Selasa, 30 Jun 2009

Kebenaran adakala menyakitkan

Jun 30, 2009 2 Comments
Adakah anda melalui pengalaman seperti ini di mana suami anda memberi komen ke atas diri anda mahupun apa yang anda lakukan ? Saya sendiri melaluinya ...jika masakan saya kurang sedap pada hari itu suami akan memberi komen.." lauk hari ini tak berapa sedap" namun tidak dinafikan walau ianya komen yang membina tapi jika tidak berfikir dengan rasional, si isteri akan menjadi emosional dan sedikit merajuk. Memandangkan sudah hampir 8 tahun kami berumahtangga saya sudah masak dengan pengalaman ini kerana ini menjadikan saya seorang yang sentiasa berusaha untuk menyedapkan masakan lauk pauk saya.

Teman saya juga melalui perkara yang sama... sehingga menyebabkan beliau merajuk berhari2 tak masak untuk suaminya. Nasib baik belum mempunyai cahayamata jika tidak pasti anak teman ini akan mati kebuluran kerana ibunya tidak mahu masak. Nak lagi dahsyat kerana si suami ni terlalu rigid dengan caranya sahaja sehinggakan cara teman saya melipat baju pun di komennya dan adakala boleh jadi perselisihan yang amat dahsyat.

Namun hakikatnya perkara ini boleh diselesaikan dengan cara yang paling baik jika kita berfikir dengan rsional. Setiap pasangan itu mempunyai saling bergantung dan kerana itu kita ditemukan dengan jodoh kita. Memang tidak dinafikan lelaki ini adakala sifatnya yang open minded or out spoken boleh menyinggung perasaan si isteri namun bak kata mak saya, ambil ia sebagai asam garam rumahtangga selagi ianya boleh diperbaiki kita usaha.

Begitu juga yang terjadi kepada saya apabila terdapat sedikit perubahan pada saya termasuklah bentuk badan maka suami akan menegur..." N nampak tembam sikit" hehehe dalam hati saya terdetik ini mesti sebab saya selalu tertidur selepas makan tengahari. Maka saya akan cuba kurangkan situasi ini dari kerap berlaku.Abah Addinnasa juga selalu berpesan, " N kena jaga body supaya selalu kurus baru nampak cantik". Saya seorang yang kuat makan ( ye la menyusukan anak memang kena kuat makan kan?) maka saya pastikan supplement untuk body saya maintain tidak saya abaikan terutama fiber tablet, omega, vit E, dan B complex. Siapa yang tak takut jika berat badan naik ditambah nampak sedikit gempal? Ramai teman saya yang menyusukan anak tapi badan mereka nampak berisi sangat sehinggakan suami saya boleh bertanya,"kawan N tu mengandung ke? Nampak macam tu la lebih kurang". Jadi saya tahu sebenarnya dia cuba memberi gambaran jika saya tak jaga makan dan badan kesannya lebih kurang begitulah.

Begitu juga yang terjadi pada beberapa teman saya yang beranak 3-4 orang apabila suami dah mula berkata" hmmm awak ni tak macam baru2 kahwin la".Mengapa ini terjadi? Adakah kerana badan sudah mula nampak gempal atau bila bersama kurang tenaga maka kurang kenikmatan? Nauzubillah .. takut juga kan. Emak mertua saya sendiri selalu berpesan, N kena makan vitamin selalu agar tidak mudah gemuk dan sentiasa bertenaga jadi si suami tak mudah merungut mahupun mengeluh. Namun berapa ramai wanita yang concern? Dengan mengambil alfalfa sebenarnya banyak membantu dalam hubungan suami isteri.Ianya bukan sahaja as milk booster tapi banyak membantu dalam hal kewanitaan termasuklah menyelesaikan masalah keputihan.

Memang benar kebenaran itu menyakitkan tapi hakikatnya kenikmatan atas kebenaran itu lebih hebat bagi yang mereka yang ada mata boleh melihat, ada telinga boleh mendengar dan ada HATI yang boleh menilai.

Ahad, 28 Jun 2009

Rutin kembali semula

Jun 28, 2009 0 Comments

Hari ini akan bermula semula rutin harian ibu... setelah dua minggu dapat 'berehat' sedikit.

Bangun, seawal jam 5 pagi...masak, prepare bekal Abah and Addin
Hantar Addin ke sekolah jam 8am
Rehat dengan Nasa
Ambil Addin jam 11.30 am
Lunch
Tidurkan anak2- yang mana adakala dengan ibu sekali selamat...
Belajar dengan Addin n Nasa- buat homework dan art ...
Malam.....sambung belajar dengan Addin n Nasa

Tidur jam 12pm...selepas habis kemas rumah.

Khamis, 25 Jun 2009

Pil Perancang- untuk bacaan 18 tahun ke atas

Jun 25, 2009 2 Comments
Terdapat 2 jenis pil perancang yang saya tahu iaitu

1.Pil yang yang mengandungi gabungan hormon-hormon estrogen dan progestin.

Pil kontraseptif dalam bentuk gabungan hormon yang diambil secara oral ini dikatakan dapat mencegah penyakit inflamasi pelvik dan kanser ovari serta endometrial. Pil kontraseptif ini selamat bagi kebanyakan wanita kecuali mereka yang merokok atau mempunyai sejarah keluarga yang berpenyakit jantung. Pil kontraseptif ini juga tidak sesuai untuk wanita-wanita yang mempunyai sejarah penyakit kanser payu dara atau endometrial dan darah beku.

