Khamis, 12 Mac 2009

Rahsia Terbesar Banyakkan Susu!!!

Ada seorang teman terkejut bila mendapat tahu saya dapat menyusukan Addin sehingga 3 tahun lebih....walhal saya ada teman yang menyusukan anaknya sehingga 4 tahun setengah. Sebenarnya ada rahsia terbesar untuk memastikan susu ibu itu banyak dan berterusan....
Saya sendiri baru menyedari hakikat rahsia ini. Memang nampak pelik tetapi saya melaluinya dan ramai sahabat2 saya juga melaluinya....

Rahsia #1 ( Rahsia Utama)
Pastikan pengambilan makanan waktu utama ( sarapan, makan tengah hari dan dinner) adalah lengkap dan seimbang.
- makanan inilah yang diperlukan oleh tubuh untuk menghasilkan susu.
Ada ibu2 yang sangat takut untuk mengambil makanan berat kerana dikhuatiri gemuk maka golongan ini akan makan sekadar memastikan perut tidak lapar. Mereka ini hanya melengkapkan makanan harian tanpa memikirkan keseimbangan zat yang diambil...dan kemudian golongan ini akan mula bertanya mengapa berat anak saya tidak naik ye????

Rahsia #2
Banyakkan minum air- sebanyak mana hanya diri anda yang mengetahuinya. Namun ianya tidak boleh dipandang remeh. Susu itu sendiri dalam bentuk cecair maka air sangat penting. Air penting untuk menyahkan segala toksin dalam badan maka si ibu yang sihat akan menghasilkan susu yang berkualiti!

Rahsia #3
Pengambilan supplement adalah sangat-sangat penting. Saya tekankan sekali sangat penting. Mengapa? Kerana ianya banyak membantu agar tubuh menjalankan sistemnya dengan baik. Pengambilan supplement banyak membantu agar metabolisme badan seimbang ... sebagai contoh pengambilan b complex membantu sistem tubuh berada di dalam keadaan tenang dan rehat. Susuibu akan lebih mudah terhasil dengan keadaan si ibu gembira dan tenang berbanding runsing dan keletihan. B Complex juga berfungsi sebagai pemecah gula dalam sistem tubuh maka ianya sangat penting bagi memastikan seseorang tidak gemuk atau mudah menghidap penyakit seperti kencing manis.
Pengambilan Omega sangat membantu agar lemak yang diambil dari pemakanan seharian tidak mendatangkan kemudaratan. Ianya membantu memecahkan lemak di dalam tubuh si ibu dan secara langsung akan meningkatkan kadar DHA dalam susuibu. Selain itu contoh lain yang boleh saya beri ialah pengambilan alfalfa sebagai peransang kepada tubuh untuk menghasilkan susu dan ternyata ianya sangat berkesan! Sebenarnya banyak lagi kebaikan vitamin namun saya akan mudah terangkan bagi mereka yang memerlukan khidmat consultation secara intensif.

Masih tidak percaya?
Hasil kajian saya secara peribadi mendapati rata2 ibu yang merasakan dirinya hanya dapat menghasilkan susu yang sedikit atau mengalami susu merundum adalah kerana golongan ini tidak menjaga pengambilan pemakanannya. Mereka mungkin khuatir akan gemuk, maka akan mengambil makanan yang ringan ( very light) dalam semua meal.
Ada yang mengadu dengan saya, saya dah makan semua supplement yang N cadangkan namun susu saya tidak melimpah ruah... maka saya akan bertanya apakah pengambilan makan tengahari puan hari ini? Dengan nada lembut, saya makan kuih muih sahaja hari ini. Wahai temanku sayang, kita bukan hanya perlu pentingkan kuantiti tetapi kualiti.
Sebagai contoh mudah saya cuba gambarkan ... bolehkah sebatang tebu menghasilkan air tebu sebanyak satu jug? Biarpun kita menggunakan mesin yang canggih untuk memprosesnya tapi yang pasti sebatang tebu takkan dapat menghasilkan satu jug air tebu.

