Catatan

Tunjukkan catatan dari Jun, 2009

Kebenaran adakala menyakitkan

Imej
Adakah anda melalui pengalaman seperti ini di mana suami anda memberi komen ke atas diri anda mahupun apa yang anda lakukan ? Saya sendiri melaluinya ...jika masakan saya kurang sedap pada hari itu suami akan memberi komen.." lauk hari ini tak berapa sedap" namun tidak dinafikan walau ianya komen yang membina tapi jika tidak berfikir dengan rasional, si isteri akan menjadi emosional dan sedikit merajuk. Memandangkan sudah hampir 8 tahun kami berumahtangga saya sudah masak dengan pengalaman ini kerana ini menjadikan saya seorang yang sentiasa berusaha untuk menyedapkan masakan lauk pauk saya.

Teman saya juga melalui perkara yang sama... sehingga menyebabkan beliau merajuk berhari2 tak masak untuk suaminya. Nasib baik belum mempunyai cahayamata jika tidak pasti anak teman ini akan mati kebuluran kerana ibunya tidak mahu masak. Nak lagi dahsyat kerana si suami ni terlalu rigid dengan caranya sahaja sehinggakan cara teman saya melipat baju pun di komennya dan adakala boleh jadi …

Rutin kembali semula

Imej
Hari ini akan bermula semula rutin harian ibu... setelah dua minggu dapat 'berehat' sedikit.

Bangun, seawal jam 5 pagi...masak, prepare bekal Abah and Addin
Hantar Addin ke sekolah jam 8am
Rehat dengan Nasa
Ambil Addin jam 11.30 am
Lunch
Tidurkan anak2- yang mana adakala dengan ibu sekali selamat...
Belajar dengan Addin n Nasa- buat homework dan art ...
Malam.....sambung belajar dengan Addin n Nasa

Tidur jam 12pm...selepas habis kemas rumah.

Pil Perancang- untuk bacaan 18 tahun ke atas

Imej
Terdapat 2 jenis pil perancang yang saya tahu iaitu

1.Pil yang yang mengandungi gabungan hormon-hormon estrogen dan progestin.

Pil kontraseptif dalam bentuk gabungan hormon yang diambil secara oral ini dikatakan dapat mencegah penyakit inflamasi pelvik dan kanser ovari serta endometrial. Pil kontraseptif ini selamat bagi kebanyakan wanita kecuali mereka yang merokok atau mempunyai sejarah keluarga yang berpenyakit jantung. Pil kontraseptif ini juga tidak sesuai untuk wanita-wanita yang mempunyai sejarah penyakit kanser payu dara atau endometrial dan darah beku.

Antara kesan sampingan pil kontraseptif yang boleh dilihat ialah mual, sakit kepala, peningkatan berat badan, sakit pada bahagian payu dara, pendarahan antara haid, dan masalah tekanan. Kesan sampingan ini hanyalah sementara. Dapatkan nasihat doktor sekiranya ia berkekalan atau anda berasa bimbang tengang kesan sampingannya.

2.Pil yang mengandungi hanya hormon progestin.

Pil kontraseptif yang hanya mempunyai hormon progestin sesuai…

Tak marah pun...

Imej
Kepada sesiapa yang berkenaan

Saya tak marah seandainya anda sekadar ingin mengetahui sebanyak mana tentang penyakit dan vitamin yang membantu dalam proses recovering.Seandainya anda membuat keputusan untuk memilih vitamin yang berada di farmasi pun saya tak marah, kerana sesungguhnya taufik hidayah ini Allah yang punya. Saya cuma doakan kalian mendapat kebaikan atas ilmu yang saya kongsi bersama.

Lawak hari Selasa

Imej
A tour bus driver is driving with a bus load of seniors down a highway when he is tapped on his shoulder by a little old lady. She offers him a handful of peanuts,which he gratefully munches up.



After about 15 minutes, she taps him on his shoulder again and she hands him another handful of peanuts.

