1 wangsa maju Setapak, KL. No tel 03-41426442
  • Kota Bharu Branch 319 Section 25 Bandar Kora Bharu Jalan Sultan Yahya Petra, Kota Bharu. No tel 09-7478688
  • Kota Kinabalu Sabah Lot 7, Ground Floor Wisma Damai jalan Damai Luyang Kota Kinabalu. No tel 088-272087
  • Shah Alam HQ, Jalan Juruhebah U1/50 Temasya Industrial Park, Section U1 Shah Alam (Glenmarie) No tel 1800-88-6577

Rabu, 16 September 2009

Tolong dapatkan nasihat dan rujukan ....

September 16, 2009 1 Comments
Ibu benar2 kecewa dengan sesetengah ibu yang menyusukan anak apabila mereka tidak berjaya dengan supplement mereka mengeluarkan kata2 yang memburukkan tanpa membuat soal selidik dan penambahbaikkan.

Seorang ibu ini adalah one of silent reader of this blog ... menjumpai blog ini di dalam forum yang dikenali ramai, SusuIbu.Com. Beliau mendapatkan produk alfalfa dan performance dari jirannya. Apabila beliau tidak mendapat sebarang kesan dari pemakanan yang disarankan iaitu Alfalfa dan Performance Drink beliau bertanya saya melalui mesej benarkah dua supplement ini membantu penyusuan bagi seorang ibu yang berpuasa kerana beliau gagal mendapat manfaat dari duanya. Saya membalas mesej dengan mengatakan ya, namun perlukan nasihat serta bimbingan yang betul kerana apa yang saya sarankan dalam forum adalah yang asas bagi semua ibu2 namun pengambilan yang lebih berhasil bergantung kepada badan si ibu juga. Maka di sinilah bimbingan sangat diperlukan. Saya meminta ibu ini merujuk semula dengan pengedar Shaklee yang membekalkan produk kepadanya namun si ibu ini menjawab bahawa jirannya ini (yang juga pengedar) tidak tahu tentang kebaikan Alfalfa dan Performance dengan menyeluruh.

Maka saya memberikan panduan bagaimana untuk mendapatkan hasil yang sepatutnya melalui alfalfa dan performance drink dan kini si ibu ini sungguh bahagia menyusukan anaknya, alhamdulillah. Maka nasihat saya, dapatkan panduan yang khusus sebelum anda mendapatkan sesuatu produk itu. Penjelasan yang jelas sangat membantu untuk mendapatkan hasil yang optimum.

Bagi ibu2 diluar sana yang ingin mencuba produk Shaklee , boleh dapatkan panduan serta khidmat nasihat percuma melalui blog ini dengan mengajukan persoalan kepada email addinnasa@gmail.com InsyaAllah persoalan akan akan terjawab dengan bantuan doktor yang menyokong pemakanan tambahan serta ahli pakar pemakanan sendiri.

Jangan mudah taksub dengan produk2 baru yang ada dalam pasaran yang menjanjikan hasil segera kerana ianya mungkin mengandungi steroid yang boleh merosakkan hati dan buah pinggang kita dalam jangka masa panjang. Sesungguhnya istiqamah itu sangat2 penting untuk mendapatkan kesihatan yang abadi, dan sesungguhnya mereka yang beristiqamah akan berjaya dalam apa jua urusan, insyaAllah. Akhir kata, renung2kan dan selamat beramal!

Multivitamin tidak memadai? Vitamin C dan B complex bagaimana?

September 16, 2009 0 Comments
Multivitamin yang lengkap mengandungi 12 vitamin dan 7 galian. Inilah pada asasnya diperlukan oleh tubuh badan manusia. Bagaimanapun kehidupan seharian yang kini telah banyak mempengaruhi cara pemakanan kita telah membuatkan keperluan vitamin C dan B complex semakin menjadi perhatian umum. Adakah benar walaupun telah mengambil multivitamin kita masih perlu menambah vitamin C dan B complex? Dalam coretan kali ini ibu akan mengupas satu persatu agar kita mudah memahami dan tanpa ada kekeliruan yang berpanjangan.

Adakah dalam 12 vitamin tersebut meliputi vitamin b complex dan vitamin C? Jawapannya adalah ya. Namun mengapakah kita masih perlu mengambil vitamin c dan b complex lagi seandainya kita mengambil multivitamin?

Ini kerana kandungan vitamin c dan b complex yang diperlukan oleh badan melebihi daripada yang dibekalkan di dalam multivitamin. Mungkin ada sesetengah doktor berpendapat multivitamin sudah memadai... hakikatnya doktor adalah golongan yang sangat pakar dalam ubat-ubatan iaitu untuk merawat penyakit namun hakikatnya golongan ini bukanlah pakar dalam bidang nutrisi yang lebih kepada pencegahan penyakit.

Sesungguhnya vitamin c dan b complex adalah vitamin yang larut air. kedua-dua vitamin ini dalam kategori fragile atau erti kata lain mudah musnah akibat banyak faktor antaranya, stress. Stress boleh memusnahkan vitamin c dan b complex dalam tubuh kita. Asap rokok dan kenderaan juga boleh menyebabkan kemusnahan vitamin ini. Terdedah kepada matahari juga menyebabkan kerosakan kepada kedua-dua vitamin ini dalam tubuh manusia.
Mereka yang kurang keyakinan diri, mudah letih, mudah marah, sensitif adalah golongan yang sangat kurang vitamin c dan b complex.

Seperti yang kita semua sedia maklum, vitamin c sangat penting bagi tubuh kita terutama dalam melawan penyakit kerana ia merupakan salah satu vitamin yang dikenali sebagai antioksidan. Ianya dikatakan dapat membantu meningkatkan immune system badan kita. Bagi ibu yang cukup vitamin C, insyaAllah anak susuannya akan kurang mendapat jangkitan batuk mahupun selsema dari pembawa penyakit tersebut.
VITAMIN C SANGAT RAPUH (FRAGILE)

1. Vitamin C larut air dan tidak disimpan dalam badan pada bila-bila masa pun. Ia mesti sentiasa diganti –malah setiap hari.