Antara kesan sampingan pil kontraseptif yang boleh dilihat ialah mual, sakit kepala, peningkatan berat badan, sakit pada bahagian payu dara, pendarahan antara haid, dan masalah tekanan. Kesan sampingan ini hanyalah sementara. Dapatkan nasihat doktor sekiranya ia berkekalan atau anda berasa bimbang tengang kesan sampingannya.

2.Pil yang mengandungi hanya hormon progestin.

Pil kontraseptif yang hanya mempunyai hormon progestin sesuai untuk wanita yang menyusukan anak serta mereka yang tidak boleh mengambil hormon estrogen disebabkan sakit kepala atau darah tinggi akibat estrogen. Pil yang hanya mengandungi progestin akan menyebabkan perubahan haid, peningkatan berat badan dan sakit pada bahagian payu dara. Kesan sampingan ini hanyalah sementara. Dapatkan nasihat doktor sekiranya ia berkekalan atau anda berasa bimbang tentang kesan sampingannya.

Penggunaan pil perancang dengan betul dapat memastikan anda dapat merancang keluarga anda dengan betul. Penggunaan pil perancang mempunyai kadar 99.5% kejayaan. Keburukan penggunaan pil perancang adalah :-

* Tidak sesuai dengan sesetengah wanita. Terdapat masalah alahan atau penyakit.
* Kadang-kala terdapat gangguan pada kitaran haid.
* Tidak berkesan sekiranya terlupa memakan pil perancang setiap hari.

Namun adakah kita sedari apabila memakan pil perancang secara automatiknya ia mengubah kitaran yang sepatutnya berlaku dalam tubuh kita. Secara peribadi pada saya,sebab itu disarankan bagi wanita yang mengambil pil perancang perlu ambil B complex sebagai supplement harian untuk membantu menstabilkan semula hormon.

Yang peliknya bagi orang yang kurang membaca mereka pasti akan mengeluarkan kata-kata sumbang:
1. B complex buat saya berselera la
2. B complex buat badan saya gemuk la
3. B complex buat saya cepat lapar

Apa yang orang tak faham?
Sebenarnya B complex merupakan spark plug dalam badan. Ia akan membakar gula (daripada makanan ) untuk menghasilkan tenaga. Orang yang mendapat diabetes adalah mereka yang kurang B complex dalam badan sebab itu gula itu tidak dapat ditukarkan kepada tenaga. Rasa lapar atau berselera adalah satu tanda tubuh kita memerlukan gula untuk ditukarka kepada tenaga. Saya sendiri tidak gemuk walau kuat makan, salah satunya faktor menyusukan anak namun ada juga teman saya berisi walau menyusukan anak kerana kebanyakkan makanannya tidak dapat ditukarkan kepada tenaga.

Dalam post sebelum ini...

1. TANDA-TANDA KEKURANGAN B-COMPLEX

• Mental & Emotion – Depression, Anxeity, Moodiness, Difficulty concentration.
• Keletihan / tidak bermaya.
• Tidak dapat duduk diam (resah-gelisah).
• Panik (Mengelabah / buntu).
• Sedih tanpa punca (termenung).
• Kekurangan selara makan.
• Sembelit.
• Water retention
• Sensitivity to light
• Dandruff
• Pre-menstrual tension

2. SEVERE DEFICIENCY
- Boleh lihat ‘crack mouth corners, mata
- Sore lips
- Sore tounge
- Digestion – showing of excessive gas

3. SEBAB-SEBAB KEMUSNAHAN B COMPLEX

• jenis larut air - perlu sentiasa di ganti
• Boleh musnah oleh matahari/ heat/haba – process memasak.
• Memakan banyak gula boleh menghabiskan B complex. Eg satu botol Coca-cola perlu 5 kali vitamin B untuk menukarkan Coca-Cola ke bentuk tenaga.
• Alkohol boleh memusnahkan simpanan B Complex.
• Stress - tekanan mental dan fizikal musnahkan B Complex.
• Kegunaan anti-biotik, pil penenang perasaan, pil tidur dan racun serangga memusnahkan vitamin B Complex.
• Pil perancang meningkatkan keperluan Vitamin B.

3. FUNGSI B-COMPLEX

• Peranan Utama – membantu dalam pengeluaran Tenaga.
• Membantu memetabolismekan
- karbohidrat
- Lemak
- Protein
• Anti stress
• Mengurangkan risiko kecacatan kelahiran seperti kecacatan otak dan kecacatan saraf tunjang.
• Asid Folik, B6 dan B12 membantu merendahkan paras homosisteina dalam darah
• “B” for beauty – True beauty radiates from within.
• Perlu bagi urat saraf (essential to initiate nerve transmission).
• Membantu meninggikan sistem pertahanan badan

4. UNTUK SIAPA

• Orang demam
• Stress
• Kaki Arak
• Mereka yang terlibat dengan aktiviti yang meletihkan
• Pengguna pil perancang
• Jerawat (acne)
• Alahan dari perasa MSG
• Gementar (nervous)
• Membantu dalam masalah berkaitan PMS, Mengandung dan masalah Menopause – terutama B6 , Awas B6 tidak boleh diambil secara tersendiri ia mesti di gabungi dengan ke lapan-lapan keluarga B



Vitamin B yang baik ialah :

• The only yang lengkap (Complete B) - Mengandungi 8 keluarga B.- Jika salah satu daripadanya kurang Vitamin B berkenaan tidak berkesan. Keluarga B yang di maksudkan adalah: B1(Thiamin), B2(Riboflavin), B3 (Niacin), B5(Pantothenic acid), B6 (Pyridoxine), B12 (Cyanocobalamin), Biotin, dan Asid Folic. Bacalah label pada bottle dengan terliti agar tidak menanggung kerugian.
• Biotin dan Folic Asid di beri dalam kadar 100% .


