Catatan

Tunjukkan catatan dari Ogos, 2009

Merdeka dan hadiah dari Anakkuwiraku!

Imej
Hanya tinggal sehari sahaja lagi kita akan menyambut kemerdekaan yang ke 52. Maka ini bermakna lagi sehari sahaja lagi ibu akan mengumumkan siapakah yang bakal menerima hadiah misteri dari ibu bagi kategori follower of the month and top commentor. Hmmm, maka bagi kalian yang ingin mengetahui status kalian terutama yang on the move bolehlah subscribe blog ibu melalui email. At least boleh update segala berita terkini dari anakkuwiraku.

Bagi contest BETTER YOU BETTER WORLD keputusan akan diumumkan sebelum hari Raya Aidilfitri tahun ini insyaAllah. Alhamdulillah sambutan sangat menggalakkan dan ibu sendiri terkejut dengan penyertaan yang diterima. Bagi yang telah menerima produk semalam dan hari ini maka diharap kalian akan sempat untuk menghantar entry sebelum tarikh tutup iaitu pada 4 SEPTEMBER 2009 jam 6p.m.Bagi yang ingin mencuba produk tersebut, sangat-sangat dialu-alukan. Ianya juga sangat sesuai untuk dihadiahkan kepada ibu dan ayah sempena bulan yang mulia ini.

Ibu juga sedang mem…

Istimewanya seorang wanita...

Imej
1. Doa perempuan lebih makbul daripada lelaki karena sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah akan hal tersebut, jawab beliau, "Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia".

2. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahim nya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah mencatatkan bagi nya setiap hari dengan 1000 kebajikan dan menghapus kan dari nya 1000 kejahatan.

3. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah mencatat kan bagi nya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah.

4. Apabila seseorang perempuan melahir kan anak, keluar lah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibu nya melahirkan nya.

5. Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susu nya diberi satu kebajikan.

6. Apabila semalaman ibu tidak tidur dan memelihara anak nya yang sakit, maka Allah memberi nya pahala seperti memerdekakan 70 hamba dengan ikhlas un…

Anak yang cepat mengingat?

Imej
Semua ibu sedia maklum bahawa anak yang mendapat khasiat susuibu mempunyai IQ yang lebih baik. Ini kerana kandungan DHA dalam susuibu yang banyak membantu. Ibu sendiri sejak Nasa berusia satu tahun lebih, ibu telah mula berikan Omega capsule sebiji atau dua biji untuk seminggu. Begitu juga dengan abang Addin. Alhamdulillah kesannya sangat memberansangkan. Nasa mudah ingat apa yang dia belajar bersama abangnya Addin.

Selain itu apa yang ibu ingin kongsikan bersama adalah bagaimana hendak melahirkan anak yang mempunyai daya ingatan yang bagus. Memang benar pemakanan memang banyak membantu, namun selain itu usaha lain yang boleh diterapkan dalam diri anak2 ialah latihan yang melibatkan nombor dan operasi. Kenalkan mereka dengan nombor dan banyakkan latihan operasi matematik bila mereka dah mula pandai mengira. Ada anak memang cepat belajar. Ada yang dua tahun dah pandai baca. Ibu tak pernah paksa anak2 ibu belajar atau pastikan mereka genius, memadai pada permulaan ini pandai membaca, men…

Doa penggerak

Imej
Ibu mahu berkongsi satu lagi ayat yang bagus untuk kita semua amalkan... ayat ini pun selalu keluar dalam Astro Oasis sehingga Addin pun dah hafal. Alhamudulillah.
Ibu dapat info ini juga dari email. Semoga kita mendapat manfaatnya.

Rasulullah s.a.w. mengajarkan kepada umatnya satu doa yang jika dibaca tiga kali di waktu pagi dan tiga kali di waktu petang maka akan terhindarlah kepada yang membacanya daripada segala kemudaratan disepanjang hari tersebut.




Mengikut kamus Dewan Bahasa Edisi Ketiga, ”Mudarat” membawa maksud seperti berikut;

1. Tidak Beruntung, Menanggung Rugi
2. Tidak Berhasil, Tidak Berjaya, Gagal
3. Berbahaya
4. Melarat, Bertambah Payah

Dengan itu jika kita amalkan doa yang tersebut di atas, insya’Allah kita akan terhindar daripada ”mudarat” yang disebutkan. Maka dengan itu faedahnya yang diperolehi ialah kita akan;


1. Beruntung, Tidak Menanggung Rugi.
2. Berhasil, Berjaya dan Tidak Gagal.
3. Selamat dari bahaya.
4. Tidak melarat, Menjadi Senang.