2. Vitamin C mudah dimusnahkan oleh pencemaran udara & air. Contohnya merokok sekotak boleh membakar 500 mg Vit C.

3. Mudah musnah kerana stress (tekanan ) - physikal dan mental.

4. Vitamin C mudah teroksida oleh oksigen. Contoh makanan pemotongan sayur-sayuran, buah-buahan yg terdedah terlalu lama sebelum digunakan akan mengurangkan kandungan Vit.C. Contoh lain ialah cara memasak yang terlalu lama atau dengan suhu yang tinggi.

Faktor-faktor lain…. Pemilihan makanan, penyusuan anak, umur, aktiviti dan penyakit juga memainkan peranan dalam pengambilan b complex dan vitamin C dalam diet seharian.
Last but not least: Satu soalan cepu emas dari seorang doctor….

Kalau anda begitu berhati-hati bila sakit , kenapa tidak anda berhati-hati ketika sihat-supaya anda tidak jatuh sakit?


Bagaimana dengan vitamin B complex?

SEBAB-SEBAB KEMUSNAHAN B COMPLEX

• jenis larut air - perlu sentiasa di ganti
• Boleh musnah oleh matahari/ heat/haba – process memasak.
• Memakan banyak gula boleh menghabiskan B complex. Eg satu botol Coca-cola perlu 5 kali vitamin B untuk menukarkan Coca-Cola ke bentuk tenaga.
• Alkohol boleh memusnahkan simpanan B Complex.
• Stress - tekanan mental dan fizikal musnahkan B Complex.
• Kegunaan anti-biotik, pil penenang perasaan, pil tidur dan racun serangga memusnahkan vitamin B Complex.
• Pil perancang meningkatkan keperluan Vitamin B.


FUNGSI B-COMPLEX

• Peranan Utama – membantu dalam pengeluaran Tenaga.
• Membantu memetabolismekan
- karbohidrat
- Lemak
- Protein
• Anti stress
• Mengurangkan risiko kecacatan kelahiran seperti kecacatan otak dan kecacatan saraf tunjang.
• Asid Folik, B6 dan B12 membantu merendahkan paras homosisteina dalam darah
• “B” for beauty – True beauty radiates from within.
• Perlu bagi urat saraf (essential to initiate nerve transmission).
• Membantu meninggikan sistem pertahanan badan


Jika kita lihat pada kuantiti yang dibekalkan di dalam sebiji multivitamin, vitamin C yang disertakan rata2 dalam lingkungan 100g sedangkan minima keperluan tubuh kita ialah 500mg sehari untuk seorang yang sihat. Begitu juga kuantiti yang desertakan untuk 8 kumpulan B yang membentuk B complex, tidak mencukupi dengan keperluan tubuh kita.

Ada juga persoalan yang timbul....Bagaimana jika saya meningkatkan dos pengambilan multivitamin saya? Adakah ianya memadai? Jawapannya tidak kerana ini hanya akan meningkatkan pengambilan vitamin dan garam mineral lain yang mana ianya hanya akan disingkirkan oleh badan apabila melebihi dari keperluan yang sepatutnya. Ini boleh merugikan kos apa yang kita bayar.

Ingin juga saya selitkan tiada istilah pengambilan terlebih atau excessive dalam pengambilan supplement kecuali untuk vitamin A (atau lebih dikenali Beta Carotene) dan Vitamin E kerana kebanyakkan vitamin selain ini akan disingkirkan dalam sistem perkumuhan apabila tidak diperlukan oleh tubuh badan.

Selasa, 15 September 2009

Adakah hanya untuk Ramadhan??

September 15, 2009 4 Comments
Ada yang bertanya kepada ibu, adakah alfalfa dan performance ini hanya untuk bulan puasa sahaja? Bagaimana apabila sudah habis ramadhan? Boleh diteruskan?

Jawapannya ialah alfalfa dan performance ini boleh diambil walau pada bulan bukan ramadhan. Ini kerana alfalfa adalah



1. Alfalfa merupakan RAJA SEGALA TUMBUHAN. Ia mempunyai sistem akar yang panjang – 20 hingga 30 kaki

2. Merupakan ramuan :
• Medical benefits of herb – dikenali sejak berzaman lagi

3. Makanan paling lengkap membekalkan :
• 15 mineral
• 10 vitamin
• 8 enzim
• Fiber (saponin)

4. Sumber yang terkaya dengan klorofil

5. Merupakan sumber mikronutrion yang paling kaya – membuatkan system badan berjalan lancar

RAHSIA ALFALFA


1. Ibu yang menyusu anak – merangsang pengeluaran susu

2. Terkenal untuk merawat 3A :
• Arthritis
• Asthma
• Allergy

3. Berkhasiat untuk membantu masalah :
• Colon disorder (penyakit usus)
• Kencing manis
• Ulcer
• Melawaskan usus
• Fluid retention (sembab)
• Kurang selera
• Buah pinggang

4. Mengandungi 8 enzim yang boleh membantu masalah :
• Penghazaman
• Flatulence
• Abdominal discomfort dikalangan orang dewasa
• Pencernaan

5. Terkaya dengan klorofil yang dapat membantu masalah
• Gastric
• Eczema (penyakit kulit)
• Anemia
• Sembelit
• Kurang bau badan,nafas, dan foot odor

6. Promotes pituitary gland function

7. Alkalize’s the body and detorities the body especially the liver


Namun apa yang ibu tahu alfalfa tidak boleh diambil oleh golongan yang mengidap penyakit SLE iaitu systemic lupus erythematosus, di mana apa yang ibu tahu tentang penyakit ini adalah mengenai antibodi berlebihan dan boleh mengancam kesihatan.

Bagaimana dengan Performance Drink?


1. Ia adalah minuman ahli sukan yang mengandungi imbangan elektrolit yang sempurna untuk membantu mencegah dehydration, seperti fungsi minuman isotonik.

2. Ia membekalkan 3 jenis karbohidrat bagi tenaga dan stamina.

3. Ia bukan milk booster, atau minuman penambah susu, sebaliknya membantu tubuh kita menjaga kestabilan bendalir agar tidak kekeringan.