Rabu, 24 Jun 2009

Tak marah pun...

Jun 24, 2009 0 Comments
Kepada sesiapa yang berkenaan

Saya tak marah seandainya anda sekadar ingin mengetahui sebanyak mana tentang penyakit dan vitamin yang membantu dalam proses recovering.Seandainya anda membuat keputusan untuk memilih vitamin yang berada di farmasi pun saya tak marah, kerana sesungguhnya taufik hidayah ini Allah yang punya. Saya cuma doakan kalian mendapat kebaikan atas ilmu yang saya kongsi bersama.

Selasa, 23 Jun 2009

Lawak hari Selasa

Jun 23, 2009 0 Comments


A tour bus driver is driving with a bus load of seniors down a highway when he is tapped on his shoulder by a little old lady. She offers him a handful of peanuts,which he gratefully munches up.



After about 15 minutes, she taps him on his shoulder again and she hands him another handful of peanuts.

She repeats this gesture about five more times.

When she is about to hand him another batch again ....he asks the little old lady, 'Why don't you eat the peanuts yourself!

'We can't chew them because we've no teeth', she replied.

The puzzled driver asks, 'Why do you buy them then?'

The old lady replied, 'We just love the chocolate around them.'

p/s:It pays to be careful around old people!!!
Heck, we'll all be there one day!!!!!

Isnin, 22 Jun 2009

"Baby kerap sakit walau minum susuibu?" MESTI BACA

Jun 22, 2009 0 Comments
Kita sedia maklum bayi yang diberi susu formula mempunyai daya ketahanan tubuh yang kurang berbanding mereka yang mendapat susuibu sepenuhnya. Ini kerana susuibu dipercayai mempunyai kandungan nutrisi yang hebat dan dapat membantu membina sistem ketahanan yang lebih baik. Namun mengapa masih terdapat bayi yang mendapat susuibu mudah sakit? Terdapat segelintir bayi yang mengalami masalah ini dan menjadi keraguan kepada si ibu mengapa ini terjadi. Adakah benar susu si ibu kurang berkualiti? Sehingga ada suara-suara sumbang yang menyarankan si ibu menukar dan memberi susu formula kerana dikatakan lebih baik kualitinya? Ibu sendiri selalu memikirkan mengapa perkara ini boleh terjadi. Bagi saya secara peribadi jika seorang ibu itu sudah sedia maklum mengamalkan pemakanan yang sihat ditambah dengan supplement, insyaAllah ianya takkan terjadi. Namun menjadi tanda tanya apakah supplement yang betul untuk diambil bagi ibu yang menyusukan anak agar anaknya dapat membesar dengan sihat dan kuat?
Baru-baru ini ibu membaca buku tulisan Dr. Bruce Miller yang bertajuk A TREASURY OF MINERALS dan ibu telah menemui sesuatu yang menarik untuk dikongsi iaitu kepentingan zinc. Dalam buku tersebut dinyatakan bahawa:

a. zinc plays a vital role in the body 's immune response.

b. zinc supports the immune response by aiding in the production of certain white cells that proliferate to destroy attacking viruses and bacteria.

c. zinc also funtions in the metabolisme of vitamin A and so may be a factor in the proactive effects of this vitamin against certain kind of cancer.

dan part ini menarik perhatian ibu mengenai permasalahan di atas

d. zinc appears to play a role in the body 's immune "memory" system.
Certain cellls in your immune system "remember" the disease you have had and protect against your having those disease again. This protection called "acquired immunity" and zinc seems to play an important role in it.

"acquired immunity" is the principle behind vaccination and inoculations: a mild strain of virusses or bacteria is injected into the body so that without your having to suffer through a full-blown illness you get a mild dose and build up antibodies to the disease. The body then "remembers" your having had the illness and protects against your having it again.


What researchers have found, however is that the immune "memory" sometimes doesn"t work. Sometimes it "forgets". And the reason it "forgets" is that the immune memory cells die off- due to zinc deficiency. Apparently a shortage of zinc can actually destroy immune memory cells, making it virtually impossible to vaccinate succesfully against common disease.

Jadi ibu yakin bahawa si ibu yang mempunyai anak yang sering sakit, sekejap demam sekejap selsema mahupun batuk mempunyai masalah kekurangan zinc dalam pengambilan diet harian mereka maka secara langsung memberi kesan ke atas kuantiti zinc dalam susuibu untuk dibekalkan kepada anak mereka.