Keberuntungan beramal d…

Jika berusaha pasti ada jalan...

Imej
Alhamdulillah syukur kepada Allah apabila ibu mendapat khabar berita yang menggembirakan. Auntie Sarimah yang masih di Miri mengkhabarkan bahawa teman pendidiknya yang mengidapi kencing manis kini dalam proses sembuh.

Teman Auntie Sarimah ini mengidap kencing manis dengan bacaan gula yang sangat tinggi iaitu 19 dan sering turun naik kandungan gulanya. Dek kerana bacaan gula yang sangat tinggi, teman Auntie Sarimah ini perlu menyuntik sendiri insulin ke dalam tubuhnya. Bayangkan betapa teruk keadaan temannya ini.

Maka Auntie Sarimah meminta pandangan ibu mengenai ini dan bertanya apakah supplement yang mudah dapat membantu temannya ini dapat mengawal kandungan gula dalam darahnya memandangkan telah banyak ubat dan supplement yang dicuba namun masih gagal. Ibu hanya menyarankan teman Auntie Sarimah ini mengambil zinc dan fiber unflavoured Shaklee sebagai tambahan memandangkan pihak hospital telah membekalkan vitamin lain seperti multivitamin dan b complex.

Mengapa zinc? Zinc membantu pankr…

Bacaan untuk rehatkan minda

Imej
Ibu menerima email ini semalam dan ianya cukup menarik perhatian ibu. Walaupun ada antara info telah ibu tahu namun ianya seronok sebagai selingan dalam kerja harian kita.

Adakah anda tau?


1. Cuba tengok zip seluar anda, tertera huruf YKK..YKK bermakna Yoshida
Kogyo Kabushibibaisha iaitu sebuah kilang membuat zip terbesar di dunia
yang menghasilkan zip yang korang pakai sekarang ni...

2. bunyi (kuek) yang dihasilkan oleh itik tidak bergema dan beralun.
Sehingga kini kita tidak tahu mengapa.

3. Dengan sepotong coklat boleh membunuh anjing? benar!! Coklat mampu
merosakkan sistem pernafasan dan jantung anjing. Dengan ounces yang banyak
mampu membunuh seekor anjing bersaiz kecil.

4. Kebanyakan lipstick yang kita pakai sekarang ni mengandungi sisik
ikan yang telah diproses.

5. Pada tahun 1830, ketchup (sos tomato) digunakan sebagai ubatan dan
bukannya perasa tambahan pada makanan.

6. Tiada satu pun jam di Las Vegas gambling casinos. Dengan ketiadaan
jam akan melekakan penjudi penjudi dengan taruhan mere…

Contest Dilanjutkan...

Imej
Setelah berbincang dengan abah Addin dan Nasa , kami memutuskan untuk melanjutkan tarikh tutup contest sehingga 4 September 2009 jam 6.00pm. Ini memberi peluang kepada mereka yang menerima pendapatan pada setiap awal bulan untuk membeli Performance Drink seterusnya melayakkan diri untuk menyertai contest ini. Keputusan ini berdasarkan permintaan beberapa teman yang baru menemui blog ibu namun mereka menerima gaji atau pendapatan setiap awal bulan.

Maka dengan ini contest ini akan berlangsung selama genap sebulan iaitu bermula dari 5 Ogos sehingga 4 September 2009.

Bersama-sama ini ibu copy entry dari blog Auntie Along mengenai Performance Drink. Credit to MySuperKids untuk Khasiat da kebaikan Performance Drink.

1. Ia adalah minuman ahli sukan yang mengandungi imbangan elektrolit yang sempurna untuk membantu mencegah dehydration, seperti fungsi minuman isotonik.

