Rabu, 15 Julai 2009

Merungkai persoalan...


Ibu sepatutnya menulis entry ni semalam tetapi memandangkan hujan, ribut dan petir di sini terpaksa ditangguhkan ke hari ini. Ada yang bertanya, "Jikalau lah sebagai ibu yang bf seperti saya hanya makan dengan gembira boleh menghasilkan susu yang banyak, buat apa saya perlu membeli supplement agaknya?"

Jawapan saya ialah... puan tidak perlu mengambil apa2 supplement, cukup dengan makanan harian puan jika semuanya lengkap dengan 12 vitamin dan 7 galian. Jika puan dapat pastikan puan boleh mengambil sekurang2nya 7 setengah biji buah oren sehari yang berkadaran dengan 500mg, saya yakin anak puan jarang sakit dan jika demam sekalipun mungkin hanya mengambil masa sehari dua untuk baik. Mengambil makanan kesukaan ibu itu boleh meningkatkan hasil pengeluaran susu namun kita perlu pastikan zat yang mencukupi untuk ibu dan anak. Jika kuantiti banyak namun zat kurang bukanlah satu kelebihan.

Namun bagi saya secara peribadi, supplement sangat penting dalam membantu mencukupi zat mineral yang diperlukan oleh tubuh memandangkan saya tak dapat menyediakan makanan yang lengkap dengan 12 vitamin dan 7 galian.

Secara jujurnya saya mempunyai ramai teman yang bf namun pembesaran anak mereka kelihatan terganggu sedikit atas kurangnya zat dari susuibu sehingga doktor mencadangkan menukar kepada susu formula.Walau pun sebagai ibu, kita perlu pastikan susu kita mempunyai kuantiti yang setanding dengan kualiti. Tak salah kita melabur sedikit duit demi kesihatan kita dan keluarga... bak kata orang, beringat lah 5 perkara sebelum tiba 5 perkara.