Seperti yang pernah saya nyatakan dalam post sebelum ini, zinc disarankan untuk diambil bagi kita dewasa adalah sebanyak 15mg sehari , walau bagaimanapun bagi ibu yang mengandung dan menyusukan anak memerlukan tambahan 10mg berbanding keperluan orang biasa. Apakah makanan yang mengandungi zinc
?Jenis makanan yang mengandung zinc antara lain oyster, kerang, bayam, kacang almond, dan biji bunga matahari. Namun jika si ibu tidak dapat menyediakan makanan ini dalam menu masakan harian maka disarankan mengambil multivitamin yang mengandungi RDA zinc atau tambahan tablet zinc dalam diet harian.
Maka saya mengharapkan agar artikel ini dapat membantu ibu yang mempunyai permasalahan di atas.


Basketball tournament

Jun 22, 2009 0 Comments

Minggu ni pastinya paling enjoy sebab tahun ini abah masih dapat bermain basketball untuk team EXPRO abah. Memandangkan game abah kebanyakannya pagi dan petang maka kami mungkin akan dapat tengok abah bermain pada waktu petang kerana Addin bersekolah pada waktu pagi. Sejak abah sibuk dengan training since last week , anak2 ibu jadi terikut2 bila di rumah. Kebetulan pula di rumah memang banyak bola maka meraka berdua turut berlatih seolah-olah mereka yang akan join tournament tu nanti. Nasa antara orang yang paling sibuk membuat latihan di rumah, paling ibu suka tengok Nasa belajar melompat thru trampolin, kononnya nak belajar slamdunk la tu. hehehe.
Ibu doakan abah dan teamnya berjaya mendapat tempat terbaik tahun ni. Yang pasti ibu perlu sediakan abah performance drink yang cukup sepanjang tempoh abah menjalani latihan ataupun bermain untuk kejohanan KL game, selain vitamin penting seperti ostematrix( really support untuk tulang dan saraf), vitamin E ( baik untuk jantung dan saraf), b complex dan zinc.

Buat adikkku, Hatta dan faizura terima kasih sebab sudi datang rumah hantar buah durian...buat emak tersayang terima kasih kerana sampaikan hajat anakmu ini nak makan durian. (sekali mak bagi sampai 30kg tu)ibu happy sangat!

Sabtu, 20 Jun 2009

Radikal bebas

Jun 20, 2009 0 Comments
kredit to http://ms.wikipedia.org/wiki/Radikal_bebas

Radikal bebas adalah molekul yang kekurangan satu elektron, dan membuat molekul tersebut menjadi tidak stabil dan selalu berusaha mengambil elektron dari molekul atau sel lain. Radikal bebas dapat dihasilkan dari hasil metabolisme tubuh dan faktor luaran seperti asap rokok, hasil penyinaran ultra ungu, zat kimia dalam makanan dan bahan pencemar lain. Penyakit yang disebabkan oleh radikal bebas bersifat kronis, iaitu diperlukan masa waktu bertahun-tahun untuk penyakit tersebut menjadi nyata. Contoh penyakit yang sering dihubungkan dengan radikal bebas adalah serangan jantung dan barah. Untuk mencegah atau mengurangi penyakit kronik karena radikal bebas diperlukan antioksidan.

Sebenarnya, tubuh manusia dapat menetralisir radikal bebas ini, hanya saja bila jumlahnya terlalu berlebihan, maka kemampuan untuk menetralisirnya akan semakin berkurang. Merokok, misalnya, adalah kegiatan yang secara sengaja memasukkan pelbagai racun kimia yang bersifat radikal bebas ke dalam tubuh. Tubuh manusia dibentuk untuk menerima asupan yang bersifat alamiah, sehingga apabila menerima masukan seperi asap rokok, akan berusaha untuk mengeluarkan pelbagai racun kimia ini dari tubuh melalui proses metabolisme, tetapi proses metabolisme ini pun sebenarnya menghasilkan radikal bebas. Pada intnya, kegiatan merokok sama sekali tidak berguna untuk tubuh, walaupun dapat ditemui perokok yang berusia panjang.

Radikal bebas yang mengambil elektron dari sel tubuh manusia dapat menyebabkan perubahan struktur DNA sehingga timbullah sel-sel mutan. Bila perubahan DNA ini terjadi bertahun-tahun, maka dapat menjadi tekanan oksidatif yang menimbulkan berbagai penyakit kronis seperti kanker, penyakit jantung, dan alzheimer. Tubuh manusia, sesungguhnya dapat menghasilkan antioksidan tetapi jumlahnya sering sekali tidak cukup untuk menetralkan radikal bebas yang masuk ke dalam tubuh, dan juga ada beragam antioksidan yang tidak dapat dihasilkan dari tubuh tetapi harus melalui makanan. Sering sekali, zat pemicu yang diperlukan oleh tubuh untuk menghasilkan antioksidan tidak cukup dikonsumsi. Sebagai contoh, tubuh manusia dapat menghasilkan glutathione peroxidase, salah satu antioksidan yang sangat kuat, hanya saja, tubuh memerlukan pengambilan vitamin C sebanyak 1,000 mg untuk mendorong tubuh menghasilkan glutahione peroxidase ini.