2. Ia membekalkan 3 jenis karbohidrat bagi tenaga dan stamina.

3. Ia bukan milk booster, atau minuman penambah susu, sebaliknya …

Rahsia di sebalik nama dan nombor

Imej
Tersenyum bila ibu membaca tulisan coretan Auntie Along mengenai Rahsia tapak tangan dan anggota badan. Bukannya apa, ada seseorang yang rapat dengan ibu pernah memberitahu apa yang dia baca melalui garisan tangan ibu ialah umur hayat ibu panjang dalam 60-70 tahun tetapi kerana ada ramai orang selalu doakan ibu dan selalu mengucapkan panjang umur ibu maka umur ibu boleh mencecah sehingga 102 tahun. Mak oiii... agak2 sapalah yang akan menemani ibu waktu itu. Ibu pun bukanlah percaya sangat tetapi memang rata2 teman dan kenalan yang telah lama ibu kenal apabila bersembang dalam telefon mahupun melalui sms memang mereka suka menyebut ..." panjang umur N akak baru nak call" dan tidak kurang juga ayat dari mesej kawan2 ibu ..." panjang umur ko aku baru nak mesej ko dah mesej dulu ".

Hmmm...dalam keluarga ibu sebelah mak ibu ada seorang atuk saudara perempuan yang hidup sehingga 102 tahun dan hidupnya ditemani oleh menantunya dan kini sudah arwah dah atuk sedara ini.Walau…

Keju dan Tuala?

Imej
Kisah ini sungguh membawa pengajaran... dan seperti yang kita sedia maklum bahawa memberi pada ahli keluarga terutama mak dan ayah serta adik beradik adalah perlu didahulukan apabila saat mereka memerlukan pertolongan kita baik dalam aspek material mahupun sokongan moral.

SEKETUL KEJU DAN SEHELAI TUALA KECIL
oleh: Ustazah Noorbayah Mahmood.

Seorang gadis datang menemui Rasulullah dengan tangan kanannya disorokkan ke dalam poket bajunya. Dari raut wajahnya, anak gadis ini sedang menanggung kesakitan yang amat sangat. Lalu Rasulullah menegurnya.

"Wahai anakku, kenapa wajahmu menampakkan kamu sedang kesakitan dan apa yang kamu sorokkan di tanganmu?"

Lalu gadis malang inipun menceritakan hal yang berlaku padanya :- "Ya,Rasulullah, sesungguhnya aku adalah anak yatim piatu. Malam tadi aku telah bermimpi dan mimpiku itu telah membuatkan aku menanggung kesakitan ini." Balas gadis tadi.

"Jika tidak jadi keberatan, ceritakanlah mimpimu itu wahai anakku."

Rasulullah mula t…

Wajah kesayangan hamba....

Imej
Ini antara gambar terbaru anak2 ibu.... gambar ini diambil semasa kita berjalan2nsebelum puasa yang lalu....
Alhamdulillah sekejap masa berlalu... Ibu berjaya menyusukan abang Addin sehingga 3 tahun lebih dan Nasa sehingga kini dah 2 tahun. Ibu bersyukur sangat kerana dapat melalui semua dugaan yang datang sepanjang menyusukan kalian.

Inilah kejayaan terbesar hasil dari penyusuan susu ibu. Walaupun Nasa tidak dapat pecahkan rekod abang Addin iaitu mempunyai berat 10kg semasa usia 5 bulan namun Nasa tetap menjadi kejayaan ibu kerana dapat menyusukan Nasa sehingga kini...alhamdulillah.



Allah selamatkan Kamu!

Imej
Alhamdulillah syukur pada Allah dengan izinNYA ibu dah berjaya menyusukan Nasa selama 2 tahun. Hari ini genaplah Nasa dua tahun.

Allah selamatkan kamu
Allah selamatkan kamu
Allah selamatkan Nasaruddin
Allah selamatkan kamu!

Ibu doakan Nasa dan abang Addin berjaya di dunia dan akhirat!


Masa ni Nasa berumur dalam 3 bulan. Masa ni orang panggil Nasa baby Michelin sebab tangan dia berketul2.



Nasa berumur 4 bulan.




Nasa dah berumur 10 bulan.


Nanti ibu akan update latest pic Addin dan Nasa, InsyaAllah.

Boleh tolong hantar??