She repeats this gesture about five more times.

When she is about to hand him another batch again ....he asks the little old lady, 'Why don't you eat the peanuts yourself!

'We can't chew them because we've no teeth', she replied.

The puzzled driver asks, 'Why do you buy them then?'

The old lady replied, 'We just love the chocolate around them.'

p/s:It pays to be careful around old people!!!
Heck, we'll all be there one day!!!!!

"Baby kerap sakit walau minum susuibu?" MESTI BACA

Imej
Kita sedia maklum bayi yang diberi susu formula mempunyai daya ketahanan tubuh yang kurang berbanding mereka yang mendapat susuibu sepenuhnya. Ini kerana susuibu dipercayai mempunyai kandungan nutrisi yang hebat dan dapat membantu membina sistem ketahanan yang lebih baik. Namun mengapa masih terdapat bayi yang mendapat susuibu mudah sakit? Terdapat segelintir bayi yang mengalami masalah ini dan menjadi keraguan kepada si ibu mengapa ini terjadi. Adakah benar susu si ibu kurang berkualiti? Sehingga ada suara-suara sumbang yang menyarankan si ibu menukar dan memberi susu formula kerana dikatakan lebih baik kualitinya? Ibu sendiri selalu memikirkan mengapa perkara ini boleh terjadi. Bagi saya secara peribadi jika seorang ibu itu sudah sedia maklum mengamalkan pemakanan yang sihat ditambah dengan supplement, insyaAllah ianya takkan terjadi. Namun menjadi tanda tanya apakah supplement yang betul untuk diambil bagi ibu yang menyusukan anak agar anaknya dapat membesar dengan sihat dan kuat?
B…

Basketball tournament

Imej
Minggu ni pastinya paling enjoy sebab tahun ini abah masih dapat bermain basketball untuk team EXPRO abah. Memandangkan game abah kebanyakannya pagi dan petang maka kami mungkin akan dapat tengok abah bermain pada waktu petang kerana Addin bersekolah pada waktu pagi. Sejak abah sibuk dengan training since last week , anak2 ibu jadi terikut2 bila di rumah. Kebetulan pula di rumah memang banyak bola maka meraka berdua turut berlatih seolah-olah mereka yang akan join tournament tu nanti. Nasa antara orang yang paling sibuk membuat latihan di rumah, paling ibu suka tengok Nasa belajar melompat thru trampolin, kononnya nak belajar slamdunk la tu. hehehe.
Ibu doakan abah dan teamnya berjaya mendapat tempat terbaik tahun ni. Yang pasti ibu perlu sediakan abah performance drink yang cukup sepanjang tempoh abah menjalani latihan ataupun bermain untuk kejohanan KL game, selain vitamin penting seperti ostematrix( really support untuk tulang dan saraf), vitamin E ( baik untuk jantung dan saraf), b…

Radikal bebas

Imej
kredit to http://ms.wikipedia.org/wiki/Radikal_bebas

Radikal bebas adalah molekul yang kekurangan satu elektron, dan membuat molekul tersebut menjadi tidak stabil dan selalu berusaha mengambil elektron dari molekul atau sel lain. Radikal bebas dapat dihasilkan dari hasil metabolisme tubuh dan faktor luaran seperti asap rokok, hasil penyinaran ultra ungu, zat kimia dalam makanan dan bahan pencemar lain. Penyakit yang disebabkan oleh radikal bebas bersifat kronis, iaitu diperlukan masa waktu bertahun-tahun untuk penyakit tersebut menjadi nyata. Contoh penyakit yang sering dihubungkan dengan radikal bebas adalah serangan jantung dan barah. Untuk mencegah atau mengurangi penyakit kronik karena radikal bebas diperlukan antioksidan.

