Catatan

Tunjukkan catatan dari Mei, 2009

Mahalnya sebuah kesihatan

Imej
Masih ramai yang tidak sedar atau tanpa menyedari sebuah kesihatan itu hakikatnya sangat mahal. Ada seorang teman bertanya apakah yang sesuai diambil untuk menjaga jantung dengan baik? Jawapan saya ialah vitamin E. Teman tersebut terus bertanya, berapakah harga sebotol vitamin E, saya menjawab untuk 120 biji berharga rm119. Teman tadi terus terdiam... dalam hati saya berdetik mungkin beliau kurang berkemampuan untuk membelinya. Lantas beliau bertanya, mengapakah harganya sungguh mahal berbanding dengan vitamin yang berada di farmasi? Masih dengan jawapan yang sama saya berikan, vitamin Shaklee ialah asli dan tiada silika gel di dalam botol tersebut dan kandungan vitamin E untuk sebiji ialah 4001.u dan sangat mencukupi bagi keperluan badan.
Bagi pertama kali orang mendengarnya mungkin akan terdetik benda yang sama...mahal. Namun bagi mereka yang pernah melalui operation bypass untuk jantung pasti akan menyedari, apalah sangat harga rm119 untuk 4 bulan consume berbanding dengan kos yang …

Gambar terbaru...

Imej

Tiang Seri

Imej
Setiap rumah dahulu mudah kita temui tiang seri menandakan utuhnya rumah yang dibina. Namun hari ini, kita hanya mampu melihat rumah yang mempunyai tiang yang asas bagi membina konkrit binaan tersebut. Badan manusia juga hakikatnya hanya memerlukan 4 asas utama, iaitu protien , multivitamin, b complex dan vit c. Sel memerlukan protien untuk terus membina sel baru. Jika seseorang itu kekurangan protin maka untuk sel menyerap zat makanan lain adalah amat sukar. Asasnya protien adalah sangat sangat penting. Selepas sel mula terbentuk, makanan utamanya ialah vitamin lain dan garam mineral... berapakah jumlah vitamin dan garam mineral yang diperlukan? 12vitamin dan 7 galian. Ini adalah asas keperluan tubuh manusia. Adakah dalam 12 vitamin tersebut meliputi vitamin b complex dan vitamin C? Jawapannya adalah ya. Namun mengapakah kita masih perlu mengambil vitamin c dan b complex lagi seandainya kita mengambil multivitamin?
Ini kerana kandungan vitamin c dan b complex yang diperlukan oleh bada…

Ada ke yang berminat?

Imej
Dalam majlis Aqiqah hari ini, ibu berpeluang bersembang dengan hajah Zaradah, yang master untuk rujukan bagi setiap masalah kesihatan yang ibu belum mahir. Dalam pada tu sempat hajah bertanya jika ibu berminat dengan program Shaklee untuk ke Umrah next year. Siapa yang tak mahu ke umrah? Setiap waktu ibu terbayang menunaikan solat di Makkah al Mukaramah.
Program ini memerlukan satu kumpulan yang mempunyai niat yang sama, membantu mereka yang memerlukan disamping kita memperolehi kebaikan menunaikan umrah dengan percuma. Hajah menyatakan yang she's willing to train sape jua yang berminat dengan Umrah Shaklee 2010. Jika anda atau sesiapa jua yang berminat, boleh menelefon saya atau suami untuk demo bagi melihat keberkesanan produk dan plan Umrah 2010.
Entahlah, ibu ni tak bekerja...hanya duduk rumah jaga anak2 tersayang. Belum ada kesempatan nak berjumpa orang baru untuk bina connection. Siapa yang tak berhajat nak dapat umrah free kan? Tapi ye lah, setakat ni ia hanya mampu jadi anga…

Sempurna sudah..

Imej
Alhamdulillah, sempurna sudah sebuah majlis aqiqah buat Nasa yang berlangsung sepanjang hari Sabtu 23 hb May. Terima kasih buat mamatok dan ayahtok yang berusaha menganjurkan kenduri hari ini. Semoga kalian diberkati di dunia dan akhirat!