Imej
Adakah ini satu permintaan atau rayuan? Terpulang pada penerimaan yang membaca tetapi ibu ingin meminta tolong kepada mereka yang dah membeli performance drink untuk submit contest memandangkan kalian dah berbelanja untuk membeli walau hanya satu canister Performance Drink. Jujur ibu katakan yang membeli Performance Drink memang ramai sehinggakan Shaklee sales representative akan sedia maklum setiap order Performance Drink pasti akan dikaitkan dengan contest ibu yang julung2 kalinya dibuat oleh Sales distributor...hehehehe. Namun yang menghantarnya belum sampai 4 orang.Sedih betul. Ada beberapa blogger yang membeli sampai 2-3 Performance Drink tidak lupa juga Aishah yang membeli sampai 8 canister Performance Drink. Namun setiap peserta hanya layak memenangi satu hadiah sahaja. Jadi ibu bercadang weekend ni nak membeli semua hadiah contest awal2.
Ibu juga bercadang nak menambah nilai harga hadiah contest jika ramai yang membeli tapi tak ramai yang submit contest. Bagaimana? Menarik kan?…

Ragam manusia

Imej
Sepanjang ibu berkongsi produk Shaklee dengan ramai orang, banyak ragam manusia yang ibu temui. Paling ramai yang ibu temui adalah mereka yang kurang membaca jadi banyaklah pendapat2 yang bertentangan dengan ilmu yang ibu pelajari. So itu sudah menjadi lumrah alam namun apa yang ibu pegang, tidak perlu kita bertelagah perkara sebegini kerana satu masa yang hak itu akan tiba dan batil akan lenyap jua.

Namun sesuatu yang buat ibu sedari ialah tentang orang kita yang adakala terlupa adab dan budi yang menjadi amalan sepanjang zaman. Dua perkataan yang sering dilupakan iaitu ucapan terima kasih dan perkataan tolong..iaitu PLEASE. Walaupun ramai pelanggan ibu yang sangat berbudi bahasa tetapi tidak kurang juga mereka yang kurang berbahasa.

Tidak salah kita mengucapkan maaf jika bayaran tertangguh atau terlupa, tidak salah kita mengucapkan terima kasih apabila menerima barang dan tidak salah kita mengucapkan tolong jika mahu meminta sesuatu....

Ada seorang teman ibu dahulu aktif dengan produk…

Mengapa ada orang berduit tapi tetap susah?

Imej
Ibu teringat perbualan ibu dengan seorang teman lama yang ibu kenali sebagai kak Imah. Kak Imah ni seorang yang peramah dan baik orangnya. Beliau melayan ibu bagai saudara kandungnya sendiri. Tujuan ibu menulis cerita ini bukan untuk memburukkan sesiapa sekadar mengambil pengajaran dari kisah hidup beliau.

Sebelum ini beliau pernah bercerita kepada ibu yang beliau terpaksa mengambil EL kerana ibunya sakit. Apabila ditanya sakit apa, jawab beliau sakit orang tua. Beliau juga memberitahu bahawa beliau terpaksa mengambil EL kerana ibunya terjatuh dalam keadaan telentang di dalam bilik air. Oh kesiannya detik hati ibu waktu itu. Kak Imah memberitahu bahawa ibunya memang mengidap kencing manis dan keadaan gula dalam badannya tidak pernah stabil. Maka akibat jatuh itu membuatkan kaki ibunya bengkak.

Ibu pun mencadangkan agar Kak Imah membelikan beberapa supplement agar dapat membantu mengurangkan kesakitan ibunya itu. Kak Imah terus menjawab " Tak payahlah susah2 nak suruh belikan mak ak…

Rahsia ciptaan Allah

Imej
Setiap manusia mempunyai 5 jari...Pelbagai hikmah dan tafsiran yang boleh diandaikan di sebalik jari manusia.

Cuba perhatikan perlahan-perlahan jari anda. Luruskan ia ke hadapan dalam keadaan terbuka. Renung dalam-dalam. Kewajipan solat 5 waktu jangan diabaikan..

Kemudian lekapkan jari di atas meja, perhatikan. Bermula daripada:

1. Jari kelingking yang kecil dan kerdil.

Seperti manusia dan apa sahaja akan bermula daripada kecil kemudian besar dan terus membesar. Itulah fitrah insan dan alam seluruhnya. Apa sahaja yang dilakukan mesti bermula daripada kecil. Bak kata pepatah `melentur buluh biarlah
daripada rebungnya'

Kegagalan mendidik di usia ini akan memberi kesan yang besar pada masa hadapan.