Jumaat, 19 Jun 2009

Murah, tapi sering diabaikan

Jun 19, 2009 0 Comments
Sepanjang menemani abah menjalani training basketball di stadium MABA, ibu berkesempatan membelek semula buku tulisan Dr. Bruce Miller mengenai garam mineral yang penting di dalam badan. Antara yang di tegaskan dalam tulisan beliau adalah mengenai zinc. Ramai yang tidak tahu kewujudan supplement ini, namun bagi mereka yang mengalami rambut gugur, kekurangan sperma, wajah berjerawat, luka yang berterusan pastinya nutritionist akan menyarankan pengambilan zinc dalam diet makanan harian mereka.
Jika dahulu, sesiapa yang menjalani pembedahan pastinya akan dibekalkan dengan ikan haruan untuk mempercepatkan proses baik luka, namun sedarkah kita apakah fungsi ikan haruan sebenarnya? Ikan haruan didapati mengandungi zinc yang tinggi berbanding dengan ikan lain. Maka kaitannya adalah zinc sangat penting untuk menyembuhkan luka.

dalam buku tersebut dinyatakan bahawa zink ni merupakan mineral yang diperlukan oleh badan untuk pemuliharaan dan pertumbuhan sel badan manusia. Ianya mempunyai kaitan dengan 300 jenis enzim dalam badan untuk membantu dalam metabolisma protein, karbohidrat dan lemak. Ia merupakan mineral kedua penting selepas zat besi.

Kepentingan zink ada saya nyatakan dalam post sebelum ini-antaranya…
1. pentng untuk sistem pertahanan badan- imune system
2. bertindak sebagai anti oksidan
3. membantu penyerapan zat/mineral yang lain seperti magnesium, kalsium dan beberapa garam mineral yang lain
4. mempercepatkan pembaikan tisu yang luka
5. membantu penghantaran oksigen dan pengambilan karbon dioksida dari tisu
6. membantu pertumbuhan tulang yang sihat
7. mengawal rasa,bau dan selera
8. terlibat secara langsung dengan sistem reproduktif manusia- kesuburan

Keperluan seharian ialah 15mg dan zink boleh didapati dalam kebanyakan makanan laut seperti kerang,tiram, daging merah, kekacang dan yogurt.

Shaklee juga mempunyai tablet zinc yang mudah untuk diambil sebagai supplement harian. Harganya juga sangat murah iaitu RM27 untuk 120 biji kalau saya tak silap.

Kekurangan zinc jelas kelihatan jika ada warna tompok putih atas mana2 kuku di tangan mahupun di kaki selain itu tiada selera makan, pembesaran terbantut, rambut gugur, luka lambat sembuh,rambut berkelumumur, rabun malam, hilang deria rasa dan bau,kurang nafsu sex dan kekurangan volume air mani..banyak lagi sebenarnya.

Khamis, 18 Jun 2009

Ada sesiapa dari sekolah ni??? yuuuhuuu

Jun 18, 2009 0 Comments


Through the school gates in the morning,
As the bell rings out for class,
All in the blue and white you see us,
As in double file we pass,
As the years slip by in studies,
Busy hours of work and play,
As we learn the greatest lesson,
How to live life’s little day…

Chorus
Keep the school torch burning,
Through the days of learning,
Time is precious as the hours fly by so fast
Cheerfully obeying, all together staying,
One in spirit, one in heart,
In our Convent school.


Please... I am looking for my ex-schoolmate!

Gosip panas!

Jun 18, 2009 0 Comments
Ramai orang terkejut kerana saya masih bertahan dengan satu produk selama hampir 9 tahun menggunakannya. Setakat ni alhamdulillah Allah masih mengizinkan saya bersama Shaklee dan saya berdoa biarlah ianya kekal hingga hujung nyawa.
Shaklee banyak membantu mengubah hidup saya... dulu seorang yang selalu sakit sepanjang tempoh belajar di universiti berubah menjadi seorang yang sihat. Saya dulunya kerap tidak hadir ke kuliah dan tutorial kerana migrain yang sangat teruk. Sejak menggunakan produk Shaklee kini saya sudah tiada migraine lagi, alhamdulillah syukur ya Allah! Jika dulu zaman saya belajar, wajah saya dipenuhi dengan bintik2 merah di pipi selain jerawat dan adakala mempunyai jerawat batu yang sangat besar... manalah mampu nak menggunakan produk kulit yang berjenama kerana saya hanya mempunyai ibu yang bekerja itupun sekadar kerja kilang manakala arwah abah sudah lama meninggalkan kami. Apabila menggunakan Shaklee, ramai kawan di kolej yang berminat nak mencuba, saya terus menjadi ahli dan memberikan semua teman2 saya membeli dengan harga ahli. Bukan sekadar itu sahaja, saya tiba2 berminat untuk mengetahui punca2 setiap penyakit dan dari situ saya berkenalan dengan Aya, seorang pesakit kanser otak@ tumor otak. Apabila beliau juga mendapat dan merasakan kebaikan Shaklee atas perubahan yang ketara pada dirinya, saya dikenali sebagai doktor yang tak bertauliah di Kolej kediaman Keempat. Ramai juga staf kolej yang membeli vitamin melalui saya. Mengapa mereka percaya saya? Hehehe ini kerana saya suka berkongsi membaca buku kesihatan dengan mereka terutama buku Dr. Bruce Miller. Sehingga kini saya amat meminati tulisannya.