3. Ia mengandungi formula karbohidrat unik Shaklee iaitu opticarb yang membekalkan tenaga serta merta. Opticarb ialah rangkaian karbohidrat yang memberikan kita tenaga berterusan tanpa menganggu kestabilan gula dalam darah.

4. Fungsinya tak sama dengan milk booster atau makanan penambah susu lain kerana ia bukan untuk menambah susu sebaliknya menjaga sistem tubuh badan kita dalam sehari berpuasa dan menyusu/mengepam.

5. Ia bukan saja untuk ibu menyusu/mengandung semasa berpuasa, tapi sesuai untuk semua, terutama yang kerja di tengah panas. Budak2 demam pun elok amik ni sebab biasa la budak2 bila dah demam tak selera makan minum. Ia boleh tolong mencegah dehydration tu.


(Ibu memang sentiasa pastikan rumah mempunyai stok simpanan Performance di dalam peti sejuk untuk waktu2 kecemasan dan ianya sangat membantu)

Isnin, 14 September 2009

Penyusuan, Ramadan dan Pemakanan... Kaji punca kegagalan?

September 14, 2009 3 Comments
Ibu just nak share tentang beberapa ibu yang mengadu mengapa masih TIDAK BERJAYA melakukan penyusuan sepanjang Ramadan walaupun telah mengambil Performance Drink serta Alfalfa.
Sebab-sebab utama ialah kerana

1. Si ibu hanya bergantung dengan dua pemakanan tambahan ini sahaja tanpa mengambil kira pemakanan tambahan yang tetap utama iaitu B complex...Mengapa perlu B Complex? Ini demi mencegah kemurungan, keletihan yang amat, stress harian akibat kerja mahupun hal rumah, keletihan akibat tidur yang tidak mencukupi dan segala perkara yang mengganggu kestabilan emosi, mood serta hormon.

2. Si ibu terlalu galak berbuka puasa dengan AIS SEJUK. Memadailah berbuka dengan sedikit air sejuk tetapi bukan minum berliter-liter. Ini boleh menjejaskan pengeluaran susu kerana air sejuk diketahui boleh memberi kesan kepada pengaliran darah serta memberi kesan kepada tulang ibu.

3. Si ibu banyak minum air dari mengambil makanan sewaktu berbuka. Apabila ini berlaku susu yang dihasilkan akan terjejas kerana zat makanan yang diambil akan diserap oleh tubuh si ibu terlebih dahulu, seterusnya baru kepada penghasilan susu. Makanan yang tidak seimbang boleh menjejaskan penghasilan serta pengeluaran susuibu.

3. Pengambilan herba seperti halba. Halba diketahui dapat membanyakkan susuibu kerana ianya bersifat panas. Jika hari tidak berpuasa atau bulan selain ramadan, si ibu pasti akan kerap minum air demi membanyakkan susu, menepatilah dengan fungsi halba yang bersifat panas maka ianya akan membuatkan darah mengalir lancar maka susuibu juga dapat dihasilkan dengan sangat baik. Namun jika pada bulan puasa, adalah disarankan ibu2 yang mengambil halba sebagai milk booster sebelum ini berhenti mengambilnya pada bulan ramadan kerana sifatnya yang panas boleh menyebabkan badan kita mengeluarkan haba dari dalam secara langsung akan membuatkan badan kita dehydrate maka ini akan memberi kesan kepada pengeluaran susuibu khususnya.Susuibu akan mula perlahan2 menurun akibat badan yang kekeringan akibat pengambilan halba tadi. Maka jika si ibu mengambil performance pada bulan puasa, ianya tidak akan memberi kesan yang positif namun hanya mengurangkan badan dari rasa dehydrate. Oleh kerana itu ibu digalakkan mengambil alfalfa pada bulan puasa kerana sifat alfalfa yang sejuk dapat meningkatkan pengeluaran susuibu hatta berpuasa.


Pengambilan alfalfa adalah sangat digalakkan pada bulan puasa. Pengambilannya boleh ditingkatkan dari masa ke semasa. Bagaimanapun ibu galakkan jika ibu2 yang berminat mendapat consultation dari ibu terlebih dahulu.

Ini dahulu dapat ibu coretkan buat masa ini, insyaAllah jika ada kesempatan akan bersambung lagi dalam coretan seterusnya...
Salam sayang dari ibu Addinnasa.

Sabtu, 12 September 2009

Tahniah kepada semua pemenang!!!

September 12, 2009 10 Comments
Pemenang Pertama



Pemenang ke 2- ke 5

Siti Zufina Abd Samah
No KP: 791111-10-5598


Nadzura Binti Sabry
No KP :741125-01-6144


Aishah Binti Abdullah
No KP : 821102-01-5480


Yusrina binti Mohamat Hata
No KP : 821012-14-5070



Penyertaan pertama:

Siti Nurazlina Noh
No KP : 820613-03-5032



Bagi kategori BONUS ENTRY

http://ajournalofmybaby.blogspot.com


http://anakku-een.blogspot.com


http://qasehhanizd.blogspot.com


http://megahasz.blogspot.com




Jumaat, 11 September 2009

Wanita tidak boleh lari dari "B"

September 11, 2009 2 Comments
Tanpa kita sedari sebagai seorang wanita, seseorang itu tidak mampu lari perasaan ingin cantik, sihat, bergaya dan semua yang melibatkan diri kita mahu yang terbaik. Hakikatnya wanita sangat memerlukan vitamin B dalam kehidupan harian, lebih2 lagi B complex. Tidak kiralah sama ada wanita itu berkerjaya ataupun surirumah sepenuh masa.
Mengapa? Pasti ada yang tertanya2...

"B" for Beauty.

Vitamin B sangat penting dalam menjadikan seorang wanita itu kelihatan cantik. Bukan sekadar vitamin C untuk kolagen atau vitamin E sebagai anti penuaan. Vitamin B memainkan banyak peranannya. Antaranya

1. Ia membantu bagi isteri, ibu atau wanita berkerjaya yang kurang rehat agar sentiasa bertenaga. Apabila seorang ibu itu kerap bangun malam untuk menguruskan anak serta menyusukan anaknya, secara tidak langsung ini telah mengganggu sistem badan si ibu untuk mendapatkan good sleep or quality sleep. Apabila ini berlaku, sel2 tidak dapat berkembang dengan sihat. Inilah anatara punca mengapa ramai ibu2 yang baru beranak 1 atau 2 sudah kelihatan lebih berusia dari umurnya.