2. Jari ke-2 iaitu jari manis.

Manisnya seperti jari comel dan mulus. Apatah lagi kiranya disarungkan dengan sebentuk cincin bertatahkan berlian, bangga tak terkira. Pada ketika ini, alam remaja menjengah diri. Awas!! Di usia ini sentiasa di belenggu dengan pelbagai cabaran dan dugaan. Hanya iman …

Bagaimana mengatasinya...( untuk ibu yang menyusu)

Imej
Hakikatnya ibu bukanlah seorang pakar laktasi apatah lagi pakar pemakanan...apa yang ibu coretkan dalam blog ini adalah sekadar ilmu sisipan hasil dari bacaan ibu serta pengalaman yang ibu lalui bersama ramai pesakit dari pelbagai peringkat umur.

Ibu menerima banyak email bertanyakan tentang masalah kesihatan serta masalah penyusuan. Ibu hanya mampu memberikan cadangan dari sudut pemakanan yang ibu amalkan selama ini. Prinsip ibu mudah saja, jadikanlah makanan itu sebagai ubat dan JANGAN jadikan ubat sebagai makanan.

Oleh kerana itulah apa jua masalah kesihatan ibu akan berikan dari pandangan sudut pemakanan iaitu supplement. Supplement itu sendiri adalah makanan tambahan kepada makanan harian kita. Berbanding ubat yang hanya mampu melegakan kesakitan buat seketika tetapi bukan jalan penyelesaian yang terbaik.

Sabtu yang lalu ibu melawat seorang teman blogger ibu iaitu aunty Emma mama kepada Uzma yang comel. Beliau mengadu mengalami masalah puting susu melecet. Walaupun sebelum ini ada …

Kaya hati...

Imej
Barangsiapa memudahkan kesukaran seseorang, Allah akan memudahkan baginya di dunia dan akhirat" (HR. Muslim).Tidak mudah merasakan bagaimana sesungguhnya hidup susah, kecuali oleh orang-orang yang sedang mengalami kesusahan hidup. Seperti halnya perasaan saudara-saudara kita yang sedang hidup di rumah-rumah setinggan atau kem-kem pelarian sementara yang kemudahannya serba kekurangan. Dengan demikian, hanya orang orang tertentu yang mampu merasakan perasaan susahnya orang lain, terutama orang-orang yang tergolong sebagai kaya hati..

Bahkan dalam suatu hadits, Rasulullah SAW mengatakan bahwa kekayaan yang sesungguhnya ialah kaya hati. Hal ini memang sangat kuat alasannya. Orang yang kaya hati, meskipun tidak kaya harta, akan tetap berusaha untuk menunjukkan keperihatinannya terhadap orang lain. Sebaliknya, orang yang kaya harta, namun tidak kaya hati, tidak akan mudah perihatin terhadap nasib orang lain, terutama orang orang yang hidup dalam kesusahan.

Sebagaimana dikatakan dalam had…

Apa kata mereka???

Imej
Ibu cuma copy paste komen yang ibu terima dari mereka yang dah mencuba dan baru mencuba Shaklee Performance drink.

Dari Aishah

"i love it too sis. saya mmg dah gune sejak puasa tahun lepas lagi as a bf mother. what i have learned, performance kene simpan dlm peti sejuk setelah dibuka. plz do remind other yeah, sis.

my husband pon started to like it. my husband mmg minum 100 plus, but i told him, 100 plus sama je macam performance, cuma 100 plus ada byk gula. tak bagus utk kesihatan.

now, he loves performance. kalau dia buat kerja yg heavy je, sy akan kasi performance utk make sure dia tak dehydrated dan tak tension.

yeah, we are in love wif performance. ;)"

Ibu Danial

"assalamualaikum ibu addin dan nasa

terma kasih atas kiriman vitamin tempoh hari
saya akui memang performance drink ni banyak membantu dalam menyusukan anak
masa belum minum , kerap rasa haus dan dahaga
tapi bila ambil performance drink ni, kurang rasa haus
badan pun rasa lebih bertenaga
rasanya pun sedap
:D

performance…

Usaha dulu...tatapan ibu yang mengandung

Imej
Allah Maha Berkuasa atas setiap sesuatu yang diciptakanNYA. Namun sebagai makhluk kita perlu 3 perkara penting dalam hidup iaitu Usaha, Doa dan Tawakal. Namun ramai antara kita yang lupa untuk yang kedua dan ketiga itu tidak lupa juga yang serahkan bulat-bulat pada takdir. Kisah yang ibu akan tulis ini sebenarnya membuatkan ibu benar2 mengambil iktibar atas sikap alpa manusia dalam menjalani kehidupan ini.