Sebenarnya, tubuh manusia dapat menetralisir radikal bebas ini, hanya saja bila jumlahnya terlalu berlebihan, maka kemampuan untuk menetralisirnya akan semakin berkurang. Merokok, misalnya, adalah kegiatan yang secara sengaja memasukkan pelbagai racun kimia yang b…

Murah, tapi sering diabaikan

Imej
Sepanjang menemani abah menjalani training basketball di stadium MABA, ibu berkesempatan membelek semula buku tulisan Dr. Bruce Miller mengenai garam mineral yang penting di dalam badan. Antara yang di tegaskan dalam tulisan beliau adalah mengenai zinc. Ramai yang tidak tahu kewujudan supplement ini, namun bagi mereka yang mengalami rambut gugur, kekurangan sperma, wajah berjerawat, luka yang berterusan pastinya nutritionist akan menyarankan pengambilan zinc dalam diet makanan harian mereka.
Jika dahulu, sesiapa yang menjalani pembedahan pastinya akan dibekalkan dengan ikan haruan untuk mempercepatkan proses baik luka, namun sedarkah kita apakah fungsi ikan haruan sebenarnya? Ikan haruan didapati mengandungi zinc yang tinggi berbanding dengan ikan lain. Maka kaitannya adalah zinc sangat penting untuk menyembuhkan luka.

dalam buku tersebut dinyatakan bahawa zink ni merupakan mineral yang diperlukan oleh badan untuk pemuliharaan dan pertumbuhan sel badan manusia. Ianya mempunyai kaitan de…

Gambar lama...

Imej

Ada sesiapa dari sekolah ni??? yuuuhuuu

Imej
Through the school gates in the morning,
As the bell rings out for class,
All in the blue and white you see us,
As in double file we pass,
As the years slip by in studies,
Busy hours of work and play,
As we learn the greatest lesson,
How to live life’s little day…

Chorus
Keep the school torch burning,
Through the days of learning,
Time is precious as the hours fly by so fast
Cheerfully obeying, all together staying,
One in spirit, one in heart,
In our Convent school.


Please... I am looking for my ex-schoolmate!

Gosip panas!

Imej
Ramai orang terkejut kerana saya masih bertahan dengan satu produk selama hampir 9 tahun menggunakannya. Setakat ni alhamdulillah Allah masih mengizinkan saya bersama Shaklee dan saya berdoa biarlah ianya kekal hingga hujung nyawa.
Shaklee banyak membantu mengubah hidup saya... dulu seorang yang selalu sakit sepanjang tempoh belajar di universiti berubah menjadi seorang yang sihat. Saya dulunya kerap tidak hadir ke kuliah dan tutorial kerana migrain yang sangat teruk. Sejak menggunakan produk Shaklee kini saya sudah tiada migraine lagi, alhamdulillah syukur ya Allah! Jika dulu zaman saya belajar, wajah saya dipenuhi dengan bintik2 merah di pipi selain jerawat dan adakala mempunyai jerawat batu yang sangat besar... manalah mampu nak menggunakan produk kulit yang berjenama kerana saya hanya mempunyai ibu yang bekerja itupun sekadar kerja kilang manakala arwah abah sudah lama meninggalkan kami. Apabila menggunakan Shaklee, ramai kawan di kolej yang berminat nak mencuba, saya terus menjad…

Jangan cakap besar...

Imej
Kisah seorang hamba Allah ni cukup membuatkan saya belajar sesuatu.... Teman ni suka bercakap besar, "Saya sihat dan masih muda, tak perlu makan vitamin. Mungkin awak(saya)perlu sebab history awak yang ada cyst dan appendix. Lagipun saya tiada budget untuk beli vitamin."
Kuasa Allah menentukan segala-galanya. Tiga bulan selepas itu teman ini disahkan mengidap barah darah atau leukimia. Kini walau peringkat pertama dia seperti seorang yang hilang arah tujuan hidupnya. Saya cuba untuk menghubungiya tapi gagal. Berita ini saya ketahui dari teman baiknya. Walaupun dia sekarang sedang mencuba pemakanan Shaklee yang diberi temannya(yang diambil melalui saya) namun saya mahu dia tahu saya sentiasa ada disampingnya. Semoga hubungan ini dirahmati Allah.

