Catatan

Tunjukkan catatan dari Februari, 2009

Magic words...

Nice to share
Everyone marvels at the child who says "please" and "thank you." But if yours is one who often forgets the niceties, you might be wondering what you can do to encourage her to say more of those pleasant words you long to hear.
Experts advise against taking the "What's the magic word?" and "Now what do you say?" approach most of our parents were so fond of.
If you don't want to come home to a kid who won't look up from the TV to say hello, the best approach is to set a good example. If you always greet the family and bid them goodbye, your kids will pick up on your habits starting around age 2.
When Mom comes home, for instance, Dad might give her a kiss and a hearty "Hello! How was your day?" When Dad's on his way out the door, Mom and the kids might give him a hug or say, "Have a nice day, Daddy."
"Please" and "thank you" are other words dearly beloved by parents. When you ask you…

Twisted cyst...pengalamanku.

Nama doctor yang takkan ku lupa.... Dr. Rolland Dom Mattu. Dialah yang menjalankan 4 kali operation ke atas ku. Banyakkan? Mana tak empat;
1. Buang appendix
2. Buang cyst yang twisted dengan ovariku
3. Operation( c-section) nak melahirkan Addin
4. Operation(c-section) nak melahirkan Nasa.

Apa yang saya nak kongsikan ialah pengalaman saya melalui cyst.... Pagi itu hari Ahad, tetiba perutku memulas-mulas. Nak muntah tapi tiada apa yang keluar. Nak buang air besar tapi tiada juga yang keluar, yang pasti sakitnya sangat teruk. Tak boleh nak jalan langsung.
dari toilet ibu teriak kepada Abah meminta memapah ibu keluar dari toilet. Ibu meminta abah bersiap dan menghantar ibu ke Columbia Asia, hosptital yang berdekatan dengan rumah. Ibu ditahan semalaman dan disuntik dengan ubat tidur demi mengelakkan ibu meraung kesakitan. Esoknya Dr. Rolland memeriksa ibu sekali lagi dan yang membuatkan ibu terkejut ialah ibu perlu menjalani pembedahan kerana terdapat CYST yang BERSIMPUL dengan ovari ibu. Oh tuh…

Set selepas Bersalin

Ada seorang teman dari forum yang bertanya kepada ibu set bersalin mana yang ibu pilih. Seperti ibu nyatakan sebelum ini, ibu tidak berani mengambil mana2 set bersalin kecuali vitamin semata2. Mungkin ada setengah orang nampak pelik tapi apa yang ibu makan adalah berlandaskan apa yang ibu baca dan kepentingannya bersebab.
Ibu memilih Shaklee kerana ibu takut pemilihan makanan yang salah boleh merosakkan hati... selepas membaca kepentingan hati dan bagaimana fragile nya hati apabila kita tidak berhati2 memilih makanan.
Set Bersalin sepanjang ibu dalam pantang baik Addin mahupun Nasa cuma Asas( ESP, B complex, Vit C & Vitalea) ditambah dengan Vit E ( terutama pembaikan luka dalam -rahim) dan zinc ( mempercepatkan baiknya luka dalam mahupun luar-jahitan) dan tidak lupa beta carotene.
Walau bagaimanapun untuk mereka yang ada budget tersendiri, paling kurang pun perlu amik set Asas dan zinc dan ianya sangat memadai.
Namun ianya terpulang pada individu... bagi ibu, apa yang kita makan kesan…

Oh anak ibu!

Addin dan Nasa kini lebih akrab... seakrab mereka yang mempunyai sahabat sejati. Walaupun adakala usik mengusik dan menyakat itu masih ada setiap hari namun antara mereka sudah kurang cemburu. Tidak seperti sebelum ini yang amat ketara. Nasa sudah semakin matang... Addin dah nampak lebih bertanggungjawab.





Cerita Nasa

Minggu lalu, kami bermalam di rumah mak mertuaku di Rawang Perdana. Memandangkan rumah mereka dua tingkat maka mak dan ayah lebih selesa menyimpan semua vitaminnya di tingkat atas. Siapa sangka suatu peristiwa telah terjadi.....

Sebelum ini,menjadi rutin ibu akan memberikan Nasa dan Addin sebiji omega ( dalam seminggu tu adalah dua tiga kali)... namun antara Nasa dan Addin, sangat ketara menunjukkan yang Nasa tidak cukup dengan sebiji capsul. Namun ibu hanya akan menyuapkan sebiji sahaja dalam mulut kalian. So bila di rumah mamatok, sambil ibu dan abah leka menonton tv, Nasa membelek satu persatu botol vitamin. Bukan sekadar belek tetapi... dia cuba membuka setiap botol vita…

Dalam diam....