2. Vitamin B membantu sebagai penenang.Ada ibu2 yang adakala berada dalam keadaan stress yang boleh disebabkan banyak faktor, antaranya disebabkan urusan kerja, rumahtangga dan sebagainya. Maka di sini vitamin B complex memainkan peranan yang sangat penting.Apabila seseorang ibu itu tenang, maka flow susunya juga akan lebih lancar malah lebih banyak lagi dari keadaan gelisah, atau gundah gulana.

3. Vitamin B adalah "spark plug " dalam badan kita. Vitamin B complex sangat penting dalam menukarkan makanan kepada tenaga. Tidak dinafikan ada sesetengah orang akan merasa cepat lapar akibat makan b complex namun ianya tidak akan membuatkan seseorang itu gemuk, seperti yang selalu dikatakan oleh orang tentang B complex.

Sebenarnya banyak lagi mengapa wanita sangat memerlukan B complex dan antara tanda kekurangan B complex pada seorang itu ialah cepat marah, murung, cepat letih, moody, kulit nampak kusam, tension...

Saya sertakan sekali lagi kepentingan B complex:

Ada beberapa perkara yang menyebabkan tubuh kita memerlukan lebih vitamin b atau lebih khusus ialah B Complex.

1. Vitamin B larut air dan tidak disimpan dalam badan pada bila-bila masa pun. Ia mesti sentiasa diganti –malah setiap hari.

2. Banyak vitamin B dimusnahkan atau menjadi deaktif kerana cahaya. Tidak banyak usaha yang dilakukan untuk melindungi vitamin bernilai ini dari cahaya.

3. Gula menghapuskan b complex. Lima kali ganda b complex mengikut RDA diperlukan untuk mematabolismekan gula dalam Cuma satu minuman Cola. Dan bayangkan mengikut kajian… secara purata setiap kita menerima hampir 128 paun gula setahun.

4. Stress mental dan fizikal meluputkan lebih B complex. Tekanan atau stress adalah asam ragam dalam hidup semua orang. Biarpun kita sering memikirkan stress mental, stress fizikal juga boleh merosakkan kita. Kebanyakan vitamin B dilibatkan dalam pengeluaran neurotransmitter dan pengubahsuai dalam otak yang membolehkan badan mengatasi stress dengan baik.

5. Haba menghapuskan kebanyakan unsur B complex. Dalam proses penyediaan makanan, vitamin b sensitif kepada haba yang yang sering memusnahkan. Sesungguhnya vitamin dimusnahkan ketika penyediaan makanan segera, makanan dalam tin, makanan yang dibekukan dan makanan siap masak.

6. Antibiotik, pil tidur, pil perancang, racun serangga menghapuskan banyak vitamin B complex. Ubat-ubatan ini menghapuskan bekalan b complex dengan mudah.

7. Sesetengah sumber b complex yang terkaya diketepikan oleh sesetengah individu. Daging seperti hati, limpa dan jantung tidak dimakan atau dilarang untuk sesetengah individu disebabkan tuntutan keagamaan mahupun akibat kolesterol yang tinggi. Vegetarian pula menghadapi masalah vitamin B12 sebab vitamin ini hampir tidak wujud dalam keluarga sayur-sayuran.

Rabu, 9 September 2009

Berkira, malas atau sekadar alasan?

September 09, 2009 5 Comments
Ramai ibu2 diluar sana kini mengambil inisiatif untuk menyusukan anak mereka dengan lebih bersemangat dan dedikasi. Ada beberapa bakal ibu juga turut bernekad untuk menyusukan anak yang bakal lahir nanti...alhamdulillah. Namun semuanya memerlukan ilmu bukan sekadar niat semata-mata. Ilmu penyusuan , ilmu pemakanan , dan banyak lagi.
Memasang niat memang sangat sangat mudah tapi untuk melaluinya memerlukan banyak pengorbanan.

Si ibu perlu tahu bagaimana untuk menyimpan stok susu, untuk menyediakan stok susu, cara penyimpanan, pemakanan yang memeberi kesan kepada susu, penjagaan makan si ibu serta banyak lagi. Bak kata orang, banyak yang perlu tahu... Masa terbaik adalah sewaktu mengandung, banyakkan membaca mengenai penyusuan susuibu akan sangat membantu si ibu menguruskan penyusuan kepada si kecil.

Namun saya bukanlah hendak menulis mengenai ilmu penyusuan sahaja tetapi kepada skop yang lebih luas iaitu pemakanan si ibu agar penyusuan dapat dijalankan dengan jayanya. Ramai ibu2 diluar sana yang hanya bergantung kepada pemakanan asas harian semata-mata. Bagi mereka ini sudah memadai bertambah pula jika si ibu sihat tubuh badan. Meraka memandang remeh tentang keperluan supplement yang diperlukan oleh tubuh. Rata-rata survey saya mendapati si ibu2 ini menyatakan bahawa pemakanan mereka seharian sangat banyak dan pastinya memadai. Mereka ini lebih tertumpu kepada cara meningkatkan pengumpulan stok susu kepada si kecil berbanding kualiti susu itu sendiri.

Saya mempunyai seorang teman ini, di dalam peti sejuknya mempunyai hampir 80 botol susu sejuk beku sebagai stoknya. Setiap hari si teman ini sibuk mencari apakah cara lagi boleh menambahkan stoknya. Si teman ini cukup bangga kerana sentiasa berusaha memperkayakan stok susuibu dalam peti sejuk bekunya. Apa yang saya perasan tentang si ibu ini, anaknya kerap demam manakala adakala apabila selsema lambat juga si kecil untuk sembuh. Maka apabila saya bercerita tentang kepentingan vitamin beliau masih tidak percaya kerana katanya susuibu sendiri sudah cukup berkualiti.