Ramai teman terutama di kalangan doktor yang berminat mahu saya mencuba produk yang mereka gunakan iaitu produk selain Shaklee tapi saya tak berani nak mencuba kerana saya tahu kebanyakan produk kesihatan dalam pasaran adalah produk yang baru, dan belum mempunyai track record setaraf Shaklee. Maka saya tak berani untuk mempertaruhkan nyawa saya pada sesuatu yang belum pasti keberkesanannya.

Baru2 ini ada seorang teman memperkenalkan produk A*** dan hanya kerana ia mudah dtelan maka kawan ni kata ia produk bagus. Bila tanya siapa kata bagus? Jawapan yang paling senang, doktor yang membuatnya la.... namun berapa tahun dalam pasaran? 10 tahun? 20 tahun? Belum lagi masih baru dan ramai orang sangat suka kata kawan ni. Saya kata, kelebihan rakyat Malaysia ialah sangat suka mencuba tanpa memikirkan kesan. Ada seorang pengguna produk ni kata penyakit dia nampak lebih baik bila makan produk baru ini...berbanding Shaklee, pada saya ianya hanya psikologi semata2. Dalam Shaklee ada produk yang antara bagus kesannya adalah nutriferon. Jika seseorang yang mempunyai masalah kesihatan yang berlarutan walaupun dah mengamalkan produk asas Shaklee saya akan pastikan pesakit ini mengambil nutriferon agar kesannya lebih ketara. Ini lebih baik daripada pesakit asyik menukar produk dan kesannya adalah ke atas badan pesakit pada masa akan datang.
Tapi ye lah setakat mana orang rajin nak membaca buku kesihatan? Orang kita lebih gemar gosip panas dan ceita buruk orang berbanding ilmu yang bermanfaat. Saya pun tak pernah marah jika orang itu tak berminat dengan Shaklee kerana bukan semua manusia mendapat taufik dan hidayah. Namun saya tetap doakan mereka yang mencari produk kesihatan yang terbaik akan menemui Shaklee dalam hidup mereka.

Makanlah produk yang berkualiti di samping ianya halal. Jika tiada ilmu, maka carilah kerana ilmu bermanfaat adalah antara 3 amalan yang takkan putus bila matinya seorang anak adam.

Selasa, 16 Jun 2009

Jangan cakap besar...

Jun 16, 2009 2 Comments
Kisah seorang hamba Allah ni cukup membuatkan saya belajar sesuatu.... Teman ni suka bercakap besar, "Saya sihat dan masih muda, tak perlu makan vitamin. Mungkin awak(saya)perlu sebab history awak yang ada cyst dan appendix. Lagipun saya tiada budget untuk beli vitamin."
Kuasa Allah menentukan segala-galanya. Tiga bulan selepas itu teman ini disahkan mengidap barah darah atau leukimia. Kini walau peringkat pertama dia seperti seorang yang hilang arah tujuan hidupnya. Saya cuba untuk menghubungiya tapi gagal. Berita ini saya ketahui dari teman baiknya. Walaupun dia sekarang sedang mencuba pemakanan Shaklee yang diberi temannya(yang diambil melalui saya) namun saya mahu dia tahu saya sentiasa ada disampingnya. Semoga hubungan ini dirahmati Allah.

Gambar lama...

Jun 16, 2009 1 Comments
Lama tak letak gambar dua anak ibu ini... tapi semalam ibu terjumpa gambar lama Addin, waktu ni Addin sebaya Nasa kalau ibu tak silap. Sekali pandang ibu akan kata wajah Nasa ada mirip Addin tapi dah dua kali pandang ibu rasa tak mirip pun. hehehe...






Jumaat, 12 Jun 2009

Mencari water filter??

Jun 12, 2009 1 Comments

Ada beberapa teman saya yang masih mencari- cari water filter apa yang mahu dipasang di rumah baru mereka. Shaklee mempunyai offer yang menarik iaitu Best Water yang saya gunakan kini hanya berharga RM1499. Beruntung betul mereka yang membeli dengan harga ini kerana waktu saya beli dulu ianya berharga RM2300. Mungkin bukan rezeki saya.
Namun saya dan keluarga sangat berpuashati dengan penapis air Shaklee ini kerana airnya sangat nyaman diminum TANPA bau dan rasa yang kurang menyenangkan. Jika mahukan detail tentang Water Filter ini, anda boleh lah melayari website Shaklee , Best Water.
Jika anda mempunyai masalah kewangan untuk membayarnya sekaligus, anda boleh membuat bayaran ansuran menggunakan Maybank kredit kad dengan bayaran serendah RM125 sebulan selama setahun atau RM250 selama 6 bulan. Selain itu bagi pembeli penapis air ini anda dengan automatik boleh menjadi ahli Shaklee secara percuma dan mendapat pulangan bonus dalam RM80 atau lebih.
Bagi maklumat lanjut boleh terus menghubungi saya di talian 012-8535689 atau email nnorita78@yahoo.com atau addinnasa@gmail.com .
Sesungguhnya air yang di minum itu sungguh memberi kesan ke atas kesihatan kita...terpulang pada kita untuk mencari air yang berkualiti.

Breastfeeding dan durian....