Dilemma Breastfeeding

Imej
Ada seorang teman saya cukup berkobar-kobar untuk menyusukan anaknya.Namun masalahnya beliau merasakan susunya sangat kurang. Apabila beliau meminta pendapat dengan serang doctor muslim doctor tersebut mengatakan bahawa ini mungkin rezeki anak kecil itu memang sedikit. Dalam hati saya, kasihan doktor ini kerana beliau lupa dengan rahmat Allah yang sangat luas.
Apalah salahnya kalau beliau menasihatkan agar teman saya lebih berusaha di samping berdoa?

Jika anda seorang yang memang sedang dilemma menyusukan anak disebabkan perasaan kurang yakin dalam diri, merasakan susu sangat sedikit...cuba amalkan ini.

1.Solat hajat 2 rakaat setiap hari mohon dimurahkan rezeki anak dengan banyakkan susu ibu.
2.Amalkan surah al-waqiah setiap malam antara maghrib dan isyak
3. Banyakkan selawat nabi setiap waktu.

Selain itu cubalah jaga pemakanan dan amalkan pemakanan yang sihat. InsyaAllah berhasil. Banyak lagi yang boleh dijadikan amalan agar semangat untuk bf akan terus terlaksana dan bukan sekadar satu…

Petua? Mari kita kongsi.

Imej
Memandangkan saya ni berasal dari kampung maka saya sangat suka mengamalkan beberapa petua orang lama yang saya percaya ada baiknya walau ada orang kata bukan semua boleh kita amal. Petua simple yang saya belajar :
1.Jika anak tidak mahu tidur, bacakan surah al-falaq dan ambil air dari lelangit si ibu sapukan pada kelopak kedua mata anak dengan niat, berikanlah rasa mengantuk padanya. InsyaAllah akan lelap dia nanti.
2. Jika masak nasi, jangan sesekali beri bibik yang masak, kerana nasi makanan utama. Semasa membilas beras, amalkan baca selawat dan niat dalam hati, Ya Allah dengan rahmatMu lembutkan lah hati suami dan anak2 ku sebagaimana Engkau melembutkan beras menjadi nasi.
3. Jika anak menangis pada malam hari tanpa sebab atau kita rasa ada gangguan paranormal, amilkan kapur sireh dan bacakan surah an-nas sambil disapukan kapur tadi dibelakang telinganya. ini adalah untuk dia tidak mendengar bisikan makhluk halus.
Banyak lagi petua yang nak ibu taip tapi masa tak mengizinkan. Ibu akan…

Nak lebih yakin???

Imej
Last two week saya dilawati oleh seorang kenalan baru atau lebih mesra saya panggil kak Dilia. Beliau ingin tahu lebih lanjut mengapa saya begitu yakin dengan Shaklee. Secara kebetulan abah Addin pun ada di rumah, maka abah dengan hati terbuka membuat demo produk dan menerangkan secara terperinci bagaimana sel itu bertindak dengan vitamin dan kesan vitamin ke atas tubuh badan.
Sebenarnya ibu sangat suka mendengar abah menerangkan kepentingan setiap vitamin dengan terperinci. Siap dengan demo... bukan ibu tak pandai nak terang tapi abah lebih expert. So far kak Dilia berpuashati dan mencuba vitamin yang ibu suggest untuk kes dia.
Maka, bagi anda atau sesiapa jua yang perlukan bukti dan keyakinan untuk mencuba vitamin Shaklee bolehlah membuat temujanji agar kami boleh berkongsi dengan anda kebaikan dan kelebihan vitamin Shaklee yang kami makan sudah hampir 10 tahun.
Sebarang temujanji boleh dibuat melalui telefon saya 012-8535689 atau email saya nnorita@yahoo.com .
Apabila seseorang itu ma…

How to dance in the rain

Imej
Cerita ini ibu dapat dari abah thru email.. Abang, I love you more!
Buat Isteri Tersayang,

I love you very much
.



How To Dance In The Rain
It was a busy morning, about 8:30, when an elderly gentleman in his 80's,arrived to have stitches removed from his thumb.He said he was in a hurry as he had an appointment at 9:00 am.I took his vital signs and had him take a seat, knowing it would be over an hour before someone would be able to see him.I saw him looking at his watch, and decided, since I was not busy with another patient, I would evaluate his wound.On exam, it was well healed, so I talked to one of the doctors, got the needed supplies to remove his sutures and redress his wound.While taking care of his wound, I asked him if he had another doctor's appointment this morning, as he was in such a hurry.The gentleman told me no, that he needed to go to the nursing home to eat breakfast with his wife.I inquired as to her health; he told me that she had been there for a while and that…

Susu Merundum...