Mana datangnya kualiti? Adakah dengan pengambilan makanan harian yang asas sudah melayakkan kita berkata demikian? Pernahkah si ibu terfikir apabila si ibu itu mengambil makanan harian, zat itu perlu diserap ke dalam tubuhnya terlebih dahulu dan kemudian baru kepada anaknya melalui susuibu? Memandangkan kita adalah ibu yang menyusukan anak maka zat dari makanan akan dibahagi kepada dua cabang...satu kepada tubuh si ibu dan kedua kepada susuibu. Jika tubuh si ibu menyerap 50% maka selebihnya akan diberi melalui susuibu untuk si anak tadi. Apabila ini berlaku, sebab itu kita digalakkan mengambil supplement asas dalam diet harian kita.Supaya badan kita dan susuibu tadi mendapat cukup vitamin serta susu yang terhasil tadi akan lebih berkualiti.

Memang kita mengambil pemakanan yang lengkap setiap hari, sarapan, makan tengahari tambah dengan minum petang makan malam serta supper, tapi ini semua belum cukup. Mengapa? Ini disebabkan banyak faktor kekangan untuk kita mendapatkan makanan yang seimbang. Dalam sehari badan kita memerlukan 12 vitamin dan 7 galian. Dalam sehari juga badan kita memerlukan sekurang2nya 500mg Vitamin C.Jika si ibu yakin dengan makanan hariannya tapi supplement boleh mendapatkan ini semua tiada masalah tapi percayalah banyak faktor yang membuatkan kita tidak berupaya melengkapkannya.

Faktor2 kekangan:
1. Ada ramai pasangan suami isteri yang bekerja, mereka kerap makan diluar. Makanan ini biasanya terdedah dengan pengawet, perasa dan pewarna.

2. Cara masakan kita sendiri hakikatnya penyebab kepada kurangnya zat yang dapat kita serap.Membasuh sayur terlalu lama dibawah air yang mengalir boleh menjejaskan vitamin dan zat yang terdapat dalam sayur. Menggoreng ikan sendiri boleh merosakkan banyak protien didalam ikan tersebut.

3. Mampukah kita mengambil sekurang-kurangnya 7 setengah biji oren sehari untuk mendapatkan 500mg vitamin C?

4. Ada yang memasak menggunakan tambahan cik Aji, dan tidak boleh hidup tanpanya.

5. Ada kajian mengatakan untuk mendapatkan cukup zat memerlukan 40 hidangan makanan agar 12 vitamin dan 7 galian dapat badan nikmati. Mampukah kita untuk mendapatkannya?

6. Kebanyakan makanan yang berprotien tinggi di dapati dalam telur, ayam dan daging sedangkan makanan ini mempunyai kandungan lemak yang sama tinggi. Boleh makan ikan untuk menggantikannya namun kekangan harga ikan itu sendiri membuatkan ramai kita yang memilih daging, ayam dan telur.

7. Susu boleh diambil bagi mendapatkan sumber kalsium, tapi berapa ramai yang tahan untuk minum 8 gelas sehari untuk mendapatkan cukup kalsium untuk tubuh? Bagaimana dengan mereka yang alah pada susu?


Ini antara faktor mengapa si ibu perlu mengambil vitamin bermula dari sewaktu mengandung, melahirkan anak seterusnya untuk menyusukan si comel.Maka vitamin apa yang paling minimum perlu kita ambil jika mengandung dan menyusu anak? Jawapannya ialah

Multivitamin
Multivitamin yang seimbang perlu ada iron(zat besi) , folic acid ,biotin selain vitamin utama serta galian yang lain. Ini kerana ianya membantu dalam pembentukan darah atau sel dalam tubuh selain diperlukan oleh si kecil bagi tujuan pembesaran.

B complex
Ianya perlu terdiri daripada 8 kumpulan B iaitu Vitamin B1, Vitamin B2,Vitamin B3, Vitamin B6, Folic acid, Vitamin B12, Biotin dan Panothenic Acid.Vitamin B complex ini berperanan memberi ketenangan hormon, mengurangkan rasa keletihan kepada si ibu, mengurangkan rasa stres, baik untuk perkembangan fizikal dan mental si anak.

Vitamin C
Sudah sedia maklum Vitamin C merupakan salah satu vitamin yang bertindak sebagai antioksidan di dalam tubuh. Ianya sangat penting untuk meningkatkan antibodi baik kepada si ibu mahupun si anak. Seandainya anak mula rasa badannya panas atau tanda2 demam, si ibu memerlukan banyak vitamn C agar susuibu tadi mempunyai kandungan vitamin C yang tinggi untuk badan bayi melawan penyakit.Tanda panas itu sendiri akibat demam, selsema atau batuk adalah disebabkan antibodi di dalam tubuh si anak sedang melawan dengan virus yang menyerang tubuh. Oleh kerana itu, jika si ibu mengambil cukup vitamin C insyaAllah si anak akan cepat sembuh.

Protien
protien sangat penting untuk pembentukan sel. Maka ianya tidak boleh diambil ringan. Si ibu yang mengambil protien minuman sebagai tambahan kepada diet harian akan menghasilkan susu yang berlemak serta sangat bagus untuk perkembangan si anak tadi.

Set Asas yang di syorkan kepada ibu yang mengandung, selepas bersalin dan menyusukan anak.

Bagi yang kurang berkemampuan untuk mendapatkan yang bagus, si ibu boleh mendapatkan vitamin dari hospital atau klinik kerajaan, yang penting pengambilan vitamin itu tidak dipandang enteng.

Buat pengetahuan si ibu, vitamin ini boleh diambil bersama suami tersayang, tiada masalah. Set Wellness3 juga saya rekomen bagi ibu yang mempunyai budget tersendiri namun ianya lengkap dan seimbang.


Isnin, 7 September 2009

Fiber, The Vital Missing Nutrient

September 07, 2009 5 Comments
It seems incredible that just one single factor, fiber , can have such a dramatic effect on our health and well being but the latest research is simply overwhelming! As our fiber intake has dropped to 8-12grams a day, the desease listed below have increased dramatically. Even more amazing is the fact taht countries with high fiber intake do not have signicant numbers of these deseases. When citizens begin to eat our low fiber diet, they get the deseases. Understanding fiber may be the single most important step you can take in improving your health.