Jun 12, 2009 2 Comments
Sepanjang berkahwin, inilah kali pertama kami sekeluarga sakan makan durian. Baru ni Sarah belikan lagi 20kg dan pada hari yang sama habis kami agihkan dan makan. hehehe . Alhamdulillah setakat ni kami semua tak demam, mungkin sebab minum air dalam pangsa durian. Mungkin juga sebab durian kampung bukan durian D24 atau durian import yang lain. Nasa pun makan memang tak ingat dunia. Selagi ada dia akan turut makan sama. Mak saya kata, Nasa adalah satu-satunya cucu dia yang makan durian , yang lain bau pun dah lari termasuklah Addin.
Ada kesan tak pada breastfeeding? Seandainya anda mempunyai anak kecil yang kurang dari 6 bulan disarankan jangan makan sakan seperti saya dikhuatiri perut anak akan meragam. Saya pula merasakan setiap kali saya makan durian, susu saya bertambah. Bukan apa mungkin kerana saya gembira membuatkan hormon saya stabil dan badan produce lebih susu. Saya berani makan sakan seperti sekarang kerana Nasa sudah hampir dua tahun menyusu badan dan sepatutnya perutnya juga sudah semakin kejap menerima pemakanan lain.
Percaya atau tidak Nasa sudah hampir dua bulan tidak mahu makan nasi. Nasa hanya akan makan apa yang saya makan. Lauk lemak cili api saya masak minggu lepas dia cuba, tapi siap terjerit-jerit minta air. Kalau makan ayam kfc walau yang spicy dia boleh habiskan seketul lagi tu.Selainnya dia hanya bergantung dengan susu ibu. Walau bagaimanapun saya cuma pastikan saya tidak skip mana-mana meal harian dan minum air tidak kurang dari 5 litre sehari selain itu saya akan pastikan vitamin favourite saya tidak saya lupa, antaranya ESP, vitalea, b com, ostematrix. vit c, vit E,omega,carotomax dan alfalfa. Memang nampak banyak tapi sebab dah biasa makan selama bertahun-tahun maka saya dah jadi lali. Benarlah kata orang alah bisa tegal biasa.
Walau apa pun saya masih mengharapkan mak atau adik saya dari Muar datang bertandang membawa berkilo-kilo durian....hehehe.

Selasa, 9 Jun 2009

Pesta durian!!!

Jun 09, 2009 4 Comments
Sejak menetap di Sarawak 7 tahun dulu, bukan kami tak makan durian tapi jarang-jarang sebab harganya mak oi mahal. Tapi inilah tahun harijadi ibu kita celebrate kat Muar dengan makan durian puas-puas. Mak beli 40kg sepanjang kami di Muar last week. Puas makan... ni suara pun dah mula batuk tapi ibu bertahan dengan nutriferon so that tak la getting worst. Bagi sesape orang Johor.... singgahlah ke Muar makan durian sebab ada pesta durian yang best sekarang ni. Bertambah best sebab sekilo ada yang RM1 dan banyak pilihan yang kita ada!

Khamis, 4 Jun 2009

Dah bertambah angka usia ku...

Jun 04, 2009 6 Comments
Hari ini bersyukur ibu pada Allah kerna mengizinkan ibu melihat dunia dan menjadi ibu kepada addinnasa serta isteri kepada abah kalian. Genaplah usia ibu 31 tahun hari ini.... dan seandainya diizinkan Allah kita balik Muar this week makan durian puas-puas sempena harijadi ibu! Hehehehe.

Rabu, 3 Jun 2009

Keracunan makanan,Cirit birit,kanser Usus?

Jun 03, 2009 1 Comments
Keracunan makan adalah punca biasa bagi cirit birit ... selain perut tidak dapat menerima makanan yang diambil.Bila cirit birit apa yang akan kalian lakukan untuk ianya tak berterusan? Jika ianya berlaku pada saya mahupun anak-anak... saya akan pastikan mereka mengambil probiotik yang memang sudah tersedia di dalam fridge di rumah saya. Selain itu bagi saya dan suami kami akan mengambil vitamin C Shaklee dan patahkan dua dulu tablet tersebut sebelum memasuki mulut. Ini kerana apabila vitamin C itu dipatah dua maka seleuruh 500mg akan terus digunakan oleh tubuh. Jika tidak pelepasan vitamin C dalam badan hanya akan berlaku secara berperingkat kerana Vitamin C Shaklee adalah jenis sustained release..pelepasan vitamin C adalah berperingkat. Selain itu petua lama, jika cirit birit saudari boleh mencuba meminum teh pekat tanpa gula.

Ada orang tak pernah risau jika mendapat cirit birit... namun hakikatnya ianya membawa banyak petanda. Seperti sahabat saya Edot yang kini terlantar akibat kanser usus stage 4. Beliau pada mulanya ingat bahawa cirit birit itu adalah perkara biasa kerana doktor mengatakan bahawa beliau hanya terkena keracunan makanan. Ianya berlarutan selama sebulan dan bulan kedua doktor tersebut masih mengatakan perkara yang sama. beliau sudah mula resah kerana berat badannya semakin menurun dan terdapat darah dalam najisnya. Lebih memeranjatkan pada bulan ketiga doktor tersebut mengesahkan bahawa beliau mengidap barah usus tahap 3. ya Allah lemah jantung beliau apabila mendengar jawapan tersebut dari doktor. Kini beliau terlantar sakit dan sukar untuk berbicara walau melalui hp. Saya doakan dia terus kuat untuk meneruskan kehidupan kerana beliau mempunyai anak sebaya anak saya Nasa iaitu yang berumur hampir dua tahun.