Ariwana( bukan nama sebenar) sangat gembira dengan berita yang diterimanya iaitu beliau disahkan mengandung setelah hampir 3 tahun menunggu. Syukur. Berita itu disebarkan kepada semua ahli keluarga , saudara mara dan rakan taulan. Sepanjang mengandung beliau banyak membaca bagaimana untuk menguruskan anak apabila si bayi ini lahir nanti. Ariwana tidak begitu mengendahkan mengenai pemakanan walaupun hakikatnya perkara ini tidak boleh dipandang remeh. Ditambah pula emaknya selalu memberitahu, memadai dengan makanan harian. Ditambah lagi emaknya memesan jangan makan vitamin doktor mahup…

Testimoni untuk yang ingin tahu...

Imej
Ibu ingin berkongsi cerita tentang performance drink kerana ramai yang email kepada ibu bertanya lebih detail. Kebanyakan mereka yang menggemari minuman ini adalah mereka yang aktif dalam sukan@ atlet, pesakit kanser, orang yang menunaikan umrah dan haji, ibu yang menyusukan anak, mereka yang berpuasa serta mereka yang sakit demam, cirit birit dan mereka yang terdedah dengan kerja luar atau panas terik.

Emak ibu sendiri pada mulanya tidak percaya dengan performance drink bagus untuk mereka yang ke umrah. Ibu belikan sebagai tanda hadiah sebelum emak bertolak ke umrah selama 14 hari perjalanan.Bila pulang dari umrah emak ibu seronok bercerita bagaimana sedapnya performance drink itu serta memang benar tidak rasa keletihan walau panas terik tetapi jemaah lain mengeluh keletihan.Seronoknya ibu dengar testimoni dari emak ibu sendiri.

Mengapa ibu kata ia bagus untuk mereka yang menyusu anak? Bila berpuasa hakikatnya badan kita akan kurang minum berbanding hari biasa.Maka untuk tidak menjejas…

Impian tak kesampaian...

Imej
Alhamdulillah allergic ibu dah beransur pulih... ibu yakin dengan doa yang arwah abah ibu ajar, Ya Allah dariMu penyakit ini datang maka kepadaMu ia kembali. Ibu teringin menulis tentang impian ibu mengenai bagaimana ibu berhajat untuk menjana duit dengan risiko yang tak terlalu tinggi. Apa yang pasti ibu teringin mempunyai satu stesen minyak sebagai sebuah perniagaan keluarga disamping mempunyai sebuah pusat tadika. Ibu berdoa agar impian ini akan tercapai juga suatu masa nanti.

Minggu sudah dalam perjalanan pulang ke Rawang Perdana, kami sekeluarga sempat melihat showroom condo Selayang Spring. Keluasannya 1400 meter persegi dan boleh tahan menarik. Ianya cukup menarik perhatian ibu dengan tawaran yang disertakan bagi setiap unit condo. Unit yang ibu berminat mempunyai harga RM295,100 kalau tak silap. Ianya murah berbanding condo yang kami lihat sebelum ini yang hanya mempunyai keluasan 1100 meter persegi tetapi harga mencecah rm500,000. Cukup mahal.Pakej yang ditawarkan pada waktu …

Terima kasih abah...

Imej
Abah tidur lewat semalam untuk siapkan poster contest ibu. Terima kasih abah, ada rezeki ibu belanja makan sedap2 ya atau 1 malam di Avilion Admiral Cove.I love you so much dear!

Inilah hasil kreatif abah. Poster ini hanya untuk mereka yang membeli secara walk-in di Shaklee Wangsa Maju sahaja.


As ibu mention before, jika penyertaan melebihi 100, ibu akan tambah hadiah bemalam di Avilion Admiral Cove PD bagi pemenang kedua. Manakala Crabtree & Evelyn untuk pemenang ke-3 hingga ke-6. So wish you all the best!

Kisah yang membawa pengajaran

Imej
Gembira hatinya, gembiralah Rasulullah s. a. w. Tertitis air matanya, berdukalah baginda. Dialah satu-satunya puteri yang paling dikasihi oleh junjungan Rasul selepas kewafatan isterinya yang paling dicintai, Siti Khadijah. Itulah Siti Fatimah r. a., wanita terkemuka di dunia dan penghuni syurga di akhirat.