Imej
Saya yakin semua ibu yang menyusukan anaknya dengan susuibu pasti pernah melalui dugaan ini. Adakah ianya salah satu fasa yang perlu kita lalui? Jawapannya ialah ya. Saya sendiri pernah melaluinya. Kekadang kebingungan kerana tak tahu punca terjadi. Tapi hakikatnya ada sebab Allah menduga kita sedemikian....
Apabila kita rasa kekurangan, kehilangan ...maka dengan serta merta kita mengingati Allah yang Maha Esa. Walhal apabila kita senang, mendapat apa yang diperlukan serta dipenuhi kita lupa untuk melakukan sujud syukur padaNya.
Bagi ibu2 yang sedang melaluinya, jangan berputus asa. Allah tidak suka kepada mereka yang mudah berputus harap sedangkan rahmatNya amat luas. Yakinlah...dan banyakkan doa.
Bagi mereka yang pernah melaluinya, dapatlah kiranya berkongsi dengan saya di sini agar dapat saya tenangkan ibu2 yang sedang kerisauan menghadapi masalah ini.
Bagi saya jika saya sedang menghadapi situasi sukar yang melibatkan emosi saya akan telan banyak vitamin terutama protin, b com dan vi…

Harga ahli dengan Special Offer

Imej
Ada teman yang menghantar mesej bertanya jika ada sebarang offer dalam shaklee sekarang... jawapannya, ADA tetapi hanya untuk mereka yang sedang mencari water filter dan air purifier sahaja. Jika anda ingin melihat sejauh mana kebaikan produk ini, jemputlah ke rumah saya untuk menikmati keselesaan produk ini. Saya menggunakan kedua-duanya dan sangat berpuashati.

Sebagai contoh, air purifier Shaklee atau nama produk dikenali dengan AirSource, saya gunakan sejak Addin kecil lagi maka ini bermakna saya dah menggunakannya selama hampir 5 tahun.

Mengapa kami memerlukannya? Kerana kami tidur dengan pendingin udara dan ianya sebenarnya tidak elok untuk paru-paru dalam jangka panjang. Dengan AirSource kami selesa tidur dalam aircond tanpa rasa perit atau hidung tersumbat.
Kami membeli penapis airnya kerana ramai teman yang menggunakannya mengakui airnya sangat unik dan sedap. Kami juga mengambil keputusan untuk memilikinya kerana kualiti air tanpa ditapis sangat tidak elok untuk kesihatan teru…

Membuka pintu rezeki... doa pelaris?

Imej
Dato' Dr. Fazilah Kamsah pernah berkata...... .." setiap pagi sedekahkanal-fatihahkepada kedua ibu bapamu ( tak kira masih hidup @ telah tiada )"......... nescaya pintu rezekimu akan terbuka buat kamu...Assalammualaikum;Berdasarkan Hadith Nabi :"Tidak akan terputus rezeki seseorang selagi dia tidak meninggalkan doakepada kedua orang tua nya dalam sehari"Huraian hadith:- jangan sesekali meninggalkan doa kepada kedua ibubapa (baik yanghidup mahupun yang sudah tiada )- Allah akan memurahkan rezeki kepada mereka yang tidak putus berdoakepadakedua ibu bapa (walaupun ada ibu bapa yang leka, doakan agar merekaberubah)- Ingatlah bahawa keredhaan ibu bapa adalah keredhaan Allah- Semasa berdoa, berdoalah dengan bersungguh2. ...tadah tangan danbayangkanwajah kedua orang tua kita, termasuk guru2 kita dan mereka yang banyakmenolongkita (berdoa perlu benar2 bersungguh2)
- Mereka yang lupa berdoa kepada kedua orang tua, akan disempitkanrezeki oleh Allah

Kesimpulannya:- Bagi yan…

Untuk segala masalah kulit???