Pengajarannya, jangan ambil mudah dengan masalah kesihatan. Jangan bergantung dengan satu pendapat doktor, cuba dapatkan second opinion.

Selasa, 2 Jun 2009

Healing crisis?

Jun 02, 2009 0 Comments
Pernah dengar tak kiasan ini? Penyakit ni datangnya seperti ribut tetapi ianya pulang seperti siput. Bermaksud penyakit ni datangnya sepantas kilat tapi untuk pulih cukup makan masa. Begitu juga mereka yang ingin sembuh, ingin cantik, ingin sihat dan sebagainya. Ini semua memerlukan masa dan kesabaran. Mak saya selalu kata, penyakit ini satu kifarah, Allah mengampunkan segala dosa2 kecil kita. Memerlukan kesabaran kerana hasilnya di kemudian hari sungguh lumayan.
Untuk mengurangkan healing crisis, pesakit digalakkan mencuci usus mereka terlebih dahulu agar penyingkiran toksik dapat dilakukan dengan lebih mudah. Bagaimana? Disarankan pengambilan herb-lax sebanyak 5 biji pada Sabtu malam dan Ahad malam. Ada sesetengah kes, healing crisisnya sangat teruk, namun kerana mereka yakin Shaklee bukanlah ubat tetapi sekadar supplement untuk membantu sel badan hidup sihat dan dapat membina antibodi sendiri maka mereka akan terus mengambil supplement ini untuk mendapatkan kesan yang optimum.
Mengapa ada sesetengah golongan mendapat healing crisis yang sangat teruk? Ini kerana tubuh badan kita mengandungi banyak toksik dan ianya perlu disingkirkan agar sel dalam tubuh kita dapat menyerap semua vitamin dengan mudah dan lancar.
Saya doakan kepada semua mereka yang baru mengambil produk Shaklee menikmati kesihatan yang cemerlang. Nikmat kesabaran itu sangat bernilai harganya.

Isnin, 1 Jun 2009

Celebrate birthday kat REDBOX!

Jun 01, 2009 1 Comments
Semalam hujung minggu yang menyeronokkan. Abah bawa kami jalan-jalan ke Pavillion sebab nak cari kasut basketball abah. Memandangkan abah tak jumpa kasut pilihan hatinya, abah bawa kami ke Redbox untuk lunch. Hmmm, menarik gak la sebab boleh nyanyi-nyanyi. hehehe. Nasa dan Addin pun sama naik menjerit, melalak kat dalam tu nyanyi lagi entah apa-apa. Kami masuk jam 3pm dan keluar jam 6pm. Puas menyanyi sampai sakit tekak. hahahaha. Tak boleh dilupa, sedang nyanyi2 tetiba ada bau yang kurang menyenangkan. Rupa-rupanya Nasa uk uk uk. So terpaksalah ibu berhenti menyanyi sekejap nak cuci Nasa.
Bertambah best bila Cik Ara dan Cik Duda datang join... abah dan cik Duda nyanyi lagu duet Senja Nan Merah, bila balik abah tak habis2 ngadu sakit urat2 leher sebab kena tarik memandangkan lagu tu nada tinggi. Tapi ye la, aktiviti riadah macam ni sekali sekala memang boleh release tension selain tengok wayang. So kami plan nak buat family gathering dalam dua minggu lagi... hmmm kalau kat RedBox sure best punya. hehehehe.
Bila balik baru abah bagi tahu yang tadi tu abah belanja sempena harijadi ibu yang ke 31... terharunya! huhuhu dah meningkat usia ibu.
Apa pun terima kasih abah. I love so much.
Lagu ni ibu nyanyi untuk abah... by K-Ci & Jojo

I will never find another luva sweeta than you,Sweeta than you
And I will never find anutha luva more precious than you
More precious than you
Girl you are
Close to me you're like my mother
Close to me you're like my father
Close to me you're like my sister
Close to me you're like my brutha
You are the only one my everything and for you this song
I sing
And all my life
I've prayed for someone like you
And I thank God that I,
that I finally found you
All my life
I've prayed for someone like you
And I hope that you feel the same way too
Yes, I pray that you do love me too
I said you're all that
I'm thinkin' of.....baby
Said, I promise to never fall in love with a stranger
You're all I'm thinkin' of,
I praise the Lord above
For sending me your love,
I cherish every hug
I really love you
And all my life, baby, baby,
I've prayed for someone like you,
And I thank God that I,
that I finally found you, baby
All my life I've prayed for someone like you
And I hope that you feel the same way too

Yes, I pray that you do love me
You're all that I ever known
When you smile, on my face,
all I see is a glow
You turned my life around
You picked me up when I was down
You're all that I ever known
When you smile on your face all I see is a glow
You picked me up when I was down
You're all that I ever known
When you smile on your face
all I see is a glow
You picked me up when I was down
And I hope that you feel the same way too
Yes I pray that you do love me too
All my life I've prayed for someone like you
And I thank God that I,
that I finally found you
All my life I've prayed for someone like you
Yes, I pray that you do love me too
All my life I've prayed for someone like you
And I thank God that I,
that I finally found you
All my life I've prayed for someone like you
Yes, I pray that you do love me too

Euphoria Shaklee Malaysia

Euphoria Shaklee Malaysia