Bersuamikan Sayyidina Ali bukanlah satu kebanggaan yang menjanjikan kekayaan harta. Ini adalah kerana Sayyidina Ali yang merupakan salah seorang daripada empat sahabat yang sangat rapat dengan Rasulullah s. a. w., merupakan kalangan sahabat yang sangat miskin berbanding dengan yang lain.



Namun jauh di sanubari Rasulullah s. a. w. tersimpan perasaan kasih dan sayang yang sangat mendalam terhadapnya. Rasulullah s. a. w. pernah bersabda kepada Sayyidina Ali,"Fatimah lebih kucintai daripada engkau, namun dalam pandanganku engkau lebih mulia daripada dia."(Riwayat Abu Hurairah)

Wanita pilihan untuk lelaki pilihan. Fatimah mewarisi akhlak ibunya Siti Khadijah. Tidak pernah membeba…

Satu kifarah buat ibu...

Imej
Last weekend yang lalu kami semua bermalam di rumah mamatok dan ayahtok di Rawang Perdana. Memandangkan kami sampai waktu makan tengahari, ibu makan tengahari dengan sungguh berselera. Mana taknya ada banyak ulam2an yang mamatok sediakan termasuklah jantung pisang. Selama hidup ibu , ibu tak pernah makan jantung pisang tapi ulam yang lain biasala. Ibu makan sambil mencicah tempoyak pulak tu..fuhhh memang sedap. Hari Ahad pun begitu juga, masih makan seperti orang tak ingat dunia walhal emak ibu selalu pesan makan berpada2 , makan untuk hidup dan jangan jadi orang yang hidup untuk makan. Hehehehe...nilah akibatnya menjadi anak yang tak dengar nasihat emak.

Apa yang dah jadi dengan ibu hari ini? Sebenarnya sejak semalam seluruh tubuh ibu terkena allergic akibat makan jantung pisang.Dengan penih kasih sayang abah membawa ibu ke klinik pagi tadi dan doktor hanya memberi calamine lotion untuk meredakan kerengsangan yang ibu lalui. Ada ubat diberi tapi ibu ni selagi boleh bertahan ibu cuba b…

Malaikatmu.....

Imej
Suatu hari seorang bayi siap untuk dilahirkan ke dunia...

Dia bertanya kepada Tuhan : " Para malaikat disini mengatakan bahawa besok
Engkau akan mengirimkan saya kedunia, tetapi bagaimana cara saya hidup
disana; saya begitu kecil dan lemah ?"

Dan Tuhan menjawab: "Aku telah memilih satu malaikat untukmu. Ia akan
menjaga dan mengasihimu ."

Bayi bertanya lagi: "Tetapi disini; didalam syurga ini, apa yang saya
lakukan hanyalah bernyanyi, bermain dan tertawa...Inikan sudah cukup bagi
saya untuk berbahagia."

"Malaikatmu akan bernyanyi dan tersenyum untukmu setiap hari. Dan kamu akan
merasakan kehangatan cintanya dan menjadi lebih berbahagia"

"Dan bagaimana bisa saya mengerti disaat orang-orang berbicara kepada saya
jika saya tidak mengerti bahasa mereka ?" "Malaikatmu akan berbicara
kepadamu dengan bahasa yang paling indah yang pernah kamu dengar; dan
dengan penuh kesabaran dan perhatian. Dia akan mengajar kepadamu cara
berbicara."

"Dan apa y…

Macam mana nak join?

Imej
Ibu terima email sesuatu yang menarik ,ibu rasa. Teman ini bertanya, adakah bonus entry untuk blogger sahaja? Maka ibu terfikirkan satu idea. Bagi semua blogger dan individu tanpa blog, anda boleh join bonus entry untuk contest Better You Better World dengan mudah sahaja.

Khas untuk blogger:

Anda hanya perlu tempekkan gambar ini, di side bar blog anda dengan link kepada Better You Better World Contest. Seterusnya tinggalkan komen supaya ibu dapat melawat blog kalian. Tak perlu buat special entry untuk ini. Mudahkan?

Bagi tiada blog
Anda cuma perlu ada facebook dan jadi rakan ibu. Bagaimana? Anda cuma perlu add ibu @ Norita Mohd Idris as friend dan tuliskan komen jika anda yang dapat hadiah "surprise" dari ibu melalui Better You Better World Contest ini..