Gambar lama...

Imej
Lama tak letak gambar dua anak ibu ini... tapi semalam ibu terjumpa gambar lama Addin, waktu ni Addin sebaya Nasa kalau ibu tak silap. Sekali pandang ibu akan kata wajah Nasa ada mirip Addin tapi dah dua kali pandang ibu rasa tak mirip pun. hehehe...






Mencari water filter??

Imej
Ada beberapa teman saya yang masih mencari- cari water filter apa yang mahu dipasang di rumah baru mereka. Shaklee mempunyai offer yang menarik iaitu Best Water yang saya gunakan kini hanya berharga RM1499. Beruntung betul mereka yang membeli dengan harga ini kerana waktu saya beli dulu ianya berharga RM2300. Mungkin bukan rezeki saya.
Namun saya dan keluarga sangat berpuashati dengan penapis air Shaklee ini kerana airnya sangat nyaman diminum TANPA bau dan rasa yang kurang menyenangkan. Jika mahukan detail tentang Water Filter ini, anda boleh lah melayari website Shaklee , Best Water.
Jika anda mempunyai masalah kewangan untuk membayarnya sekaligus, anda boleh membuat bayaran ansuran menggunakan Maybank kredit kad dengan bayaran serendah RM125 sebulan selama setahun atau RM250 selama 6 bulan. Selain itu bagi pembeli penapis air ini anda dengan automatik boleh menjadi ahli Shaklee secara percuma dan mendapat pulangan bonus dalam RM80 atau lebih.
Bagi maklumat lanjut boleh terus menghubu…

Breastfeeding dan durian....

Imej
Sepanjang berkahwin, inilah kali pertama kami sekeluarga sakan makan durian. Baru ni Sarah belikan lagi 20kg dan pada hari yang sama habis kami agihkan dan makan. hehehe . Alhamdulillah setakat ni kami semua tak demam, mungkin sebab minum air dalam pangsa durian. Mungkin juga sebab durian kampung bukan durian D24 atau durian import yang lain. Nasa pun makan memang tak ingat dunia. Selagi ada dia akan turut makan sama. Mak saya kata, Nasa adalah satu-satunya cucu dia yang makan durian , yang lain bau pun dah lari termasuklah Addin.
Ada kesan tak pada breastfeeding? Seandainya anda mempunyai anak kecil yang kurang dari 6 bulan disarankan jangan makan sakan seperti saya dikhuatiri perut anak akan meragam. Saya pula merasakan setiap kali saya makan durian, susu saya bertambah. Bukan apa mungkin kerana saya gembira membuatkan hormon saya stabil dan badan produce lebih susu. Saya berani makan sakan seperti sekarang kerana Nasa sudah hampir dua tahun menyusu badan dan sepatutnya perutnya jug…

Pesta durian!!!

Imej
Sejak menetap di Sarawak 7 tahun dulu, bukan kami tak makan durian tapi jarang-jarang sebab harganya mak oi mahal. Tapi inilah tahun harijadi ibu kita celebrate kat Muar dengan makan durian puas-puas. Mak beli 40kg sepanjang kami di Muar last week. Puas makan... ni suara pun dah mula batuk tapi ibu bertahan dengan nutriferon so that tak la getting worst. Bagi sesape orang Johor.... singgahlah ke Muar makan durian sebab ada pesta durian yang best sekarang ni. Bertambah best sebab sekilo ada yang RM1 dan banyak pilihan yang kita ada!

Dah bertambah angka usia ku...

Imej
Hari ini bersyukur ibu pada Allah kerna mengizinkan ibu melihat dunia dan menjadi ibu kepada addinnasa serta isteri kepada abah kalian. Genaplah usia ibu 31 tahun hari ini.... dan seandainya diizinkan Allah kita balik Muar this week makan durian puas-puas sempena harijadi ibu! Hehehehe.