Imej
Dalam diam .... pandai anak ibu yang sorang ni buat kerja. Pantang lepa, terleka walau sesaat budak comel ni ada sahaja yang nak diusiknya.


Nasa tak perasan yang ibu dah nampak Nasa nak cuit laptop ibu!


Uiiii... tekun benar budak ni!


"Mana agaknya huruf abc yang ibu ajar ni???"


" Susah jugak nak eja ni, abc lintang pukang!"




"Alamak! Ibu dah nampak!"

Jangan mudah melatah

Kalau dulu saya seorang yang sensitif, tidak boleh dikritik mahupun ditegur, namun arwah abah selalu berpesan bahawa orang begini adalah orang yang sombong dan Allah sangat benci orang yang sombong. Bila Allah benci maka barakah kehidupan dan rezeki akan berkurang. Sejak dari itu saya mula berubah... saya cuba menerima setiap pandangan dan kritikan walau adakalanya ianya menyakitkan hati.
Apabila banyak membaca, saya membeli sebuah buku yang paling saya suka untuk membacanya berulang kali iaitu JANGAN BERSEDIH. Selain dari itu saya suka mendengar beberapa pandangan orang alim tentang emosi. Maka ianya mengajar sesuatu kepada diri saya iaitu jangan mudah melatah. Saya pegang perkataan ini dalam diri saya apabila saya mula hendak merasa marah terhadap sesuatu, dan alhamdulillah ianya akan lenyap begitu sahaja. Saya akan mula rasional.

Jika dahulu saya rasa marah pada orang yang nak tunjuk pandai dalam pemakanan namun hari ini saya mula berkata pada diri saya, semoga Allah memberi taufiq d…

Dingin selepas bersalin

Saya paste semula apa yang ditulis oleh ibukauthar dalam forum SI yang menarik perhatian saya utk dikongsi bersama...

Alfalfa actually adalah galactugogue yg baik,sama seperti fenugreek.
Malah alfalfa adalah selamat untuk di ambil oleh wanita yang hamil dan ingin meneruskan penyusuan (tandem nursing),ia tak memudaratkan bayi dan ibu.

saya mengambil ALFALFA TABLETS dari SHAKLEE sejak menyusukan anak sulung,sehingga hari ini.walaupun ke atas sy ianya tidak menambahkan susu (kerana masalh PCOS sy) tapi kesan yg sgt baik yg sy dapati kesan pengambilan alfalfa ialah ::

anak sy tidak pernah kolik -- alfalfa ada kesan membuang angin dari tubuh, kesan ini turut mengalir ke bayi melalui susu ibu.bagus bukan ..

sy tidak pernah sembelit semasa dalam pantang!! --- memang alfalfa lah 'saviour' sy dari mengalami masalah sembelit.

bayi saya juga tidak pernah ada masalah utk poo-poo

bagi wanita normal yg tiada masalah hormon, insyaALLAH alfalfa boleh menambahkan susu.synchronize kan pengambilan gala…

Apa yang paling minimum....

Imej
Seorang teman saya sangat bangga kerana mengambil supplement yang dikatanya sangat asli dan antara terbaik dalam dunia.... beliau menambah lagi sangat murah dan mudah di dapati. Tetapi beliau tiba-tiba terkejut setelah membaca buku bagaimana memahami label.Antara yang beliau juga hairan apabila mengetahui shaklee tiada silika gel. Namun yang lebih saya hairan ada juga yang tidak tahu apa itu silika gel...




Asli ke jika ada silika gel? Bagaimana jika silika gel itu dikeluarkan? Pastinya vitamin itu berubah kerana kesan kelembapan atau perubahan akibat udara. Ada sorang teman lagi berkata, eh semua vitamin memang kena ada silika gel la sebab so far pergi farmasi pun semua memang ada silika gel dalam botol. Eh biar betul org ni. Sah la tak banyak membaca!!! Cubalah tanya2 dengan orang atau bacalah buku yang ada dijual kat kedai buku. Silika gel ini boleh kita temui jika kita beli handbag baru, kasut baru.... so takkanlah makanan kita sama standard dengan kasut kan? Vitamin yang saya amalka…

Ada lagi nak let go...*UPDATE*

Imej
Semalam terlupa nak update...ibu juga nak let go mobile modem ibu. Ianya khas untuk celcom sahaja... brand blue cube 3.5G HSDPA. Ibu terminatekan akaun kerana kami kini hanya menggunakan hp sebagai modem. Bagi yang berminat boleh email atau mesej saya.





SOLD

Lelong...lelong...lelong!!! Things to let go*update*

Imej
Ibu telah membuat keputusan untuk menjual beberapa barang baby yang tidak lagi menjadi keperluan kepada Addin dan Nasa dan waktu yang sama ibu hendak memastikan barang ini tidak menjadi tukun kepada rumah kita. Bagi mereka ibu2 dan bapa yang berminat bolehlah menghantar email(nnorita78@yahoo.com) atau sms (012- 8535689) jika berminat untuk membeli barang tersebut. Harga boleh dirunding.