Fiber covers its role in

heart desease
cancer
weight lose
colon desease
varicose veins
gallstones
cholesterol
high blood pressure
diabetes

The high points of high fiber

1. Those who tend to become overweight often have a delayed"satisfaction response" I takes 15-20 minutes for the brain to get the message that we are full. A true"chubby" can be well into a second or third helping before the message is received. A high roughage meals takes longer to eat and a person on a high fiber diet is much more likely to get the"I am full"message before massive quantities of food are ingested.

2. Fat folks generally consume their food quickly. They are"speed eaters". A high fiber diet take longer to chew and automatically slows down the speed of consumption.

3. As a high fiber is chewed, large amounts of saliva and gastric juiscer are produced. The extra liquid mixed with the fiber and causes it to swell. this gives a nice feeling of "fullness" that many weight lpss diets do not provide. Most of us with a weight problem truly hate to be hungry. It makes us nervous, cross and anxious.

4. Fiber slows the release of sugar into the bloodstream. 2 things make you feel hungry , an empty stomach and low blood sugar. Fiber gives a nice , long, steady release of sugar into bloodstream , reducing the hunger pangs, headaches, and tiredness produced by rapid blood sugar drops.

5. A diet in high fiber can actually impair the ability of the body to absorb calories. This means you can actually consume a few more calories and still lose weight.

6. It is well known that those who consume a high fiber diet excrete more fat in each bowel movement than those on low fiber diets. Fiber tends to bind fats that are usually absorbed.

7. Constipation is eliminated. Having read this far you know some of the problems chronic constipation can produce. This is one reason ! encourage low calories, low roughage diets.

8.Is is safe? The answer to that is the diet has been thoroughly tested by hundreds of millions of people over the past several thousand years. It is rhe natural, normal, rational, sane and comfortable diet of mankind.


Khamis, 3 September 2009

Mari kita bantu mereka...

September 03, 2009 3 Comments
HULU LANGAT: "Kalau ayah meninggal, ayah harap sangat doa dari anak-anak yang soleh mendoakan ayah...." ucap Abdul Karim Abd Aziz, 51, kepada anak keempatnya, Imanina Abdul Karim, 19, sehari sebelum beliau terkorban dalam satu kemalangan ngeri di Lebuh Raya Persekutuan, berhampiran Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) pagi Ahad lalu.

Menurut anak sulungnya, Imtinan, 24, pesanan tersebut diluah arwah ayahnya semasa menghantar adiknya Imanina, 19, di Hentian Bas Jalan Duta, Kuala Lumpur, untuk pulang ke kampungnya di Lenggung, Perak, petang Sabtu lalu.



Imtinan yang ditemui di rumahnya di No, 40, Jalan KM 3, Darul Hidayah, 43100, Hulu Langat, Selangor berkata, mereka sekeluarga tidak menyangka pesanan ayahnya itu menjadi kenyataan.

Dalam tragedi tersebut, Abdul Karim memandu kereta Perodua Kancil maut apabila kenderaannya dirempuh sebuah treler dari arah bertentangan.

Abdul Karim yang bekerja sendiri, meninggal dunia di tempat kejadian akibat parah di kepala dan badan manakala isterinya, Maimon Said, 52, dan anak lelakinya, Mohd Ihsan yang berada dalam kereta itu turut parah.

Maimon dan Mohd Ihsan dirawat di PPUM dan mereka berdua yang koma semasa kemalangan tersedar pagi Selasa lalu.

Abdul Karim yang dikebumi di tanah perkuburan yang tidak jauh dari rumahnya meninggalkan dua belas anak yang berusia antara sembilan hingga 24 tahun.

Sementara itu, Imtinan yang terpaksa mengambil alih tugas untuk menjaga adik-adiknya berkata, beliau reda dengan nasib yang menimpa mereka sekeluarga.

Beliau yang bekerja sebagai guru di sebuah sekolah agama rakyat, dekat sini berkata biarpun gajinya lebih kurang RM1000 beliau akan cuba sedaya upaya menjaga adik-adiknya.

"Memanglah selama ini kami adik beradik bergantung penuh kepada ayah, baik duit belanja ataupun menghantar adik-adik ke sekolah dan sebagainya.

"Lagipun nasib umi (ibunya) tidak tahu lagi sebab dia pun serius juga," ujarnya dengan nada sedih.

Malah katanya, beliau tidak mahu adik-adiknya tercicir dalam pelajaran walaupun terpaksa menyara enam lagi adik-adiknya yang masih bersekolah.

Katanya, selagi termampu beliau akan menjaga adik-adiknya biarpun beliau masih kabur untuk mencari wang secukupnya.

Di saat ini juga katanya, beliau belum terfikir untuk membuat persiapan menyambut kedatangan Aidil Fitri tidak lama lagi.

Beliau berkata, ini termasuk baju raya adik-adiknya belum dibeli lagi.

"Tidak tahulah sama ada mampu beli ataupun tidak kerana sebelum ini ayah yang belikan dan biasanya ayah beli pada akhir Ramadan," ujarnya sambil merenung adik-adiknya.

Bahkan ujarnya, mungkin mereka adik beradik tidak dapat balik kampung di Lenggung, Perak, pada hari raya ini.

"Macam mana nak balik kereta kancil ayah remuk sama sekali dan kami pula ramai,

"Sebelum ini pun kami terpaksa tumpang kereta bapa saudara kerana kami hanya ada kereta kancil itu saja dan itulah kali ini saya rasa lagi sukar untuk beraya di kampung," ujarnya lagi.

Dalam pada itu, suasana hiba masih menyelubungi keluarga tersebut.

Tatkala Harakah bertandang ke rumah mereka Selasa lalu, seramai sepuluh adik beradik malang itu berkumpul di rumah mereka dengan ditemani nenek mereka (ibu arwah) Hamsah Said, 73 dan ibu saudaranya Zulfa Abddul Aziz, 38.

Mereka terdiri daripada, Imtinan, 24, Ibtihal, 23, Inshyirah, 21, Izyani, 18, Ilhamina, 17, Ibtisam, 17, Ibtihaj, 16, Ismahani, 15, Mohd Ikram 14 dan Imtiyaz, 9 tahun.

