Rabu, 22 Julai 2009

Tips untuk ibu yang bekerja

Saya memperolehi tips ini dari junior saya Azira yang kini mengajar di Politeknik KK. Jika beliau terbaca, saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih atas kesudiannya berkongsi dengan saya.
Beliau seorang ibu yang bekerja, namun ini tidak menjadikan beliau beralasan untuk malas memasak.
Beliau memberitahu saya apa yang beliau buat agar dapat menyediakan makan malam dengan sempurna...
Bawang merah, bawang putih dan halia akan di blend sekaligus secara banyak dan disimpan dalam bekas yang kedap. So setiap kali pulang dari kerja, beliau hanya perlu defrostkan ayam atau ikan untuk di masak.

Memandangkan perencah tadi semua telah siap, maka beliau hanya mengambil masa dalam setengah jam untuk masak 2-3 lauk. Saya mengamalkannya dan saya sangat berpuashati.

12 ulasan:

  1. lagi satu yang.. ikan ke ayam ke daging ke atau apa ajer lauk mauk tu simpan dlm bekas2 yg kecik agak2 sesuait utk kita makan seisi keluarga.. so selain dr menjimatkan masa.. tak la kita kena buang sedikit zat makanan tu sebab kita kena defrost yg kita perlu aje..

    BalasPadam
  2. oh.. gitu.. bagus juga idea ni! tq! :)

    BalasPadam
  3. Saya mmg amalkan kedua2 tips di atas. Kalau bahan (ayam etc) untuk goreng-menggoreng nasi/mee, saya dah cincang siap2, dan letak dlm plastik kecil2, then letak dlm tupperware berasingan. Ikut jenis laa, ayam, daging etc. Then, frozen. Sgt senang...

    Eventho ader maid, saya mmg tak bagi dier masak. :)

    BalasPadam
  4. Arnie
    Dulu akak memang giler set tupperware untuk letak ikan , daging, udang etc tapi sekarang guna plastik glad jek...lagi senang defrost.

    yap ..lebih baik kita masak sendiri dari bagi anak dan suami makan air tangan bibik.

    BalasPadam
  5. Zu,

    u r welcome. Semoga kita dapat menjadi isteri yang hebat di mata anak2 dan suami.

    BalasPadam
  6. Saya dah lama tau trick ni..
    tapi sbb en Lan bukan pemakan sgt, jadi kurang la ke dapur..
    sekadar masak memasak resepi mudah utk anak2..

    p/s : sekarang tgh berangan nak beli set grill..nak belajar masak western..heheh

    BalasPadam
  7. Salam...
    Ummi pernah buat cara nie...Tp, mungkin salah ummi guna bekas yg tak kedap. Hasilnya 1 peti ais berbau bawang! huhuhu... PAs ni boleh cuba balik ler... Tq yer...

    BalasPadam
  8. ermm yan bese dah blend bawang/halia ngan lada kisar.. coz mmg hubby ske sambal jek.. takpun leh wat asam pedas kan... senang.. hehe

    BalasPadam
  9. erm betui tu...nanti balik umh terus jer masak kan...erm.,.akn diparaktikkan

    BalasPadam
  10. Liana
    Bekas perlu kedap supaya bawang tadi tidak mudah teroksida, kalau tak rasanya akan masam.

    Yan
    Betul tu

    Een
    Yap...saya belajar dengan kawan yang bekerja, memang cekap dia masak

    BalasPadam
  11. yup betul tu.. memang selama ni buat camtu gak..

    BalasPadam

Terima kasih atas komen anda. Kami sangat menghargainya.