Saya memang seorang yang kuat makan... namun saya pastikan pengambilan supplement asas tidak saya abaikan agar makanan yang saya ambil tidak menjadi lemak mahupun lemak tepu dalam tubuh saya. Siapa yang mahu kelihatan besar bukan? Maka saya percaya ibu yang menyusukan anak ditambah dengan pengambilan supplement yang betul akan memastikan ibu itu sentiasa ramping dan kelihatan muda! Selain itu kesannya terhadap anak yang menyusu... fuuuhhh ,hanya mereka yang mengamalkan 3 rahsia besar ini sahaja yang tahu kehebatannya!


Sekian, wallah hu alam.

17 ulasan:

  1. salam..
    tertarik ngan info pasal vit ketika menyusukan anak, care to share ..
    do email me @ selborn77@yahoo.com

    BalasPadam
  2. betulll saya sangat setuju setiap cara untuk banyakkan susu...saya memang amalkan dah terbukti sgt berkesan...

    BalasPadam
  3. Info ini hanya membantu bagi ibu yang mengandung dan menyusukan anak namun ianya tidak membantu bagi ibu yang berdiet, kurang makan atau memandang remeh pengambilan makanan harian.

    BalasPadam
  4. aku nak tanya cara pecahkan susu ketul dlm payudara... dah mula menyusu tapi susu x banyak... nak urgent jawapan

    BalasPadam
  5. odiherb36

    Cuba tuamkan payudara dengan tuala, urutan juga membantu ketulan bengkak susu. Mandi dengan air panas juga membantu. Dari aspek pemakanan, kalsium diperlukan sebagai memastikan kelancaran salur darah dan kelenjar susu.

    BalasPadam
  6. boleh saya tau nama supliment yang diambil..sebab saya skang mkam moringga untuk tambah susu..tapi still xberapa memuaskan susu saya...

    BalasPadam
  7. Siti Jamilah

    Kami makan vitamin shaklee

    BalasPadam
  8. ibbu addin .. ilmu ini amat berguna.. leh saya share link nie

    BalasPadam
  9. Nurul, silakan jika ia beri manfaat.

    BalasPadam
  10. Salam perkenalan....kak, terima kasih share info ni mmg sgt berguna.

    BalasPadam
  11. Salam kenal...kak terima kasih share info ni mmg sgt berguna.

    BalasPadam
  12. Bg saya, tak da istilah gemuk bila menyusu bdn..bila menyusukan anak, kita bakar lebih kalori sbenarnya..n sy sdiri time menyusukan anak kedua dulu mmg kuat mkn n kuat minum..tp bdn leh trun lebih 25 kg pd 6 bln pertama slps melahirkan..penting kita slalu produce susu bdn utk bakar lebih kalori n kecutkan rahim dgn cepat..

    muna mohammad
    munamohammad60@yahoo.com
    mummysnote.com

    BalasPadam
  13. akak, saya nak share info ni yea...sgt2 berguna utk saya yg tengah menyusu baby sulung skang ni...kdg2 susu merudum gak...kalo nak diikutkan, susah sgt nak jaga pemakanan seimbang....ngn kesibukan kerja segala, tak sempat dah nk pikirkan seimbang ke tak mkknan seharian..huhuhu
    tq

    BalasPadam
  14. Tiada kejayaan datang bergolek, usaha perlu seiring dengan doa.
    Rahsia Banyakkan Susu Ibu !!!

    BalasPadam
  15. salam....saya tak ernah amik apa-apa suplemen sblm ni....n skrg tgh menyusu badan memang strugle utk buat bekalan kat bb susu x kuar ngan banyak skrg x spt dlm pantang hari tu....kesian sgt kat bb sy coz dia x nk susu formula walau dibekalkan di taska....sedang mencari cara utk menambahkan susu badan insya allah akan cuba set shaklee ni
    terima kasih atas perkongsian ini..

    BalasPadam

Terima kasih atas komen anda. Kami sangat menghargainya.