Sementara itu, seorang lagi adiknya, Imanina, 19, berada di PPUM menjaga ibu dan adiknya, Mohd Ihsan 11 tahun yang terlibat dalam kemalangan tersebut.

Setiap kali kakak mereka bercerita mengenai ayahnya masing-masing bergenangan air mata.

Paling tersentuh apabila melihat Mohd Ikram yang diapit kakak dan adik-adiknya tidak dapat mengeluarkan sepatah kata pun apabila ditanya mengenai cita-citanya.

Beliau terus menundukkan kepala beberapa ketika bagi menahan sebaknya. Pelajar Maahad Tahfiz, Batu 16, Ulu Langat ini hanya mampu memandang keluarganya dengan penuh sayu sambil menyapu air matanya.

Ketika ini juga adik beradiknya yang lain termasuk neneknya berlinangan air mata melihat kesedihan dan kesyahduan Ikram.

Sementara itu, anak-anaknya memberitahu Abdul Karim pada Ahad lalu terlewat bangun untuk bersahur iaitu kira-kira jam 5.40 pagi.

Pada pagi itu, ayah mereka banyak berdiam diri.

Semasa ayah dan ibunya keluar rumah untuk ke pasaraya berkenaan pun ramai anak-anaknya tidak tahu ke mana pasangan tersebut.

"Tiba-tiba lebih kurang dalam pukul 11.00 pagi kami mendapat panggilan dari polis mengatakan ayah kemalangan," cerita Imtinan.

Dalam pada itu, Inshyirah yang mengambil upah menjahit baju, berkata beliau akan mencari pekerjaan lain untuk membantu adik-adiknya.

Beliau yang menetap bersama neneknya di Perak berkata, tidak akan membiarkan adik-adiknya susah.

"Yang penting persekolahan mereka dan ayah pun sebelum ini bersekang mata untuk menyara kami," kata.

Sementara itu sesiapa yang ingin membantu keluarga tersebut boleh menghulurkan bantuan menerusi akaun bank Inshyirah Abdul Karim: 158136726121 - Maybank.

Terngiang-ngiang sampai sekarang...

September 03, 2009 5 Comments
Saya menerima panggilan telefon dari seseorang yang membuat pesanan vitaminnya semalam... banyak? Beliau membelikan Performance Drink, meal shake dan vitamin C untuk dirinya yang sedang menyusu anak.
Beliau menelefon sekadar nak maklumkan barang yang dipesannya semalam dah sampai jam 10pagi tadi...alhamdulillah, syukur. Ibu sempat berbual sekejap dengan ibu anak 4 ini.
Namun ada ayatnya yang menarik perhatian ibu....

Kita ni Norita, selagi hidup selagi tu la boleh jumpa Raya, setiap tahun pula tu. Tapi menyusu anak ni sebenarnya hanya dua tahun sahaja untuk setiap anak. So mana lebih penting? Raya untuk menunjuk2 baju baru atau dapatkan good supplement untuk anak? Namun ianya balik pada si ibu atas niatnya juga.

hmmm, sampai sekarang terngiang-ngiang ayat ini di telinga ibu.

Baru ku tahu...

September 03, 2009 1 Comments
Ibu copy paste cerita ini dari email dan ianya sangat menarik..
Assalamualaikum...
Semalam dengar Ceramah Dato Ustazah Masitah ....Kisah
Syaitan bernamaKhanaz pernah dengar tak?