Hadiahnya? Pasti menarik. Namanya pun surprise kan? Berapa ramai ibu akan pilih? Mungkin 3, 5 atau 10 orang. So nantikan keputusannya bersama keputusan utama pada bulan September nanti! All the best!


Renungan di pagi Isnin

Imej
Bersihkan dirimu sebelum kamu dimandikan
Berwudhu'lah kamu sebelum kamu diwudhu'kan
Dan bersolatlah kamu sebelum kamu disolatkan.
Tutuplah auratmu sebelum auratmu ditutupkan
Dengan kain kafan yang serba putih
Pada waktu itu tidak guna lagi bersedih
Walaupun orang yang hadir itu merintih.
Selepas itu kamu akan diletak di atas lantai
Lalu dilaksanakan solat jenazah
Dengan empat kali takbir dan satu salam
Berserta Fatihah ,Selawat dan doa
Sebagai memenuhi tuntutan Fardhu Kifayah

Tapi apakah empat kali takbir itu dapat menebus
Segala dosa meninggalkan solat sepanjang hidup ?
Apakah solat Jenazah yang tanpa rukuk dan sujud
Dapat membayar hutang rukuk dan sujudmu yang telah luput ?
Sungguh tertipulah dirimu jika beranggapan demikian
Justeru ku menyeru sekalian Muslimin dan Muslimat
Usunglah dirimu ke tikar solat
Sebelum kamu diusung ke liang lahad
Menjadi makanan cacing dan ulat.
Iringilah dirimu ke masjid
Sebelum kamu diiringi ke pusara.Tangisilah dosa-dosamu di dunia
Kerana tangisan tidak berguna di ala…

Tips kekal bertenaga sepanjang berpuasa

Imej
Minggu lalu sempat ibu berbual dengan Shaklee product advisor iaitu Malini. Beliau sempat berkongsi dengan ibu beberapa tips untuk kekal bertenaga sepanjang berpuasa dan ibu sungguh kagum dengan kesungguhan beliau untuk membuatkan ibu faham mengenai penerangan beliau.

Malini berkongsi dengan ibu beberapa produk yang penting untuk diambil sepanjang berpuasa. Produk tersebut adalah Meal Shake yang mengandungi protin serta 12 vitamin dan 7 galian lengkap yang diperlukan oleh tubuh badan, fiber ( baik tablet atau serbuk) serta performance drink. Seandainya seseorang itu tidak berkesempatan untuk memasak waktu sahur memadailah jika individu yang berpuasa itu mengambil 3 produk ini.

Oh ya, ibu pasti ramai yang belum memahami konsep fiber dalam tubuh badan kita. Fiber sangat penting kepada tubuh badan kita. Makanan seperti sayur2an,buah2an dan ulam mengandungi fiber yang sangat tinggi. Fiber memberi kebaikan dalam banyak aspek kesihatan. Antaranya ialah pemakanan berasaskan fiber dietary yang …

Meransang suami yang dingin

Imej
Dari sehari ke sehari ibu ingin menjawab mengenai post yang ditulis oleh Mommy Lyna iaitu mengenai cerita cik Anon dan si Fahrin Amad ( bukan nama sebenar) namun atas banyak perkara ianya asyik tertangguh. Selain itu salah satu faktor yang membuatkan ibu lambat reply kerana ibu cuba mengingatkan tips2 yang diberikan oleh arwah kaunselor ibu dan abah. Ibu juga mempunyai ramai teman yang bermasalah dalam hal ini. Maka tips yang ibu nyatakan ini sebenarnya boleh dipraktikkan kepada dua2 pihak iaitu si isteri atau si suami. Namun atas niat untuk membantu teman Mommy Lyna cik Ainon, maka bacaan ini akan lebih kepada si isteri untuk menaikkan selera suaminya yang semakan pudar.

Ibu cuma membuat andaian bahawa suami cik Anon mengidap hipogonadisme. Hipogonadisme lelaki adalah keadaan di mana badan tidak menghasilkan hormon seks testosteron yang mencukupi. Apabila badan tidak menghasilkan testosteron yang cukup maka keinginan seks akan terjejas. Apa yang ibu tahu hipogonadisme boleh menyebabk…