Keracunan makanan,Cirit birit,kanser Usus?

Imej
Keracunan makan adalah punca biasa bagi cirit birit ... selain perut tidak dapat menerima makanan yang diambil.Bila cirit birit apa yang akan kalian lakukan untuk ianya tak berterusan? Jika ianya berlaku pada saya mahupun anak-anak... saya akan pastikan mereka mengambil probiotik yang memang sudah tersedia di dalam fridge di rumah saya. Selain itu bagi saya dan suami kami akan mengambil vitamin C Shaklee dan patahkan dua dulu tablet tersebut sebelum memasuki mulut. Ini kerana apabila vitamin C itu dipatah dua maka seleuruh 500mg akan terus digunakan oleh tubuh. Jika tidak pelepasan vitamin C dalam badan hanya akan berlaku secara berperingkat kerana Vitamin C Shaklee adalah jenis sustained release..pelepasan vitamin C adalah berperingkat. Selain itu petua lama, jika cirit birit saudari boleh mencuba meminum teh pekat tanpa gula.

Ada orang tak pernah risau jika mendapat cirit birit... namun hakikatnya ianya membawa banyak petanda. Seperti sahabat saya Edot yang kini terlantar akibat kans…

Healing crisis?

Imej
Pernah dengar tak kiasan ini? Penyakit ni datangnya seperti ribut tetapi ianya pulang seperti siput. Bermaksud penyakit ni datangnya sepantas kilat tapi untuk pulih cukup makan masa. Begitu juga mereka yang ingin sembuh, ingin cantik, ingin sihat dan sebagainya. Ini semua memerlukan masa dan kesabaran. Mak saya selalu kata, penyakit ini satu kifarah, Allah mengampunkan segala dosa2 kecil kita. Memerlukan kesabaran kerana hasilnya di kemudian hari sungguh lumayan.
Untuk mengurangkan healing crisis, pesakit digalakkan mencuci usus mereka terlebih dahulu agar penyingkiran toksik dapat dilakukan dengan lebih mudah. Bagaimana? Disarankan pengambilan herb-lax sebanyak 5 biji pada Sabtu malam dan Ahad malam. Ada sesetengah kes, healing crisisnya sangat teruk, namun kerana mereka yakin Shaklee bukanlah ubat tetapi sekadar supplement untuk membantu sel badan hidup sihat dan dapat membina antibodi sendiri maka mereka akan terus mengambil supplement ini untuk mendapatkan kesan yang optimum.
Mengap…

Celebrate birthday kat REDBOX!

Imej
Semalam hujung minggu yang menyeronokkan. Abah bawa kami jalan-jalan ke Pavillion sebab nak cari kasut basketball abah. Memandangkan abah tak jumpa kasut pilihan hatinya, abah bawa kami ke Redbox untuk lunch. Hmmm, menarik gak la sebab boleh nyanyi-nyanyi. hehehe. Nasa dan Addin pun sama naik menjerit, melalak kat dalam tu nyanyi lagi entah apa-apa. Kami masuk jam 3pm dan keluar jam 6pm. Puas menyanyi sampai sakit tekak. hahahaha. Tak boleh dilupa, sedang nyanyi2 tetiba ada bau yang kurang menyenangkan. Rupa-rupanya Nasa uk uk uk. So terpaksalah ibu berhenti menyanyi sekejap nak cuci Nasa.
Bertambah best bila Cik Ara dan Cik Duda datang join... abah dan cik Duda nyanyi lagu duet Senja Nan Merah, bila balik abah tak habis2 ngadu sakit urat2 leher sebab kena tarik memandangkan lagu tu nada tinggi. Tapi ye la, aktiviti riadah macam ni sekali sekala memang boleh release tension selain tengok wayang. So kami plan nak buat family gathering dalam dua minggu lagi... hmmm kalau kat RedBox sure …