Cerita nya macam nie..Masa mula-mula Nabi Adam dan Hawa di Bumi.
Syaitan yang tak pernah mengenal putus asa untuk menghancur kan anak
cucu Adam, dok pikir2 cana nak kacau anak Adam dari patuh dengan suruhan Allah.
Suatu hari c Ibu Syaitan nie.tengah dok pikir "Macammana aku nak kena kan
anak cucu Adam"....dan tiba2 dia nampak anak dia yang bernama Khanaz.
Lalu di panggilnya "Khanaz....mari sini ikut mak...". Lalu di pun pergi menuju
ke rumah Adam dan Hawa.
Yang pada ketika itu Nabi Adam baru saja meninggal kan rumah untuk pergi
kerja mencari nafkah. Dan tinggal lah Hawa keseorangan di rumah, tiba2,
pintu rumah di ketuk, lalu dibuka oleh Hawa dan bertanya "Siapa kamu.." Ibu
Syaitan menjawab "Tolong jaga kan anak saya...nanti saya akan datang
untuk ambil dia balik" Hawa yang tidak mengetahui apa memberi pertolongan.
Apabila Adam pulang, Adam terperanjat dan bertanyakan Hawa "Anak siapa
nie..?", Lalu Hawa menjawab "Tak tahu lah..tadi ada seorang wanita
menyuruh kita menjaga anak ini." Adam berpikir dan " Ini mesti anak Syaitan,
yang mahu menganggu anak cucu kita..." ..
"Apa harus kita lakukan sekarang..?" tanya Hawa pada Adam. Setelah lamapikir-pikir. ..
"Kita potong-potong daging nya sehingga kecil dan gantung kan isi2 daging
nya di pokok luar rumah kita...Nanti bila Ibu nya datang biar dia nampak dan
tahu anak nya sudah tak de..."Idea Adam.
Keesokkan pagi harinya Ibu syaitan itu pun datang lagi ketika Adam sudah keluar pergi kerja,
"Mana anak aku..."Tanya Ibu syaitan pada Hawa,
Hawa pun menjawab dan secara tidak sengaja menerang kan apa yang telah
meraka lakukan terhadap anak syaitan "Anak kamu.....,,. ..Semalam Adam
pulang ke rumah , lalu ia mengatahui yang anak itu anak syaitan ...lalu sudah
kami kerat2 anak kamu dan kami gantung kan daging nya di atas pokok luarsana..." terang Hawa.
"Oh...iye ker?..."jawab Ibu Syaitan dengan nada yang tidak risau.Kemudian
Ibu Syaitan meneriak memanggil anak nya"Khanazzzzz. ...!!!"
Tiba2 daging2 khanaz yang telah dikerat bergantungan di atas pokok itu pun
bercantum kembali dan menjadi hidup dan menjadi Khanaz kembali....dan Ibu
Syaitan masih tidak berputus asa dan masih meminta Hawa menjagakan
Khanaz dan ia berpesan akan kembali lagi esok hari nya,
Apabila Adam pulang dan terlihat lah ia akan anak Syaitan yang bernama
Khanaz itu lagi dan bertanya kan pada Hawa kenapa anak Syaitan itu masih
berada di rumah meraka.Hawa menerang apa yang berlaku.
"Kita tak boleh biar kan usaha Syaitan untuk menganggu hidup anak cucu kita.." kata Adam.
"Apa harus kita laku kan lagi.."tanya Hawa.
"Begini..kita bakar anak Syaitan ini dan ..abu nya kita buangkan ke Laut, biar
abu nya di bawa arus laut dan Ibu nya tidak akan dapat mendapatkan anak
nya ini lagi..." terang Adam.
Keesokan pagi nya datang lah lagi Ibu Syaitan ini bertanya kan Khanaz ketika
Adam sudah keluar bekerja.
"Mana anak aku?" tanya Ibu Syaitan.
"Anak kamu sudah kamu bakar dan abunya kami buang ke Laut!" jawab Hawa.
"Oh Iye ker? Kata Ibu Sayitan lalu meneriak mamanggil
"Khanaz!!!". ..kemudian bercantum lah kembali daging Khanaz dari abu, dan
menjadi Khanaz kembali.kemudian di serahkan kan kembali pada Hawa untuk menjaga Khanaz.
Apabila Adam pulang, mendapati anak Syaitan itu masih berada di rumah nya
"Ini tak boleh jadi, kita tak boleh biar kan mereka ganggu anak cucu kita"kata Adam.
"Apa harus kita laku kan ?" tanya Hawa.
"Begini saja lah...kita belah dua anak dia nie ..kamu telan sebelah, aku telan
sebelah. Habis cerita!" Cadang Adam.
Keesokan pagi, datanglah lagi c Ibu Syaitan bertanyakan anak nya ketika
Adam sudah keluar bekerja.
"Mana anak aku" tanya Ibu Syaitan.
"Anak kamu ...., kali ini kamu tak dapat balik anak kamu.."jawab Hawa.
"Kenapa..?"tanya Ibu Syaitan.
"Anak kamu telah kami telan....!" Jawab Hawa dengan penuh yakin.
"Iye ke...? Lalu Ibu Syaitan memanggil anak nya ½Khanaz !!!
Iye Mak....jawab Khanaz dari dalam badan Hawa..
Bagus anak ku..kamu duduk sana , jangan keluar2 .. Arah Ibu Syaitan pada Khanaz.
Itu lah cerita dia kawan2...duduk lah Khanaz dalam tubuh badan manusia
sehingga hari ini dan hinggá hari kiamat.Syaitan Khanaz nie tugas dia

- Bila kita makan ia pun makan, kita minum ia pun minum.Apa jer aktiviti
kita buat dia kan menyertai JIKA KITA TAK BACA BISMILLAH.
- Bila kita solat dia akan berusaha supaya kita was-was, tulah mana
yang tengah solat tu tiba2 tak ingat berapa rakaat dah kita solat.
- Buat kerja kita keliru dan ingat2 lupa "Eh dah buat ke Belum yer.."
ubatnya banyak kan dengan BERISTAGAFAR. ..
- Khanaz akan belari / bermain dalam darah kita...Ubatnya. ..banyakkan Zikir...
Sahabat Rasulullah pernah bertanya bagaimana hendak mengelak dari Khanaz ini.
Pesan Rasulullah, setiap apa yang hendak kita laku kan mula kan lah dengan
baca BISMILLAH dan Doa.sekurang2nya BISMILLAH.
Khanaz akan berasa kelaparan bila kita berpuasa dan akan menjadi
bertambah kurus bila kita makan mulakan dengan baca Bismillah.
Dan mana yang suami Isteri tu sebelum BERSAMA. Baca lah doa2. nanti Khanaz dan the geng akan ikut serta.
Tengok bagaiman Syaitan yang tak pernah putus asa untuk memperdaya anak cucu Adam..
Surah An Nas jua mencerita kan hal Syaitan bernama Khanaz yang sentiasabuat kita was-was.
Walllahualam. ...
Apa-apa pun mulakan setiap kerja aktiviti dengan nama Allah BISMILLAH

Selasa, 1 September 2009

Redeem You Gift Here!!!

September 01, 2009 7 Comments
Saat yang ditunggu sudah tiba... maka hari ini ibu akan mengumumkan siapakah yang layak menerima hadiah bulanan bagi kategori Top Commentor and Follower of the month bagi bulan Ogos:

Top Commenter

Aishah Abdullah

Manakala Follower of The Month ( dipilih secara rawak setiap bulan)

Mama Uzma (Emma)

Ye ye ye... tepukan untuk pemenang ini.

Ibu juga ingin mengumunkan Offer untuk bulan SEPTEMBER 2009. Ini adalah sebagai menghargai semua pelanggan setia ibu, ibu menyediakan hadiah kepada mereka yang membeli produk Shaklee dengan menggunakan ID ibu iaitu 395863. Hadiah mengikut kategori:

Kategori A; Belian melebihi RM130

Kategori B; Belian melebihi RM220

Kategori C; Belian melebihi RM320


Bagi yang membeli melalui ibu, ibu akan menghantar hadiah ini kepada kalian melalui pos berdaftar mengikut alamat penghantaran produk, bagaimanapun bagi mereka yang membeli sendiri di mana2 branch Shaklee dengan menggunakan ID 395863 ibu bolehlah claim hadiah melalui email dan sertakan detail seperti berikut:

Nama;
Alamat:
No tel:
Jumlah belian:
Order No. ( terdapat pada resit belian):

Sila email kepada addinnasa@gmail.com. Sila berikan 3-4 hari bekerja untuk pengeposan hadiah.
Hadiah ini sekadar valuea added kepada belian kalian.

Salam sayang dari ibu..



Euphoria Shaklee Malaysia

Euphoria Shaklee Malaysia