Imej
Semalam mamatok Addin sempat singgah ke rumah dan berkongsi cerita tentang vitamin. Mamatok kata, untuk semua jenis penyakit kulit baik allergy, kudis, kurap, jerawat, jeragat, kulit kering dan sensitif dan segala permasalahan kulit termasuklah akibat dari ekzema, psiorosis dapat di atasi jika seseorang itu berdisiplin dalam pemakanan dan pengambilan supplement. Antara supplement asas yang disyorkan oleh golongan ini ialah herb-lax ( diambil seminggu sekali untuk membersihkan usus), ESP sebagai keperluan asas pembinaan sel kulit, vitamin C untuk kolagen dan pelindung sel, vitamin e yang kita sedia maklum untuk kulit dan anti penuaan dan antioksidan , b complex sebagai penenang kepada sel dan hormon serta zinc salah satu agen penting dalam keseimbangan hormon.
Mungkin ada sesetengah pihak menganggap ianya sedikit mahal namun hasilnya sangat berbaloi kerana ibu sendiri melaluinya. Bagi yang ingin mencuba boleh email pada saya dan akan saya sertakan jadual lengkap pemakanan agar anda lebi…

Ibu...

Imej
Selamat hari ibu...
Orang kata aku lahir dari perut mak.. (bukan org kata...memang betul) Bila dahaga, yang susukan aku....mak Bila lapar, yang suapkan aku....mak Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. ..mak Kata mak, perkataan pertama yang aku sebut....Mak Bila bangun tidur, aku cari....mak Bila nangis, orang pertama yang datang ....mak Bila nak bermanja, aku dekati....mak Bila nak bergesel, aku duduk sebelah....mak Bila sedih, yang boleh memujukku hanya....mak Bila nakal, yang memarahi aku....mak Bila merajuk, yang memujukku cuma....mak Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah....mak Bila takut, yang tenangkan aku....mak Bila nak peluk, yang aku suka peluk....mak Aku selalu teringatkan ....mak Bila sedih, aku mesti talipon....mak Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu.....mak Bila bengang.. aku suka luah pada..mak Bila takut, aku selalu panggil... "mmaaakkkk! " Bila sakit, orang paling risau adalah....mak Bila nak exam, orang paling sibuk juga....mak …

Gunting dalam Lipatan!

Imej
Berapa ramai antara kita yang sedar tentang kehadirannya yang boleh kita katakan sebagai musuh dalam selimut. Memang ianya banyak membantu kita menguruskan kerja di pejabat dan adakala ia mengeratkan silaturahim sesama kita namun kesannya negatifnya bukanlah serta merta tetapi selepas beberapa lama kita bersamanya. Saya sendiri menyedari kesan sampingannya selepas beberapa lama masa saya habiskan dengannya. Mata saya mula semakin kabur, power cermin mata juga sedikit mula meningkat. Siapa lagi kalau bukan komputer yang sedang kita gunakan. Apakah prevention kita terhadap kesan negatif yang akan ditanggung? Adakah suami kita atau majikan kita akan membayar kos membuat cermin mata atau operation mata jika mata kita bermasalah? Jika ada pihak ketiga yang menanggung, bersyukur yang amat. Saya sendiri dah hampir setahun tidak mengambil beta carotene kerana tiada shipment dari Shaklee US. Tapi hari ini, saya bersyukur saya akan dapat memastikan mata saya mendapat zat yang cukup terutama apa…

Aktiviti hujung minggu

Imej
Bermula dari hari Jumaat, uncle Hatta nikah dengan auntie Faizura di Selayang diikuti dengan majlis sanding pada hari Sabtu dan melawat HOMEDEC di KLCC pada hari Ahad... fuhhh cukup mengujakan walau sedikit letih! Jutaan terima kasih juga buat abah tersayang kerana membawa kami merasa menaiki jambatan gantung bangunan KLCC. Bagi yang ingin merasa menaiki jambatan itu boleh dapatkan tiket percuma di bahagian informasi seawal jam 8.30pagi. Dulu ibu ingat orang awam tak boleh naik rupanya dapat , percuma lagi tu. Seronok juga la... sebab ibu tak gayat dengan tempat tinggi.
Dan kini kedua-dua anak ibu demam kerana keletihan ...so ibu cuma pastikan kalian dapat cukup tidur disamping minum cukup air agar tidak dehydrate. Anak2 ibu perlu kuat dan cepat sihat kerana kita akan pulang ke Muar Jumaat ini InsyaAllah untuk memeriahkan majlis uncle Hatta di Muar pula.
Kepada teman2 blogger yang berada di Muar, jemputlah datang bertandang ke teratak emak saya di Taman Setia Bukit Pasir Muar. Jika sudi…