SOLD

SOLD

SOLD












Quality time....

Alhamdulillah kami selamat pulang ke Kuala Lumpur setelah selama 3 hari dua malam kami sekeluarga berada di Port Dickson, di Admiral Cove( adik beradik Avilion). Aktiviti kami hanya berenang sejak hari pertama kami sampai. InsyaAllah nanti ibu update gambar sepanjang berada di sana.
Buat abah, terima kasih kerana menunaikan janji untuk meluangkan masa sepenuhnya dengan kami ...( setelah ditinggalkan kerana assignment outstation abah tempoh hari). Mudah2 an abah dimurahkan rezeki dan bertambah2 lagi . Amin.
Apapun ibu, Addin dan Nasa sangat gembira dengan quality time yang abah beri dengan kami... ( sebab sejak duduk KL hidup berubah 180 degrees). Semoga Allah aturkan yang terbaik dalam hidup kita sekeluarga.

Sah steroid!!!

Ada seorang teman lama yang baru berhubung semula dengan saya dan ingin memesan beberapa vitamin. Saya mengalu-alukan kehadiran beliau dalam hidup saya tanpa banyak soal mengapa sudah lama tidak bersua mahupun berhubung kata. Namun sempat jua beliau menceritakan pengalamannya mengambil beberapa produk supplement yang ada dalam pasaran. Beliau mengakui beliau sangat suka mencuba produk yang terbaru dalam pasaran NAMUN HAKIKATNYA beliau MENGAKUI Shaklee adalah terbaik sepanjang beliau mengambil pemakanan tambahan. Ini kerana semua produk di dalam pasaran ( dalam bentuk tablet mahupun kapsul) PASTI akan MEMPUNYAI SILIKA GEL.... yang membuktikan ianya tidak asli sama sekali.

Walau bagaimanapun, ada satu produk supplement dalam pasaran D#% yang sahabat saya ini cuba telah menyebabkan beberapa perubahan yang ketara pada beliau. Tambah beliau, sepanjang teman saya ini mengambil produk tersebut, wajahnya kelihatan kemerah-merahan, beliau akan mudah naik berang, mood tiba-tiba berubah, selera b…

Pentingnya nutriferon

Imej
Memandangkan saya bukan seorang doktor maka sangat sukar untuk saya terangkan dengan lebih terperinci mengenai nutriferon. Namun setelah berbual dengan doktor CT hari ini barulah saya faham bagaimana nutriferon bertindak selain pentingnya vitamin A, C dan E. Nutriferon sangat penting kepada tubuh badan kerana ia membantu untuk boost our imune system. Ia lebih ketara berkesan ke atas mereka yang mempunyai masalah kesihatan yang kronik seperti kencing manis, kanser, asthma, dan banyak lagi.
Vitamin adalah lebih ditujukan kepada mereka yang sihat dan mereka yang baru pulih dari sakit untuk mengelakkan daripada mendapat sakit. Namun nutriferon lebih spesifik untuk meningkatkan imune system mereka yang bermasalah dalam kesihatan. Seorang yang saya kenali daripada teman ini, seorang yang terlibat dengan dunia penyiaran televisyen ( NT7 kalau saya tidak silap) lebih dikenali dengan panggilan Mr. Phang. Beliau adalah salah seorang pengidap leukimia ( sejenis kanser) dan beliau mengakui selain…

Alhamdulillah....syukur.

Alhamdulillah syukur...abah dah selamat sampai ke rumah pagi tadi. Seronok betul kami semua menyambut abah, dengan bau2an yang harum dan senyuman yang manis. Bila dah bersua, hilang lenyap rasa gundah gulana sepanjang abah diperantauan. Syukur ya Allah, Engkau mudahkan segala urusan suamiku.
Addin dan Nasa masing2 mendapat apa yang dihajati iaitu toys...Addin abah belikan toys yang dijual dalam flight manakala Nasa abah belikan camera mainan semasa di airport France. Untuk ibu ciuman kasih sayang dah memadai...hihihi. Yang pasti malam ini kami semua akan tidur lebih nyenyak dan aman. Tidak perlu lagi Addin dan Nasa mencium baju abah sebelum tidur tetapi hanya pelukan dan ciuman dari abah tersayang dah boleh membuatkan mereka tidur lena.
Seronoknya abah dah ada bersama kita... :)
Esok ( Ahad) kita akan menyertai atok untuk menziarah keluarga bakal mertua Uncle Hatta. Semoga Allah aturkan yang terbaik untuk kita semua!